Κυριακή 12 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Επιστροφή των Κροατών εθνικιστών στο προσκήνιο δείχνουν τα αποτελέσματα

Επιστροφή των Κροατών εθνικιστών στο προσκήνιο δείχνουν τα αποτελέσματα

Σημαντική άνοδο της δύναμής τους πέτυχαν οι Κροάτες εθνικιστές, καθώς το κόμμα του τέως προέδρου Φράνιο Τούτζμαν (HDZ) προηγείται στα 14 από τα 21 διαμερίσματα της χώρας, με καταμετρημένο το 30% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.

31

Σημαντική άνοδο της δύναμής τους πέτυχαν οι Κροάτες εθνικιστές, καθώς το κόμμα του τέως προέδρου Φράνιο Τούτζμαν (HDZ) προηγείται στα 14 από τα 21 διαμερίσματα της χώρας, με καταμετρημένο το 30% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ράτσαν και οι σύμμαχοί του στον κεντροαριστερό συνασπισμό έχουν σαφές προβάδισμα στα περισσότερα αστικά κέντρα, κερδίζοντας αρκετά από τα προπύργια του HDZ.


Σύμφωνα με τα exit polls, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν ποσοστό 27% στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, ενώ το HDZ συγκεντρώνει το 19% των ψήφων. Στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Σπλιτ και η Ριέκα, το SDP προηγείται, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς δεν έχει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει τοπικές κυβερνήσεις.


Το εθνικιστικό κόμμα φαίνεται ότι επανακτά ένα μέρος της δύναμης που είχε απολέσει στις γενικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2000. Το HDZ αναμένεται να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση σε δύο διαμερίσματα, σε συνεργασία όμως με μικρότερα δεξιά κόμματα.


«Προφανώς κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και το HDZ επιστρέφει ως η πιο σοβαρή εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας» δήλωσε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Ίβο Σανάντερ.


Η επιστροφή του HDZ στο πολιτικό προσκήνιο της Κροατίας είναι το βασικότερο συμπέρασμα από τις χθεσινές εκλογές, όπως επισημαίνουν ειδικοί. «Το SDP κυριάρχησε έναντι όλων των άλλων κομμάτων, αλλά το HDZ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη» δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός αναλυτής Ζέλικο Τράκανιετς.


Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού υπό τον Ίβιτσα Ράτσαν, οι Κροάτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική που ακολουθεί. Η ανεργία βρίσκεται στο 23%, ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 450 δολάρια (175.000 δρχ.), ενώ οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών έχουν αυξηθεί σημαντικά.


Τη δυσαρέσκεια αυτή κατάφερε να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό κόμμα, το οποίο σημείωσε αύξηση του ποσοστού του, αναγκάζοντας τον Ίβιτσα Ράτσαν να ανακοινώσει ότι το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης θα τεθεί επί τάπητος σε μία εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Απριλίου 2026
Cookies