Στην ιστορία πέρασε ο ποντίφικας με την είσοδό του σε τέμενος της Συρίας
Την είσοδο του μεγάλου τζαμιού της πρωτεύουσας της Συρίας πέρασε το απόγευμα της Κυριακής ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Ο ποντίφικας έγινε έτσι ο πρώτος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πέρασε το κατώφλι τόπου λατρείας των μουσουλμάνων για πρώτη φορά στα 1.400 χρόνια της ιστορίας του Ισλάμ.
Την είσοδο του μεγάλου τζαμιού της πρωτεύουσας της Συρίας πέρασε το απόγευμα της Κυριακής ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Ο ποντίφικας έγινε έτσι ο πρώτος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πέρασε το κατώφλι τόπου λατρείας των μουσουλμάνων για πρώτη φορά στα 1.400 χρόνια της ιστορίας του Ισλάμ.
Πλαισιωμένος από ανώτατους κληρικούς, με επικεφαλής το Σύρο μουφτή σεΐχη Αχμέντ Καφτάρο, ο Πάπας εισήλθε στο τζαμί Ουμαγιάντ, όπου φέρεται να βρίσκεται ο τάφος του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Αφού άκουσε την ιστορία του τεμένους, ο ποντίφικας έβγαλε τα παπούτσια του και προχώρησε προς την αίθουσα των προσευχών. Λίγο μετά έκανε έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. «Πρέπει να διδάξουμε στους νέους το δρόμο του σεβασμού και της κατανόησης, ώστε να μη χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για την υποκίνηση βίας και μίσους».
Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Συρίας εκτιμούν ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Διαφορετική είναι η άποψη των Ισραηλινών, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις δηλώσεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ – Ασαντ, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του ποντίφικα.
«Τα λόγια του Σύρου προέδρου ήταν ελεεινά και απαράδεκτα» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αβί Παζνέρ, διπλωματικός σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ασαντ είχε τονίσει ότι το Ισραήλ «θέλει να δολοφονήσει τις Αρχές όλων των θρησκειών με τον ίδιο τρόπο που οι Εβραίοι πρόδωσαν τον Χριστό και επιχείρησαν να αφαιρέσουν τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ».
Απών από την υποδοχή του Πάπα και τις εκδηλώσεις αγάπης προς τιμήν του ήταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης καθολικής εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, ο Λιβανέζος μαρωνίτης καρδινάλιος, Νασράλαχ Σφέιρ. Σε δηλώσεις του ο καρδινάλιος επισήμανε ότι θα επιθυμούσε να παρευρεθεί, ωστόσο «οι περιστάσεις δεν του το επέτρεψαν». Λίγο αργότερα, τέθηκε επικεφαλής ειρηνικής πορείας με αίτημα την απόσυρση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο.