Μορατόριουμ επτά ετών στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων προτείνει η Κομισιόν
Μεταβατική περίοδο επτά ετών στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων που προέρχονται από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ πρότεινε τη Μ.Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή· μια πρόταση η οποία αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στους κόλπους της ΕΕ.
31
Μεταβατική περίοδο επτά ετών στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων που προέρχονται από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ πρότεινε τη Μ.Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή· μια πρόταση η οποία αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στους κόλπους της ΕΕ.
Η πρόταση προβλέπει μια γενική μεταβατική περίοδο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν «να αποφασίσουν περιορισμούς ή αντίθετα ένα πλήρες άνοιγμα της αγοράς εργασίας τους βάσει των αναγκών τους», δήλωσε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση.
Στο τέλος αυτών των πέντε ετών, μια άλλη διετής μεταβατική περίοδος μπορεί να αποφασιστεί από τα κράτη εκείνα που θα έχουν διαπιστώσει «σοβαρούς κλυδωνισμούς» στην αγορά εργασίας τους, επισήμανε ο Φερχόιγκεν. «Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι το αργότερο έπειτα από επτά χρόνια θα υπάρχει απόλυτη ελευθερία στη διακίνηση των εργαζομένων» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Την πρόταση για την επιβολή μορατόριουμ στη διακίνηση των εργαζομένων εντός της ΕΕ υποστήριξαν κυρίως η Γερμανία και η Αυστρία, καθώς φοβούνται μια μαζική εισροή φθηνών εργατικών χεριών από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ανρί: «Λανθασμένη η κόκκινη στον Κουμπαρσί, η αποβολή του άλλαξε εντελώς το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο»
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442