Εντολή για αποκατάσταση της τάξης διά των όπλων έδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
Εντολή στις δυνάμεις της ΠΓΔΜ «να αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα» έδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι. Έτσι, η πολιτική ηγεσία της χώρας αρνείται τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν νωρίτερα την Τετάρτη οι Αλβανοί αντάρτες, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για την παράδοση των όπλων τους.
Εντολή στις δυνάμεις της ΠΓΔΜ «να αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα» έδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι. Έτσι, η πολιτική ηγεσία της χώρας αρνείται τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν νωρίτερα την Τετάρτη οι Αλβανοί αντάρτες, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για την παράδοση των όπλων τους.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την πολύωρη σύνοδο που έγινε στα Σκόπια κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Μπόρις Τραϊκόφσκι δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να μη γίνει κανένα σχόλιο επί της απόφασης των Αλβανών ανταρτών να κηρύξουν εκεχειρία.
Παρά την εκπνοή του τελεσιγράφου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την έναρξη εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων. Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι «είναι απαραίτητο να εξουδετερωθούν οι εξτρεμιστές» και ο στρατός της χώρας να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.
Νέα καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το βράδυ της Τετάρτης απόφαση με την οποία «καταδικάζονται έντονα» οι Αλβανοί εξτρεμιστές στην ΠΓΔΜ και ζητείται από αυτούς να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις τους.
Με την απόφαση 1345 ο Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει έντονα την εξτρεμιστική βία, περιλαμβανομένων των τρομοκρατικών πράξεων» στην ΠΓΔΜ και στη νότια Σερβία. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι αντάρτες «υποστηρίζονται από εξτρεμιστές αλβανικής καταγωγής εκτός των περιοχών αυτών» – μια αναφορά στο Κόσοβο που χρησιμεύει ως βάση ανεφοδιασμού για τους άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) των Αλβανών της ΠΓΔΜ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε καταδικάσει με ανακοίνωσή του και στις 17 Μαρτίου την εξτρεμιστική βία στην ΠΓΔΜ. Όμως, σε αυτή την ανακοίνωση δεν αναφερόταν -όπως ζητούσαν τα Σκόπια- ότι οι αντάρτες που δρουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου ζητούν από τους αντάρτες να τερματίσουν αμέσως τη δράση τους και να καταθέσουν τα όπλα τους.
Εκτός μαχών θα παραμείνουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμμαχία δεν θα μετάσχει στις μάχες στην ΠΓΔΜ.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει εντολή για αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και δεν υπάρχει κανένα σχετικό αίτημα εκ μέρους των Σκοπίων, διευκρίνισε ο στρατηγός Ράλστον. «Δεν πιστεύω κατά τη δική μου άποψη ότι θα ήταν σοφό αυτήν τη στιγμή και δεν πρόκειται να το εισηγηθώ» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Αμερικανός στρατηγός επαναβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα προμηθεύσει στις Αρχές της ΠΓΔΜ στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των Αλβανών ανταρτών στα σύνορα Κοσόβου – ΠΓΔΜ.
Στα Σκόπια την Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΕΕ
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αννα Λιντ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μεταβαίνει την Πέμπτη στα Σκόπια και την Πρίστινα. Η κ. Λιντ θα συνοδεύεται από το Βέλγο ομόλογό της Λουί Μισέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, και από τον επίτροπο αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις Κρις Πάτεν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Στόχος των συνομιλιών των Ευρωπαίων αξιωματούχων στα Σκόπια είναι να επαναβεβαιώσουν την πολιτική υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να κληθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να απέχουν από τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστών Αλβανών και να επισημάνουν ότι η οδός του μέλλοντος βρίσκεται στην προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ και όχι σε ένα νέο πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το κλιμάκιο της ΕΕ θα μεταβεί επίσης στην Πρίστινα για να συναντηθεί με τους υπευθύνους της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (MINUK) και της πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR). Συναντήσεις προβλέπονται επίσης και με την ηγεσία των Κοσοβάρων Αλβανών.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions