Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μηνύσεις προκαλεί το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»

Μηνύσεις προκαλεί το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»

Σίδνεϊ: Η δικηγορική εταιρεία Slater και Gordon, η οποία εδρεύει στην Αυστραλία, πρόκειται να μηνύσει, εκ μέρους ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού πολιτών, τέσσερις αεροπορικές εταιρείες -τις British Airways Plc, Quantaς Airways Ltd, Air France και την Air New Zealand-, επειδή δεν ενημέρωσαν τους επιβάτες τους για το "σύνδρομο της οικονομικής θέσης", την εν τω βάθει δηλαδή φλεμβική θρόμβωση.

Σίδνεϊ: Η δικηγορική εταιρεία Slater και Gordon, η οποία εδρεύει στην Αυστραλία, πρόκειται να μηνύσει, εκ μέρους ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού πολιτών, τέσσερις αεροπορικές εταιρείες -τις British Airways Plc, Quantaς Airways Ltd, Air France και την Air New Zealand-, επειδή δεν ενημέρωσαν τους επιβάτες τους για το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης», την εν τω βάθει δηλαδή φλεμβική θρόμβωση.


Το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία σε ταξίδια μεγάλης διάρκειας, όταν ο επιβάτης είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα πολλές ώρες. Με το ζήτημα αυτό έχει ασχοληθεί ήδη η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων, η οποία σύστησε στις αεροπορικές εταιρείες να ενημερώνουν σχετικά τους ταξιδιώτες. Το θέμα έλαβε διαστάσεις, όταν η μελλόνυμφη Έμα Κριστόφερσεν πέθανε από θρόμβωση λίγα λεπτά μετά την προσγείωση μιας 20ωρης πτήσης.


Ο Πολ Χέντερσον, ένας εκ των δικηγόρων, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι εκπροσωπεί δέκα εναγόμενους, ενώ, όπως μεταδίδεται από το δικτυακό τόπο The.age.com.au, ο αριθμός των μηνυτών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Έως το μεσημέρι της Δευτέρας, άλλα 25 άτομα μελετούσαν το ενδεχόμενο να προστεθούν στη μακρά λίστα των εναγομένων.


Εξήντα θάνατοι ετησίως στο Xίθροου
Μάλιστα, ο Πολ Χέντερσον δήλωσε στο The.age.com.au ότι έχει στα χέρια του εκθέσεις από το αεροδρόμιο του Heathrow, σύμφωνα με τις οποίες γύρω στους 60 επιβάτες πεθαίνουν ετησίως από το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης».


Ο δικηγόρος επισημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί μία ή δύο εβδομάδες μετά το αεροπορικό ταξίδι και συνεπώς ενδέχεται ο ασθενής να μην το συσχετίσει με την πτήση. Επίσης, τονίζει ότι η πληροφόρηση εκ μέρους των αερομεταφορέων είναι ανεπαρκής.


Σε απάντηση όλων αυτών, ο Πολ Μίλερ, γενικός μάνατζερ των φροντιστών αέρος της Quantaς Airways, δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp Radio «Εδώ και δέκα χρόνια προειδοποιούμε -με άρθρα στο περιοδικό μας- τους επιβάτες για τα πιθανά προβλήματα υγείας, τα οποία προκύπτουν κατά τη διάρκεια της πτήσης». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι επιβάτες προτρέπονται να ασκούνται κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού.


Η Air New Zealand αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ οι δύο άλλες εταιρείες δεν έχουν έως τώρα προβεί σε δηλώσεις.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο