Η διεύρυνση της ΕΕ κυριάρχησε στη συνάντηση του Σημίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του
Με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τη διεύρυνση της ΕΕ αλλά και θέματα διμερούς εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας.
Με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τη διεύρυνση της ΕΕ αλλά και θέματα διμερούς εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι έδωσε μια καθαρή απάντηση για τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το τελικό κείμενο του Συμβουλίου προσδιορίζει ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα δίνεται από τη Συμφωνία του Ελσίνκι» τόνισε ο κ. Σημίτης σε ερώτηση εάν η Ελλάδα επιμένει στη θέση για ένταξη της Κύπρου με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης της ΕΕ.
Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου και προσέθεσε ότι υπάρχουν θέματα όπως η απασχόληση, η πορεία της ΕΕ και η εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη Νέα Οικονομία τα οποία πρέπει να προωθηθούν. «Πιστεύω όμως ότι η Νίκαια θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» συμπλήρωσε ο Κ.Σημίτης.
Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τον κ. Σημίτη συζήτησε θέματα διμερή αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος και ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 80 έχει περιοριστεί.
Σε ερώτηση σχετικά με την Ολυμπιακή και το μέλλον της, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ο εθνικός αερομεταφορέας δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, δεν εξοικονομεί κεφάλαια και επιπλέον δημιουργεί ζημίες που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. «Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε λύσεις, ώστε ο δημόσιος αερομεταφορέας να προσφέρει μεταφορές υψηλής ποιότητας και όχι αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Ιλίρ Μέτα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, θα συμμετάσχουν σε ημερίδα που διοργανώνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο PER στην Αθήνα, στην οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις μειονότητες.
Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, στην ημερίδα προσκλήθηκε και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ωστόσο δεν την αποδέχτηκε.