Παρέμβαση ΟΗΕ και Μόσχας στην υπόθεση κράτησης οκτώ Δυτικών στη Γιουγκοσλαβία
Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση των οκτώ Δυτικών (δύο Βρετανών, δύο Καναδών και τεσσάρων Καναδών) από τις γιουγκοσλαβικές Αρχές εξέφρασε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Γιουγκοσλαβία αμελεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς το Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ καλεί τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα.
34
Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση των οκτώ Δυτικών (δύο Βρετανών, δύο Καναδών και τεσσάρων Καναδών) από τις γιουγκοσλαβικές Αρχές εξέφρασε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Γιουγκοσλαβία αμελεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς το Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ καλεί τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα.
Eκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε την πρόσβαση του διεθνούς Οργανισμού στους δύο Βρετανούς κρατούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου – Μαυροβουνίου.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας άσκησε πίεση στο Βελιγράδι ώστε να εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο χωρίς άλλη καθυστέρηση, διά στόματος του πρέσβη της Μαλαισίας στον ΟΗΕ, Αγκάμ Χάσμι, ο οποίος έχει και την προεδρία του Συμβουλίου για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αποτέλεσμα των δηλώσεων του μόνιμου αντιπρόσωπου της Βρετανίας στον Οργανισμό, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος τόνισε ότι δεν παραχωρήθηκαν στους κρατούμενους οι νόμιμες διευκολύνσεις που προβλέπονται από τον κώδικα των προξενικών Αρχών.
Από την πλευρά του, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, επανέλαβε ότι όλοι οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα εξαρχής να επιλέξουν δικηγόρο της προτίμησής τους και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ανησυχίες του ΟΗΕ στις Αρχές του Βελιγραδίου.
Παρέμβαση της Μόσχας στη διπλωματική διένεξη
Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, η επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών περιέχει αίτημα προς τις γιουγκοσλαβικές Αρχές να αντιμετωπίσουν το επεισόδιο με τη μέγιστη προσοχή και να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά υποσχέθηκε να ακούσει τη συμβουλή του Ιβανόφ, πληροφορία η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.
ΑΠΕ
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
- Εξπρές επιστροφές φόρου κάθε εβδομάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442