Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργύρης Πανταζάρας: «Ψωμί ή τέχνη, το αισχρό δίλημμα ενός νέου ηθοποιού»

Αργύρης Πανταζάρας: «Ψωμί ή τέχνη, το αισχρό δίλημμα ενός νέου ηθοποιού»

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου «Νόμιζα ότι το θέατρο θα ήταν μια προσωρινή περιπέτεια κι ότι κάποτε θα μου περνούσε» δηλώνει ο νέος ηθοποιός, Αργύρης Πανταζάρας, που μετρά τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και σημαντικές συνεργασίες. Ο ηθοποιός, που στο μέλλον επιθυμεί να σκηνοθετήσει τον «Οθέλλο», αναφέρει ότι το μεγαλύτερο δίλημμα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ένας ηθοποιός […]

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

«Νόμιζα ότι το θέατρο θα ήταν μια προσωρινή περιπέτεια κι ότι κάποτε θα μου περνούσε» δηλώνει ο νέος ηθοποιός, Αργύρης Πανταζάρας, που μετρά τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και σημαντικές συνεργασίες. Ο ηθοποιός, που στο μέλλον επιθυμεί να σκηνοθετήσει τον «Οθέλλο», αναφέρει ότι το μεγαλύτερο δίλημμα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ένας ηθοποιός είναι το εξής: «Ψωμί ή τέχνη». Μιλά, ακόμη, για την απαξίωση που υφίσταται ο πολιτισμός και για τη βία που βιώνει η τέχνη. Ο ηθοποιός που αυτό το διάστημα σκηνοθετεί την παράσταση «ΑΩ» , η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων, μιλά στο in.gr για τις υπαρξιακές του αναζητήσεις, αποκαλύπτει τις σκέψεις του, ενώ αναφέρεται και στη συνεργασία του με το Λευτέρη Βογιατζή.

Σκηνοθετείτε την παράσταση «ΑΩ», που βασίζεται στον «Ακατονόμαστο» του Σάμιουελ Μπέκετ. Πώς και επιλέξατε αυτή τη χρονική στιγμή να σκηνοθετήσετε τη συγκεκριμένη παράσταση και πώς την προσεγγίζετε;
Το κείμενο του ακατονόμαστου συμμερίζεται τις ίδιες ανάγκες με τον άνθρωπο “αυτής της χρονικής στιγμής”. “Την έξαλλη ανάγκη να μιλήσει, την έξαλλη ανάγκη να σκεφτεί”, την ανάγκη του να μάθει ποιός είναι “στο τρελό αυτό όνειρο”. Όντας κι εγώ μέρος αυτής της “κρίσιμης” κατάστασης, μόνο ένας είναι ο τρόπος να προσεγγίσω την παράσταση: η “ανικανότητά μου να πάψω”. Ο μόνος τρόπος να βρώ μια λύση είναι να συνεχίζω να ψάχνω.

Ποιο είναι το βασικότερο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό;

Είναι αυτό που λέει ο ίδιος ο Μπέκετ, “όσο ακόμα υπάρχουν λόγια πρέπει να λέγονται”. Το ενστερνίζομαι απόλυτα. Ζούμε σε μια εποχή που δεν υπάρχει χώρος για σιωπή.

Ο ιδιαίτερος αυτός λόγος του Μπέκετ θα μεταφερθεί με κάποιον τρόπο και στην παράσταση;
Μοιάζει με ντελίριο αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβείς συλλογισμοί πάνω στο χρόνο, το χώρο και το εγώ. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μουσικό λόγο. Μια συναυλία σκέψεων και εικόνων. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα με την οποία θα θέλαμε ιδανικά να περιβάλλουμε το κοινό.

«Ο Ακατονόμαστος» είναι ένα μείγμα από υπαρξιακούς συλλογισμούς. Ποια είναι τα βασικότερα υπαρξιακά ζητήματα με τα οποία έρχεστε εσείς αντιμέτωπος;

Η θέση μου μέσα στον κόσμο, απέναντι στους “άλλους”, η αναζήτηση της αλήθειας. Η ανάγκη του “να συνεχίζεις” ακόμα κι όταν νιώθεις αδύναμος και καταβεβλημένος.

Όπως και ο Μπέκετ έτσι και εσείς είστε απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φύση;

Διαβάζοντας τον και μιλώντας τον δεν ένιωσα ποτέ την απαισιοδοξία που εχει χρεωθεί ο Μπέκετ, αλλα βαθιά έγνοια για τον άνθρωπο…η αίσθηση της απαισιοδοξίας είναι το έναυσμα για δημιουργία με απόλυτη υπευθυνότητα..


Ο μονόλογος είναι από μόνος του ένα ρίσκο. Φοβάστε μήπως παρεισφρήσει στα χωράφια του ανιαρού;

Ανιαρό μπορεί να είναι κάτι και με 20 άτομα επί σκηνής. Ο φόβος έγκειται κυρίως στο να μην καταφέρει να γίνει σαφές στο κοινό το όραμα και το νόημα της παράστασης. Τώρα, αν θα είναι ανιαρό ή όχι, αφορά στο κατά πόσο ενδιαφέρει κάποιον, ο λόγος του Μπέκετ καθώς και ο μονόλογος ως θεατρικό είδος.

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από τη συνεργασία με τον Λευτέρη Βογιατζή…

Νόμιζα ότι το θέατρο θα ήταν μια προσωρινή περιπέτεια κι ότι κάποτε θα μου περνούσε. Μέσα από τα μάτια του είδα οτι η περιπέτεια τώρα αρχίζει. Μου αποκαλύφθηκε ότι η μελέτη και η έγνοια για τον κόσμο βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη κι αυτό δεν τελειώνει όταν κατεβαίνεις από τη σκηνή αλλά σε ακολουθεί παντού. Σφυρίζει ακόμα στα αυτιά μου το μυστικό για την ανάσα που χρειάζεται η σκηνή ώστε να επιτρέπεις τους θεατές να βλέπουν μέσα από σένα κι όχι εσένα.

Τι έχετε αποκομίσει από τη συνεργασία σας με τον Γιάννη Χουβαρδά;

Δύο πολύ δυνατά όπλα, μέθοδο και ακρίβεια.

Με μερικές φράσεις πώς θα περιγράφατε τη μέχρι τώρα πορεία σας;

Κάνω ότι καταλαβαίνω κι ότι δεν καταλαβαίνω πάλι το κάνω.

Έχουν υπάρξει στιγμές που αισθανθήκατε ότι θα θέλετε να φύγετε στο εξωτερικό;

Ναι, για ταξίδι. Θα ήθελα να ταξιδεύω μέσα από τη δουλειά μου. Δηλαδή να έρχομαι σε διάλογο με διαφορετικές νοοτροπίες, γλώσσες κ πολιτισμούς.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δίλημμα με το οποίο, κατά τη γνώμη σας, έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος ηθοποιός;

Ψωμί ή τέχνη. Ένα αισχρό δίλημμα στο οποίο καλείται ο νέος ηθοποιός να επιλέξει ανάμεσα σε δύο στοιχεία εξίσου ζωτικής σημασίας.

Πιστεύετε ότι θέατρο αυτήν την περίοδο προβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό τη βία;

Ανέκαθεν το θέατρο αφουγκραζόταν την εποχή του. Ο τρόπος αλλάζει η προσέγγιση και η επικοινωνία του. Θεωρώ πως τώρα το θέατρο δεν προβάλει τη βία, αλλά τη βιώνει το ίδιο. Βία δεν είναι οι σκηνές βίας αλλά οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε. Η έλλειψη χρηματοδότησης στη τέχνη, η απαξίωση για τον πολιτισμό μας είναι μορφές βίας.

Ποια παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε στο μέλλον;

Τον Οθέλλο.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024