Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA, Ιράν και ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο τελικό προσχέδιο για τη συμφωνία ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Η πληροφορία ήρθε στη δημοσιότητα, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι κρέμονται από μια κλωστή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση από καμία πλευρά. Ούτε από το Πακιστάν που είναι ο διαμεσολαβητής.

Ιρανικά ΜΜΕ επίσης αναφέρουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες. Το προσχέδιο επεξεργάστηκε το Πακιστάν. Αλλά οι πληροφορίες δεν μπορούν για την ώρα να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τι «θα προβλέπει»

Επίσης, το δίκτυο Al Arabiya έδωσε στη δημοσιότητα (με κάθε επιφύλαξη) τους όρους που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας. Υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Αναφέρει πως ο Αρχηγός του Στρατού του Πακιστάν ενδέχεται να μεταβεί στην Τεχεράνη.

Το δίκτυο αναφέρει ότι οι «αναμενόμενοι όροι» στο προσχέδιο συμφωνίας είναι οι εξής:

  1. Άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα
  2. Όλα τα μέρη συμφωνούν αμοιβαία να μην στοχεύουν υποδομές
  3. Η ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο και το Στενό του Ορμούζ είναι εγγυημένη στο πλαίσιο ενός «κοινού μηχανισμού παρακολούθησης»
  4. Οι κυρώσεις θα «αρθούν σταδιακά» σε αντάλλαγμα για τη συμμόρφωση του Ιράν με τους όρους της συμφωνίας
  5. Οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα θα ξεκινήσουν εντός το πολύ 7 ημερών
  6. Ο πρόεδρος του Ιράν Πεζεσκιάν θα ηγηθεί των προσπαθειών για να εμποδίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης να υπερβούν τα όρια της πολιτικής και διπλωματικής χάραξης πολιτικής

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων «λίγων ωρών».

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν «θα πρέπει να αποφασίσει να  υπογράψει». Και απειλούσε, αν δεν το κάνει με στρατιωτική δράση.

Ρούμπιο: «Υπάρχουν κάποια καλά σημάδια»

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι Πακιστανοί αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Τεχεράνη. «Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτό θα προχωρήσει περαιτέρω», είπε. Χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε προσχέδιο συμφωνίας.

«Η προτίμηση του προέδρου είναι να κάνει μια καλή συμφωνία, αυτή είναι η προτίμησή του. Ήταν πάντα η προτίμησή του. Αν μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία, αυτό θα ήταν υπέροχο», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο.

«Αλλά αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία, ο πρόεδρος ήταν σαφής – έχει άλλες επιλογές. Δεν θα επεκταθώ σε ποιες είναι αυτές, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιες είναι», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποια καλά σημάδια, αλλά… δεν θέλω να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, οπότε ας δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Μάρκο Ρούμπιο.

Τεχεράνη: Εικασίες…

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο του Ιράν, IRNA, ο εκπρόσωπος Τύπου του  υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε την πρόοδο. Ο Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, δεν έκανε αναφορά στις αναφορές για προσχέδιο συμφωνίας. Φέρεται να δήλωσε:

«Καμία από τις εικασίες που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με διάφορες πτυχές των διαπραγματεύσεων δεν επιβεβαιώνεται.

Σε αυτό το στάδιο, το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με πυρηνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των υλικών ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού ή των συζητήσεων για τον εμπλουτισμό, είναι απλώς εικασίες των μέσων ενημέρωσης και στερούνται αξιοπιστίας».

Κινητικότητα, μεν…

Επίσης, το δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει ότι είναι σε εξέλιξη «έντονη διαμεσολαβητική δραστηριότητα μέσω ανώτερων αξιωματούχων από το Πακιστάν». Καθώς ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στην Τεχεράνη -δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα- υπάρχει η εκτίμηση ότι υπάρχει πράγματι κινητικότηα.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματευτές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Επίσης είπε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας είναι σε επεξεργασία. Ωστόσο, άλλη πηγή που μίλησε στο Al Jazeera δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν είναι εφικτή μια σοβαρή, τελική συμφωνία.