
Once Upon a Canvas: Όταν η ελληνική ταυτότητα «συνομίλησε» με την γαλλική τέχνη
Η έκθεση «Once Upon a Canvas» παρουσιάζει δουλειές δέκα ελλήνων καλλιτεχνών που με τα έργα τους «συνομίλησαν» με τον γαλλικό μοντερνισμό. Έως τις 14 Ιουνίου στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στην καρδιά της Ερμούπολης στη Σύρο.
Η Σύρος αναπνέει φέτος στο ρυθμό της τέχνης. Η εικαστική έκθεση Once Upon a Canvas, που φιλοξενείται από τις 26 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στην καρδιά της Ερμούπολης, έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κερδίζοντας θερμότατη αποδοχή από το κοινό, φιλότεχνους, ταξιδιώτες και κατοίκους του νησιού. Η επισκεψιμότητα υπερβαίνει κάθε προσδοκία, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία που διαμορφώθηκε στη Γαλλία του 20ού αιώνα.

Έργα του Αλέκου Φασιανού (αριστερά) και του Νίκου Κεσσανλή.
Σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Imagine Visual Arts, που διακρίνεται για την ποιοτική επιμέλεια και την προώθηση σύγχρονων εικαστικών διαλόγων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η έκθεση παρουσιάζει έργα των: Γιάννη Γαΐτη, Νίκου Κεσσανλή, Άλκη Πιερράκου, Μάριου Πράσινου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Θάνου Τσίγκου, Αλέκου Φασιανού, Παύλου Διονυσόπουλου, Τάκη Βασιλάκη και Γιάννη Μαλτέζου – δημιουργών που μετουσίωσαν την ελληνική τους ταυτότητα μέσα από τη διαρκή συνομιλία με τον γαλλικό μοντερνισμό.
Το Παρίσι των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών υπήρξε λίκνο της σύγχρονης τέχνης. Για τους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν υπήρξε απλώς τόπος διαμονής, αλλά πνευματικό εργαστήριο. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ανέπτυξαν μια προσωπική και αυθεντική εικαστική γλώσσα. Από τις μαγνητικές κατασκευές του Τάκη, μέχρι τις επαναληπτικές φιγούρες του Γαΐτη, τη λυρική αφαίρεση του Κεσσανλή, τις τυπολογικές μορφές του Παύλου, την αισθητική λιτότητα του Φασιανού, και την υλικότητα του Τσίγκου και του Πράσινου — κάθε έργο της έκθεσης διηγείται μια ιστορία υπέρβασης: πέρα από σύνορα, σχολές και εθνικές ταυτότητες.

Έργο του Άλκη Πιερράκου.
Το κοινό, ανταποκρινόμενο με ενθουσιασμό, έχει μετατρέψει την έκθεση σε σημείο συνάντησης πολιτιστικού στοχασμού και αισθητικής απόλαυσης. Πολλοί επισκέπτες επισημαίνουν τη συνοχή και τη δύναμη του εκθεσιακού συνόλου, ενώ σημαντικοί παράγοντες του πολιτισμού υπογραμμίζουν τον παιδευτικό και ιστορικό της χαρακτήρα.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ελένη Γατσά: «Η Once Upon a Canvas δεν παρουσιάζει το παρελθόν ως ανάμνηση, αλλά ως ενεργή αισθητική φωνή. Οι δέκα δημιουργοί δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα· τη μετέφεραν και την επαναδιατύπωσαν μέσα στο παρισινό τοπίο της τέχνης. Η έκθεση αναδεικνύει αυτή τη συνάντηση ελληνικής ταυτότητας και γαλλικού μοντερνισμού ως ένα ουσιαστικό κεφάλαιο του διεθνούς εικαστικού διαλόγου».

Έργα του Παύλου Διονυσόπουλου (αριστερά) και του Θάνου Τσίγκου.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 14 Ιουνίου 2025 και είναι ανοιχτή καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να βιώσουν την ελληνική τέχνη μέσα από έναν από τους πιο καθοριστικούς μεταπολεμικούς της διαλόγους.
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Αίθουσα Τέχνης Υ. & Ε. Βάτη, Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος
Διάρκεια: έως 14 Ιουνίου 2025
Ωράριο: Δευτέρα έως Κυριακή, 12:00 – 15:00 & 19:00 – 22:00
Επιμέλεια: Ελένη Γατσά, Ιστορικός Τέχνης
- Στο δρόμο προς τις κάλπες με άγνωστους Χ – Η είσοδος Τσίπρα και Καρυστιανού, εν αναμονή Σαμαρά
- Αυτές είναι οι 24 από τις 36 ομάδες της League Phase του Champions League
- Δημοσκόπηση: Συντριπτική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Πορεία προς τα πίσω, συμπιεσμένα εισοδήματα και θεσμική απαξίωση
- Married at First Sight: Σεισμός στη Βρετανία – Καταγγελίες βιασμού, απειλές για επίθεση με οξύ στο ριάλιτι
- Σοκ στην Αγγλία: Αποβολή της Σαουθάμπτον από τα play-off της Championship λόγω του σκανδάλου «Spygate»
- Καιρός: Σκηνικό φθινοπώρου και ξαφνική νεροποντή στην Αθήνα – Βγήκαν ξανά ομπρέλες και αδιάβροχα






