Γροιλανδία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της νήσου και Δανός αξιωματούχος άμυνας καταδικάζουν τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα της προσάρτησης της Γροιλανδίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μαρκ Ρούτε
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τα νέα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης της νήσου της Αρκτικής.
Ο Τραμπ επιμένει στο σχέδιο προσάρτησης της Γροιλανδίας παρά τις αντιδράσεις
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα της προσάρτησής μας», αναφέρει ο Μούτε Έγκεντε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Ως εδώ και μη παρέκει», υπογραμμίζει.
Επίσης, ο Ράσμους Γιάρλοφ, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δανίας, επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επειδή «αστειεύτηκε με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία», μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ δήλωσε ότι η προσάρτηση της νήσου «θα συμβεί».
Δείτε σχετική ανάρτηση:
We do not appreciate the Secr. Gen. of NATO joking with Trump about Greenland like this. It would mean war between two NATO countries. Greenland has just voted against immediate independence from Denmark and does not want to be American ever.pic.twitter.com/eh7enEHoA8
— Rasmus Jarlov (@RasmusJarlov) March 13, 2025
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ
Κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τελικά τη Γροιλανδία. «Θεωρώ πως θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια».
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντάς της περίπου ένα δισεκ. δολάρια ετησίως.
Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα χειροτερέψει.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».
- Μπιλ Γκέιτς για AI: Γιατί κάποιες εταιρείες θα αξίζουν λιγότερο στο μέλλον
- Η δικαιοσύνη στο Καζακστάν και…. οι Γερμανοί ξανάρχονται
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Στο μικροσκόπιο του δημόσια έργα… μιας χρήσης – Το μωσαϊκό των αστοχιών
- Τίνος είσαι εσύ; Η Φραντσέσκα Σκορσέζε δεν ντρέπεται να πει ότι βρήκε δουλειά χάρη στο διάσημο επίθετό της
- «Οι πραγματικοί αγρότες έχουν μείνει απλήρωτοι»: Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης στο φόντο των κινητοποιήσεων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ψαλίδι σε 135 έργα του «Ελλάδα 2.0» – Ολόκληρη η λίστα







