Λιθουανία: Η ΕΤΕπ θα συνεισφέρει κεφάλαια για την κατασκευή βάσης του στρατού της Γερμανίας
Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να εγκαταστήσει μόνιμα ετοιμοπόλεμη μονάδα των ενόπλων δυνάμεών της στη Λιθουανία, και η ΕΤΕπ θα συνεισφέρει κεφάλαια για την κατασκευή της βάσης της.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της υποδομής για την προσεχή εγκατάσταση μονάδας των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας στη Λιθουανία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση του κράτους της Βαλτικής (στη φωτογραφία από EPA/Nicolas Bouvy, επάνω, η έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο).
«Κλείσαμε καταρχήν συμφωνία με την ΕΤΕπ» προς αυτό, διαβεβαίωσε ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάτζους σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του.
Η ΕΤΕπ θα διαθέσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την υποδομή, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ
Η κατασκευή της βάσης θα γίνει με σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που θα συγχρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό θεσμό, εξήγησε.
Κατά τον κ. Σάτζους, η ΕΤΕπ θα διαθέσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την υποδομή, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.
Στα σύνορα με τη Λευκορωσία
Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να εγκαταστήσει μόνιμα ετοιμοπόλεμη και επιχειρησιακά ανεξάρτητη μονάδα των ενόπλων δυνάμεών της στη Λιθουανία, κράτος μέλος του NATO και της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η ταξιαρχία προβλέπεται να έχει ως και 5.000 μέλη και να είναι επιχειρησιακή το 2027.
Η μονάδα σχεδιάζεται να στρατωνίζεται σε νέα εγκατάσταση, η οποία θα διαθέτει πεδίο γυμνασίων, στη Ρούντνινκαϊ, κοντά στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.
Πηγή: ΑΠΕ
- Marseaux: Το τραγούδι της «Hanomai» γίνεται video game με πρωταγωνίστρια την ίδια
- Ζελένσκι: Ανακοινώνει δημοψήφισμα και προεδρικές εκλογές στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων πολέμου
- Βάρη: Εμβόλισαν με αυτοκίνητο κατάστημα για να το ληστέψουν – Βίντεο ντοκουμέντο
- Ο Λεβαντόφσκι ανοίγει δρόμο για το Σικάγο
- Παπαδάκη: Ο Σπίρτζης δέχθηκε μολυσμένο SMS με Predator 50 λεπτά μετά από ερώτηση για την ΕΥΠ στον Μητσοτάκη
- Καναδάς: «Συγκλονισμένος» ο πρωθυπουργός Κάρνι από το μακελειό στο σχολείο – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα




