
Ρέθυμνο: Συγκλονιστική ανακάλυψη στο βυθό – Βρέθηκε πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Το αεροσκάφος βρέθηκε ξαπλωμένο στην άμμο, στο βυθό της θάλασσας του Ρεθύμνου - Οι δύτες που το εντόπισαν εξομολογούνται τα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν όταν αντίκρισαν το μεγαλεπήβολο εύρημα.
Η θάλασσα του Ρεθύμνου αποκαλύπτει τα μυστικά της. Μια «ανάσα» πριν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, μια συγκλονιστική ανακάλυψη στο βυθό, ενώνει κομμάτια της ιστορίας του τόπου.
Οι δύτες που εντόπισαν το γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Γιούνκερ 88 μετά από στίγμα που έλαβαν, μίλησαν στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV για την «ανατριχιαστική» στιγμή που το αντίκρισαν στα νερά στο Ακρωτήρι Μαυρομούρι.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με τις καταγραφές, κατέπεσε πιθανότατα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1942, με το ένα μέλος του, σύμφωνα με πληροφορίες να διασώζεται από ντόπιο.
Στο οπτικοακουστικό υλικό που εξασφάλισε η ΚΡΗΤΗ TV φαίνεται η άριστη κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί εδώ και 82 χρόνια.
Σύντομο ιστορικό
Η πρώτη έκδοση των πολεμικών αεροσκαφών είχε μικρό πιλοτήριο και αξιοποιήθηκε στις εκδόσεις ελαφρού βομβαρδιστικού αλλά και αργότερα ως βαρύ μαχητικό νυχτερινών αποστολών. Η έκδοση Β είχε σημαντικά μεγαλύτερο χώρο πληρώματος σε ευμεγέθες γυάλινο κουβούκλιο κατάλληλο για βομβαρδισμό, ναυτική κρούση και χειρισμό ειδικών όπλων, όπως οι πρώτοι ναυτικοί πύραυλοι. Η τελευταία έκδοση αξιοποιήθηκε ως αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης.
Σύμφωνα με το military-history.gr, παρά την ευκολία κατασκευής, την αντοχή του στα εχθρικά πλήγματα, την σχετική του ευελιξία και την μεγάλη του ταχύτητα, που το έκανε σχεδόν ανάλογο ενός καταδιωκτικού, το γεγονός ότι δεν είχε θωράκιση σε κρίσιμα τμήματα της ατράκτου, δεν προσέφερε ουσιαστική προστασία για το πλήρωμα και είχε μικρές δυνατότητες ανταποδοτικού πυρός, το έκαναν σχετικά εύκολη λεία για τα συμμαχικά αεροσκάφη ειδικά από τα μέσα του πολέμου και μετά.
- Στην Ελλάδα έρχονται η πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της – Ποιους θα συναντήσουν
- «Να αποκτήσουν ξανά ζωή» παλαιά δημοτικά ακίνητα στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας
- Βαγγέλης Τρικεριώτης: Πέθανε ο εκδότης και ιδρυτής του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία
- Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι κίνδυνοι μιας απευθείας σύγκρουσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ αυξάνονται
- Ανανέωσε με τον Άρη ο Γρηγορίου: «Στοίχημα να φέρουμε ξανά τον κόσμο πίσω»
- Μήνυμα Επιτροπής σε Τουρκία: Καμία ανοχή σε παράνομη αλιεία και σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών

