Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ολοκληρώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ - Η πλειοψηφία καταδικάζει την ιρανική επίθεση και ζητά αυτοσυγκράτηση

Live: Ολοκληρώθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ – Η πλειοψηφία καταδικάζει την ιρανική επίθεση και ζητά αυτοσυγκράτηση

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in - Πληροφορίες από το NBC αναφέρουν πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν και πως ζητήθηκε από τις IDF να παρουσιάσουν ιρανικούς στόχους.

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως μετά από αίτημα του Ισραήλ για να αξιολογηθεί το αίτημά του για καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο έδαφός του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, λέει ότι το 99% των 300 πυραύλων και drone που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ —από το έδαφος του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας— αναχαιτίστηκαν.

Το Ιράν δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του έναντι οποιασδήποτε νέας επίθεσης, αν χρειαστεί και την επόμενη φορά η επίθεση θα είναι «δέκα φορές ισχυρότερη». Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως το Ιράν είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες και για αυτοάμυνα».

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «οι IDF θα πρέπει να παρουσιάσουν επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:18 Παραμένει ο κίνδυνος για περιφερειακή πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Η ηχηρή σιωπή του Ερντογάν

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε παγκόσμιο ντόμινο αντιδράσεων, αλλά παράλληλα κατέγραψε και μία αξιοσημείωτη «ηχηρή» σιωπή και απουσία θέσης από την Αγκυρα.

Η Τουρκία, η οποία επί χρόνια επιδιώκει να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, φαίνεται να κρατά μια απόσταση τώρα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, όπως και μετά την 7η Οκτωβρίου.

Η αποφυγή οποιασδήποτε έκδηλης τοποθέτησης ή καταδίκης του Ιράν από την τουρκική κυβέρνηση αντανακλά μια περίπλοκη διπλωματική στρατηγική, η οποία καθορίζεται από το συμφέρον.

Σε διεθνείς συγκρούσεις και πολέμους, η σιωπή μιας χώρας μπορεί να εκληφθεί ως πολιτική στάση και να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες. Στην περίπτωση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, η σιωπή της Τουρκίας μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. (περισσότερα εδώ)

05:30 Διαφωνίες στο πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα κατά του Ιράν

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε χθες Κυριακή και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

05:00 «Προστατεύουμε την Ευρώπη από την αυτοκρατορία του κακού»

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού», σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία του κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, και στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.

04:30 Σκληρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά η Μπέρμποκ

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.

Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε.

«Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (…) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

04:00 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό σήμερα μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ανάμεσά τους ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, διευκρίνισε.

03:30 Τα σχολεία ανοίγουν ξανά στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα (15/4), στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα σχολεία, που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο, εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Μετά την αποτίμηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα» από σήμερα, εξαιρουμένων ωστόσο περιοχών που γειτονεύουν με τον Λίβανο και κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξακολουθούν να ισχύουν «περιορισμοί», συνόψισε ο εκπρόσωπος των IDF, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο το κλείσιμο για δυο ημέρες σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, την ακύρωση σχολικών εκδρομών, καθώς και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

03:16 IDF: Κρατούνται όμηροι στη Ράφα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι όμηροι οι οποίοι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δηλώνει αποφασισμένη να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση.

«Έχουμε επίσης ομήρους (που κρατούνται) στη Ράφα και θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να γυρίσουν σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αρχιπλοίαρχος, Ντανιέλ Χαγκαρί.

Σημειώνεται ότι οι σχεδιασμοί για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα καθώς σε αυτή την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που πλέον διαρκεί πάνω από μισό χρόνο.

03:00 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από περίπου 1,5 ώρα, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε.

Η πλειοψηφία των μελών του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδίκασε την επίθεση της Τεχεράνης και προέτρεψε τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής να αποφύγουν την κλιμάκωση του εξάμηνου πολέμου Ισραήλ-Γάζας.

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά ν’ ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί και μαζί με τους ομόλογούς του από τη Συρία, τη Ρωσία και την Κίνα επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες (Γαλλία, Βρετανία) που βοήθησαν στην κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι άσκησαν κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και που οδήγησε στην επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης.

02:50 Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις αμάχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του στο Telegram.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεκάδες άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων.

«Οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 464 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 4.800 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου», καταλήγει.

02:35 Συνομιλίες Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σήμερα χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία αναφορικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε σε κάθε τηλεφώνημα ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν κλιμάκωση και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ισραηλινή άμυνα.

02:27 Νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον Νουσεϊράτ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε σπίτι βορειοδυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις ισοπέδωσαν ένα τζαμί και έπληξαν κατοικίες στον καταυλισμό.

02:12 Το δίλημμα του Μπάιντεν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά αποφυγή πάση θυσία ενός πολέμου με το Ιράν. Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προσφέροντας τη συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα λόγια πράξη.

Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν που ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα. Και αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο που η Ουάσιγκτον φοβάται τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:55 Επικοινωνία του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον  Σαουδάραβα ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντουλάχ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιρ Αμπντολαχιάν αργά το βράδυ του Σαββάτου, κατά το οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την εκτόξευση drones και πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, αναφέρει το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Κατά τη διάρκεια της κλήσης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην κατάσταση στην περιοχή και η αυξανόμενη κλιμάκωση στο πλαίσιο της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

01:42 Το Ισραήλ αναχαίτισε drones που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε drones που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη κοντά στην Εϊλάτ.

Η Ambrey σημειώνει ότι παρατήρησε επίσης πρωτοφανή επίπεδα παρεμβολών από συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) στα ανοικτά της Εϊλάτ και της γειτονικής Άκαμπα της Ιορδανίας την ίδια ημέρα.

01:29 Γιατί τα σκαμμένα βουνά του Ιράν πονοκεφαλιάζουν το Ισραήλ

Σύμφωνα με ειδικούς που έχει επικαλεστεί σε αποκάλυψή του το Associated Press, ήδη από το 2023, το Ιράν έχει επιστρατεύει εργαζομένους αναθέτοντάς τους εδώ και καιρό να κατασκευάσουν ειδικές εγκαταστάσεις σε βάθος έως και 100 μέτρων, στις οποίες «μαγειρεύει» το πυρηνικό του πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το νέο έργο κατασκευάζεται δίπλα στη τοποθεσία εμπλουτισμού Natanz, περίπου 225 χλμ. νότια της Τεχεράνης, στα βουνά Ζάγκρος, μια οροσειρά που ξεπερνάει τα 4.000 μέτρα υψόμετρο! Το Natanz αποτελεί σημείο δυτικής ανησυχίας από τότε που έγινε γνωστή η ύπαρξή του πριν από δύο δεκαετίες. Σημειώνεται ότι το Natanz, έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις δολιοφθοράς από το Ισραήλ που έχει στόχο να διαλύσει και τα πυρηνικά όνειρα της Τεχεράνης, όπως έκανε και με της Βαγδάτης το 1981.

Η νέα εγκατάσταση του Natanz είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο βαθιά στη γη ακόμα και από τις εγκαταστάσεις Fordo του Ιράν, μια άλλη τοποθεσία εμπλουτισμού που αποκαλύφθηκε το 2009 από τη Δύση. Αυτή η εγκατάσταση πυροδότησε φόβους στη Δύση ότι το Ιράν θωρακίζει τα σχέδιά του από αεροπορικές επιθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:15 Ιρανός πρέσβης: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία επέδειξαν «υποκριτική συμπεριφορά»

Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε μια σειρά στρατιωτικών χτυπημάτων κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων σε απάντηση της επαναλαμβανόμενης στρατιωτικής επιθετικότητας του Ισραήλ και ιδιαίτερα της επίθεσης της 1ης Απριλίου 2024».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση έγινε εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της άσκησης του εγγενούς δικαιώματος του Ιράν στην αυτοάμυνα.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία επέλεξαν «να κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα και να παραβλέψουν τις βαθύτερες αιτίες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση. Με υποκριτική συμπεριφορά, αυτές οι τρεις χώρες κατηγόρησαν και κατηγόρησαν ψευδώς το Ιράν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις δικές τους αποτυχίες: να διατηρήσουν τη διεθνή δέσμευση για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

01:04 Τα αιτήματα του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μακροσκελής ήταν η ομιλία του Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, στο τέλος της οποίας ο Γκιλάντ Ερντάν κατέθεσε τα αιτήματά του.

Το πρώτο είναι να υπάρξει καταδίκη κατά του Ιράν, το δεύτερο αφορά κυρώσεις και την άμεση εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας/JCPOA και το τρίτο να χαρακτηριστούν «τρομοκρατική οργάνωση» οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Νομίζω ότι οι κυρώσεις είναι αυτές που πραγματικά θέλει το Ισραήλ, ενώ θα πρέπει να δούμε αν θα πραγματοποιηθούν. Ουσιαστικά, το Ισραήλ παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα και τόνισε ότι το Ιράν διαδίδει τον τρόμο», σχολιάζει ο αναταποκριτής του Al Jazeera.

00:50 Παρίσι και Λονδίνο επέδωσαν στους πρεσβευτές του Ιράν μήνυμα καταδίκης της επίθεσης στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Παρίσι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί αυστηρό μήνυμα μετά την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αντιστροφή ευθυνών. Οι Ιρανοί είναι αυτοί που επετέθησαν κατά του Ισραήλ…», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο κανάλι France 2 της δημόσιας τηλεόρασης.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, επίσης, σήμερα τον επιτετραμμένο της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο για να του επιδώσει το μήνυμα ότι η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει με δριμύτητα την ιρανική επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι η βρετανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε «πολλά» ιρανικά drones και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» στην περιοχή για την αποκλιμάκωση της έντασης. Εκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:42 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ συγκρίνει το Ιράν με τους Ναζί

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, τονίζει ότι είχε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το Ιράν.

Όπως εξηγεί, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά της Τεχεράνης.

«Κατέστησα σαφές ότι το Ιράν και οι φιλοδοξίες του για παγκόσμια κυριαρχία πρέπει να σταματήσουν πριν οδηγήσουν τον κόσμο σε σημείο χωρίς επιστροφή, σε έναν περιφερειακό πόλεμο που μπορεί να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Χθες το βράδυ, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης που χρησιμεύει ως η πιο σαφής απόδειξη για το τι συμβαίνει όταν οι προειδοποιήσεις δεν εισακούονται», τονίζει.

Και προσθέτει ότι ο στόχος του Ιράν «ήταν και συνεχίζει να είναι η παγκόσμια κυριαρχία. Το σημερινό ισλαμικό καθεστώς δεν διαφέρει από το Τρίτο Ράιχ και ο Χαμενεΐ δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ».

00:30 Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazoun και στο χωριό al-Mazraa Asharqiya στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι το πλήρωμά του μετέφερε τρεις από τους τραυματίες στον καταυλισμό Jalazoun στο νοσοκομείο Istishari.

Τα τρία άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με εποίκους από τον οικισμό Beit El, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στον καταυλισμό.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα άλλα δύο άτομα στο al-Mazraa Asharqiya τραυματίστηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στο χωριό.

00:15 «Επίδειξη υποκρισίας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια στον ΟΗΕ, λέει ότι οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, επιδεικνύουν «υποκρισία» αφού αρνήθηκαν να υποστηρίξουν μία δήλωση καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης στο προξενείο του Ιράν την 1η Απριλίου.

«Το αποτέλεσμα είναι πλέον ξεκάθαρο για να το δουν όλοι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια επίθεση εναντίον ενός διπλωματικού αντιπροσώπου αποτελεί casus belli (πράξη που δικαιολογεί/προκαλεί πόλεμο) σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αν είχε χτυπηθεί μια δυτική αντιπροσωπεία, θα είχατε αμέσως εξαπολύσει βροχή αντιποίνων», δήλωσε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και συνέχισε: «Αυτό συμβαίνει επειδή, για εσάς, ό,τι έχει να κάνει με τη δυτική αντιπροσωπεία και τους δυτικούς πολίτες είναι ιερό και πρέπει να προστατευτεί. Αλλά όταν πρόκειται για άλλες χώρες, τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοάμυνας για τους υπηκόους τους, αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτό που παρακολουθούμε είναι μια επίδειξη υποκρισίας».

23:55 Νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα ΜΜΕ παρουσιάζει η Χαμάς

Η Χαμάς παρουσίασε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στους μεσολαβητές, στην οποία ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων προτού δεχθεί οποιονδήποτε από τους 129 ομήρους που κρατούσε η οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz.

Η πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης φέρεται να υποβλήθηκε μετά την απόρριψη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αργά χθες το βράδυ. Στην πρόταση, η Χαμάς προτείνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και να υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν βόρεια.

Μόνο μετά το τέλος των έξι εβδομάδων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, λέει η Χαμάς, ισχυριζόμενη ότι θα χρησιμοποιούσε τις εβδομάδες που είχαν διακοπεί οι εχθροπραξίες για να εντοπίσει τους ομήρους και να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Το προσχέδιο ορίζει ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό άμαχο — μια απότομη αύξηση από την αναλογία 3:1 της εβδομαδιαίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Απαιτεί επίσης να απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι —οι 30 εκ των οποίων εκτίουν ισόβια κάθειρξη— για κάθε αιχμάλωτο στρατιώτη.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά» και ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που ζήτησε η Χαμάς, καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, ήταν ένα σημείο κόλλησης σε αρκετούς προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

23:47 Η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την επίθεση του Ιράν

Η Γαλλία η οποία δεν είχε καταδικάσει την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, δήλωσε την δέσμευση της χώρας της στην ασφάλεια του Ισραήλ και ανέφερε πως η Γαλλία τάσσεται και εργάζεται υπέρ της αυτοσυγκράτησης. Καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δηλώνοντας πως το Ιράν πέρασε μια νέα  κόκκινη γραμμή στην αποσταθεροποίηση της περιφερειακής ειρήνης. Ανακοίνωσε πως η Γαλλία εργάζεται συνεχώς να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης όπως έκανε με τον Λίβανο. Η Γαλλία ζητά κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ ανακοίνωσε πως η χώρα της έχει ετοιμάσει ψήφισμα για την ειρήνη στη Γάζα.

23:36 «Ο ΟΗΕ έχει υποχρέωση να μην αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες του Ιράν» λέει ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ πήραν τον λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στο Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ, καθώς και για τις ενέργειές του στην ευρύτερη περιοχή.

Λέει ότι οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν πρόσθετα μέτρα για να θέσουν το Ιράν υπόλογο στα Ηνωμένα Έθνη και λέει ότι το Ιράν θα θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες λάβει. Προσθέτει ότι απαιτείται κατηγορηματική καταδίκη του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δήλωσε πως οι πράξεις του Ιράν αποτελούν απειλή για το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στην περιοχή και ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην αφήσει αναπάντητες αυτές τις ενέργειες, ενώ κατήγγειλε την κατάσχεση ενός πλοίου στα στενά του Ορμούζ, αλλά και για την μεταφορά όπλων στους Χούθι, τόσο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αλλά και για χρήση στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατήγγειλε ακόμα την μεταφορά από το Ιράν στην Ρωσία πολεμικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Ανέφερε πως το Ιράν φταίει για τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου μεταφέροντας οπλισμό και παρέχοντας εκπαίδευση στη Χαμάς. Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ με την βοήθεια άλλων μελών του ΟΗΕ οι ΗΠΑ θα σκεφτούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ιράν.

Τέλος, ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ αν υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν προς το Ισραήλ ή τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ. Ζήτησε την πλήρη καταδίκη χωρίς αστερίσκους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

23:27 Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γκουτέρες υπενθύμισε στα κράτη μέλη ότι ο χάρτης του ΟΗΕ «απαγορεύει» τις επιθέσεις στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών και η «αρχή του απαραβίαστου» του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού «πρέπει να γίνεται σεβαστή».

»Ήρθε η ώρα να υποχωρήσουμε από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή. Οι άμαχοι φέρουν ήδη το μεγαλύτερο βάρος και πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», είπε ο Γκουτέρες.

»Έχουμε κοινή ευθύνη να δεσμεύσουμε ενεργά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Έχουμε κοινή ευθύνη να εξασφαλίσουμε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ανεμπόδιστη παράδοση της βοήθειας. Έχουμε κοινή ευθύνη να σταματήσουμε τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και να αποκαταστήσουμε την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα».

»Έχουμε κοινή ευθύνη να εργαστούμε για την ειρήνη. Η περιφερειακή και, μάλιστα, η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια υπονομεύονται κάθε ώρα. Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο».

23:18 Συνεδριάζει τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατ’ απαίτηση του Ισραήλ

Πρώτος πήρε τον λόγο ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Θα βρείτε το λινκ για ζωντανή παρακολούθηση στο δεύτερο ζωντανό λινκ στην αρχή του Live.

23:03 Το Κατάρ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις περιφερειακές εξελίξεις, ζητά αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση

Το Κατάρ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν: «Το Κράτος του Κατάρ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση, να προωθήσουν την ηρεμία και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επειγόντως δράση για την εκτόνωση της έντασης και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή».

Το υπουργείο δέχεται για ακόμα μια φορά να παίξει ρόλο μεσάζοντα για να ξεπεραστεί η κρίση λέγοντας: «Το Υπουργείο επαναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση του Κράτους του Κατάρ να υποστηρίξει όλες τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας».

22:55 H Αίγυπτος ζητά αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ και το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι εξέφρασε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και του Ισραήλ την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Αίγυπτος.

Ο Σούκρι κάλεσε τους Ιρανούς και Ισραηλινούς ομολόγους του «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από προκλήσεις που θα αύξαναν την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης, «η οποία έχει αρχίσει να παίρνει μια επικίνδυνη τροπή, καθώς συμπίπτει με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και προσθέτει ένταση σε άλλα θερμά σημεία της περιοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

22:50 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ συζητά την «απειλή» του Ιράν για την περιφερειακή σταθερότητα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ δηλώνει ότι μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι του Ιράν.

«Τόνισα ότι το Ιράν και οι εντολοδόχοι του αποτελούν την κεντρική απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Κατζ.

«Οι μετριοπαθείς χώρες της περιοχής, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να δράσουν για να σταματήσουν την επιθετικότητα του Ιράν. Η σχέση με την Αίγυπτο είναι σημαντική και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» αναφέρει ο ισραηλινός πολιτικός.

22:36 Παλαιστίνιοι ανακάλυψαν πτώματα κάτω από αμμόλοφους στην Beit Lahia

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη βόρεια Γάζα αποκάλυψε τα πτώματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα που είχαν στήσει οι δυνάμεις στη βόρεια Γάζα.

Τα πτώματα φαίνονται σε βίντεο που δημοσίευσε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Hossam Shabat και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera.

«Η γη είχε χρησιμεύσει ως προσωρινό νεκροταφείο και οι ισραηλινές δυνάμεις κατασκεύασαν τη βάση τους σκάβοντας τη γη και τοποθετώντας τα αμμοφράγματα τους πάνω στα πτώματα των νεκρών», έγραψε ο Σαμπάτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με ένα βίντεο από τα αμμοχώματα.

Στο βίντεο φαίνονται αρκετοί Παλαιστίνιοι να ξεθάβουν τα πτώματα κάτω από την άμμο και να τα τοποθετούν πάνω σε λευκά πανιά ταφής. To in έχει υπόψιν το βίντεο που έχει επιβεβαιωθεί από το Al-Jazzera, όμως κρίνεται πολύ σκληρό σε σχέση με τις φωτογραφίες. Με δική σας ευθύνη υπάρχει στο Χ.

22:19 Συζήτηση μεταξύ Ζοζέπ Μπορέλ και Αμίρ-Αμπντολαχιάν μεταφέρει ιρανικό πρακτορείο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ συγκατατέθηκε στα χτυπήματα του Ιράν (σ.σ. δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της ΕΕ) κατά του ισραηλινού καθεστώτος, καλώντας σε ύψιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μεταφέρει το Mehr για το τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο προσώπων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει την επίθεση του ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και πυραύλου το βράδυ της Κυριακής κατά του Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στα πρόσφατα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος με τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε ότι «Εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Μόλις μίλησα με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπντολαχιάν για να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα & να παροτρύνω το Ιράν να μην κλιμακώσει περαιτέρω», πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

Το ισραηλινό καθεστώς δήλωσε ότι κατάφερε να καταρρίψει ορισμένα (σ.σ. το Ισραήλ αναφέρει το 99%) από τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν χθες το βράδυ με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ιράν ανέφερε την Κυριακή ότι τα αντίποινα στα κατεχόμενα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού καθεστώτος τερματίστηκαν με τα χθεσινοβραδινά πλήγματα, προειδοποιώντας για μια «ισχυρότερη» αντίδραση εάν το ισραηλινό καθεστώς απαντήσει.

Η επίθεση έγινε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το προξενικό παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα, σκοτώνοντας επτά μέλη του IRGC που βρίσκονταν σε συμβουλευτική αποστολή στην αραβική χώρα. Το Ιράν το θεωρεί ως αντίποινα, το Ισραήλ θεωρεί πως δέχθηκε μονομερή επίθεση ή αυτή είναι η διπλωματική γραμμή καθώς δεν έχει αποδεχθεί το χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν.

22:12 Το Ισραήλ προσπαθεί να «ανταλλάξει» την αυτοσυγκράτηση έναντι του Ιράν με συμφωνία με τις ΗΠΑ σε άλλα ζητήματα, λέει το Κανάλι 12

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγές, το ισραηλινό Κανάλι 12, που έχει ισχυρό έρεισμα στις IDF, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντίδραση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση του Ισραήλ, έναντι του Ιράν.

Το Κανάλι 12 ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα.

22:03 Οι Γκαντζ και Άιζενκοτ φέρονται να ήθελαν να ανταποδώσουν από χθες το βράδυ

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drone.

Οι υπουργοί ανέστειλαν τις συζητήσεις τους χωρίς απόφαση, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό Κανάλι 12 και μεταφέρουν οι Times of Israel, αν και αναμένεται να ξανασυνεδριάσουν στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκάντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα Εθνικής Ενότητας Γκαντί Άιζενκοτ, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν, όσο ακόμη η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ.

Η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίθεση από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον επικεφαλής των IDF Χερζί Χαλεβί και άλλους, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12, εν μέρει λόγω της επιβάρυνσης από την ανάληψη ταυτόχρονης δράσης, όταν η IAF ήταν επικεντρωμένη στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε, αναφέρουν τόσο τα Κανάλια 12 όσο και 13.

Η στάση του ίδιου του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.

21:58 Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί επιβεβαιώνουν πως υπήρξε προειδοποίηση 72 ωρών – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν έδωσε ευρεία προειδοποίηση ημέρες πριν από την επίθεση του Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, επιτρέποντας να αποφευχθούν μαζικές απώλειες και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος το διέψευσε αυτό.

Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν σε μια επίθεση αντιποίνων καταρρίφθηκαν πριν φθάσουν στο ισραηλινό έδαφος, αν και ένα νεαρό κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά και η περιοχή παραμένει προετοιμασμένη για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν είχε δώσει στις γειτονικές χώρες και στον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, 72 ώρες προειδοποίηση ότι θα εξαπέλυε τα πλήγματα, μια κίνηση που θα τους επέτρεπε να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την επίθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη πριν από την επίθεση, προσθέτοντας ότι μετέφερε μηνύματα ως μεσάζων για να βεβαιωθεί ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες.

«Το Ιράν είπε ότι η αντίδραση θα ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα προχωρούσε πέρα από αυτό. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων. Οι εξελίξεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη», δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διέψευσε τη δήλωση του Αμιρ-Αμπντολαχιάν, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον είχε επαφή με το Ιράν μέσω Ελβετών μεσαζόντων, αλλά δεν είχε λάβει 72 ώρες προειδοποίηση.

«Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έδωσαν καμία ειδοποίηση, ούτε έδωσαν καμία αίσθηση, αυτοί θα είναι οι στόχοι, οπότε εκκενώστε τους». Η Τεχεράνη έστειλε μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο αφού άρχισαν τα πλήγματα και η πρόθεση ήταν να είναι «άκρως καταστροφική», είπε ο αξιωματούχος, εικάζοντας ότι «το Ιράν λέει ότι έδωσε ειδοποίηση για να καλύψει την αμηχανία του για την αποτυχία της επίθεσης».
«Λάβαμε ένα μήνυμα από τους Ιρανούς καθώς αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη, μέσω της Ελβετίας. Αυτό ουσιαστικά υπονοούσε ότι είχαν τελειώσει μετά από αυτό, αλλά εξακολουθούσε να είναι μια συνεχιζόμενη επίθεση. Αυτό ήταν λοιπόν το μήνυμα προς εμάς», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, Ιρακινοί, Τούρκοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ο καθένας ότι το Ιράν είχε παράσχει έγκαιρη προειδοποίηση για την επίθεση την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λεπτομερειών.

21:48 Σαουδάραβας αξιωματούχος λέει ότι το Ιράν σχεδίασε τον πόλεμο στη Γάζα για να καταστρέψει την εξομάλυνση με το Ισραήλ

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan ότι «κάθε ύποπτο αντικείμενο» που εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας αναχαιτίζεται, ένα προφανές νεύμα προς τον φερόμενο ρόλο του βασιλείου στην κατάρριψη ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ χθες το βράδυ.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος επέκρινε επίσης το Ιράν ότι «σχεδίασε έναν πόλεμο στη Γάζα» προκειμένου να καταστρέψει την πρόοδο που σημείωνε στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αναφέρει το Kan.

«Το Ιράν είναι μια χώρα που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και αυτό θα έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει το Kan επικαλούμενο το μέλος της Βασιλικής οικογένειας.

21:45 Ιράν: Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ενημέρωσε «72 ώρες πριν για την επίθεση στο Ισραήλ», λέει η Τεχεράνη

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών δεν βρίσκονται στο στόχαστρο ο αμερικανικός λαός ή οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

«Ανακοινώσαμε με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμένη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Περισσότερα εδώ.

21:40 «Το Μέτωπο Αντίστασης παρακολούθησε την επιχείρηση του Ιράν κατά του Ισραήλ» υποστηρίζει ο Ιρανός πρέσβης στο Λίβανο

Χαιρετίζοντας τη μονομερή και σκόπιμα περιορισμένη στρατιωτική επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του ισραηλινού καθεστώτος, ο Ιρανός πρέσβης στο Λίβανο δήλωσε ότι «οι ομάδες που συγκροτούν το Μετώπου της Αντίστασης ήταν απλώς παρατηρητές» εν μέσω της επιχείρησης το πρωί της Κυριακής.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X την Κυριακή, ο Mojtaba Amani δήλωσε ότι «η απάντηση του Ιράν στην εγκληματική αεροπορική επιδρομή του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό πιστοποιεί μια σειρά από γεγονότα».

«Η «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» που εξαπέλυσε το IRGC απέδειξε ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι «οι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν τους στόχους σε απόσταση 1.100 χιλιομέτρων παρά την όλη βοήθεια και υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ».

«Ήταν σαφές ότι το Ιράν δεν είχε πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση πλήρους κλίμακας, την περιόρισε μόνο σε τιμωρία και το πέτυχε. Το Ιράν θα μπορούσε να είχε χτυπήσει περισσότερες τοποθεσίες με την ίδια τακτική», δήλωσε ο Amani.

Ο απεσταλμένος στη Βηρυτό σημείωσε ότι το μέτωπο της αντίστασης ήταν απλώς παρατηρητής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.

Προειδοποίησε τέλος το ισραηλινό καθεστώς και τους συμμάχους του ότι το σοβαρότερο λάθος τους θα ήταν μια προσπάθεια να απαντήσουν στην επιχείρηση του Ιράν, διότι τότε «η τιμωρητική πολιτική του Ιράν θα αλλάξει».

21:31 Οι IDF δημοσιεύουν την αναχαίτηση ιρανικών drones

Σε βίντεο που δημοσίευσαν στην πλατφόρμα Χ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δείχνουν πως το σύστημα εναέριας άμυνας κατάφερε να αναχαιτήσει drones και να προστατεύσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Έτσι μοιάζει ένα ποσοστό αναχαίτισης 99%. Επιχειρησιακό υλικό από το σύστημα εναέριας άμυνας που προστατεύει τον ισραηλινό εναέριο χώρο», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

Περισσότερα εδώ.

21:28 Η Ιορδανία κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη για εξηγήσεις

Η Ιορδανία κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη «για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του Ιράν, τα οποία θεωρήθηκαν από την Ιορδανία ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου», αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mamlaka της Ιορδανίας, ο υπουργός Εξωτερικών A:im;an Σαφάντι αναφέρθηκε σε σχόλια που έγιναν από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, τα οποία προειδοποίησαν ότι «η Ιορδανία θα είναι ο επόμενος στόχος σε περίπτωση που συνεργαστεί με το Ισραήλ σε μια αναμέτρηση με το Ιράν».

21:25 Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ να «σκεφτεί προσεκτικά» τυχόν αντίποινα έναντι του Ιράν

Αυτό προκύπτει από σχόλια Αμερικανού αξιωματούχου σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι Ισραηλινοί μας ξεκαθάρισαν ότι δεν επιδιώκουν μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κατέστησε πολύ σαφές στον [ισραηλινό] πρωθυπουργό χθες το βράδυ ότι πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά και στρατηγικά τους κινδύνους της κλιμάκωσης».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει» κλιμάκωση με το Ιράν.

21:20 Το Ισραήλ «εγκρίνει επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση»

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση έχουν καταρτιστεί τις τελευταίες δύο ώρες.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

21:10 Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πως θα απαντήσει το Ισραήλ, λέει αξιωματούχος

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος ή τον χρόνο της απάντησης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

Από τις IDF ζητήθηκε να παρουσιάσουν πρόσθετες επιλογές στους ιθύνοντες. Ο αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων ήταν αν το Ισραήλ χρειάζεται να ανταποδώσει άμεσα ή αν έχει την πολυτέλεια να περιμένει και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

 21:07 Μετά την επίθεση του Ιράν, ο Κίρμπι ζητά ψηφοφορία για τη βοήθεια Ισραήλ-Ουκρανίας

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Κυριακή ότι η χρηματοδότηση του Ισραήλ και της Ουκρανίας θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων «το συντομότερο δυνατό». Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει την βοήθεια στο Ισραήλ, όμως η Γερουσία και ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνούνται να υπογράψουν αν δεν περιλαμβάνει και την βοήθεια στην Ουκρανία.

«Δεν χρειαζόμασταν καμία υπενθύμιση όσον αφορά το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Αλλά η χθεσινή νύχτα σίγουρα υπογραμμίζει σημαντικά την απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε μια πολύ, πολύ σκληρή γειτονιά», δήλωσε ο Κίρμπι στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων «είναι να το πάρει» και «να το βάλει στο Κοινοβούλιο», λέγοντας στη συντονίστρια της εκπομπής «Meet the Press» Κρίστεν Γουέλκερ ότι «και οι δύο ξέρουμε ότι υπάρχουν οι ψήφοι».

«Αλλά απλά περιμένουμε ηγεσία από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής… Φέρτε το στο Κοινοβούλιο, ψηφίστε το, έτσι ώστε όχι μόνο το Ισραήλ να μπορεί να λάβει πρόσθετους πόρους και να υπερασπιστεί τον εαυτό του – κάτι που σαφώς χρειάζεται – αλλά και η Ουκρανία», πρόσθεσε.

20:57 Όλοι εναντίον Μπάιντεν

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν», δέχθηκε την Κυριακή καταιγισμό επικρίσεων και από τις δύο πλευρές του κόμματος, όπως μεταφέρει το Axios.

Οι αντιδράσεις – κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους – έρχονται καθώς ο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν ότι μια ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, αναφέρει ο Barak Ravid του Axios.

20:52 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καλεί τον Ιρανό πρεσβευτή επειδή αμφισβήτησε την απόφαση για κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αναφέρει ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για να προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη θέση της Ιορδανίας, αφού βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει τα εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους χθες το βράδυ.

«Οτιδήποτε αποτελεί απειλή για την Ιορδανία και την ασφάλεια των Ιορδανών, το αντιμετωπίζουμε με όλες τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας», αναφέρει το υπουργείο στην πλατφόρμα X.

Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν θα διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή, αναφέρουν τα ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

20:50 Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «οι IDF θα πρέπει να παρουσιάσουν επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Ένας δεύτερος Ισραηλινός σύμβουλος ενός άλλου μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να δει κλιμάκωση» και ότι «είναι μια πολύ λεπτή γραμμή αυτή τη στιγμή».

20:45 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

Δεν υπήρξαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζήτησε η ισραηλινή ηγεσία.

Ένας αξιωματούχος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στη συνεδρίαση θα παρουσιάζονταν θέματα πολιτικής μετά το αντίποινα του Ιράν.

20:42 Συρία: «Οι επιθέσεις του Ιράν ήταν νόμιμη πράξη αυτοάμυνας»

«Η δράση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ στον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης SANA αναφέρουν περαιτέρω:

«Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας εναντίον αυτής της ρατσιστικής σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή βούληση, ούτε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Μεκντάντ κατήγγειλε τις «αμελείς θέσεις της Δύσης απέναντι στις σφαγές και τις απάνθρωπες ενέργειες της ισραηλινής οντότητας».

Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έρχονται δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός κορυφαίου Ιρανού διοικητή σε επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

20:32 Ο Σινουάρ συλλυπείται τον Χανίγια για το θάνατο των γιων του

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Αλ-Σινουάρ, έστειλε την Κυριακή τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στον πρόεδρο του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης, Ισμαήλ Χανίγια, για τον μαρτυρικό θάνατο των γιων και των εγγονών του σε σιωνιστική αεροπορική επιδρομή την περασμένη Τετάρτη.

Ο Σινουάρ προσέφερε στον Χανιά και στην οικογένειά του συλλυπητήρια, αλλά και «συγχαρητήρια για την επιλογή από τον Αλλάχ αυτής της ομάδας των γιων και των εγγονών σας. Πρόκειται για μια επιλογή μαρτύρων στην ευγενέστερη μάχη του κόσμου- δηλαδή την καταιγίδα της Αλ Άκσα», σύμφωνα με το παλαιστινιακό κέντρο ενημέρωσης.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερότητα και την ψυχραιμία σας», πρόσθεσε στην επιστολή του, καθώς «αυτό το αίμα ρίχνει ζωή στις φλέβες της Ούμα (σ.σ. Αραβική παγκόσμια κοινότητα) για να μεγαλώσουν».

Φημολογούνταν πως ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης της Γάζας είχαν ανταγωνιστικές σχέσεις. Αυτή είναι από τις λίγες επίσημες κινήσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς που έχουν διαρρεύσει.

20:27 Ο κόσμος στο Ισραήλ είναι σοκαρισμένος από τον αριθμό των επιθέσεων, παρότι αποκρούστηκνα


Όλα είναι κλειστά στο Ισραήλ, με την κίνηση στους δρόμους να είναι λιγότερη, όπως είναι φυσικό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πριν από λίγο ότι έχουν κληθεί δύο νέες ταξιαρχίες εφέδρων με 6 χιλιάδες άνδρες να καλούνται στον ισραηλινό στρατό εκ νέου.

20:25 Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι πληρεξούσιοι του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνέχισε λέγοντας πως «Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους».

Επισήμανε πως μόλις είχε μιλήσει «με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

20:15 Ο Μπάιντεν συναντάται με τους ηγέτες της G7 και επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των χωρών της G7 -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ηγέτες καταδίκασαν την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της G7 στην ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο X.

Το Σάββατο, αφού το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεσή του κατά του Ισραήλ, ο Μπάιντεν ζήτησε συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της G7 «για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «ενώ δεν είδαμε επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

20:10 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Κυριακή για την επίθεση στο Ιράν μετά από αίτημα του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας (20:00 GMT), σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από το συμβούλιο τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης με επιστολή του το Σάββατο προς τον πρόεδρο του συμβουλίου.

«Η ιρανική επίθεση αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και περιμένω από το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ιράν», έγραψε ο Ερντάν σε ανάρτησή του στο Χ.

Το Ιράν εκτόξευσε ένα σμήνος εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αργά το Σάββατο, στην πρώτη του άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, με κίνδυνο να υπάρξει σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν για «σιδηρά» υποστήριξη του Ισραήλ.

20:00 Ο επικεφαλής των IDF Χερζί Χαλεβί ευχαριστεί τον επικεφαλής της CENTCOM για την κοινή αμυντική προσπάθεια κατά του Ιράν

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον αρχηγό της CENTCOM στρατηγό Μάικλ Έρικ Κουρίλα, μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drone κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός.

Ο Χαλεβί «εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την κοινή αμυντική προσπάθεια για την αποτροπή και αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Είπε επίσης στον Κουρίλα ότι «η στενή συνεργασία μεταξύ των στρατών καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού συνασπισμού που αποδείχθηκε χθες το βράδυ».

Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ πολλών εθνών που αναχαίτισαν πολλά από τα 170 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ εν μέσω της χθεσινής επίθεσης.

Ο αρχηγός των IDF πραγματοποίησε επίσης μια αξιολόγηση με το Φόρουμ του Γενικού Επιτελείου μετά την κλήση με τον Κουρίλα, προσθέτει ο στρατός.

19:52 Το βίντεο ασφαλείας του σπιτιού που έποικοι έκαψαν το αυτοκίνητο της οικογένειας υπό την εποπτεία του Ισραηλινού στρατού

Το βίντεο δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Yesh Din και τραβήχτηκε από μια ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο γκαράζ του αυτοκινήτου.

19:41 Ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ για την επίθεση του Ιράν

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά» συνέχισε ο Σαρλ Μισέλ.

Έκλεισε λέγοντας πως «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

19:32 Πλάνα δείχνουν στρατιώτες να στέκονται αμέτοχοι καθώς Εβραίοι έποικοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητο

Εβραίοι έποικοι βιντεοσκοπήθηκαν να ανάβουν φωτιά σε αυτοκίνητο στο Ντέιρ Ντιμπουάν της Δυτικής Όχθης, ενώ στρατιώτες παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Το υλικό διανεμήθηκε από την οργάνωση Yesh Din και τραβήχτηκε από μια ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο γκαράζ του αυτοκινήτου.

19:25 Η Ιορδανία καταγράφεται στους συμμάχους του Ισραήλ στην δήμοσια σφαίρα

Από την Wikipedia μέχρι διάφορες ιστοσελίδες που καλύπτουν θεματολογία της Μέσης Ανατολής η στάση της Ιορδανίας καταγράφεται ως υπέρ του Ισραήλ και εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης».

Η στρατιωτική ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη ανοιχτή δημόσια στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ απέναντι στις επιθέσεις του Ιράν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης καυχιούνται γι’ αυτό. Το Βασίλειο της Ιορδανίας όχι μόνο άνοιξε τον εναέριο χώρο του στο Ισραήλ, αλλά αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Η ισραηλινή Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι «η Ιορδανία αναχαίτισε δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια άνευ προηγουμένου πράξη συνεργασίας με το Ισραήλ». Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιηθεί από το Ιράν να μην πράξει.

Οι αναχαιτίσεις εντοπίστηκαν στον ουρανό από Ιορδανούς, αλλά υπήρξαν τοπικές αναφορές για τραυματισμούς Ιορδανών λόγω θραυσμάτων που έπεσαν ως αποτέλεσμα αυτών των αναχαιτίσεων. Η Ιορδανία έως τώρα έχει αναφέρει πως κατέρριψε drones και βαλλιστικούς πυραύλους, μόνο πάνω από τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

19:10 Οι IDF καλούν δύο ταξιαρχίες εφέδρων  για «επιχειρησιακές αποστολές στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας»

Οι IDF καλούν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για «επιχειρησιακές αποστολές στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει ο στρατός.

«Η κλήση τους θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας και της ετοιμότητας για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και τη διατήρηση της ασφάλειας των κατοίκων», αναφέραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι IDF.

18:55 Το Ιράν ενημέρωσε και την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρησή του κατά του Ισραήλ

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Οι αναφορές αυτές έρχονται αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη ότι το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή This Week του ABC ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

[Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση], δήλωσε ο Κίρμπι.

18:40 40 οι τραυματίες από τις επιθέσεις του Ιράν – 8 από πτώση αναχαιτισμένου πυραύλου – 31 τραυματίστηκαν ψάχνοντας καταφύγιο

Μια επτάχρονη από κοινότητα Βεδουίνων στα νότια υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της. Η επτάχρονη, ήταν το μοναδικό άτομο στο Ισραήλ που υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπου παρέμεινε σε απειλητική για τη ζωή της κατάσταση την επόμενη ημέρα στο Ιατρικό Κέντρο Soroka της Beersheba.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, το ανώνυμο κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και τώρα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της παιδιατρικής. Το κορίτσι τραυματίστηκε όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της οικογένειάς της σε μια πόλη Βεδουίνων κοντά στο Arad στην περιοχή της νότιας Νεγκέβ (σ.σ. Έρημος με στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

Πλην της επτάχρονης, ακόμα 8 μέλη της οικογένειάς της τραυματίστηκαν, καθώς και 31 άτομα που έψαχναν καταφύγιο ή χτύπησαν παθαίνοντας κρίση πανικού.

Περισσότερα εδώ.

18:18 Ιράν προς ΗΠΑ: Αν υπάρξει παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ, όλες οι αμερικανικές βάσεις θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι

Ο διοικητής του ιρανικού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να αποφύγουν να υποστηρίξουν το σιωνιστικό καθεστώς το οποίο χτυπήθηκε από το Ιράν σε επιχείρηση αντιποίνων», προειδοποιώντας ότι «όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον παρέμβει».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο διοικητής του στρατού υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις για την αποστολή «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Είπε ότι «το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την επίθεση στην ιρανική διπλωματική αποστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων».

Ο διοικητής του στρατού σημείωσε ότι «το Ιράν αποφάσισε να ξεκινήσει την τιμωρητική επιχείρηση κατά του ισραηλινού καθεστώτος μετά την αυξανόμενη δημόσια απαίτηση του ιρανικού έθνους για αντίποινα και μετά την αποτυχία των διεθνών οργανισμών να τιμωρήσουν το σιωνιστικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια προειδοποίησε «το ισραηλινό καθεστώς ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη σκληρότερη τιμωρία εάν επιμείνει στη συνέχιση των επιθετικών του μέτρων».

Ο αρχηγός του στρατού προειδοποίησε, τέλος, τις αμερικανικές αρχές ότι «η παρέμβασή τους για την υποστήριξη του σιωνιστικού καθεστώτος θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις αμερικανικές βάσεις και τα συμφέροντα στην περιοχή, διότι το Ιράν θα θεωρήσει τότε τις αμερικανικές βάσεις, ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούνται ως πηγές απειλής κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ως επιχειρησιακούς στόχους».

18:05 Το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να σχηματίσει «στρατηγική συμμαχία», λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο Yoav Gallant λέει ότι η χώρα του έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια στρατηγική συμμαχία μετά την επίθεση του Ιράν που καταρρίφθηκε από έναν συνασπισμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ περιόδευε σε μια από τις συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας Arrow 3 που χρησιμοποιήθηκε για την απόκρουση της χθεσινής επίθεσης.

Στους φημολογούμενους στόχους αντιποίνων του Ιράν είναι και οι πυρηνικοί σταθμοί του Ιράν.

17:44 Γκαντς: Το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή, πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές συμμαχίες

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, δηλώνει σε δήλωσή του ο υπουργός πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», λέει.

«Αυτό το γεγονός δεν έχει τελειώσει – η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική δοκιμασία του πρέπει να ενισχυθεί ακριβώς τώρα. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», συνεχίζει.

Περισσότερα εδώ.

17:25 Δίλημμα για το Ισραήλ – Να επιτεθεί εκ νέου ή να θεωρήσει το περιστατικό ως λήξαν;

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα, να «περιορίσει» την απάντηση του Ιράν ή να εξαπολύσει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να διακινδυνεύσει κλιμάκωση, αφού το IRGC χτύπησε απευθείας το εσωτερικό μέτωπό της για πρώτη φορά, αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά του ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla!

Σύμφωνα με το Walla!, αντιτιθέμενος σε μια ισραηλινή απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έθεσε την ισραηλινή κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές». Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Αμίρ Μπομπότ εκτίμησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση με το Ιράν θα μπορούσε να καταλήξει σε «ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων», παρόμοιο με εκείνα που στόχευσαν το Ισραήλ και κατεχόμενα εδάφη νωρίς την Κυριακή, καθώς «το φράγμα παραβιάστηκε και κατέρρευσε».

Περισσότερα εδώ.

17:02 Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να γυρίσουν στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα το απόγευμα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Η είδηση αποτελεί συνέχεια του παρακάτω βίντεο.

16:57 Επίθεση του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων και εκτοπισμένων στη Γάζα

Πριν ελάχιστο χρόνο δημοσιεύθηκε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και εκτοπισμένων στη Γάζα με σοβαρές απώλειες.

16:43 Κράτη του Περσικού Κόλπου ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν οι βάσεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν για επίθεση εναντίον του Ιράν

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενο χτύπημα κατά του Ιράν ανακοίνωσαν τέσσερα κράτη του Περσικού Κόλπου, πριν καν χτυπήσει το Ιράν.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ γνωστοποίησαν τη στάση τους στην Ουάσινγκτον, προτρέποντας τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για χτύπημα ως απάντηση σε ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ (στον Περσικό) Κόλπο εργάζονται…υπερωρίες για να κλείσουν τους δρόμους που θα μπορούσαν να τους συνδέσουν με ένα αμερικανικό αντίποινο κατά της Τεχεράνης, από βάσεις εντός των βασιλείων τους». Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει τις συλλογικές προσπάθειες των κρατών του Περσικού Κόλπου να αποστασιοποιηθούν από πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Περισσότερα εδώ.

16:23 Ζωντανή εικόνα από περιοχές του Ισραήλ

16:22 Οι λεπτομέρειες της Ιρανικής επιχείρησης «Αληθινή Υπόσχεση» θα δημοσιευθούν προσεχώς από το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασεις

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC ανέφερε σε ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι «η Αεροδιαστημική Δύναμη του IRGC εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού καθεστώτος που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές και συμβούλους στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι «οι πύραυλοι έπληξαν με επιτυχία στόχους εντός των κατεχομένων εδαφών».

Σύμφωνα με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC, «οι λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία διεξήχθη με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την εποπτεία του Γενικού Επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και με την υποστήριξη του ιρανικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας, θα δημοσιοποιηθούν σύντομα».

Νωρίτερα, το IRGC δήλωσε ότι «εξαπέλυσε μαζικά αντίποινα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των κατεχομένων εδαφών σε απάντηση της τρομοκρατικής επίθεσης του ισραηλινού καθεστώτος την 1η Απριλίου εναντίον των διπλωματικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό».

16:15 Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση ονόμασε το Ιράν την επίθεση κατά του Ισραήλ

Το IRGC ανακοίνωσε την έναρξη των επιδρομών σε ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ορίζοντας την αποστολή ως «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση».

Η ισραηλινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi, διοικητή της δύναμης Quds του IRGC, του αναπληρωτή του, στρατηγού Mohammad Hadi Haji Rahimi, και πέντε αξιωματικών που τους συνόδευαν.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεΐντ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε ότι «το Ιράν θα τιμωρήσει το Ισραήλ και θα κάνει το κακό καθεστώς να μετανιώσει για το έγκλημά του να δολοφονήσει τους στρατιωτικούς συμβούλους της χώρας στη Συρία».

16:00 New York Times: Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου απέτρεψε την επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν μετά την εκτόξευση περίπου 300 επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπόλυσης απαντητικής επίθεσης, αλλά η έλλειψη σοβαρών ζημιών που προκάλεσε το Ιράν, σε συνδυασμό με τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησαν στην αναβολή της.

15:51 Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει έκτακτη συνεδρίαση για την Τρίτη

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης των κορυφαίων διπλωματών της ‘Ενωσης για την Τρίτη, προκειμένου «να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια στην περιοχή».

15:47 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνομίλησε με τον ιρανό ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian.

Ο Fidan δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Amir-Abdollahian είπε στον τούρκο υπουργό ότι η επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και ότι η χώρα δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια εκτός αν δεχθεί επίθεση.

15:42 Το Ιράν πρέπει να πληρώσει, λέει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεση χθες το βράδυ, προτρέποντας ότι «το αρχικό τίμημα πρέπει να είναι η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο X, το υπουργείο ζήτησε επίσης να επιβληθούν «επώδυνες κυρώσεις» στο Ιράν στον τομέα των όπλων και σε άλλους τομείς.

15:35 Μπάιντεν προς Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την»

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει αν θα απαντήσει στο Ιράν ή αν θα επιλέξει να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου και διεμήνυσε την αδιαμφισβήτητη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αυτό εξάλλου ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της 25λεπτης συνομιλίας με τον Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν. Περισσότερα εδώ.

15:33 Η Γαλλία καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν «προσωρινά» το Ιράν

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν «προσωρινά» το Ιράν.

«Τους ζητείται να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στα ταξίδια» και «να αποφεύγουν οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις», προστίθεται.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν μία από τις χώρες που τον βοήθησαν να αποτρέψει την ιρανική επίθεση, ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή για τις «ανεύθυνες» θέσεις σε σχέση με τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

15:29 Ζελένσκι: «Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο»

«Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο, όπως και οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν μια ευρύτερη σύγκρουση, και η προφανής συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτων για τη διάδοση του τρόμου πρέπει να αντιμετωπίσει μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση από τον κόσμο», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Ζήτησε δράση προς την κατεύθυνση λέγοντας: «Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τα λόγια δεν σταματούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν αναχαιτίζουν τους πυραύλους. Μόνο η απτή βοήθεια το κάνει.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν την τρομοκρατία μια νέα κανονικότητα. Είναι κρίσιμο το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

15:25 «Νόμιμη πράξη» η επίθεση του Ιράν, λένε οι Χούθι

Η ένοπλη οργάνωση των Χούθι δήλωσε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «νόμιμη πράξη» ως απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε ότι η ομάδα της Υεμένης βρίσκεται σε «άμεση αντιπαράθεση» με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, επιτιθέμενη στο νότιο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εμποδίζοντας ισραηλινά πλοία να πλεύσουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

15:13 Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο, δηλώνει ο εκπρόσωπος των IDF

Συνέντευξη στο βρετανικό κανάλι Sky News έδωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), Peter Lerner σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, πως η χθεσινοβραδινή άμυνα του Ισραήλ επρόκειτο για «ενότητα λογικών παικτών ενάντια στο διαβολικό σχέδιο του Ιράν». Περισσότερα εδώ.

14:50 Πώς το Ισραήλ κατάφερε να καταρρίψει τους πυραύλους του Ιράν

Οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 300 πυραύλους και drones, τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν, λόγω της αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει το Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι το «99%» των βλημάτων που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους εταίρους του, ενώ μόνο ένας «μικρός αριθμός» βαλλιστικών πυραύλων έφτασε στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο. Περισσότερα εδώ.

14:38 Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών του:

  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα
  • Δεν επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τη σύγκρουση στην περιοχή
  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι θα στοχεύσουμε τις βάσεις τους αν στοχοποιηθεί το Ιράν
  • Η ασφάλεια των γειτονικών χωρών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ιράν.

14:33 Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι αύριο, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Νωρίς το Σάββατο και οι ολλανδικές αερογραμμές KLM – το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air-France-KLM – ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν προληπτικά, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αλλά ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στα παράλια της Μεσογείου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.

14:24 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι βρετανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drone

13:54 Το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και μπορεί να προστατευτεί, λέει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και ότι θα μπορούσε να αμυνθεί αποκρούοντας μια ιρανική επίθεση εν μία νυκτί μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική του συμπεριφορά με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε η ίδια. «Και οι δυνατότητες του Ισραήλ έχουν δείξει ότι το Ισραήλ είναι ισχυρό, ότι το Ισραήλ μπορεί να προστατευτεί».

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων και μέσω πληρεξουσίων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, ανέφερε το Reuters.

13:51 70 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν περίπου 70 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψε επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν.

Εκτός από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, το Ισραήλ λέει ότι και η Γαλλία βοήθησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η Ιορδανία δήλωσε ότι κατέστρεψε βλήματα που εκτοξεύτηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της.

13:46 Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει «επίμονη έκκληση» να μην κλιμακωθεί η βία

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα «επίμονη έκκληση» για να μην υπάρξει «ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

13:37 Χτύπημα των IDF σε τοποθεσία κατασκευής όπλων της Χεζμπολάχ

Οι IDF επιβεβαιώνουν την αεροπορική επιδρομή νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Nabi Chit, στον βορειοανατολικό Λίβανο.

Η επίθεση είχε ως στόχο μια «σημαντική τοποθεσία κατασκευής όπλων» που ανήκει στη Χεζμπολάχ, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι το πλήγμα έρχεται ως απάντηση σε περίπου 40 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω της νυχτερινής ιρανικής επίθεσης.

13:23 Το Ιράν καλεί τους πρεσβευτές της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά την καταδίκη της Τεχεράνης από τις χώρες αυτές για την πρωτοφανή επίθεσή της κατά του Ισραήλ.

Ο διευθυντής για τη Δυτική Ευρώπη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις τρεις χώρες για «διπλά πρότυπα», καθώς αντιτάχθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και η οποία θα καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Το Ιράν καταδίκασε το δυτικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή δεν κατήγγειλε την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασής του, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι στρατηγοί.

13:12 Τι συνέβη την 1η Απριλίου;

Το Ιράν λέει ότι η πρωτοφανής επίθεσή του κατά του Ισραήλ ήταν απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες.

Αλλά τι συνέβη τότε;

  • Την 1η Απριλίου, μια αεροπορική επιδρομή έπληξε το κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα.
  • Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ιρανοί στρατηγοί και πέντε στρατιωτικοί σύμβουλοι.
  • Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται τακτικά σε ιρανικές θέσεις στη Συρία.
  • Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.
  • Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσε ότι η νυχτερινή επίθεση που ονομάστηκε Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση έγινε για την τιμωρία «του εγκλήματος της σιωνιστικής οντότητας να στοχοποιήσει το ιρανικό προξενείο στη Συρία».

12:51 Τους δώσαμε ένα μάθημα, λέει ο ιρανός πρόεδρος

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι εξήρε την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και δήλωσε ότι η επιχείρηση έδωσε στο Ισραήλ ένα αξέχαστο μάθημα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Press TV.

Ο Ραΐσι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ιρανικής κυβέρνησης και εκπλήρωσε την υπόσχεση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, να «τιμωρήσει τον επιτιθέμενο».

12:46 Το Κατάρ εκφράζει βαθιά ανησυχία, προτρέπει σε αποκλιμάκωση

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του κράτους του Κόλπου για τις περιφερειακές εξελίξεις και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση, να προωθήσουν την ηρεμία και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

12:38 Αεροδρόμια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις ακυρώνουν τις εσωτερικές πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας

Τα διεθνή αεροδρόμια «Ιμάμ Χομεϊνί» και «Μεχραμπάντ» της Τεχεράνης, όπως και αεροδρόμια σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις ακύρωσαν τις εσωτερικές τους πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mehr, καθώς ο δυτικός εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός για πτήσεις.

12:36 Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα επιδείνωνε τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Οι δολοφονίες στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα εισήγαγε πρόσθετη αβεβαιότητα».

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Telegram δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθιά για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και καλούμε τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αναμένουμε ότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή θα επιλυθούν από τις χώρες με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

12:30 «Βαθιά ανήσυχη» δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι μετά την επίθεση του Ιράν

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει «βαθιά ανήσυχη» για πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να το αποφύγουμε αυτό», δήλωσε η Μελόνι στο X.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της κατά του Ιράν.

«Ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια προσεκτική γραμμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει αντεπίθεση στην αντεπίθεση», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102,5.

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα μια συνάντηση με βίντεο της G7 για να συζητηθεί το θέμα. Η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

12:18 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται στις 33.729

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον εξάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκε σε 33.729, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 76.371 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς εκτιμάται ότι 8.000 πτώματα είναι θαμμένα σε βομβαρδισμένα κτίρια.
Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 43 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 62, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

11:52 Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ισραήλ) θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας

11:50 Το Ισραήλ πλήττει τον νότιο Λίβανο

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ είναι σχεδόν καθημερινές και περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις παραμεθόριες περιοχές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα αυξάνοντας παράλληλα τον φόβο για μια ευρύτερη σύγκρουση. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε 40 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επίθεση της ένοπλης ομάδας από τις 7 Οκτωβρίου.

11:44 Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Μέσης Ανατολής

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Αν και ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η επίθεση έλαβε τέλος και πως δεν θα υπάρξει άλλη, όλα φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή και συγκεκριμένα από την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, βράδυ Σαββάτου, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ψήφισαν στη μέση της νύχτας για να αναθέσουν την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, που αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ και τον Μπένι Γκραντζ έναν αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

11:40 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις»

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 18:00 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή».

11:24 «Εξακολουθεί να ισχύει η απειλή για αντίποινα»

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του εξακολουθεί να ισχύει.

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας. Θα ηγηθώ μιας πολιτικής επίθεσης κατά του Ιράν», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ofir Sofer δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού: «Το θράσος του Ιράν σε μια τέτοια επίθεση πρέπει να διαγραφεί».

Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε νωρίτερα: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «μείνουν μακριά».

11:16 Ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός ζητά «πλήρη έλεγχο της Γάζας»

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς λέει ότι οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς δεν θα φέρουν τους αιχμαλώτους πίσω από τη Γάζα.

«Όπως προειδοποίησα, η εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών του Ισραήλ και το κυνήγι της Χαμάς για μια συμφωνία, μόνο απομακρύνει την πιθανότητα να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι τους. Ήρθε η ώρα να πάρουμε μαθήματα, να αλλάξουμε κατεύθυνση και να αποκαταστήσουμε τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο X.

Ο Σμότριτς, ο οποίος έχει αποκλειστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ζητήσει να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και να δώσουν χώρο σε Ισραηλινούς που θα μπορούσαν να «κάνουν την έρημο να ανθίσει».

11:10 Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο προάγγελος μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. Περισσότερα εδώ.

10:55 Μετά την επίθεση του Ιράν, τι;

Η μοίρα της Μέσης Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή. Το Ισραήλ σκέφτεται τα επόμενα βήματά του, μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τους πάντες. Και αυτό γιατί, εκτός από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπάρχει ένα ακόμη ενδεχόμενο το οποίο φοβάται ολόκληρος ο πλανήτης.

Και αυτό δεν είναι τίποτα αλλά από τα πυρηνικά. Περισσότερα εδώ.

10:47 Η Ιορδανία αναχαίτισε «ιπτάμενα αντικείμενα» για να προστατεύσει τους πολίτες της

Η Ιορδανία αναχαίτισε κάποια «ιπτάμενα αντικείμενα» που, όπως είπε, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χθες το βράδυ, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάποια θραύσματα έπεσαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς σε πολίτες», αναφέρεται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας και των πολιτών της και την ιερότητα του εναέριου χώρου και του εδάφους της», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι μια κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη, πρόσθεσε.

10:33 Η έκταση των ζημιών στο εσωτερικό του Ισραήλ εξακολουθεί να εκτιμάται

Δεν είναι σαφές πόσες ζημιές και πόσες απώλειες υπέστη το Ισραήλ από τα χτυπήματα του Ιράν.

Ένας από τους τραυματίες ήταν ένα επτάχρονο κορίτσι από κοινότητα Βεδουίνων κοντά στη νότια πόλη Αράντ, το οποίο νοσηλεύεται στην εντατική, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο που το παρέλαβε.

Ασαφής είναι επίσης η έκταση των ζημιών στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, η οποία επλήγη από τουλάχιστον 15 βαλλιστικούς πυραύλους. Οι Ισραηλινοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα αναχαιτίστηκε.

10:24 Η Emirates Airlines ακυρώνει πτήσεις, επαναδρομολογεί άλλες

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στους πελάτες μετά το πρόσφατο κλείσιμο του εναέριου χώρου», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επαναλειτουργία των εναέριων χώρων του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

10:08 Η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της», λέει το Ιράν

Ο Mohammad Bagheri λέει ότι η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της» και ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί, σύμφωνα με σχόλια που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, αντίθετα επικεντρώθηκε σε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μια βάση πληροφοριών στο όρος Ερμόν που χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, μαζί με την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, από όπου εκτοξεύτηκαν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που στόχευσαν το προξενείο.

Ο Bagheri δήλωσε ότι και οι δύο «καταστράφηκαν και αχρηστεύτηκαν σημαντικά» και προειδοποίησε ότι το Ιράν είναι σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση «δέκα φορές ισχυρότερη».

10:00 «Κράτος τρομοκρατίας» αποκάλεσε το Ιράν ισραηλινός υπουργός

«Η ιρανική επίθεση εμποδίστηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, μαζί με τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς και άλλους… Όλος ο κόσμος είδε σήμερα ποιο είναι το Ιράν – ένας κράτος τρομοκρατίας», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

09:50 Συνομιλία των ηγετών της G7 για την ιρανική επίθεση

Η Ιταλία έχει συγκαλέσει βιντεοκλήση των ηγετών της G7 για να συζητήσουν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Reuters.

Η κλήση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, ώρα Ευρώπης. Η Ιταλία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να συγκαλέσει συνάντηση της G7 «για να συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

09:44 Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση εάν υποστηρίξει κάποια ισραηλινή «απάντηση»

Ο Mohammad Bagheri, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή απάντηση στην ιρανική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν «πολύ ευρύτερη», σύμφωνα με τo ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο τον επικαλείται λέγοντας ότι ο λόγος της χθεσινής επίθεσης ήταν ότι το Ισραήλ είχε περάσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν.

Ο Bagheri είπε επίσης ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας «ότι αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Θα τη δούμε και εμείς ως επιθετική και θα αντιδράσουμε αναλόγως».

09:22 Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι «φυσικό δικαίωμά» του

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από το Ιράν κατά της σιωνιστικής οντότητας είναι φυσικό δικαίωμα και η δέουσα απάντηση στο έγκλημα της στοχοποίησης του προξενείου στη Δαμασκό», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Χαμάς δήλωσε ότι επιβεβαιώνει «το φυσικό δικαίωμα» των χωρών και των λαών της περιοχής να αμυνθούν «απέναντι στις σιωνιστικές επιθέσεις», αναφερόμενη στο Ισραήλ.

«Καλούμε το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας, τους ελεύθερους λαούς του κόσμου και τις δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην πλημμύρα της Al-Aqsa», πρόσθεσε η ομάδα, αναφερόμενη στην επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

09:20 Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι στην άμυνα κατά της επίθεσης του Ιράν συμμετείχαν γαλλικά στρατιωτικά μέσα

09:13 Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ.

08:58 «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ» λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στην απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν προς το Ισραήλ, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνιστούν επιδείνωση της επιβαρυμένης κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.» Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών.»

08:52 Καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Καταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Και καλώ το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις. Όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή» έγραψε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

08:46 Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν

Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα, με τον αμερικανό πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στην άμυνά του, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επόμενα βήματα κάνει θα γίνουν κατόπιν συνεννοήσεως, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

08:39 «Τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir εξήρε τη στρατιωτική άμυνα κατά του καταιγισμού πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Τώρα ζητάει μια μεγάλη απάντηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Εντυπωσιακή άμυνα μέχρι στιγμής – τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση», έγραψε στο Χ.

08:27 Το Ισραήλ ανοίγει εκ νέου τον εναέριο χώρο της – Το ίδιο η Ιορδανία

Η Αρχή αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της από τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα).

Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια των πτήσεων από το Τελ Αβίβ αναμένεται να επηρεαστούν και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τις ώρες πτήσεων.

08:18 Η Ιαπωνία λέει ότι η επίθεση στο Ιράν «επιδεινώνει περαιτέρω» την περιφερειακή κατάσταση

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν.

«Αυτή η επίθεση είναι μια επίθεση που επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η δήλωση του ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και καταδικάζουμε έντονα αυτού του είδους την κλιμάκωση».

08:07 Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα «με πλήρη ισχύ»

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι διαμεσολαβητές.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσπαθεί να υλοποιήσει τους στόχους του πολέμου με τη Χαμάς με πλήρη ισχύ και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την επιστροφή των 133 ομήρων από τη Γάζα», αναφέρεται.

7:30 IDF: Το 99% των 300 πυραύλων και drone καταστράφηκαν

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

7:00 Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά τη δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant. Περισσότερα εδώ.

6:40 Το Ισραήλ απέκρουσε, η αντιπαράθεση δεν τελείωσε

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

06:20 Ο Μπάιντεν φοβάται τον Νετανιάχου, καλεί την G7

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε εναντίον του το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι όταν μίλησε με τον Νετανιάχου, του είπε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και σε πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι την Κυριακή θα συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών της G7 τη διαμόρφωση ενιαίας διπλωματικής απάντησης στην ιρανική επίθεση.

06:10 New York Times: Από το Ιράν εκτοξεύτηκαν 185 drones και 36 πύραυλοι Κρουζ

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, γράφουν οι New York Times.

06:00 Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς προερχόμενη από οποιαδήποτε χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους.

05:45 31 τραυματίες από την επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών Μέσων, οι τραυματίες στο Ισραήλ είναι 31 και οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στον πανικό τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

05:33 NBC: Ο Μπάιντεν φοβάται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνομίλησε τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνομιλία, αναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη.

05:17 Η Σαουδική Αραβία καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει την ανησυχία του για τη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη για να αποτραπούν οι «κίνδυνοι των πολέμων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο προειδοποιεί επίσης για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης.

05:05 Συνοριοφύλακας τραυματίστηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Συνοριοφύλακας νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της ίδιας και άλλων αστυνομικών που επιχειρούσαν στη Δυτική Όχθη, αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα.

04:51 IDF: Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται πλέον να παραμένουν στα καταφύγια

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

04:43 Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει το «ok» να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του ΣΑ για να καταδικάσει απερίφραστα το Ιράν για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να ενεργήσει αμέσως για να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα του Ισραήλ έγινε δεκτό και ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

04:34 O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

04:26 Αυτήν την ώρα η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία πραγματοποιείται μετά το τέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

04:15 Νεότερα για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (20:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε η Μάλτα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε λίγο μετά από επίσημο αίτημα του Ισραήλ στον ΟΗΕ σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

04:10 Drones αναχαιτίζονται πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ

Είναι ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν τη στιγμή που τα ιρανικά drones αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα άμυνας.

Ο ουρανός είναι γεμάτος μικρές λάμψεις, μόνο που είναι τα «όπλα» που έστειλε το Ιράν στο Ισραήλ για να «εκδικηθεί» για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό.

Τα ιρανικά drones δεν έφτασαν μόνο πάνω από το Όρος του Ναού (ή τέμενος Αλ Ακσά) στην Ιερουσαλήμ αλλά και πάνω από το κτίριο της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αλλά κι εκεί αναχαιτίστηκαν επίσης.

04:02 Κάτοικος Ιερουσαλήμ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές – Δεν το έχω ξαναβιώσει αυτό»

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής ελληνοισραηλινών σχέσεων και κάτοικος της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι υπήρξε ένα κύμα επίθεσης από το Ιράν προς το Ισραήλ.

«Ήχησαν οι σειρήνες, μπήκαμε στα καταφύγια. Γνωρίζουμε ότι το γεγονός δεν τελείωσε. Εκτοξεύσεις έγιναν και από το Ιράκ , τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη… Ήταν γνωστό ότι κάτι θα περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

03:57 Ιράν: Η επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει τελειώσει

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

03:45 Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή (14/3) κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε νωρίτερα σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

03:42 Στόχος η βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Νεγκέβ

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ. Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την IRNA, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους».

Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά κάνει γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

03:36 Πάνω από 200 πυραύλους και drones εκτόξευσε το Ιράν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), πάνω από 200 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια ισραηλινή βάση στο νότιο Ισραήλ υπέστη μικρές ζημιές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο ABC News δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε επιπλέον 70 πυραύλους. Νωρίτερα είχε εκτοξεύσει 80, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 150.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:30 Η επίθεση του Ιράν είναι «υπολογισμένη» και «μετρημένη»

Ο Χασάν Μπαράρι του Πανεπιστημίου του Κατάρ, μιλώντας στο Al Jazeera, σχολίασε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «είναι μια κλιμάκωση», αλλά είναι επίσης «υπολογισμένη» και «μετρημένη».

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ιρανοί είναι να καταλήξουν σε μια μετρημένη, υπολογισμένη επίθεση προκειμένου να μην φανούν αδύναμοι μπροστά στους δικούς τους πληρεξουσίους», δήλωσε ο Barari.

Σχετικά με το πώς η επίθεση του Ιράν μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Barari δήλωσε ότι «όλα εξαρτώνται από το πώς οι Ισραηλινοί διαβάζουν την κατάσταση».

«Ξέρω ότι κάποιοι δεξιοί πολιτικοί στην κυβέρνηση θα το δουν αυτό ως ευκαιρία, επειδή η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο Ιράν-Ισραήλ και τότε μπορούν να κάνουν κάτι πιθανώς φρικτό στη Γάζα», υπογράμμισε.

03:22 Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Αεροσκάφη της RAF αναπτύσσονται για την αναχαίτιση τυχόν αεροπορικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή «θα αναχαιτίσουν οποιαδήποτε αερομεταφερόμενη επίθεση εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων αποστολών μας, όπως απαιτείτα» μετά τη στόχευση του Ιράν στο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Σε απάντηση στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με εταίρους σε όλη την περιοχή για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

03:17 Ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

03:14 Μπάιντεν: Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη

O Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και όπως αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση, η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ ο Αμερικανός πρόεδρος η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο ίδιος είχε μια ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ από την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:07 Μπάιντεν – Νετανιάχου θα μιλήσουν σύντομα

Σύμφωνα με τους Times Of Israel, Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχουν θα έχουν πολύ σύντομα επικοινωνία, μετά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν την ώρα πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, συνομιλεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

03:00 Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

02:51 Αεροσκάφη της Ιορδανίας καταρρίπτουν δεκάδες ιρανικά drones

Το Reuters, επικαλούμενο «πηγές ασφαλείας», αναφέρει ότι ιορδανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία, τα οποία είχαν κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι πηγές σημειώνουν ότι τα drones καταρρίφθηκαν στον αέρα στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ωστόσο, δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι το Ιράν παρακολουθεί την Ιορδανία για τυχόν κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει ο «επόμενος στόχος».

02:44 Δέκαχρονο αγόρι σοβαρά τραυματισμένο σε επίθεση στο νότιο Ισραήλ

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι οι γιατροί της προσέφεραν βοήθεια σε ένα 10χρονο αγόρι στο νότιο Ισραήλ, το οποίο τραυματίστηκε από θραύσματα μετά την αναχαίτιση ενός ιρανικού drone.

Το αγόρι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μπιρσέμπα.

Δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:37 Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος: Θα απαντήσουμε στην επίθεση των Ιρανών

Απάντηση στην ιρανική επίθεση σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Το Ισραήλ υπόσχεται να απαντήσει στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του», αναφέρει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην πάνε για ύπνο λόγω των όσων έρχονται από την Τεχεράνη.

02:34 Το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων ολοκληρώθηκε

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ.

02:31 Τραμπ: Η επίθεση δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν εγώ προέδρος» μέσα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ έγραψε: «Το Ισραήλ δέχεται επίθεση! Αυτό δεν θα είχε επιτραπεί να συμβεί, δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι μαγνητοσκόπησε τη δήλωσή του για το Ισραήλ αντί να μιλήσει ζωντανά σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μαγνητοσκοπημένες ομιλίες».

02:28 Με αυτά τα συστήματα αεράμυνας μπορεί το Ισραήλ να αναχαιτίσει πυραύλους και drones

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες τόσο προετοιμασμένες όσο το Ισραήλ για την αεροπορική επίθεση του Ιράν, δεδομένου του οπλοστασίου του και της εμπειρίας του με ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, σημειώνει το CNN.

Η πιο γνωστή από τις σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος – ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο ομάδες μαχητών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Defense Systems, διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 90%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ παρουσίασε επίσης τη ναυτική έκδοση του Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως «C-Dome», για την αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:12 Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η συμμαχική με το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ, αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε με δεκάδες ρουκέτες το αρχηγείο αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και στο νοτιοανατολικό Λίβανο τις τελευταίες ώρες και υπάρχει κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

02:08 Οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια

Ο ισραηλινός στρατός ζητά από τους κατοίκους του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και του Εϊλάτ να παραμείνουν σε καταφύγια «μέχρι νεωτέρας».

Σημειώνεται ότι στη Νεβατίμ βρίσκεται ισραηλινή αεροπορική βάση, ενώ στη Ντιμόνα υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας.

Το Εϊλάτ είναι το νότιο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

02:00 Το Ισραήλ αναχαιτίζει drones του Ιράν

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν έξω από το ισραηλινό έδαφος με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Reuters ανέφερε ξεχωριστά ότι ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ιρανικά drones με κατεύθυνση προς το Ισραήλ, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να αποκαλύψει πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες.

Εκρήξεις και σειρήνες ακούγονται επίσης στην Ιερουσαλήμ, καθώς γίνονται αναχαιτίσεις στον ουρανό της πόλης, αναφέρει ο Nic Robertson του CNN.

Οι αποψινές ειδοποιήσεις του συστήματος Red Color -αποτελεί επίσημη πηγή του Ισραήλ- για εισερχόμενους πυραύλους:

01:55 Σε επιφυλακή η αεράμυνα της Αιγύπτου

Το Reuters αναφέρει ότι η αεράμυνα της Αιγύπτου βρίσκεται σε συναγερμό υπό τον φόβο επίθεσης ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο το Ισραήλ.

Η στρατιωτική διοίκηση της Αιγύπτου έχει συγκροτήσει μια ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση και να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τον εναέριο χώρο της χώρας, δήλωσαν στο πρακτορείο αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

01:50 Μήνυμα Ιράν στο Ισραήλ με προειδοποίηση για τις ΗΠΑ: Το θέμα έχει ολοκληρωθεί αν δεν απαντήσετε

Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση με drones ήταν απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αξιωματούχοι των IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της στο Χ κάνει λόγο για νόμιμη άμυνα και, όπως σημειώνει, μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.

Παράλληλα, προτρέπει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:46 Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, παρότρυνε όλους τους συμπατριώτες του στη χώρα να υπακούσουν στις οδηγίες των ισραηλινών αρχών και να παραμείνουν ασφαλείς.

«Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου: ιρανικά drones πλησιάζουν το Ισραήλ και μπορεί να έρχονται κι άλλα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ —ο άλλοτε κυβενητικός εκπρόσωπος— μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας.

01:44 Στους δρόμους οι Ιρανοί πανηγυρίζουν την επίθεση κατά του Ισραήλ

Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης για να δείξουν την υποστήριξή τους στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες πολίτες με σημαίες στα χέρια να πανηγυρίζουν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:38 Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν σε Ιορδανία και Ιράκ

Αναφορές για πτώση δύο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ένας στο έδαφος της Ιορδανίας και ένας στο έδαφος του Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν καταρρίφθηκαν αμέσως μετά την εκτόξευσή τους ή αν οι Ιρανοί έδωσαν εντολή αυτοκαταστροφής πριν φτάσουν στο Ισραήλ.

01:33 Ο Σούνακ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και την χαρακτηρίζει «απερίσκεπτη», προσθέτοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Μαζί με τους συμμάχους μας, εργαζόμαστε για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», αναφέρει ο Σουνάκ στη δήλωσή του.

01:30 Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι βάλλουν ταυτόχρονα κατά του Ισραήλ

Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι βάλλουν ταυτόχρονα κατά του Ισραήλ, σε μία επίθεση που αυτή τη φορά δεν γίνεται μόνο… μέσω αντιπροσώπων από την Τεχεράνη, η οποία βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Όσον αφορά στη Χεζμπολάχ, οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ ήδη σφυροκοπά θέσεις στο έδαφος του Λιβάνου.

Ακόμη, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες» ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς τη βάση αεράμυνας των IDF στα Υψίπεδα του Γκολάν

Επίσης, η Ambrey, εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου και ναυτικής ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:22 Η Τεχεράνη απειλεί όποια χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς οποιαδήποτε χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει μια «αποφασιστική απάντηση« από την Τεχεράνη.

«Οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν, θα λάβει την αποφασιστική μας απάντηση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο τον Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:17 Νέα βίντεο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους

01:11 Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV

01:05 Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν: Eκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ

Την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ επιβεβαιώνουν τα ΜΜΕ του Ιράν. «Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς στόχους στο Ισραήλ», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

00:59 ΗΠΑ: Θα σταθούμε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ

Ανακοίνωση με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Ανέφεραν συγκεκριμένα: «Το Ιράν έχει ξεκινήσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους. Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

00:51 Βρετανικά μαχητικά έχουν απογειωθεί από την Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στη βρετανική βάση στην Κύπρο, απογειώθηκαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ώστε να συνδράμουν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones που εξαπολύθηκαν κατά του Ισραήλ.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το Ισραήλ αλλά και από κυπριακές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:45 Σειρήνες ηχούν στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες ηχούν αυτή τη στιγμή στη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Σνιρ, εν μέσω επίθεσης με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση της χώρας, την ίδια ώρα, δηλώνει ότι κλείνει τον εναέριο χώρο μέχρι τις 07:00 το πρωί (04:00 ώρα Ελλάδας).

00:41 Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα απευθύνει διάγγελμα, διαψεύδοντας την πληροφορία που ανέβασε προηγουμένως στο Χ δημοσιογράφος του CNN.

Σύμφωνα με την ανάρτηση ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνόταν στον αμερικανικό λαό μέσα από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Αμερικής).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:36 Αλί Χαμενεΐ: «Το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σε μήνυμά του επεσήμανε ότι το «κακόβουλο, σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί» μετά την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το κακόβουλο καθεστώς, που είναι όλο κακό λάθος, προσέθεσε άλλο ένα σφάλμα, εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Τα γραφεία του προξενείου και της πρεσβείας σε οιαδήποτε χώρα υπάρχουν, θεωρούνται ως το έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν να επιτίθεται στα εδάφη μας. Το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. του Ισραήλ) πρέπει να τιμωρηθεί και αυτό θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:33 Σε κατάσταση συναγερμού και η Συρία

Η Συρία θέτει τα συστήματα αεράμυνας γύρω από τη Δαμασκό και τις στρατιωτικές βάσεις σε ύψιστο συναγερμό, μεταδίδει το Reuters.

00:29 Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:23 Η στιγμή που τα drones του Ιράν διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ

Βίντεο στα social media δείχνουν τα drones του Ιράν να διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ κατευθυνόμενα προς το Ισραήλ.

Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV.

00:18 Διάγγελμα Μπάιντεν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση με drones που έχει εξαπολύσει το Ιράν προς το Ισραήλ.

00:10 Η Israel El Al Airlines ακυρώνει 15 πτήσεις

Η ισραηλινή El Al Airlines ακύρωσε 15 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο και την Κυριακή, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας, καθώς οι εχθροπραξίες με το Ιράν αυξήθηκαν και το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του για προληπτικούς λόγους.

Οι προορισμοί εξωτερικού που επηρεάζονται περιλαμβάνουν το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, την Αθήνα, το Ντουμπάι και τη Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση της El Al.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:04 Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:55 To Ιράν έχει εκτοξεύσει και πυραύλους κρουζ προς το Ισραήλ

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ιράν έχει επίσης εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ προς το Ισραήλ, οι οποίοι χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα drones για να χτυπήσουν τον στόχο τους.

22:43 Κλείνει και ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τις 12:30 π.μ., ο εναέριος χώρος θα κλείσει για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, μετά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το Ιράν.

Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην άφιξη και αναχώρηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και το αεροδρόμιο Ραμόν.

22:41 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν.

22:33 Ο Τζο Μπάιντεν θα διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του εσπευσμένα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει εξαπολύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, η αντιαεροπορική άμυνα του οποίου θα τα αντιμετωπίσει.

Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις απειλούμενες περιοχές. Θα χρειασθούν ώρες μέχρι να φθάσουν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

22:24 Κλείνει ο εναέριος χώρος του Ιράκ

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό και η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή».

Ιρανικά drones πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:13 Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για επίθεση από το Ιράν

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, ακόμη και για αυτό της άμεσης επίθεσης. Τα αμυντικά μας συστήματα είναι ευρύτατα. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές, το κοινό είναι ισχυρό», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι εκτιμά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι προτρέπει το κοινό να τηρεί τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:58 Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν με drones στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαιώνει ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ.

«Δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ. Η πτήση τους θα διαρκέσει ώρες», μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV.

Ο απόστρατος στρατηγός, Άμος Γιαντλίν, αναφέρει ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν λίγο νωρίτερα ότι η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones, τα οποία αναμένεται να φτάσουν εντός ορισμένων ωρών στο Ισραήλ.

«Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ εκτοξεύοντας drones, σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ δημοσιογράφος του Axios.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:33 Η επικεφαλής της UNICEF καταγγέλλει τη βία στη Δυτική Όχθη

Με ανάρτησή της στο X, η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), δηλώνει «πολύ ανήσυχη για την έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη».

Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται από χθες σε παλαιστινιακά χωριά, μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού εφήβου, ο οποίος αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Σε αυτές τις επιθέσεις, 19 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σήμερα, ενώ χθες τραυματίστηκαν άλλοι 30. Επίσης, ένα άτομο σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών εποίκων.

«Φέτος 35 Παλαιστίνια και 2 Ισραηλινά παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη», προσθέτει η Ράσελ και καταλήγει: «Όλες οι μορφές βίας κατά των παιδιών πρέπει να σταματήσουν τώρα».

22:14 Η Ιορδανία κλείνει τον εναέριο χώρο της

H Ιορδανία θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της από απόψε το βράδυ λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επικείμενη επίθεση του Ιράν.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στο Ισραήλ, ενώ ματαιώνονται και οι σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.

21:50 Αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

Αντικυβερνητική διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη στο Τελ Αβίβ, με τους Ισραηλινούς να απαιτούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί.

Επίσης, οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων ζητούν την απελευθέρωση των δικών τους ανθρώπων.

Όπως μεταδίδει η δημοσιόγραφος του Al Jazeera, Hamdah Salhut, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν στέκεται ο ίδιος εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των αιχμαλώτων αλλά η Χαμάς.

Ορισμένες οικογένειες αιχμαλώτων πάντως σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν ότι το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει το τίμημα -ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου ή την απόσυρση των σταρτευμάτων από τη Γάζα- και να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.

Την επιστροφή των αιχμαλώτων της Χαμάς ζητούν οι Ισραηλινοί

Πλήθος κόσμο στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

«Φέρτε του πίσω», γράφουν τα πλακάτ

«Μπάιντεν σώσε τους από τον Νετανιάχου», γράφει το μεγάλο πανό που κρατούν, απευθυνόμενοι στον Αμερικανό πρόεδρο για τους αιχμαλώτους

21:29 Κλείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στο Ισραήλ λόγω των απειλών για επίθεση από το Ιράν

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των παιδικών σταθμών και την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες λόγω των απειλών του Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού, η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

 21:07 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Η ένταση κλιμακώνεται στη Δυτική Όχθη μετά τον εντοπισμό της σορού ενός αγνοούμενου έφηβου Ισραηλινού εποίκου.
  • Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν πυροβοληθεί και μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πληροφορίες.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποιεί για επιθέσεις εκδίκησης μετά τον εντοπισμό του αγνοούμενου έφηβου.
  • Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατέλαβαν φορτηγό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία στα ανοικτά των ακτών του Εμιράτου, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να κηρύξει το IRGC «τρομοκρατική οργάνωση».
  • Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του, καθώς η ένταση να βρίσκεται στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή.

20:43 Ουάσιγκτον: Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει «αμέσως» το πλοίο που κατέλαβε

Ο Λευκός Οίκος καλεί το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον.

«Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας», προσθέτει.

20:25 Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για επικείμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στο χτύπημα των ισραηλινών στη διπλωματική αποστολή του Ιράν το Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ισραηλινούς στόχους, ακόμη και τις επόμενες ώρες, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Με την ένταση να βρίσκεται στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

20:02 Οι IDF υποστηρίζουν ότι η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Δυτική Όχθη

Οι IDF και η Συνοριακή Αστυνομία αναπτύσσουν περισσότερα στρατεύματα στη Δυτική Όχθη, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας των  εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εφήβου.

Ο στρατός αναφέρει ότι «υπήρξαν συγκρούσεις» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτοξεύτηκαν πέτρες και έπεσαν πυροβολισμοί, αποφεύγοντας να δείξει με το δάχτυλο τους εποίκους, οι οποίοι κατηγορούνται ευρέως ότι υποκίνησαν τις συγκρούσεις λεηλατώντας σχεδόν δώδεκα διαφορετικά χωριά σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Δεκάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με τις IDF.

Ο στρατός λέει ότι «πολλές δυνάμεις» αναπτύχθηκαν στους τόπους των συγκρούσεων και χρησιμοποίησαν μέσα καταστολής ταραχών. «Μέχρι στιγμής, όλα τα επεισόδια έχουν λήξει», αναφέρουν οι IDF.

«Μαζί με τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αποφασίστηκε να ενισχυθεί [η περιοχή] με πολλές εταιρείες των IDF και της Συνοριακής Αστυνομίας», αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τους «τρομοκράτες» που δολοφόνησαν τον 14χρονο Μπενιαμίν  Αχιμαγιέρ.

19:45 Παλαιστινιακή Αρχή: «Οι επιθέσεις των εποίκων δεν θα αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μας να παραμείνουν στη γη τους»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά καταδίκασε τις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις των εποίκων δεν θα αποθαρρύνουν το λαό μας να παραμείνει στη γη του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καθώς οι επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά εντείνονται μετά το θάνατο ενός ισραηλινού εφήβου κοντά στη Ραμάλα.

19:31 Επεκτείνεται η βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινοί έποικοι επεκτείνουν την παρουσία τους και τις επιθέσεις τους εναντίον σπιτιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera πρόκειται για χωριά όχι μόνο κοντά στο al-Mughayyir, ανατολικά της Ραμάλα, όπως το πρωί, αλλά οι έποικοι μετακινούνται τώρα σε χωριά κοντά στη Ναμπλούς στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, στο Μπέιτ Φουρίκ και στο Κούρσα.

Σύμφωνα με μάρτυρες τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν καεί από Ισραηλινούς εποίκους.

Σύντομα θα σκοτεινιάσει και οι Παλαιστίνιοι αναμένουν ότι οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Σε αυτά τα χωριά οι Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, ενώ όπως αναφέρουν μάρτυρες, ο ισραηλινός στρατός αντί να πυροβολεί προς τους εποίκους, συχνά πυροβολεί προς τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους η παρουσία του ισραηλινού στρατού είναι αυτή που δίνει στους Ισραηλινούς εποίκους το θράσος να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων, καθώς αισθάνονται ότι είναι ενισχυμένοι και καλυμμένοι από την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων.

19:16 Μέλος της ομάδας ασφαλείας συνοριακής δύναμης της Χανίτα τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση drone της Χεζμπολάχ

Ένα μέλος της τοπικής ομάδας ασφαλείας της Χανίτα τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση με εκρηκτικά από drone της Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τις IDF.

Ο αξιωματικός ασφαλείας υπηρετεί ως έφεδρος των IDF, αναφέρει ο στρατός.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη και η οικογένειά του ειδοποιήθηκε.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοριακή κοινότητα.

19:01 «Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην άγρια βία των ένοπλων εποίκων»

Η αριστερή ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων B’Tselem εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία των εποίκων, λέγοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες ώρες στην άγρια βία των ένοπλων πολιτοφυλακών των εποίκων».

«Ενώ τα χωριά καίγονται και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται, ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει ή συμμετέχει στις ταραχές», υποστηρίζει η ομάδα.

«Αυτό είναι που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη: μια πραγματικότητα με αίμα και περισσότερο αίμα. Εκδίκηση και περισσότερη εκδίκηση».

«Ένα Σαββατοκύριακο που ξεκίνησε με την εγκληματική δολοφονία του 14χρονου Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ, συνεχίζεται με περισσότερα θύματα, συμπεριλαμβανομένου του Jihad Afif Abu Alia, με πολλούς τραυματίες Παλαιστίνιους».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση ειδικεύεται στην παραμέληση – όχι μόνο των δικών της πολιτών σε αιχμαλωσία, αλλά και των υπηκόων της στη Δυτική Όχθη», προσθέτει η B’Tselem.

18:44 Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων στο Μπέιτ Φουρίκ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ομάδες εποίκων έχουν επίσης επιτεθεί σε σπίτια που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στην πόλη Qusra, νότια της Ναμπλούς. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Ναμπλούς κάλεσε τους κατοίκους να ενεργοποιήσουν τις επιτροπές λαϊκής φρουράς, λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των εποίκων.

18:33 Έποικοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινό φωτογράφο στο Al Mughayyir

Ο φωτογράφος της Yedioth Ahronoth Σαούλ Γκολάν δέχθηκε επίθεση από εποίκους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Al Mughayyir στη Δυτική Όχθη το Σάββατο.

«Περπατούσα γύρω από το χωριό τραβώντας φωτογραφίες όταν είδα μια ομάδα μασκοφόρων Εβραίων να βγαίνουν από έναν κοντινό ελαιώνα και να περπατούν… σαν να τους ανήκε η πόλη. Βιντεοσκόπησα καθώς έκαψαν σπίτια», λέει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Όπως είπε κρύφτηκε κάτω από ένα τραπέζι σε ένα από τα καμένα σπίτια καθώς οι επιτιθέμενοι πλησίαζαν. «Ένα από τα παιδιά με εντόπισε και φώναξε τα υπόλοιπα. Με χτύπησαν ανελέητα, έσπασαν το δάχτυλό μου και πήραν την τσάντα μου για να κάψουν όλο τον φωτογραφικό εξοπλισμό που υπήρχε μέσα».

«Στη συνέχεια έψαξαν τις τσέπες μου για μια κάρτα μνήμης για να βεβαιωθούν ότι δεν είχα καμία καταγραφή αυτού που έκαναν», λέει.

«Άρχισα να τους λέω: ‘Δεν είμαι Άραβας, είμαι Εβραίος’. Έτρεξαν προς το μέρος μου, ουρλιάζοντας τρομοκρατημένοι και με άρπαξαν, φωνάζοντας: ‘Είσαι Εβραίος, πώς και δεν ντρέπεσαι;’».

«Κάποιοι φορούσαν στολές των IDF και κρατούσαν όπλα. Ήταν 20 ή 30 από αυτούς που με χτυπούσαν καθώς φώναζα για βοήθεια, ελπίζοντας ότι οι στρατιώτες θα με άκουγαν. Αλλά αυτοί ήταν οι στρατιώτες… Ήμουν ξαπλωμένος στο πάτωμα, καθώς ο καθένας τους με κλωτσούσε στο κεφάλι και στο στομάχι», είπε ακόμα ο Γκολάν.

«Με άφησαν γυμνό και πέταξαν τα κλειδιά της μοτοσικλέτας μου στη φωτιά, ώστε να μην έχω τρόπο να πάω σπίτι. Είχαν μίσος στα μάτια τους», προσέθεσε.

18:16 Νέες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου και υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων

Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου σε όλο το Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ έχουν προγραμματιστεί τρεις κύριες εκδηλώσεις: Διαμαρτυρία αντικυβερνητικών οργανώσεων στη διασταύρωση Azrieli, διαδήλωση των οικογενειών των ομήρων έξω από το υπουργείο Άμυνας και συγκέντρωση του επίσημου αρχηγείου των οικογενειών των ομήρων στην πλατεία των ομήρων έξω από το Μουσείο του Τελ Αβίβ. Οι οργανώσεις διαμαρτυρίας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Azrieli Junction μετά την ανάκληση της απόφασης της αστυνομίας να μην επιτρέψει την εκδήλωση.

Στην Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιηθεί πορεία κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Καισάρεια, διαδήλωση κοντά στην ιδιωτική του κατοικία. Επιπλέον, μια πορεία διαμαρτυρίας στη Χάιφα θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Στο νότο, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση ομήρων. Στη Μπερ Σεβά, οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας πρόωρες εκλογές. Οι κάτοικοι του Σντερότ και των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Sha’ar Hanegev, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων.

18:00 Καταδίκασε τις πράξεις εκδίκησης στη Δυτική Όχθη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ καταδίκασε τις πράξεις εκδίκησης που πραγματοποιούνται στη Δυτική Όχθη από Εβραίους εποίκους, μετά την ανεύρεση της σορού του 14χρονου έφηβου κοντά στον οικισμό όπου ζούσε.

«Ζητώ από το κοινό – ας αφήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν γρήγορα στην αναζήτησή τους για τους τρομοκράτες. Πράξεις εκδίκησης θα δυσκολέψουν τη δουλειά των δυνάμεών μας, μην πάρετε το νόμο στα χέρια σας», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ «θα φτάσει στον δολοφόνο και θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέτρα εναντίον του, όπως κάνουμε με κάθε τρομοκράτη ή δολοφόνο».

17:42 Οι IDF επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ – Απάντησε το πυροβολικό

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της χώρας εν μέσω των αυξημένων εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο.

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι δύο αεροσκάφη με εκρηκτικά που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο έπληξαν πριν από λίγο την περιοχή Χανίτα.

Ωστόσο, οι IDF δεν παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ζημιές ή τους πιθανούς τραυματισμούς από την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε ως στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τις IDF.

Επιπλέον, στην ίδια περιοχή εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες, οι οποίες σύμφωνα με τις IDF έπληξαν ανοιχτές περιοχές.

Οι IDF προσθέτουν ότι τα στρατεύματα βομβαρδίζουν τα σημεία εκτόξευσης.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή της Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ, τρεις ρουκέτες που εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο στο Ισραήλ έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές», ανέφεραν οι IDF.

«Επιπλέον, δύο UAV με εκρηκτικά της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν να περνούν από το Λίβανο στο Ισραήλ πριν από λίγο εξερράγησαν στην περιοχή της Χανίτα», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το πυροβολικό του ισραηλινού στρατού «έπληξε περιοχές στον νότιο Λίβανο».

17:24 Εκρήξεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Λίγο μετά τις 16:30 ακούστηκαν εκρήξεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ στην πλευρά του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Al Jazeera περίπου μισή ώρα εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι από την περιοχή αυτή. Στη συνέχεια ακούστηκαν σειρήνες από την έδρα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Νακούρα. Υπάρχει συναγερμός επιπέδου 2, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ισραηλινές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κυρίως προς τα νοτιοανατολικά.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την εκτόξευση drone με εκρηκτικά προς τις βόρειες ισραηλινές κοινότητες.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

17:14 Περισσότεροι τραυματίες από τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι χτυπήθηκαν από αληθινές σφαίρες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αναφορές.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό Ντούμα, κοντά στη Ναμπλούς, και ένας στο Mughayyir..

17:00 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εκτόξευσε drone με εκρηκτικά και ρουκέτες από το Λίβανο στη βόρεια κοινότητα Χανίτα στο Ισραήλ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν ένα κτίριο που η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

16:46 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από εποίκους στο al-Mughayyir

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από εποίκους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο χωριό al-Mughayyir.

Υπενθυμίζεται νωρίτερα πως σύμφωνα με το Al Jazeera, Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στο χωριό βορειοανατολικά της Ραμάλα.

Η βία από Ισραηλινούς εποίκους κορυφώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού εφήβου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε νωρίτερα.

Ο Νίντα Ιμρπαήμ του Al Jazeera μετέδωσε επίσης νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν στήσει ένα σημείο ελέγχου εμποδίζοντας τα αυτοκίνητα να πάνε στο al-Mughayyir και τα γύρω χωριά.

16:34 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης καταδικάζει τη βία των εποίκων

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τις «βίαιες ταραχές» των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και καλεί την ηγεσία της χώρας να παρέμβει για να αποφευχθούν περισσότερες δολοφονίες.

«Οι βίαιες ταραχές των εποίκων αποτελούν επικίνδυνη παραβίαση του νόμου και παρεμβαίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή», ανέφερε ο Λαπίντ στο X.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ «θα πρέπει να σταματήσουν την ανομία επί τόπου πριν χυθεί περισσότερο αίμα», ανέφερε ο Λαπίντ.

Η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη κλιμακώθηκε μετά την εξαφάνιση και στη συνέχεια την αναφερόμενη δολοφονία ενός ισραηλινού εφήβου.

Παράλληλα ο Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στην οικογένεια και τους φίλους του Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ «στη δύσκολη στιγμή», χαρακτηρίζοντας «αποτρόπαια και οδυνηρή» τη δολοφονία.

16:18 Ιράν: Το Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη πανικό

Ένας ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πανικό για μια πιθανή απάντηση από το Ιράν μετά το φονικό χτύπημα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Έχει περάσει μια εβδομάδα που οι Σιωνιστές βρίσκονται σε πλήρη πανικό και είναι σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Δεν γνωρίζουν τι θέλει να κάνει το Ιράν, γι’ αυτό και οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους είναι τρομοκρατημένοι», τον ανέφερε το ISNA.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και υποσχέθηκε να εκδικηθεί για την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά μέλη του  Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μεταξύ των οποίων δύο στρατηγούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε έκτοτε την αναστολή των αδειών και δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και να επιστρατεύσουν εφέδρους στρατιώτες για να λειτουργήσουν την αεράμυνα.

«Αυτός ο ψυχολογικός, δημοσιογραφικός και πολιτικός πόλεμος είναι πιο τρομακτικός γι’ αυτούς από τον ίδιο τον πόλεμο, επειδή περιμένουν μια επίθεση κάθε βράδυ και πολλοί από αυτούς έχουν φύγει και έχουν πάει σε καταφύγια», δήλωσε ο Σαφάβι.

16:02 Ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Ένας τραυματίας

15:54 Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζεται η ένταση στη Δυτική Όχθη που ξεκίνησε με ομάδες εποίκων να πραγματοποιούν επιδρομές σε παλαιστινιακά χωριά μετά την εξαφάνιση ενός εποίκου, η σορός του οποίο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση των εξελίξεων:

Την Παρασκευή, δεκάδες έποικοι εισέβαλαν στο χωριό αλ-Μουγκαγίρ σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 άλλους.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν το κονβόι που μετέφερε τη σορό του Παλαιστίνιου θύματος στη γενέτειρά του.

Οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Ντούμα και το αλ-Μουγκαγίρ, καθώς και σε άλλα χωριά βορειοανατολικά της Ραμάλα και νοτιοανατολικά της Ναμπλούς.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Ντούμα και ένας στο αλ-Μουγκαγίρ νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Στη Ντούμα, αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παρακολουθούσαν, δήλωσαν στο Al Jazeera ντόπιοι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρέθηκε η σορός του αγνοούμενου 14χρονου Ισραηλινού εποίκου, ο οποίος σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση».

15:55 Ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε το τέμενος στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ

Μια νυχτερινή ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε ένα τζαμί και προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινά σπίτια στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

Το Abu Bakr as-Siddiq είναι ένα από τα περισσότερα από 1.200 τζαμιά που έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπήρχε «καμία δικαιολογία» για την επίθεση.

«Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τα γειτονικά σπίτια να εκκενώσουν την περιοχή επειδή θέλει να βομβαρδίσει το τζαμί», είπε. «Το τζαμί δεν έχει καμία σχέση με τις παλαιστινιακές ομάδες Χαμάς ή Ισλαμική Τζιχάντ. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τζαμί, οι κάτοικοι της γειτονιάς».

15:50 Ολλανδική αεροπορική δεν θα πετάει πλέον πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM δεν θα πετάει πλέον πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο τύπου ANP, επικαλούμενο εκπρόσωπο της KLM.

Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν προληπτική, αναφερόμενη στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πετάει προς το Τελ Αβίβ στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ.

15:42 Κυρώσεις για το Ιράν ζητά το Ισραήλ μετά την κατάληψη πλοίο στα στενά του Ορμούζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να κηρύξει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση» μετά την κατάσχεση από το IRGC ενός φορτηγού πλοίου που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Katz.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», πρόσθεσε.

15:30 «Πόλεμος μέσα στο χωριό» – Παλαιστίνιος περιγράφει τις επιθέσεις εποίκων

Όπως έχουμε αναφέρει έποικοι επιδίδονται σε όργιο βίας σε χωριά στη Δυτική Όχθη. Όπως μεταδίδει και η ισραηλινή Haaretz αρκετοί φέρεται να καίνε σπίτια και περιουσίες στο χωριό Ντουμα στη Δυτική Όχθη, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του 14χρονου Binyamin Ahimeir το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες. Ένας κάτοικος του χωριού δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει τα όσα συμβαίνουν ως «πόλεμο μέσα στο χωριό» και προσθέτει ότι «καίνε σπίτια και βάζουν φωτιά σε περιουσίες, κανείς δεν μας βοηθάει».

15:23 Ο Νετανιάχου μιλά για «δολοφονία» του αγνοούμενου Ισραηλινού εποίκου την ώρα που φουντώνει η βία των εποίκων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε με ανακοίνωσή του τη «δολοφονία» του έφηβου Ισραηλινού εποίκου Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ, ο οποίος κηρύχθηκε αγνοούμενος την Παρασκευή.

«Η ειδεχθής δολοφονία του νεαρού Μπέντζαμιν Αχιμαγιέρ, ας αναπαυθεί εν ειρήνη, είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Στέλνω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «συμμετέχουν σε μια εκτεταμένη καταδίωξη των κατάπτυστων δολοφόνων και οποιουδήποτε συνεργάστηκε μαζί τους».

Ο Νετανιάχου κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς (σ.σ εποίκους) να επιτρέψουν στις δυνάμεις να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μπορέσουν «να οδηγήσουν γρήγορα τους αποτρόπαιους δολοφόνους στη δικαιοσύνη».

Όπως έχουμε αναφέρει, οι επιθέσεις των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί δραστικά την τελευταία ημέρα.

Σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Imran Khan του Al Jazeera δήλωσε ότι έχουν ήδη υπάρξει εκκλήσεις για άμεση δράση εναντίον Παλαιστινίων στους πίνακες ανακοινώσεων των εποίκων και στις σε ομάδες κοινωνικών δικτύων των εποίκων.

«Εάν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάτι περισσότερο στη Δυτική Όχθη από ό,τι έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Khan.

«Γι’ αυτό ο Νετανιάχου ήταν σαφής λέγοντας ότι η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ήδη οι έποικοι έχουν προχωρήσει σε αυτό το αμόκ και τα λόγια του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτρόπαια δολοφονία», δεν πρόκειται να κατευνάσουν τις εντάσεις εκεί.

«Στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να φουντώσουν τις εντάσεις».

15:18 IDF: Βρέθηκε το πτώμα του αγνοούμενου 14χρονου Ισραηλινού αγοριού

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι το πτώμα του αγνοούμενου 14χρονου αγοριού βρέθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση».

«Το πτώμα του 14χρονου Μπινιάμιν Αχιμάιρ εντοπίστηκε στην περιοχή Malachei HaShalom πριν από λίγο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την καταδίωξη όσων θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη της επίθεσης», πρόσθεσε ο στρατός.

15:10 Πυροβολισμός Παλαιστινίου από τις IDF και εποίκους στο χωριό Al Mughayir στη Δ. Όχθη [Σκληρές εικόνες]

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από στρατιώτες των IDF και πολιτοφυλακές εποίκων στο χωριό Al Mughayir, σύμφωνα με το Quds News Network. Στο ίδιο χωριό έποικοι δολοφόνησαν έναν 25χρονο χθες το βράδυ.

15:00 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 33.686 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.309 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 95 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

14:52 Όργιο βίας σε χωριά της Δυτικής Όχθης – Σπίτια παραδίδονται σε φλόγες

Με πρόσχημα την εξαφάνιση ενός 14χρονου Ισραηλινού, έποικοι έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο βίας μαζί με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια των επιδρομών

14:40 Η εταιρεία Zodiac Maritime επιβεβαίωσε την κατάληψη του πλοίου – 25 άτομα πλήρωμα

H Zodiac Maritime δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές επιβιβάστηκαν στο πλοίο μέσω ελικοπτέρου καθώς περνούσε από τα Στενά του Ορμούζ.

Το πλοίο έχει έκτοτε εκτραπεί προς το Ιράν με 25 άτομα πλήρωμα στο πλοίο.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουμε την ευημερία τους και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι το πλοίο, το οποίο έφερε πορτογαλική σημαία, «συνδέεται με το Ισραήλ».

14:30 Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη Ντούμα: .

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο σπίτια κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Ντούμα, νότια της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους που συμμετείχαν στην επίθεση στο χωριό.

Ο Suleiman Dawabsha, επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού Duma, δήλωσε στο WAFA ότι οι Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν με αληθινά πυρομαχικά ενώ προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των εποίκων.

Από σήμερα το πρωί, οι ισραηλινοί έποικοι έχουν κλείσει τις εισόδους των πόλεων Silwad, Turmus Aya, Sinjil και Deir Dibwan, ανατολικά του Κυβερνείου της Ραμάλα, και έχουν βάλει στο στόχαστρο διερχόμενα οχήματα.

14:20 Επιμένει το Ισραήλ στον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Νουσεϊράτ – Μάχες με μαχητές της Χαμάς

Η Γάζα, τις τελευταίες ώρες, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτών, αναφέρει το Al Jazeera.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι το Ισραήλ έχει αυξήσει τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεράτ. Το σχολείο αυτό, το οποίο όλοι γνωρίζουν από την αρχή αυτού του πολέμου, έχει μετατραπεί σε κέντρο εκκένωσης για χιλιάδες Παλαιστίνιους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα σε αυτό.

Τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση και την επίτευξη του τόπου στοχοποίησης λόγω της έντονης ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών, καθώς ολόκληρες περιοχές εκεί έχουν αντιμετωπίσει παράπλευρες καταστροφές λόγω του συνεχιζόμενου ισραηλινού βομβαρδισμού κατοικιών».

14:13 «Εκατοντάδες συμμετέχουν με την ισραηλινή αστυνομία στις έρευνες για τον αγνοούμενο έφηβο στη Δ. Όχθη» – Επιθέσεις σε Παλαιστινίους

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες εθελοντές έχουν ενωθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον ισραηλινό στρατό για την αναζήτηση ενός 14χρονου Ισραηλινού αγοριού που αγνοείται από την Παρασκευή.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης έχουν προκαλέσει υψηλές εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς δεκάδες ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο χωριό al-Mughayyir κοντά στη Ραμάλα, σκοτώνοντας έναν 25χρονο Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας άλλους 25.

Βία στην περιοχή αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί, με εποίκους να τραυματίζουν πέντε Παλαιστίνιους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε επίσης τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό εμποδίζοντας την οικογένεια του θύματος να πραγματοποιήσει κηδεία.

14:00 ΙDF: Το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες για οποιαδήποτε κλιμάκωση

Το Ιράν θα υποστεί συνέπειες εάν κλιμακώσει τη βία στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Το Ιράν θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε σε δήλωσή του ο ταξίαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε το Ισραήλ από περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε».

Η δήλωση έγινε με αφορμή την κατάληψη ενός σκάφους από Ιρανούς κομάντος νωρίτερα το Σάββατο.

13:42 Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι κατέλαβε πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν επιβεβαίωσε την επιχείρηση με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας MSC Aries, που «συνδέεται με το Ισραήλ».

Όπως αναφέρει το το IRNA το πλοίο έχει μεταφερθεί σε ιρανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 20 ναυτικοί από τις Φιλιππίνες.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάληψη του πλοίου εδώ 

13:25 Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα: Προειδοποιούμε το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση

Προειδοποίηση στο Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ απηύθυνε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα, έχει πολύ ισχυρά αμυντικά μέτρα και ως επίσης τη δυνατότητα να αντιδράσει», ανέφερε ο κ. Κατς. «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος. Πήραν προειδοποίηση από όλη τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πήραν τα ίδια μηνύματα από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης από εμάς».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

13:11 Συγκρούσεις Παλαιστινίων με εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σήμερα επίθεση του ισραηλινού στρατού και πολιτοφυλακών εποίκων στην πόλη Ντέιρ Ντιμπουάν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από χθες το βράδυ ισραηλινοί έποικοι με τη στήριξη των ισραηλινών δυνάμεων επιτίθενται σε οικισμούς της Δ. Όχθης.

13:09 Συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ για εχθρικά αεροσκάφη

13:01 Οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν 2 σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο σπίτια και τα μετέτρεψαν σε κέντρα επιτόπιας έρευνας στην πόλη Ντούμα, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Ντούμα, Suleiman Dawabsheh, δήλωσε στο Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό και έψαξαν αρκετά σπίτια τις τελευταίες ώρες.

Ο Dawabsheh πρόσθεσε ότι ισραηλινοί έποικοι συμμετείχαν επίσης στη συνεχιζόμενη επίθεση στο χωριό.

12:44 Αναφορές ότι πίσω από την κατάληψη πλοίου στα στενά του Ορμούζ βρίσκεται το Ιράν

Ένα βίντεο που είδε το Associated Press δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Το βίντεο δείχνει την επίθεση που είχε αναφερθεί νωρίτερα από τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations. Δεν είχε προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την επιβίβαση στον Κόλπο του Ομάν στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζέιρα των Εμιράτων.

Ο αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών, μοιράστηκε το βίντεο με το AP. Σε αυτό, οι κομάντος κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου.

Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: «Μην βγείτε έξω». Στη συνέχεια, το μέλος του πληρώματος λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη με πυρά.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το βίντεο, αναφέρει ότι σε αυτό περιέχονται κρίσιμες λεπτομέρειες και το ελικόπτερο που εμπλέκεται φαίνεται να είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σώμα το οποίο έχει πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές σε πλοία στο παρελθόν.

12:29 «Οι προβοκάτσιες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν ενέχουν τον κίνδυνο να παρασύρουν τις ΗΠΑ και το ΗΒ σε γενικευμένο πόλεμο»

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παρασυρθούν σε άλλη μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Fawaz Gerges, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics, στο sky news.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι στρατηγοί του προκαλούν το Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια και ενώ το τελευταίο είναι «απελπισμένο» να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, θέλει να αποκαταστήσει την αποτελεσματική αποτροπή, είπε.

«Πρόκειται για μια κρίση τεχνητή. Πρόκειται για απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προκαλέσει το Ιράν. Να επιτεθεί στην ιρανική κυριαρχία, στο ιρανικό προξενείο στη Συρία και να σκοτώσει αρκετούς κορυφαίους διοικητές».

Ο καθηγητής Gerges δήλωσε ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και οι στρατηγοί των IDF «προσπαθούν να εξαναγκάσουν και να προκαλέσουν το Ιράν να προβεί σε αντίποινα».

«Το Ιράν θέλει να αποκαταστήσει την αποτροπή του, επειδή το Ισραήλ προκαλεί το Ιράν, επιτίθεται στο Ιράν, κάνει σαμποτάζ τα τελευταία χρόνια και το Ιράν δεν έχει ανταποδώσει άμεσα.

«Βρισκόμαστε πραγματικά στο χείλος μιας άλλης εκτεταμένης ευρύτερης σύγκρουσης», δήλωσε.

«Αυτό είναι που προειδοποιούσαμε όλο αυτό το διάστημα τους τελευταίους έξι μήνες και ζητούσαμε κατάπαυση του πυρός

12:20 Το Ιράν αξιολογεί προσεκτικά πώς θα απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα – Θέλει η Τεχεράνη κλιμάκωση;

Το Ιράν σκοπεύει να απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη, αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών της Τεχεράνης με συμμαχικές της χώρες και δυτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πηγές, το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό – καθώς θεωρείται επίθεση στο έδαφός του – αλλά θα αξιολογήσει προσεκτικά τις κινήσεις του για να αποφύγει μία περιφερειακή σύγκρουση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:05 Έκρηξη σε αυτοκίνητο στη Δαμασκό

Παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό φαίνεται πως ήταν όχημα στη Δαμασκό, δήλωσε αστυνομική πηγή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Περιστατικά ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων με στόχο στρατιωτικά ή πολιτικά οχήματα, συμβαίνουν κατά διαστήματα στη Δαμασκό. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη ή ποιον στόχευε.

Έρχεται καθώς οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή μετά από μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Το Ιράν λέει ότι θα πάρει εκδίκηση για την επίθεση.

11:48 «Το Ιράν πρέπει απαντήσει, αλλά πρέπει να είναι μια ισορροπημένη απάντηση»

Ο Mohamad Elmasry από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα λέει ότι το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να απαντήσει στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Συρία χωρίς να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Το Ιράν πρέπει να απαντήσει, αλλά πρέπει να είναι μια πράξη ισορροπίας», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

«Αν η απάντησή τους θεωρηθεί πολύ αδύναμη, η ιρανική κυβέρνηση θα φανεί κακή μπροστά στο ίδιο της το κοινό. Από την άλλη πλευρά, αν η απάντησή τους είναι πολύ ισχυρή, κινδυνεύουν με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο – μια σημαντική απάντηση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Elmasry, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα είναι έτοιμη για μια τέτοια αντιπαράθεση.

Υπήρξαν κάποιες παρασκηνιακές επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, είπε ο αναλυτής, όπου οι Αμερικανοί πρότειναν στο Ιράν ότι η απάντησή τους «θα πρέπει να είναι μικρή».

11:25 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Οι ισραηλινές δυνάμεις μπλοκάρουν τους δρόμους

Το Wafa ανέφερε επίσης επιθέσεις εποίκων στις πόλεις Silwad και Turmus Aya στην κατεχόμενη επαρχία της Δυτικής Όχθης, τη Ραμάλα, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι δεκάδες έποικοι άρχισαν να πετούν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

Ακόμα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν στήσει σημείο ελέγχου, εμποδίζοντας τα αυτοκίνητα να πάνε στο χωριό al-Mughayyir και στα γύρω χωριά που δέχονται επιθέσεις από τους εποίκους.

Σήμερα αναμένονταν η κηδεία του 25χρονου που σκοτώθηκε από τα πυρά των εποίκων καθώς έκαναν έφοδο στο al-Mughayyir χθες το απόγευμα με το πρόσχημα της αναζήτησης ενός 14χρονου εποίκου που αγνοείται.

Αλλά ο δρόμος είχε πλέον κλείσει και έτσι η σορός έπρεπε να μεταφερθεί πίσω στο νοσοκομείο και η κηδεία έπρεπε να σταματήσει.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς οι έποικοι περιβάλλουν την περιοχή.

11:05 Αναφορές για κατάληψη πλοίου στα στενά του Ορμούζ

Ο βρετανικός στρατός προειδοποίησε το Σάββατο ότι ένα σκάφος μπορεί να έχει καταληφθεί από άγνωστους κοντά στον πορθμό του Ορμούζ.

Η προειδοποίηση από τις Επιχειρήσεις Ναυτικού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάληψη στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Fujairah των Εμιράτων.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, ιδίως μετά από ένα φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Το Ιράν δεν έχει αναφερθεί στην κατάληψη οποιουδήποτε σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά που μεταφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Αραβικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.

Από το 2019, στα ύδατα ανοικτά της Φουτζέιρα έχουν σημειωθεί μια σειρά από εκρήξεις και αεροπειρατείες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για επιθέσεις με θαλάσσιες νάρκες σε πλοία που προκάλεσαν ζημιές σε δεξαμενόπλοια.

10:50 Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών από τις επιθέσεις των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Αμπού Φαλάχ, βορειοανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η επίθεση έγινε μετά τον θάνατο από πυρά εποίκων ενός 25χρονου Παλαιστίνιου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παρατηρείται δραματική αύξηση της βίας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Τους πρώτους 10 μήνες του 2023, ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 1.038 περιστατικά βίας από εποίκους – κατά μέσο όρο τρεις επιθέσεις την ημέρα. Ο ίδιος αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε από τις 7 Οκτωβρίου.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από επιθέσεις εποίκων ανέρχονταν σε πέντε

10:36 Η ένταση κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό

Η ένταση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας. Σήμερα το πρωί το Ισραήλ εξαπέλυσε αρκετές αεροπορικές επιδρομές στο νοτιοανατολικό Λίβανο, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν θύματα, αλλά το Ισραήλ επιτέθηκε με περίπου πέντε αεροπορικές επιδρομές.

Η κατάσταση κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό και όλοι αναμένουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Όλοι αναμένουν ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία των στρατηγών στη Δαμασκό.

10:28 Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη προληπτικά για λόγους ασφαλείας

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι θα κλείσει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη την Κυριακή για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει την Κυριακή αν η πρεσβεία θα ανοίξει ξανά την επόμενη ημέρα.

10:12 Το μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο;

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε σήμερα 40 ρουκέτες κατά του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν ενώ κάποιες έπεσαν σε ανοιχτό έδαφος. Οι IDF είπαν ακόμα ότι η Χεζμπολάχ έστειλε drones στο Ισραήλ.

Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα μεγαλύτερης κλίμακας των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του πολέμου στη Γάζα ή μήπως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την αρχή για κάτι μεγαλύτερο;

Αυτό αναρωτιέται ο Rory Challands στο Al Jazeera εν μέσω ανησυχιών για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους «εταίρους μας», εννοώντας τις ΗΠΑ.

10:08 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε ότι μέτρησε 40 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την ένοπλη ομάδα στο Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

10:00 Πέντε νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

09:46 Βίντεο από το πογκρόμ στη Δυτική Όχθη

Δολοφονική επίθεση Ισραηλινών εποίκων μαζί με δυνάμεις των IDF στη Δυτική Όχθη είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Έποικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτια και αυτοκίνητα, κατέστρεψαν κτίρια ενώ και οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθονταν παράλληλα σε κάποιες από τις επιδρομές.

Πρόσχημα για το πογκρόμ στάθηκε η εξαφάνιση ενός 12χρονου Ισραηλινού και οι ανακοινώσει του στρατού ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του στη Δυτική Όχθη.

Στα παρακάτω βίντεο φαίνονται στιγμιότυπα από την επίθεση.

Από τα μεγάφωνα του τζαμιού ακούγονται εκκλήσεις στους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή κα να προστατεύσουν την πόλη τους από την επικείμενη επίθεση

Οδηγός τραυματίστηκε μετά από λιθοβολισμό

Έποικοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα

Μαζί με τους εποίκους οι IDF επιτίθενται σε παλαιστινιακή πόλη

09:30 Μπάιντεν: Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή όπου ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ιράν να μην προχωρήσει σε χτύπημα λέγοντας ένα λιτό «μη – don΄t» δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφους για το εάν τα στρατεύματα των ΗΠΑ που έσπευσαν στην περιοχή μπορεί να κινδυνεύσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ». «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Η δήλωση Μπάιντεν δείχνει ότι παρά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ η συνεργασία τους συνεχίζει να είναι πολύ στενή.

09:17 CNN: Το Ιράν προετοιμάζεται για άμεσο χτύπημα

Οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει το Ιράν να μετακινεί στρατιωτικά μέσα στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, υποδηλώνοντας ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους μέσα από το έδαφός του, σύμφωνα με δύο άτομα που μίλησαν στο CNN. Μία από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει ότι το Ιράν ετοίμαζε έως και 100 πυραύλους κρουζ.

Δεν ήταν σαφές αν το Ιράν ετοιμαζόταν να χτυπήσει από το έδαφός του στο πλαίσιο μιας αρχικής επίθεσης ή αν προσπαθούσε να αποτρέψει το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ από τη διεξαγωγή ενός πιθανού χτυπήματος στο έδαφός του.

09:08 «Θάβουν τα στοιχεία και φιμώνουν τους μάρτυρες στη Γερμανία – Συνεργοί στο έγκλημα»

Ο Ghassan Abu Sittah, ένας Βρετανός Παλαιστίνιος γιατρός που εργάστηκε εθελοντικά σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ, λέει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία αφού τον ανέκριναν στο αεροδρόμιο και του απαγόρευσαν να συμμετάσχει στο προγραμματισμένο συνέδριο για την Παλαιστίνη – που τελικά απαγορεύτηκε η διεξαγωγή του από τις γερμανικές αρχές- όπου θα κατέθετε την εμπειρία του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατά την άφιξή μου, με σταμάτησαν στο γραφείο διαβατηρίων, με συνόδευσαν στο υπόγειο του αεροδρομίου και με ανέκριναν για περίπου 3,5 ώρες», δήλωσε ο Abu Sittah στο Middle Eastern Eye. Ο Sittah ισχυρίστηκε ότι μετά την ανάκριση, οι γερμανικές αρχές του είπαν ότι δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα και τον προειδοποίησαν για πρόστιμο ή φυλάκιση έως και ενός έτους σε περίπτωση που προσπαθούσε να συνδεθεί μέσω Zoom ή Facetime με την εκδήλωση.

«Αυτό ακριβώς κάνουν οι συνεργοί σε ένα έγκλημα. Θάβουν τα αποδεικτικά στοιχεία και φιμώνουν ή παρενοχλούν ή εκφοβίζουν τους μάρτυρες», δήλωσε ο Abu Sittah.

09:00 «Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών , ένα εκ των οποίων βρισκόταν ήδη στην περιοχή και ένα άλλο που ανακατευθύνθηκε εκεί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη φέρει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Aegis.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα ιρανικό χτύπημα κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει ισραηλινή απάντηση στο εσωτερικό του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση και να προσελκύσει τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις και οι σύμμαχοι των οποίων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της Τεχεράνης εάν χτυπηθεί το έδαφός της.

Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να σταθμίσει προσεκτικά την απάντησή του σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση και να έχει κατά νου το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

08:45 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων

Η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου δηλώνει ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού την Παρασκευή, ένας βομβαρδισμός που, όπως είπε, ήταν απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα στο νότο.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στόχευσαν «θέσεις του εχθρικού πυροβολικού με δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ήταν «απάντηση στις επιθέσεις του εχθρού σε νότια χωριά και σπίτια αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Εντοπίστηκαν περίπου 40 εκτοξεύσεις που διέρχονταν από το λιβανέζικο έδαφος, ορισμένες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν».

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι νωρίτερα είχε αναχαιτίσει δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που είχαν περάσει από το Λίβανο.

08:30 Μπαρουταποθήκη η Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχει διάχυτος ο κίνδυνος ανάφλεξης.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024