Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έσπευσαν να τοποθετήσουν πολεμικά πλοία προκειμένου να προστατεύσουν, τόσο το Ισραήλ, όσο και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αποκάλυψη της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών , ένα εκ των οποίων βρισκόταν ήδη στην περιοχή και ένα άλλο που ανακατευθύνθηκε εκεί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη φέρει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Aegis.

Τι φοβούνται οι ΗΠΑ – Δέσμευση υποστήριξης του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα ιρανικό χτύπημα κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει ισραηλινή απάντηση στο εσωτερικό του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση και να προσελκύσει τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις και οι σύμμαχοι των οποίων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της Τεχεράνης εάν χτυπηθεί το έδαφός της.

Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να σταθμίσει προσεκτικά την απάντησή του σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση και να έχει κατά νου το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι απειλές του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ παραμένουν «πραγματικές». Ο αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ισραήλ, συναντήθηκε με τον Κουρίγια για μια πιθανή ιρανική επίθεση μετά από μια ξεχωριστή συνάντηση με διοικητές για την ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων.

Αργά την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε καλέσει τον Γκάλαντ για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τον στενότερο σύμμαχό της στην περιοχή εάν η Τεχεράνη χτυπήσει στο έδαφός της. Ο Όστιν είπε στον Γκάλαντ ότι «το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι ιρανικών επιθέσεων, με τις οποίες η Τεχεράνη έχει απειλήσει δημοσίως», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ισραηλινός στρατός εξετάζει ενδεχόμενα σενάρια επίθεσης

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ενδεχόμενο ιρανικό χτύπημα

Ένα ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την περιοχή, καθώς η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να ολοκληρώσει τη στρατιωτική εκστρατεία της κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, και η επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, έχουν αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη, ο Γκαλάντ είπε στον Όστιν ότι «μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτούσε μια κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, απογοητευμένοι από την απόφαση του Ισραήλ να μην τους ενημερώσει για το χτύπημα στη Δαμασκό, πίεσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να μοιραστούν πληροφορίες για το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει σε ένα ιρανικό χτύπημα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εν μέρει για να προστατεύσουν τις δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε την Παρασκευή με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαλάντ, για να συζητήσουν την ετοιμότητα του Ισραήλ για μια ιρανική απάντηση, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Εν αναμονή της επίθεσης

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία του κοινού για καταστροφές και συγκρούσεις, δεν έχει εκδώσει καμία αλλαγή στις οδηγίες έκτακτης ανάγκης προς το κοινό, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απείλησε δημοσίως με αντίποινα για το χτύπημα στη Δαμασκό και το Ισραήλ διέκοψε τα τοπικά δίκτυα GPS που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση των όπλων.

Αλλά ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να ηρεμήσει την κοινή γνώμη για μια πιθανή επίθεση. «Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε γεννήτριες, να αποθηκεύσετε τρόφιμα και να σηκώσετε χρήματα από» ταμειακές μηχανές, δήλωσε τότε ο Hagari.

Οι Αμερικανοί επανατοποθετούν πολεμικά πλοία στην Μέση Ανατολή

Ευρωπαϊκή βοήθεια ζητούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, ενθάρρυναν τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, δήλωσαν Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου -η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον- κάλεσαν τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την Πέμπτη για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετέφεραν το ίδιο μήνυμα στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ποια τα σενάρια ενδεχόμενης επίθεσης στο Ισραήλ – Πώς θα επιτεθεί το Ιράν

Τα σενάρια για μια πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ που έχουν παρουσιαστεί στον Χαμενεΐ περιλαμβάνουν χτυπήματα από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με συμβούλους της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης και της συριακής κυβέρνησης.

Για να αποφευχθεί μια επίθεση εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας του Ισραήλ, το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα αμφισβητούμενο έδαφος που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ από τη Συρία το 1981, είπαν οι σύμβουλοι.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν ισραηλινές πρεσβείες, κυρίως στον αραβικό κόσμο, για να τους δείξουν ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Ισραήλ θα μπορούσαν να κοστίσουν, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024