Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ ανά πάσα στιγμή - Φόβοι διεθνούς σύρραξης

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ ανά πάσα στιγμή – Φόβοι διεθνούς σύρραξης

Οι ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ, με την επίθεση στο Ιράν να θεωρείται επικείμενη και τον φόβο ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε λίγες ώρες – το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν, σε αντίποινα για το χτύπημα, που αποδίδουν στο Τελ Αβίβ, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, το οποίο σκότωσε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς, με την Τεχεράνη να ορκίζεται ότι θα πάρει εκδίκηση

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται ήδη από, σήμερα, Παρασκευή, η οποία ενδεχομένως να γίνει με περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους, που θα στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο ότι τα αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιθέσεις που πραγματοποιούνται τόσο από τις ιρανικές δυνάμεις, όσο και από ομάδες πληρεξουσίων τους σε όλη την περιοχή, στις οποίες διοχετεύει πρόσθετα όπλα εδώ και εβδομάδες.

Τα σενάρια για μια πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ που έχουν παρουσιαστεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, περιλαμβάνουν χτυπήματα από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ και όχι μόνο

Οι αξιωματούχοι τόνισαν πως θα ήταν πρόκληση για τους Ισραηλινούς να αμυνθούν απέναντι σε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους, και ενώ διατύπωσαν την πιθανότητα ότι οι Ιρανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποφύγουν μια δραματική κλιμάκωση, τα αντίποινά τους πιστεύεται ότι αναμένονται ανά πάσα στιγμή.

Η Τεχεράνη δεν έχει δηλώσει δημοσίως πώς ή πότε θα ανταποδώσει τα πυρά – οπότε δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν οι ηγέτες του Ιράν. Εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει φόβος ότι αυτή θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της συμμάχου του Ιράν, Χαμάς, μετατρέποντάς τον σε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Μήνυμα Μπάιντεν στο Ιράν: Μην το κάνετε

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ενώ κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος, σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μην το κάνετε!».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε, επίσης. πως «είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Σε ετοιμότητα το Ισραήλ, σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, με τα ιρανικά αντίποινα να αναμένονται ανά πάσα στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Πέμπτη τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν έξω από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες προστατεύονται καλύτερα από το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) της χώρας.

«Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς», υποσχέθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ( IDF), ενώ υποστήριξε πως «είμαστε προετοιμασμένοι τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

Η Σίμα Σάιν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην υπάλληλος της ισραηλινής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, δήλωσε στο CBS News ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή και πως είναι «πιο ανήσυχη» από ποτέ.

Τόνισε, μάλιστα, πως η ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ήταν πιθανότατα εξίσου υψηλή «και στις δύο πλευρές, στο Ισραήλ και στο Ιράν».

Εάν το Ιράν επιλέξει να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια σύνθετη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόμοια με εκείνη που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον μιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εγκατάστασης το 2019.

«Θα προσπαθήσουν να το κάνουν στο στρατό ή σε κάποιο στρατιωτικό περιουσιακό στοιχείο», προέβλεψε η Σάιν. «Αλλά το ερώτημα θα είναι η ζημιά, αν θα υπάρξουν πολλοί τραυματίες, νεκροί ή τραυματίες. Νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα για μια τεράστια κλιμάκωση», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί πραγματικά μια περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ «προσπαθούν πραγματικά να αποφύγουν τον πόλεμο»

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έστειλαν έναν ανώτερο στρατηγό στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, για να συντονίσει με τον στενό αμερικανικό σύμμαχο οποιαδήποτε απάντηση θα μπορούσε να δώσει σε μια ιρανική επίθεση και, μιλώντας την Παρασκευή στην εκπομπή «CBS Mornings», ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε πραγματικά να αποφύγουμε τον πόλεμο».

«Αυτό είναι μέρος του διαλόγου που έχω με τους ομολόγους μου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της άμυνας του Ισραήλ, με τον οποίο μίλησα χθες», σημείωσε ο πρόεδρος των Γενικών Επιτελείων Στρατού, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός «κάνει πράγματα όχι μόνο για να αποτρέψει έναν πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα, για να διασφαλίσει ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή προστατεύονται».

Τρομερές οι συνέπειες για όλο τον κόσμο

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ομόλογος του Μπράουν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι, «ολοκλήρωσε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με την ετοιμότητα των IDF για όλα τα σενάρια», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός.

«Οι IDF είναι πολύ ισχυρά προετοιμασμένες, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, έναντι οποιασδήποτε απειλής», ανέφερε ο Χάλεβι, λέγοντας πως «συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορα πεδία και προετοιμάζονται συνεχώς για την αντιμετώπιση υφιστάμενων και πιθανών απειλών, σε συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το δίλημμα για το Ιράν είναι να βρει πώς θα δώσει την απάντησή του στην επίθεση του Ισραήλ, αλλά με τρόπο που να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ομοίως, η Σάιν της Μοσάντ εκτιμά ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει την αυτοσυγκράτηση όταν απαντήσει σε ό,τι και αν κάνει τελικά η Τεχεράνη.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οποιαδήποτε πλευρά πάρει λάθος αποφάσεις, οι συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και για τον κόσμο, θα μπορούσαν να είναι τρομερές.

Ο Νετανιάχου συναντάται με κορυφαίους αξιωματούχους

Την ίδια στιγμή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται με κορυφαίους αξιωματούχους, για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, πρόκεται να συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του στελέχους της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Παρέμβαση ΕΕ στην Τεχεράνη ζητούν οι ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει η Wall Sreet Journal, οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, ενθάρρυναν τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Πράγματι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, Ανναλένα Μπάερμποκ και Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσαν τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την Πέμπτη για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετέφεραν το ίδιο μήνυμα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Γαλλία απέσυρε την Παρασκευή τα μέλη των οικογενειών του διπλωματικού της προσωπικού από την Τεχεράνη και συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ ή τα παλαιστινιακά εδάφη τις επόμενες ημέρες. Απαγόρευσε επίσης τις αποστολές Γάλλων αξιωματούχων στις χώρες αυτές.

Τα σενάρια της ιρανικής επίθεσης

Τα σενάρια για μια πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ που έχουν παρουσιαστεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, περιλαμβάνουν χτυπήματα από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με συμβούλους της Φρουράς της Επανάστασης και της συριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί μια επίθεση εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας του Ισραήλ, το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα αμφισβητούμενο έδαφος που προσαρτήθηκε στο Ισραήλ από την Συρία το 1981.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν ισραηλινές πρεσβείες, κυρίως στον αραβικό κόσμο, για να τους δείξουν ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Ισραήλ θα μπορούσαν να τους κοστίσουν…

Τις τελευταίες ημέρες, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, έχουν εντείνει τα μηνύματα γύρω από μια πιθανή επίθεση στο Ισραήλ. Αρκετές αναρτήσεις, μάλιστα, περιλαμβάνουν δορυφορικές εικόνες από σημαντικές τοποθεσίες στο Ισραήλ, όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, που περιβάλλονται από ιρανικά επιθετικά drones.

«Ποιο μέρος αγαπάς; Η επιλογή είναι στα χέρια σας», γράφουν στα εβραϊκά οι αναρτήσεις, ενώ μια άλλη, πιο απειλητική, περιλαμβάνει ένα βίντεο που δείχνει έναν ιρανικό υπερηχητικό πύραυλο, με τη λεζάντα να αναφέρει… «5 λεπτά για τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024