Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συστάσεις στους Αμερικανούς πολίτες στο Ισραήλ υπό τον φόβο ιρανικής επίθεσης

ΗΠΑ: Συστάσεις στους Αμερικανούς πολίτες στο Ισραήλ υπό τον φόβο ιρανικής επίθεσης

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με απειλές για την ασφάλεια

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων τους στο Ισραήλ υπό τον φόβο μιας επίθεσης από το Ιράν. Ειδικότερα, η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι το προσωπικό είχε ενημερωθεί να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ ή της Beersheba «για λόγους προσοχής».

Νωρίτερα η WSJ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι είναι πιθανό ένα χτύπημα εντός των επόμενων 48 ωρών. Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν απειλές μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ατόμων, ανάμεσά τους και ενός ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στο κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ιράν. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επιθετική καθώς οι πρεσβείες των κρατών θεωρούνται εδάφη τους.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μία «σημαντική επίθεση» και υποσχέθηκε να προσφέρει υποστήριξη στο Ισραήλ

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη ενώ το Τελ Αβίβ μέσω του υπουργού Άμυνας ανακοίνωσε ότι εάν το Ισραήλ δεχτεί επίθεση από το έδαφος του Ιράν θα απαντήσει με άμεσο χτύπημα στη χώρα.

Κίνδυνος ανάφλεξης

Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εντείνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στο Ιράν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίθεση και ζήτησαν από την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μία «σημαντική επίθεση» και υποσχέθηκε να προσφέρει υποστήριξη στο Ισραήλ.

Τη στήριξη των ΗΠΑ επανέλαβε ο Λόιντ Όστιν στον ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, με τη Washington Post ωστόσο να αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γιατί το Τελ Αβίβ δεν είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον για την επίθεση.

Στο Ισραήλ βρίσκεται και ο διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Έρικ Κουρίλα, για συνομιλίες με αξιωματούχους σχετικά με τις απειλές ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά επισπεύσθηκε «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων».

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μία ιρανική επίθεση δεν έχει οριστικοποιηθεί από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τη WSJ το Ιράν ανησυχεί ότι ένα άμεσο χτύπημα θα μπορούσε να αποτύχει με τα βλήματα να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, για τις οποίες το Ιράν παρέδωσε drone από τις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με συμβούλους των Φρουρών και τη συριακή κυβέρνηση.

Διπλωματικές προσπάθειες ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μία περεταίρω κλιμάκωση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει καλέσεις ομολόγους του να χρησιμοποιήσουν την πειθώ τους στην Τεχεράνη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Χακάν Φιντάν της Τουρκίας, ο Γουάνγκ Γι της Κίνας και ο Φέισαλ μπιν Φαρχάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν επίσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους προέτρεψαν «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής και δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου», δήλωσε ο Μίλερ.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024