Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν καλεί Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν καλεί Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

«Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση» στην περιοχή, λένε οι ΗΠΑ, αφού βέβαια το Ισραήλ βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, βάζοντας μπαρούτι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Craig Hudson), συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση» στην περιοχή και «όλες οι χώρες πρέπει να καλέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ.

Η Ουάσιγκτον «προειδοποίησε» την Τεχεράνη εναντίον οποιασδήποτε δυνητικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ

Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε επίσης με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ «για να επαναβεβαιώσει τη σθεναρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ μετά τις (ιρανικές) απειλές», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ουάσιγκτον «προειδοποίησε» την Τεχεράνη εναντίον οποιασδήποτε δυνητικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε προχθές Τετάρτη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Ισραήλ μετά την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Η επιδρομή στη Δαμασκό

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Η Τεχεράνη είχε ήδη διαμηνύσει πως θ’ ανταποδώσει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, που ανέβασε ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιφέρεια, όπου η κατάσταση ήταν ήδη εξαιρετικά οξυμένη εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024