Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Έκκληση Μπάιντεν στο Ιράν: Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ, μην το κάνετε

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Έκκληση Μπάιντεν στο Ιράν: Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ, μην το κάνετε

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, ενώ η κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα συνεχίζει να είναι απελπιστική

Η Γάζα συνεχίζεται να δέχεται αδιάκοπες επιθέσεις από το Ισραήλ ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος στον πόλεμο που συνεχίζεται για επτά μήνες.

Σύμφωνα με τη WSJ το Ισραήλ προετοιμάζεται για άμεσο χτύπημα από το Ιράν το επόμενο 48ωρο, ενώ ο Λόιντ Όστιν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις.

Τα 2/3 του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, χωρίς  αυτό να είναι αρκετό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθώς χρειάζεται συναίνεση.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:20 Φύγετε από το Ιράν, προειδοποιεί τους πολίτες της η Γερμανία

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν γιατί υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με το Ισραήλ και κίνδυνος να συλληφθούν από τις ιρανικές αρχές.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές», γράφει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε.

«Οι γερμανοί πολίτες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να συλληφθούν και να ανακριθούν αυθαίρετα και να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική, κινδυνεύουν ιδιαίτερα», τονίζεται στην οδηγία.

06:50 Οικογένεια Παλαιστινίων χάνει 60 μέλη της σε δύο βομβαρδισμούς

Οι Ταμπατίμπι πήραν τους δρόμους στη Γάζα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, βόμβες του ισραηλινού στρατού έπληξαν δύο φορές τα μέρη όπου είχαν καταφύγει, σκοτώνοντας 60 μέλη της οικογένειας.

Το τελευταίο πλήγμα ήταν στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Αλ Νταράτζ, στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 25 μέλη της διευρυμένης οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν εκεί, όπως είπε ένας συγγενής τους στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η οικογένεια θρηνεί τους δικούς της για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα.

Στις 15 Μαρτίου, είχαν συγκεντρωθεί στο Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, για να φάνε όλοι μαζί, την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Οι βόμβες έπεσαν στο κτίριο όπου βρίσκονταν, την ώρα που οι γυναίκες ετοίμαζαν το δείπνο. Σκοτώθηκαν 36 μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

06:20 Αναχαίτιση επιθέσεων κατά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν οποιοδήποτε όπλο εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ, εάν είναι εφικτό να το πράξουν, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα όπου αναχαιτίζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία εκτοξεύονται από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούτι.

Η χώρα έχει επίσης δυνάμεις στο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναχαιτίσουν drones και ρουκέτες που στοχεύουν το βόρειο Ισραήλ, ανάλογα με την τοποθεσία εκτόξευσής τους.

05:50 Ακυρώθηκε το «Συνέδριο για την Παλαιστίνη»

Την ακύρωση του «Συνεδρίου για την Παλαιστίνη», το οποίο ξεκίνησε χθες Παρασκευή στο Βερολίνο και επρόκειτο να διαρκέσει έως την Κυριακή, ανακοίνωσαν οι αρχές του κρατιδίου.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε επέμβει για να διακόψει τις εργασίες της συνάντησης όταν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μιλούσε ο παλαιστίνιος συγγραφέας Σαλμάν Αμπού Σίτα, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος και η πολιτική δράση στη Γερμανία.

Μεταξύ των ομιλητών στο Συνέδριο επρόκειτο να είναι και ο ιδρυτής του ΜΕΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (περισσότερα εδώ).

05:20 Πάπας Φραγκίσκος: «Αρκετά! Σταματήστε!»

«Μακάρι να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μακάρι να επιτραπεί η βοήθεια να φτάσει στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει πολύ και ν’ απελευθερωθούν οι όμηροι που πιάστηκαν τον Οκτώβριο», επισημαίνει ο 87χρονος πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του στο δίκτυο Al Arabiya, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό, σηματοδοτώντας το τέλος του Ραμαζανιού.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρεται επίσης στο μήνυμά του «στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Αρκετά! Σταματήστε!» τονίζει.

«Σας παρακαλώ, βάλτε ένα τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις και σκεφτείτε τα παιδιά, όλα τα παιδιά, όπως κάνετε για τα δικά σας παιδιά. Χρειάζονται σπίτια, στάδια και σχολεία, όχι θανάτους και ομαδικούς τάφους», προσθέτει.

04:50 Lufthansa και Austrian Airlines δεν πετάνε στην Τεχεράνη

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη 18η Απριλίου.

Γνωστοποίησαν, επίσης, πως προληπτικά τα αεροσκάφη τους δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

03:20 Συνομιλίες Μπλίνκεν-Σούκρι με φόντο την αντίδραση του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής και συζήτησαν «τις πολυμερείς προσπάθειες για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο υπουργός Μπλίνκεν «επανέλαβε ότι μια κλιμάκωση από το Ιράν δεν θα ωφελήσει κανέναν στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι δύο τους συζήτησαν τις τρέχουσες προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών και την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο Υπουργός Μπλίνκεν συμφώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών Shoukry για την ανάγκη να συνεχιστεί ο στενός συντονισμός με την Αίγυπτο σχετικά με τον τρόπο προώθησης μιας πορείας προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.

02:55 Η υπουργός μετανάστευσης της Σκωτίας ζητά από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την επανένωση οικογενειών

Η υπουργός Μετανάστευσης της Σκωτίας προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει τον αριθμό των Παλαιστινίων που μπορούν να ενωθούν με τις οικογένειές τους ως πρόσφυγες στη χώρα.

Η Emma Roddick εξέδωσε επιστολή προς τον υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Tom Pursglov, στην οποία τονίζει την προσθήκη του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης προσφύγων, ώστε να περιλαμβάνει «την άμεση και εκτεταμένη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παιδιών άνω των 18 ετών, των αδελφών και των παιδιών τους».

Επί του παρόντος, μόνο οι σύντροφοι και τα παιδιά κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να ενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Roddick περιέγραψε ότι άκουσε «οδυνηρές εμπειρίες» όταν συναντούσε παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα.

«Η κυβέρνηση της Σκωτίας και το Σκωτσέζικο Συμβούλιο Προσφύγων υποστηρίζουν πλήρως τους στόχους της εκστρατείας «Επανενωμένες οικογένειες της Γάζας» μαζί με περισσότερους από 74.000 ανθρώπους που έχουν υπογράψει ένα δημόσιο ψήφισμα, καθώς και περισσότερες από 75 οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και δικηγορικά γραφεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε.

02:30 Το Μέτωπο Αντίστασης θα επιτύχει τους στόχους του τον έναν μετά τον άλλο

Σε μήνυμά του προς τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την Παρασκευή, ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον μαρτυρικό θάνατο των τριών γιων του Χανίγια και των τεσσάρων παιδιών τους σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Διαβεβαίωσε ότι «το Μέτωπο Αντίστασης, στο οποίο πρωτοστατεί η Παλαιστινιακή Αντίσταση, θα προχωρήσει με πρωτοφανές θάρρος και θα σταθεί με δύναμη απέναντι στους καταπιεστές και τους υποστηρικτές τους όπως και πριν. Τόνισε επίσης ότι θα επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους τον έναν μετά τον άλλο».

02:10 «Η αύξηση της βοήθειας δεν είναι ακόμη απτή, διαρκής ή αδιάλειπτη» λέει η UNRWA

Ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε: «Οι αυτοκινητοπομπές και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει πλέον να αποτελούν στόχο (και) οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στην UNRWA να φτάσει στο βορρά, όπου επίκειται λιμός, πρέπει να αρθούν».

«Αν δεν γίνει αυτό, θα εμποδίσουμε την ικανότητά μας να αποτρέψουμε τον λιμό που αναμένεται να χτυπήσει σε πλήρη κλίμακα τον επόμενο μήνα», είπε και πρόσθεσε: «Με πολιτική βούληση, η βοήθεια μπορεί να αυξηθεί. Η πολιτική βούληση μπορεί επίσης να αποτρέψει έναν ανθρωπογενή λιμό».

01:43 Τα αποτελέσματα του πογκρόμ στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera μετέφερε τις τελευταίες πληροφορίες από την επίθεση στο χωριό Αλ-Μουγκαγίρ. Σύμφωνα με αυτές οι έποικοι επιτέθηκαν σε 20 σπίτια και έβαλαν φωτιά σε επτά από αυτά «είτε εντελώς είτε εν μέρει». Συνολικά 20 οχήματα, ορισμένα από τα οποία ανήκαν σε τοπικές επιχειρήσεις, πυρπολήθηκαν.

Τουλάχιστον 35 κάτοικοι τραυματίστηκαν και 25 από αυτούς υπέστησαν τραύματα από αληθινές σφαίρες. Οι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, εμποδίστηκαν να φτάσουν στην περιοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες εμπόδισαν επίσης τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τραυματισμένους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την προστασία και εποπτεία στρατιωτών του ισραηλινού στρατού.

01:30 Η επίθεση των εποίκων στο Αλ-Μουγκαγίρ ήταν «η μεγαλύτερη και πιο βίαιη», σύμφωνα με αξιωματούχο

Αρκετά περιστατικά βίαιων επιθέσεων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και των περιουσιών τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνέβησαν σήμερα στα όρια του πογκρόμ, με ένα περιστατικό να έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός άνδρα στο χωριό Αλ-Μουγκαγίρ, βορειοανατολικά της Ραμάλα.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Αλ-Μουγκαγίρ, Amin Abu Alia, μίλησε στο Al Jazeera για τις λεπτομέρειες της επίθεσης.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση στο χωριό. Το χωριό μας είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε παρόμοιες επιθέσεις από εποίκους, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο βίαιη», δήλωσε ο Abu Alia.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 1.500 Ισραηλινοί έποικοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην είσοδο του χωριού. Περίπου 500 από αυτούς, ορισμένοι οπλισμένοι, προχώρησαν στη συνέχεια σε επιδρομή στην πόλη για περίπου τρεις ώρες.

Η επίθεση οδήγησε στη δολοφονία του Jihad Abu Alia, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι με πραγματικά πυρομαχικά.

01:02 Τουλάχιστον 8 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο Σντερότ δεν υπάρχουν απώλειες ή τραυματισμοί

Τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στη νότια πόλη Σντερότ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου. Κάποιες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome και δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

00:45 Οι Αυστριακές Αερογραμμές αναστέλλουν τις πτήσεις προς την Τεχεράνη για έξι ημέρες

Οι Αυστριακές Αερογραμμές, η τελευταία δυτικοευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που πετάει προς το Ιράν, δηλώνει ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη Βιέννη προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου, ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Η Austria Airlines όπως είναι η διεθνής ονομασία της συνέχιζε τις πτήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη γερμανική μητρική Lufthansa LHAG.DE, καθώς η μεγαλύτερη εγγύτητα της Βιέννης στην Τεχεράνη σήμαινε ότι μπορούσε ευκολότερα να ματαιώσει πτήσεις ή να αναγκαστεί να αφήσει το προσωπικό της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας ακολούθησε τη Γερμανία καλώντας τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν.

«Τα δρομολόγια που διέρχονται από τον ιρανικό εναέριο χώρο θα τροποποιηθούν επίσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Austrian Airlines. «Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας έχει ύψιστη προτεραιότητα».

00:25 Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν και ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας συζητούν την «επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή από το Ιράν»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Παρασκευή με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι για να συζητήσουν την ανάγκη να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή από το Ιράν», καθώς και «τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός διαρκούς τέλους στην κρίση στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Μπλίνκεν «ευχαρίστησε την Ιορδανία για την ηγετική της θέση στη διευκόλυνση της παράδοσης σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα» και οι δύο «συζήτησαν τις τρέχουσες προσπάθειες για την εξασφάλιση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για περίοδο τουλάχιστον έξι εβδομάδων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα απελευθερώσει τους ομήρους».

00:08 Η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν «εξαντλεί το Ισραήλ» αναφέρει το YNET

Οι δυνατότητες, ο χρόνος και η φύση μιας ιρανικής απάντησης συνεχίζουν να συζητούνται στους ισραηλινούς κύκλους, φοβούμενοι τη χρήση «μη συμβατικών μεθόδων».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχουν ασχοληθεί με τη φύση και τις δυνατότητες της ιρανικής απάντησης στην επίθεση στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Το Ynet, ένας ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις τρέχουσες εξελίξεις, δημοσιεύοντας αρκετά άρθρα σχετικά με το θέμα, σε ένα από τα οποία αναφέρεται ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι «διασκεδάζουν, καθώς αναγκάζουν το Ισραήλ να περιμένει εξαντλητικά για μια απάντηση, η οποία εξαντλεί τους πόρους του».

Η επίθεση στο προξενείο εκτελέστηκε την 1η Απριλίου, οπότε οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ο τομέας της υγείας και άλλες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εδώ και έντεκα ημέρες, περιμένοντας την ιρανική απάντηση.

Από την άλλη πλευρά, οι Ιρανοί αξιωματούχοι και συγκεκριμένα το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας (IRGC) έχουν αναλάβει να απαντήσουν στην κακόβουλη επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά αξιωματικών του IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi.

Από την πλευρά του, ο Ιτάι Μπλούμενταλ, σχολιαστής στρατιωτικών θεμάτων του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan, δήλωσε ότι «ενδέχεται οι Ιρανοί να εξαπολύσουν σήμερα επίθεση, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Συμπυκνώνοντας την κατάσταση αμηχανίας στους ισραηλινούς κύκλους σχετικά με τη φύση και το χρόνο της απάντησης, ο Μπλουμεντάλ είπε πως «Μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση σήμερα, ίσως, ίσως όχι, κανείς δεν ξέρει πώς και πότε, οι Ιρανοί μπορεί να σπάσουν τις συμβατικές μεθόδους, ίσως όχι».

23:59 Η βουλευτής Ρασίντα Τλαΐμπ Tlaib παραδίδει στον φωτορεπόρτερ από τη Γάζα Μοτάζ Αζαΐζα το βραβείο «Congressional Record»

Ο φωτογράφος Μοτάζ Αζαΐζα, ο οποίος κάλυπτε τον πόλεμο στη Γάζα για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας του UNRWA. Ο ίδιος ήταν ένας απλός φωτογράφος που κατέγραφε την ζωή στη Γάζα, όμως κατέληξε να καταγράφει τον πόλεμο και τους διαρκείς βομβαρδισμούς.

Μόλις 25 ετών, φωτογραφίζει από τα 15 του και κατάφερε να βγάλει κάποιες από τις πιο επιδραστικές φωτογραφίες του πολέμου, με σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από δεκάδες απειλές για τη ζωή του και έχοντας χάσει δεκάδες φίλους.

23:50 Η Γερμανία μπλοκάρει την είσοδο στον Δρ Γκασάν Αμπού Σιτάχ που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνέδριο Παλαιστίνης στο Βερολίνο

Απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία στον Δρ Γκασάν Αμπού Σιτάχ για να μιλήσει σε συνέδριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα Βερολίνο.

Το πλέον ακυρωθέν συνέδριο στο Βερολίνο είχε ως αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη Γάζα. Ο Abu Sittah, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, κρατούνταν σε αεροδρόμιο του Βερολίνου και δεν θα μπορέσει να παραστεί στο συνέδριο.

«Με προσκάλεσαν να μιλήσω σε συνέδριο στο Βερολίνο για το έργο μου στα νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια της παρούσας σύγκρουσης», έγραψε στο Twitter.

«Η γερμανική κυβέρνηση με εμπόδισε βίαια να εισέλθω στη χώρα. Η φίμωση ενός μάρτυρα γενοκτονίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου προσθέτει στη συνενοχή της Γερμανίας στη συνεχιζόμενη σφαγή», δήλωσε σχετικά με τη νομική υπόθεση που έχει κατατεθεί κατά της Γερμανίας λόγω της υποστήριξής της προς το Ισραήλ.

Ανταποκριτής του αραβόφωνου πρακτορείου Al-Araby-Al-Jadeed, το οποίο είναι αδελφό πρακτορείο με το The New Arab, ανέφερε ότι η αστυνομία του Βερολίνου έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η Διάσκεψη για την Παλαιστίνη και προειδοποίησε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές που τάσσονταν υπέρ της Παλαιστίνης ότι «θα σας διώξουμε ποινικά»

23:42 H Samsung Next κλείνει τα γραφεία στο Ισραήλ – Ο πόλεμος κατέστρεψε την δυναμική των start up επιχειρήσεων

Η Samsung Next θα κλείσει τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ και θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, καθώς η ισραηλινή οικονομία υφίσταται ύφεση λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Η εταιρεία, η οποία είναι ο κλάδος καινοτομίας της κορεατικής εταιρείας Samsung, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι κλείνει τις δραστηριότητές της στο Τελ Αβίβ, ένα περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο.

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υπαλλήλους του γραφείου ανέφερε: «Η απόφαση αυτή, αν και δύσκολη, δεν μειώνει τα επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει μαζί για σχεδόν μια δεκαετία», συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε 70 εταιρείες και ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ισραηλινή τεχνολογική έκδοση CTech.

Το γραφείο των ΗΠΑ, το οποίο θα αναλάβει περιφερειακούς πελάτες και επενδύσεις σε μια διαδικασία που η εταιρεία αναμένει να συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, θα παρέχει πόρους και συμβουλές στην ομάδα, προστίθεται στο email.

Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από μια καταιγίδα δυσκολιών για την ισραηλινή οικονομία μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα, μεταξύ άλλων και στον τομέα της τεχνολογίας.

23:26 Ενέδρα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ σε τανκ και μπουλντόζες

Όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ οι Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ έστησαν επιτυχημένη ενέδρα στις IDF. «Σήμερα τα ξημερώματα της Παρασκευής, παγιδεύσαμε μια σιωνιστική στρατιωτική φάλαγγα αποτελούμενη από 3 άρματα μάχης Merkava και δύο μπουλντόζες D9 σε ναρκοπέδιο και εκρηκτικούς μηχανισμούς τύπου «Thaqeb» στη στρατιωτική τοποθεσία Malik βόρεια του Nusseirat».

«Οι μαχητές μας επιβεβαίωσαν ότι οι εχθρικοί στρατιώτες ήταν είτε νεκροί είτε τραυματίες, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την ανάπτυξη ελικοπτέρων για την απομάκρυνσή τους».

23:10 Πλοία των ΗΠΑ σπεύδουν στις ισραηλινές ακτές – Πλοίο με προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα αγκυροβόλησε

Καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για πιθανές εχθροπραξίες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ένα αμερικανικό πυραυλικό πλοίο με προηγμένες αμυντικές δυνατότητες αγκυροβόλησε την Παρασκευή στα ανοικτά του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έφεραν την Παρασκευή ένα πυραυλικό πλοίο κοντά στις ακτές του Ισραήλ», μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 14. Το πλοίο διαθέτει «προηγμένες αμυντικές δυνατότητες και μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ εάν υποστεί πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο εγγύς μέλλον», ανέφερε. «Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν, στα βόρεια ή στα νότια της χώρας, μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες», ανέφερε το κανάλι επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Το κανάλι ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ ρώτησαν το Ισραήλ γιατί δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την επίθεση της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας. Το Ισραήλ κατηγορείται ευρέως για την επίθεση, η οποία λέγεται ότι υποκινεί ένα πιθανό ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ.

«Χθες το βράδυ, σε συνομιλία με τον (ισραηλινό) υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν απαίτησε διευκρινίσεις σχετικά με το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την πραγματοποίηση της επίθεσης κοντά στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκε ένας ανώτερος ιρανός αξιωματούχος», ανέφερε το κανάλι.

23:04 Είμαστε έτοιμοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση εναντίον του Ιράν λέει ο Ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι «οι IDF ήξεραν πώς να δράσουν όπου χρειαζόταν. Είμαστε έτοιμοι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση», εν μέσω φόβων για μια ιρανική επίθεση την Παρασκευή.

«Οι επόμενες ημέρες απαιτούν από εμάς να είμαστε προετοιμασμένοι και σε ετοιμότητα. Την προηγούμενη ημέρα, πραγματοποιήσαμε μια εκτίμηση της κατάστασης και εγκρίναμε σχέδια για διάφορα σενάρια μιας ιρανικής επίθεσης» συνέχισε ο Χάγκαρι .

«Η συμπεριφορά του Ιράν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου κλιμακώνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αποσταθεροποιεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε. Ο Χάγκαρι τόνισε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου για τους Ισραηλινούς πολίτες.

22:51 Ο Μπάιντεν λέει ότι το μήνυμά του προς το Ιράν είναι «Μη – Don’t»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν επτά μέλη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί.

Ο Μπάιντεν έχει τηλεφωνήσει σε όλους τους συμμάχους του και τους εταίρους του Ιράν και τους έχει ζητήσει σύμφωνα με πηγές να ωθήσουν το Ιράν να απεμπλακεί. Όλοι συνιστούν αυτοσυγκράτηση από το Ιράν.

22:37 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η τιμωρία του επιτιθέμενου αποτελεί αναγκαιότητα»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε στον Γερμανό ομόλογό του ότι «η νόμιμη άμυνα με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου είναι μια αναγκαιότητα» μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ την 1η Απριλίου κατά του ιρανικού προξενικού τμήματος στη Δαμασκό.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν και η Αναλένα Μπέρμποκ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης επέκρινε τη Γερμανία «για τη στάση της απέναντι στην ισραηλινή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας».

Το Ιράν έχει υποσχεθεί αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στο διπλωματικό του παράρτημα στη συριακή πρωτεύουσα.

«Όταν το ισραηλινό καθεστώς παραβιάζει πλήρως την ασυλία ατόμων και διπλωματικών χώρων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων της Βιέννης, η νόμιμη άμυνα είναι μια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης.

22:24 Ο Μπάιντεν λέει ότι αναμένει ότι το αντεπίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί «μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα»

Ερωτηθείς πόσο άμεση μπορεί να είναι μια ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά «η προσδοκία μου είναι ότι θα γίνει [μάλλον] νωρίτερα παρά αργότερα».

22:08 Η Ιρλανδία λέει ότι πλησιάζει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους – Μήνυμα ειρήνης για Ισραήλ και Παλαιστίνη

«Η Ιρλανδία είναι κοντά στην επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και θα ήθελε να το κάνει σε συνεννόηση με την Ισπανία και άλλες χώρες με παρόμοιο πνεύμα», δήλωσε ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του, όπως μεταφέρει το Reuters.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία, επί μακρόν υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα μαζί με τη Μάλτα και τη Σλοβενία ότι θα εργαστούν από κοινού για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι προσπάθειες έρχονται καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την επίθεση του Ισραήλ προτρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μόνιμη λύση για την ειρήνη στην περιοχή.

«Επιτρέψτε μου απόψε να πω ότι η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το σημείο πλησιάζει πολύ πιο κοντά και θα θέλαμε να κινηθούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Χάρις μετά τη συνάντησή του με τον Σάντσεζ, τον πρώτο πρωθυπουργό που επισκέπτεται το Δουβλίνο από τότε που ο Χάρις έγινε πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα.

«Όταν προχωρήσουμε, θα θέλαμε να το κάνουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους άλλους, ώστε να δώσουμε βαρύτητα στην απόφαση και να στείλουμε το ισχυρότερο μήνυμα. Ο λαός του Ισραήλ αξίζει ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον, το ίδιο και ο λαός της Παλαιστίνης. Ίση κυριαρχία, ίσος σεβασμός».

21:55 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται συνήθως με την υποστήριξη των ένοπλων ισραηλινών δυνάμεων. Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο Abu Rudeineh δήλωσε ότι «τα εγκλήματα που διαπράττουν οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές δεν είναι παρά μια επέκταση της γενοκτονίας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού».

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου σε επιδρομή εποίκων κοντά στη Ραμάλα νωρίτερα σήμερα.

Ο Abu Rudeineh δήλωσε ότι θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως υπεύθυνη για τις επιθέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις 7 Οκτωβρίου». Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβουν και να αναγκάσουν το Ισραήλ να«σταματήσει τα εγκλήματά του στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα».

21:37 Tο Ισραήλ εκδίωξε δύο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια καταγγέλει ο ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Stephane Dujarric ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ εμπόδισε δύο ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να φτάσουν στη βόρεια Γάζα νωρίτερα σήμερα.

«Οι συνάδελφοί μας από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ μας λένε ότι είχαμε προγραμματίσει δύο ανθρωπιστικές αποστολές στη βόρεια Γάζα σήμερα, αλλά και στις δύο απαγορεύτηκε η πρόσβαση από τις ισραηλινές αρχές», λέει.

«Η μία από τις αποστολές επρόκειτο να παραδώσει 20.000 λίτρα καυσίμων για τη λειτουργία εφεδρικών γεννητριών στο νοσοκομείο Al-Ahli, όπου το ιατρικό προσωπικό εξακολουθεί να εργάζεται για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης παρά το γεγονός ότι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα».

«Το OCHA αναφέρει ότι μέσα στην περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 40% των αποστολών βοήθειας στη βόρεια Γάζα απορρίφθηκαν ή παρεμποδίστηκαν, μεταξύ άλλων και λόγω των εχθροπραξιών σε κοντινή απόσταση. Οι ανθρωπιστικές αποστολές που είχαν προγραμματιστεί για τις περιοχές νότια του Wadi Gaza δεν είχαν επίσης πρόσβαση. Μόνο μία αποστολή που απαιτούσε συντονισμό διευκολύνθηκε σήμερα από τις ισραηλινές αρχές και η αποστολή αυτή παρείχε υγειονομική υποστήριξη σε αμάχους στο Χαν Γιουνίς», αναφέρει ο Dujarric.

21:19 Όχημα της Ερυθράς Ημισελήνου χτυπήθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων στη Δυτική Όχθη

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου -PRCS αναφέρει στο Χ ότι Ισραηλινοί έποικοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός από τα ασθενοφόρα της κατά τη διάρκεια επίθεσης στο χωριό αλ-Μουγκάιρ κοντά στη Ραμάλα.

Η PRCS λέει ότι το ασθενοφόρο της χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσει σε αρκετούς ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην επίθεση.

21:00 Ιδιαίτερα σκληρή ρητορική από το δεξί χέρι του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν μετά την επίθεση στο συνεργείο του TRT

Ανάμεσα στα άλλα ο Φαχρετίν ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Το Ισραήλ διαπράττει αυτές τις φρικαλεότητες εδώ και πολύ καιρό. Είναι σε θέση να το κάνει αυτό επειδή δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τον δυτικό κόσμο». «Καταδικάζουμε αυτή την άθλια επίθεση. Πρόκειται για τρομοκρατία. Αυτή η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει και ο δυτικός κόσμος πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή τη βαρβαρότητα το συντομότερο δυνατό».

«Το Ισραήλ στοχοποιεί δημοσιογράφους και επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου για να μην γίνουν αντιληπτές οι σφαγές του. Η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις ενθαρρύνει επίσης το Ισραήλ. Αρκετά!» έγραψε ακόμα πιο σκληρά.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση ενάντια στις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια μας. Όσοι σιωπούν απέναντι σε αυτές τις συστηματικές επιθέσεις είναι συνένοχοι στο έγκλημα της γενοκτονίας του Ισραήλ».

20:40 Η Χεζμπολάχ «δοκιμάζει» τις Ισραηλινές άμυνες

Το Quds News Network στο Telegram, μέσο προσκείμενο στη Χαμάς και τις οργανώσεις που στηρίζουν τις Παλαιστινιακές ομάδες, ανέβασε βίντεο με δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν πριν λίγα λεπτά «από το νότιο Λίβανο προς τους ισραηλινούς οικισμούς στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου».

Ρουκέτες χαμηλής ταχύτητας και τεχνολογίας όπως αυτές, μπορούν να μεταφραστούν μονάχα ως «πρόβα» των αμυνών του Iron Dome, του αντιβαλλιστικού ισραηλινού συστήματος ή πως απλά «ξοδεύουν» ακριβά πυρομαχικά του Ισραήλ, με φθηνά αυτοσχέδια πυρομαχικά υποπολλαπλάσιου κόστους.

20:28 «Ο διοικητής της δύναμης Quds που σκοτώθηκε σε φερόμενο πλήγμα των IDF είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του» λέει το Κανάλι 12

Το δημόσιο Κανάλι 12 του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο ανώτερος διοικητής της Δύναμης Quds, Mohammad Reza Zahedi, που σκοτώθηκε στη Δαμασκό σε ένα υποτιθέμενο ισραηλινό χτύπημα που οδήγησε στην τρέχουσα κλιμάκωση, «είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του».

Αναφέρεται σε ένα περιστατικό στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιανουάριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν αμερικανοί στρατιώτες, όπου την ευθύνη ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ στόχευσαν τότε συγκεκριμένη ιρακινή πολιτοφυλακή, την Καταέμπ Χεζμπολάχ ως αντίποινα για την επίθεση.

Το Κανάλι 12 το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ισραηλινό Στρατό, κατά πάσα πιθανότητα προέβη σε αυτή την ανακοίνωση κατ’ εντολή του με στόχο την αιτιολόγηση του χτυπήματος στο προξενικό κτήριο της Δαμασκού που φιλοξενούσε την οικία του πρέσβη και γραφεία. Χαρακτηριστικό είναι πως χρησιμοποίησαν την λέξη φερόμενο/υποτιθέμενο, καθώς το Ισραήλ δεν μπορεί να παραδεχθεί νομικά επίθεση σε προξενική αρχή, κάτι που θα απομόνωνε περαιτέρω διπλωματικά τη χώρα.

20:09 Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – IFJ επιβεβαιώνει και καταδικάζει για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων του Τουρκικού TRT

Νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασε και την επίθεση εναντίον του τουρκικού συνεργείου.

20:05 Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει την επίθεση εναντίον του συνεργείου του Al Mayadeen

Ο Ali Youssef, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), καταδίκασε τη επίθεση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων που άνοιξαν πυρ εναντίον του συνεργείου του Al Mayadeen στην πόλη al-Odeisseh του νότιου Λιβάνου, καθώς βρίσκονταν σε ένα όχημα που έφερε ευδιάκριτα την ένδειξη PRESS.

Ο Youssef σε μια ασυνήθιστα αυστηρή ανακοίνωση τόνισε την «επείγουσα ανάγκη να λογοδοτήσει ο ισραηλινός στρατός για τις ενέργειές του και να τερματιστεί η ατιμωρησία που της παρέχεται. Επεσήμανε επίσης ότι η επιθετικότητα αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου βαρβαρότητας που εφαρμόζει το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο, καθώς και στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου εκδηλώνεται ως γενοκτονία, στοχεύοντας ειδικά δημοσιογράφους και Παλαιστίνιους».

Ο Youssef επιβεβαίωσε ότι «αυτή η κτηνωδία έχει κλιμακωθεί στο έπακρο λόγω της αποχής των ενδιαφερόμενων διεθνών οργανισμών από την απόδοση ευθυνών στον ισραηλινό επιτιθέμενο και του επιτρέπει να αποφεύγει τις τιμωρητικές συνέπειες. Επιπλέον, η υποστήριξη που λαμβάνει από ορισμένες χώρες, καθοδηγούμενη από πολιτικούς λόγους, αποκλίνει από την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης».

19:52 Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά δημοσιογράφων του Al Mayadeen όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ από το φυλάκιο «Misgav Am» προς τα αυτοκίνητα που περνούν από την πόλη al-Odeisseh, ενώ περνούσε η ομάδα του Al Mayadeen και πολλά πολιτικά οχήματα.

Το πλήρωμα του Al Mayadeen, το οποίο οδηγούσε ένα όχημα που έφερε σαφώς την ένδειξη PRESS, είχε ενδείξεις από τρύπες από σφαίρες ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο ανταποκριτής μας επισήμανε ότι η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) έγινε μάρτυρας σφοδρών πυροβολισμών από την ισραηλινή θέση προς το δρόμο al-Odeisseh.

19:40 Η Κίνα στηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η χώρα της υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. «Η συνεχιζόμενη σύγκρουση και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που απορρέει από αυτήν είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της σύγκρουσης είναι η πλήρης εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης και η αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας που έχουν υποστεί επί μακρόν οι Παλαιστίνιοι», δήλωσε η Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Κίνας για την ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

19:30 Η Πολωνία προειδοποιεί για ταξίδια στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέδωσε οδηγία με την οποία συνιστά να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τον Λίβανο, όπως αναφέρεται.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα υπάρξει ξαφνική κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η οποία θα προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην αναχώρηση από τις τρεις αυτές χώρες», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, εν μέσω προσδοκιών για ένα ιρανικό αντίποινα κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία και στην αδυναμία διέλευσης χερσαίων συνοριακών διαβάσεων».

19:24 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ λένε ότι ενώ το Ισραήλ τηρεί τις δεσμεύσεις του και ανοίγει επιπλέον περάσματα για να φτάσει η απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στη Γάζα, αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν ακόμη απάντηση από τη Χαμάς για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών και ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τον ισχυρισμό της ομάδας ότι δεν έχουν 40 ζωντανούς αιχμαλώτους.

19:10 «Οι ισραηλινές δυνάμεις «σκοτώνουν και τραυματίζουν σκόπιμα δημοσιογράφους»

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα εναντίον ενός οχήματος που μετέφερε τρεις δημοσιογράφους στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα.

«Καταδικάζουμε έντονα τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση δημοσιογράφων και συνεργείων μέσων ενημέρωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «σκοτώνουν και τραυματίζουν σκόπιμα δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να τρομάξουν, να απειλήσουν και να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, καθώς και να καταπνίξουν την αλήθεια», αναφέρεται.

Τουλάχιστον 140 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το γραφείο.

18:50 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επιδρομή εποίκων κοντά στη Ραμάλα

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και τα σπίτια τους στο χωριό Αλ Μουγκάιρ, βορειοανατολικά της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από τη σκηνή και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, ένας άνδρας καλυμμένος με αίμα φαίνεται να μην ανταποκρίνεται καθώς αρκετοί άλλοι άνδρες τον κρατούν.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο τραυματίας, ο Jihad Afif, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από εποίκους. Το βίντεο που μοιράστηκαν οι πηγές δείχνει τη νεκρολογία του να παίζεται από τα μεγάφωνα της πόλης και το σώμα του να μεταφέρεται από το σημείο που τραυματίστηκε.

Άλλα βίντεο, που επίσης επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν καπνό να βγαίνει από το χωριό, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί 700 επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 5 Απριλίου.

18:30 Τα αντίποινα του Ιράν αποτελούν «πραγματική και βιώσιμη απειλή», λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι μια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αποτελεί «πραγματική» και «βιώσιμη» απειλή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιθανούς χρόνους.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πιθανή απειλή από το Ιράν εδώ είναι πραγματική και βιώσιμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Θα έλεγα απλώς ότι το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί «έχουν ό,τι χρειάζονται και ότι είναι σε θέση να αμυνθούν».

18:00 Η Νορβηγία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Η Νορβηγία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος μαζί με άλλες χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της, ενώ φιλοξένησε τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναζητά υποστήριξη για την υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε στενό συντονισμό με «ομοϊδεάτες χώρες».

«Η Νορβηγία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Store σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Sanchez.

«Δεν έχουμε ορίσει ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε ο Store.

Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε κυβερνητική πρόταση για την ετοιμότητα της χώρας να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

17:45 Η Πολωνία ζητά στήριξη από το Ισραήλ για τη διερεύνηση της δολοφονίας εργαζομένου ανθρωπιστικής οργάνωσης

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δηλώνει ότι η δολοφονία ενός πολωνού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ήταν «δολοφονία» και απαιτεί από το Ισραήλ να στηρίξει τη δική του έρευνα και να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανεξάρτητο δικαστήριο στο Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Władysław Teofil Bartoszewski, απευθυνόμενος στους νομοθέτες στο κοινοβούλιο αναφέρθηκε στο θάνατο του Damian Sobol, 35 ετών, και άλλων έξι εργαζομένων της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen, οι οποίοι μετέφεραν τρόφιμα στους άπορους στη Γάζα.

Χαρακτήρισε τις δολοφονίες την 1η Απριλίου «σοκαριστικές και ανησυχητικές» και δήλωσε ότι η Πολωνία αναμένει την «πλήρη συνεργασία» του Ισραήλ στην έρευνα για τη δολοφονία που ξεκίνησε από τους Πολωνούς εισαγγελείς στο Przemysl, τη γενέτειρα του Sobol.

Κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, πολλοί νομοθέτες είπαν ότι οι δολοφονίες θα πρέπει να θεωρηθούν έγκλημα πολέμου.

17:15 Η Lufthansa παρατείνει την αναστολή των πτήσεων στην Τεχεράνη

Η γερμανική ναυαρχίδα Lufthansa παρέτεινε την αναστολή των πτήσεών της από και προς την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Τεχεράνη έως και την Πέμπτη 18 Απριλίου, μετά από προσεκτική αξιολόγηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις για αρκετές ημέρες.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

Μετά την επίθεση της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή για μια επίθεση αντιποίνων.

17:00 Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στις ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς για σεξουαλική βία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τις στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις της Χαμάς και την ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στον κατάλογο κυρώσεων του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για σεξουαλική και έμφυλη βία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το μπλοκ δήλωσε ότι οι Ταξιαρχίες Qassam και η Δύναμη Nukhba της Χαμάς και οι Ταξιαρχίες al-Quds της PIJ υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ, παράλληλα με την απαγόρευση παροχής κεφαλαίων προς αυτές, άμεσα ή έμμεσα.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» από την ΕΕ.

16:55 Πέντε Παλαιστίνιοι καταθέτουν αγωγή κατά της Γερμανίας για όπλα για το Ισραήλ

Πέντε Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα κατέθεσαν νομική προσφυγή στη Γερμανία κατά της κυβέρνησης για την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε ΜΚΟ που τους εκπροσωπεί.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η καταγγελία αποσκοπεί στην «ανάκληση των αδειών εξαγωγής που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση για την παράδοση όπλων στο Ισραήλ».

16:25 Το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ λόγω φόβων για επίθεση από το Ιράν

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε στους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λόγω της «πιθανότητας επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην τελευταία ενημέρωσή του, το Foreign Office συμβουλεύει ενάντια σε «όλα τα ταξίδια» στο βόρειο Ισραήλ, τη Γάζα, τις περιοχές κοντά στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη – εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της οδού 1 μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.

Συνιστά επίσης να μην πραγματοποιηθούν «όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα» στο υπόλοιπο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

16:09 Δημοσιογράφος του τουρκικού TRT ο δημοσιογράφος που τραυματίστηκε στο Νουσεϊράτ

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο Sami Shehadeh υπέστη ακρωτηριασμό αφού τραυματίστηκε νωρίτερα σήμερα σε ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι TRT.

Ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής του TRT Arabi Sami Berhum, που τραυματίστηκαν ενώ κάλυπταν τις ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό στο κέντρο της Γάζας.

Ο γενικός διευθυντής του TRT, Zahid Sobaci, κατήγγειλε την επίθεση που τραυμάτισε τους δημοσιογράφους του καναλιού, λέγοντας ότι ξεπέρασε κάθε «ηθικό, νομικό ή ανθρωπιστικό όριο».

16:05 Η Ινδία συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράν και το Ισραήλ

Η Ινδία συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο Ιράν και το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας λόγω της «επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλοι όσοι διαμένουν σήμερα στο Ιράν ή στο Ισραήλ καλούνται να έρθουν σε επαφή με τις εκεί ινδικές πρεσβείες και να εγγραφούν», έγραψε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ.

Πρόσθεσε ότι οι Ινδοί που βρίσκονται στις δύο χώρες θα πρέπει να τηρούν «τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο».

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη οδηγία έχει εκδώσει και η Γαλλία.

16:00 Αμερικανικές πηγές στο CBS: Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους

Δύο αμερικανικές πηγές δήλωσαν την Παρασκευή στο CBS ότι μια ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον και να περιλαμβάνει πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους που θα στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις πηγές, μια τέτοια επίθεση θα προκαλούσε τις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ. Οι δύο πηγές πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ιράν να επιλέξει μια πιο περιορισμένη απάντηση προκειμένου να αποφύγει μια σημαντική κλιμάκωση.

15:52 Οι IDF και η Συνοριακή Αστυνομία αναζητούν αγνοούμενο 14χρονο στη Δυτική Όχθη

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η Συνοριακή Αστυνομία αναζητούν ένα 14χρονο αγόρι που εξαφανίστηκε από ένα αγρόκτημα σε ισραηλινό εποικισμό της Δυτικής Όχθης στην περιοχή Binyamin.

Το αγόρι έφυγε από το αγρόκτημα το πρωί της Παρασκευής με ένα κοπάδι που επέστρεψε χωρίς αυτόν και ο διοικητής της ταξιαρχίας Binyamin δήλωσε ότι οι IDF διεξάγουν έρευνες στην περιοχή. Ο στρατός πρόσθεσε ότι ακόμη δεν γνωρίζει αν το περιστατικό έχει κάποιο εθνικό υπόβαθρο και δήλωσε ότι έχει περικυκλώσει τα γύρω χωριά.

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε μια φωτογραφία του αγοριού, του Binyamin Achimair, μαζί με μια περιγραφή του.

15:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, με βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.
  • Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Daraj της πόλης της Γάζας.
  • Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην Τούμπας σήμερα το πρωί.
  • Στο νότιο Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στον φράχτη με τη Γάζα για να ζητήσουν την επιστροφή των αιχμαλώτων.
  • Δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ιρανική επίθεση το επόμενο 48ωρο

15:33 Γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου νοσηλεύεται μετά από ισραηλινή επίθεση

Ο Wasim Mohammad Draghma, εθελοντής παραϊατρικός της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS), μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό και προσωρινή κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Draghma δέχθηκε επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο ασθενοφόρο στο οποίο επέβαινε στον καταυλισμό Far’a κοντά στην Tubas, όπου ανταποκρινόταν σε αναφορές για θύματα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής εκεί.

Από την έναρξη του πολέμου, 27 μέλη της PRCS έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τα 17 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, σύμφωνα με την ομάδα.

15:19 Πόλεμος φθοράς στη Γάζα – «Έχουμε φτάσει σε φάση πείνας»

Ο Marc Owen Jones, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa, λέει ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Νετανιάχου ότι επίκειται εισβολή στην πόλη στη νότια Γάζα.

«Αν το κάνουν, νομίζω ότι θα είναι μια μικρή εισβολή. Απέσυραν [ο ισραηλινός στρατός] τα στρατεύματα από τη Χαν Γιουνίς με την αιτιολογία ότι είπαν ότι πρόκειται να τα αναμορφώσουν, αλλά στην πραγματικότητα νομίζω ότι αυτό ήταν μια απάντηση στις δολοφονίες των εργαζομένων της WCK», δήλωσε ο Όουεν Τζόουνς στο Al Jazeera.

«Η ανησυχία μου είναι ότι η φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι αυτή η φάση της πείνας και ότι πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς- ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο εναντίον των κατοίκων της Γάζας και να δει σε τι θα οδηγήσει αυτό», πρόσθεσε.

15:10 Δημοσιογράφος υπέστη ακρωτηριασμό μετά από τραυματισμό του στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ο δημοσιογράφος Sami Shehada μόλις ακρωτηριάστηκε στο πόδι του αφού τραυματίστηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του σε επίθεση του ισραηλινού στρατού στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Πηγή: Quds News Network

14:55 OXFAM: Η συνεχιζόμενη άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ δεν συνάδει με τη στάση του κράτους σε προηγούμενους πολέμους

Η συνεχιζόμενη άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ δεν συνάδει με τους προηγούμενους πολέμους και θα μπορούσε να την καταστήσει συνένοχη σε εγκλήματα πολέμου, προειδοποίησε η Oxfam.

H Oxfam δήλωσε:

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 33.000 ανθρώπους, έχει αναγκάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει καταστρέψει ζωτικές υποδομές στη Γάζα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων.

Ωστόσο, σε κάθε προηγούμενη κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και κατά των Παλαιστινίων στην περιοχή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τουλάχιστον ανακαλέσει κάποιες άδειες ή έχει με άλλο τρόπο αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ.

Το 2014, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξέτασε και ανέστειλε δώδεκα άδειες εξαγωγής προς το Ισραήλ μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στη Γάζα.

Το 2009 ανακλήθηκαν άδειες για ναυτικά όπλα λόγω της χρήσης τους κατά αμάχων στη Γάζα κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της βίας στις δεκαετίες του 1950, 60, 70, 80, 90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε πλήρες εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

14:44 Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, λέει ο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έκανε τα σχόλια αυτά μετά από συνομιλία που είχε με τον Νορβηγό ομόλογό του, Γιόνας Γκαρ Στόρε, στο Όσλο, στο πλαίσιο διπλωματικής εκστρατείας για τη συγκέντρωση υποστήριξης για την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

«Θέλουμε να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και να βοηθήσουμε να ξεκινήσει μια πολιτική ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών το συντομότερο δυνατό», δήλωσε προηγουμένως η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγκρία.

Την Τετάρτη, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι στα «γεωπολιτικά συμφέροντα» της Ευρώπης.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος εάν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του», δήλωσε σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι «δίκαιη» και «αυτό που απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία

14:32 Οι IDF λένε ότι πέρασαν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από πέρασμα στον Βορρά

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα πρώτα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη μέσω ενός βόρειου περάσματος που άνοιξε πρόσφατα.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ανοίξει προσωρινά ξανά το πέρασμα Μπέιτ Χανούν (Ερέζ) με τη βόρεια Γάζα για την παροχή βοήθειας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αφού επτά μέλη της ομάδας αρωγής World Central Kitchen σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

14:17 Ο Νετανιάχου θα διεξάγει αξιολόγηση της ασφάλειας εν μέσω προετοιμασιών για πιθανή ιρανική επίθεση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας την Παρασκευή εν μέσω προετοιμασιών για πιθανή ιρανική επίθεση. Μαζί του θα είναι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Μπένι Γκαντζ και ανώτερα στελέχη του αμυντικού κατεστημένου.

14:00 Περισσότεροι από 70 τραυματίες στον καταυλισμό Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δημοσιογράφοι

Τουλάχιστον 70 άτομα που τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο al-Awda του καταυλισμού από το πρωί της Παρασκευής, αναφέρουν οι συνάδελφοί μας επί τόπου.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα σφοδρές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού, πλήττοντάς το επανειλημμένα με βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Μεταξύ των τραυματιών από τα τελευταία πλήγματα είναι και δύο δημοσιογράφοι, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

13:40 Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει καλέσει ομολόγους του να χρησιμοποιήσουν την πειθώ τους στην Τεχεράνη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Χακάν Φιντάν της Τουρκίας, ο Γουάνγκ Γι της Κίνας και ο Φέισαλ μπιν Φαρχάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν επίσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους προέτρεψαν «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής και δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου», δήλωσε ο Μίλερ.

13:26 Η Αυστραλία καλεί το Ιράν να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Η Αυστραλία προέτρεψε το Ιράν να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την απειλή του ανώτατου ηγέτη της Τεχεράνης να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν το Associated Press και το Reuters.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση μετά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας ανώτερος διοικητής της δύναμης al-Quds του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε το χτύπημα ισοδύναμο με επίθεση στο ιρανικό έδαφος και δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό της, Hossein Amir-Abdollahian, και προέτρεψε το έθνος του να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην περιοχή για να προωθήσει τη σταθερότητα και όχι να συμβάλει στην κλιμάκωση».

«Η Αυστραλία ανησυχεί βαθύτατα από τις ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζει στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Περαιτέρω σύγκρουση θα προσθέσει μόνο στην καταστροφή στη Μέση Ανατολή».

13:15 Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε την Παρασκευή στους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανακοίνωσή του στο X, το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι συγγενείς των διπλωματών που βρίσκονται στο Ιράν θα επιστρέψουν στη Γαλλία και ότι οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται πλέον να διεξάγουν οποιαδήποτε αποστολή στα προαναφερθέντα μέρη.

13:02 «Σταγόνα στον Ωκεανό» η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα

Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει την είσοδο 500 φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα ημερησίως, η ποσότητα που πραγματικά φτάνει στον θύλακα «είναι μικρότερη από ό,τι θα φανταζόταν κανείς», αναφέρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις ανάγκες των ανθρώπων», δήλωσε ο Μαχμούντ για τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων επιδεινώνονται τόσο στη Ράφα, όπου οι πόροι «εξαντλούνται», όσο και στη βόρεια Γάζα, όπου η κρίση πείνας «μαίνεται».

Οι άνθρωποι υποφέρουν «όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη εκστρατεία βομβαρδισμών αλλά και από την παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας από τον [ισραηλινό στρατό]», δήλωσε ο Μαχμούντ.

12:52 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν περιορισμούς για το προσωπικό τους στο Ισραήλ εν μέσω απειλών για ιρανική επίθεση

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιβάλει περιορισμούς στους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω απειλών από τους Ιρανούς για απάντηση στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

«Για λόγους προσοχής, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός της περιοχής του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Be’er Sheva μέχρι νεωτέρας», αναφέρεται στην προειδοποίηση ασφαλείας της πρεσβείας.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο των μελών των Φρουρών της Επανάστασης. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», προσθέτοντας ότι το χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στο ιρανικό έδαφος. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν εάν «το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «γνωστοποίησε στο Ιράν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στο χτύπημα» στη Συρία. «Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει αυτή την επίθεση ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή ή για επίθεση σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό», δήλωσε η Ζαν-Πιέρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν και των πληρεξουσίων του είναι «ακλόνητη».

12:47 Στο στόχαστρο των IDF ο προσφυγικός καταυλισμός στη Νουσεϊράτ

Λαμβάνουμε αναφορές από το βόρειο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ για συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού, αεροπορικές επιδρομές και συνεχείς βολές από τετρακόπτερα.

Οι περισσότεροι τραυματίες από αυτές τις επιθέσεις μεταφέρονται στο νοσοκομείο al-Awda, μια μικρή υγειονομική μονάδα στην άλλη πλευρά του καταυλισμού. Ο λόγος είναι ότι ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο al-Aqsa στην πόλη Deir el-Balah είναι αρκετά επικίνδυνος.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι μέσα σε κατοικίες και κέντρα εκκένωσης στον καταυλισμό.

12:40 Εκπρόσωπος της UNICEF περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε στη Γάζα

Η εκπρόσωπος της Unicef Tess Ingram, δήλωσε στο ABC News, ότι βρισκόταν σε αποστολή βοήθειας την Τρίτη, όταν το θωρακισμένο Toyota LandCruiser με το σήμα του ΟΗΕ στο οποίο επέβαινε δέχθηκε πυροβολισμούς.

«Αν δεν ήμασταν σε ένα θωρακισμένο όχημα, αυτό θα είχε σπάσει το παράθυρο και τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press και του Reuters.

Η Ίνγκραμ, αυστραλιανή υπήκοος, δήλωσε ότι οι IDF και η Χαμάς γνώριζαν τις κινήσεις της αυτοκινητοπομπής στο πλαίσιο της αποστολής, αλλά δεν είδε την πηγή των πυροβολισμών. «Φάνηκε να προέρχονται από την κατεύθυνση του σημείου ελέγχου προς τους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια στράφηκαν και έτρεξαν προς την άλλη κατεύθυνση», είπε.

Οι πυροβολισμοί έδειξαν ότι τα ζητήματα γύρω από τον συντονισμό της βοήθειας δεν έχουν επιλυθεί από τότε που επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν μια αυτοκινητοπομπή της World Central Kitchen νωρίτερα τον Απρίλιο, δήλωσε η Ίνγκραμ.

Το AP και το Reuters αναφέρουν ότι παραμένει αποφασισμένη να επιστρέψει. «Θα είμαι λίγο πιο νευρική, ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνα εδώ στη Γάζα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», είπε.

12:20 Δεκανίκια και κρουασάν σοκολάτας – Το Ισραήλ απορρίπτει είδη βοήθειας για τη Γάζα

Η Washington Post επικοινώνησε με 25 ομάδες αρωγής, οργανισμούς του ΟΗΕ και δωρήτριες χώρες σχετικά με τα είδη βοήθειας που προσπάθησαν να μεταφέρουν στη Γάζα. Τα τρόφιμα, το νερό και οι κουβέρτες δεν απαιτούν εγκρίσεις, αλλά οι οργανισμοί υποβάλλουν αιτήματα για είδη που πιστεύουν ότι έχουν πιθανότητες να απορριφθούν, όπως εξοπλισμός επικοινωνίας και είδη υγιεινής ή καταφυγής.

Οι εγκρίσεις πριν από την αποστολή και οι συνοριακές επιθεωρήσεις ήταν ασυνεπείς, είπαν, με ορισμένα είδη να απορρίπτονται σε μια περίπτωση αλλά να εγκρίνονται σε άλλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οργανώσεις κατάφεραν να ανατρέψουν την απόρριψη μετά από έφεση.

Η COGAT, η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι περιορίζει τη βοήθεια είναι «ψευδείς» και ότι επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την είσοδο ανθρωπιστικών προμηθειών, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει επιθεώρηση ασφαλείας. Ακολουθούν μερικά από τα είδη που τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εμποδίσει την είσοδο στη Γάζα τουλάχιστον μία φορά από τις 7 Οκτωβρίου:

  • αναισθητικά
  • ζωοτροφές
  • καρδιακοί καθετήρες
  • κρουασάν σοκολάτας
  • πατερίτσες
  • αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
  • γεννήτριες για νοσοκομεία
  • πράσινες σκηνές και υπνόσακους
  • σετ μητρότητας
  • ιατρικά ψαλίδια σε κιτ βοήθειας για παιδιά
  • κιτ μικροβιολογικών ελέγχων νερού
  • κινητές μονάδες αφαλάτωσης με ηλιακό σύστημα και γεννήτριες
  • ψαλίδια νυχιών σε κιτ υγιεινής
  • εξοπλισμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
  • προκατασκευασμένα καταφύγια
  • κιτ δορυφορικής επικοινωνίας
  • ψαλίδια και νυστέρια σε κιτ μαιευτικής
  • υπνόσακοι με φερμουάρ
  • ηλιακές λάμπες και φακούς
  • χειρουργικά εργαλεία για γιατρούς
  • παιχνίδια σε ξύλινα κουτιά
  • εξοπλισμός υπερήχων
  • αναπνευστήρες
  • φίλτρα νερού και δισκία καθαρισμού
  • μηχανήματα ακτίνων Χ

12:03 Ο αριθμός των νεκρών από το χτύπημα στην πόλη της Γάζας ανέρχεται σε 29

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από την ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Νταράτζ της Πόλης της Γάζας, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς.

Πλάνα από τα επακόλουθα της επίθεσης που αναρτήθηκαν από το Al Jazeera Arabic δείχνουν διασώστες να μεταφέρουν πτώματα από τα ερείπια ενός ανατιναγμένου κτιρίου.

Σε άλλο σημείο της πόλης της Γάζας, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν πλήγματα σε πολλά σπίτια στις συνοικίες Zeitoun, Shujayea και Remal, τραυματίζοντας πολλούς πολίτες, σύμφωνα με το Wafa.

11:47 Εκατοντάδες διαδηλώνουν κοντά στον φράχτη της Γάζας ζητώντας την απελευθέρωση αιχμαλώτων

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο νότιο Ισραήλ κοντά στον φράχτη με τη Γάζα σε ένδειξη συμπαράστασης στους δεκάδες αιχμαλώτους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές με το σύνθημα «Αφήστε τους ανθρώπους μου να φύγουν» κρατούσαν πλακάτ που αναγραφόταν το νούμερο 189 – ο αριθμός των ημερών που έχουν περάσει από τη στιγμή που αιχμαλωτίστηκαν.

Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους έχει αυξηθεί. Αυτή την εβδομάδα, ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν οδήγησε σε σημαντική πρόοδο.

11:36 Κατά πόσο οι απειλές του Νετανιάχου για το Ιράν είναι πραγματικές

Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης μιλούν πολύ δημόσια για το πόσο προετοιμασμένοι είναι για οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν στο ισραηλινό έδαφος – από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει μιλήσει πολύ έντονα για την απειλή από το Ιράν. Αυτό παίζει καλά στη βάση του, του επιτρέπει να παριστάνει τον σκληρό και είναι πολύ δημοφιλές στη σκληρή δεξιά του πολιτικού του κόμματος.

Αλλά αυτός ο τελευταίος γύρος προκλήθηκε από την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πόσο αυτό εξυπηρετεί απλώς τον σκοπό να διατηρήσει ο πρωθυπουργός τη δημοφιλία στη βάση του».

11:32 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε τους 33.634

Τουλάχιστον 89 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου σε τουλάχιστον 33.634, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, άλλοι 120 τραυματίστηκαν, με τον συνολικό αριθμό των τραυματιών να φτάνει τους 76.214.

11:23 Γιος ηγέτη της Χαμάς ο ένας από τους δύο νεκρούς στη Δ. Όχθη – Είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητό του

Θανατηφόρα επιδρομή πραγματοποιήθηκε στην Τούμπας στα βόρεια, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους. Ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε σε ενέδρα μέσα στο αυτοκίνητό του. Έχει αναγνωριστεί ως ο Μοχάμεντ Ρασούλ.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι δεν ήταν στόχος της επιδρομής, αλλά πυροβόλησε εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που έκαναν επιδρομή στην περιοχή, με αποτέλεσμα να του στήσουν ενέδρα στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Μοχάμεντ Ρασούλ είναι γνωστός ως ο ηγέτης του τάγματος Tubas, μιας μαχητικής ομάδας νεαρών ανδρών που έχει έρθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Είναι επίσης ο γιος του Omar Daraghmeh, ενός Παλαιστίνιου που ήταν ο πρώτος που κηρύχθηκε νεκρός από τις ισραηλινές φυλακές από την έναρξη του πολέμου. Ο πατέρας του ήταν γνωστός ως ηγέτης της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ενώ η οικογένεια θα κηδεύσει σήμερα τον γιο μετά τη δολοφονία του, δεν έχουν ακόμη τη σορό του πατέρα, την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν παραδώσει για ταφή μετά την κήρυξη του θανάτου του πριν από έξι μήνες.

11:10 Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν σπίτι στην πόλη της Γάζας – 25 νεκροί

Το Wafa μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές σε σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Tabatibi, στην περιοχή Sidra της γειτονιάς Daraj στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση, ανέφερε.

10:56 Χανίγια: Οι δολοφονίες των παιδιών μου δεν θα αλλάξουν τη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Παρασκευή ότι η δολοφονία των τριών γιων του δεν θα αλλάξει τη θέση της οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Επανέλαβε ότι η απελευθέρωση των ομήρων εξαρτάται από την πλήρη κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία στη Γάζα και την ανθρωπιστική αποκατάσταση. Σύμφωνα με τον Χανίγια, «το Ισραήλ βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση, δεν είναι πλέον το κακομαθημένο παιδί της διεθνούς κοινότητας».

10:48 Δημοσκόπηση: Τουλάχιστον το 47% των Ισραηλινών θα ψήφιζε τον Γκαντζ για πρωθυπουργό

Μια νέα δημοσκόπηση της Maariv δείχνει ότι το 47% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ για να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, ποσοστό μειωμένο κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ισραηλινής εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ, το 35% θα υποστήριζε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια αύξηση 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα κέρδιζε 19 έδρες στην Κνέσετ, δύο περισσότερες από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις 32 έδρες που κατέχει το κόμμα στο κοινοβούλιο σήμερα.

10:33 Το Ισραήλ κατάσχει ποσότητα ρεκόρ γης στη Δυτική Όχθη το 2024

Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει περίπου 1.000 εκτάρια γης (10.000 στρέμματα) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως κρατικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, με τις κατασχέσεις του το 2024 να ξεπερνούν κάθε έτος στην ιστορία, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Αυτό περιλαμβάνει την κατάληψη μιας ζώνης 800 εκταρίων (1.977 στρεμμάτων) κοντά στα σύνορα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας στα τέλη Μαρτίου, στην μεγαλύτερη κατάληψη γης στην ισραηλινή ιστορία.

10:18 Περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις, περισσότερος θάνατος και καταστροφή στη Γάζα

Αυτή είναι η τρίτη ημέρα της γιορτής του Εΐντ – υποτίθεται ότι θα ήταν ημέρες εορτασμών και πανηγυρισμών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από φόβο και πανικό.

Περισσότερη βία, περισσότερες αεροπορικές επιδρομές, περισσότερος θάνατος και καταστροφή σε όλη τη Λωρίδα, ιδίως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα.

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επιχειρεί επιθετικά στην περιοχή του βόρειου τμήματος του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat και επίσης στη νότια περιοχή του Wadi Gaza, μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής για την εκκένωση των ανθρώπων κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σε ένα σχολείο της UNRWA για τους εκκενωμένους.

Το γεγονός ότι υπάρχουν επίσης επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή προκαλεί μεγάλο πανικό και ανησυχία σε έναν πραγματικά τραυματισμένο πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνηση, προσπαθώντας να διαφύγει και να φτάσει σε ασφαλές σημείο.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη της Γάζας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μια κατοικία γεμάτη ανθρώπους έγινε στόχος και καταστράφηκε.

Υπάρχουν αναφορές ότι 25 άτομα της ίδιας οικογένειας έχουν δηλωθεί νεκροί.

10:07 Washington Post: Δυσαρέσκεια ΗΠΑ γιατί δεν ενημερώθηκαν από το Ισραήλ για το χτύπημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ήταν απογοητευμένοι που το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν πραγματοποιήσει πλήγμα σε ιρανική τοποθεσία στη Συρία αυτόν τον μήνα, μια κλιμάκωση που, όπως εκτιμούν, αυξάνει τους κινδύνους για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη WP.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να τους είχε ενημερώσει νωρίτερα λόγω των επιπτώσεων του πλήγματος στα αμερικανικά στρατεύματα και τα συμφέροντα στην περιοχή.

Η εκ των προτέρων γνώση θα επέτρεπε στο Πεντάγωνο να ενισχύσει την άμυνα του αμερικανικού προσωπικού και να τοποθετήσει μέσα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας επί του σκάφους, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία τόσο του Ισραήλ όσο και των αμερικανικών στρατευμάτων από μια πιθανή ιρανική απάντηση.

Ο Όστιν παραπονέθηκε απευθείας στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 3 Απριλίου, δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Μια ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη συνομιλία δεν αποκάλυψε αυτή τη λεπτομέρεια, λέγοντας μόνο ότι ο Όστιν «επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ έναντι μιας σειράς περιφερειακών απειλών».

09:58 Περισσότερα χτυπήματα στον καταυλισμό Nuseirat

Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν βόμβες στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού Nuseirat, αναφέρει το Al Jazeera Arabic, μετά από προηγούμενες αναφορές για επίθεση σε σχολείο της περιοχής.

Το Nuseirat έχει επανειλημμένα δεχτεί πυρά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις.

Χθες, πανικόβλητοι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επέκτειναν την χερσαία εισβολή στην περιοχή.

09:39 Υπό διωγμό οι Αρμένιοι της Ιερουσαλήμ

Η αρμένικη γειτονιά στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε κίνδυνο σύμφωνα με τους κατοίκους, καθώς μία κτηματομεσητική εταιρεία με τη στήριξη εποίκων και του ισραηλινού κράτους προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις εκτάσεις τους.

Ο Αρμένιος που μιλά στο παρακάτω βίντεο εξηγεί ότι η ιστορία της κοινότητας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ξεκινά πολύ πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και ότι οι άνθρωποι εκεί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και την παράδοσή τους ό,τι και να αντιμετωπίσουν.

09:30 «Τεταμένη ηρεμία» στον Λίβανο

Η Aita Shaab, στο νότιο Λίβανο, έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα αφού σφυροκοπείται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άρματα μάχης τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχει μια τεταμένη ηρεμία», δήλωσε ο Ali Ashem του Al Jazeera, καθώς ορισμένοι κάτοικοι άδραξαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στο χωριό και να ελέγξουν την κατάσταση των σπιτιών τους χάρη στην ανάπαυλα των μαχών.

Αλλά τα ευρήματα είναι ζοφερά. Πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια και καταστήματα έχουν καταστραφεί. Η πόλη κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ είναι μάρτυρας σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τουλάχιστον 66 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

09:22 Ανακοινώσεις από Γάζα

Η πολιτική άμυνα της Γάζας αναφέρει ότι τα μέλη της περισυνέλεξαν τα αποσυντεθειμένα πτώματα 13 νεκρών από τις συνοικίες al-Balad και al-Amal στην επαρχία Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο συνταγματάρχης της παλαιστινιακής αστυνομίας Rudwan Rudwan, διευθυντής του αστυνομικού κέντρου Jabalia al-Nazlh και επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σπίτι στη βόρεια Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έλαβαν χώρα μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και του ισραηλινού στρατού βόρεια του Νουσεϊράτ εν μέσω έντονων βομβαρδισμών πυροβολικού.

09:16 Δύο οι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Έχει επιβεβαιωθεί ότι δύο είναι οι νεκροί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS).

Αφού οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν άνδρα στον καταυλισμό Far’a της πόλης νωρίτερα σήμερα το πρωί, σκότωσαν έναν δεύτερο άνδρα που ταξίδευε με το αυτοκίνητό του στην Tubas, δήλωσε η PRCS.

Τα ισραηλινά πυρά τραυμάτισαν επίσης τουλάχιστον άλλους τρεις στην πόλη, τον έναν σοβαρά.

Ένα ασθενοφόρο της PRCS, που ανταποκρινόταν σε αναφορές για θύματα στον καταυλισμό, χτυπήθηκε επίσης από ισραηλινά πυρά, ενώ ένας εθελοντής παραϊατρικός που βρισκόταν μέσα στο όχημα ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη.

Η επιδρομή στην πόλη έχει πλέον τερματιστεί.

09:13 Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αιχμαλώτους της Χαμάς είναι ήδη νεκροί

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αιχμαλώτους της Χαμάς στη Γάζα είναι ήδη νεκροί, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 220 άτομα, μεταξύ των οποίων και ξένους, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μετά από μια σύντομη εκεχειρία όπου κάποιοι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, δεκάδες πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 34 αιχμάλωτοι έχουν πεθάνει, αλλά η Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι υπερδιπλάσιος, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την επίτευξη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν, δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους αιχμαλώτους πέθαναν από τα τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση της Χαμάς, ενώ άλλοι υπέκυψαν σε ασθένειες. Κάποιοι μπορεί επίσης να σκοτώθηκαν στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή, ανέφερε η έκθεση.

09:05 Wall Street Journal: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν, στο νότιο ή το βόρειο Ισραήλ, μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του Ιράν συζήτησε τα σχέδια για μια επίθεση, αλλά δεν έχει αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να γίνει σε ισραηλινό έδαφος και όχι σε ισραηλινούς στόχους στο εξωτερικό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση γιατί το Ιράν σταθμίζει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης.

08:58 Επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Ένας νεκρός και τραυματίες

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν νεαρό άνδρα και τραυμάτισαν άλλους δύο κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Far’a, νότια της Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο άνδρας έχει αναγνωριστεί ως Mohammed Essam Shahmawi. Πέθανε αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις, σύμφωνα με το Wafa.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ο ισραηλινός στρατός εγκατέστησε ελεύθερους σκοπευτές στην είσοδο του καταυλισμού ενώ drones πετούσαν πάνω από τον καταυλισμό.

Εκτός από την έφοδο στον καταυλισμό Fara’ κοντά στην Tubas επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ακόλουθες περιοχές:

  • Idhna, δυτικά της Χεβρώνας
  • πόλη Τουλκαρέμ
  • πόλη Qalqilya
  • πόλη al-Hostumiya, νότια της Τζενίν
  • πόλη Deir Istiya, βορειοδυτικά της Salfit
  • πόλη Sebastia, βορειοδυτικά της Nablus

08:46 Ο πόλεμος στη γειτονιά μας: Κοινή άσκηση Ισραήλ – Κύπρου και ΗΠΑ προσομειώνει επίθεση από και προς το Ιράν

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποίησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κύπρο για «προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν», μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Σε συντονισμό με τον αμερικανικό στρατό και την κυπριακή Εθνική Φρουρά, οι ασκήσεις πάνω από την Κύπρο περιλάμβαναν μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεις και επίθεση σε απομακρυσμένο στόχο, μετέδωσε ο GLZ, ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

08:33 Ολονύχτια χτυπήματα στην κεντρική Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κεντρική Γάζα το βράδυ της Πέμπτης με αναφορές για δεκάδες νεκρούς.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024