Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Χτύπημα drone στην Βαγδάτη σε όχημα που επέβαινε διοικητής της Καταέμπ Χεζμπολάχ - Οι αντιδράσεις

ΗΠΑ: Χτύπημα drone στην Βαγδάτη σε όχημα που επέβαινε διοικητής της Καταέμπ Χεζμπολάχ – Οι αντιδράσεις

Αμερικανικό drone, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες MQ-9 Reaper, εκτόξευσε πύραυλο Hellfire στο όχημα του ανώτατου διοικητή της Καταέμπ Χεζμπολάχ.

Χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπληξε αυτοκίνητο στην ιρακινή πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας τρία μέλη της ισχυρής πολιτοφυλακής Kataeb Hezbollah, μεταξύ των οποίων και έναν υψηλόβαθμο διοικητή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της πολιτοφυλακής.

Το χτύπημα σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο στη συνοικία Μαστάλ στην ανατολική Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε καθώς οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών έψαχναν τα συντρίμμια. Δύο αξιωματούχοι των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στο Ιράκ λένε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Βισσάμ Μοχάμεντ -Αμπού Μπάκρ- αλ-Σάαντι, ο διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Kataeb Hezbollah στη Συρία. Οι αξιωματούχοι μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Ένας ανώτατος διοικητής της οργάνωσης και ένας ανώτερος ανάμεσα στα τρία θύματα της επίθεσης, ξεσηκωμός στο Ιράκ

Η επίθεση έγινε λίγες ημέρες αφότου ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση σε δεκάδες τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και την Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης σε αντίποινα για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία στα τέλη Ιανουαρίου. Πηγές στην ίδια την οργάνωση αναγνώρισαν το δεύτερο ανώτερο διοικητή ως τον Αρκάν αλ-Αλάουι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πύραυλο Hellfire που εκτοξεύτηκε από MQ-9 Reaper κατευθείαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι τρεις άντρες

Το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα τη νέα αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, η οποία έχει ως στόχο εξέχοντες ηγέτες της ιρακινής Kataeb Hezbollah. Αυτή η νέα επίθεση αντικατοπτρίζει την επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν να πυροδοτεί την περιοχή συνεχίζοντας να προστατεύει τους σιωνιστές εγκληματίες και την παραβίαση της κυριαρχίας των αραβικών χωρών που ήρθαν να στηρίξουν τη θλιμμένη Γάζα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει το κύρος της, το οποίο διαλύθηκε από τα χτυπήματα των αντιστασιακών δυνάμεων στο έθνος, και η συνέχιση της επιθετικότητας και της αλαζονείας δεν θα φέρει ασφάλεια στις αμερικανικές δυνάμεις ή στην εγκληματική σιωνιστική οντότητα. Τονίζουμε την αναγκαιότητα της ένωσης και της ενοποίησης των προσπαθειών στο έθνος για την αντιμετώπιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας που χύνει το αίμα των μουσουλμάνων και των Αράβων και παραβιάζει τη γη και την κυριαρχία του».

Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «ένας πύραυλος στόχευσε ένα σταθμευμένο όχημα μάρκας Jeep στην περιοχή al-Mashtal, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς». Σύμφωνα με άλλη πηγή ασφαλείας, «φωτιά ξέσπασε σε πολιτικό όχημα ανατολικά της Βαγδάτης, το οποίο επίσης πιθανόν να είχε στοχοθετηθεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος». Επιπλέον, πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι «η αποθήκη των PMF στην περιοχή al-Baladiyat ανατολικά της Βαγδάτης έγινε στόχος δύο αεροπορικών βομβαρδισμών».

Αυτές οι τηλεγραφικές πληροφορίες, μαζί με τις προηγούμενες έχουν ήδη διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο.

Ο Βισσάμ Μοχάμεντ -Αμπού Μπάκρ- αλ-Σάαντι, ένας από τους δύο νεκρούς ηγέτες της Καταέμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για το χτύπημα ενάντια στην Καταέμπ Χεζμπολάχ

«(Οι αμερικανικές) δυνάμεις διεξήγαγαν μονομερές πλήγμα στο Ιράκ ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον μελών των αμερικανικών υπηρεσιών, σκοτώνοντας έναν διοικητή της Kataeb Hezbollah, η οποίος ήταν υπεύθυνη για τον άμεσο σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

Οι ΗΠΑ ευθύνονται και επίσημα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη που σκότωσε τουλάχιστον τρία μέλη της Kataeb Hezbollah, ένα εκ των οποίων ήταν υψηλόβαθμος διοικητής, αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM).

Ο διοικητής ήταν «υπεύθυνος για τον άμεσο σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή», αναφέρει η CENTCOM, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των πολιτών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας. Δεν θα διστάσουμε να καταστήσουμε υπεύθυνους όλους εκείνους που απειλούν την ασφάλεια των δυνάμεών μας», προστίθεται.

Η ιστορία μεταξύ των ΗΠΑ και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης

Μαχητές και διοικητές της Kataib Hezbollah αποτελούν μέρος των PMF. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «έφερε τα ίχνη» της Kataib Hezbollah. Η ομάδα ανακοίνωσε τότε ότι ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το Ιράκ και η Συρία έχουν γίνει μάρτυρες σχεδόν καθημερινών επιθέσεων τύπου «tit-for-tat» (σ.σ. Μια σου και μια μου) μεταξύ των ένοπλων ομάδων του Ιράκ και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο.Είναι χαρακτηριστικό πως το Ιράκ δεν αμύνεται στα χτυπήματα των ΗΠΑ, παρότι οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης είναι αναγνωρισμένες ως κομμάτι του τακτικού στρατού.

Οι ΗΠΑ έπληξαν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε αυτό που είπαν ότι ήταν μόνο η αρχή της απάντησής τους στη δολοφονία των τριών Αμερικανών στρατιωτών.Τον Ιανουάριο, ένα αμερικανικό πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή πολιτοφυλακής στο κέντρο της Βαγδάτης, μια επίθεση που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον των δυνάμεών της.

Την Τετάρτη, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Βαγδάτη και περαιτέρω μονάδες αναπτύχθηκαν εντός της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται διεθνείς διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, δήλωσε πηγή ασφαλείας.

To αυτοκίνητο τύπου τζιπ μετά την έκρηξη από τον αμερικανικό πύραυλο στη Βαγδάτη.

Αυξάνεται το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα

Το αντιαμερικανικό συναίσθημα είναι υψηλό στην αραβική χώρα, το οποίο έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, αλλά καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη καυτηρίασε επίσης κάθε επίθεση εναντίον της χώρας του με «ψευδείς και παράλογες προφάσεις», μια αναφορά στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά πλήγματα ήταν απάντηση στην εμπλοκή μιας ιρακινής ομάδας αντίστασης στην επίθεση στη βάση της Ιορδανίας.

«Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή συνδέονται μεταξύ τους και έχουμε προειδοποιήσει για τη διεύρυνση του εύρους των συγκρούσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρακινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο ιρακινός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει η χώρα του πεδίο πολιτικών διευθετήσεων.

Οι αντιδράσεις: Πολιτικό Γραφείο Ανσαρ Αλλάχ – Χούθι  – Συγχαίρουμε τον Ιρακινό λαό για τις μεγάλες θυσίες τους στην υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού

«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε έντονα την προδοτική αμερικανική εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο του διοικητή μαχητών Αμπού Μπακέρ Αλ Σαάντι και πολλών συντρόφων του στη Βαγδάτη. Η δολοφονία του διοικητή στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης και των συντρόφων του είναι μια άνανδρη εγκληματική επίθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αμερικανικής υποστήριξης προς τη σιωνιστική οντότητα. Η στοχοποίηση του μάρτυρα μαχητή Αμπού Μπάκερ αλ-Σαάντι αποτελεί επίθεση εναντίον ολόκληρου του ιρακινού λαού».

«Η αμερικανική επίθεση δείχνει την έκταση του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας των χτυπημάτων της ιρακινής αντίστασης για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Η αμερικανική επίθεση αντανακλά την αμερικανική-ισραηλινή ανικανότητα να σταματήσουν τα χτυπήματα της ισλαμικής αντίστασης στο Ιράκ. Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ και στην περιοχή είναι ένας σημαντικός λόγος για την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την προστασία της σιωνιστικής οντότητας».

«Αυτές οι επανειλημμένες αμερικανικές επιθέσεις στους λαούς των εθνών δεν θα επηρεάσουν την υποστηρικτική τους στάση για τον παλαιστινιακό λαό. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον ιρακινό λαό και την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ και τους συγχαίρουμε για τις μεγάλες θυσίες τους στην υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού».

Οι περισσότερες σιιτικές ή χρηματοδοτούμενες από το Ιράν οργανώσεις ορκίζονται εκδίκηση.

Χαμάς: Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο αδελφό μας Ιράκ για την άνοδο των γιων του (στον παράδεισο) και θεωρούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην περιοχή

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη βίαιη επίθεση της Τετάρτης το βράδυ, η οποία στόχευσε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης και η οποία οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο των ηγετών της ιρακινής αντίστασης Αρκάν αλ-Αλαουί και Αμπού Μπάκερ αλ-Σαάντι. Θεωρούμε ότι πρόκειται για παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ιράκ, που έγινε για λογαριασμό της ατζέντας της σιωνιστικής κατοχής και των επεκτατικών σχεδίων της.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο αδελφό μας Ιράκ για την άνοδο των γιων του και θεωρούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην περιοχή μέσω της προμήθειας και της υποστήριξής της στον ναζιστικό γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Γάζα. Επιβεβαιώνουμε ότι η περιοχή δεν θα δει σταθερότητα ή ειρήνη παρά μόνο μέσω του τερματισμού της σιωνιστικής κατοχής των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών μας.

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Χαιρετίζουμε την αντίσταση του Ιράκ για όσα κάνουν για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού μας και του αγώνα του

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αμερικανική επίθεση εναντίον του αδελφικού Ιράκ, η οποία οδήγησε στο μαρτύριο των ηγετών της ιρακινής αντίστασης, Αρκάν Αλ-Αλάουι και Αμπού Μπακέρ Αλ-Σαάντι, καθώς και πολλών άλλων Ιρακινών.

Καθώς απευθυνόμαστε στον ιρακινό λαό και τη γενναία αντίστασή του με τους χαιρετισμούς μας για όσα κάνουν για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού μας και του αγώνα του, επιβεβαιώνουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, με την επιθετική της προσέγγιση εναντίον των λαών του έθνους μας, έχει ως στόχο να υποκινήσει τη σύγκρουση στην περιοχή, να προστατεύσει τη σιωνιστική οντότητα και να υποστηρίξει τον πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».

Στρατιώτες της Καταέμπ Χεζμπολάχ σε άσκηση. Οι οργανώσεις των PMF/PMU αποτελούν αυτοδιοίκητο στρατό που όμως εντάσσεται στον Ιρακινό.

Κίνημα ΑλΝουτζάμπα  – Ιράκ Μια από τις οργανώσεις των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF)

(Η ανακοίνωση ξεκινά με τον ποιητικό, θρησκευτικό και πολεμικό τρόπο που συνηθίζουν να απευθύνονται οι σιιτικές οργανώσεις)

(…)«Σήμερα, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτης, το προδοτικό αμερικανικό αεροσκάφος, το οποίο περιφέρεται στον ουρανό μας παραβιάζοντας την κυριαρχία μας χωρίς καμία αποτροπή, έβαλε στο στόχαστρο τον διοικητή των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης και της Καταέμπ Χεζμπολάχ τον μαχητή Χατζ (σ.σ. Χατζής: Έχει προσκυνήσει στη Μέκκα/όπως για τους χριστιανούς τα Ιεροσόλυμα) Αμπού Μπάκερ αλ-Σάαντι , καθώς ο διοικητής Αλ-Σάαντι συνδέεται με επίσημο ιρακινό θεσμό που συνδέεται με τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ως μάρτυρας.

(… )Το προδοτικό χέρι θα επεκταθεί σε όλους όσοι στέκονται ενάντια σε αυτή την κατοχική σφετεριστική οντότητα, ακόμη και σε εκείνους που νομίζουν ότι είναι ασφαλείς από τα πυρά της κατοχής. Αυτή η παραβίαση δεν θα είναι η τελευταία αν δεν υπάρξει επίσημη, σταθερή και αποφασιστική στάση από την ιρακινή κυβέρνηση.

Η απάντησή μας θα είναι εστιασμένη, με τη θέληση του Αλλάχ, και αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Τότε θα καταλάβετε ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Περιμένετε την απάντησή μας, θα επιλέξουμε τον κατάλληλο χρόνο και τόπο και το αποτέλεσμα θα είναι για τους δίκαιους».

Το Αλ Νουτζάμπα είναι το αδελφό κίνημα εντός του (PMF/PMU) που χαιρέτισε την επιλογή της Καταέμπ Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ, αλλά τόνισε πως δεν κάνουν την ίδια επιλογή.

Η επίθεση στη Βαγδάτη, κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναφέρει την Καταέμπ Χεζμπολάχ σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ.

Γενικός Γραμματέας της Καταέμπ Χεζμπολάχ των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ, Αμπού Χουσεΐν Αλ-Χαμινταουί

«Συγχαίρουμε το ισλαμικό έθνος και τον ιρακινό λαό μας για την άνοδο του μεγάλου ηγέτη, Χατζ Ουισάμ Μοχάμεντ Σάμπερ (Αμπού Μπάκερ Αλ-Σαάντι), στους παραδείσους της ευδαιμονίας, εντασσόμενος στην πομπή του Αμπού Αμπντάλα Αλ-Χουσεΐν (ειρήνη σ’ αυτόν) στο καραβάνι του φωτός, μετά τον βομβαρδισμό από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στη Βαγδάτη.

Καθώς παρηγορούμε την ευγενή οικογένειά του και τους συντρόφους του στον ιερό πόλεμο, ζητάμε από τον Αλλάχ να τους χαρίσει υπομονή και παρηγοριά και να τον συμπεριλάβει στους προφήτες, τους αληθινούς, τους μάρτυρες και τους δίκαιους και τι εξαιρετικοί σύντροφοι είναι αυτοί. Και αυτό μας καλεί σε σταθερότητα στο μονοπάτι του τζιχάντ.

«Κύριε μας, ρίξε πάνω μας υπομονή και βάλε γερά τα πόδια μας και δώσε μας τη νίκη επί των άπιστων ανθρώπων».

Ο βαθύς πολεμικός/θρησκευτικός τόνος δεν προμηνύει κάτι καλό.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024