Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Τελεσίγραφο Ισραήλ για τη συμφωνία - «Ο Νετανιάχου εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις», λέει η Χαμάς

Live: Τελεσίγραφο Ισραήλ για τη συμφωνία – «Ο Νετανιάχου εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις», λέει η Χαμάς

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ολοένα και αυξάνονται οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο - Στο Κάιρο το Σάββατο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες

Η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Γάζας θα κοστίσει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια και θα απαιτήσει μια προσπάθεια που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εν μέσω «πρωτοφανών επιπέδων ανθρώπινων απωλειών, καταστροφής κεφαλαίου», λένε τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Χαμάς στέλνει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο για περαιτέρω συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο, όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η UNESCO απένειμε το παγκόσμιο βραβείο Ελευθερίας Τύπου στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νεκρός κηρύχθηκε Ισραηλινός όμηρος της Χαμάς, ενώ οκτώ στρατιωτικοί τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

07:00 Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφυγε κατά της Τουρκίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφού η Αγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτηση στο Χ, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντισημιτιστή δικτάτορα», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το μποϊκοτάζ.

06:00 Καταυλισμός για τη Γάζα και στο Trinity College του Δουβλίνου

Φοιτητές στο Trinity College του Δουβλίνου (TCD) έστησαν στην πανεπιστημιούπολη καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα για να απαιτήσουν από το εμβληματικό ιρλανδικό πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

«Οι φοιτητές του Trinity College του Δουβλίνου έστησαν έναν καταυλισμό για την Παλαιστίνη, απαιτώντας από το πανεπιστήμιό τους να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ σύμφωνα με τις αρχές του BDS που υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και του προσωπικού», δήλωσε ο πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του κολεγίου Λάζλο Μολνάρφι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο δείχνει σκηνές στημένες στο γρασίδι κοντά στη βιβλιοθήκη όπου φιλοξενείται το Book of Kells – χειρόγραφο του 9ου αιώνα και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας . Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν επίσης ξύλινα παγκάκια στην είσοδο της βιβλιοθήκης, αναγράφοντας ότι ο χώρος είναι «τώρα κλειστός επ’ αόριστον».

«Καμία δουλειά ως συνήθως κατά τη διάρκεια μιας γενοκτονίας», έγραψε ο Μολνάρφι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάλεσε τη διοίκηση του πανεπιστημίου να «κόψει τους δεσμούς με το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ».

05:00 Το Βέλγιο καταδικάζει τις «απειλές» και τον «εκφοβισμό» κατά του ΔΠΔ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι «καταδικάζει κάθε απειλή και πράξη εκφοβισμού» κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Με ανάρτησή του στο X, ανέφερε ότι το ΔΠΔ «πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί και να εκτελεί τις λειτουργίες του ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αντέδρασε σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα στο ΔΠΔ, σύμφωνα με το οποίο οι απειλές κατά του δικαστηρίου υπονομεύουν την «ανεξαρτησία και την αμεροληψία» του.

Η δήλωση του εισαγγελέα δεν ανέφερε το Ισραήλ, αλλά εκδόθηκε αφού ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για συνέπειες κατά του ΔΠΔ εάν εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων για τον πόλεμό τους στη Γάζα.

04:00 Τον θεωρούσαν όμηρο ενώ είχε θαφτεί στο Ισραήλ

Το πτώμα του Ελιακίμ Λίβμαν, ενός Ισραηλινού που οι αρχές θεωρούσαν όταν ήταν όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκε στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ο στρατός και η οικογένειά του.

Μέλος της ομάδας ασφαλείας του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς πραγματοποίησαν έφοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο νότιο Ισραήλ, ο 24χρονος Λίβμαν «δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου» και «το πτώμα του βρέθηκε σε ισραηλινό έδαφος», αναφέρει ανακοίνωση του στρατού (περισσότερα εδώ).

03:00 Με «θετικό πνεύμα» για συμφωνία πηγαίνει η Χαμάς στο Κάιρο

Η Χαμάς υπογράμμισε το θετικό πνεύμα με το οποίο το παλαιστινιακό κίνημα μελέτησε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έλαβε πρόσφατα και θα μεταβεί στο Κάιρο με το ίδιο πνεύμα για να καταλήξει σε μια συμφωνία, όπως δήλωσε το κίνημα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία με τρόπο που να εκπληρώνει τα αιτήματα των Παλαιστινίων», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση.

02:15 Επίθεση ισραηλινών εποίκων σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ένα από τα κονβόι τους που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία στη Γάζα υπέστη βανδαλισμούς από ισραηλινούς εποίκους όταν διέσχισε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Περνώντας μέσα από τη Δυτική Όχθη, ισραηλινοί άμαχοι εκφόρτωσαν και βανδάλισαν περιορισμένη ποσότητα αγαθών από το κονβόι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Farhan Haq.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιελάμβανε δέματα με τρόφιμα, ζάχαρη, ρύζι, συμπληρωματικά τρόφιμα για τους υποσιτισμένους και γάλα σε σκόνη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό, ενώ ο οξύς υποσιτισμός επικρατεί και στο υπόλοιπο τμήμα της Λωρίδας.

Νωρίτερα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε σχετικά με το περιστατικό: «Είναι κατάπτυστο το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν τους λείπει τίποτα εμποδίζουν τα τρόφιμα να φτάσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη».

01:45 «Ώρα να δοθεί πρόσβαση στη Γάζα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης» λέει ο επικεφαλής του UNRWA

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), λέει ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι με την προσθήκη των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, ώστε να κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων που σκοτώνονται σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι από τον ισραηλινό στρατό στον πολιορκημένο θύλακα.

«Χωρίς το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, δεν θα γνωρίζαμε και δεν θα κατανοούσαμε το μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Καιρός να δώσουμε πρόσβαση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να συμπληρώσουν το έργο των τοπικών συναδέλφων τους».

01:22 Κάποια πανεπιστήμια υποχώρησαν απέναντι στους φοιτητές μετά από διαπραγματεύσεις

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα σε έναν μικρό αριθμό αμερικανικών πανεπιστημίων, αφού οι ηγέτες των ιδρυμάτων σύναψαν συμφωνίες με τους φοιτητές-διαδηλωτές, αποτρέποντας πιθανές διαταραχές των τελικών εξετάσεων και των τελετών αποφοίτησης.

Οι συμφωνίες σε σχολεία όπως το Brown, το Northwestern και το Rutgers ξεχώρισαν μέσα στις χαοτικές σκηνές και τις 2.400 και πλέον συλλήψεις σε 46 πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα από τις 17 Απριλίου.

Οι συμφωνίες περιλάμβαναν δεσμεύσεις από τα πανεπιστήμια να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους στο Ισραήλ ή να ακούσουν εκκλήσεις να σταματήσουν να κάνουν επιχειρήσεις με τον μακροχρόνιο σύμμαχο των ΗΠΑ. Πολλά αιτήματα των διαδηλωτών έχουν επικεντρωθεί στις διασυνδέσεις με τον ισραηλινό στρατό, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα. Πολλοί όμως φοβούνται πως τα πανεπιστήμια θα περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος και δεν θα κάνουν πίσω στις επενδύσεις τους στο Ισραήλ.

01:00 Η Κολομβία κόβει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά αυτό θα φέρει προβλήματα

Η Κολομβία έγινε η τελευταία χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα, αλλά οι επιπτώσεις για το νοτιοαμερικανικό έθνος θα μπορούσαν να είναι ευρύτερες από ό,τι για άλλες χώρες λόγω των μακροχρόνιων διμερών συμφωνιών για θέματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε την Τετάρτη τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως γενοκτονία και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από χθες Πέμπτη. Αλλά δεν αναφέρθηκε στο πώς η απόφασή του θα μπορούσε να επηρεάσει τον στρατό της Κολομβίας, ο οποίος χρησιμοποιεί ισραηλινής κατασκευής πολεμικά αεροπλάνα και πολυβόλα για να πολεμήσει καρτέλ ναρκωτικών και ομάδες ανταρτών, καθώς και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που τέθηκε σε ισχύ το 2020.

00:30 Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, σωματικό έλεγχο και «φουσκωτούς» οι ορκομωσίες του διημέρου στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Όπως μεταφέρει το Associated Press  mε τις φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να διαταράσσουν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, πολλά μεγάλα πανεπιστήμια έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι τελετές έναρξης – χαρούμενα ορόσημα για τους αποφοίτους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους – θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κάποια πανεπιστήμια αποφάσισαν να υπάρχουν διαγραφές, σωματικός έλεγχος και δρακόντια μέτρα ασφαλείας, ενώ άλλα πανεπιστήμια υποσχέθηκαν να διεξάγουν έλεγχο στις χρηματοδοτήσεις υπέρ του Ισραήλ.

Κολέγια και πανεπιστήμια προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, ελέγχουν τους παρευρισκόμενους στους χώρους και τονίζουν ότι δεν θα γίνουν ανεκτές σημαντικές διαταραχές από διαδηλωτές εναντίον του πολέμου. Ταυτόχρονα, δεσμεύονται να τιμήσουν τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, ορίζοντας ζώνες διαμαρτυρίας.

00:04 Οικογένεια Παλαιστινίων «αναγκάστηκε από το Ισραήλ» να γκρεμίσει καταστήματα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές αρχές φέρεται να ανάγκασαν μια οικογένεια Παλαιστινίων να κατεδαφίσει τρία καταστήματα που κατείχε επί δεκαετίες στην πόλη Σιλουάν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός δήμος της περιοχής έκρινε ότι τα καταστήματα πρέπει να καταστραφούν επειδή χτίστηκαν χωρίς άδεια, όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ο Γιασίν Καραΐν, μέλος της οικογένειας.

Τα καταστήματα βρίσκονταν εκεί για περισσότερα από 30 χρόνια και η οικογένεια αναγκάστηκε να κατεδαφίσει η ίδια τις επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει βαριά πρόστιμα στον δήμο εάν πραγματοποιούσε αυτός τη διαδικασία, δήλωσε ο Καραΐν.

Πηγή: Al Jazeera

23:55 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Ράφα

Όπως προαναφέραμε, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Ράφα που έχει «πλημμυρίσει» από εκτοπισμένους.

Δείτε σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και αναμεταδίδει το Quds News Network:

23:50 Παίζει ο Ερντογάν στα πολιτικά ζάρια του Παλαιστινιακού την τουρκική οικονομία;

Μπορεί Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχουν ανταλλάξει σκληρές κουβέντες το τελευταίο 7μηνο, αλλά ελάχιστοι θα περίμεναν ότι θα έπεφταν τίτλοι τέλους σε 75 χρόνια εμπορικών σχέσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

23:45 Γκεμπρεγέσους: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος»

Μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος και να αποδυναμώσει περαιτέρω ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη γονατίσει», γράφει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, για την πόλη στην οποία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητώντας εκεί καταφύγιο.

Επί του παρόντος, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει την πόλη, όπου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση για να «εξολοθρεύσει» όπως δηλώνει τις τελευταίες ταξιαρχίες της Χαμάς, κινήματος που θεωρείται τρομοκρατικό από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι, ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, ζήτησαν όλοι τους έντονα από τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στην πόλη.

Πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, μια επίθεση θα ήταν «σκληρό πλήγμα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», καθώς η Ράφα «βρίσκεται στο κέντρο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λάρκε, στη Γενεύη.

23:36 Το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός κρατούσε γυναίκα στη Γάζα για να αναγκάσει τον αδελφό της να παραδοθεί

Ο ισραηλινός στρατός κρατούσε επί ώρες μια Παλαιστίνια στη Γάζα προκειμένου να εκβιάσει τον αδελφό της να παραδοθεί, σύμφωνα με το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ένας Αμπού αλ-Μοάζα ταξίδευε νότια προς τη Ράφα μαζί με τον σύζυγό της, τον Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ Μουχάμαντ αλ-Χατζάρ και τα παιδιά τους, προκειμένου να ξεφύγουν τελικά από το μακελειό στη Γάζα μετακομίζοντας στο εξωτερικό.

Τους σταμάτησαν με την απειλή όπλων σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός για να χωρίσει τη βόρεια και τη νότια Γάζα.

Ο αλ-Χατζάρ απομακρύνθηκε, ενώ η αλ-Μόαζζα φέρεται να κρατήθηκε μέχρι να παραδοθεί ο 21χρονος αδελφός της. Η οικογένεια λέει ότι ο αδελφός της δεν έχει δεσμούς με ένοπλες ή πολιτικές ομάδες.

«Ο ισραηλινός στρατός κράτησε την αλ-Μοάζα για περίπου 12 ώρες πριν κατασχέσει όλα τα υπάρχοντά της, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, χρυσού και κινητών τηλεφώνων, και τελικά την απελευθέρωσε. Της δόθηκε μόνο η ταυτότητά της», δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη.

«Το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι η ομηρία ενός ατόμου για να εξαναγκαστεί το μέλος της οικογένειάς του να ‘παραδοθεί’ αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Οι άμαχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολέμου ή να τίθενται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων», σημειώνει η οργάνωση.

Δείτε σχετική ανάρτηση για την καταγγελία:

23:26 Ο Γκουτέρες προτρέπει Ισραήλ και Χαμάς να φτάσουν σε συμφωνία για εκεχειρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με το διακύβευμα να είναι τόσο υψηλό.

«Για το καλό του λαού της Γάζας, των ομήρων και των οικογενειών τους, καθώς και της περιοχής και του ευρύτερου κόσμου – προτρέπω έντονα την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις τους», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Χωρίς αυτό, φοβάμαι ότι ο πόλεμος θα επιδεινωθεί εκθετικά», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:16 Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας στον Λευκό Οίκο – Συνομιλίες για τη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας την ερχόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε στις 3 Μαΐου η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:07 Το Politico λέει ότι το Ισραήλ παρουσίασε σχέδιο στις ΗΠΑ για την εκκένωση της Ράφα – Ο Λευκός Οίκος το διαψεύδει

Το Ισραήλ παρουσίασε ένα σχέδιο για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τη Ράφα στις ΗΠΑ και σε οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου Politico.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει ακόμη ένα εκτεταμένο σχέδιο της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα.

22:57 Έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης για τη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Οι φοιτητές ακολουθούν το παράδειγμα συναδέλφων τους σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, ευρωπαϊκές χώρες και Αυστραλία που έχουν κάνει το ίδιο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

22:48 Εκκλήσεις για διεθνή εποπτεία των ισραηλινών φυλακών μετά τον θάνατο του γιατρού από το Αλ-Σίφα

Τέσσερις εξέχουσες παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» μετά τον θάνατο του διάσημου ορθοπεδικού χειρουργού Αντνάν αλ-Μπαράς σε ισραηλινή φυλακή.

Οι οργανώσεις Addameer, Al Mezan, Al-Haq και το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η σύλληψη και η δολοφονία του γιατρού, όπως καταγγέλλουν, εντάσσονται στο πλαίσιο της ισραηλινής κακοποίησης των φυλακισμένων Παλαιστινίων.


«Οι οργανώσεις μας μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δολοφονήθηκε ενώ κρατούνταν στη φυλακή Οφέρ, ένα ισραηλινό κατάστημα κράτησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που διοικείται από τις ισραηλινές υπηρεσίες φυλακών. Η σορός του εξακολουθεί να παρακρατείται από τις ισραηλινές αρχές», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «άμεση και συγκεκριμένη δράση» για να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών στις ισραηλινές φυλακές και τα κέντρα κράτησης, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν βασανιστεί και σκοτωθεί.

Οι παλαιστινιακές αρχές και οι οργανώσεις κρατουμένων δήλωσαν ότι ο Δρ αλ-Μπαράς συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο από το νοσοκομείο αλ-Άουντα στη βόρεια Γάζα και πέθανε στις 19 Απριλίου.

22:38 «Εντελώς παραπλανημένο»: Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατακρίνει τις κυρώσεις που επέβαλε το Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς και οι Βρετανοί στρατιωτικοί διοικητές που στοχεύουν τους Χούθι στην Υεμένη είναι μεταξύ των αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» του Ιράν.

Ο Σαπς ανέφερε σε ανάρτησή του στο X: «Το Ιράν είναι υπεύθυνο για μεγάλη περιφερειακή αστάθεια» μέσω αυτού που αποκάλεσε «παράνομο δίκτυο τρομοκρατικών εντολοδόχων», συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι.

«Έτσι, αν το Ιράν νομίζει ότι αυτές οι τελευταίες κυρώσεις θα εκφοβίσουν οποιονδήποτε, τότε είναι εντελώς παραπλανημένο», τόνισε.

Η ανάρτηση στο Χ:

22:29 Ο Μπορέλ καταδίκασε επίθεση σε κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια

Νωρίτερα, δύο ιορδανικές αυτοκινητοπομπές βοήθειας που μετέφεραν τρόφιμα, αλεύρι και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους κατά την πορεία τους προς τη Γάζα, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra της Ιορδανίας.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος κατήγγειλε την παρεμπόδιση της βοήθειας να φτάσει στο εμπόλεμο έδαφος, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού.

«Είναι κατάπτυστο το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν τους λείπει τίποτα εμποδίζουν τα τρόφιμα να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο X.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:20 Φοιτητές του Πρίνσετον ξεκίνησαν απεργία πείνας για συμπαράσταση στη Γάζα

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πρίνσετον στο Νιου Τζέρσεϊ ξεκίνησαν απεργία πείνας σε αλληλεγγύη στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:10 Πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων των IDF: «Η εισβολή στη Ράφα που ετοιμάζεται να εγκρίνει ο πρωθυπουργός θα ήταν η χειρότερη απόφαση που ελήφθη από το ξέσπασμα του πολέμου»

Ο Ισραέλ Ζιβ, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων των IDF, μίλησε κατά μιας πιθανής ισραηλινής εισβολής στη Ράφα κατά τη διάρκεια του ειδησεογραφικού πάνελ του Καναλιού 12 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ζιβ υποστήριξε ότι τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στη νοτιότερη πόλη της Γάζας δεν αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, ενώ η συμφωνία που κινδυνεύει να χάσει το Ισραήλ εισβάλλοντας στη Ράφα θα ισοδυναμούσε με υπαρξιακή απειλή για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων.

Ο Ισραηλινός απόστρατος υποστήριξε ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που το Ισραήλ εισέλθει στη Ράφα, καταφέρει να βρει και να σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και να ανακτήσει τους ομήρους, δεν θα υπάρξει «ολοκληρωτική νίκη», όπως υποσχέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια εισβολή θα είναι πολύ αιματηρή, θα απομονώσει περαιτέρω την Ιερουσαλήμ διπλωματικά και θα αφήσει το Ισραήλ χωρίς κανέναν να του παραδώσει τη Γάζα μόλις τελειώσει η επιχείρηση, είπε ο Ζιβ.

Υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου είναι υπόχρεος στους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού που απαιτούν μια επίθεση στη Ράφα, ο Ζιβ θλίβεται για το ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στα πρόθυρα να πάρει τη χειρότερη απόφαση από την έναρξη του πολέμου, ξεκινώντας την εισβολή.

Ο Ισραέλ Ζιβ.

22:01 Η Χαμάς χαιρετίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Η Χαμάς χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τρινιντάντ και Τομπάγκο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι θεωρεί ότι πρόκειται για «μια θέση υποστήριξης του δικαιώματος του λαού μας στη γη του» σε μια εποχή που εκτοπίζεται και σκοτώνεται από τον ισραηλινό στρατό.

«Καλούμε όλες τις χώρες να υποστηρίξουν το δικαίωμα του λαού μας στη γη του και να ιδρύσει το ανεξάρτητο κράτος του με πρωτεύουσα την Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) και να λάβει μέτρα που θα αναγκάσουν την κατοχή και τους ηγέτες της να σταματήσουν τη γενοκτονία στην οποία υποβάλλεται ο λαός μας μπροστά στα μάτια του κόσμου», τόνισε η Χαμάς.

21:52 Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Συρία σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Δεκαπέντε φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα (3/5) στη Συρία, σε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στη συριακή έρημο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα μέλη του ΙΚ αιφνιδίασαν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και ομάδες που συνεργάζονται μαζί τους, στα ανατολικά της επαρχίας Χομς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σε επιθέσεις μέχρι στιγμής.

Μολονότι η οργάνωση ηττήθηκε το 2019 στη Συρία, μέλη του ΙΚ έχουν καταφύγει στην έρημο και από εκεί εξαπολύουν φονικές επιθέσεις, με στόχο κυρίως τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τους Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Στην προηγούμενη επίθεσή τους, στις 19 Απριλίου, σκοτώθηκαν 28 Σύροι στρατιώτες στην επαρχία Χομς. Τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν στην Ταξιαρχία Αλ Κοντς, που περιλαμβάνει και Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

21:47 Η Χαμάς επιβεβαίωσε στο Reuters ότι αντιπροσωπεία της θα μεταβεί στο Κάιρο το Σάββατο

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία της θα επισκεφθεί το Κάιρο το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της οργάνωσης στο Reuters σήμερα Παρασκευή.

21:37 Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε με τη βία φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές από πανεπιστήμιο στο Βερολίνο

Η γερμανική αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από το Πανεπιστήμιο Χάμπολντ στο Βερολίνο.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

21:28 «Σώματα παιδιών ήταν τεμαχισμένα»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera:

«Αυτό το μοτίβο της δολοφονίας ολόκληρων οικογενειών δεν είναι κάτι καινούργιο μετά από σχεδόν επτά μήνες πολέμου. Ολόκληρες οικογένειες έχουν εξαλειφθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Επτά άνθρωποι – μια μητέρα και τα παιδιά της – σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα. Είδαμε βίντεο από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί τους. Τα πτώματα των παιδιών έφτασαν μέσα σε πλαστικές σακούλες. Έγιναν κομμάτια από την αεροπορική επιδρομή στο σπίτι. Ο μόνος επιζών από την επίθεση είναι ο πατέρας.

Μόλις τα τελευταία 30 λεπτά, υπήρξε μια επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας. Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση αυτή».

21:18 CAIR: «Η μόνη βία που είδαμε ήταν εναντίον καταυλισμών στα κολέγια»

Ο Άχμεντ Ριχάμπ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων με έδρα τις ΗΠΑ, τοποθετήθηκε σχετικά με τη συζήτηση για τη βία στις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

«Η μόνη βία που έχουμε δει ήταν βία εναντίον καταυλισμών, είτε από φιλοϊσραηλινούς όχλους στο UCLA – όπως αναφέρθηκε ευρέως – είτε από την αστυνομία που έρχεται με στρατιωτικοποιημένο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του από το Σικάγο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:09 Ερντογάν για το «μπλόκο» στο εμπόριo με το Ισραήλ: «Θέλουμε να πιέσουμε για κατάπαυση πυρός»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να «αναγκάσει» τη χώρα αυτή να δεχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

20:59 «Η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα φύγει για το Κάιρο αύριο»

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει αύριο Σάββατο για το Κάιρο για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Αυτό μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al-Kahra Al-Ahbariya, επικαλούμενο ανώτερη αιγυπτιακή πηγή.

20:50 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει 536 περιστατικά κατά των ομάδων της στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει 536 παραβιάσεις κατά ιατρικών αποστολών της στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:40 WSJ: Αιγύπτιοι αξιωματούχοι μετέφεραν το τελεσίγραφο του Ισραήλ για τη συμφωνία στη Χαμάς την Πέμπτη

Το Ισραήλ έδωσε στη Χαμάς προθεσμία μιας εβδομάδας για να δεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλιώς θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν την Παρασκευή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:27 Μια εισβολή στη Ράφα θα αποδυνάμωνε ακόμα περισσότερο ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι μια εισβολή στη Ράφα θα αποδυνάμωνε ακόμα περισσότερο το διαλυμένο σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΠΟΥ αναλύει επίσης ποια νοσοκομεία θα κατακλυζόντουσαν αν το Ισραήλ εισέβαλε στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Τα νοσοκομεία αλ-Νατζάρ, αλ-Χιλάλ και αυτό του Κουβέιτ είναι τώρα μερικώς λειτουργικά στη Ράφα και θα γίνουν «γρήγορα μη λειτουργικά», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στην ανατολική Χαν Γιουνίς – επίσης στη νότια Γάζα – το οποίο είναι επίσης μερικώς λειτουργικό, θα μπορούσε να καταστεί απρόσιτο λόγω της εισβολής.

«Με αυτά τα δεδομένα, ο νότος θα μείνει με έξι νοσοκομεία πεδίου και το νοσοκομείο αλ-Άκσα, στην κεντρική περιοχή, που λειτουργεί ως το μοναδικό νοσοκομείο παραπομπής».

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπου εκατοντάδες πτώματα ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους, ορισμένα από τα οποία έφεραν σημάδια βασανιστηρίων, αποκαθίσταται από τον ΠΟΥ, ενώ ο οργανισμός του ΟΗΕ και οι εταίροι του προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν περισσότερα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας.

20:17 «Εξερράγη» ο πρόεδρος της Κνεσέτ επειδή δεν θα μιλήσει στην τελετή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέβ φέρεται να ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα ότι δεν θα του δοθεί η παραδοσιακή τιμή να μιλήσει στη φετινή τελετή αφής της δάδας της Ημέρας Ανεξαρτησίας, καθώς γίνονται σημαντικές αλλαγές στην εκδήλωση ενόψει της 7ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση εξόργισε τον Οχάνα, ο οποίος έδωσε εντολή στη φρουρά της Κνεσέτ να μην συνεργαστεί με τις προετοιμασίες για την τελετή, μεταδίδει το Κανάλι 12, το οποίο αναφέρει ότι η τελετή εξακολουθεί να περιλαμβάνει μια προηχογραφημένη ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

20:08 UNRWA: «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ελευθερία του Τύπου»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ελευθερία του Τύπου και υπογράμμισε το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα.

«Ο συνάδελφός μας και φωτορεπόρτερ Αμπντάλα τραυματίστηκε σοβαρά από τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα. Έχασε τα πόδια του», σημειώνει η UNRWA.

«Σε αυτόν τον πόλεμο των ‘υπερθετικών’, καταγράφουμε τον υψηλότερο αριθμό δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε οποιαδήποτε σύγκρουση», προσθέτει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:59 Οι Χούθι λένε ότι «εκατομμύρια» διαδήλωσαν και πάλι στην Υεμένη για να υποστηρίξουν τη Γάζα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τα μέσα ενημέρωσης των Χούθι δημοσίευσαν εικόνες από άλλη μια εβδομαδιαία πορεία στην Υεμένη, λέγοντας ότι «εκατομμύρια» άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας al-Masirah αναφέρει επίσης ότι οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους σε περισσότερες ναυτικές επιχειρήσεις του στρατού των Χούθι, ο οποίος έχει ορκιστεί να επεκτείνει τις επιθέσεις του σε όλα τα πλοία που συνδέονται με ισραηλινά λιμάνια, εάν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:50 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι υπάρχει «μεγάλη αύξηση» της βοήθειας στη Γάζα, αντικρούοντας τις επικρίσεις του ΟΗΕ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι «είδε μια μεγάλη αύξηση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα» τον Απρίλιο, λίγο μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ ότι η κατάσταση είναι πλέον «ελαφρώς καλύτερη».

«Το λέγαμε όλο αυτό το διάστημα – δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να διευκολυνθεί (σ.σ. να περάσει) στη Γάζα και ο μήνας Απρίλιος το απέδειξε», δήλωσε ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του ισραηλινού στρατού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.


Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα δήλωσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο κατά μέσο όρο 163 φορτηγών ανά ημέρα τον Απρίλιο, κάτι που είναι πολύ κάτω από τα 300 έως 400 φορτηγά που διατυμπανίζουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Το γραφείο λέει ότι περίπου 1.000 φορτηγά την ημέρα θα ήταν η απάντηση στις επείγουσες ανάγκες των πολιορκημένων Παλαιστινίων.

19:40 Η CENTCOM λέει ότι ανέστειλε προσωρινά το χτίσιμο της προβλήτας στη Γάζα λόγω των άσχημων θαλάσσιων συνθηκών

«Ο μερικώς κατασκευασμένος προβλήτας και τα στρατιωτικά σκάφη που συμμετείχαν στην κατασκευή του έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι της Ασντόντ, όπου θα συνεχιστεί η συναρμολόγηση και θα ολοκληρωθεί πριν από την τοποθέτηση του προβλήτα στην προβλεπόμενη θέση του, όταν η κατάσταση της θάλασσας υποχωρήσει», τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης (CENTCOM).

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:30 Ο επικεφαλής της Χαμάς επέστρεψε στο Κατάρ μετά την επίσκεψη στην Τουρκία

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της, επέστρεψε στο Κατάρ, όπου η οργάνωση διατηρεί πολιτικό γραφείο, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Χανίγια είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Απριλίου.

Συναντήθηκε επίσης με άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καθώς και με μέλη πολιτικών παρατάξεων, επιστήμονες και Παλαιστίνιους ηγέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαμάς.

19:22 Η οργάνωση Lavi, οι οικογένειες πενθούντων ζητούν να ακυρωθεί ο διορισμός του νέου επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η οργάνωση Lavi για τα πολιτικά δικαιώματα και μια ομάδα οικογενειών που πενθούν, τα παιδιά των οποίων υπηρέτησαν στην Ταξιαρχία Γκολάνι, κάλεσαν τον αρχηγό του Επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ να ακυρώσουν τον διορισμό του ταξίαρχου, Σλόμι Μπιντέρ ως νέου αρχηγού των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σε επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος, Ιτζάκ Μπαμ, εκ μέρους της οργάνωσης, αναφέρεται ότι αν η έκκληση για την ακύρωση του διορισμού του Μπιντέρ δεν εισακουστεί, θα υποβληθεί αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπιντέρ υπηρετεί σήμερα ως επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου και σύμφωνα με την επιστολή, «πριν ολοκληρωθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση που να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την προαγωγή αξιωματικών που σχετίζονται άμεσα με τις παραλείψεις».

Ο Μπαμ έγραψε επίσης: «Το ζήτημα της απόδοσης κάθε ανώτερου αξιωματικού σχετίζεται με τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τον βαθμό ευθύνης του για την αποτυχία, την ταχύτητα με την οποία ανέκτησε την ψυχραιμία του μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την απόδοσή του κατά τη διάρκεια της εισβολής. Αυτά είναι σχετικά πραγματικά δεδομένα για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την προαγωγή ενός αξιωματικού».

19:12 Ερντογάν για τον τερματισμό του εμπορίου με το Ισραήλ: «Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την απόφασή του να σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ, λέγοντας: «Θα ακολουθήσουμε το βήμα σε συντονισμό και διαβούλευση με τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο. Η κίνηση της Τουρκίας θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που προβληματίζονται από την κατάσταση».

Τη δήλωση του Ερντογάν μετέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

19:06 Ο διευθυντής της CIA στο Κάιρο για συναντήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, λένε αιγυπτιακές πηγές

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο την Παρασκευή για συναντήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, δήλωσαν αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και τρεις πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ηγείται των προσπαθειών για διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

18:56 Πρώην αξιωματούχος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για δίδυμο Μπάιντεν – Μπλίνκεν: «Αιματοβαμμένη η κληρονομιά τους»

Για το πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Κάρντεν, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρωτοκλασάτος υπουργός Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν, θα συνδεθούν με τη μετατροπή της Γάζας σε «σφαγείο» από το Ισραήλ αφήνοντας μια τόσο αιματοβαμμένη κληρονομιά όσο και εκείνη που άφησε το δίδυμο Νίξον – Κίσινγκερ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

18:47 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε δύο επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρό της δύο ισραηλινές θέσεις τις τελευταίες ώρες.

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου δήλωσε ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον μιας συγκέντρωσης Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην πόλη Γιαρούν στον νότιο Λίβανο.

Η δεύτερη επίθεση, η οποία, όπως είπε, προκάλεσε θύματα, έπληξε τους λόφους Κφαρτσούμπα αφού η οργάνωση εντόπισε υποδομές συλλογής πληροφοριών του Ισραήλ.

Πηγή: Al Jazeera

18:37 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω παραβίασης των εμπορικών συμφωνιών

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή με διεθνή φόρα για να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για παραβίαση εξαγωγικών συμφωνιών, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία διακόπτει το εμπόριο με το Ισραήλ.

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μετά από συζήτηση με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και της φορολογικής αρχής, αποφάσισαν να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των οικονομικών δεσμών της Τουρκίας με την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Γάζα.

«Όποιος κάνει μονομερή οικονομικά βήματα εναντίον του Ισραήλ, θα λάβει την κατάλληλη, επώδυνη απάντηση», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

18:28 Σπουδαία πρωτοβουλία από τον ποδοσφαιριστή Ανουάρ Ελ Γκάζι – Μπαίνει μπροστά για να συγκεντρωθούν χρήματα για τα παιδιά στη Γάζα

Ο Ανουάρ Ελ Γκάζι, ο οποίος είδε το συμβόλαιό του να τερματίζεται από τη γερμανική ομάδα Μάιντς πέρσι λόγω μιας ανάρτησης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε ότι θα είναι συνδιοργανωτής ενός φιλανθρωπικού ποδοσφαιρικού αγώνα για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, στον αγώνα «Children of Gaza» μια ομάδα πρώην και νυν επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με επικεφαλής τον Ελ Γκάζι θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που θα συγκροτηθεί από τη Nujum Sports, μια οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που βοηθά μουσουλμάνους αθλητές. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Λονδίνο την 1η Ιουνίου.

«Η Nujum Sports ευχαριστεί όλους τους αθλητές μας που παίζουν σήμερα επαγγελματικό ποδόσφαιρο και βγαίνουν από τη σύνταξη για να προσθέσουν τα ‘παπούτσια’ τους σε αυτή την εκπληκτική προσπάθεια», δήλωσε την Πέμπτη ο ιδρυτής της οργάνωσης, Εμπαντούρ Ραχμάν.

«Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Ανουάρ Ελ Γκάζι για την υπεράσπιση αυτής της πρωτοβουλίας και για το θάρρος του να μιλάει ενάντια στην αδικία και να υπερασπίζεται όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το συμβόλαιο του Ελ Γκάζι με τη Μάιντς λύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες ημέρες αφότου ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής έγραψε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιείχε τη δημοφιλή φράση «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Ο Ελ Γκάζι είχε σχολιάσει τη λύση του συμβολαίου του από τη Μάιντς ως εξής: «Να υπερασπίζεσαι αυτό που είναι σωστό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στέκεσαι μόνος σου.

Η απώλεια του βιοπορισμού μου δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την κόλαση που εξαπολύεται στους αθώους και ευάλωτους στη Γάζα #stopthekilling».

18:18 Ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου, διένειμαν γεύματα στην κεντρική Γάζα

Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο του Κουβέιτ, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διένειμε γεύματα σε εκτοπισμένες οικογένειες στην κεντρική Γάζα.

Δείτε βίντεο:

18:08 «Οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το τίμημα του πολέμου στη Γάζα»

Ο Χάμζα Τσάκα, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, λέει ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα αξίζουν το παγκόσμιο βραβείο για την ελευθερία του Τύπου που τους απένειμε η UNESCO.

Μιλώντας στο Al Jazeera από το Κάιρο, ο Τσάκα δήλωσε ότι οι ντόπιοι δημοσιογράφοι έχουν κάνει «μια πολύ σκληρή και αναγκαία δουλειά» κατά τη διάρκεια του σχεδόν επτάμηνου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα του πολέμου εκεί», πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης είπε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον τους.

«Πεθαίνουν κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσάκα τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού κατά των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, εκφοβίζοντας και ταπεινώνοντάς τους.

Πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των δημοσιογράφων στη Γάζα αρνούνται να εγκαταλείψουν το πολιορκημένο και βομβαρδισμένο έδαφος και συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ.

17:59 Κάμερον κατά των Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι «εξτρεμιστές έποικοι του Ισραήλ υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και απειλούν τις προοπτικές για ειρήνη» στην Παλαιστίνη.

Η δήλωσή του ήρθε μετά την ανακοίνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο των νέων κυρώσεων εναντίον διάφορων ομάδων και ατόμων που βρίσκονται πίσω από τη βία κατά των Παλαιστινίων στην περιοχή.

«Αυτή η τελευταία δέσμη κυρώσεων στοχεύει δύο ομάδες που ηγούνται αυτών των επιθέσεων και τέσσερα άτομα που είναι άμεσα υπεύθυνα για την πρωτοφανή βία κατά των Παλαιστινίων πολιτών», δήλωσε ο Κάμερον.

Τα τέσσερα άτομα που κατονομάστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση περιλαμβάνουν τον Νόαμ Φέντερμαν, έναν «ακτιβιστή εξτρεμιστών εποίκων», και τον Νέρια Μπεν Πάζι, ο οποίος λέγεται ότι είναι υπεύθυνος για την «παράνομη κατασκευή τριών παράνομων φυλακίων», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Ο γιος του Φέντερμαν Έλι Φέντερμαν, ήταν μεταξύ των τεσσάρων ατόμων στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις τον Φεβρουάριο.

Επίσης, κατονομάστηκε ο Έντεν Λεβί, τον οποίο το υπουργείο κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε «επιθέσεις και εκφοβισμό Παλαιστινίων ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας εκφοβισμού για την εκδίωξη του πληθυσμού τους από την περιοχή».

Το τέταρτο άτομο ήταν ο Ελίσα Γερέντ, ο οποίος κατηγορείται για «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και βίας».

Οι δύο ομάδες που κατονομάστηκαν ήταν η Hilltop Youth και η Lehava, τις οποίες η ΕΕ έχει επίσης συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» της.

17:44 Φοιτητές στο Μεξικό έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα

Φοιτητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού δημιούργησαν καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα και καταδίκης του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

17:34 Χαμάς: Ο Νετανιάχου εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις

Ο Χοσάμ Μπαντράν της Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι κυκλοφορεί δηλώσεις με στόχο να υπονομεύσει τις προοπτικές εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωση βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής εσωτερικού διαλόγου εντός της ηγεσίας της και με συμμαχικές οργανώσεις πριν οι διαπραγματευτές επιστρέψουν στο Κάιρο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας.

Αλλά προειδοποίησε ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου που επιμένει ότι θα στείλει δυνάμεις στη Ράφα ήταν υπολογισμένες για να «ματαιώσουν κάθε πιθανότητα σύναψης συμφωνίας».

«Ο Νετανιάχου ήταν που εμπόδιζε σε όλους τους προηγούμενους γύρους διαλόγου και τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και είναι σαφές ότι εξακολουθεί να το κάνει», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Μπαντράν.

«Δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας και γι’ αυτό λέει τέτοια στα μέσα ενημέρωσης για να ματαιώσει αυτές τις τρέχουσες προσπάθειες», είπε ο Μπαντράν.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι στόχος της Χαμάς παραμένει η διαρκής κατάπαυση του πυρός και «η πλήρης και συνολική αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας».

17:22 WSJ: Το Ισραήλ ειδοποίησε τη Χαμάς ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός μιας εβδομάδας, θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ ειδοποίησε τη Χαμάς ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων εντός μιας εβδομάδας, θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι μετέφεραν το μήνυμα του Ισραήλ στη Χαμάς την Πέμπτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

17:13 Περισσότερα από τη νέα ανακοίνωση των Χούθι

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι Χούθι της Υεμένης απείλησαν να βάλουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ οπουδήποτε εντός της εμβέλειας των όπλων τους.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιαχία Σαρία δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα:

  • Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, οι Χούθι θα επιβάλουν εκτεταμένες κυρώσεις σε όλα τα πλοία που συνδέονται με ισραηλινά λιμάνια
  • Τα πλοία που συνδέονται με ισραηλινά λιμάνια θα εμποδίζονται να διέρχονται από την περιοχή των επιχειρήσεων των Χούθι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τον προορισμό τους
  • Οι Χούθι είναι έτοιμοι να προετοιμαστούν για ευρύτερη κλιμάκωση μέχρι το τέλος του πολέμου και την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:03 Νεκρός βρέθηκε άνδρας που θεωρούνταν όμηρος στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ο Ελιακίμ Λίμπμαν, που θεωρείτο ότι κρατούνταν όμηρος στη Γάζα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το πτώμα του βρέθηκε σε ισραηλινό έδαφος.

Οι IDF λένε ότι στρατιωτικοί εκπρόσωποι, μαζί με μέλη του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής και του υπουργείου Υγείας, ενημέρωσαν σήμερα την οικογένεια του Λίμπμαν.

Ο θάνατός του βασίστηκε σε «ευρήματα που εντοπίστηκαν μετά από πολύπλοκη έρευνα» που διεξήχθη από τις IDF, την αστυνομία, το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής και το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Λίμπμαν εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας στο φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου όπου η Χαμάς πραγματοποίησε επίθεση.

Ο Ελιακίμ Λίμπμαν.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Λίμπμαν έμεινε πίσω για ώρες περιθάλποντας άλλους τραυματίες μέχρι που σκοτώθηκε.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι τον είχαν πιάσει όμηρο, καθώς το πτώμα του δεν βρέθηκε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης, η σορός του είχε ταφεί μαζί με ένα άλλο θύμα από το φεστιβάλ, από λάθος.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει τον αριθμό των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από 253 σε 252, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

16:54 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν κτίρια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF επιτέθηκαν σε στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ στην περιοχή της πόλης Μάρκαμπα στον νότιο Λίβανο. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις έριξαν πυρά πυροβολικού για να απομακρύνουν μια απειλή στην περιοχή Άλμα αλ-Σά’αμπ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ δέχθηκαν επίθεση στην περιοχή του νότιου Λιβάνου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

16:44 Μπάιντεν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, λέγοντας ότι «η δημοσιογραφία δεν πρέπει να αποτελεί έγκλημα πουθενά στη Γη. Την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, τιμούμε τη γενναιότητα και τη θυσία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο που διακινδυνεύουν τα πάντα για την αναζήτηση της αλήθειας».

«Αυτό έχει ιδιαίτερη απήχηση σήμερα», πρόσθεσε, «το 2023 ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα χρόνια για τους δημοσιογράφους στην πρόσφατη μνήμη. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ο πόλεμος στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι».

Τη δήλωσή του αναμεταδίδουν και ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι Times of Israel:

16:35 Οι Χούθι λένε ότι θα στοχεύουν πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στην εμβέλειά τους

«Θα βάλουμε στο στόχαστρο κάθε πλοίο που κατευθύνεται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα σε οποιαδήποτε περιοχή είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε», δήλωσε ο Γιαχία Σαρία, στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης της Υεμένης, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους και κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

16:25 Προειδοποιεί ο ΟΗΕ – Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή αμάχων»

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Γαζαίων και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε όλον τον θύλακα, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει, για την περίπτωση αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:16 Ο Σμότριχ λέει ότι η εμπλοκή Τούρκων εκπροσώπων στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είναι «εθνική ταπείνωση»

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ απευθύνθηκε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και δήλωσε ότι μετά από «αξιόπιστες πληροφορίες» που έχει λάβει, «με έκπληξη διαπίστωσε ότι εκπρόσωποι του αντισημίτη Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις» για τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία.

Σύμφωνα με τον Σμότριχ, το Ισραήλ πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε αλληλογραφία ή επαφή με τον Ερντογάν και τους εκπροσώπους του. «Δεν υπάρχει τέλος στην εθνική ταπείνωση που μας επιφέρουν αυτές οι διαπραγματεύσεις;», τόνισε.

16:06 Δείτε που έχουν εξαπλωθεί οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο

Πηγή: Al Jazeera

15:56 Τουλάχιστον 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Όρος Μερόν του Ισραήλ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό δεν υπάρχουν ζημιές, ούτε τραυματισμοί. Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στην κοντινή κοινότητα Ζιβόν.

Η Χεζμπολάχ έχει επιτεθεί αρκετές φορές κατά του όρους Μέρον, που βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, εκτοξεύοντας μεγάλα μπαράζ ρουκετών στο βουνό, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην κορυφή του.

15:50 Η αστυνομία προχωρά σε διάλυση της φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και άρχισε να απομακρύνει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά από αίτημα του πανεπιστημίου για παρέμβαση της αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει το NBC News δεν φαίνεται να υπάρχουν «σημάδια αντίστασης».

Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο κοντινό New School, προσθέτοντας σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε εθνικό επίπεδο.

15:44 Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε ισραηλινές ομάδες για τη βία στη Δυτική Όχθη

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε «εξτρεμιστικές ισραηλινές ομάδες» και σε ορισμένα άτομα που, όπως είπε, βρίσκονται πίσω από τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η τελευταία δέσμη κυρώσεων στοχεύει δύο ομάδες που ηγούνται αυτών των επιθέσεων και τέσσερα άτομα που είναι άμεσα υπεύθυνα για την κατάφωρη βία εναντίον Παλαιστινίων πολιτών», ανέφερε.

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να πατάξουν τους υπεύθυνους για τις εν λόγω επιθέσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

15:33 Εικόνες από το πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι όπου παρενέβη η αστυνομία εν μέσω φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας

15:12 Οι Χούθι προσφέρουν εκπαίδευση στους φοιτητές των ΗΠΑ που αποβλήθηκαν εξαιτίας φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Οι Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν και προκαλούν αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν θέσεις σε φοιτητές που αποβλήθηκαν από αμερικανικά πανεπιστήμια επειδή οργάνωσαν αντιισραηλινές κινητοποιήσεις.

«Σοβαρολογούμε ότι θα καλωσορίσουμε φοιτητές που έχουν αποκλειστεί από τα αμερικανικά πανεπιστήμια επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους», είπε ένας αξιωματούχος από τη Σαναά. Περισσότερα εδώ.

14:36 Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ προειδοποιεί για τον εκφοβισμό του δικαστηρίου και του προσωπικού του

Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προειδοποίησε ότι μπορεί να ληφθούν μέτρα κατά όσων «απειλούν με αντίποινα» ή επιχειρούν να «παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν» τους υπαλλήλους του.

Την Κυριακή, το Ισραήλ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΔΠΔ ενδεχομένως να ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους με κατηγορίες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα. Το δικαστήριο δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι επίκεινται εντάλματα και δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς.

Και ενώ η σημερινή προειδοποίηση του ΔΠΔ δεν κατονομάζει συγκεκριμένες υποθέσεις, έρχεται αφού ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις πιθανές συλλήψεις «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας». Είπε επίσης ότι οι όποιες αποφάσεις του ΔΠΔ δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, η εισαγγελία του ΔΠΔ ανέφερε ότι οι απειλές κατά του δικαστηρίου ή του προσωπικού του θα μπορούσαν να «συνιστούν αδίκημα κατά της απονομής δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης».

Και πρόσθεσε: «Το γραφείο επιμένει ότι όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής των υπαλλήλων του πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

14:23 Στις 34.622 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 34.622 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.867 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

14:02 Δημοσκόπηση: Το 54% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η συμφωνία για τους ομήρους είναι πιο σημαντική από την επιχείρηση στη Ράφα

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η ισχνή πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι η εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου είναι πιο σημαντική από την έναρξη μιας προγραμματισμένης επιχείρησης των IDF στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Η δημοσκόπηση της Maariv, που διεξήχθη από την Panel4All, διαπιστώνει ότι το 54% των Ισραηλινών υποστηρίζει τη συμφωνία για τους ομήρους έναντι της επικείμενης επιχείρησης στη Ράφα (38%).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 79% των δεξιών ψηφοφόρων υποστηρίζει την επιχείρηση στη Ράφα, ενώ το 81% των ερωτηθέντων που ψηφίζουν κεντροαριστερά κόμματα υποστηρίζει τη συμφωνία ομηρίας.

13:50 Στους 7 οι νεκροί μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα το βράδυ της Πέμπτης

Ο αριθμός των νεκρών από την ολονύκτια αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη βόρεια Ράφα έχει πλέον αυξηθεί σε επτά, με τέσσερα από τα θύματα να είναι παιδιά, μεταδίδει το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν επίσης ενταθεί σε τμήματα της βόρειας Γάζας, όπως στη συνοικία Sheikh Ijlin, καθώς και στην κεντρική Γάζα, όπου μάρτυρες αναφέρουν ότι υπάρχει «συνεχής εντατικός βομβαρδισμός από το πυροβολικό», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Ορισμένοι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Al-Aqsa», είπε.

13:18 Διαδήλωση έξω από το σπίτι του Benny Gantz

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα έξω από το σπίτι του ισραηλινού υπουργού Άμυνας και προέδρου τoυ κόμματος Εθνική Ενότητα, Μπένι Γκαντζ, καλώντας τον να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ελλείψει συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

13:06 Η Αστυνομία εισέβαλε στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία εθεάθη να εισέρχεται στο κεντρικό κτίριο του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po), όπου μια ομάδα φοιτητών που είναι εξοργισμένοι με τον πόλεμο στη Γάζα έχουν οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία.

Ένας φοιτητής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 50 φοιτητές βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο της οδού Saint-Guillaume στο κέντρο του Παρισιού όταν εισήλθε η αστυνομία.

12:52 Διακόπτει το εμπόριο με το Ισραήλ έως ότου εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Τουρκία ανέστειλε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ λόγω της επίθεσής του στη Γάζα, επικαλούμενη την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν έως ότου το Ισραήλ επιτρέψει μια «αδιάκοπη και επαρκή ροή» βοήθειας στη Γάζα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε πέρυσι σε σχεδόν 7 δισ. δολάρια. Περισσότερα εδώ.

12:27 Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής στη Ράφα

Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι ο οργανισμός έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής στη Ράφα της Γάζας, αλλά δήλωσε ότι δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών, αναφέρει το Reuters.

«Θέλω πραγματικά να πω ότι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα τσιρότο», δήλωσε ο Rik Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Δεν θα αποτρέψει σε καμία περίπτωση την αναμενόμενη σημαντική πρόσθετη θνησιμότητα και νοσηρότητα που δημιουργεί μια στρατιωτική επιχείρηση», είπε.

12:00 «Χωρίς τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους ο κόσμος θα ήταν στο σκοτάδι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid επαίνεσε τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους για τη «γενναιότητά» τους να καταγράφουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

«Αν δεν υπήρχε ο ηρωισμός και η γενναιότητα των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που εργάζονται μέσα σε απίστευτα επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες, ο κόσμος θα ήταν σχεδόν εντελώς στο σκοτάδι σχετικά με τη φρικτή κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε ο Riham Jafari, συντονιστής υπεράσπισης και επικοινωνίας της ActionAid Παλαιστίνης.

«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έχουν σκοτωθεί, ενώ άλλοι —τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη— έχουν αντιμετωπίσει αυθαίρετες συλλήψεις και παρενοχλήσεις από τις αρχές. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

«Η κλίμακα της κρίσης εκεί είναι συντριπτική: πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα, για να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες και να επιτραπεί η παροχή σωτήριας βοήθειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

11:44 Το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου είναι ένα τέχνασμα για να εξασφαλίσει ατιμωρησία

Η αποδοχή της απαίτησης της Χαμάς να εξαρτηθεί η συμφωνία για τους ομήρους από τον τερματισμό του πολέμου θα σήμαινε στην πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ παραχωρούν στη Χαμάς ατιμωρησία για τα εγκλήματά της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich.

«Η απαίτηση του Σινουάρ (παλαιστίνιος ηγέτης της Χαμάς) δεν είναι ένα «τέλος του πολέμου», αλλά μια αμυντική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Χαμάς, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί θα δώσουν σε αυτόν και σε όλους τους δολοφόνους, σφαγείς και βιαστές στην πραγματικότητα πλήρη ατιμωρησία και θα εμποδίσουν το Ισραήλ να την καταστρέψει», έγραψε ο Smotrich.

«Οποιοσδήποτε ισραηλινός ηγέτης συμφωνήσει σε αυτό, υπογράφοντας ή κάνοντας τα στραβά μάτια, θα μείνει για πάντα στη μνήμη του ότι παραμέλησε συνειδητά την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ. Στην επόμενη σφαγή, Θεός φυλάξοι, κανείς δεν θα μπορεί να πει ‘δεν το ήξερα'», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός, ζητώντας επιχείρηση στη Ράφα – «τώρα και αμέσως, με πλήρη ισχύ».

11:19 Η Τουρκία λέει ότι το εμπόριο με το Ισραήλ διακόπτεται μέχρι τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, αναφέρει το Reuters.

Η Τουρκία σταμάτησε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ την Πέμπτη, επικαλούμενη την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα ώθησαν την Τουρκία να σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας τα εμπορικά στοιχεία του Απριλίου.

11:02 Το Ισραήλ λέει ότι 400 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα

H μονάδα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Cogat ανακοίνωσε ότι 400 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στο Χ, 56 παλέτες που περιείχαν «χιλιάδες γεύματα» έπεσαν από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα. Πρόσθεσε ότι 22 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκαν στη βόρεια Γάζα, όπου η έλλειψη τροφίμων είναι πιο έντονη και ο κίνδυνος λιμού είναι μεγαλύτερος.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ επέτρεψε κατά μέσο όρο 163 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα ημερησίως τον Απρίλιο.

Αυτό είναι σημαντικά λιγότερο από τα 1.000 καθημερινά φορτηγά που, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Γάζα, απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των Παλαιστινίων στον θύλακα.

10:46 Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ διαλύουν τον καταυλισμό τους μετά από συμφωνία

Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ διέλυσαν τον καταυλισμό τους μετά από συμφωνία με τους διοικητικούς υπαλλήλους της πανεπιστημιούπολης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, δόθηκε προθεσμία στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης να εκκενώσουν την περιοχή.

Οι διαδηλωτές λένε ότι η διοίκηση συμφώνησε να υποστηρίξει τους παλαιστίνιους φοιτητές και να εξετάσει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν το Rutgers να αναβάλει τις τελικές εξετάσεις.

10:37 Γερουσιαστές προσπαθούν να πείσουν το Διεθνές Δικαστήριο να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς αξιωματούχους

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών φέρεται να πραγματοποίησε βιντεοκλήση με κορυφαίους αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το δικαστήριο από το να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλείται πηγές με «γνώση της συνάντησης» που αναφέρουν ότι οι γερουσιαστές —των οποίων οι ταυτότητες δεν αποκαλύπτονται—χρησιμοποίησαν τη συνάντηση της Τετάρτης για να «εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα του ΔΠΔ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα».

10:18 Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έχουν κατασληνώσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Αυστραλία σήμερα Παρασκευή, ενώ ορισμένοι από αυτούς συνεπλάκησαν με διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ στο Σίδνεϊ.

Φοιτητές έχουν στήσει καταυλισμούς σε πανεπιστήμια μεγάλων πόλεων της Αυστραλίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμια να διακόψουν όλους τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με το Ισραήλ και να διακόψουν τις ερευνητικές συνεργασίες με κατασκευαστές όπλων.

09:34 Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα καναδικά πανεπιστήμια

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό δήλωσε εχθές Πέμπτη (2/5) ότι ο καταυλισμός στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ θα πρέπει να διαλυθεί. Ενώ το πανεπιστήμιο έχει ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας, αυτό δεν έχει συμβεί έως τώρα.

«Θέλουμε να διαλυθεί ο καταυλισμός. Εμπιστευόμαστε την αστυνομία, αφήστε την να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε εκπρόσωπος του Λεγκό.

09:26 Το Ιράν απελευθέρωσε τα μέλη του πληρώματος πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Aries, με 25μελές πλήρωμα, στα Στενά του Ορμούζ στις 13 Απριλίου, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη υποσχέθηκε αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της στη Δαμασκό. Το Ιράν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να κλείσει την κρίσιμη ναυτιλιακή οδό.

«Το πλοίο που κατασχέθηκε, το οποίο απενεργοποίησε το ραντάρ του στα χωρικά ύδατα του Ιράν και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τελεί υπό δικαστική κράτηση», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο X αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Είπε ότι η απελευθέρωση του πληρώματος ήταν μια ανθρωπιστική πράξη και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες τους μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου.

09:05 Αστυνομικός πυροβόλησε εντός του Πανεπιστημίου Columbia εν μέσω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Ένας αστυνομικός που συμμετείχε στη διάλυση των διαδηλώσεων εντός του Πανεπιστημίου Columbia άνοιξε πυρ εντός της αίθουσας, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως μεταδίδει ο Independent.

09:02 Περίπου 2.200 συλλήψεις σημειώθηκαν στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) αναφέρει ότι η αστυνομία έχει συλλάβει σχεδόν 2.200 άτομα κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότερα εδώ.

08:56 Προβάδισμα του κόμματος «Εθνική Ενότητα» σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντζ διατηρεί και μάλιστα ενισχύει ελαφρώς το προβάδισμά του έναντι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το κόμμα Εθνική Ενότητα του Γκαντζ θα έπαιρνε 31 έδρες – δύο έδρες περισσότερες από την έρευνα της περασμένης εβδομάδας και σημαντικά περισσότερες από τις 12 έδρες που έχει σήμερα, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Maariv.

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μειώνεται κατά δύο έδρες σε 19 στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας και εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τις 32 έδρες της Κνέσετ που κατέχει σήμερα.

08:47 Νέα κατάληψη στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι

Το πανεπιστήμιο του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την Παρασκευή τις κύριες εγκαταστάσεις του στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω της νέας κατάληψης κτιρίων από φιλοπαλαιστινιακούς φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.

Σε μήνυμα που έστειλε στο προσωπικό το βράδυ της Πέμπτης, η διοίκηση του πανεπιστημίου ανέφερε ότι τα κτίριά τους στο κεντρικό Παρίσι «θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή 3 Μαΐου. Σας ζητάμε να συνεχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι σας».

08:38 Η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της Καραϊβικής αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την «αυξανόμενη διεθνή συναίνεση στο θέμα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης».

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι ηθική και δίκαιη και καταδεικνύει την αναγνώριση και την υποστήριξη του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στις νόμιμες φιλοδοξίες του Παλαιστινιακού Λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε τη Δευτέρα ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πρόκειται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος μέχρι το τέλος Μαΐου.

08:12 Οι φοιτητές στις ΗΠΑ λένε ότι η κριτική Μπάιντεν στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις είναι «απογοητευτική»

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι φοιτητές των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις με την κριτική που άσκησε σε αυτές ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν αποτελούν έκπληξη.

Λένε ότι οι διαμαρτυρίες, μέχρι τώρα, ήταν απολύτως ειρηνικές και ότι η βία που έχει έρθει σε πολλές από αυτές τις πανεπιστημιουπόλεις προέρχεται από την αστυνομία – όταν εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όταν εισέβαλε στο UCLA στο Λος Άντζελες, μεταξύ άλλων πανεπιστημίων.

07:45 Η Χαμάς λέει πως εξετάζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, την ώρα που έπειτα από σχεδόν επτά μήνες πολέμου, η μικρή παλαιστινιακή περιοχή έχει υποστεί καταστροφές «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Καθώς οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ιατρικές πηγές έκαναν λόγο σήμερα για νέους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

07:29 «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς σχεδιάζει να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κάποια ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι εφαρμόζονται επαρκή μέτρα για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού.

«Δεν θα συζητήσω πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στο βήμα. Αλλά δεν βλέπω αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι υπάρχει ενεργή πρόθεση για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Τούτου λεχθέντος… είναι εμπόλεμη ζώνη και μπορούν να συμβούν μια σειρά από πράγματα, και θα συμβούν μια σειρά από πράγματα». Περισσότερα εδώ.

07:12 Στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας το παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου

Η UNESCO ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως απονέμει το φετινό παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου στο σύνολο των παλαιστινίων δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίοι έχουν αποδεκατιστεί τους τελευταίους σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο, σε αντίποινα για την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.

06:53 Θάνατος ομήρου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινός όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς επιτέθηκε σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου κηρύχθηκε επίσημα νεκρός, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές αρχές και οικείοι του.

Ο Ντρορ Ορ, 49 ετών, σκοτώθηκε αυθημερόν, όμως το πτώμα του παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, τόνισε σε ανακοίνωσή του το κιμπούτς Μπεερί, όπου ζούσε.

Η συγκεκριμένη κοινότητα συγκαταλέγεται σ’ αυτές που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η σύζυγός του Γιονάτ επίσης σκοτώθηκε στην επίθεση, ενώ δυο από τα τρία παιδιά του ζευγαριού, ο Νόαμ και η Άλμα, 17 και 13 ετών αντίστοιχα, απήχθησαν και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για μια εβδομάδα στα τέλη του Νοεμβρίου.

06:36 Οκτώ στρατιωτικοί τραυματίες μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό

Οκτώ στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο τομέα της συριακής πρωτεύουσας αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έδωσε την τυποποιημένη απάντηση ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή του Reuters στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή του χώρου λατρείας Σαγέντα Ζαϊνάμπ, όπου έχουν εγκαταστάσεις δυνάμεις της λιβανικής παράταξης Χεζμπολάχ και του Ιράν. Ωστόσο, η ίδια πηγή διευκρίνισε πως η εγκατάσταση που χτυπήθηκε δεν βρίσκεται στα χέρια ούτε της Χεζμπολά, ούτε των Ιρανών.

06:18 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 3 drones των Χούθι

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Κρίθηκε πως «ήγειραν άμεση απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του διεθνούς συνασπισμού και εμπορικά πλοία στην περιοχή, εξήγησε μέσω X το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

06:00 Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του Τελ Αβίβ

Η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η αυτοαποκαλούμενη «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτόξευσε πυραύλους «Κρουζ» εναντίον στόχων στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, από την ιρακινή επικράτεια.

Sports in

Τερίμ: «Είμαι σίγουρος πως θα κατακτήσετε το Κύπελλο- Ζητάω συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον»

Ο Φατίχ Τερίμ βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί και αποχαιρέτισε τους παίκτες, λέγοντάς τους ότι είναι σίγουρος ότι θα κάνουν το 2×2 στο τέλος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024