Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
H διατροφή που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

H διατροφή που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

Αυτή η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Δείτε ποια είναι και τι άλλα οφέλη έχει.

Η χορτοφαγική διατροφή έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια – και όχι άδικα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 88 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι vegan, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι που επέλεξαν να είναι vegetarian.

Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία σας έχουν καλά νέα: Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, η χορτοφαγική διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 48 εργασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η plant-based διατροφή φάνηκε να έχει ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας όσον αφορά διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Τι άλλα οφέλη έχει η χορτοφαγική διατροφή

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα.

Το διατροφικό πείραμα σε δίδυμα αδέλφια έδειξε ότι η φυτική δίαιτα πέτυχε σε βάθος δύο μηνών σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, ινσουλίνης και το σωματικό βάρος, συγκριτικά με μια διατροφή που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες.

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Αν το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας θα μπορούσατε να δείτε αλλαγές και στη ζυγαριά.

Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και σε σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους.

Οι εναλλακτικές για το κρέας είναι αρκετές, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα «ανάλογα» του κρέατος, που μοιάζουν με το κρέας στην υφή και μπορούν να το αντικαταστήσουν σε οποιαδήποτε συνταγή.

Τα καρδιαγγειακά οφέλη από τη χαμηλή κατανάλωση κρέατος μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, στο βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ, στα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης που παρατηρούνται συνήθως στους χορτοφάγους, καθώς και στις ευεργετικές επιδράσεις ορισμένων φυτοχημικών στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επίσης, οι χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο χαμηλότερο ΔΜΣ των χορτοφάγων, υπάρχει όμως και ένας επιπλέον κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου.

Πηγή: VITA

inSports

Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε πρόταση της Ίπσουιτς για τον Ιωαννίδη

Η Ίπσουιτς φέρεται να πρόσφερε 22,5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του Φώτη Ιωαννίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024