Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Κομμένη στα δύο η χώρα μέχρι τη Δευτέρα - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αεροχείμαρρο

Καιρός: Κομμένη στα δύο η χώρα μέχρι τη Δευτέρα – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αεροχείμαρρο

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θεόδωρος Κολυδάς έκανε λόγο για «δύο πρόσωπα του αναβλητικού, ζεστού καιρού»

Στα δύο θα κοπεί η χώρα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα, καθώς Βόρεια Ελλάδα «δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη», όπου θα έχουμε αυξημένη συννεφιά, ενώ στα δυτικά και νότια της χώρας «η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα αισθητή», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος, Θεόδωρος Κολυδάς.

Σύμφωνα με τη σχετική του ανάρτηση, θα σημειωθούν δύο «θερμικές εξάρσεις». Η πρώτη σήμερα Παρασκευή και η δεύτερη το Σάββατο.

«Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς (με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από τη Δευτέρα

Σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, οι μέγιστες τιμές της θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο και θα αρχίσει να υποχωρεί από τη Δευτέρα με Τρίτη.


Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια της χώρας, ενώ στα βόρεια οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Συστάσεις από τους ειδικούς

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, να φορέσουν τη μάσκα τους και να βγουν. Αν δεν υπάρχει λόγος για να βγουν έξω, να παραμείνουν στο σπίτι τους αυτές τις 2 – 3 μέρες, θα είναι πολύ καλύτερα. Σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφέρει:

«Το επεισόδιο θα είναι αρκετά πιο υποτονικό από άλλες περιπτώσεις. Η καταπόνηση μπορεί να είναι αυξημένη διότι υπάρχει συνδυασμός σκόνης και θερμοκρασίας. (…) Αυτό το φαινόμενο έχει και μία υψομετρική κατανομή, καθότι οι συγκεντρώσεις ακολουθούν μια υψομετρική διαβάθμιση».

«Δεν είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν πρέπει να δίνουμε σημασία, αλλά δεν είναι και ένα φαινόμενο στο οποίο πρέπει να τρομάξουμε τον κόσμο. Θέλει λίγη προσοχή», συμπληρώνει.

Μεγαλύτερη διάρκεια

«Δε θα έχουμε σε καμία περίπτωση συγκεντρώσεις που είχαμε στο προηγούμενο επεισόδιο. Θα είναι ένα συνηθισμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης για την εποχή», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Αυτό που το ξεχωρίζει από τα κανονικά, είναι η διάρκειά του. Μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχουμε σκόνη σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Θέλει λίγη προσοχή στους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Θερμοκρασιακά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά βορρά νότου. Από σήμερα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Και οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν διάρκεια, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από Τρίτη και Τετάρτη που έχουμε λιγότερη νέφωση, η εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά που θα είναι στους 36 – 37 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Και η σκόνη και η ζέστη θα έχουν μεγάλη διάρκεια», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Πού αναμένονται λασποβροχές

Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα κεντρικά και νότια τμήματα με πιθανότητα τοπικών λασποβροχών σε Πελοπόννησο, Κεντρικό Ιόνιο και Κεντρική Στερεά. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 23 βαθμούς), 12 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 14 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 26 έως 34 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως 40 βαθμούς), 14 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 29 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Sports in

«Κοντά στην Μπενφίκα ο Παυλίδης» (vid)

Η Μπενφίκα βρίσκεται σε αναζήτηση ενός επιθετικού, με τους Πορτογάλους να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον προς τον Βαγγέλη Παυλίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024