Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καναδάς: Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εξαπλώνονται στα πανεπιστήμια της χώρας

Καναδάς: Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εξαπλώνονται στα πανεπιστήμια της χώρας

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των διαδηλωτών, κανείς τους δεν θα αποχωρήσει από τις πανεπιστημιουπόλεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ δήλωσε ότι η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ θα πρέπει να διαλυθεί, καθώς όλο και περισσότεροι φοιτητές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά διαδηλώνουν ενάντια του Ισραήλ.

«Θέλουμε να διαλυθεί η κατασκήνωση. Εμπιστευόμαστε την αστυνομία, αφήστε την να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε εκπρόσωπος του Φρανσουά Λεγκό.

Το Πανεπιστήμιο McGill ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ακόμη απομακρύνει τους φοιτητές και σε ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης ανέφεραν ότι παρακολουθούν την κατάσταση.

Κατασκηνώσεις έχουν στηθεί και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Οι διαμαρτυρίες στη χώρα έρχονται την ώρα που η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

«Αν η δημόσια αναστάτωση είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η φωνή μας, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε»

Το πρωί της Πέμπτης, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό στον προαύλιο χώρο στην πανεπιστημιούπολη στο κέντρο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν 100 διαδηλωτές με δεκάδες σκηνές.

Σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, ο καταυλισμός θα παραμείνει μέχρι το πανεπιστήμιο να αποκαλύψει όλες τις επενδύσεις του και να ακυρώσει οποιαδήποτε «στηρίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης» και να τερματίσει τις συνεργασίες με ορισμένα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν συμμετέχει στο απαρτχάιντ και ότι η επίθεσή του στη Γάζα δεν συνιστά γενοκτονία.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται «σε διάλογο με τους διαδηλωτές» και ότι, από το μεσημέρι, ο καταυλισμός «δεν διαταράσσει τις κανονικές πανεπιστημιακές δραστηριότητες».

Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και εκπρόσωπος του καταυλισμού Sara Rasikh δήλωσε στο Reuters ότι θα παραμείνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Αν η δημόσια αναστάτωση είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η φωνή μας, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες, το γραφείο του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό παρέπεμψε σε δήλωση που έκανε την Τρίτη, λέγοντας: «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μάθησης, είναι χώροι για την ελευθερία της έκφρασης … αλλά αυτό λειτουργεί μόνο αν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη. Αυτή τη στιγμή … οι Εβραίοι φοιτητές δεν αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό δεν είναι σωστό».

Ορισμένες εβραϊκές ομάδες κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι είναι αντισημίτες, ωστόσο οι διοργανωτές αρνούνται αυτή την κατηγορία, σημειώνοντας ότι ορισμένοι διαδηλωτές είναι Εβραίοι.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024