Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τζαμπάλια: Οι πιο σφοδρές μάχες από την έναρξη του πολέμου - Οι ισραηλινές επιδρομές εξαφανίζουν περιοχές

Τζαμπάλια: Οι πιο σφοδρές μάχες από την έναρξη του πολέμου – Οι ισραηλινές επιδρομές εξαφανίζουν περιοχές

Σφοδρές μάχες λαμβάνουν χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια με τα ισραηλινά τανκ και αεροσκάφη να πραγματοποιούν σφοδρούς βομβαρδισμούς που ισοπεδώνουν ολόκληρες περιοχές.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται στην Τζαμπάλια «ίσως οι σφοδρότερες» μάχες στη ζώνη αυτή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει εισβολή με τανκς και μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν βαθιά μέσα στην καρδιά της Τζαμπάλια, του μεγαλύτερου από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας.

Μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια και καταστήματα στο δρόμο της προέλασης. «Τα τανκς και τα αεροσκάφη εξαφανίζουν κατοικημένες συνοικίες και αγορές, καταστήματα, εστιατόρια, τα πάντα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στο Al Jazeera, o Αϊμάν Ρατζάμπ, κάτοικος της δυτικής Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 60 Παλαιστίνιους μαχητές τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο στρατός, σε μια επίθεση που περιέγραψε ως «επίθεση επιπέδου μεραρχίας». Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι προκαλεί σημαντικές επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.

Μάλιστα το ένοπλο τμήμα της Χαμάς οι ταξιαρχίες, Κασάμ δημοσίευσαν ένα βίντεο από τις σκληρές μάχες στον προσφυγικό καταυλισμό της βόρειας Γάζας, όπου φαίνεται να στοχεύουν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava στην ανατολική Τζαμπάλια με ρουκέτα «Yassin 105», ενώ στη συνέχεια ανοίγουν πυρ με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται κοντά σε άρμα μάχης.

«Ίσως οι σφοδρότερες» από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή

Στις αρχές Ιανουαρίου ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι «ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και πλέον επικεντρωνόταν «στο κεντρικό και νότιο» τμήμα του θύλακα. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπάλια, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γάζας, μετά την ίδια την Πόλη της Γάζας.

«Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπάλια μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες», ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή οι IDF, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο «τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση».

Οι μάχες στην Τζαμπάλια από τις 12 Μαΐου «είναι ίσως οι σφοδρότερες» στην περιοχή αυτή από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, πρόσθεσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι τώρα επικεντρώνεται στον καταυλισμό των προσφύγων. Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτώσει περίπου 200 τρομοκράτες» αφότου ξεκίνησαν και πάλι οι μάχες, πρόσθεσε ο στρατός.

Οι μάχες, συνοδευόμενες από βομβαρδισμούς, ξανάρχισαν στις αρχές Μαΐου και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι τα τέσσερα τελευταία τάγματα της Χαμάς κρύβονταν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται πολλά μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς διέθετε πριν από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, μοιρασμένους σε 24 τάγματα.

Το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα «ακατάλληλη για να ζήσεις»

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από το Ντέιρ ελ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, Χάνι Μαχμούντ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καταστρέφοντας περισσότερα κτίρια κατοικιών.

«Και στο έδαφος, η κατοχική δύναμη όχι μόνο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις δημόσιες εγκαταστάσεις και στις υπόλοιπες κατοικίες, αλλά μόλις μετακινούνται από τη μια τοποθεσία στην άλλη, βάζουν φωτιά στις τοποθεσίες αυτές», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός τα προκαλεί όλα αυτά οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, ότι θέλει να καταστήσει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, αρκετά δύσκολο και αδύνατο να κατοικηθεί, εξαλείφοντας όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και ωθώντας τους ανθρώπους σε περισσότερο αναγκαστικό εκτοπισμό και τελικά σε εκδίωξη από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με δήλωση των μελών του πληρώματος της πολιτικής άμυνας επί τόπου, κατάφεραν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες να συλλέξουν 93 πτώματα από τους δρόμους και τα σοκάκια του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια. Και λένε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα πτώματα σε περιοχές που δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι υπάρχει αρκετή δυσκολία και η πρόκλησή τους είναι επί τόπου για να φτάσουν σε περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει τόσο», καταλήγει.

Η πολιτική άμυνα της Γάζας ανέφερε επίσης ότι τα συνεργεία της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις περιοχές που έχει βάλει στο στόχαστρο ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, προειδοποίησε για «άσχημες σκηνές σφαγής» στον καταυλισμό της Τζαμπάλια και στις συνοικίες Ταλ αλ-Ζαατάρ και Αλ-Κασασίμπ.

«Αυτό που το κάνει πιο οδυνηρό είναι ότι οι ομάδες μας παραμένουν ανίκανες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ανθρώπων μας, τα σπίτια των οποίων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», προσθέτει η ανακοίνωση.

inSports

Πήρε τερματοφύλακα από την Κράσνονταρ η Παρί Σεν Ζερμέν (vid)

Παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν είναι με κάθε επισημότητα ο Ματβέι Σαφόνοφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024