Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Προετοιμάζεται η Ρωσία για πόλεμο με το ΝΑΤΟ;

Προετοιμάζεται η Ρωσία για πόλεμο με το ΝΑΤΟ;

Η ρωσική πολεμική μηχανή στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε κινεζικές τεχνολογίες. Το CSIS ισχυρίζεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

H Κίνα είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής μικροηλεκτρονικής και εργαλειομηχανών για την παραγωγή ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων από το 2023 σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Ήδη στα τέλη του περασμένου έτους η Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) υπογράμμιζε σε ανάλυσή της ότι στη χειρότερη περίπτωση, το ΝΑΤΟ έχει μόλις πέντε χρόνια στη διάθεσή του για να διατηρήσει το αποτρεπτικό του δυναμικό έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο συντάκτης της μελέτης Κρίστιαν Μέλινγκ επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας και Άμυνας της DGAP δηλώνει στην DW: «Στο τέλος της ημέρας πρέπει απλά να πούμε ανοιχτά ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζει μόνο μέσα από αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος παραμένει το κύριο μέλημά του και δυστυχώς η ειρήνη δεν βρίσκεται πλέον στο οπτικό του πεδίο».

Σύγκρουση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι συνεχιζόμενες ριζικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις» του Πούτινστον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «δείχνουν ότιη Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης πρόσκειται στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, διερεύνησε για δεύτερη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την προμήθεια εξαρτημάτων για την ρωσική βιομηχανία όπλων από το εξωτερικό καθώς και το πως η ρωσική πολεμική βιομηχανία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

«Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία»

Για τον σκοπό αυτό οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση αγαθών προς τη Ρωσίαδίνοντας βάρος στις μικροηλεκτρονικές τεχνολογίες για πυραύλους και βόμβες ολίσθησης. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών διερεύνησε επίσης το εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων που ελέγχονται από υπολογιστή.

Από το 2023 ο ουκρανικός στρατός εντοπίζει κυρίως ηλεκτρονικά κινεζικής κατασκευής σε ρωσικά όπλα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην DW ο ουκρανός ειδικός σε θέματα κυρώσεων Βλαντισλάβ Βλάσιουκ: «Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία. Εάν αύριο σταματούσαν όλες οι εισαγωγές μικροηλεκτρονικών, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να παράγει οπλικά συστήματα».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει στραφεί με επιτυχία σε απλούστερα εξαρτήματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Στην ανάλυσή της η δεξαμενή σκέψης CSIS σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για καθοριστικά εξαρτήματα και ηλεκτρονικά που χρειάζεται για την πολεμική του μηχανή, το Κρεμλίνο έχει στραφεί στις τεχνολογίες διπλής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, «ή ακόμη και σε αμιγώς πολιτικές τεχνολογίες». Με άλλα λόγια εξαρτήματα που δεν περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα στις αμυντικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠηγήQ Deutche Welle

Sports in

Έπαθαν… πλάκα στο CBS με τον Ολυμπιακό: «Μιλάμε για απίστευτους οπαδούς, είναι κάτι μοναδικό»

Η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό και το απίστευτο πάρτι των οπαδών του συλλόγου έκανε τεράστια αίσθηση και στο κορυφαίο αμερικανικό δίκτυο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024