Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό Μουσείο: Βρέθηκαν ακόμη 268 αντικείμενα που εκλάπησαν

Βρετανικό Μουσείο: Βρέθηκαν ακόμη 268 αντικείμενα που εκλάπησαν

Τα αντικείμενα περιήλθαν ξανά στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που έχουν εντοπιστεί σε 626, συνολικά

Ακόμη 268 από τα συνολικά 2.000 περίπου αντικείμενα μεγάλης αξίας που εκλάπησαν από τους χώρους του Βρετανικού Μουσείου βρέθηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε. Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο αριθμός των αντικειμένων που έχουν βρεθεί ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 626, ωστόσο αίσθηση προκαλεί ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας ακόμη και στο… ebay.

Το χαρμόσυνο γεγονός σχολίασε ο διευθυντής του Μουσείου, George Osborne, χαρακτηρίζοντας την ανάκτηση των 600 και πλέον αντικειμένων «ένα καλό αποτέλεσμα». «Λίγοι περίμεναν μια τέτοια ημέρα. Ακόμη και εγώ είχα τις αμφιβολίες μου», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Μουσείου τόνισε πως «όταν ανακοινώσαμε ότι αντικείμενα που είχαμε στην κατοχή μας χάθηκαν, ο κόσμος σκέφτηκε πως τα χάσαμε για πάντα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η συνήθης εξέλιξη σε παρόμοιες περιπτώσεις κλοπών». Όμως, όπως είπε ο G. Osbourne «το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να παραδόσει τα όπλα».

«Ακόμη και εγώ, είχα τις αμφιβολίες μου», είπε ο George Osbourne, σχολιάζοντας την ανεύρευση των πολύτιμων αντικειμένων

«Με συντονισμένες ενέργειες και με την αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων πετύχαμε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Περισσότερα από 600 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί και ακόμη 100 έχουν ταυτοποιηθεί», είπε ακόμη ο διευθυντής του Μουσείου και προανήγγειλε τη συνέχιση των ερευνών.

Τι είχε δείξει η έρευνα

Το καλοκαίρι του 2023, αφού διαπιστώθηκε η κλοπή – «μαμούθ», το Μουσείο ξεκίνησε μια ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί το επίπεδο της ασφάλειας των αντικειμένων που φυλάσσονται εκεί. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μερικά από τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν είναι χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμες πέτρες που χρονολογούνται από τον 15 αιώνα π.Χ. έως και τον 19 αιώνα μ.Χ.

Τα περισσότερα από τα κλοπιμαία φυλάσσονταν  σε χώρους του Μουσείου και δεν είχαν εκτεθεί δημοσίως, παρά μόνο σε ερευνητές για τους αντίστοιχους ακαδημαϊκούς σκοπούς. Έτσι, η ανεξάρτητη έρευνα προχώρησε σε συστάσεις στο Μουσείο, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης ενός μητρώου καταγραφής των αντικειμένων. Συγχρόνως, στο πόρισμα της έρευνας κατατέθηκαν  μια σειρά από προτάσεις για την ασφάλεια των αντικειμένων και για μια σειρά από άλλα ζητήματα.

inSports

«Η Τσέλσι αγόρασε τον Ολίσε από την Κρίσταλ Πάλας»

Εξαετές συμβόλαιο με τον Μίκαελ Ολίσε υπέγραψε η Τσέλσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα « TEAMtalk».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024