Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Επτά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς νεκρά

Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Επτά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς νεκρά

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις το Ισραήλ δεν φαίνεται να αλλάζει τακτική για τη Ράφα - Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική

Οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν το τέλος του Ραμαζανιού στη Γάζα με τα βομβαρδιστικά να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Αργότερα ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διέψευσε τον Νετανιάχου δηλώνοντας ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επιχείρηση στη Ράφα.

Σε συνέντευξη του Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε πριν μια εβδομάδα αλλά δημοσιεύτηκε χθες, ο ίδιος λέει ότι ο Νετανιάχου κάνει λόγο στη Γάζα και ζητά κατάπαυση 6-8 εβδομάδες. Ωστόσο το επιτελείο του μπορεί να ανακαλέσει τις δηλώσεις του για την εκεχειρία.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:45 Ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Χεβρώνα

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε δύο πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Μπέιτ Ουνμάρ, βόρεια της Χεβρώνας, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Πέμπτη καθώς και στην Ιντνα, η οποία βρίσκεται δυτικά της Χεβρώνας.

05:00 Reuters: Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ και του Ιράκ για να τους ζητήσει να μεταφέρουν ένα μήνυμα στο Ιράν, προτρέποντας την Τεχεράνη να μειώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ.

Επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο ΜακΓκουρκ ζήτησε από τους αξιωματούχους να επικοινωνήσουν με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών για να μεταφέρουν ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης με το Ισραήλ, κάτι που έγινε.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την αεροπορική επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, στις 2 Απριλίου, η οποία φέρεται να εξαπολύθηκε από το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών μίλησαν τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας και συζήτησαν για τις περιφερειακές εντάσεις. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

04:15 Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 11 drones των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψαν ένδεκα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως τρία καταρρίφθηκαν εν πτήσει — τα δύο πάνω από τον Κόλπο του Αντεν, το τρίτο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα — και τα υπόλοιπα οκτώ καταστράφηκαν στο έδαφος, «σε νόμιμη άμυνα».

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά», διαβεβαίωσε μέσω X το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

03:20 Η αεράμυνα των ΗΠΑ πρέπει να γίνει πιο φθηνή λόγω των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες για να επενδύσει σε φθηνότερα αλλά αποτελεσματικά συστήματα κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Στρατιωτικών των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ.

«Συνεργαζόμαστε με εταιρείες… για να προσπαθήσουμε να επενδύσουμε σε μικρότερους, πολύ αποτελεσματικούς, αλλά λιγότερο δαπανηρούς τύπους UAS (συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών) και συστήματα αντιμετώπισης UAS», δήλωσε η Wormuth κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο αξιωματούχος έκανε την παρατήρηση αυτή απαντώντας στις ανησυχίες των Αμερικανών νομοθέτων σχετικά με το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ρίχνει δαπανηρούς πυραύλους εδάφους-αέρος για να καταρρίψει φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης (YAF) προς την Ερυθρά Θάλασσα.

02:50 Ανακατέλαβε η Χαμάς την Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών

Τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από το Χαν Γιουνίς, καθώς πλήθος κατοίκων επιστρέφει στα κατεστραμμένα σπίτια του, μαχητές της Χαμάς έχουν επίσης εντοπιστεί να ανακτούν τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, ανέφερε την Τετάρτη το ισραηλινό Ynet.

Η ισραηλινή εφημερίδα υποστήριξε ότι όσο το ισραηλινό καθεστώς επιμένει να μην φέρνει χιλιάδες μέλη της Φατάχ που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας για να αντικαταστήσουν τη Χαμάς, οι μήνες που έχουν περάσει καθιστούν πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι πιο μετριοπαθείς στόχοι του πολέμου: Την καταστροφή της πολιτικής αλλά όχι της στρατιωτικής εξουσίας της Χαμάς.

02:20 Η χήρα του Hazem Ismail Haniyeh θρηνεί τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της

«Κανείς δεν πρέπει να απευθύνεται στους Άραβες. Αυτοί είναι που μας χρειάζονται, εμείς δεν τους χρειαζόμαστε. Αυτοί είναι οι νεκροί και εμείς είμαστε οι ζωντανοί».

Η σύζυγος του μάρτυρα Hazem Ismail Haniyeh (Abu Amr) και μητέρα των μαρτύρων Amani Hazem και Muna Hazem Haniyeh αποχαιρετά τον σύζυγό της, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τα παιδιά του, καθώς και τα αδέλφια του Amir και Mohammed και τα παιδιά τους.

01:51 Οι ΥΠΕΞ Κατάρ και Ιράν συνομίλησαν για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών του Κατάρ, Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι  και ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν μίλησαν τηλεφωνικά για το Eid al-Fitr που σηματοδοτεί το τέλος του νηστίσιμου μήνα του Ραμαζανιού.

Ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον για την περίσταση, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα, με τον Αμιρ-Αμπντολαχιάν να τονίζει την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ισλαμικές χώρες θα καταβάλουν προσπάθειες και η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει την ευθύνη της για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη διάσωση των ανθρώπων εκεί από μια διαφαινόμενη πείνα.

01:30 Το Ιράν διαψεύδει την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Τεχεράνη «λόγω στρατιωτικών ασκήσεων»

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν αφαίρεσε προηγούμενη αναφορά που ανέφερε ότι είχε ανασταλεί όλη η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη. Το Mehr διέψευσε επίσης ότι δημοσίευσε ένα τέτοιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το διαγραμμένο πλέον δημοσίευμα, το Ιράν ανέστειλε την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Τεχεράνη από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα λόγω «στρατιωτικών ασκήσεων».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της γερμανικής Lufthansa την Τετάρτη ότι ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη από τις 6 Απριλίου έως πιθανότατα τις 11 Απριλίου, «λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Οι χώρες της περιοχής και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, ως απάντηση σε έναν βομβαρδισμό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου.

01:00 Ο Νετανιάχου «υπονομεύει κάθε πιθανότητα» συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός λέει αξιωματούχος της Χαμάς

Ο Basem Naim, επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «κάνει το μέγιστο δυνατό για να εμποδίσει ή να υπονομεύσει κάθε πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός». Κάτι που έχουν υπογραμμίσει και ισραηλινοί αναλυτές.

Μιλώντας μετά τη δολοφονία τριών παιδιών και τεσσάρων εγγονών του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ισραηλινή επίθεση, είπε ότι ο Νετανιάχου «δέχεται πιέσεις» από τις ΗΠΑ, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κοινωνία, γι’ αυτό και έχει καταφύγει στη «χρήση όλων των άλλων βρώμικων εργαλείων, σκοτώνοντας τα παιδιά μας, τις συζύγους μας (ή) δολοφονώντας ηγέτες».

00:24 Δολοφονία με «άρωμα Μοσάντ» καταγγέλεται στον Λίβανο

Ο Λιβανέζος χρηματιστής Μοχάμεντ Σορούρ, ο οποίος λέγεται ότι μετέφερε χρήματα στη Γάζα, υποβλήθηκε σε βάναυσα βασανιστήρια πριν από τη δολοφονία του. Οι δολοφόνοι μετέφεραν τον Σορούρ σε ένα διαμέρισμα, πληρωμένο προκαταβολικά για ένα μήνα, στην πόλη Μπέιτ Μέρι, βόρεια της Βηρυτού, με σκοπό τη βίαιη ανάκριση.

«Κύκλοι της ασφάλειας του Λιβάνου επιβεβαιώνουν ότι βασανίστηκε σοβαρά πριν πεθάνει και υποδεικνύουν έντονα ότι η ισραηλινή Μοσάντ βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση», όπως μετέδωσε το κανάλι Al Mayadeen. Ενώ και το The Cradle ασχολήθηκε με την υπόθεση χωρίς να εξάγει ευθέως τα συμπεράσματα των «κύκλων ασφαλείας» του Λιβάνου.

«Ο δολοφονημένος μάρτυρας ανακρίθηκε ενώ φορούσε χειροπέδες και οι δολοφόνοι είχαν άμεση επαφή με το «Τελ Αβίβ» καθ’ όλη τη διάρκεια της βίαιης ανάκρισης. Ο βίαιος βασανισμός έγινε επίσης με τη χρήση σφαιρών, από τα πόδια του μέχρι τους ώμους του, όπου δέχτηκε περισσότερες από 10 σφαίρες. Φαίνεται ότι ο μάρτυρας δεν ομολόγησε αυτό που ήθελαν να τον αναγκάσουν οι πράκτορες της Μοσάντ, οπότε τον σκότωσαν και έφυγαν. Οι πράκτορες της Μοσάντ άφησαν τα χρήματα της μεταφοράς που ήταν μαζί του όταν έφυγαν».

Περιγράφεται πως οι δράστες άφησαν δύο πιστόλια Γκλοκ βουτηγμένα σε χλωρίνη, θέλοντας να σβήσουν κάθε σχέση με την παρουσία τους στο χώρο.

00:15 Συλλυπητήρια στον Ισμαήλ Χανίγια από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, για το μαρτυρικό θάνατο των γιων του Hazem, Amir και Mohammed και των εγγονών του Amal, Khaled, Razan και Mona.

Σε αυτή ταναφέρεται πως «Νιώθουμε, παράλληλα με τον πόνο του αποχωρισμού, τη συνειδητοποίηση ότι αυτό το καθαρό αίμα που συνοδεύει την πορεία δεκάδων χιλιάδων μαρτύρων από το λαό μας στο ταξίδι της ελευθερίας και στη μάχη του κατακλυσμού της Αλ Άκσα θα συμβολίζει, σε όλες τις τζιχαντιστικές του σημασίες, ένα σχολείο στην προσφορά και τη θυσία. Αυτό φάνηκε στη δύναμη, την υπομονή και τη βαθιά πίστη που έδειξε ο ηγέτης Χανίγια όταν έλαβε την είδηση του μαρτυρίου των γιων και των εγγονών του».

Κλείνοντας αναφέρουν πως «Ένας λαός που προσφέρει τους ηγέτες του ως μάρτυρες και τα παιδιά των ηγετών του ως θυσίες για την ελευθερία είναι αναμφίβολα ένας λαός που θα θριαμβεύσει, γιατί έχει δημιουργήσει ένα έπος θυσίας όπου οι μαχητές ανταγωνίζονται στον αγώνα του μαρτυρίου, της τόλμης και της γενναιότητας».

00:08 Αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα, Τετάρτη βράδυ, τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Χοντέιντα.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης ότι «τα αμερικανοβρετανικό επιθετικά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσε την περιοχή Al-Jabanah με τέσσερις αεροπορικές επιδρομές».

Τα επιθετικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τρεις αεροπορικές επιδρομές πριν από μία ώρα, με στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο της Χοντέιντα.

00:01 Η Χαμάς αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τέταρτου εγγονιού του Χανίγιε σε ισραηλινό χτύπημα

Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα αυξήθηκε σε επτά, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε και τέταρτο εγγόνι.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Χαζέμ, ο Αμίρ, ο Μοχάμεντ και τα παιδιά τους, Μόνα, Αμάλ, Χαλέντ και Ραζάν, σκοτώθηκαν μετά από «μια προδοτική και άνανδρη σιωνιστική επιδρομή που τους στόχευσε στον καταυλισμό Σάτι την πρώτη ημέρα του ευλογημένου Eid Al-Fitr».

23:52 Συγχαρητήρια για τη δολοφονία της οικογένειας Χανίγια έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ συνεχάρη τον ισραηλινό στρατό και το Ισραήλ μετά τη δολοφονία των τριών παιδιών και τριών εγγονιώντου ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

«Συγχαρητήρια στις IDF και στο κράτος του Ισραήλ.
Κανένας από τους ηγέτες της Χαμάς που ηγήθηκαν μιας σφαγής και βιασμού και εξακολουθούν να κρατούν τους ομήρους μας δεν είναι απρόσβλητος από το μακρύ χέρι μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα τους φτάσουμε όλους.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Σμότριχ, ο ακροδεξιός ηγέτης ενός από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ των οικιστών στον συνασπισμό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα ζητήσει την εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Φέρεται επίσης να έχει απειλήσει ότι θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό του Νετανιάχου εάν το Ισραήλ συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς την οποία θεωρεί δυσμενή.

23:45 Ο Ρώσος Λαβρόφ και ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή κάλεσαν την Τετάρτη σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα μετά από συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τονίστηκε η σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της παροχής ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους όσοι πλήττονται και έχουν ανάγκη και της απελευθέρωσης των ομήρων», ανέφερε το υπουργείο μετά τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον Τορ Βένεσλαντ στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έδωσαν μεγάλη προσοχή στις προοπτικές αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας παλαιστινιακής-ισραηλινής διευθέτησης μετά το πέρας της «θερμής φάσης» της σύγκρουσης».

23:37 Ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί το Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενης ιρανικής απειλής

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων απειλών για ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

23:22 Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς την Τεχεράνη εν μέσω ανησυχιών για ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Η γερμανική Lufthansa LHAG.DE αναφέρει ότι μετά από προσεκτική αξιολόγηση αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι πιθανώς την Πέμπτη 11 Απριλίου, «λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Οι χώρες της περιοχής και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, ως απάντηση σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί αξιωματικοί του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δύο στρατηγοί και Σύροι πολίτες.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές. Η ασφάλεια των επισκεπτών και των μελών του πληρώματός μας είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Lufthansa», δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

23:15 «Το χτύπημα στους γιους του Χανίγια δεν είχε καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους», λέει Ισραηλινός αξιωματούχος

Εν μέσω υποψιών ότι το ισραηλινό χτύπημα στους γιους του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε ως στόχο να ματαιώσει τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων στο Κάιρο, Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στους Times of Israel απαντώντας στην ευθεία αυτή ερώτηση πως «η επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εξοντώνει όλους τους τρομοκράτες».

23:00 Παρά την υπόσχεση στον Μπάιντεν, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα μέσω του λιμανιού του Ασντόντ

Καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει για να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ για τα ανθρωπιστικά φορτία που προορίζονται για τη Γάζα, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το θέμα, αναφέρει ο πολιτικός ανταποκριτής του Καναλιού 12, Γιαρόν Αβραχάμ.

Μετά από μια τεταμένη συζήτηση με τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να εξαρτήσει την υποστήριξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και των αμάχων, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να ανοίξει προσωρινά το λιμάνι του Ασντόντ για ανθρωπιστικές παραδόσεις.

22:47 Ο επικεφαλής της Μοσάντ φέρεται να είπε στους υπουργούς:  Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω όλους τους ομήρους

Αναφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Κανάλι 12 αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα είπε στους υπουργούς ότι δεν υπάρχει προοπτική να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς αυτή τη στιγμή και ότι η μόνη πιθανή συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι για 40 ομήρους της «ανθρωπιστικής» κατηγορίας, η οποία αναφέρεται σε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι δόθηκε στους υπουργούς να καταλάβουν ότι υπάρχει «χαμηλή πιθανότητα» η Χαμάς να αποδεχθεί την τρέχουσα πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.

22:37 Το Ισραήλ επιτρέπει στις αρχές της Γάζας να αποκαταστήσουν τον αγωγό ύδρευσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας

Το Ισραήλ συμφώνησε με το αίτημα της Αρχής Υδάτων της Γάζας να αποκαταστήσει τον αγωγό ύδρευσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο αγωγός, που μεταφέρει νερό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Μπάνι Σουχίλα, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις βόμβες κατά τη διάρκεια του πολέμου και περίπου 1,3 χιλιόμετρα του αγωγού τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

22:22 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συλλυπούνται τον Χανίγια

Η Χαμάς ανήρτησε στο Telegram ότι ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, στο οποίο «προσέφερε συλλυπητήρια για τον μαρτυρικό θάνατο πολλών παιδιών και εγγονών του σε προδοτική βομβιστική επίθεση των Σιωνιστών».

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, η ομάδα ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προσέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του.

22:00 Σημαντικά και επικείμενα πυραυλικά πλήγματα από το Ιράν ή πληρεξούσιους κατά του Ισραήλ : Bloomberg που επικαλείται αμερικανικές πληροφορίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλα πλήγματα με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, με βάση πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες.

Η πιθανή επίθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους υψηλής ακρίβειας και θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πηγές. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η επίθεση «θεωρείται περισσότερο θέμα του πότε, όχι του αν».

21:40 Η επίθεση στην οικογένεια Χανίγια «δείχνει έλλειψη πολιτικής σοφίας»

Στο Χ, ο Yair Golan γράφει ότι η στοχοποίηση των παιδιών και των εγγονών του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα νωρίτερα σήμερα, ήταν κακώς συγχρονισμένη.

«Όσο δικαιολογημένες και κατάλληλες και αν είναι [οι δολοφονίες]», λέει, «η πραγματοποίηση τέτοιων δραματικών ενεργειών, την παραμονή μιας πιθανής συμφωνίας για την απελευθέρωση των απαχθέντων, αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό επίπεδο στην ανομία τους».

Ο Yair Golan είναι ισραηλινός πολιτικός και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού. Υπήρξε επίσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και διετέλεσε μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, γνωστού ως Κνέσετ.

21:35 Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας δεν ενημερώθηκαν ούτε έλαβαν κυβερνητική εξουσιοδότηση πριν από το χτύπημα του Χανίγια

21:25 Η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ κατονομάζει τα πλοία στα οποία επιτέθηκε

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που ανήκουν στο κίνημα Ansar Allah επιτέθηκαν σε τρία εμπορικά πλοία και ένα αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλοία MSC Darwin και MSC Gina της Mediterranean Shipping Company, καθώς και το Maersk Yorktown, δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ανήκει στους Χούθι, ο Σαρί χαρακτήρισε τα δύο πρώτα ισραηλινά πλοία και το Yorktown αμερικανικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο Gina δέχθηκε επίθεση για δεύτερη φορά. Ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε επίσης ότι ένα πολεμικό αμερικανικό πλοίο δέχθηκε επίθεση «από πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

21:18 Μπάιντεν: «Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι του Ιράν είναι σιδερένια»

Ο Μπάιντεν λέει ότι ο ίδιος και ο Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, συζήτησαν «την κοινή μας υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους, καθώς και τις επείγουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στη Γάζα».

«Ασχοληθήκαμε επίσης με την ιρανική απειλή, καθώς απειλούν να εξαπολύσουν σημαντική επίθεση στο Ισραήλ. Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι σιδερένια. Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, σιδερένια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

21:08 Υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού για την πλειονότητα, αν όχι για το σύνολο, των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, λένε οι ΗΠΑ

Ο ανθρωπιστικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Γάζα προειδοποιεί ότι «υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού για την πλειονότητα, αν όχι για το σύνολο, των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας».

«Αυτό δεν είναι ένα σημείο συζήτησης. Είναι ένα δεδομένο γεγονός, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί τους, η διεθνής κοινότητα, οι ειδικοί τους εκτιμούν και πιστεύουν ότι είναι πραγματικό», λέει ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κατά τη διάρκεια μιας online εκδήλωσης που διοργανώνει η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή.

Το Ισραήλ έχει αντιδράσει στην ταξινόμηση του περασμένου μήνα για την επισιτιστική ασφάλεια με την υποστήριξη του ΟΗΕ, η οποία προειδοποιούσε για επικείμενο λιμό στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα και νερό στη Γάζα από ό,τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Η ικανότητα να αποτραπεί αυτή η πρόκληση για αυτόν τον αθώο πληθυσμό εξαρτάται από τη δραματική αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται στη Γάζα και εντός αυτής», λέει ο Σάτερφιλντ.

20:55 Ο πρωθυπουργός και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για το σχέδιο χτυπήματος των γιων του Χανίγια

Το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν συζήτησε εκ των προτέρων τη διεξαγωγή ενός πλήγματος κατά των γιων του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στη Γάζα, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Walla, ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ενημερώθηκε για τα σχέδια να χτυπηθούν οι γιοι του αρχηγού της τρομοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για προσωρινή εκεχειρία στις μάχες και την απελευθέρωση των 129 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο, λέει στο Kan πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

20:45 Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος μίλησε για την επίθεση στα παιδιά του Χανίγια στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «τρεις στρατιωτικούς πράκτορες» στο κέντρο της Γάζας, αναφερόμενος σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε τα παιδιά του Χανίγια, τα οποία σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

Προσδιόρισε τους τρεις ως τον Αμίρ, τον Χάζεμ και τον Μοχάμεντ Χανίγια. Ο ισραηλινός στρατός «επιβεβαιώνει» ότι πρόκειται για «τα παιδιά του Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Τουλάχιστον τρία από τα εγγόνια του Χανίγια σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση. Ο Χανίγια δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Al Jazeera ότι επισκέπτονταν συγγενείς τους για το Έιντ στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη βόρεια Γάζα όταν έγιναν στόχος.

20:40 Για την ώρα καμία επιβεβαίωση περί χτυπήματος στην Ερυθρά από Ambrey, UKMTO ή CENTCOM

20:36 Οι Χούθι «στοχοποίησαν» 2 ισραηλινά και 2 αμερικανικά πλοία

Σε δηλώσεις προέβησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης σχετικά με την πραγματοποίηση τεσσάρων στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο δύο ισραηλινά και δύο αμερικανικά πλοία, εκ των οποίων το ένα πολεμικό πλοίο.

Παρότι συνήθως η λέξη «στοχοποίησαν» παραπέμπει σε χτύπημα που αποκρούστηκε, θα διασταυρωθεί άμεσα η είδηση.

20:24 Ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγια: Η δολοφονία των γιων μου δεν θα επηρεάσει τις απαιτήσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς  δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι οι γιοι του «μαρτύρησαν στο δρόμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και του τζαμιού Αλ-Ακσά», προσθέτοντας ότι «ο εγκληματικός εχθρός καθοδηγείται από το πνεύμα της εκδίκησης και της δολοφονίας και δεν εκτιμά κανένα πρότυπο ή νόμο».

Και συνέχισε: «ο εχθρός πιστεύει ότι στοχοποιώντας τις οικογένειες των ηγετών, θα τους ωθήσει να παραιτηθούν από τα αιτήματα του λαού μας … όποιος πιστεύει ότι η στοχοποίηση των γιων μου θα ωθήσει τη Χαμάς να αλλάξει τη θέση της, έχει αυταπάτες».

20:00 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τη δολοφονία τριών γιων και τριών εγγονιών του Χανίγιε, ισχυριζόμενος ότι «πήγαιναν να εκτελέσουν τρομοκρατική ενέργεια»

Η παραπάνω είδηση παρουσιάστηκε στην ισραηλινή Haaretz, θεωρείται έγκυρη οπότε αναμένεται η επίσημη δήλωση.

19:48 Πρώτο θέμα σε όλο τον αραβικό κόσμο η στοχοποίηση των παιδιών και των εγγονιών του Ισμαήλ Χανίγια

Ως πρώτο ή στα πρώτα θέματα παρουσιάζεται η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ  που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών γιών και τριών εγγονιών του Ισμαήλ Χανίγια, σε δεκάδες αραβικά μέσα.

Από το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία και την Υεμένη, έως τον Λίβανο, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία η είδηση για την αεροπορική επιδρομή εναντίον των παιδιών και των εγγονιών του καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις.

19:37 Συλλυπητήρια της Τουρκίας στον Ισμαήλ Χανίγια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Αναντολού, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφώνημα στο οποίο απηύθυνε τα συλλυπητήρια της Τουρκίας στον Ισμαήλ Χανίγια για τον θάνατο των παιδιών και των εγγονιών του από χτύπημα του Ισραήλ. Στο τηλεγραφικό έκτακτο, δεν διευκρινίζεται με ποιον συνομίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

19:20 Η στιγμή που ο Χανίγια έλαβε την είδηση για τη δολοφονία των μελών της οικογένειάς του

Ένα βίντεο, που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera και κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τη στιγμή που ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έλαβε την είδηση της δολοφονίας των παιδιών και των εγγονών του.

Ο Χανίγια επισκεπτόταν τραυματισμένους Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα για να λάβουν θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Χανίγια φαίνεται να επαναλαμβάνει μια φράση που χρησιμοποιείται στους τελικούς αποχαιρετισμούς: «Είθε ο Θεός να διευκολύνει το μονοπάτι τους», είπε.

19:00 «Οι Ισραηλινοί θέλουν να στείλουν μήνυμα στη Χαμάς»

Ο Yosri Ghoul, ένας δημοσιογράφος στη Γάζα, μίλησε στο Al Jazeera για το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τουλάχιστον έξι μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh.

Είπε ότι μάρτυρες στον καταυλισμό στην παραλία της Γάζας περιέγραψαν μια ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο το αυτοκίνητο που μετέφερε τους γιους και τα εγγόνια του.

Είπε ότι πήγαιναν να επισκεφτούν ένα μέλος της οικογένειας για να γιορτάσουν το Eid.

Όταν ο Ghoul έφτασε στη σκηνή, είδε πολλά πτώματα, παραμορφωμένα πολύ, και ένα άτομο που τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Ghoul είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε στο παρελθόν στοχοποιήσει ξαδέρφια και ανιψιούς του Haniyeh, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαν βάλει στο στόχαστρο τα παιδιά του.

«Φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ισμαήλ [Haniyeh] και τη Χαμάς ότι οι Ισραηλινοί θα στοχοποιήσουν τις οικογένειες των ηγετών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και επίσης στη νότια Γάζα», είπε.

18:15 Γιοι του ηγέτη της Χαμάς οι νεκροί

Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο Ισμαήλ Χανίγιε αναγνώρισε τα σκοτωμένα παιδιά του ως Hazem, Amir και Mohammad.

Είπε επίσης ότι πολλά από τα εγγόνια του σκοτώθηκαν επίσης στην ισραηλινή επίθεση, ενώνοντας δεκάδες συγγενείς του που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

«Μέσα από το αίμα των μαρτύρων και τον πόνο των τραυματιών, δημιουργούμε ελπίδα, δημιουργούμε το μέλλον, δημιουργούμε ανεξαρτησία και ελευθερία για τον λαό μας και το έθνος μας», είπε ο ηγέτης της Χαμάς.

17:40 Νεκρά τα 3 εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

Το πρακτορείο ειδήσεων Shehab αναφέρει ότι τρεις γιοι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και τρία από τα εγγόνια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

17:20 Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το χωριό Nabi Saleh της Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Nabi Saleh, βορειοδυτικά της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή επικεντρώθηκε στην περιοχή al-Jabal του χωριού, με στρατιώτες να εισέρχονται στα σπίτια των ανθρώπων.

17:05 Πάνω από 33.000 νεκροί στη Γάζα

INTERACTIVE-GAZA-TRACKER-ΑΠΡΙΛΙΟΣ-10-1300 GMT

16:50 Συγγενείς των ομήρων διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Ένας ξάδερφος του αιχμάλωτου Ofer Kalderon στάθηκε σε διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Likud στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσει την άμεση επιστροφή όλων των εναπομεινάντων ομήρων.

Η Ιφάτ Καλντερόν είπε ότι θα κρατούσε αγρυπνία για τρεις ώρες και επτά λεπτά, «ένα λεπτό για κάθε μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση του Νετανιάχου εγκατέλειψε τους ομήρους», σύμφωνα με δήλωση.

Είπε: «133 όμηροι περίμεναν για πάνω από έξι μήνες τον Νετανιάχου να τους φέρει στο σπίτι και απέτυχε σε αυτό το τεστ. Αυτή την εβδομάδα όλοι τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου Elad Katzir, ο οποίος δολοφονήθηκε στην αιχμαλωσία. Δεν θα καθίσουμε ήσυχοι μέχρι να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή και για τους 133 ομήρους».

16:15 Επιθέσεις του Ισραήλ σε πόλεις του Λιβάνου

Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιθέσεις στα περίχωρα των πόλεων Naqoura, Yarin και Alma ash-Shaab.

Ξεχωριστά, οι κατοικημένες γειτονιές των λιβανικών πόλεων Adissa, Kafr Kila και Blida δέχθηκαν πυρά.

Η περιοχή της πόλης Khiam επίσης βομβαρδίστηκε. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά στα νότια σύνορα του Λιβάνου παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, εντείνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

16:00 Ο Χαμενεΐ καλεί όλα τα μουσουλμανικά έθνη να διακόψουν δεσμούς με το Ισραήλ

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Χ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει ότι είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι ορισμένες μουσουλμανικές κυβερνήσεις «βοηθούν» το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και ότι τέτοιες συνεργασίες θα «φέρουν τη δική τους καταστροφή».

Κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις να διακόψουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ, «τουλάχιστον προσωρινά» – μια κίνηση που, όπως είπε, θα ήταν ευρέως δημοφιλής στους λαούς.

15:46 Χαμάς: Οι ΗΠΑ φταίνε για τα βομβαρδιστικά που πετούν πάνω από τη Γάζα στους εορτασμούς του Eid al-Fitr

«Η Λωρίδα της Γάζας υποδέχεται το Eid al-Fitr (γιορτές ολοκλήρωσης του Ραμαζανιού) με περισσότερα εγκλήματα της κατοχής, τη συνέχιση του γενοκτονικού πολέμου και την αύξηση του αριθμού των μαρτύρων», ανέφερε η κυβέρνηση της Γάζας σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο Τύπου της.

«Η [ισραηλινή] κατοχή συνεχίζει να εκτελεί τις εγκληματικές και στρατιωτικές της πράξεις από το πρωί του Eid, με τα πολεμικά της αεροπλάνα να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λωρίδας της Γάζας και τα άρματα μάχης της να βομβαρδίζουν συνεχώς οβίδες αγνοώντας ξεκάθαρα τα αισθήματα των μουσουλμάνων και τα αισθήματα του παλαιστινιακού λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι η ευθύνη για τις απώλειες από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «βαρύνει την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μπάιντεν προσωπικά, καθώς εξακολουθούν να δίνουν στην [ισραηλινή] κατοχή το πράσινο φως, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό».

15:30 Ο αριθμός των νεκρών στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας ανέρχεται σε 33.482

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 33.482, ενώ 76.049 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής επικράτειας.

Ο απολογισμός αυξήθηκε αφού 122 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το υπουργείο.

15:16 2.000 πανεπιστημιακοί της βόρειας Αμερικής καταδικάζουν τη δολοφονία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στη Γάζα

Σχεδόν 2.000 ακαδημαϊκοί στη Βόρεια Αμερική υπέγραψαν επιστολή με την οποία καταδικάζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος της παλαιστινιακής περιοχής.

«Καταδικάζουμε τη συστηματική στοχοποίηση από το Ισραήλ ακαδημαϊκών, φοιτητών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στη Γάζα, κατά παράβαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ανθρωπιστικού και ποινικού δικαίου», αναφέρει η επιστολή.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι βαθιά προσωπικές. Κάποιοι από εμάς έχουν διδάξει Παλαιστίνιους φοιτητές ή έχουν συνεργαστεί με καθηγητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Γάζα, οι οποίοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή έχουν δει τα ιδρύματά τους να καταστρέφονται.

«Θρηνούμε για το τι σημαίνουν αυτές οι απώλειες για την παγκόσμια γνώση και τον πολιτισμό και για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους και φοιτητές μας και όλους τους άλλους που λυπούνται γι’ αυτή την ακαδημαϊκή δολοφονία».

15:04 Το Eid al-Fitr φέρνει μόνο πόνο στους Παλαιστίνιους

Το φετινό Eid al-Fitr είναι πραγματικά οδυνηρό για την πλειοψηφία των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους εδώ και μισό χρόνο.

Όχι μόνο για εκείνους που έχουν εκτοπιστεί, αλλά και για εκείνους που έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Οι συγγενείς τους σίγουρα δεν απολαμβάνουν ούτε χαίρονται την άφιξη του Eid al-Fitr.

14:52 Τρεις τραυματίες από επίθεση εποίκων κοντά στη Ραμάλα

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου της παρέλαβε τρία άτομα με τραύματα από πυροβολισμούς στην πόλη Burqa, 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η PRCS δήλωσε ότι τα θύματα τραυματίστηκαν από εποίκους που επιτέθηκαν στο χωριό.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μόλις τις έχουμε.

14:36 Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ καλεί τον αρχηγό του στρατού να παραιτηθεί

Ο Haim Ramon δήλωσε ότι ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Herzi Halevi, θα πρέπει να παραιτηθεί μετά από μισό χρόνο πολέμου στη Γάζα.

Ο Halevi, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της ασφάλειας του Ισραήλ και δήλωσε ότι ο στρατός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πλήρη απολογισμό του μετά την διεξαγωγή του πολέμου.

Ο Ραμόν, σε σχόλια που μετέδωσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva, δήλωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα για τον Χαλέβι «να κάνει πράξη την ευθύνη του και να παραιτηθεί».

«Πιστεύω και ελπίζω ότι η παραίτηση του Χαλέβι θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και ολόκληρη η ανώτερη διοίκηση του ισραηλινού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποτυχία, θα σηκωθεί και θα παραιτηθεί ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσε ο αρχηγός του επιτελείου», ανέφερε ο Ramon.

14:28 Ο πρόεδρος της ΠΑ και ο εμίρης του Κατάρ συζητούν τις εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Αμπάς ενημέρωσε τον ηγέτη του Κατάρ για τη «συνεχή ισραηλινή επιθετικότητα» στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και αύξηση των προμηθειών βοήθειας, ανέφερε το Wafa.

Ο Αμπάς αναφέρθηκε επίσης στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινοί έποικοι και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει τις επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο σεΐχης Ταμίμ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Κατάρ προς τον παλαιστινιακό λαό στην προσπάθειά του για «πλήρη νόμιμα δικαιώματα», ανέφερε η Wafa.

14:14 Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ καλεί τον αρχηγό του στρατού να παραιτηθεί

Ο Haim Ramon δήλωσε ότι ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Herzi Halevi, θα πρέπει να παραιτηθεί μετά από μισό χρόνο πολέμου στη Γάζα.

Ο Halevi, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της ασφάλειας του Ισραήλ και δήλωσε ότι ο στρατός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πλήρη απολογισμό του μετά την διεξαγωγή του πολέμου.

Ο Ραμόν, σε σχόλια που μετέδωσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva, δήλωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα για τον Χαλέβι «να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

«Πιστεύω και ελπίζω ότι η παραίτηση του Halevi θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και ολόκληρη η ανώτερη διοίκηση του ισραηλινού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποτυχία,  θα παραιτηθεί ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσε ο αρχηγός του επιτελείου», ανέφερε ο Ramon.

13:57 Ανήσυχη ηρεμία στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Eid al-Fitr

Τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά ήρεμη στο έδαφος αναφέρει ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ, ανταποκριτής του AJ. Δεν έχουμε καταγράψει καμία στρατιωτική επίθεση στη Γάζα. Αυτή θεωρείται ότι είναι μία από τις λίγες περιόδους εδώ και μήνες που η Λωρίδα δεν έχει δεχθεί εκτεταμένα πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό.

Τα χτυπήματα άρχισαν να περιορίζονται μετά την επίθεση του Ισραήλ στo κονβόι βοήθειας της WCK την 1η Απριλίου, καθώς οι Παλαιστίνιοι παρατηρούν έκτοτε μια μικρή μείωση του ρυθμού των ισραηλινών βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών.

Ωστόσο, σε νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στόχο μια κατοικία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ετοιμάζονταν να γιορτάσουν το Eid al-Fitr αλλά σκοτώθηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση.

13:49 «To Διεθνές Δίκαιο μετράει μόνο για τα ισχυρά έθνη – Ο σιωνισμός βασίζεται στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων»

Ο Mohamad Elmasry, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και η υποστήριξή του από τις ΗΠΑ αναδεικνύει την πλήρη κατάρρευση του διεθνούς δικαίου.

Ο Elmasry δήλωσε ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του – το οποίο αγνοήθηκε πλήρως – ήταν απλώς μια άσκηση «δημοσίων σχέσεων».

«Φαίνεται ότι η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι λίγο πολύ ένας μύθος. Το διεθνές δίκαιο μετράει μόνο για τα ισχυρά έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το διεθνές δίκαιο, ούτε και ο στενότερος σύμμαχός τους, το Ισραήλ. Και αυτή είναι ακριβώς η πραγματικότητα», δήλωσε ο Elmasry.

Ενώ τα δυτικά έθνη μιλούν για μια «λύση δύο κρατών», είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σταματήσει η «γενοκτονία» που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

«Ο σιωνισμός βασίζεται στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Η όλη ιδέα είναι να υπάρξει ένα «μεγαλύτερο» Ισραήλ. Η γη υποτίθεται ότι πρέπει να καθαριστεί από την αραβική παρουσία. Ο σιωνισμός είναι εγγενώς επεκτατικός. Μέχρι να αντιμετωπιστεί αυτό, δεν πρόκειται να έχουμε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

13:35 Αλαλούμ στο ισραηλινό επιτελείο – Ισραηλινός υπουργός διαψεύδει ότι μόνο μία ταξιαρχία παραμένει στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Νταβίντ Αμσαλέμ δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η πληροφορία ότι όλες οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από τη Γάζα, εκτός από μία ταξιαρχία, είναι «ψευδής αναφορά».

«Συνήθως δεν παρακολουθώ τι λέει ο εκπρόσωπος των IDF, ξέρω τι λέει ο αρχηγός του επιτελείου – υπάρχουν δυνάμεις στη Γάζα σημαντικού μεγέθους που μάχονται σε καθημερινή βάση», ανέφερε.

Οι παρατηρήσεις έρχονται τρεις ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μαζική απόσυρση στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

13:30 ΟΗΕ: Ο κόσμος έχασε την «ηθική πυξίδα» του στη Γάζα

Η διεθνής κοινότητα έχει χάσει την «ηθική πυξίδα» της σχετικά με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, λέει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αμίνα Μοχάμεντ.

«Για μένα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουμε χάσει την ηθική μας πυξίδα για τη Γάζα, ως ανθρωπότητα, ως διεθνής κοινότητα», λέει η Μοχάμεντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό γρήγορα – έχουμε αργήσει», προσθέτει. «Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους, που ζουν ακρωτηριασμένα. Υπάρχουν εκατοντάδες που περιμένουμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όμηροι».

13:27 Μαζική καταστροφή στη Χαν Γιούνις – Ερείπια οι κατοικίες

Στην πόλη Χαν Γιουνίς, η καταστροφή είναι τεράστια. «Μιλήσαμε με τους ανθρώπους και πήγαμε μαζί τους στα σπίτια τους. Λένε ότι δεν έχει μείνει τίποτα», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Παντού υπάρχουν μπάζα και πέτρες.

Το δεύτερο πράγμα είναι ότι δεν εμπιστεύονται τις ισραηλινές δυνάμεις ότι δεν θα εισβάλουν ξανά στη Χαν Γιουνίς, όπως ακριβώς έκαναν στα βόρεια, στην πόλη της Γάζας, όπου εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την αποχώρησή τους από την περιοχή.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι επιστρέφουν, προσπαθώντας να πάρουν ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους – μερικά ρούχα, μερικές κουβέρτες.

Όλοι μας λένε ότι δεν αναγνωρίζουν τα σπίτια τους. Είναι όλοι πολύ καταβεβλημένοι από το μέγεθος της καταστροφής στην πόλη τους. Λένε ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω γιατί απλά δεν υπάρχουν σπίτια. Αν το σπίτι δεν βομβαρδίστηκε, κάηκε. Αν δεν κάηκε, έχει υποστεί ζημιές.

13:22 Τυνήσιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της Γάζας μετά την προσευχή Eid al-Fitr

Τυνήσιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ της Γάζας μπροστά από το Μεγάλο Τζαμί στην επαρχία Sousse μετά την προσευχή Eid al-Fitr.

Οι συμμετέχοντες ανέμιζαν την παλαιστινιακή σημαία και πανό που προέτρεπαν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων των εταιρειών που υποστηρίζουν το Ισραήλ και κατήγγειλαν τη θλίψη του λαού στο Eid al-Fitr λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, της πολιορκίας και της πείνας.

Φώναζαν επίσης συνθήματα υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης, όπως: «Ο Θεός είναι μεγαλύτερος από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς. Ο Θεός είναι μεγαλύτερος από τους τυράννους».

13:10 Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί νέο συνοριακό πέρασμα, δεν ανοίγει το Erez επικαλούμενος αντιδράσεις

Ο ισραηλινός στρατός εγκαθιστά αυτή τη στιγμή ένα νέο συνοριακό πέρασμα για να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «και σε αυτό το στάδιο παραιτείται από το άνοιγμα του περάσματος Erez, φοβούμενος ότι θα εμποδιστεί από ισραηλινούς διαδηλωτές».

Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής της ραδιοφωνίας του ισραηλινού στρατού Doron Kadosh.

Ο ισραηλινός στρατός ελπίζει ότι η τοποθεσία του νέου περάσματος, που θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αλλά σε λιγότερο κεντρικό σημείο, θα καταστήσει δύσκολο για τους διαδηλωτές να εμποδίσουν την είσοδο της βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε.

12:58 Σύννομες οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, λέει ο Σούνακ- Ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να ανακουφίσει τα δεινά στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Ο Σούνακ επέμεινε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει «υποχρέωση» να ακολουθήσει τις νομικές συμβουλές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι οποίες, όπως είπε, έχουν αφήσει αμετάβλητη τη θέση της Βρετανίας σχετικά με τις άδειες εξαγωγής.

Μιλώντας στο LBC, ο Σούνακ υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι «κανένας από τους στενότερους συμμάχους μας» δεν έχει σταματήσει τις υπάρχουσες άδειες εξαγωγής όπλων, αλλά δήλωσε ότι έχει καταστήσει «πολύ σαφές» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση στη βοήθεια.

«Ήταν μια συγκλονιστική τραγωδία αυτό που συνέβη στους βετεράνους μας όταν εκτελούσαν ανιδιοτελώς αποστολές βοήθειας στη Γάζα, και έχω επίσης πει επανειλημμένα ότι η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη», είπε στην εκπομπή.

«Η ανθρωπιστική δυστυχία που βιώνουν οι άνθρωποι δεν είναι σωστή και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να την ανακουφίσει. Του το έχω καταστήσει αυτό πολύ σαφές».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για κατάπαυση του πυρός έξι έως οκτώ εβδομάδων, ο Σουνάκ είπε: «Ναι, είμαστε πολύ ευθυγραμμισμένοι σε αυτό.

12:49 «Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι η εισβολή στη Ράφα είναι αναπόφευκτη»

Ο Mohamad Elmasry από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα λέει ότι η μικρή αχτίδα ελπίδας για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Αίγυπτο έχει πλέον εξανεμιστεί.

«Φαινόταν ότι κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός πριν από λίγες ημέρες, αλλά πλέον αισθάνομαι πιο απαισιόδοξος, καθώς μοιάζει για μία από τα ίδια. Οι ΗΠΑ το χρησιμοποίησαν αυτό για να χτυπήσουν τον εαυτό τους στην πλάτη και να πουν: «Κοιτάξτε, κάναμε κάτι»», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

Από τις ΗΠΑ εξαρτάται πώς θα εξελιχθεί το επόμενο βήμα στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, πρόσθεσε.

«Πηγαίνει εκεί που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάει. Σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν την πίεσή τους, σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πατήσουν πόδι και να τραβήξουν την πρίζα σε όλο αυτό;

«Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι η εισβολή στη Ράφα είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Elmasry.

12:35 Ενδιάμεσος του Ιράν και της Χαμάς σκοτώθηκε στον Λίβανο

Ένας Λιβανέζος που κατηγορείται ότι διοχέτευε κεφάλαια από το Ιράν στη Χαμάς σκοτώθηκε κοντά στη Βηρυτό, αναφέρει δημοσίευμα.

Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως Μοχάμεντ Σαρούρ, είχε υποστεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επειδή φέρεται να ήταν «μεσάζων» μεταξύ της επίλεκτης δύναμης Quds Force του Ιράν και της Χαμάς, για την οποία ήταν υπεύθυνος για «όλες τις μεταφορές χρημάτων».

Ο Σαρούρ πυροβολήθηκε τουλάχιστον πέντε φορές στην πόλη Μπέιτ Μέρι του Λιβάνου, 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βηρυτό, και έμεινε με τα χρήματα που είχε ακόμη πάνω του, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η αναφορά έρχεται μετά την ανακοίνωση του κρατικού Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου ότι αργά την Τρίτη βρέθηκε στην περιοχή Μπέιτ Μέρι το πτώμα ενός 57χρονου Λιβανέζου, με αρχικά που ταιριάζουν με αυτά του Σαρούρ.

12:20 Απελευθερωμένος Ισραηλινός αιχμάλωτος: «Δεν λαμβάνω πολλή βοήθεια από την κυβέρνηση»

Μια γυναίκα που απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς τον Νοέμβριο δήλωσε ότι λαμβάνει ελάχιστη κρατική βοήθεια ενώ αναρρώνει από το τραύμα της απαγωγής της.

Μιλώντας στην Επιτροπή για την Προώθηση των δικαιωμάτων των Γυναικών της ισραηλινής Κνεσέτ την Τρίτη, η Raz Ben Ami δήλωσε ότι το κράτος της παρέχει μόνο περίπου 365 δολάρια μηνιαία βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

«Δεν λαμβάνω μεγάλη βοήθεια από την κυβέρνηση», είπε η Ben Ami, απηχώντας τα παράπονα συγγενών άλλων απελευθερωμένων ισραηλινών αιχμαλώτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κνεσέτ. «Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και της υποστήριξης που λαμβάνω προέρχεται από ΜΚΟ και απλούς Ισραηλινούς πολίτες, όχι από την κυβέρνηση».

Η Ben Ami υποστήριξε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει μια συμφωνία που θα μπορεί να φέρει στην πατρίδα τους υπόλοιπους αιχμαλώτους στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει να δεχτείτε οποιαδήποτε συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι. Υπάρχουν νεαρά κορίτσια εκεί που πρέπει να απελευθερωθούν», είπε.

12:00 «Η δυσωδία του θανάτου είναι παντού» μετά την επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Μια νοσοκόμα στην κατεστραμμένη υγειονομική εγκατάσταση στη βόρεια Γάζα συνεχίζει να αναζητά τον σύζυγό της αφού συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τους.

Η Maha Sweylem λέει ότι δεν έχει δει τον σύζυγό της, τον Δρ Abdel Aziz Kali, από τότε που συνελήφθη και δεν ξέρει αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Θυμήθηκε πώς ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να διατάξει «όλοι πρέπει να παραδοθούν. Το παιχνίδι τελείωσε».

«Στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν σε όλες τις εισόδους, εμποδίζοντας οποιονδήποτε να κινηθεί. Πέρασα τέσσερις ημέρες εκεί με τις δύο μικρές μου κόρες χωρίς φαγητό ή ποτό. Έκλαιγαν από την πείνα. Όταν συνέλαβαν τον σύζυγό μου, δεν είχε φάει για τρεις ημέρες».

Ο Motasem Salah, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας, δήλωσε ότι οι εικόνες στο εκτεταμένο ιατρικό κέντρο είναι «αφόρητες».

«Η δυσωδία του θανάτου είναι παντού», είπε, καθώς ένας εκσκαφέας περνούσε μέσα από τα ερείπια και οι διασώστες ανέσυραν αποσυντεθειμένα σώματα από την άμμο και τα ερείπια.

11:44 Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων: Η συνένοχη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να ντρέπεται για την άρνηση της γενοκτονίας

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κατήγγειλε τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν, αφού δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία απόδειξη γενοκτονίας» στη Γάζα.

«Καταδικάζουμε έντονα τον υπουργό Όστιν για την ανέντιμη και παραληρηματική άρνηση της γενοκτονίας, που αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε ρατσιστικές, γενοκτονικές απειλές στην αρχή αυτού του πολέμου και στη συνέχεια πέρασε έξι μήνες ενεργώντας σύμφωνα με αυτές τις απειλές», δήλωσε ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής του CAIR, Nihad Awad, σε δήλωσή του.

«Ο υπουργός Όστιν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ντρέπονται που έκαναν το έθνος μας συνένοχο σε αυτό που είναι προφανώς μια γενοκτονία».

Περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί – συμπεριλαμβανομένων 14.500 παιδιών και 9.500 γυναικών – στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο τον Οκτώβριο.

11:33 ΟΗΕ: Κίνδυνος κλιμάκωσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Ο διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), Aroldo Lazaro, λέει ότι η απειλή επέκτασης των συγκρούσεων συνεχίζει να αυξάνεται.

«Για το τέλος του Ραμαζανιού, με αφορμή το Eid al-Fitr, η UNIFIL καλεί σε επιστροφή στην παύση των εχθροπραξιών, σε κίνηση προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σε μια μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση», ανέφερε ο Lazaro σε ανακοίνωσή του.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην τρέχουσα αντιπαράθεση και βία- μια πολιτική και διπλωματική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ανεξάρτητα από την πίστη ή το υπόβαθρο, καλούμε όλα τα μέρη να αγκαλιάσουν το πνεύμα της ενότητας και της συμπόνιας που αντιπροσωπεύει η Ειρήνη και να αναζητήσουν τον δρόμο της ειρήνης».

11:18 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αποκαλεί τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «δυσανάλογη απάντηση»

Ο Πέδρο Σάντσεθ εκφωνεί ομιλία προς τους βουλευτές παρουσιάζοντας την πολιτική της Ισπανίας για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας ενέχει τον κίνδυνο «αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής και, κατά συνέπεια, ολόκληρου του κόσμου».

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, στην οποία αντιστέκονται επί μακρόν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, είναι «προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης».

11:03 Νέα ένταση στο Αλ Άκσα – Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν πιστούς να εισέλθουν

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Αλ Άκσα για την προσευχή του Eid al-Fitr (τέλος του Ραμαζανιού) παρά τους ισραηλινούς περιορισμούς.

Σήμερα υπάρχει ένταση κατά την είσοδο Παλαιστινίων στο τέμενος, καθώς ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν την είσοδο σε πιστούς.

10:49 Η θαλάσσια πλατφόρμα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Γάζα θα καθυστερήσει

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την κατασκευή πλωτής προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για την παράδοση της πολυπόθητης βοήθειας εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 180 εκατομμύρια δολάρια και απέχει ακόμη εβδομάδες από το να τεθεί σε λειτουργία, αναφέρει δημοσίευμα.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί κατασκευάζουν την προβλήτα, η οποία θα τοποθετηθεί περίπου 7 χιλιόμετρα ανοιχτά της θάλασσας. Θα είναι πιθανότατα έτοιμη μέχρι τον Μάιο, ανέφερε το ABC News, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν λιμό με τις ισραηλινές αρχές να περιορίζουν την οδική είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.

«Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναγνώρισαν ότι η προβλήτα απέχει ακόμη εβδομάδες και δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην παράδοση βοήθειας όσο μέσω χερσαίων αυτοκινητοπομπών», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο. «Αλλά περιγράφουν την ανάπτυξη ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να ανοίξει κάθε δυνατή οδός βοήθειας για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου λιμού στη Γάζα».

10:38 Ακτιβιστές μοιράζουν παιχνίδια και γλυκά σε τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο της Γάζας

Το τέλος του Ραμαζανιού είναι μεγάλη γιορτή για τους μουσουλμάνους και συνοδεύεται από λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες τα παιδιά παίρνουν δώρα αλλά στη Γάζα η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η προσπάθεια ακτιβιστών να φτιάξουν το κέφι των τραυματισμένων παιδιών που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, μοιράζοντας δώρα και γλυκά.

10:25 Το Ισραήλ συλλαμβάνει πάνω από δέκα άτομα σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε τουλάχιστον 14 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Οκτώ άτομα στην πόλη Τουλκαρέμ
  • Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Ένα άτομο στην πόλη Idna, δυτικά της Χεβρώνας
  • Ένας νεαρός άνδρας στην Μπέιτ Αμρίν, δυτικά της Ναμπλούς.

Επιπλέον, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Βηθλεέμ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh, όπου οι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, σύμφωνα με το Wafa.

Χάρτης της Δυτικής Όχθης

10:08 «Ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει» – Άρθρο συντηρητικού δημοσιογράφου στους ΝYT

Ο συντηρητικός αρθρογράφος Bret Stephens έγραψε στους New York Times ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «πρέπει να φύγει» προκειμένου το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του στον πόλεμο.

«Το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη στην περιοχή, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη ζημιά στους αμάχους. Πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει τους ομήρους του χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον πρωταρχικό στόχο της καταστροφής της Χαμάς», έγραψε ο Stephens και πρόσθεσε: «Και για να συμβούν όλα αυτά αποτελεσματικά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να φύγει».

Αναφερόμενος στην πτώση του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις, ο Stephens είπε ότι «είναι επικίνδυνο» ο Νετανιάχου, τον οποίο «ο λαός ούτε υποστηρίζει ούτε εμπιστεύεται», να ηγείται του Ισραήλ.

«Το να επιθυμούμε να φύγει ο Νετανιάχου είναι η πιο mainstream θέση που μπορεί να υπάρξει – και μια θέση που οι ειλικρινείς φίλοι του Ισραήλ δεν πρέπει ποτέ να φοβούνται να εκφράσουν», πρόσθεσε ο Stephens.

10:03 Περισσότερα από τον Μπάιντεν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision, στην οποία άσκησε τη σκληρότερη κριτική μέχρι στιγμής στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τόνισε συγκεκριμένα την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τρόφιμα στους απελπισμένους Παλαιστίνιους που αντιμετώπιζαν λιμό.

«Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του [του Νετανιάχου]. Νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι αυτά τα τρία οχήματα χτυπήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξουδετερώθηκαν», δήλωσε ο Μπάιντεν στον δημοσιογράφο.

«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να ζητήσουν απλώς κατάπαυση του πυρός για τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες και να επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισέρχονται στη χώρα. Έχω μιλήσει με όλους, από τους Σαουδάραβες μέχρι τους Ιορδανούς και τους Αιγύπτιους. Είναι έτοιμοι να μεταφέρουν αυτά τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην καλυφθούν οι ιατρικές και επισιτιστικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

09:55 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε δεκάδες στόχους στη Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δεκάδες στόχους στη Γάζα την τελευταία ημέρα, συμπεριλαμβανομένων «στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εκτοξευτών, φρεατίων σήραγγας και υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία πολεμική ενημέρωση.

Ο στρατός έπληξε συγκεκριμένα τοποθεσίες στην Τζαμπάλια και στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, όπου διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί πλήγματα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Οι τελευταίες επιθέσεις στόχευσαν επίσης αρκετούς «τρομοκρατικούς πυρήνες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σκοτώνοντας πολλούς μαχητές.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα στο τέλος του Ραμαζανιού είχαν επίσης βαρύτατο απολογισμό μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων ο θάνατος τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, σύμφωνα με διασώστες.

09:48 «Η χειρότερη εποχή που έχουμε ζήσει»

Ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα κάνουν ό,τι μπορούν για να ακολουθήσουν τις παραδόσεις του Eid al-Fitr (του τέλους του Ραμαζανιού), ο πόλεμος συνεχίζεται και δυσκολεύει τους εορτασμούς.

«Δεν υπάρχει χαρά ή όρεξη για τον εορτασμό των ιερών εκδηλώσεων», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ahmed Ismail, καταστηματάρχης στη Ράφα. «Ακόμη και τα παιδιά δεν έχουν ενδιαφέρον για τα παιχνίδια όπως στο παρελθόν. Αυτή είναι η χειρότερη εποχή που έχουμε ζήσει ποτέ».

Ο Τζαμπρ Χασάν, ένας εκτοπισμένος άνδρας στη νότια πόλη, πρόσθεσε: «Υποφέρουμε σε όλα τα μέτωπα. Οι άνθρωποι με δυσκολία επιβιώνουν. Με δυσκολία μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Δεν σκεφτόμαστε πλέον το Eid ή τη γιορτή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή χαράς».

09:43 Ο παράλληλος «πόλεμος» του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ενόσω ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πια τον έβδομο μήνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συντελείται ένας δεύτερος σε βάρος των Παλαιστινίων, μπροστά στα μάτια όλων, αν και λιγότερο εμφανής.

Διαρκής εδώ και δεκαετίες, εντεινόμενος επί των κυβερνήσεων Νετανιάχου, είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, με ώθηση από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του.

Δεν συνίσταται μόνο στις φονικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων εβραίων εποίκων ή στις αθρόες -συχνά αυθαίρετες- συλλήψεις Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.

Μέρα με την ημέρα η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει μεθοδικά να «θάψει» την λύση των δύο κρατών και την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστικού κράτους, «ροκανίζοντας» παράνομα όλο και περισσότερα εδάφη.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της Μαργαρίτας Βεργολιά εδώ 

09:35 Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου – Εξηγήσεις για την ανθρωπιστική της πολιτική στη Γάζα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει σήμερα την προσφυγή μη κυβερνητικών οργανώσεων που ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να δώσει εξηγήσεις για την ανθρωπιστική της πολιτική στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 18 Μαρτίου πέντε ΜΚΟ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας οι ισραηλινές αρχές «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους ως δύναμης κατοχής» παρέχοντας κάθε απαραίτητη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Έπειτα από μια πρώτη εξέταση του ζητήματος την προηγούμενη εβδομάδα, το Δικαστήριο έδωσε διορία ως σήμερα, 10 Απριλίου, στην ισραηλινή κυβέρνηση για να απαντήσει σε σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων: ποια μέτρα θα λάβει για να αυξήσει την πρόσβαση της βοήθειας, ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ και πόσα αιτήματα για συντονισμό και πρόσβαση βοήθειας έχει απορρίψει και για ποιο λόγο.

Οι ΜΚΟ στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, προτού το δικαστήριο λάβει την απόφασή του.

09:30 Το Ισραήλ «θα απαντήσει» λέει ο υπουργός Εξωτερικών μετά την απειλή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν

Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ θα προβούμε σε αντίποινα στο έδαφός του, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Τα σχόλια έρχονται μετά την ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σε ομιλία του με αφορμή την έναρξη του Eid al-Fitr υποσχέθηκε ότι «μια απάντηση» έρχεται μετά τη φονική βομβιστική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», ανέφερε ο Κατζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

09:16 Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί

Σε ομιλία του με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το Ισραήλ, λέγοντας ότι το κράτος «πρέπει» και «θα» αντιμετωπίσει αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

«Το σατανικό καθεστώς έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Σε μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ με τους περιφερειακούς αντιπάλους, ύποπτα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα την 1η Απριλίου σε μια επίθεση που σκότωσε επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων στρατηγών.

09:01 Ο Γκάλαντ λέει ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εισβολή στη Ράφα, διαψεύδοντας τον Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημέρα για την επιχείρηση στη Ράφα», σύμφωνα με πηγές. Αυτό έρχεται μία ημέρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι η επιχείρηση στη Ράφα «θα γίνει» και ότι «έχει οριστεί ημερομηνία».

08:45 Παλαιστίνιοι προσεύχονται στη Ράφα για το τέλος του Ραμαζανιού

Γάζα

Παλαιστίνιοι προσεύχονται στα συντρίμμια της Γάζας

08:32 Το τέλος του Ραμαζανιού δεν φέρνει ελπίδα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.

Η κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα εξακολουθεί να είναι απελπιστική καθώς το Ραμαζάνι τελειώνει χωρίς να έχει υπάρξει κατάπαυση πυρός. Σήμερα αναμένονται οι απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πρόταση των διαμεσολαβητών.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024