Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός του Καΐρου και η απάντηση της Χαμάς 

Γάζα: Η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός του Καΐρου και η απάντηση της Χαμάς 

Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και μη μάχιμων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 900 παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει την απελευθέρωση 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 900 παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων 100 με ισόβια κάθειρξη.

Αποκλειστικές πηγές της Παλαιστινιακής Αντίστασης αποκάλυψαν στο Al Mayadeen λεπτομερή σημεία της πρότασης των διαμεσολαβητών που παρουσιάστηκε στη Χαμάς, διευκρινίζοντας και τη θέση της οργάνωσης επ’ αυτής. Βέβαια, οι κόκκινες γραμμές της Χαμάς, είναι γνωστές και ειπωμένες από καιρό.

Η πρόταση αποτελείται από τρία στάδια, όπου το κάθε στάδιο διαρκεί 42 ημέρες. Καθώς δεν αναφέρεται στο κείμενο που αποκάλυψε η ιστοσελίδα του Λιβάνου, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ, η οποία θα μείωνε τις πρότερες διαφορές Ισραήλ-Χαμάς.

Η επιστροφή των εκτοπισμένων πίσω στις περιοχές που διέμεναν – γιατί οι κατοικίες είναι ως επί το πλείστον κατεστραμμένες – απότελεί ένα από τα κύρια αιτήματα των οργανώσεων.

Πρώτο στάδιο – Η επιστροφή των εκτοπισμένων

Η πρώτη φάση περιστρέφεται γύρω από τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί, ενώ αναγνωρίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση συνεπαγόταν την επιστροφή 2.000 εκτοπισμένων ατόμων ανά ημέρα. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επιπλέον την εφαρμογή προσωρινών ρυθμίσεων στέγασης στη βόρεια περιοχή, υπό την επίβλεψη ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων ατόμων.

Επιπλέον, 500 φορτηγά με βοήθεια θα παραδίδονται καθημερινά, με ένα μέρος να διατίθεται στη βόρεια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων σκηνών και τροχόσπιτων. Επιπλέον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αρτοποιείων, ενώ θα αποκατασταθούν υποδομές όπως δρόμοι, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση και δίκτυα επικοινωνίας. Επιπλέον, θα επιτραπεί η είσοδος σε εξοπλισμό για την απομάκρυνση των συντριμμιών.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέφρασε αντιρρήσεις για το θέμα της σταδιακής επιστροφής των εκτοπισμένων. Η πρόταση αναφέρει επίσης να μετακινηθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε τοποθεσίες που ορίζονται από το Ισραήλ στον χάρτη.

Το πρώτο «όχι»

Αλλά η Χαμάς απέρριψε αυτή την πρόταση, θεωρώντας ιδιαίτερα ασαφή τον όρο «εκτός πυκνοκατοικημένων περιοχών», ο οποίος θα έδινε στο»Ισραήλ την εξουσία και ευχαίρεια να ελέγχει αυτές τις περιοχές και να δημιουργεί μια νεκρή ζώνη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Χαμάς συμφώνησε με την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, υπό τον όρο ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί πλήρης αποχώρηση.

Η πρόταση περιελάμβανε επίσης την έγκριση του Ισραήλ για το άνοιγμα των οδών αλ-Ρασίντ και Σάλαχ αλ-Ντιν, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σταθμεύουν σε απόσταση 500 μέτρων από αυτές.
Η Χαμάς απέρριψε αυτή την πρόταση και αντ’ αυτού απαίτησε την απόσυρση τόσο από την οδό Σάλαχ αλ-Ντιν όσο από την οδό αλ-Ρασίντ. Πρότειναν οι ισραηλινές δυνάμεις να σταθμεύουν στον κόμβο «Netzarim» ως μέρος του πρώτου σταδίου.

Ωστόσο, τόνισαν ότι στο τέλος αυτού του σταδίου, όλες οι δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν εκτός συνόρων. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 900 παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων 100 με ισόβια κάθειρξη.

Τα προβλήματα που προέκυψαν με τους αιχμαλώτους

Όσον αφορά το ζήτημα των κρατουμένων, η Χαμάς επισήμανε δύο βασικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις πηγές, το πρώτο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ απαίτησε την απελευθέρωση 40 αιχμαλώτων. Αν όμως δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένα άτομα ανάμεσά τους, τότε επιμένει στην απελευθέρωση ανδρών αιχμαλώτων. Η Χαμάς απέρριψε αυτόν τον όρο.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η πρόταση περιλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ να απελάσει όποιον θέλει από τους ισοβίτες κρατούμενους, το οποίο επίσης απέρριψε η Χαμάς.

Παιδιά βοηθούν στρατιωτικό προσωπικό να συσκευάσει ρούχα που πρόκειται να πετάξουν από αέρος πάνω από τη Γάζα, πριν από τη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Fitr, στη Zarqa της Ιορδανίας στις 7 Απριλίου 2024. REUTERS/Alaa Al Sukhni

Το δεύτερο στάδιο – «Η επιστροφή σε βιώσιμη ηρεμία»

Οι πηγές αποκάλυψαν στο Al Mayadeen ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει «την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων και την επιστροφή σε βιώσιμη ηρεμία».

Ωστόσο, η Χαμάς θεώρησε ασαφή τον όρο «βιώσιμη ηρεμία» και τόνισε ότι το δεύτερο στάδιο δεν περιλαμβάνει καμία πληροφορία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός ή την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Το δεύτερο στάδιο δεν προσδιόριζε επίσης τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τις πηγές.

Το τρίτο στάδιο – «Η συμφωνία της Αντιγόνης»

Η συμφωνία ανταλλαγής περιλαμβάνει τις σορούς και τα λείψανα των σκοτωμένων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι πηγές αποκάλυψαν ότι η συμφωνία είναι πλήρως εγγυημένη από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανταλλαγή των νεκρών είναι βασικό αίτημα, με την διαφορά πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανέμεναν την ανταλλαγή των σορών ισραηλινών με κρατουμένους.

Η Χαμάς επιβεβαιώνει την προσήλωση στα «φυσικά αιτήματα»

Αυτό έρχεται μετά την επιβεβαίωση από την αντιπροσωπεία της Χαμάς στις 8 Απριλίου της προσήλωσης του κινήματος στα φυσικά εθνικά του αιτήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς τόνισε την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα σταματήσει πλήρως την επιθετικότητα, θα διασφαλίζει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα και θα επιτρέπει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν ελεύθερα στις περιοχές και τους τόπους διαμονής τους, καθώς και θα παρέχει ανακούφιση στον παλαιστινιακό λαό και θα ξεκινά την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν από την ισραηλινή κατοχή.

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κίνημα επανέλαβε τη δέσμευσή του, μαζί με όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις και παρατάξεις, για την επίτευξη των εθνικών στόχων και τη δημιουργία ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την αλ-Κουντς και το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024