Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Όχι» της Χαμάς στη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Όχι» της Χαμάς στη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από μέρη της Γάζας δεν σημαίνει επιτυχίες στο πεδίο, λένε ισραηλινά ΜΜΕ - «Αργεί η εκεχειρία» λέει το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα προετοιμάζονται για μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στη νότια πόλη Ράφα, μετά την αποχώρησή τους από τη Χαν Γιουνίς και άλλα μέρη της Γάζας, με τη Hareetz να αναφέρει ότι αποσύρθηκαν χωρίς να επιτύχουν κανέναν από τους στόχους τους.

Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση ωστόσο να το διαψεύδει σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματά της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει κράτος μέλος του ΟΗΕ.

Νέα επιδρομή στον Λίβανο σκότωσε τρία άτομα, ανάμεσά τους αξιωματικούς της Χεζμπολάχ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Δείτε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

06:00 «Πού είναι το σπίτι μου»;

Κάτοικοι της Χαν Γιουνίς που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων AP περιέγραψαν σοκαριστικές στιγμές καθώς επέστρεφαν για να βρουν ερείπια εκεί που κάποτε ήταν τα σπίτια τους.

«Δεν μπορούσα να βρω το σπίτι μου λόγω όλης αυτής της καταστροφής», είπε ο Magdy Abu Sahrour. «Πού είναι ο τόπος μου, πού είναι το σπίτι μου»;

Μια γυναίκα που συστήθηκε μόνο με το μικρό της όνομα, Χανάν, είπε: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τον πόνο μέσα μου».

«Οι αναμνήσεις μας, τα όνειρά μας, τα παιδικά μας χρόνια εδώ, η οικογένειά μας… Ολα έχουν φύγει», είπε με τη φωνή της να σπάει.

Η Χανάν έβαλε σ’ ένα σακίδιο μερικά αντικείμενα που βρήκε, ανάμεσά τους ένα πλαστικό κόκκινο λουλούδι.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις αποχώρησαν από τη Χαν Γιουνίς μετά από μήνες μάχης, και τώρα λένε ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στη γειτονική Ράφα.

05:30 Νέο «όχι» της Ουάσιγκτον για ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα

Η αμερικανική διπλωματία επανέλαβε την εναντίωσή της σε οποιαδήποτε ισραηλινή ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνησή του όρισε «ημερομηνία» γι’ αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι.

«Εχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούμε ότι μαζική στρατιωτική εισβολή στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για τους αμάχους» και «θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

«Τους έχουμε πει καθαρά πως θεωρούμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί ο θεμιτός στόχος», δηλαδή «να φθαρούν, να εξαρθρωθούν και να νικηθούν» μονάδες της Χαμάς «που βρίσκονται ακόμη στη Ράφα», είπε ο κ. Μίλερ, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική πλευρά δεν είναι ενήμερη για την ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νετανιάχου.

04:45 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drone και αντιαεροπορικό σύστημα των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Δευτέρα κατέστρεψαν σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας με δυο πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση, χερσαίο σταθμό ελέγχου και ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) των ανταρτών Χούθι, αντίστοιχα στο έδαφος της Υεμένης και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», ανέφερε μέσω X το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προχθές Κυριακή εκτοξεύθηκε αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος (ASBM) από περιοχή ελεγχόμενη από τους Χούθι προς τον Κόλπο του Αντεν, όπου «πλοίο της συμμαχίας» συνόδευε το MV Hope Island, φορτηγό υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, βρετανικής ιδιοκτησίας, το οποίο διαχειρίζεται ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση «αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές». Ηταν «η πέμπτη» εκτόξευση πυραύλου εναντίον του πλοίου του συνασπισμού και του Hope Island, πάντα κατά τη CENTCOM.

04:00 Χρήση για πρώτη φορά του «Σιδηρού Θόλου» των θαλασσών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome», τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», για να αντιμετωπιστεί «ύποπτο» εναέριο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του.

Το βράδυ χθες Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό στον τομέα της Εϊλάτ, πόλης στο νότιο άκρο της ισραηλινής επικράτειας.

«Αφού ήχησαν οι σειρήνες στην περιφέρεια της Εϊλάτ εξαιτίας της παρείσφρησης εχθρικού εναέριου συστήματος, οι ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν ύποπτο εναέριο στόχο που διερχόταν (πάνω) από την ισραηλινή επικράτεια.

Ο στόχος αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το ναυτικό σύστημα άμυνας C-Dome», ανέφερε ο στρατός σε λακωνικό ανακοινωθέν του, διαβεβαιώνοντας πως δεν έλαβε πληροφορίες για «κανέναν τραυματισμό και καμιά ζημιά».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε αν το «ύποπτο» εναέριο σύστημα ήταν drone ή πύραυλος, πάντως επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για την «πρώτη επιχειρησιακή χρήση του C-Dome».

03:19 Χαμάς: Η απειλή για εισβολή στη Ράφα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, μιλώντας στο Al Jazeera ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Νετανιάχου για επικείμενη επίθεση στη Ράφα «εγείρει ερωτήματα σχετικά με το σκοπό των διαπραγματεύσεων».

«Η επιτυχία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης εξαρτάται από τον τερματισμό της επίθεσης», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα «αιτήματα μας είναι ξεκάθαρα: τερματισμός της επίθεσης εναντίον του λαού μας».

03:00 Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα

Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 16 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα.

Ένας γιατρός, που αναγνωρίστηκε ως ο Σάντι Αμπού Χασανέιν, σκοτώθηκε επίσης σε επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Τουλάχιστον 10 πτώματα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιών, ανασύρθηκαν από εργαζόμενους της πολιτικής άμυνας μετά τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου κατοικιών στη Χαν Γιουνίς.

Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, προσθέτουν οι αναφορές.

02:35 Νέα μέτρα κατά του Ισραήλ από την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ».

Όπως υποστήριξε, «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το Ισραήλ να εμποδίσει την προσπάθειά μας να παραδώσουμε από αέρος βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας που παλεύουν με την πείνα».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε ο Χακάν Φιντάν, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια σειρά νέων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:11 Ισραήλ: 419 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα

Το Γραφείο Συντονισμού των Ισραηλινών Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη (COGAT) αναφέρει ότι 419 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός φορτηγών με βοήθεια» από την έναρξη του πολέμου.

Είπε επίσης ότι 29 φορτηγά με τρόφιμα «συντονίστηκαν στη βόρεια Γάζα», όπου απειλείται με λιμό.

01:42 Γκουτέρες: Η άρνηση εισόδου διεθνών δημοσιογράφων στη Γάζα επιτρέπει την παραπληροφόρηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέει ότι η άρνηση εισόδου διεθνών δημοσιογράφων στη Γάζα «επιτρέπει την παραπληροφόρηση και την ανάπτυξη ψευδών αφηγήσεων».

«Ένας πόλεμος πληροφοριών έχει προστεθεί στο τραύμα του πολέμου στη Γάζα – αποκρύπτοντας τα γεγονότα και μεταθέτοντας την ευθύνη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

01:15  Το Ισραήλ κατέχει τις σορούς 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές αρχές κρατούν τις σορούς 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Όπως αναφέρει, μεταξύ των σορών βρίσκεται και αυτή του μυθιστοριογράφου και ακτιβιστή Walid Daqqah, Παλαιστίνιου πολίτη του Ισραήλ, ο οποίος έπασχε από καρκίνο σε τελικό στάδιο και πέθανε κατά την κράτησή του.

«Καμία απόφαση» δεν έχει ληφθεί για την τύχη της σορού του μέχρι στιγμής, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

00:50 Δεκάδες πτώματα εντοπίστηκαν στη Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

Ο αριθμός των πτωμάτων που έχει περισυλλεγεί στη Χαν Γιουνίς, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ανέρχεται πλέον σε 84, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο, οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία ανασύρουν πτώματα κάτω από τα ερείπια από την πόλη της νότιας Γάζας, ενώ οι καταστροφές από τις επιθέσεις και τις μάχες είναι εκταταμένες.

00:31 Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενέκριναν το φονικό χτύπημα στο προξενείο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενέκρινε το θανατηφόρο χτύπημα, το οποίο πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραή, στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

«Η Αμερική είναι υπεύθυνη για αυτό το περιστατικό και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου προξενείου.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και δύο ευρωπαϊκές χώρες αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] που καταδίκασε την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία είναι ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσει την επίθεση», πρόσθεσε.

00:10 PRCS: Σημαντικές ζημιές στο νοσοκομείο αλ- Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη νότια πόλη της Γάζας, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι οι ομάδες της διαπίστωσαν «σημαντικές ζημιές στο νοσοκομείο και στον ιατρικό εξοπλισμό του, καθώς και εβραϊκά γράμματα στους τοίχους».

Η Χαν Γιουνίς είχε υποστεί επί μήνες έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και μάχες. Τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν εισβάλει αρκετές φορές στο νοσοκομείο, σκοτώνοντας ανθρώπους, περικυκλώνοντάς το με τανκς και αναγκάζοντας τους γιατρούς, τους ασθενείς και τις οικογένειες εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί να το εκκενώσουν.

23:39 Σειρήνες στην Εϊλάτ

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στην Εϊλάτ, μετά από αναφορές για επίθεση με drone.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη έχουν επιχειρήσει να εκτοξεύσουν πολλές φορές μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ.

23:20 Η Χαμάς εξετάζει πρόταση εκεχειρίας, με κατάπαυση του πυρός 6 εβδομάδων και απελευθέρωση των ομήρων

Η Χαμάς εξετάζει μια πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας σε τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων προβλέπει κατάπαυση του πυρός για διάστημα έξι εβδομάδων, ανέφερε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Αυτή η πρώτη φάση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 800-900 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προβλέπεται εξάλλου η είσοδος στον θύλακα 400-500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε καθημερινή βάση και η επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, στις εστίες τους.

22:48 Περίπου 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους στη Γάζα

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα δημοσιεύει επικαιροποιημένα στοιχεία για τις 185 ημέρες από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με αυτά:

  • Τουλάχιστον 33.207 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 14.520 παιδιών.
  • Χιλιάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι ή παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
  • Τουλάχιστον 485 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί.
  • Περισσότεροι από 75.930 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
  • Τουλάχιστον 11.000 Παλαιστίνιοι με σοβαρά τραύματα χρειάζονται θεραπεία.
  • Περίπου 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους.
  • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες.
  • Πάνω από 310 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 20 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας.

22:20 Gisha: Χωρίς κατάπαυση του πυρός, η ισραηλινή βοήθεια δεν έχει νόημα

Η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, Gisha, αναφέρει ότι τα βήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη βελτίωση των ροών βοήθειας προς τη Γάζα δεν θα έχουν νόημα εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή αποτελεσματική αποσυμφόρηση.

«Αυτά τα μέτρα και πολλά άλλα θα έπρεπε να έχουν συμβεί εδώ και μήνες. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους και πόνο που θα μπορούσαν να αποφευχθούν για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα για να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική ανταπόκριση στην καταστροφή», τονίζει η ομάδα.

21:56 ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την ημερομηνία εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερωθεί για την ημερομηνία εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, μετά τη δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει οριστεί ημερομηνία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μίλερ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δει μια εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι πιστεύουμε πως μια στρατιωτική εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά επιζήμια αποτελέσματα για τους αμάχους αυτούς και ότι θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε.

21:28 Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Η Χαμάς απέρριψε την τελευταία ισραηλινή πρόταση για κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε στις συνομιλίες του Καΐρου, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της, ο Άλι Μπαράκα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

21:09 «Όχι» του Ισραήλ σε τουρκική πρόταση για ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Τουρκία γνωστοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημά της για ρίψη βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με την Άγκυρα να ανακοινώνει ότι αποφάσισε να απαντήσει με «μια σειρά νέων μέτρων» εναντίον του εβραϊκού κράτους.

«Σήμερα μάθαμε ότι το αίτημά μας, το οποίο έγινε δεκτό από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Αποφασίσαμε να λάβουμε μια σειρά από νέα μέτρα κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή την άρνηση παροχής βοήθειας «στους κατοίκους της Γάζας που λιμοκτονούν».

20:36 Λαπίντ – Μπλίνκεν συζήτησαν για τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, συζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφος, μετά τη συνάντηση, ο Λαπίντ δήλωσε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι δύσκολη αλλά εφικτή.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για την ανάγκη να μην πληγωθούν οι άνθρωποι στο παλαιστινιακό έδαφος.

20:07 Νετανιάχου: «Υπάρχει ημερομηνία» για την είσοδο των IDF στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι «υπάρχει ημερομηνία» για να μπουν τα στρατεύματα των IDF στη Ράφα.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει νίκη χωρίς επιχείρηση στη συγκεκριμένη πόλη.

Λέει επίσης ότι έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για τις συνομιλίες στο Κάιρο.

«Εργαζόμαστε συνεχώς για να πετύχουμε τους στόχους μας, κυρίως απελευθερώνοντας όλους τους ομήρους μας και επιτυγχάνοντας την πλήρη νίκη επί της Χαμάς», τονίζει στο μήνυμά του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:42 Βοήθεια φτάνει στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ καθώς πλησιάζει το Ιντ αλ-φιτρ

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στο κέντρο της Γάζας έλαβαν βοήθεια από την UNRWA ενόψει του Ιντ αλ-φιτρ (στην Ελλάδα γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ).

Όπως αναφέρει το Reuters, το προσωπικό του Οργανισμού μοίρασε εφόδια, συμπεριλαμβανομένων κονσερβοποιημένων τροφίμων, σε ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σχολικό συγκρότημα, καθώς οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για το τέλος του ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, όσοι έλαβαν βοήθεια στον καταυλισμό δήλωσαν ότι «δεν ήταν αρκετή» και ότι έχουν περάσει «σχεδόν δύο μήνες» από την τελευταία παράδοση επισιτιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιβιώνουν με «μόλις δύο γεύματα» την ημέρα.

Είπαν επίσης ότι χρειάζονται «είδη καθαρισμού», καθώς ζουν σε συνθήκες όπου «οι ασθένειες είναι ευρέως διαδεδομένες».

19:30 Δεν υπάρχει ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει επίσης ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Yair Lapid.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με την προγραμματισμένη εισβολή του στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ο Λευκός Οίκος είπε ότι «εναπόκειται στη Χαμάς να προχωρήσει» σε μια πιθανή συμφωνία.

«Στο τέλος του Σαββατοκύριακου, υποβλήθηκε μια πρόταση στη Χαμάς και τώρα θα εναπόκειται στη Χαμάς να προχωρήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

19:00 Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την εκκένωση της Ράφα

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι το Ισραήλ αγοράζει 40.000 σκηνές για να προετοιμαστεί για την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή ο αξιωματούχος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι οι σκηνές ήταν μέρος της προετοιμασίας για μια αναμενόμενη επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει σχέδιο εκκένωσης αμάχων ενόψει της επίθεσής του στη Ράφα και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε διαγωνισμό για την αναζήτηση προμηθευτή σκηνών νωρίτερα την ίδια ημέρα.

18:34 Η Ένωση Ξένων Τύπου πιέζει το Ισραήλ για άμεση πρόσβαση στη Γάζα

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών που καλύπτουν τα γεγονότα σε Ισραήλ και Γάζα εξέφρασε την ανησυχία του ότι έξι μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη επιτρέψει σε διεθνείς δημοσιογράφους να εισέλθουν στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Η έλλειψη πρόσβασης εγείρει «ερωτήματα για το τι δεν θέλει να δουν το Ισραήλ οι διεθνείς δημοσιογράφοι», ανέφερε η ένωση σε δήλωση της.

18:20 56 πτώματα εντοπίστηκαν στο Χαν Γιουνίς

Εργάτες ασθενοφόρων ανέσυραν τουλάχιστον 56 πτώματα από τον Khan Younis μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια πόλη της Γάζας.

Η πόλη, η οποία είχε υποστεί μήνες έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών και μαχών, έχει ακόμα τη μυρωδιά του θανάτου στον αέρα καθώς τα πτώματα ξεθάβονται από τα ερείπια, δήλωσαν κάτοικοι που επέστρεψαν στο πρακτορείο ειδήσεων France-Presse.

17:40 Κύπρος και Λίβανος συζητούν για τη συρροή προσφύγων λόγω του πολέμου

Η Κύπρος λέει ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος προκάλεσε έξαρση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, έχει αποδυναμώσει τις προσπάθειες του Λιβάνου να παρακολουθεί τα χωρικά του ύδατα και να αποτρέπει τις αναχωρήσεις πλοίων προσφύγων.

«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση [μεταξύ Μικάτη και Χριστοδουλίδη] κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε σε δήλωση του Κυπριακού κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

17:10 Μια σύλληψη για απειλή δολοφονίας του Νετανιάχου

Ένας κάτοικος του κεντρικού Ισραήλ συνελήφθη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και μια αστυνομική δύναμη κυβερνοεγκλήματος επειδή απείλησε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ύποπτος χρησιμοποίησε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για να δημοσιεύσει την «προτροπή», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο της ανάρτησης.

16:50 Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ εκτινάσσεται στο 6,2% του ΑΕΠ

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ αυξήθηκε στα 15 δισεκατομμύρια σέκελ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο – ισοδύναμο με το 6,2 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του, καθώς η χώρα συνεχίζει να πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το έλλειμμα ανεβαίνει σταθερά το 2024, φτάνοντας το τελευταίο ποσοστό του 6,2% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 5,6% τον Φεβρουάριο και 4,8% τον Ιανουάριο.

16:30 Διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της για τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ

Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «απολύτως ενωμένη» όσον αφορά τη σύγκρουση στη Γάζα, παρά τους ισχυρισμούς για διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου, που έχουν διατυπωθεί από αρκετά ΜΜΕ.

Οι διαιρέσεις φάνηκε να έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Κάμερον, να υιοθετεί μια πιο αυστηρή προσέγγιση στην κριτική του Ισραήλ σε σχέση με ορισμένους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Ντάουντεν πρότεινε την Κυριακή ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «απίστευτα υψηλά στάνταρ» σε σύγκριση με άλλα έθνη και υποστήριξε ότι υπάρχει «λίγη ευχαρίστηση από ορισμένους ανθρώπους για τον τρόπο με τον οποίο προωθούν αυτή την υπόθεση εναντίον του Ισραήλ».

Αλλά τη Δευτέρα, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση, λέγοντας ότι τα λόγια του Κάμερον και του Ντάουντεν είναι «συνεπή» με τη δήλωση του Ρίσι Σουνάκ την Κυριακή.

Σε εκείνη τη δήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Σουνάκ είπε:

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να νικήσει την απειλή από τους τρομοκράτες της Χαμάς και να υπερασπιστεί την ασφάλειά του.

Όμως, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοκαρισμένο από την αιματοχυσία και συγκλονισμένο από τη δολοφονία γενναίων Βρετανών ηρώων που έφερναν τρόφιμα σε όσους είχαν ανάγκη.

Αυτή η τρομερή σύγκρουση πρέπει να τελειώσει. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Η βοήθεια – την οποία έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να παραδώσουμε από ξηράς, αέρος και θαλάσσης – πρέπει να εισρεύσει».

16:14 Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λαπίντ, για συνάντηση με τον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 11 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα. Η συνάντηση δεν θα είναι ανοικτή για τον Τύπο, αναφέρει η Haaretz.

15:57 «Κατάλληλη στιγμή για να φέρουμε πίσω τους ομήρους» λέει ο Γκάλαντ – «Μετά θα επιστρέψουμε στις μάχες»

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην «κατάλληλη» στιγμή για να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους από τη Γάζα.

«Έχουμε την ύψιστη υποχρέωση να φέρουμε τους αιχμαλώτους μας πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο Γκάλαντ στους νέους στρατιώτες που επιστρατεύονται στο Σώμα Τεθωρακισμένων και Μηχανικού Μάχης.

Είπε ότι οι τελευταίοι μήνες του πολέμου επέτρεψαν στο Ισραήλ «να είναι ευέλικτο, να ενεργεί ελεύθερα και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να φέρει πίσω τους απαχθέντες».

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάλληλη στιγμή, αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά που πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στις μάχες και θα κάνουμε ό,τι πρέπει», δήλωσε ο Γκάλαντ.

15:53 Σκληρές Εικόνες – Μαζεύουν υπολείμματα σορών από το Αλ Σίφα

Ιατρικές ομάδες ανασύρουν σορούς Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

15:42 Ισραηλινός αξιωματούχος: Ακόμα δεν βλέπουμε συμφωνία στον ορίζοντα

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet επικαλέστηκε έναν άγνωστο ισραηλινό αξιωματούχο που μετρίασε ένα αισιόδοξο αιγυπτιακό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σημειώνεται «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες εκεχειρίας.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε: «Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ: «Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε συμφωνία στον ορίζοντα. Η απόσταση εξακολουθεί να είναι μεγάλη και δεν έχει υπάρξει τίποτα δραματικό στο μεταξύ».

Ένας άλλος ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρεται από το Ynet λέγοντας: «Χρειάζεται υπομονή. Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

15:35 Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Νικαράγουα στο ΔΔΔ – «Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αντίστασης στην κατοχή»

Ανάμεσα σε άλλα ο εκπρόσωπος της Νικαράγουα τόνισε στην παρουσίασή του στο ΔΔΔ κατά της Γερμανίας, ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όπως προκύπτει από τον Χάρτη δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να πάρουν τα όπλα απέναντι σε μια ξένη κατοχή, σε ένα ρατσιστικό καθεστώς».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

15:26 Αποκαΐδια στο Αλ Σίφα μετά την επίθεση του Ισραήλ

Απόλυτη καταστροφή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την επιδρομή των IDF. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω εικόνες.

Κατεστραμμένα τα πάντα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι IDF πολιόρκησαν και επιτέθηκαν για δεύτερη φορά το νοσοκομείο

Κατεστραμμένοι διάδρομοι και υγειονομικοί χώροι

15:15 Η προσφυγή της Νικαράγουας «έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη Γάζα»

Ο Raymond Murphy, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Galway, δήλωσε στο Al Jazeera από την Ιρλανδία ότι η υπόθεση της Νικαράγουα κατά της Γερμανίας είναι «μια πολύ σημαντική υπόθεση».

«Επιδιώκει να αποσαφηνίσει ορισμένα νομικά ζητήματα. Στην καρδιά αυτής της υπόθεσης, υπάρχουν δύο νομικά ζητήματα – τι σημαίνει η υποχρέωση πρόληψης και τιμωρίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συμβάσεις της Γενεύης και το Κοινό Άρθρο 1, το οποίο απαιτεί από όλα τα κράτη να σέβονται και να διασφαλίζουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε.

«Η υπόθεση έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη Γάζα, αλλά και για όλα τα κράτη που κατασκευάζουν όπλα και προμηθεύουν κράτη και άλλα μέρη με όπλα τα οποία τελικά χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπιστικού δικαίου, της σύμβασης κατά της γενοκτονίας και ενός πλήθους άλλων διεθνών μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία των αμάχων και άλλων ευάλωτων ομάδων», πρόσθεσε ο Murphy.

15:05 Ο ισραηλινός στρατός προωθεί νέα μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον αγώνα κατά της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός παρουσιάζει μια νέα μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που, όπως λέει, έχει βοηθήσει σημαντικά στη μάχη κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το Star είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας μετά το Eitan.

«Αυτή είναι μια ώρα πολέμου, μια ιστορική ώρα», δήλωσε ο υποστράτηγος Tomer Bar. «Ανοίγουμε την 147η Μοίρα, η οποία είναι μια τεράστια προσθήκη στη δύναμη. Το σύνολο του συστήματος UAV αποδεικνύει επιχειρησιακή ικανότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο Bar δήλωσε ότι «χιλιάδες πράκτορες της Χαμάς» έχουν σκοτωθεί από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μαζί με τις επιχειρήσεις πληροφοριών που διεξάγονται τους τελευταίους έξι μήνες.

14:57 Πόσο καιρό θα χρειαστεί το ΔΔΔ για να αποφανθεί σχετικά με τα προσωρινά μέτρα κατά της Γερμανίας;

Όπως και με την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το ΔΔΔ πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνια για να εκδώσει οριστική απόφαση για την υπόθεση της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει προκαταρκτική απόφαση, αποφασίζοντας για τα προσωρινά μέτρα που ζητά η Νικαράγουα, εντός εβδομάδων.

14:48 «Προκατειλημμένη» χαρακτηρίζει την παρουσίαση της Νικαράγουας στο ΔΔΔ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η νομική εκπρόσωπος της Γερμανίας Tania von Uslar-Gleichen χαρακτηρίζει την παρουσίαση της Νικαράγουα «μεροληπτική», προσθέτοντας ότι η Γερμανία προσβλέπει στην αυριανή αντίκρουση των κατηγοριών.

«Η παρουσίαση της Νικαράγουα ήταν κατάφωρα προκατειλημμένη και θα σας πούμε αύριο πώς ανταποκρινόμαστε πλήρως στις ευθύνες μας», δήλωσε η ίδια.

14:40 «Κάτι κινείται μέσα στο Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας»

Ενώ από την Αίγυπτο προκύπτουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την κατάπαυση του πυρός, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, λέει στο Al Jazeera ο Luciano Zaccara, καθηγητής πολιτικής του Κόλπου στο Κέντρο Σπουδών Κόλπου του Πανεπιστημίου του Κατάρ.

Η απόσυρση των δυνάμεων από τη Γάζα αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση των στρατευμάτων για τη μελλοντική τους αποστολή στη Ράφα, «που σημαίνει ότι ο Νετανιάχου δεν έχει σταματήσει να επιδιώκει τον κύριο στόχο, που είναι η πλήρης καταστροφή της Χαμάς», δήλωσε ο Zaccara.

Όμως η κυβέρνηση γνωρίζει την αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των αιχμαλώτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκείνους που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Φαίνεται ότι κάτι κινείται στο εσωτερικό του Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να δείξουν ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας λύσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες για να δούμε αν θα επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Zaccara.

14:14 Δύο εξαιρετικά άβολες ώρες για τη Γερμανία

Οι δύο ώρες στο ΔΔΔ πρέπει να ήταν πολύ δυσάρεστες για τη Γερμανία. Ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, η χώρα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη διευκόλυνση της γενοκτονίας.

Η νομική ομάδα της Νικαράγουας έκανε λόγο για δικαστικό δράμα, διότι πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση.

Δύο χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στη Γάζα βρίσκονται εδώ στο ανώτατο δικαστήριο.

Και οι δύο έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και γι’ αυτό η Νικαράγουα υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει τη δική της υποχρέωση να εκπληρώσει αυτή τη σύμβαση και να μην διευκολύνει τη γενοκτονία.

14:02 Η Νικαράγουα ζητά από το ΔΔΔ τη λήψη μέτρων κατά της Γερμανίας

Ο εκπρόσωπος της Νικαράγουας Γκόμεζ, στις τελικές παρατηρήσεις του, ανέγνωσε το αίτημα της χώρας του προς το ΔΔΔ να διατάξει τα ακόλουθα προσωρινά μέτρα:

  • Η Γερμανία πρέπει να αναστείλει αμέσως τη βοήθειά της προς το Ισραήλ, ιδίως τη στρατιωτική της βοήθεια.
  • Η Γερμανία πρέπει να διασφαλίσει αμέσως ότι στρατιωτικός εξοπλισμός ή όπλα ή άλλος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και έχει ήδη παραδοθεί από τη Γερμανία και γερμανικούς φορείς στο Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
  • Η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Ο εκπρόσωπος της Νικαράγουα με αξιωματούχους της ΠΑ

13:55 Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν οι ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του σχηματισμού «Εβραϊκός Σιωνισμός», Μπεζαλέλ Σμότριχ, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την οποία τον καλεί να συγκαλέσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, τονίζοντας ότι είναι «το μόνο όργανο που είναι εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου».

«Δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης της απόσυρσης των δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και της μείωσης της γενικής έντασης του πολέμου, ενώ καθυστερεί για εβδομάδες η είσοδος στη Ράφα, μαζί με τις αναφορές για προθέσεις του Ισραήλ να συζητήσει την επιστροφή των κατοίκων της Γάζας στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, θέτοντας ουσιαστικά τέρμα στον πόλεμο, και εκτός από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια πολύ ευρεία εντολή που δόθηκε στις διαπραγματευτικές ομάδες, απαιτώ από εσάς να συγκαλέσετε μια ειδική συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου, όπου θα λάβουμε πλήρη ενημέρωση και όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του πολέμου», έγραψε ο Σμότριχ.

13:48 Ο αντιπολιτευόμενος Λαπίντ προσφέρει τη στήριξή του στον Νετανιάχου για πιθανή συμφωνία για τους ομήρους

Εν μέσω αντιδράσεων των ακροδεξιών συμμάχων του Νετανιάχου για τις διαρροές για πρόοδο στις συνομιλίες, και για την απόσυρση του στρατού από τη Χαν Γιούνις, ο αντιπολιτευόμενος Λαπίντ αναφέρει ότι μπορεί ο ίδιος να δώσει στήριγμα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους.

13:38 «Θυσία των ομήρων στον βωμό του Μεσσιανισμού» – Οργή των συγγενών κατά της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση

Οι οικογένειες των ομήρων σχολίασαν με τις δηλώσεις των ακροδεξιών υπουργών Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία. Δήλωσαν ότι «η απόλυτη νίκη θα επιτευχθεί στη συμφωνία τώρα και όχι στη Ράφα».

Επέκριναν τον Ben-Gvir και τον Smotrich «επειδή ξεχνούν τι σημαίνει να είσαι Εβραίος και την αξία της λύτρωσης των αιχμαλώτων» και πρόσθεσαν: «Αυτοί που εκπροσωπούν μια ακραία μειονότητα θυσιάζουν 133 ομήρους στο όνομα του μεσσιανικού ζηλωτισμού. Ο λαός του Ισραήλ θέλει τους ομήρους στο σπίτι τους και είναι αδιανόητο ότι την παραμονή της γιορτής της ελευθερίας, τα συμφέροντα του πολιτικού συνασπισμού θα μπορούσαν να κάνουν τον Νετανιάχου να ματαιώσει μια συμφωνία για άλλη μια φορά».

13:25 Η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα απέκρουσε 11 επιθέσεις

Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αποκρούσει επιθέσεις εναντίον 11 πλοίων από τότε που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες από την έναρξη της, η επιχείρηση έχει συνοδεύσει 68 πλοία και έχει αποκρούσει 11 επιθέσεις», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

Ο Έλληνας διοικητής Βασίλειος Γρυπάρης δήλωσε ότι αυτό περιελάμβανε την κατάρριψη εννέα εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους και τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων.

Οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης έχουν αναστατώσει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης μιας παράκαμψης δύο εβδομάδων γύρω από το άκρο της νότιας Αφρικής.

13:06 Ποιος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που σκότωσε το Ισραήλ

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε ένας διοικητής της Χεζμπολάχ, καθώς ισραηλινά μαχητικά έπληξαν το χωριό as-Sultaniyah.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πρόκειται για τον διοικητή Ali Ahmad Hussein και δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Ο διοικητής ήταν μέλος της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση για την κηδεία του Χουσεΐν. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν επίσης άλλα δύο άτομα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά στα νότια σύνορα του Λιβάνου παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, αυξάνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

12:45 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΔΔΔ με κατηγορούμενη τη Γερμανία – Στο βήμα οι εκπρόσωποι της Νικαράγουα

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) άρχισε διήμερες ακροάσεις για να εξετάσει το αίτημα της Νικαράγουας να επιβληθούν έκτακτα μέτρα κατά της Γερμανίας για την υποστήριξή της στον πόλεμο του Τελ Αβίβ κατά της Γάζας.

Ακολουθούν οι κυριότερες ειδήσεις μέχρι στιγμής:

  • Ο πρεσβευτής της Νικαράγουα στις Κάτω Χώρες, Carlos Jose Arguello Gomez, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Γερμανία παραβίασε τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 συνεχίζοντας να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα, αφού το ΔΔΔ έκρινε ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ παραβίασε ορισμένα δικαιώματα που εγγυάται η σύμβαση κατά την επίθεσή του στη Γάζα.
  • «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η Γερμανία γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά τουλάχιστον τον σοβαρό κίνδυνο διάπραξης γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Gomez στο δικαστήριο.
  • Το Βερολίνο είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του Ισραήλ και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 30% των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
  • Η Γερμανία έστειλε 327 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στο Ισραήλ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

12:30 ΠΟΥ: Το μπλοκάρισμα της βοήθειας στη Γάζα είναι «απαράδεκτο και απάνθρωπο»

Φιλανθρωπικές οργανώσεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι μπλοκάρει τη βοήθεια, αλλά το Ισραήλ υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του και κατηγόρησε τις ελλείψεις στην αδυναμία των οργανώσεων βοήθειας να διανείμουν τη βοήθεια μόλις αυτή φτάσει.

«Η άρνηση των βασικών αναγκών – τρόφιμα, καύσιμα, αποχέτευση, στέγη, ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη – είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», έγραψε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ιατρικές προμήθειες παραδόθηκαν για πρώτη φορά μέσω του περάσματος Μπέιτ Χανούν (Ερέζ) μεταξύ και της βόρειας Γάζας, όπως έδειξαν πλάνα του AFPTV.

12:12 «Απέχουμε πολύ από το να σταματήσουμε», λέει ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 13 TV αναφέρει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εκκενώσει τη Ράφα εντός μιας εβδομάδας και η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες με περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί από τις αδιάκοπες επιθέσεις.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι μια «σημαντική δύναμη» παραμένει στη Γάζα για να συνεχίσει τις στοχευμένες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στη νότια Χαν Γιουνίς, τη γενέτειρα του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, φέρνοντας την παρουσία των στρατευμάτων του σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του εξάμηνου πολέμου.

Αλλά αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι τα στρατεύματα απλώς ανασυντάσσονται καθώς ο στρατός ετοιμάζεται να κινηθεί προς τη Ράφα. «Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και απέχουμε πολύ από το να σταματήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού, αντιστράτηγος Herzi Halevi.

11:51 Η οικογένεια του εκλιπόντος Παλαιστίνιου κρατουμένου, Ουάλιντ Ντάκα, καταγγέλλει ότι το Ισραήλ δεν της παραδίδει τη σορό του

«Οι κατοχικές αρχές παρακρατούν τη σορό του», αναφέρει η οικογένεια του Ουάλιντ Ντάκα που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές μετά από 38 χρόνια κράτησης.

Ο Ουάλιντ Ντάκα, 62 ετών, πέθανε στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ, σε νοτιοδυτικό προάστιο του Τελ Αβίβ. Έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών που διαγνώστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Είχε αντιμετωπίσει λευχαιμία πριν αρκετά χρόνια.

«Παρά τις διεθνείς και παλαιστινιακές εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του εξαιτίας σοβαρής ιατρικής αμέλειας στη φυλακή, παρέμεινε κρατούμενος ως τον θάνατό του», ανέφερε η Λίμα Ναζίχ, παλαιστίνια δικηγόρος και ακτιβίστρια.

Διαβάστε την ιστορία του Ουάλιντ Ντάκα εδώ

Ο Ουάλιντ Ντάκα

11:42 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε γυναίκα που προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτες σε σημείο ελέγχου

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μια «τρομοκράτισσα» σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού η γυναίκα αρνήθηκε να ταυτοποιηθεί και στη συνέχεια προσπάθησε να μαχαιρώσει τους στρατιώτες εκεί.

Η βία έχει αυξηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 427 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί, κυρίως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις.

11:35 Ο ΟΗΕ στο Λίβανο ζητά την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Έξι μήνες μαχών μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν προκαλέσει «βαρύ φόρο αίματος και στις δύο πλευρές», ανέφερε η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) σε ανάρτησή της στο Χ.

«Ο αδιάκοπος κύκλος των χτυπημάτων και των αντεπιθέσεων κατά παράβαση της παύσης των εχθροπραξιών αποτελεί την πιο σοβαρή παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας από την υιοθέτησή της το 2006», ανέφερε η UNIFIL.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης για κλιμάκωση των μαχών κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου.

«Η βία και τα δεινά έχουν συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να σταματήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτείται μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση.

«Μια πολιτική διαδικασία, η οποία θα εδράζεται στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701, είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας».

11:22 Ποια προηγμένα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ λαμβάνει το Ισραήλ;

Οι εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα για την ανελέητη επίθεσή του στη Γάζα συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ παρέχουν κατ’ εκτίμηση 3,8 δισ. δολάρια ετησίως σε τέτοια βοήθεια.

Παρακάτω είναι τα προηγμένα όπλα που προμηθεύεται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπως τα παραθέτει το Al Jazeera:

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος διεθνής χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter, που θεωρείται το πιο τεχνολογικά προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Το Ισραήλ βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς 75 F 35 και – μέχρι πέρυσι – είχε παραλάβει 36, πληρώνοντας για αυτά με αμερικανική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης βοηθήσει το Ισραήλ να αναπτύξει και να εξοπλίσει το αμυντικό σύστημα πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iron Dome, το οποίο αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα στείλει στο Ισραήλ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να το βοηθήσουν να αναπληρώσει τους πυραύλους αναχαίτισης.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ισραηλινού συστήματος «David’s Sling», το οποίο έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη πυραύλων που εκτοξεύονται από απόσταση 100 έως 200 χιλιομέτρων (62-124 μίλια).

11:08 Αγνώριστη η Χαν Γιούνις μετά την καταστροφή

Μόλις έμαθαν ότι οι Ισραηλινοί θα αποχωρήσουν από την πόλη Χαν Γιουνίς, οι Παλαιστίνιοι που είχαν εκτοπιστεί στην πόλη Ράφα και στην κεντρική περιοχή του θύλακα έσπευσαν να επιστρέψουν για να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους και να ελέγξουν τα εναπομείναντα μέλη των οικογενειών τους που είχαν παγιδευτεί.

«Βλέπουμε πάνω από το 90% της πόλης να έχει καταστραφεί, όχι μόνο κατοικίες αλλά και δημόσιες εγκαταστάσεις, δρόμοι – ολόκληρες περιοχές έχουν καταστραφεί τόσο που δεν αναγνωρίζονται», αναφέρουν Παλαιστίνιοι στο Al Jazeera.

Ορισμένοι κάτοικοι του ανατολικού τμήματος της Χαν Γιουνίς ότι δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους δρόμους όπου ζούσαν όλη τους τη ζωή.

11:00 Ισραήλ: Η κατάπαυση πυρός αργεί – Επίκειται η επιχείρηση στη Ράφα

Ο Aidit Silman, υπουργός που βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, δηλώνει στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς απέχει ακόμη πολύ.

Ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό και το Ισραήλ πρέπει να δει τους στρατιωτικούς του στόχους.

Το Ισραήλ λέει ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από τη νότια Χαν Γιουνίς την Κυριακή, εκτός από ένα τάγμα, μετά από μήνες σφοδρών μαχών.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη «για να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων αυτής στη Ράφα» – όπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο από τις ανελέητες επιθέσεις στη Γάζα.

10:50 Ο ακροδεξιός υπουργός Ben-Gvir προειδοποιεί τον Νετανιάχου: «Χωρίς την επίθεση στη Ράφα, δεν έχει εντολή να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός»

10:37 «Νιώθουμε τη δυσοσμία» – Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Χαν Γιουνίς

Αφού τα ισραηλινά στρατεύματα εγκατέλειψαν την κατεστραμμένη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ένα ρεύμα εκτοπισμένων Παλαιστινίων κατευθύνθηκε εκεί, ελπίζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τα προσωρινά καταφύγια στη γειτονική Ράφα.

Ο Μοχάμεντ Γιουνίς, 51 ετών, Παλαιστίνιος στη βόρεια Γάζα, δεν είδε τίποτα άλλο παρά καταστροφή. «Δεν είναι αρκετοί οι βομβαρδισμοί, ο θάνατος και η καταστροφή; Υπάρχουν ακόμα πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Μπορούμε να μυρίσουμε τη δυσωδία».

Τουλάχιστον 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τότε που ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ τον Οκτώβριο. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι περίπου 7.000 αγνοούμενοι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμένων κτιρίων.

Η Maha Thaer, μητέρα τεσσάρων παιδιών που επιστρέφει στη Χαν Γιούνις, δήλωσε ότι θα μετακομίσει ξανά στο κατεστραμμένο διαμέρισμά της «αν και δεν είναι κατάλληλο για να ζήσει, αλλά είναι καλύτερο από τις σκηνές».

Τεράστιες περιοχές της Γάζας έχουν μετατραπεί σε μια ερημωμένη περιοχή με ζημιές που υπολογίζονται σε 18,5 δισ. δολάρια σε κρίσιμες υποδομές, κυρίως κατοικίες, αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εικόνα που αντίκρυσαν Παλαιστίνιοι επιστρέφοντας στη Χαν Γιούνις

10:31 Αυστραλία: Μη ικανοποιητικές οι εξηγήσεις του Ισραήλ για τη δολοφονία επτά εργαζομένων της WCK

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει ικανοποιητική εξήγηση για τον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνεσε, καθώς η Αυστραλία διόρισε έναν ανώτερο πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο για να ελέγξει την έρευνα του Ισραήλ για το περιστατικό.

Το Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι στρατιώτες του πίστεψαν λανθασμένα ότι επιτίθονταν σε ένοπλους της Χαμάς όταν οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν την ομάδα του προσωπικού της World Central Kitchen, μεταξύ των οποίων και ο Αυστραλός «Ζόμι» Φράνκομ. Δύο αξιωματικοί των IDF έχουν απολυθεί ενώ σε άλλους έχει ασκηθεί επίπληξη.

Ο Albanese δήλωσε ότι η εξήγηση για τους θανάτους δεν ήταν επαρκής. Δεδομένου ότι σχεδόν 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν σκοτωθεί στη σύγκρουση, το Ισραήλ έπρεπε επίσης να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θα κάνει για να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον, πρόσθεσε.

«Δεν βρίσκουμε τις εξηγήσεις ικανοποιητικές μέχρι στιγμής», δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ABC. «Χρειαζόμαστε σωστή λογοδοσία, χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες και νομίζω ότι αυτό είναι που θα περίμενε το αυστραλιανό ο λαός της Αυστραλίας».

10:24 Διπλωμάτης σε Haaretz: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις

Ένας διπλωμάτης τρίτης χώρας που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δήλωσε στη Haaretz:

«Θα ξέρουμε μέχρι αύριο αν η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και θα χρειαστούν προφανείς παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσει».

Ισραηλινές πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση ωστόσο να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματά της.

10:12 «Μεγαλύτερη οργή για τη δολοφονία επτά ξένων παρά για τη δολοφονία 30.000 Παλαιστινίων»

Ο διάσημος κωμικός και παρουσιαστής Μπασέμ Γιούσεφ μίλησε στην έγκριτη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, για τον πόλεμο στη Γάζα και καυτηρίασε με το γνωστό του μαύρο χιούμορ την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων.

Ο Γιούσεφ, Αιγύπτιος στην καταγωγή, έφυγε από τη χώρα του όπου έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και υποδοχής μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Σίσι, καθώς όπως έχει εξηγήσει σε συνεντεύξεις του κινδύνευε να βρεθεί φυλακή με τη σάτιρα που έκανε για το καθεστώς.

Πλέον ζει στις ΗΠΑ και από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχει μιλήσει σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές παγκόσμιας εμβέλειας υπερασπίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Η σύζυγός του είναι Παλαιστίνια και η οικογένειά της είναι στη Γάζα.

Στην τελευταία του συνέντευξη στο δημοφιλές σόου της Αμανπούρ, ο Γιούσεφ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν μετράνε, καθώς όσοι και να πεθάνουν δεν είναι αρκετός αριθμός για τη Δύση να σταματήσει το Ισραήλ.

10:06 Διαλυμένο το νοσοκομείο Αλ Αμάλ – Οι πρώτες εικόνες μετά την απόσυρση των IDF

Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Χαν Γιουνίς για να δουν τι έχει μείνει όρθιο μετά την πολύμηνη παρουσία των IDF στην περιοχή. Οι πρώτες εικόνες είναι σοκαριστικές. Το παρακάτω βίντεο είναι από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Αμάλ που πολιορκήθηκε και δέχτηκε άμεσα χτυπήματα από τον ισραηλινό στρατό.

09:55 Ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ συγκαλεί συνάντηση για την «αναφερόμενη πρόοδο» στις συνομιλίες στο Κάιρο

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ κάλεσε το κόμμα του σε επείγουσες διαβουλεύσεις στην Κνέσετ μετά από «αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» στο Κάιρο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Υψηλόβαθμη πηγή της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα στο Al Jazeera ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία απέτυχε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της ομάδας. Ένας ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για «σημαντική πρόοδο».

09:40 Κατηγορούμενη στο ΔΔΔ η Γερμανία

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Νικαράγουας, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρέχοντας πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ.

Η Μανάγουα ζητεί από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη να επιβάλουν έκτακτα μέτρα ώστε να εμποδίσουν το Βερολίνο να παρέχει όπλα και άλλη βοήθεια στο Ισραήλ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:20 Στη Συρία ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Η επίσκεψη του Hossein Amirabdollahian στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό έρχεται μια εβδομάδα μετά την ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το ιρανικό προξενείο εκεί, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων διοικητών.

Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για διεύρυνση της περιφερειακής σύγκρουσης πέρα από τον πόλεμο στη Γάζα. Έκτοτε, το Ισραήλ έχει καλέσει εφέδρους της αεράμυνας και έχει ακυρώσει τις άδειες των μάχιμων μονάδων, καθώς προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι ασφαλής τώρα μετά το φονικό χτύπημα. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να χειριστεί οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να προκύψει με το Ιράν.

09:08 Με την UNRWA μπλοκαρισμένη, ποιος θα παραδώσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Ο Σον Κάρολ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Anera, της αμερικανικής οργάνωσης βοήθειας για τους πρόσφυγες της Εγγύς Ανατολής, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση βοήθειας εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά προβληματισμένη» όσον αφορά την επανάληψη των παραδόσεων βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα ευρήματα της έρευνας για τις δολοφονίες στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα», δήλωσε ο Κάρολ, προσθέτοντας ότι η οργάνωση θέλει να «δει τα στοιχεία» για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι τα χτυπήματα ήταν λάθος.

«Η World Central Kitchen, η Anera και τουλάχιστον άλλες δύο διεθνείς ΜΚΟ έχουν διακόψει το έργο μας μέχρι να λάβουμε περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Κάρολ.

Ο Κάρολ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση ότι φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δήλωσε ότι «το πραγματικό ζήτημα είναι ποιος θα την παραδώσει».

«Η UNRWA έχει μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Κάρολ, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μην επιτρέπει στην υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, να φτάσει στο βορρά.

09:00 Διαψεύδει η Χαμάς την πρόοδο στις συνομιλίες – Το Ισραήλ δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματά μας

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναχώρησαν τώρα από το Κάιρο για να διαβουλευτούν με τους ηγέτες της ομάδας, αλλά δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συνομιλίες την Κυριακή, δήλωσε στο Al Jazeera ανώτερη πηγή της Χαμάς.

Η πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα, καθώς και ανταλλαγή αιχμαλώτων και παράδοση επισιτιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Qahera ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές αποχωρούν από το Κάιρο αφού σημείωσαν πρόοδο σε βασικά σημεία, ενώ οι αντιπροσωπείες αναμένεται να επιστρέψουν σε δύο ημέρες για να συμφωνήσουν στους όρους της τελικής συμφωνίας.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Κάιρο την Κυριακή, ανέφερε η Haaretz, καθώς και ο διευθυντής της CIA των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

08:45 Προβλήματα και όχι επιτυχίες δείχνει η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων

Η νίκη που κυνηγά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είναι τόσο κοντά όσο περιγράφει, αναφέρει η Haaretz σε άρθρο ανάλυσης για την απόσυρση στρατευμάτων από τη Χαν ΓΙουνίς.« Το Ισραήλ δεν είναι πολύ πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του πολέμου και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει περισσότερες αντιρρήσεις από τη Δύση» αναφέρει ο Άμος Χάρελ.

«Οι IDF, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζουν τώρα τα επιτεύγματα της εκστρατείας στη Χαν Γιουνίς – καταστρέφοντας ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή αυτή, σκοτώνοντας χιλιάδες μέλη της Χαμάς και χτυπώντας θέσεις διοίκησης. Αυτό συμπίπτει με τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου. (Ο στρατός πιστεύει ότι έχει σκοτώσει περίπου 12.000 τρομοκράτες, κάτι που φαίνεται υπερβολικό)», σχολιάζει η Haaretz.

«Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί οι δύο κύριοι στόχοι της επιχείρησης στη Χαν Γιουνίς. Τα δύο κορυφαία στελέχη της Χαμάς στη Γάζα, ο Yahya Sinwar και ο Mohammed Deif, παραμένουν ελεύθεροι. Ούτε έχει σημειωθεί κάποια πρόοδο στην ανεύερση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, εκτός από τη διάσωση δύο ομήρων στη Ράφα πριν από δύο μήνες» γράφει ο Χάρελ..

08:29 «Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς»

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο επιβεβαίωση της πληροφορίας από τη Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να φύγουν εντός ωρών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα κατά το Αλ Καχέρα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024