Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς στο Κάιρο, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή

Live: Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς στο Κάιρο, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Έξι μήνες πολέμου συμπληρώθηκαν την Κυριακή, με τη Γάζα να έχει ισοπεδωθεί και τα θύματα να αυξάνονται - Οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν νέα συμφωνία για τους ομήρους

Έξι μήνες καταστροφικού πολέμου συμπληρώθηκαν σήμερα στη Γάζα με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τον νότο, ωστόσο ο αρχηγός των IDF ξεκαθάρισε ότι το τέλος του δεν είναι κοντά.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Κατάρ, του επικεφαλής της CIA και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε τελικά ότι θα στείλει και αυτό αντιπροσωπεία.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ ζητώντας την παραίτηση Νετανιάχου και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in 

05:30 «Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς»

Σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο επιβεβαίωση της πληροφορίας από τη Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να φύγουν εντός ωρών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα κατά το Αλ Καχέρα.

05:00 Το Ομάν καλεί σε αποκλιμάκωση κατά την επίσκεψη του ιρανού ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν κάλεσε να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που άρχισε στη Μουσκάτ περιοδεία στην περιφέρεια.

«Το Ομάν υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή, να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα και συρράξεις και να επικρατήσει η φωνή της σοφίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, ο Σαγίντ Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του σουλτανάτου.

«Η παλαιστινιακή υπόθεση είναι το κυριότερο πρόβλημα που προσπαθούμε να επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Ο ιρανός ομόλογός του εξέφρασε από την πλευρά του ικανοποίηση για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν και ευχαρίστησε το σουλτανάτο διότι καταδίκασε την επίθεση στη Δαμασκό.

04:30 «Ενα στίγμα πάνω σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα»

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «περισσότερο από καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισήλθε χθες Κυριακή στον έβδομο μήνα.

«Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώνονται. Ο λιμός είναι επικείμενος», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 13.000 παιδιά, σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, οι οποίες διοικούνται από τη Χαμάς.

«Το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε μέσω Χ πως «Η άρνηση θεμελιωδών αναγκών – τροφή, καύσιμα, υγιεινή, καταφύγιο, ασφάλεια και φροντίδες υγείας – είναι απάνθρωπη και αφόρητη».

«Ο θάνατος και οι σοβαροί τραυματισμοί χιλιάδων παιδιών στη Γάζα (…) θα παραμείνουν ένα στίγμα πάνω σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε.

Για τον επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), τον Φιλίπ Λαζαρινί, «η άβυσσος της κόλασης στη Γάζα βαθαίνει μέρα με τη μέρα» (περισσότερα εδώ).

04:00 Τουλάχιστον 3 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Αρ Ραντουάν της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ας Σουλτανία του νότιου Λιβάνου, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο πηγές του σε σώματα ασφαλείας.

Η επιδρομή καταγράφεται την επομένη της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού πως ολοκλήρωσε «νέα φάση» των προετοιμασιών του για «πόλεμο» στα σύνορα με τον Λίβανο, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση».

03:30 Σφαγή με τουλάχιστον 20 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, στη Συρία

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε κοινότητα στη νότια επαρχία Ντεράα της Συρίας, ανέφερε ΜΚΟ, την επομένη των θανάτων πολλών παιδιών σε έκρηξη βόμβας.

Η ομάδα που εξαπέλυσε την αιματηρή έφοδο διοικείται από πρώην μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε πως δεν ενεπλάκη καμιά άλλη τοπική ένοπλη ομάδα. Το πρώην μέλος του ΙΚ πλέον συνεργάζεται, κατ’ αυτήν, με «τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» της κυβέρνησης της Δαμασκού και λέγεται πως αναφέρεται στον επικεφαλής της στη Ντεράα.

Κατά την ίδια πηγή, άνδρας που κατονόμασε ως Αχμαντ αλ Λαμπάντ, επικεφαλής «ένοπλης ομάδας», κατηγορήθηκε από αντίπαλο σχηματισμό πως τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε προχθές Σάββατο στη Σαναμάιν, στην επαρχία Ντεράα, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά.

Ο Αχμαντ αλ Λαμπάντ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην κρατική ασφάλεια, αρνήθηκε την κατηγορία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Χθες, αντίπαλη ομάδα επιτέθηκε στη συνοικία όπου ζει ο Αχμαντ αλ Λαμπάντ στη Σαναμάιν και ξέσπασε μάχη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η ομάδα της οποίας ηγείται πρώην μέλος του ΙΚ επιτέθηκε και πυρπόλησε σπίτια της οικογένειας Λαμπάντ, αιχμαλώτισε κόσμο και κατόπιν τον εκτέλεσε δημόσια, προτού ακρωτηριάσει τα πτώματα κραυγάζοντας ισλαμιστικά συνθήματα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μαχητές της ομάδας του Λαμπάντ, 14 από τους οποίους σκοτώθηκαν στην επίθεση, όμως έχασαν επίσης τη ζωή τους γυναίκα και δυο παιδιά της οικογένειας Λαμπάντ, όπως και ακόμη δυο άμαχοι, σημείωσε η ίδια πηγή.

Στην πλευρά των δραστών της επίθεσης, σκοτώθηκε πρώην μέλος του ΙΚ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που είχε κάνει νωρίτερα λόγο για 17 νεκρούς.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, που επικαλέστηκε πηγή στη συριακή αστυνομία, έδωσε λίγο διαφορετικό απολογισμό της έκρηξης του Σαββάτου, που απέδωσε σε «τρομοκράτες», μεταδίδοντας πως σκοτώθηκαν επτά παιδιά.

03:01 Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ισραήλ μειώνεται εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο συνολικός όγκος εμπορίου Τουρκίας-Ισραήλ μειώθηκε κατά σχεδόν 33% από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 20 Μαρτίου 2024.

Παράλληλα, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 30 τοις εκατό, ενώ οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 43,4 τοις εκατό.

Οι Τούρκοι υπήκοοι και οι τουρκικές εταιρείες ακυρώνουν σταδιακά πωλήσεις και παραγγελίες με το Ισραήλ, με το εμπόριο να περιορίζεται κυρίως σε ιδιωτικές και διεθνείς και όχι σε κρατικές επιχειρήσεις.

02:45 Τα ισραηλινά στρατεύματα που εγκαταλείπουν τη Γάζα θα μπορούσαν να ξεκουραστούν, να μετακινηθούν ή να προετοιμαστούν για την επίθεση στη Ράφα

Ο David Des Roches, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Εγγύς Ανατολής-Νότιας Ασίας, μίλησε στο Al Jazeera για τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Απαρίθμησε τρεις πιθανούς λόγους.

Ο πρώτος, είπε, ήταν ότι πολλοί από τους στρατιώτες έπρεπε να εναλλάσσονται, να ξεκουράζονται και να επανεξοπλιστούν. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει το ίδιο νωρίτερα την Κυριακή.

Ο δεύτερος λόγος ήταν για να προετοιμαστεί ο ισραηλινός στρατός για μια πιθανή επίθεση στη Ράφα στο νότιο άκρο της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είχε δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Χαν Γιουνίς ήταν μέρος των προετοιμασιών για την εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Ο τρίτος πιθανός λόγος που έδωσε ο Ντε Ροσέ για την αποχώρηση ήταν οι εντάσεις με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Το Ισραήλ μπορεί να θέλει να έχει στρατεύματα που δεν είναι καθηλωμένα στη Γάζα, αλλά είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις αλλού αν χρειαστεί, βραχυπρόθεσμα», είπε.

02:22 Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν από τον καγκελάριο Σολτς να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ

Μια ομάδα Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων απέστειλε επιστολή στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και σε άλλους ανώτερους υπουργούς καλώντας την κυβέρνηση να «σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην ισραηλινή κυβέρνηση με άμεση ισχύ».

«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα στη Γάζα που έρχονται σε σαφή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και συνεπώς με το σύνταγμα, στο οποίο δεσμευόμαστε ως ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί», αναφέρει η ανακοίνωση, επικαλούμενη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ είναι «εύλογες πράξεις γενοκτονίας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πεντασέλιδης δήλωσης, περίπου 600 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία, η οποία συγκεντρώνει σιγά-σιγά έδαφος εδώ και μήνες μέσω επαγγελματικών δικτύων και από στόμα σε στόμα σε διάφορα υπουργεία.

02:07 Συγκλονιστική αναφορά της Oxfam αναφέρει πως ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη βόρεια Γάζα επιβιώνει με 245 θερμίδες την ημέρα

01:48 Ο πατέρας δολοφονηθέντος εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση ζητά σκληρότερη στάση των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ

Ο πατέρας του Τζέικομπ Φλίκινγκερ, ενός Αμερικανού πολίτη που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής με εργαζόμενους στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα στη Γάζα την 1η Απριλίου, μίλησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρει το Associated Press.

Ο Τζον Φλίκινγκερ είπε στον Μπλίνκεν ότι «οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας».

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν να αναστείλουν τη βοήθεια προς το Ισραήλ, ίσως ο γιος μου να ήταν ζωντανός σήμερα», δήλωσε ο Φλίκινγκερ στο AP περιγράφοντας την 30λεπτη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Μπλίνκεν.

Ο ηλικιωμένος Φλίκινγκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του, το χτύπημα «ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διακοπής της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας».

01:27 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις ενάντια σε ισραηλινούς στόχους

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δηλώνει ότι πραγματοποίησε δύο επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων το πρωί της Κυριακής.
Η σιιτική οργάνωση-ομπρέλα των πολιτοφυλακών του Ιράκ ανέφερε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας βάσης στα Υψίπεδα του Γκολάν και μιας άλλης βάσης εντός του Ισραήλ.
Δεν υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το πρωί της Κυριακής, αν και οι σειρήνες ρουκετών ακούστηκαν στα Υψίπεδα του Γκολάν στις 11 π.μ., όπου βρισκόταν μία από τις βάσεις.

Οι αναφερόμενες επιθέσεις έρχονται μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της ευθύνης από την ομάδα για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ναυτική βάση του Εϊλάτ.

Το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για αντίποινα από το Ιράν μετά το χτύπημα που φέρεται να πραγματοποίησε σε προξενικό κτίριο στην Ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμα μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

01:09 Ποιοι δρόμοι διαφαίνονται με την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτή

Ο Mohamad Elmasry, καθηγητής στο πρόγραμμα Σπουδών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Απαρίθμησε τρεις πιθανότητες για τα κίνητρα του Ισραήλ.

Η μία είναι η εξήγηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ότι η αποχώρηση γίνεται για να προετοιμαστούν μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη Ράφα του θύλακα.

Μια άλλη πιθανότητα που έθεσε είναι η «ανακατανομή» των στρατευμάτων μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι «ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα». Είναι καλύτερο για το Ισραήλ, είπε, αν η Χαμάς πιστεύει ότι μια επίθεση στη Ράφα είναι «επικείμενη».

Ο Elmasry δήλωσε ότι είναι οριακά πιο αισιόδοξος για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός λόγω της αυξημένης πίεσης στο Ισραήλ. «Υπάρχει πίεση στο εσωτερικό (του Ισραήλ), με τις διαμαρτυρίες, αλλά και διεθνής πίεση», είπε.

«Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα σκότωσε επτά διεθνείς εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτές οι δολοφονίες έγιναν την ίδια στιγμή που από το Ισραήλ έβγαιναν αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης, που έδειχναν … ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να σκοτώσει εκατό Παλαιστίνιους πολίτες, αν νομίζει ότι μπορεί να σκοτώσει ένα μόνο χαμηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς», είπε.

«Αυτό προκάλεσε οργή στη διεθνή κοινότητα και νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυξάνεται η διεθνής πίεση».

00:57 Η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για τους αιχμαλώτους – Συμφεροντολόγος ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του καναλιού 12, το 56% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν «κάνει αρκετά για να φέρει πίσω» τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί (49%) πιστεύουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτελεί αποφάσεις με βάση τα δικά του πολιτικά συμφέροντα.

00:38 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ διαδηλώνει μαζί με τις οικογένειες των ομήρων στο National Mall στην Ουάσινγκτον

00:23 Αντιπροσωπεία της Χαμάς κατέφθασε στο Κάιρο και επανέλαβε τους όρους της σε Αιγύπτιο αξιωματούχο

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για τους τελευταίους γύρους συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ομάδα της Χαμάς συναντήθηκε με τον Αμπάς Κάμελ, τη Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Αιγύπτου, και «επιβεβαίωσε την προσήλωσή της» στα προηγούμενα αιτήματά της, σύμφωνα με τα οποία οποιαδήποτε απελευθέρωση ομήρων θα πρέπει να εξαρτάται από την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, μαζί με την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Χαμάς τόνισε επίσης την «επιμονή της με όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις και παρατάξεις για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων και την εγκαθίδρυση του πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μας με πρωτεύουσα την Αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) και το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης».

00:01 Ο πατέρας δολοφονηθέντα εργαζόμενου της WCK ζητά σκληρότερη στάση των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ

Ο πατέρας του Τζέικομπ Φλίκινγκερ, ενός Αμερικανού πολίτη που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της αυτοκινητοπομπής των εργαζομένων της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (WCK) στη Γάζα την 1η Απριλίου, μίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει το Associated Press.

Ο Τζον Φλίκινγκερ είπε στον Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν να αναστείλουν τη βοήθεια προς το Ισραήλ, ίσως ο γιος μου να ήταν ζωντανός σήμερα», δήλωσε ο Φλίκινγκερ στο AP περιγράφοντας την 30λεπτη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Μπλίνκεν.

Ο 33χρονος Τζέικομπ σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν ο ίδιος και άλλοι έξι εργαζόμενοι για να παραδώσουν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο Φλίκινγκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του, το χτύπημα «ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διακοπής της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας».

23:53 Πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα;

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε στο Newsweek την Παρασκευή ότι υπάρχουν 134 όμηροι – ανάμεσά τους 11 ξένοι υπήκοοι – που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, ενώ 123 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Οι εκτιμήσεις για το πόσοι όμηροι παραμένουν στη Γάζα διαφέρουν, προσθέτει το γνωστό Μέσο.

Τον Φεβρουάριο, οι New York Times ανέφεραν ότι υπήρχαν 136 αιχμάλωτοι που βρίσκονταν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας και – επικαλούμενοι αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών – ότι τουλάχιστον 30 από αυτούς τους αιχμαλώτους μπορεί να είναι ήδη νεκροί.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 34 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.

Η απελευθέρωση των ομήρων αποτελεί κεντρικό πολεμικό στόχο του Ισραήλ, αν και οι παρατηρητές έχουν συχνά σημειώσει ότι ο σφοδρός βομβαρδισμός της Γάζας και των σηράγγων που χρησιμοποιούν οι μαχητές για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των ομήρων, θέτει σε κίνδυνο τους αιχμαλώτους.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ευθύνονται για αρκετούς θανάτους ομήρων από τις 7 Οκτωβρίου.

Τρεις Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν επίσης από στρατεύματα των IDF στη Γάζα τον Δεκέμβριο.

23:43 «Ο λιμός είναι επικείμενος» στη Γάζα, λέει η επικεφαλής της UNICEF

«Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώνονται. Ο λιμός είναι επικείμενος», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 13.000 παιδιά, σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, οι οποίες διοικούνται από τη Χαμάς.

«Το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:34 Νέα εισβολή ισραηλινών δυνάμεων σε πόλη στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Quds News Network, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην κωμόπολη Τζιγιούς, βορειανατολικά της Καλκίλια.

23:24 Πατέρας στρατιώτη των IDF που κρατείται στη Γάζα καλεί τον Νετανιάχου να παραιτηθεί, παρεκκλίνοντας από την απολιτική στάση του συλλαλητηρίου της Ιερουσαλήμ

Ο Γεχούντα Κοέν, πατέρας του απαχθέντα στρατιώτη Νιμρόντ Κοέν, κατακεραύνωσε την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια μαζική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση μισού έτους από τις 7 Οκτωβρίου, αποκαλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό «εγκληματικό» και καλώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί.

Η ομιλία του άγγιξε το πλήθος, τμήματα του οποίου αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου και απαίτησαν την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Πριν παρουσιάσει τους επόμενους ομιλητές της συγκέντρωσης, ο ηθοποιός Λιόρ Ασκενάζι, ο παρουσιαστής της κινητοποίησης, σχολίασε έμμεσα την ομιλία του Κοέν.

«Ο θυμός και ο πόνος παίρνουν πολλές απόψεις… Οι όμηροι δεν έχουν κόμμα, δεν κάνουν δημοσκοπήσεις», είπε σε μια προσπάθεια να επαναλάβει την επίσημη, απολιτική στάση του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers / Times of Israel

23:15 Οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός φορτηγών βοήθειας στη Γάζα δεν είναι αρκετός

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι 322 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Κυριακή – ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που εισήλθε στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Όμως, η διεθνής Οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος φορτηγών είναι ευπρόσδεκτος, δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν η βοήθεια δεν διατηρείται ή αν δεν επιτρέπεται να διανεμηθεί με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα ή δεν τη διαχειρίζεται ανθρωπιστικό προσωπικό.

23:05 COGAT: 322 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκαν σήμερα στη Γάζα, αριθμός ρεκόρ από τις 7 Οκτωβρίου

Περίπου 322 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σαρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία COGAT, το όργανο του Υπουργείου Άμυνας που είναι υπεύθυνο για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter, η COGAT αναφέρει ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό φορτηγών βοήθειας που μεταφέρθηκαν στη Γάζα σε μία μόνο ημέρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της βοήθειας που μπορούμε να διευκολύνουμε για τους αμάχους στη Γάζα», τονίζει η COGAT.

22:56 Haaretz: Οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν νέα συμφωνία για τους ομήρους

Οι ΗΠΑ αναμένεται να υποβάλουν το βράδυ της Κυριακής μια νέα πρόταση συμφωνίας για τους ομήρους, η οποία θα απαιτεί σημαντικό συμβιβασμό τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή η Haaretz, «η σημαντική εμπλοκή και η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές της για τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας και ασκεί περισσότερη πίεση από ποτέ και στις δύο πλευρές και στους διαμεσολαβητές.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, η οποία περιλαμβάνει τον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρονέν Μπαρ και τον επικεφαλής του Αρχηγείου Ομήρων Νιτζάν Αλόν, αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

22:46 Πέθανε από καρκίνο ο μακροβιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος ασφαλείας στο Ισραήλ

Ο Ουαλίντ Ντάκα, Παλαιστίνιος κρατούμενος που είχε συμπληρώσει τα περισσότερα χρόνια σε φυλακές του Ισραήλ, πέθανε στο νοσοκομείο μετά από μάχη με τον καρκίνο.


Ο Ντάκα φυλακίστηκε πάνω από 35 χρόνια πριν, λόγω της συμμετοχής του στην απαγωγή και τη δολοφονία του στρατιώτη των IDF, Μοσέ Ταμάμ το 1984.

Είχε ολοκληρώσει την 37ετή ποινή που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία και καταδικάστηκε για επιπλέον δύο χρόνια για τη λαθραία εισαγωγή τηλεφώνων στη φυλακή, όπως αναφέρει η Haaretz.

Πέρυσι, η προσφυγή του Ντάκα για πρόωρη αποφυλάκιση λόγω της ιατρικής του κατάστασης απορρίφθηκε. Ο υπεύθυνος υγείας της υπηρεσίας φυλακών του Ισραήλ εκτίμησε ότι οι μέρες του είναι μετρημένες και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του, αλλά το κράτος απέρριψε την έφεσή του, υποστηρίζοντας ότι η ασθένειά του δεν πληροί τα κριτήρια για πρόωρη αποφυλάκιση.

Μετά τις συμφωνίες του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1993, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Ντάκα άλλαξε τον τρόπο σκέψης του όσον αφορά τις δραστηριότητές του ως πολίτη του Ισραήλ και ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο ισραηλινό αραβικό κόμμα Μπαλάντ, που σήμερα αποτελεί παράταξη της Κοινής Λίστας.

Θεωρείτο σημαίνουσα προσωπικότητα μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων και είχε εκφράσει συχνά κριτική στην ίδια την παλαιστινιακή κοινωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

22:34 Το Ιράκ θα στείλει 10 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων για τα νοσοκομεία

Το Ιράκ συμφώνησε την Κυριακή να στείλει 10 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:24 Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ, εκτοξευτή ρουκετών στον νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στην Καφρ Κίλα του νότιου Λιβάνου τις τελευταίες ώρες, καθώς και έναν εκτοξευτή ρουκετών στη Γιαρούν.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

22:14 Ο Πάπας θα συναντηθεί με οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων στο Βατικανό τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα ακολουθήσουν τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη και το Βατικανό.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Κατζ ανέφερε ότι η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «η συνάντηση και η υποστήριξη του Πάπα έχουν μεγάλο ηθικό βάρος που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και να δράσει για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των απαχθέντων».

22:05 Διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τη Haaretz, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταγκ Χαμαρσκόλιντ απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ φώναζαν: «Φέρτε τους πίσω – τώρα!».

Πολλοί ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και κρατούσαν αφίσες με φωτογραφίες των ομήρων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:55 Λαζαρίνι: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα πέρασε όλες τις γραμμές

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X ότι «καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στη Γάζα από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από έξι μήνες».

«Αυτός ο πόλεμος έσπασε όλους τους υπερθετικούς αριθμούς με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφων και ιατρικών ομάδων», ανέφερε, καταγγέλλοντας «πρωτοφανείς επιθέσεις» σε νοσοκομεία καθώς και σε κτίρια του ΟΗΕ στο πλαίσιο της «κατάφωρης περιφρόνησης» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ.

«Όλες οι γραμμές – συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων γραμμών – ξεπεράστηκαν», πρόσθεσε.

«Αυτός ο πόλεμος γίνεται πολύ χειρότερος μέσω των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από ανθρώπους για να βλάψουν άλλους ανθρώπους – μαζικά», τόνισε.

Ο Λαζαρίνι σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση «χειροτερεύει από την πείνα που γεννήθηκε από την επιβαλλόμενη από το Ισραήλ πολιορκία».

Κατέληξε ζητώντας να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι στη Γάζα και να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει περισσότερα χερσαία περάσματα και να άρει όλους τους περιορισμούς για την UNRWA χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σημείωσε ο Λαζαρίνι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:45 Χαλέβι: «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν το Ιράν»

Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα τα χαράματα στον ανατολικό Λίβανο, όπου έχει θέσεις η Χεζμποιλάχ, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται σ’ αυτό τον φιλοϊρανικό σχηματισμό, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έδρασε σε αντίποινα αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο λιβανικό έδαφος.

Τουλάχιστον 359 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπλάχ, αλλά μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές συγκρούσεις στο Λίβανο εδώ και σχεδόν έξι μήνες και 18 άνθρωποι στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός «τελείωσε την προετοιμασία για να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να προκύψει έναντι του Ιράν».

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυηνάμεων Χέρζι Χαλεβί δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν το Ιράν», δήλωσε ο Χαλεβί σε τηλεοπτική δήλωσή του. «Μπορούμε να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον του Ιράν σε μέρη κοντά και μακριά. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή», δήλωσε ο Χαλεβί.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα είχε δηλώσει από την πλευρά του την Παρασκευή πως είναι «αναπόφευκτο» να απαντήσει το Ιράν στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί στρατιωτικοί και το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του φιλοϊρανικού κόμματος, το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί «σημείο καμπής» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

21:39 Ο αρχηγός των IDF λέει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα δεν σημαίνει ότι το τέλος του πολέμου είναι κοντά

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι τόνισε ότι, παρά την απόσυρση στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος κατά της Χαμάς συνεχίζεται και απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Λέει επίσης ότι οι IDF θα γνωρίζουν πώς να επιστρέψουν στις μάχες σε περίπτωση εκεχειρίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους και ότι η επιστροφή των ομήρων είναι πιο επείγον ζήτημα από άλλους στόχους.

«Πολεμάμε αυτόν τον πόλεμο με διαφορετικό τρόπο, είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους», λέει ο Χέρζι σε μια δήλωση στον Τύπο με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι IDF θα πρέπει να γίνουν ισχυρότερες και να υποβληθούν σε αλλαγές για να αποτρέψουν μια επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου να μην ξανασυμβεί.

«Τομή στην ισραηλινή ασφάλεια η 7η Οκτωβρίου»

«Η 7η Οκτωβρίου αποτελεί τομή στην ισραηλινή ασφάλεια. Αρχίσαμε να ερευνούμε τα πολύπλοκα γεγονότα αυτής της ημέρας, θα μάθουμε και θα πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι υποθέσεις εργασίας βάσει των οποίων λειτουργούσαμε, τα σενάρια για τα οποία προετοιμαζόμασταν, η αντίληψη για τον εχθρό που είχαμε, είναι σαφές για εμάς ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν», τόνισε ο Χαλέβι.

«Οι IDF πρέπει να γίνουν ισχυρότερες, μεγαλύτερες, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Και φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες αλλαγές», σημείωσε.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα έχουν καθοριστική και κρίσιμη επίδραση στην οικοδόμηση της δύναμης των IDF στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον», τόνισε ο Halevi.

«Δεν έχουμε το προνόμιο να τις αναβάλουμε. Η καθυστέρηση των αποφάσεων για την οικοδόμηση της δύναμης των IDF θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας», είπε, σε μια προφανή αναφορά για το ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ αντιτίθεται στην αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών από τον στρατό.

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι.

21:30 Το σύστημα Iron Dome αναχαίτισε βλήμα από τον Λίβανο που ενεργοποίησε σειρήνες στη Σαφέντ

Ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο πριν από λίγο αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, αναφέρουν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

Το περιστατικό ενεργοποίησε τις σειρήνες στην πόλη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ και σε αρκετές κοντινές πόλεις.

21:20 Κωνσταντινούπολη: Ωμή βία της αστυνομίας σε Τούρκους που διαδήλωναν κατά του Ισραήλ

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει κατά των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:10 «Μισός χρόνος εγκατάλειψης»: Χιλιάδες διαδηλώνουν κοντά στην Κνεσέτ ζητώντας νέα συμφωνία για τους ομήρους

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ στους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Αεροφωτογραφία από την Ιερουσαλήμ.

Καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται από οργανώσεις, όπως η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συμμετέχοντες κρατούν πλακάτ και ανεμίζουν ισραηλινές σημαίες, κάτω από το πανό με το σύνθημα «Μισός χρόνος εγκατάλειψης».

Οι οικογένειες των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα μαζί με τους απελευθερωμένους ομήρους παρευρίσκονται στην εκδήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σειρά διαδηλώσεων στην Ιερουσαλήμ επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, που διοργανώθηκαν από κοινού από ακτιβιστές κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

21:00 «Ποια ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Γάζα;»

Σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera: «Η 98η Μεραρχία του Ισραήλ, αποτελούμενη από αλεξιπτωτιστές του στρατού και των εφέδρων, αποχώρησε από την περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας, αφού εισήλθε στον θύλακα πριν από περίπου τέσσερις μήνες για να ηγηθεί της επίγειας επίθεσης στα νότια του παλαιστινιακού εδάφους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ‘μια σημαντική δύναμη υπό την ηγεσία της 162ης μεραρχίας και της ταξιαρχίας Ναχάλ συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας».

Η 162η Μεραρχία, γνωστή και ως ‘Σχηματισμός Ατσαλιού’, είναι μέρος της Νότιας Διοίκησης του Ισραήλ και αποτελείται από διάφορες ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της ταξιαρχίας Ναχάλ.

Η ταξιαρχία Ναχάλ αποτελείται από τέσσερα τάγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τάγματος αναγνώρισης.

Μια ισραηλινή ταξιαρχία αποτελείται συνήθως από μερικές χιλιάδες στρατιώτες.

Η ταξιαρχία Ναχάλ έχει αναλάβει τη διασφάλιση του λεγόμενου διαδρόμου Νετζάριμ, ενός πρόσφατα κατασκευασμένου περάσματος πλάτους 6,5 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τα σύνορα με το Ισραήλ και χωρίζει τα βόρεια και νότια εδάφη της Γάζας.

Με τον διάδρομο εξασφαλισμένο, εξακολουθεί να είναι δυνατό για τα ισραηλινά στρατεύματα από άλλες μεραρχίες να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να πραγματοποιήσουν επιδρομές.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι ο στρατός πίστευε, με βάση τις πληροφορίες, ότι οι επιδρομές θα ήταν μια πιο αποτελεσματική μέθοδος στρατιωτικής επιχείρησης σε αυτό το στάδιο του πολέμου».

20:51 UNFPA: Οι έγκυες γυναίκες στη Γάζα αντιμετωπίζουν «αφάνταστο άγχος»

Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) λέει ότι μια υγιής εγκυμοσύνη στη Γάζα δεν είναι πλέον εφικτή.

«155.000 έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες εκεί ζουν με αφάνταστο άγχος», αναφέρει η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Instagram.

«Αντιμετωπίζουν τον φόβο του θανάτου όχι μόνο από αεροπορικές επιδρομές, αλλά και από επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, καθώς οι μητρικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές έχουν σχεδόν καταρρεύσει. Τώρα, έξι μήνες μετά τον πόλεμο, αντιμετωπίζουν επίσης την πείνα», τονίζει η UNFPA.

«Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται τώρα κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη πρόσβαση για βοήθεια, ώστε να μπορούν να λάβουν τα τρόφιμα, την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια και την προστασία που χρειάζονται επειγόντως», προσθέτει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNFPA (@unfpa)

20:42 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ενημέρωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

20:32 Ερυθρά Ημισέληνος: Βρέθηκε η σορός του Μοχάμαντ Μαχέρ Χαλί Αμπέντ

«Το πτώμα του συναδέλφου Μοχάμαντ Μαχέρ Χαλί Αμπέντ, υπαλλήλου του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ της Ερυθράς Ημισελήνου, ανακαλύφθηκε μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από το κέντρο της επαρχίας Χαν Γιουνίς.

Ο Αμπέντ έγινε στόχος κατά τη διαδικασία εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ, όπου οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του, εμποδίζοντας τις ομάδες της PRCS να τον προσεγγίσουν και αρνούμενες κάθε συντονισμό για την αναζήτησή του», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ερυθρά Ημισέληνος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:20 Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να δίνουμε διαλέξεις στο Ισραήλ για το πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον με αφορμή την επέτειο των έξι μηνών από την επίθεση της Χαμάς: «Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους μας, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένουν ξεκάθαροι ως προς το ποιος είναι ο εχθρός σε αυτή τη μάχη», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να σταματήσουμε να κάνουμε διαλέξεις στο Ισραήλ για το πώς θα πρέπει να αμυνθεί καλύτερα».

20:10 Οι IDF ανατίναξαν το όχημα του δράστη που διέπραξε την επίθεση με πυροβολισμούς το πρωί της Κυριακής στη Δυτική Όχθη

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι  ανατίναξαν το όχημα του δράστη που διέπραξε την επίθεση με πυροβολισμούς το πρωί της Κυριακής στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

20:00 Γκάλαντ: Οι στρατιώτες αποσύρθηκαν από τη Γάζα για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη Ράφα

Τα ισραηλινά στρατεύματα, που αποσύρθηκαν σήμερα από τη Γάζα, το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη του θύλακα, τη Ράφα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

«Οι δυνάμεις εξέρχονται και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους, βλέπουμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση στο Σίφα, και επίσης στην ερχόμενη αποστολή τους στην περιοχή της Ράφα», είπε ο Γκαλάντ σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:49 «Οι άνθρωποι αρχίζουν να ελέγχουν τα απομεινάρια των σπιτιών στη Χαν Γιουνίς»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera: «Ο στρατός έχει αποσυρθεί από το κέντρο της Χαν Γιουνίς και έχει αποσύρει τα στρατεύματά του στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σταδιακά και εν μέρει για να ελέγξουν τα σπίτια τους και να δουν τι έχει απομείνει εκεί.

Λένε ότι η κατάσταση είναι εντελώς απερίγραπτη και χαοτική, καθώς έχει γίνει μεγάλη καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή ως αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των Ισραηλινών στρατιωτών και της πρωτοφανούς εκστρατείας βομβαρδισμών.

Η Χαν Γιουνίς έχει καταστραφεί, με πλήρη καταστροφή των αστικών υποδομών, των τζαμιών και των κατοικιών, καθώς οι άνθρωποι λένε ότι δεν τους έχει μείνει τίποτα στην πόλη».

19:39 Γερουσιαστής είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν την «επιρροή» τους στο Ισραήλ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα επιθετικά στρατιωτικά όπλα στο Ισραήλ, εκτός αν κάνει αλλαγές στους όρους της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Όχι για να τους σταματήσουμε μόνιμα, αλλά για να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά την επιρροή μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Face The Nation του CBS News.

«Αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.

19:30 Οι ΗΠΑ χτύπησαν στόχους των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες ένα κινητό σύστημα πυραύλων εδάφους – αέρος σε περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι ένα πλοίο του συνασπισμού εντόπισε επίσης, εμπλέχθηκε και κατέστρεψε έναν εισερχόμενο πύραυλο κατά πλοίων.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Η σχετική ανάρτηση:

19:19 Διευθυντής του ΠΟΥ: Ο θάνατος των παιδιών της Γάζας κηλίδα για όλη την ανθρωπότητα

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έγραψε στο Χ:  «Οι θάνατοι και οι βαρύτατοι τραυματισμοί χιλιάδων παιδιών στη Γάζα θα παραμείνουν μια κηλίδα για όλη την ανθρωπότητα».

«Αυτή η επίθεση κατά των σημερινών και μελλοντικών γενεών πρέπει να σταματήσει. Η άρνηση των βασικών αναγκών – τροφή, καύσιμα, αποχέτευση, στέγη, ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη – είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «δεν δικαιολογεί τους φρικτούς συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, την πολιορκία και την κατεδάφιση του συστήματος υγείας από το Ισραήλ στη Γάζα, σκοτώνοντας, τραυματίζοντας και λιμοκτονώντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

19:09 Ο Σίσι συζήτησε για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τον επικεφαλής της CIA και προειδοποίησε για περιφερειακή αστάθεια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο διευθυντής της αμερικανικής CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, τόνισαν «την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα της Γάζας.

Ο Σίσι προειδοποίησε για τις «επιπτώσεις της κλιμάκωσης στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον έβδομο μήνα του, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να επιτραπεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στη Ράφα, ενώ απέρριψαν τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

19:00 Επικεφαλής του IFRC: «Έξι μήνες είναι ένα τρομερό ορόσημο»

Ο Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθράς Ημισελήνου και Ερυθρού Σταυρού (IFRC), Τζαγκάν Τσαπαγκέιν, λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «απελπιστική και επιδεινώνεται» καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει έξι μήνες.

«Εμείς δεν παίρνουμε καμία άλλη πλευρά εκτός από την πλευρά της ανθρωπότητας. Έξι μήνες μετά, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για: – Ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας – συμπεριλαμβανομένου του βορρά», δήλωσε ο ίδιος στο X.

«Από την αρχή της σύγκρουσης, η IFRC έχει χάσει 18 μέλη του δικτύου μας. Δεκαπέντε μέλη του προσωπικού από την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης και τρία από την Mdais (σ.σ. Magen David Adom).

Αυτοί οι θάνατοι είναι καταστροφικοί και απαράδεκτοι. Έξι μήνες είναι ένα τρομερό ορόσημο. Πρέπει να σκεφτούμε. Και να απαιτήσουμε αλλαγή», πρόσθεσε.

18:50 Γκάλαντ για το νέο «Κύτταρο Ανθρωπιστικού Συντονισμού και Αποσυμφόρησης»: Αναγνωρίζουμε τη σημασία της διευκόλυνσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλάντ ξεναγήθηκε στο νέο «Κύτταρο Ανθρωπιστικού Συντονισμού και Αποσυμφόρησης» του ισραηλινού στρατού με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τζακ Λιου.

Ο νέος οργανισμός δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για τη βελτίωση των μηχανισμών αποσυμφόρησης για την καλύτερη ασφάλεια των αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) για την παροχή βοήθειας.

«Καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων αυτού του πολέμου, αναγνωρίζουμε τη σημασία της διευκόλυνσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας – εστιάζοντας στην εισροή βοήθειας και στον συντονισμό με τους εταίρους», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Ευχαριστούμε την αμερικανική κυβέρνηση για τη μακροχρόνια υποστήριξή της κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και για την ηγεσία της στο ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς αφορά τόσο το ζήτημα των ομήρων όσο και την παράδοση της βοήθειας. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Αμερικανό πρέσβη και Αμερικανούς αξιωματούχους», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο οποίος συζήτησε το θέμα με Αμερικανούς ομολόγους του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Η σχετική ανάρτηση του Γκάλαντ:

18:38 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με αξιωματούχο των Χούθι στην πρωτεύουσα του Ομάν

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μουσκάτ του Ομάν, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ταξίδεψε στο Ομάν την Κυριακή στο πρώτο σκέλος μιας περιφερειακής περιοδείας, ανέφερε το υπουργείο, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Οι δύο αξιωματούχοι κατήγγειλαν τη φονική επίθεση στην πρεσβεία και κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για συνενοχή.

18:28 Δημοσκόπηση: 46% των μουσουλμάνων του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν τη Χαμάς, μόνο 1 στους 4 πιστεύει ότι οι μαχητές της διέπραξαν φρικαλεότητες στις 7 Οκτωβρίου

Μόλις ένας στους τέσσερις μουσουλμάνους στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς διέπραξαν δολοφονίες και βιασμούς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση.

Η έρευνα, την οποία επικαλείται η Daily Telegraph, διαπιστώνει επίσης ότι το 46% των Βρετανών μουσουλμάνων υποστηρίζουν την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Henry Jackson Society, με έδρα το Λονδίνο, έρχεται στην εξάμηνη επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, κατά την οποία περίπου 3.000 ένοπλοι εισέβαλαν από τα σύνορα στο Ισραήλ.

Όσον αφορά την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, η έρευνα διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισοί (46%) Βρετανοί μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολική εξουσία.

Συγκριτικά, μόνο το 16% του γενικού κοινού συμφωνεί με αυτό το συναίσθημα.

18:19 Οι κάτοικοι επιστρέφουν στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς μετά την ισραηλινή αποχώρηση

Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς, οι οποίοι έσπευσαν να επιστρέψουν στην πόλη τους μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα, βρήκαν μια ερειμωμένη έκταση από καταστροφές και μπάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η πόλη έχει δεχθεί έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους μήνες.

Μεγάλο μέρος της Χαν Γιουνίς έχει καταστραφεί, πολλά κτίρια έχουν βομβαρδιστεί και υπάρχουν αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα που έχουν κολλήσει στη λάσπη κοντά σε κρατήρες που άφησαν οι πύραυλοι. Σε έναν δρόμο εθεάθησαν κατεστραμμένα κρεβάτια νοσοκομείων.

«Είναι ένα σοκ, ένα σοκ, αυτό που συνέβη δεν ήταν μικρό πραγματικά, ενώ ερχόμενος στον δρόμο με το αυτοκίνητο είδα πράγματα, η καταστροφή είναι αφόρητη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Ντιαμπ που ήταν μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στην παλιά του γειτονιά.

Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

18:09 Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς δήλωσε ότι η μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα οφείλεται μάλλον στη Χεζμπολάχ ή στην ιρανική απειλή

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική Γερουσία, ο οποίος ευθυγραμμίζεται στενά με τον Λευκό Οίκο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε την Κυριακή στο Fox News ότι η απόσυρση των στρατιωτών του Ισραήλ από τη Χαν Γιουνίς μοιάζει με απόφαση τακτικής «μπροστά στην απειλή μιας πραγματικής επίθεσης από τον βορρά από τη Χεζμπολάχ ή μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν».

18:00 Αμερικανός αξιωματούχος: Η μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων στη νότια Γάζα φαίνεται ότι έγινε για «ξεκούραση και επανεκπαίδευση»

Η μείωση των στρατευμάτων του ισραηλινού στρατού στη νότια Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι για «ανάπαυση και επανεκπαίδευση» και όχι απαραίτητα ενδεικτική νέων επιχειρήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο ABC News.

«Όπως το αντιλαμβανόμαστε, και μέσω των δημόσιων ανακοινώσεών τους, πρόκειται πραγματικά μόνο για ξεκούραση και επανεκπαίδευση αυτών των στρατευμάτων και όχι απαραίτητα ότι μπορούμε να πούμε ότι είναι ενδεικτικό κάποιας επερχόμενης νέας επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα», δήλωσε ο Κίρμπι όταν ρωτήθηκε για αυτή την επιλογή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι η μείωση των στρατευμάτων του στη νότια Γάζα αφήνει εκεί μόνο μία ταξιαρχία εκεί έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

17:50 Οι IDF προετοιμάζουν τη Βόρεια Διοίκηση για εκτεταμένη επιστράτευση εφέδρων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε ένα ακόμη στάδιο στην προετοιμασία των χώρων έκτακτης επιχειρησιακής αποθήκευσης στη Βόρεια Διοίκηση.

Σύμφωνα με τον στρατό, αυτό είναι ένα βήμα που θα βοηθήσει στην προετοιμασία της διοίκησης για μια εκτεταμένη επιστράτευση εφέδρων, αν χρειαστεί.

17:40 Έξι μήνες πολέμου στη Γάζα – Ο θάνατος σε αριθμούς

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που εισέρχεται σήμερα στον έβδομο μήνα του, είναι ο πλέον πολύνεκρος που έχει ποτέ διαπραχθεί σε αυτόν τον μικρό υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:26 Οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον δυτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο ένα βρετανικό πλοίο και δύο ισραηλινά πλοία που κατευθύνονταν σε ισραηλινά λιμάνια.

Ορισμένες φρεγάτες των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα επλήγησαν επίσης, σύμφωνα με τηλεοπτική δήλωση του στρατιωτικού εκπροσώπου των Χούθι, Γιαχία Σαρί, ο οποίος δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών.

17:16 Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράν υπόσχεται αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία στη Δαμασκό

Ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Χοσεΐν Μπαγκερί, αρχηγός του επιτελείου του ιρανικού στρατού, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα επιλέξει τον χρόνο και τον τρόπο της απάντησής της στον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ισραήλ στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, τη Δευτέρα 1η Απριλίου.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι ο Μπαγκερί δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι «το Ιράν θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση αντιποίνων με ακρίβεια, κάνοντας το σιωνιστικό καθεστώς να μετανιώσει για τις πράξεις του».

Χαρακτήρισε την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν ως μια αποστολή «αυτοκτονίας» του Ισραήλ.

17:07 Διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο CNN: Η έλλειψη τροφίμων στη Γάζα προκαλεί τον θάνατο παιδιών αυτή τη στιγμή που μιλάμε

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι Μακέιν μίλησε στην εκπομπή State of Union του CNN για το άνοιγμα του περάσματος Ερέζ από το Ισραήλ μετά από πιέσεις του Τζο Μπάιντεν: «Χρειαζόμαστε περισσότερα. Αυτό δεν είναι αρκετό. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού του λιμού και δεν μπορούμε να ανακάμψουμε».

Η ίδια πρόσθεσε: «Το WFP είναι έτοιμο. Έχουμε έτοιμα και συγκεντρωμένα στα σύνορα τρόφιμα για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους για τρεις μήνες. Απλά πρέπει να τα περάσουμε μέσα».

Η Μακέιν είπε ότι η έλλειψη τροφίμων οδηγεί «παιδιά να πεθαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όσα δεν πεθαίνουν είναι τόσο αδυνατισμένα και στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών που αν ζήσουν, δεν θα συνέλθουν ποτέ. Το θέμα είναι πολύ περισσότερο από το να φέρνουμε απλώς τρόφιμα, είναι το είδος των τροφίμων που φέρνουμε».

16:58 Οι επικεφαλής της Μόσαντ και της Σιν Μπετ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες του Καΐρου

Ο Ρόρο Τσάλαντς μεταδίδει από το Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ: «Καταλαβαίνουμε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, του οργανισμού εσωτερικής ασφάλειας, συμμετέχει. Υπάρχει επίσης ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος ή περισσότεροι που εμπλέκονται.

Θα πάνε στο Κάιρο και οι συνομιλίες αυτές θα ξεκινήσουν απόψε.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου είναι ότι η αντιπροσωπεία πηγαίνει στο Κάιρο με αυτό που περιγράφεται ως διευρυμένη εντολή.

Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα ή ποια είναι αυτή η διευρυμένη εντολή, αλλά δίνει την εντύπωση ότι ίσως αυτές οι συνομιλίες αποκτήσουν λίγο μεγαλύτερη δυναμική, λίγο περισσότερη ελπίδα ότι θα μπορούσαν πραγματικά να αποδώσουν καρπούς.

Υπήρξαν συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα που δεν οδήγησαν πουθενά. Υπήρξαν πολλές, πολλές συνομιλίες τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες που επίσης δεν οδήγησαν πουθενά».

16:48 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικό συγκρότημα στον νότιο Λίβανο, το οποίο περιλάμβανε επτά κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ στην πόλη Χιαμ και το στρατιωτικό αρχηγείο της οργάνωσης στην πόλη Τούρα.

16:39 Ο σεφ Χοσέ Αντρές περιγράφει τον πόλεμο του Ισραήλ ως «πόλεμο κατά της ίδιας της ανθρωπότητας»

Ο σεφ Χοσέ Αντρές δήλωσε στην εκπομπή This Week του ABC ότι η έρευνα του Ισραήλ για τη δολοφονία των επτά εργαζόμενων της World Central Kitchen είναι ανεπαρκής και ότι ο πόλεμος του Ισραήλ φαίνεται να είναι «ένας πόλεμος κατά της ίδιας της ανθρωπότητας».

«Θέλω να ευχαριστήσω, προφανώς, τις IDF που έκαναν μια τόσο γρήγορη έρευνα. Αλλά ταυτόχρονα θα έλεγα ότι κάτι τόσο περίπλοκο θα έπρεπε να είναι πολύ βαθύτερο και ότι ο δράστης δεν μπορεί να ερευνά τον εαυτό του», είπε.

Ο Αντρές πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να φέρνουμε απλώς τη Χαμάς στο θέμα», όταν ρωτήθηκε σχετικά με υποτιθέμενο υλικό από drone που απεικονίζει έναν μαχητή της Χαμάς να πυροβολεί από ένα κοντινό φορτηγό με βοήθεια.

«Δεν πρόκειται πλέον για τους επτά άνδρες και γυναίκες της World Central Kitchen που χάθηκαν σε αυτό το ατυχές γεγονός. Αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εδώ και έξι μήνες στοχοποιείται οτιδήποτε φαίνεται να κινείται», συνέχισε.

«Αυτό δεν μοιάζει πια με πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ή με πόλεμο για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Αυτό πραγματικά, σε αυτό το σημείο, φαίνεται να είναι ένας πόλεμος κατά της ίδιας της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντρές.

16:29 Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ «δεν είναι άνευ όρων», δήλωσε ο Κάμερον

Η υποστήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ εξαρτάται από την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από αυτό, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του σε εφημερίδα σήμερα.

Η προειδοποίησή του προς το Ισραήλ ακολουθεί την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι στη WCK, ανάμεσά τους τρεις Βρετανοί.

«Η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων», έγραψε ο Κάμερον στην εφημερίδα The Sunday Times.

Κάλεσε τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς, όπως είπε, «η προοπτική του λιμού είναι πραγματική».

«Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ έχει ευθύνη απέναντι στον λαό της Γάζας», έγραψε.

«Περιμένουμε από μια τόσο περήφανη και επιτυχημένη δημοκρατία να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ακόμη και όταν προκαλείται», τόνισε.

16:20 Αιγυπτιακές πηγές αναμένουν ανθρωπιστική παύση στις μάχες στη Γάζα κατά τη διάρκεια της γιορτής Έιντ αλ-Φιτρ

Σύμφωνα με αναφορές στο Κατάρ, αιγυπτιακές πηγές αναμένουν ανθρωπιστική παύση στις μάχες στη Γάζα κατά τη διάρκεια της γιορτής Έιντ αλ-Φιτρ.

Το ρεπορτάζ αναμεταδίδει και ο Τζακ Χούρι από την ισραηλινή Haaretz.

16:10 Καταδίκη του πολέμου στη Γάζα από Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια

H Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια και γιατρός Τζιλ Στάιν δήλωσε ότι: «Το Ισραήλ ορίζει όλον τον πληθυσμό της Γάζας ως Χαμάς ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο σε επίπεδο γενοκτονίας».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:55 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε χωριό του Λιβάνου αναφέρουν τα τοπικά μέσα

Καπνοί υψώνονται ανάμεσα στα βουνά στα περίχωρα του χωριού Τζενάτα στον Λίβανο, όπως μεταδίδει τοπικό μέσο ενημέρωσης.

«Η επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στην κοιλάδα που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Toura, Jennata και Deir Qanoun en-Nahr και δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Bint Jbeil στο X.

15:43 Το Ισραήλ στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι έφτασαν ήδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

 15:08 Ο Νετανιάχου κάνει έκκληση για ενότητα

«Έκανα σαφές στη διεθνή κοινότητα: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Απλώς δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή είναι η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης και χαιρετίζω το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές τις προάλλες ότι αυτή εξακολουθεί να είναι και η θέση της» συμπλήρωσε. Περισσότερα εδώ.

14:50 Το 70% των κατοίκων του νότιου Ισραήλ έχει επιστρέψει πίσω

Έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, το 70% του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής έχει επιστρέψει στα σπίτια του, ενώ μόνο μια χούφτα περιοχές παραμένουν ακατοίκητες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Από τους 57.000 ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί από το νότο στις 29 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 40.150 κάτοικοι ζουν στους δήμους τους που βρίσκονται σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αναφέρει η Αρχή Τεκούμα, ο κυβερνητικός βραχίονας που είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση του νότου, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συμπλήρωση μισού έτους από την καταστροφική επίθεση.

14:38 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το Γκολάν

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων έρχονται μετά από μια τεταμένη νύχτα κατά την οποία το Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους στον ανατολικό Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στην κατάρριψη ενός προηγμένου ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι μαχητικά της κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 900.

14:24 Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι οι ισραηλινές πληγές «δεν έχουν επουλωθεί»

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επαναλαμβάνει ότι η Βρετανία στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σε δήλωσή του για την εξάμηνη επέτειο του πολέμου.

«Έξι μήνες μετά, οι ισραηλινές πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Οι οικογένειες εξακολουθούν να θρηνούν και οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Και μετά από έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, ο φόρος αίματος των αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται – πείνα, απελπισία, απώλεια ζωής σε τρομερή κλίμακα», ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ.

14:08 Ο πόλεμος σημαίνει «ατελείωτο εκτοπισμό» για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA υπογράμμισε ότι έξι μήνες πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα σήμαινε «6 μήνες ατελείωτου εκτοπισμού» για τους Παλαιστίνιους του πολιορκημένου θύλακα.

Δήλωσε στο Χ ότι «περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια.

Είπε επίσης ότι χιλιάδες οικογένειες στις οποίες παρέχει καταφύγιο δεν έχουν «πουθενά να πάνε».

13:50 Ο ισραηλινός στρατός μειώνει τα στρατεύματα στη νότια Γάζα, λέει ο εκπρόσωπός του

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε όλα τα χερσαία στρατεύματα από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, εκτός από μία ταξιαρχία, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του στρατού.

Ο στρατός δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπήρξε σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερούσε την απειλούμενη εισβολή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ηγέτες, είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της Χαμάς. Περισσότερα εδώ.

13:46 Οι ισραηλινές πρεσβείες «δεν είναι πλέον ασφαλείς»

Ο Yahya Rahim Safavi, ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέει ότι καμία από τις πρεσβείες του Ισραήλ δεν είναι πλέον ασφαλής.

Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την αντιπαράθεση με το Ισραήλ ως «έγκυρο και νόμιμο δικαίωμα». Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως είπε, παρουσιάζει εννέα διαφορετικούς τύπους ιρανικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

13:34 Ένα παιδί μεταξύ των 15 συλληφθέντων Παλαιστίνιων στην Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ και την Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ένα παιδί, δύο πρώην κρατούμενοι και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Birzeit, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε τουλάχιστον 8.100.

13:02 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης μεταβαίνει στις ΗΠΑ

Ο Γιαΐρ Λαπίντ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλους αξιωματούχους αργότερα την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λαπίντ θα συνομιλήσει επίσης με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος τον περασμένο μήνα ζήτησε πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ για να δοθεί στους ψηφοφόρους η ευκαιρία να απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα «μεγάλα εμπόδια» για την ειρήνη.

12:55 Στις 33,175 οι νεκροί στη Γάζα

Οι τραυματίες ανέρχονται στις 75,886

12:37 Νέα πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία αιχμαλώτων-κρατουμένων στο Κάιρο

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι ενώθηκαν με Αιγύπτιους μεσολαβητές για έμμεσες συνομιλίες εκεχειρίας στο Κάιρο.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι επανέλαβε τα βασικά της αιτήματα που είναι η πλήρης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι συνομιλίες με στάσεις δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο από τότε που κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο ανταλλάχθηκαν ορισμένοι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την έλλειψη συμφωνίας την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει ασθενείς και άλλους ευάλωτους ομήρους. Το Κατάρ λέει ότι οι ισραηλινές αντιρρήσεις στην επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας αποτελούν το κύριο εμπόδιο.

12:19 Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς κοντά στην πόλη Nabi Ilyas στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις καταδιώκουν τον δράστη, ανέφερε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο στρατός ανέφερε ότι έστειλε δυνάμεις κοντά στο σημείο της επίθεσης «στον αυτοκινητόδρομο 55 κοντά στη διασταύρωση Nabi Ilyas στην ταξιαρχία Ephraim».

Οι εντάσεις στα κατεχόμενα εδάφη έχουν κλιμακωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από έξι μήνες.

12:17 Το Ισραήλ είναι έτοιμο να χειριστεί «κάθε σενάριο» με το Ιράν

Το γραφείο του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για να αντιμετωπιστεί «οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να αναπτυχθεί απέναντι στο Ιράν».

Η δήλωση έρχεται μετά από μια «αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης» με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς, προστίθεται.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από τότε που το Ιράν υποσχέθηκε εκδίκηση για μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία σκότωσε επτά ιρανούς αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατους στρατηγούς.

11:52 Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού για τη δημιουργία νέου διαδρόμου θαλάσσιας βοήθειας

Η πολυεθνική προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Κύπρος και άλλοι εταίροι, θα αναπτύξει μια προσωρινή προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον υποσχέθηκε επίσης 9,7 εκατομμύρια λίρες (12,26 εκατ. δολάρια) για εξοπλισμό και υλικοτεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα, ανέφερε το γραφείο του.

Η πρωτοβουλία θα προβλέπει ότι η βοήθεια θα προελέγχεται στην Κύπρο και θα παραδίδεται απευθείας στη Γάζα, μέσω της νέας αμερικανικής προβλήτας που κατασκευάζεται στα ανοικτά της ακτής, ή μέσω του λιμανιού του Ασντόντ, αφού το Ισραήλ συμφώνησε να το ανοίξει.

Οι επικριτές λένε ότι οι αεροπορικές και θαλάσσιες παραδόσεις δεν θα αναπληρώσουν την έλλειψη οδών εφοδιασμού στην ξηρά που το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει.

11:07 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Γκολάν

Σειρήνες ρουκετών ηχούν στο βόρειο Γκολάν, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

10:33 Ο ΟΗΕ περιγράφει τις νέες «δεσμεύσεις» του Ισραήλ στη Γάζα

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Jamie McGoldrick, εξέδωσε δήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ αναγνώρισε το τεράστιο μέγεθος των δεινών στη Γάζα και την ικανότητά του να διευκολύνει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», δήλωσε ο McGoldrick, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να:

  • Να δημιουργήσει έναν καλύτερο λειτουργικό πυρήνα συντονισμού που θα συνδέει τους ανθρωπιστές απευθείας με τη νότια διοίκηση του ισραηλινού στρατού.
  • Σχεδιάζει να ανοίξει προσωρινά το πέρασμα Erez (Beit Hanoon) για να μεταφερθούν τα πολυπόθητα τρόφιμα, νερό και είδη υγιεινής, καταφύγιο και υγειονομικό υλικό από το λιμάνι Ashdod.
  • Σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται από τη διάβαση της γέφυρας Allenby προς τη Γάζα από 25 σε τουλάχιστον 50 ημερησίως.
  • Πρόθεση επέκτασης των ωρών λειτουργίας των διαβάσεων Kerem Shalom (Karem Abu Salem) και Nitsana, ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των φορτηγών που ανιχνεύονται κατά 100 επιπλέον φορτηγά ημερησίως.
  • Ανάπτυξη πρόσθετης δυναμικότητας σαρωτών και προσωπικού στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για την επιτάχυνση της μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα.
  • Διασφάλιση εγκρίσεων για την ενεργοποίηση 20 αρτοποιείων στη βόρεια Γάζα.
  • Έγκριση για την επανεκκίνηση της γραμμής ύδρευσης Nahal Oz στη βόρεια Γάζα.

10:20 Οι IDF αναφέρουν ότι 604 στρατιώτες σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε νέα στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Γάζα και το Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου. Ακολουθούν ορισμένα από τα στοιχεία:

  • 604 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων 204 εντός της Γάζας, σκοτώθηκαν
  • 41 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φίλια πυρά
  • 12.000 μαχητές της Χαμάς και μέλη άλλων ένοπλων ομάδων σκοτώθηκαν
  • Χτυπήθηκαν 4.700 θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
  • 330 «πράκτορες» στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 30 διοικητών, σκοτώθηκαν

09:48 Πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας – Έξι μήνες θανάτου και καταστροφής

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας αφού η Χαμάς επετέθη στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες και απαγάγοντας άλλους τόσους.

Το Ισραήλ δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, καθώς οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να του παρέχουν περισσότερα όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Παλαιστινίων μαζί με πολιτική υποστήριξη, και οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση δεν έχουν οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος κατά της Γάζας, λέει το Ισραήλ, είναι αντίποινα για τις επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος από ένοπλες ομάδες, με επικεφαλής τις Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς, από τη Γάζα, οι οποίες σκότωσαν 1.139 άτομα και αιχμαλώτισαν περίπου 250 άτομα. Περισσότερα εδώ.

09:17 Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον ανατολικό Λίβανο μετά την κατάρριψη drone από τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο πλήττοντας, όπως λέει, τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, αφού η ένοπλη οργάνωση κατέρριψε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη χώρα.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα και τρεις άλλες τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στην ανατολική πόλη Μπααλμπέκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα.

08:46 Κάμερον: Η βρετανική υποστήριξη προς το Ισραήλ «δεν είναι άνευ όρων»

Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ «δεν είναι άνευ όρων», γράφει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα The Sunday Times, μία εβδομάδα αφότου ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στη Γάζα επτά εργαζόμενους της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας για την παροχή βοήθειας, ανάμεσά τους τρεις Βρετανούς.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πού έγκειται η ευθύνη: Η έρευνα του Ισραήλ έχει ήδη απαριθμήσει τις ανεπαρκείς διαδικασίες και την απαράδεκτη συμπεριφορά του προσωπικού των IDF που συμμετείχε. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ», έγραψε ο Κάμερον.

«Η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων: περιμένουμε από μια τόσο περήφανη και επιτυχημένη δημοκρατία να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

08:23 Γκουτέρες: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη φρίκη που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

Έξι μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει την 7η Οκτωβρίου «ημέρα πόνου για το Ισραήλ και τον κόσμο».

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ, ο Γκουτέρες λέει ότι ο ίδιος και ο ΟΗΕ θρηνούν για τους περίπου 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, «που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη φρίκη που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», λέει.

08:02 Πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν μετά από εμβολισμό αυτοκινήτου σε μαζική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι «η βία είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση» μετά τον εμβολισμό πέντε ατόμων από αυτοκίνητο σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε την ενότητα του Ισραήλ», δήλωσε ο Χέρτσογκ.

Το περιστατικό με τον εμβολισμό αυτοκινήτου σημειώθηκε εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Τελ Αβίβ, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στην παραλιακή πόλη ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί και να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Περισσότερα εδώ.

07:46 Τι γνωρίζουμε για τις συνομιλίες εκεχειρίας στο Κάιρο

Οι συνομιλίες εκεχειρίας υπό τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστούν σήμερα στο Κάιρο.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι στέλνει διαπραγματευτές στις συνομιλίες όπου συνεχίζει να ζητά εκεχειρία, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον πολιορκημένο θύλακα, καθώς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής, δήλωσε στο Al Jazeera ο αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα στείλει τη δική του αντιπροσωπεία.

07:38 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 4 στρατιωτών του

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε σήμερα τα ονόματα 4 στρατιωτών του που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους ανέρχονται σε 604 οι απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών στις μάχες που διεξάγονται εκεί, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς εισήλθε σήμερα στον έβδομο μήνα του.

07:17 Αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές τα ξημερώματα της Κυριακής στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι μαχητές της κατέρριψαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

07:00 Μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στο Ισραήλ εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η χώρα μπαίνει αύριο, Κυριακή, στον έβδομο μήνα του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ-Αβίβ, 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην «πλατεία της δημοκρατίας», μια διασταύρωση δρόμων που επονομάσθηκε έτσι μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις του 2023 εναντίον ενός σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε ο πρωθυπουργός, αλλά η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024