Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ χτύπησε το λιμάνι της Εϊλάτ και εξέπληξε τους πάντες

Ισραήλ: Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ χτύπησε το λιμάνι της Εϊλάτ και εξέπληξε τους πάντες

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από επιχειρήσεις με στόχο τόσο τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, αλλά πλέον και του Ισραήλ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, διυλιστήρια πετρελαίου στη Χάιφα αποτέλεσαν στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μια νύχτα πριν, δύο διαδοχικές επιχειρήσεις στόχευσαν την αεροπορική βάση Ramat David και έναν άλλο ζωτικό στόχο στο Ashdod. Πριν από αυτές τις επιχειρήσεις, το αεροδρόμιο της Χάιφα είχε επίσης στοχοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο, μια τέτοια επιχείρηση που εξέπληξε πολλούς στρατιωτικούς ειδήμονες, αλλά αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ήταν το χτύπημα στη ναυτική βάση του Εϊλάτ από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ. Το χτύπημα της Δευτέρας, που περιελάμβανε ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκάλεσε άλλη μια μεγάλη αμηχανία για τα χερσαία και ναυτικά στρατιωτικά συστήματα του Ισραήλ.

«Οι Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ χτύπησαν σήμερα το πρωί έναν ζωτικό στόχο με κατάλληλα όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρακινή αντίσταση την 1η Απριλίου. Ο εν λόγω στόχος ήταν η ναυτική βάση Είλάτ, η μοναδική ισραηλινή ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα και έδρα της 915ης Μοίρας Περιπολίας, που βρίσκεται στο ακραίο βορειοδυτικό τμήμα του Κόλπου της Άκαμπα. Η ίδια οργάνωση έχει χτυπήσει και στη Μεσόγειο.

Το λιμάνι της Εϊλάτ, έχει δει τις εισαγωγές αυτοκινήτων να παγώνουν, εργαζόμενους να απολύονται και την κίνηση να πέφτει κατά 85%.

Πού βρίσκεται η στοχευόμενη τοποθεσία;

Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά του εμπορευματικού λιμανιού της Εϊλάτ, το οποίο είναι σχεδόν εντελώς ανενεργό εδώ και μήνες λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που εφαρμόζει η Υεμένη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Φωτογραφίες και πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το ίδιο πρωί έδειξαν ότι η πρόσκρουση προκάλεσε ζημιές στο νότιο τρίτο της ναυτικής αίθουσας, του κεντρικού και μεγαλύτερου λιμενικού κτιρίου της βάσης, στην πρόσοψη του οποίου, μήκους εκατό μέτρων, κοσμεί η σημαία του ισραηλινού καθεστώτος.

Η έκταση των ζημιών και η γωνία πρόσκρουσης αποκάλυψαν ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από πυρομαχικό παραμονής, δηλαδή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από επίσημες ισραηλινές πηγές. Στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, εξέφρασαν επίσης έκπληξη και απογοήτευση για την επιτυχή διείσδυση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους και την ακριβή στόχευση, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν αναμενόταν.

H κίνηση πλοίων στο λιμάνι της Εϊλάτ, έχει μειωθεί κατά 85% σε σχέση με την κίνηση πριν τον πόλεμο. Ο τερματισμός των επιθέσεων κατά των ΗΠΑ, έχουν μειώσει τα ισχυρά αντίποινα από αυτές και αφήνουν περισσότερο περιθώριο για επιθέσεις στο Ισραήλ.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024