Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Κάλεσμα της Χαμάς στους Παλαιστίνιους για ένοπλη αντίσταση - Χτύπημα με drone στην Εϊλάτ

Live: Κάλεσμα της Χαμάς στους Παλαιστίνιους για ένοπλη αντίσταση – Χτύπημα με drone στην Εϊλάτ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η εισβολή στη Ράφα δεν καθυστερεί λόγω των ΗΠΑ, λέει ο Νετανιάχου απειλώντας για άλλη μία φορά με χερσαία επέμβαση, ενώ η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι πάνω από 400 άνθρωποι – ασθενείς, εκτοπισμένοι και ιατρικό προσωπικό – έχουν σκοτωθεί κατά τη 13ήμερη επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Το αιγυπτιακό Al Qahera News σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ξεκίνησαν ξανά στο Κάιρο την Κυριακή.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου και απαιτώντας να υπάρξει άμεση συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εισβολή στη Ράφα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Να πολεμήσουν με ό, τι έχουν ζητά η Χαμάς από τους Παλαιστίνιους.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

03:00 Πετυχημένη η εγχείρηση του Νετανιάχου – «Έχει ξυπνήσει και αναρρώνει»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου εγχειρίστηκε «με επιτυχία» για την αντιμετώπιση κήλης, ανακοίνωσε το γραφείο του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:46 Οι IDF υποστηρίζουν ότι κτίριο υπέστη ζημιές σε επίθεση με drone στην Εϊλάτ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι ένα κτίριο υπέστη ελαφρές ζημιές σε επίθεση με drone στην περιοχή του Εϊλάτ, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο περιστατικό.

Ο στρατός αναφέρει ότι οι στρατιώτες εντόπισαν έναν «ύποπτο εναέριο στόχο που εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος από τα ανατολικά», ο οποίος προσέκρουσε «στην περιοχή του κόλπου του Εϊλάτ».

Η ανακοίνωση των IDF δεν αναφέρει ποιο κτίριο χτυπήθηκε ή αν έγινε προσπάθεια αναχαίτισης του αντικειμένου.

Οι αναφορές νωρίτερα έκαναν λόγο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε μια ναυτική βάση στην πόλη.

Η αναφορά ότι η προέλευση του βλήματος ήταν ανατολικά φαίνεται να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ για χτύπημα εναντίον του Ισραήλ.

Η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται επίσης ανατολικά του Εϊλάτ.

02:32 Τρεις σοβαρά τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Friendly της Γκαν Γιαβνέ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες Κυριακή κοντά στην Ασντότ, στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «τρομοκράτης», χρησιμοποιώντας «δυο μαχαίρια», επιτέθηκε και «μαχαίρωσε τρεις ανθρώπους» προτού «εξουδετερωθεί» από δημοτικούς αστυνομικούς.

Τα τρία θύματα της επίθεσης ήταν όλοι νεαροί άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Μαγέν Δαυίδ Αδόμ.


Οι τρεις, όλοι σε σοβαρή κατάσταση, αναγνωρίζονται ως ένας 25χρονος, ένας 20χρονος και ένα 17χρονο αγόρι. Τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:14 Διαδηλωτές έστησαν πάνω από 100 σκηνές έξω από το Κνεσέτ την πρώτη νύχτα της τετραήμερης εκδήλωσης διαμαρτυρίας

Διαδηλωτές έστησαν περισσότερες από 100 σκηνές έξω από την περιοχή του ισραηλινού κοινοβουλίου, που ονομάζεται Κνεσέτ.

Ζητώντας εκλογές και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, μετά τη μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση το βράδυ της Κυριακής, εγκατέστησαν σκηνές ξεκινώντας έτσι μια τετραήμερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Δεν έχω άλλη επιλογή. Νομίζω ότι έχουμε έναν ‘εγκληματικό’ υπουργό», είπε η Ντεβόρα, μια διαδηλώτρια από το βόρειο χωριό Τιμράτ, καθώς τοποθετούσε τα πράγματά της στη σκηνή της.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας τρομερής κόλασης. Αρκετά. Πόσο είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε: «Δεν θα μείνει τίποτα».


Διαδηλωτές στήνουν σκηνές έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, 31 Μαρτίου 2024. (Sam Sokol/Times of Israel)

Η γραμμή των σκηνών φτάνει σχεδόν ανάμεσα στην Κνεσέτ και το υπουργείο Εξωτερικών, αρκετά τετράγωνα μακριά. Δίπλα στις μεμονωμένες σκηνές ύπνου υπάρχουν μεγαλύτερες σκηνές εφοδιασμού που έχουν στηθεί από τα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας που συμμετέχουν στη διαδήλωση, καθώς και δύο ομοιώματα τανκς σε φυσικό μέγεθος που έφεραν βετεράνοι του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

01:57 Συναγερμός για drone και εκρήξεις στην Εϊλάτ

Συναγερμός για είσοδο μη επανδρωμένων αεροσκαφών ακούστηκε στην πόλη Εϊλάτ και στις γύρω περιοχές στο νότιο Ισραήλ, αναφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Μάλιστα λίγο αφότου ήχησαν δύο φορές οι σειρήνες ακούστηκαν εκρήξεις στην Εϊλάτ.

Ένας δυνατός θόρυβος ακούγεται σε βίντεο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο από το Israel Hayom. Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει πολλά ασθενοφόρα κοντά σε μια ναυτική βάση στην πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.


Άλλα βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν καπνό να υψώνεται πίσω από κτίρια της πόλης από προφανή πρόσκρουση είτε ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους είτε θραυσμάτων μετά από αναχαίτιση.

01:41 Η Χαμάς κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι στέλνει μυστική ασφάλεια στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι έστειλε αξιωματικούς ασφαλείας στη βόρεια Γάζα με την κάλυψη των φορτηγών με βοήθεια, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε στην τηλεόραση της οργάνωσης Al-Aqsa TV ότι η αποστολή της δύναμης επιβλέπονταν από τον Ματζέντ Φάρατζ, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υποστήριξε ότι έξι μέλη της δύναμης, η οποία συνόδευε φορτηγά με βοήθεια που περνούσαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, συνελήφθησαν και ότι η αστυνομία καταδιώκει επιπλέον μέλη.

«Η ύποπτη δύναμη ασφαλείας που εισήλθε χθες με τα φορτηγά της αιγυπτιακής ημισελήνου συντόνισε τις επιχειρήσεις της εξ ολοκλήρου με τις κατοχικές δυνάμεις». δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο ισχυρισμός ήταν «ανακριβής» και ότι η Αρχή δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει στα όσα αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

01:26 Τι αναφέρει το Ισραήλ για τη βοήθεια στη Γάζα

Το Γραφείο Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του Ισραήλ αναφέρει ότι 205 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, το 77% των οποίων μετέφερε πακέτα τροφίμων, μέσω των συνοριακών περασμάτων Καράμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) και Ράφα.

Αναφέρει επίσης ότι 242 συνολικά πακέτα τροφίμων έπεσαν από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επικριθεί για το γεγονός ότι εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με την παγκόσμια ΜΚΟ Oxfam να κατηγορεί την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ότι εμποδίζει τη βοήθεια «σκόπιμα».

01:10 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες

Η λιβανέζικη οργάνωση υποστηρίζει ότι έριξε βλήματα πυροβολικού στην τοποθεσία Μετούλα του ισραηλινού στρατού, γεγονός που οδήγησε σε θύματα μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων.

Ακόμα ανέφερε ότι η επίθεση, η όγδοη της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της ημέρας σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, σημειώθηκε στις 23:10 τοπική ώρα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ισμαήλ αλ-Ζιν, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ ήταν ο διοικητής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της οργάνωσης. Σκοτώθηκε σήμερα μετά την επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον ενός αυτοκινήτου στο χωριό Κουνίνε του νότιου Λιβάνου, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

00:54 ΠΟΥ: 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ισραηλινής πολιορκίας του νοσοκομείου αλ-Σίφα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης μέσα και γύρω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα στις 18 Μαρτίου.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι 107 ασθενείς που παρέμειναν εντός του νοσοκομείου περιλαμβάνουν τέσσερα παιδιά και 28 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από λοιμώξεις και έχουν μετακινηθεί πολλές φορές εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού είναι επίσης εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο.

«Από χθες παραμένει μόνο ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 άτομα. Οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται λόγω των εξαιρετικά ανθυγιεινών συνθηκών και της έλλειψης νερού», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέροντας ότι τα τρόφιμα είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένα και ότι χρειάζεται ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των ασθενών καθώς και κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απορρίψει πολλές αποστολές του ΠΟΥ στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.

00:37 Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαιώνει νέα ρίψη βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι ολοκλήρωσε άλλη μια ρίψη βοήθειας από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη C-130 για να ρίξει περισσότερα από 50.000 ισοδύναμα γεύματος στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και υποσχέθηκε ότι το σχέδιο ρίψης από αέρος που έχει δεχθεί επικρίσεις θα συνεχιστεί.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ορισμένα από τα δέματα του έπεσαν στη θάλασσα, αλλά ότι δεν υπήρξαν θύματα. Αυτό συνέβη λίγο μετά τον πνιγμό τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να ανασύρουν τα δέματα από τη θάλασσα.

00:19 Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς δήλωσαν ότι οι μαχητές της πυροβόλησαν με επιτυχία έναν Ισραηλινό στρατιώτη στην περιοχή του νοσοκομείου αλ-Σίφα και χρησιμοποίησαν όλμους για να στοχεύσουν στρατιώτες και οχήματα στην περιοχή.

Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει πολλαπλές εκτοξεύσεις όλμων στην περιοχή του νοσοκομείου που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

«Αν ο Νετανιάχου νομίζει ότι σκοτώνοντας και λιμοκτονώντας τα παιδιά μας θα παρεκκλίνουμε από τον δρόμο μας, τότε πράγματι έχει αποτύχει και έχει χάσει», φαίνεται ένας Παλαιστίνιος μαχητής να λέει στα αραβικά με θολωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καθώς φορτώνει ένα ζωντανό βλήμα όλμου στο βίντεο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι μαχητές της έπληξαν ένα άρμα Merkava δυτικά της συνοικίας Ταλ αλ-Χάουα στο κέντρο της Γάζας, όπου συνεχίζονται εδώ και μέρες σκληρές μάχες.

00:01 Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο σε πόλη του Ισραήλ – Τρεις τραυματίες

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ένας τοπικός αξιωματούχος αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης μιας επίθεσης με μαχαίρι σε ένα εμπορικό κέντρο ανατολικά της ισραηλινής πόλης Ashdod, στο Gan Yavne, έχει «εξουδετερωθεί» από την ισραηλινή αστυνομία.

Η MDA, η εθνική ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, αναφέρει ότι τρία άτομα δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι, με ορισμένα από τα θύματα να βρίσκονται σε «σοβαρή κατάσταση».

23:56 Η αμερικανική CENTCOM λέει ότι τα στρατεύματά της κατέστρεψαν δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) δήλωσε ότι «ενέπλεξε και κατέστρεψε δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης» νωρίτερα σήμερα.

Αναφέρει ότι τα εναέρια συστήματα αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στην περιοχή.

«Αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για την προστασία των δυνάμεών μας, τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και τη δημιουργία ασφαλέστερων διεθνών υδάτων για τις ΗΠΑ, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία», αναφέρει η δήλωση της CENTCOM.

23:50 Νετανιάχου: Η εισβολή στη Ράφα θα γίνει – Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε περισσότερα να πει για τη Ράφα  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του:

  • Η επιχείρηση στη Ράφα δεν καθυστερεί λόγω του Ραμαζανιού, της πίεσης των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης διστακτικότητας. Χρειάζονται προετοιμασίες, αλλά τίποτα δεν θα μας σταματήσει.
  • Η καταστροφή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα είναι απαραίτητη για τη νίκη. Χωρίς αυτό, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.
  • Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν λυπηρή. Γι ‘αυτό έπρεπε να στείλω ένα σαφές μήνυμα σχετικά με αυτό [ακυρώνοντας την επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ].
  • Θα δημιουργήσω μια επιτροπή με δημοτικούς ηγέτες στη βόρεια Γάζα για την επιστροφή των εκτοπισμένων, την ασφάλεια και τις πολιτικές ανάγκες.
  • Προτιμώ να αντιμετωπίζω τη Χεζμπολάχ με διπλωματικά μέσα, αλλά και άλλες λύσεις είναι στο τραπέζι αν η διπλωματία αποτύχει.
  • Νομίζω ότι το πρόβλημα των Εβραίων Haredi μπορεί να λυθεί μέσω συμβιβασμού. Πρέπει να προωθήσουμε την ιδέα της ίσης κατανομής του βάρους της στρατιωτικής θητείας.

23:39 Χαμάς: «Σήμερα είναι η μέρα» της ένοπλης αντίστασης – Κάλεσμα στους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν με ό,τι έχουν

Ο αρχηγός των Ταξιαρχιών Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα – που δεν έδειχνε το πρόσωπό του για προστασία – τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους τους για να πολεμήσουν ενάντια στον ισραηλινό στρατό εισβολής.

«Σήμερα είναι η μέρα. Όποιος έχει τουφέκι πρέπει να βγει με αυτό, γιατί αυτή είναι η ώρα του. Και όποιος δεν έχει τουφέκι θα πρέπει να βγει με το μαχαίρι του, την αξίνα του ή μια βόμβα μολότοφ, με το φορτηγό ή τη μπουλντόζα ή το αυτοκίνητό του», ακούγεται να λέει ο Μοχάμεντ Ντεΐφ στα αραβικά σε ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς.

«Σήμερα είναι η μέρα που η ιστορία ανοίγει τις πιο λαμπρές, υπέροχες και ευγενείς σελίδες της. Ποιος λοιπόν θα γράψει το όνομά του, το όνομα της οικογένειάς του, το όνομα της πόλης του στις σελίδες του φωτός και της δόξας;»

23:31 Νετανιάχου: «Ο κόσμος συσπειρώνεται εναντίον μας» στην άγνοια και τον αντισημιτισμό

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήγησε γιατί πιστεύει ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διεθνής πίεση εναντίον του Ισραήλ σήμερα και γιατί «όλος ο κόσμος συσπειρώνεται εναντίον μας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν άνθρωποι εντός και εκτός του Ισραήλ που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από το αυξανόμενο αντι-ισραηλινό συναίσθημα και εκείνοι που πιστεύουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι «πρέπει να είναι άγνοια», αλλά στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πώς ο ιστορικός πατέρας του Μπενζιόν Νετανιάχου μίλησε για την άνοδο των «αντισημιτικών ισχυρισμών» σε όλη την ιστορία, ο πρωθυπουργός το ανέφερε ως έναν άλλο λόγο για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Είπε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να «ενωθούν στη φυσική και ηθική άμυνα ενάντια στους κατηγόρους» που είναι οπλισμένοι με υποκρισία και ψεύδη.

23:20 Ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε περιοχές στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τοπικές αναφορές και το συριακό υπουργείο Άμυνας.

«Περίπου στις 21:30 σήμερα, ο «ισραηλινός» εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, στοχεύοντας σε διάφορα σημεία κοντά στη Δαμασκό. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αμάχων και κάποιες υλικές απώλειες», ανέφερε το υπουργείο.

Τα συστήματα αεράμυνας του συριακού στρατού συνδέθηκαν και κατέρριψαν τουλάχιστον μερικούς από τους πυραύλους, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

23:09 Το Ισραήλ ανακοινώνει την επέκταση του εποικισμού στην κοιλάδα του Ιορδάνη ως «κατάλληλη σιωνιστική απάντηση»

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δημοσίευσε αυτό το βίντεο στο Wadi Auja στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να ανακοινώσει μια «άνευ προηγουμένου επένδυση» στην ανάπτυξη περισσότερων παράνομων εποικισμών.

Το χαρακτήρισε αυτό «μια κατάλληλη σιωνιστική απάντηση» σε μια παλαιστινιακή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, από την οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραήλινοι. Ο Σμότριχ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ερευνά την περιοχή για επέκταση, αξιολογώντας τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων πόρων.

Αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Ισραήλ επικρίθηκε διεθνώς για την κήρυξη 800 εκταρίων γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως έδαφος που ανήκει στο ισραηλινό κράτος στη μεγαλύτερη παράνομη κατάληψη γης εδώ και τρεις δεκαετίες.

22:57 Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό αυξάνεται σε 137

Μετά τη δολοφονία ενός φωτορεπόρτερ και συντάκτη από τον ισραηλινό στρατό, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου έχει πλέον αυξηθεί σε 137.

Ο Abdel Wahab Awni σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Γάζα, ανέφερε το γραφείο σε δήλωση.

Ένας αριθμός ρεκόρ δημοσιογράφων έχει σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Η τελευταία αεροπορική επιδρομή με στόχο δημοσιογράφους στη Γάζα ήρθε νωρίτερα σήμερα, όταν μια σκηνή δημοσιογράφων έγινε στόχος στην αυλή του νοσοκομείου al-Aqsa, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

22:44 UNRWA: «Αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) υπενθυμίζει ότι πάνω από 100 από τα σχολεία της έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου.

«Πολλά έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια για εκτοπισμένες οικογένειες. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτηση στο X.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον των παιδιών. Για την παιδική τους ηλικία και το μέλλον τους».

22:33 Κανένα καλό νέο από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, λένε συγγενείς ομήρων

Οι γονείς των γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα έφυγαν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «πολύ ανήσυχοι και πολύ αναστατωμένοι», σύμφωνα με τον πατέρα της Naama Levy, Yoni.

«Μετά από έξι μήνες, ελπίζαμε και περιμέναμε να πάρουμε κάποια καλά νέα για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά δυστυχώς δεν λάβαμε τέτοια νέα», δήλωσε ο Λέβι στον ραδιοφωνικό σταθμό IDF.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε πολλές προσδοκίες για αυτή τη συνάντηση, αλλά δυστυχώς για εμάς και τους ομήρους, δεν υπήρχαν καλά νέα. Τα πράγματα δεν ήταν αισιόδοξο».

Νωρίτερα σήμερα, η μητέρα της Naama δήλωσε ότι είχαν λάβει ένα «επίσημο αλλά περιορισμένο» σημάδι ζωής της κόρης τους πριν από λίγες εβδομάδες. «Γνωρίζουμε ότι είναι ζωντανή και ότι επιβιώνει», δήλωσε ο Sarit.

22:18 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμα στρατιώτη που είχε τραυματιστεί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σιβάν Βέιλ, 20 ετών, στρατιώτης της μονάδας κομάντο Αγκόζ, πέθανε αφού τραυματίστηκε στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών δυνάμεων σε 255, ανέφερε ο στρατός.

Σφοδρές χερσαίες μάχες συνεχίζουν να μαίνονται σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις και άλλων περιοχών στο νότο.

22:04 Επιθέσεις του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Λίγο μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας ενός διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο λιβανέζικο χωριό Κουνίν, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή.

Έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone που, όπως είπε, δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη να επιτίθενται σε μια σειρά από «στρατιωτικά κτίρια» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο Mays al-Jabal και το Bilda.

Αεροπορικές επιδρομές επιτέθηκαν επίσης σε θέσεις στη Μαρκάμπα από όπου εκτοξεύτηκαν ρουκέτες της Χεζμπολάχ και σε ένα παρατηρητήριο στην Καφρ Κίλα, ισχυρίστηκε ο στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι η ένοπλη λιβανέζικη ομάδα εκτόξευσε ρουκέτες σε δύο περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ενεργοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το οποίο αναχαίτισε «μερικά» από τα βλήματα. Δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα ή ζημιές που προκλήθηκαν.

21:53 Η Φατάχ καταγγέλλει τη δήλωση Νετανιάχου για εισβολή στη Ράφα

Ο Abdel-Fatah Doleh, εκπρόσωπος της Φατάχ, δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να δει τον ισραηλινό στρατό να εισβάλλει στη Ράφα δείχνει την «επιμονή του Ισραήλ να συνεχίσει τις σφαγές εναντίον του λαού μας και την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων που έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός».

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αρνείται να υποχωρήσει από την πρόθεσή του για εισβολή στη νότια πόλη της Γάζας

21:45 Βίντεο δείχνει την προσπάθεια να απεγκλωβίσουν πτώμα που έχει μπλεχτεί στο αλεξίπτωτο πακέτου βοήθειας

Αυτό το βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει Παλαιστίνιους να αγωνίζονται να απελευθερώσουν ένα πτώμα που είχε μπλεχτεί στο αλεξίπτωτο ενός πακέτου βοήθειας που έπεσε από τον αέρα κοντά στις ακτές της Γάζας.

Αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να φτάσουν σε πακέτα βοήθειας που είχαν πέσει στη θάλασσα πνίγηκαν. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι ορισμένα από τα πακέτα που έριξε πάνω από τη Γάζα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Αρκετοί άλλοι άνθρωποι έχουν επίσης σκοτωθεί όταν πακέτα τους συνέθλιψαν καθώς τα αλεξίπτωτα που ήταν δεμένα δεν άνοιξαν.

21:30 Ένταση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Η αστυνομία χρησιμοποιεί νερό εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών που μπλοκάρουν δρόμο στην Ιερουσαλήμ.

21:18 Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ – Ζητούν εκλογές και την επιστροφή των ομήρων

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν τώρα στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και στην περιοχή του ισραηλινού κοινοβουλίου, που ονομάζεται Κνεσέτ, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ζητούν εκλογές – κάτι που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε και πάλι μόλις τώρα – και μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα φέρει πίσω τους περισσότερους από 130 αιχμαλώτους που εξακολουθούν να πιστεύεται ότι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό έρχεται μια μέρα αφότου το Τελ Αβίβ έζησε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από την έναρξη του πολέμου.

21:10 Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει το θάνατο του διοικητή της, Ισμαήλ αλ-Ζέιν

Σε δήλωση που εκδόθηκε μέσω του καναλιού της στο Telegram, η λιβανέζικη ομάδα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι ένας από τους μαχητές του, ο Ισμαήλ Αλί αλ-Ζέιν, «σκοτώθηκε».

Η Χεζμπολάχ σπάνια προσδιορίζει πού και πότε σκοτώνονται οι μαχητές της, ωστόσο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο al-Zein, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν ο διοικητής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε όταν η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ένα αυτοκίνητο στο νότιο λιβανέζικο χωριό Kounine.

21:00 Aποκάλυψη Haaretz: Οι IDF έχουν ορίσει «ζώνες θανάτου» στη Γάζα – Πυροβολούν αδιακρίτως όποιον εισέρχεται σε αυτές

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αποκαλύπτει ότι στη Γάζα οι IDF δεν ακολουθούν τους κανόνες εμπλοκής, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και «βαφτίζοντας» τα θύματα εκ των υστέρων «τρομοκράτες».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:47 Ομάδα του ΠΟΥ γίνεται μάρτυρας της ισραηλινής επίθεσης σε σκηνή δημοσιογράφων στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι μια ομάδα με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Άκσα όταν ο ισραηλινός στρατός στόχευσε μια σκηνή δημοσιογράφων στο προαύλιο.

Ο αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν, αλλά το προσωπικό του ΠΟΥ – το οποίο βρισκόταν στο νοσοκομείο αξιολογώντας τις ιατρικές ανάγκες και συλλέγοντας θερμοκοιτίδες για να στείλει στη βόρεια Γάζα – είναι ασφαλές.

«Ζητούμε και πάλι την προστασία των ασθενών, του υγειονομικού προσωπικού και των ανθρωπιστικών αποστολών. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις και η στρατιωτικοποίηση των νοσοκομείων πρέπει να σταματήσουν. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», δήλωσε επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Καλούμε τα μέρη να συμμορφωθούν με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την κατάπαυση του πυρός!»

20:35 Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ διατάζει την επιστράτευση των υπερορθόδοξων φοιτητών από αύριο

Ο Ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας Gali Baharav-Miara έστειλε επιστολή στα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας λέγοντάς τους ότι οι υπερορθόδοξοι φοιτητές yeshiva πρέπει να καταταγούν στο στρατό από την 1η Απριλίου.

Έγραψε ότι δεν θα υπάρξει «καμία πηγή εξουσίας» για μια γενική απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για τους φοιτητές Haredi, σύμφωνα με πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ένας νόμος για την αναβολή της στρατολόγησης για τους φοιτητές είχε λήξει τον Ιούνιο του 2023 και οι απαλλαγές επιβάλλονταν μέσω απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που ψηφίστηκε τότε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την Πέμπτη το πάγωμα της κρατικής οικονομικής στήριξης σε υπερορθόδοξους yeshivas που λαμβάνουν αναβολή από τη στρατιωτική θητεία μετά τη λήξη του ψηφίσματος.

20:12 Γκάλαντ: Αιχμάλωτοι μαχητές λένε ότι η Χαμάς «καταρρέει εκ των έσω»

Ο υπουργός Άμυνας και Πολέμου του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ισχυρίστηκε ότι ανώτεροι μαχητές της Χαμάς που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι η ένοπλη ομάδα υποχωρεί κάτω από την πίεση που ασκείται από τις επιθέσεις του στρατού.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες τρομοκράτες έχουν συλληφθεί και αυτά που λένε για το τι τους συνέβη λέει όλη την ιστορία. Λένε ότι η Χαμάς καταρρέει εκ των έσω. Το κόστος που πληρώνουν είναι πολύ βαρύ», δήλωσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με τους Times of Israel, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό αρχηγείο.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι ο στρατός έχει σημειώσει «πολύ μεγάλη πρόοδο» στην πολιορκία του νοσοκομείου αλ-Σίφα διάρκειας δύο εβδομάδων, κατά την οποία ισχυρίζεται ότι σκότωσε και συνέλαβε αξιωματούχους και πράκτορες της Χαμάς.

19:50 Επιμένει ο Νετανιάχου στην εισβολή στη Ράφα – Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αρνείται να υποχωρήσει στην εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα ή στη θέση του στις συνομιλίες με τη Χαμάς:

  • Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να επιχειρήσει στη Ράφα, να απομακρύνει αμάχους και να διανείμει βοήθεια. Χρειάζεται χρόνος, αλλά θα γίνει.
  • Κάνω τα πάντα για να φέρω πίσω ομήρους στη Γάζα, μέσω ενός συνδυασμού στρατιωτικής πίεσης και αποφασιστικών διαπραγματεύσεων.
  • Η Χαμάς απαιτεί την ανεξέλεγκτη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στην ασφάλεια.
  • Η υποχώρηση σε απαιτήσεις δεν θα επιφέρει συμφωνία. Αυτή η προσέγγιση θα καθιστούσε δυσκολότερη την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα τους.
  • Η προκήρυξη εκλογών τώρα θα παρέλυε τις διαπραγματεύσεις και θα τερμάτιζε τον πόλεμο πριν επιτύχει τους στόχους του. Ο πρώτος που θα επικροτούσε κάτι τέτοιο είναι η Χαμάς.
  • Θα φέρω άνδρες, γυναίκες, πολίτες, στρατιώτες, ζωντανούς και θύματα πίσω από τη Γάζα.

19:36 Αξιωματούχος της Χαμάς: Δεν γίνεται ακόμη λόγος για νέες διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε από αιγυπτιακά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει σήμερα.

Εδώ είναι τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

  • Δεν γίνεται ακόμη λόγος για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
  • Θέλουμε απαντήσεις σχετικά με τον τερματισμό της επιθετικότητας, την απόσυρση από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.
  • Το Ισραήλ δεν παρείχε καμία δέσμευση στις απαντήσεις του και οι απαντήσεις του ήταν μια προσπάθεια αναβλητικότητας.
  • Εκτιμούμε τις προσπάθειες των μεσολαβητών, αλλά η ισραηλινή πλευρά προσπαθεί να παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις. Εάν συνεχιστεί η ισραηλινή αδιαλλαξία, οι προσπάθειες των μεσολαβητών θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
  • Η ισραηλινή πλευρά θέλει μόνο να ανακτήσει τους αιχμαλώτους της και να συνεχίσει την επιθετικότητα με ανοιχτό τρόπο.
  • Η αμερικανική θέση εξακολουθεί να συμβάλλει στη συγκάλυψη της ισραηλινής αδιαλλαξίας.
  • Απορρίπτουμε κάθε επιθετική κίνηση προς τη Ράφα και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να το δεχτούμε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την επίθεση κατά της Ράφα, αλλά η αντίσταση είναι έτοιμη για αντιπαράθεση.

19:25 Αίγυπτος – Ιράν: Να εφαρμοστεί το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Sameh Shoukry και ο Ιρανός ομόλογός του Hossein Amir Abdollahian τόνισαν την ανάγκη το Ισραήλ να δεσμευτεί για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως απαιτείται από το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους απορρίπτουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας και οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη νότια πόλη της Ράφα.

19:16 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τη δολοφονία του «βασικού πράκτορα της Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο

Ο IDF ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός διοικητή της Χεζμπολάχ στο Kounine στο νότιο Λίβανο, δηλώνοντας ότι ήταν βασικός πράκτορας στην αντιαρματική μονάδα της Δύναμης Radwan.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Ισμαήλ Ελζίν ήταν υπεύθυνος για δεκάδες αντιαρματικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ.

19:00 Χαμάς: Οι συνομιλίες δεν προχωρούν, το Ισραήλ χρονοτριβεί με τις απαντήσεις του

Λίγο μετά την προσγείωση ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο για συνομιλίες απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στο Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Hamdan είπε ότι το Ισραήλ χρονοτριβεί με τις απαντήσεις του και δεν παρέχει καμία δέσμευση στους διαμεσολαβητές. «Θέλουμε απαντήσεις σχετικά με το τέλος του πολέμου, την απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την αποκατάσταση της Γάζας», δήλωσε ο Χαμντάν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στην επιστροφή των ομήρων και στη συνέχιση του πολέμου.

Ο Χαμντάν σημείωσε ότι η Χαμάς απορρίπτει οποιαδήποτε ισραηλινή προσπάθεια να επιχειρήσει στη Ράφα, προσθέτοντας ότι «η ισραηλινή αντιπροσωπεία έρχεται στο Κάιρο για να ακούσει από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι πρέπει να δείξουν ευελιξία, ειδικά στο θέμα του τερματισμού του πολέμου, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της επιστροφής των εκτοπισμένων».

Συνέχισε λέγοντας: «Εάν δεν υπάρξει ευελιξία και η ισραηλινή αντιπροσωπεία λάβει ευρεία εντολή στις διαπραγματεύσεις, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

18:45 Η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει νομική γνωμοδότηση ότι το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στη Γάζα

Ο Observer του Guardian έλαβε ένα ηχητικό ντουκουμέντο που δείχνει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε νομικές συμβουλές από τους δικηγόρους της, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, πληροφορία που ωστόσο απέκρυψε.

Τώρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αντιμετωπίζει εκκλήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και ανώτερα μέλη του Συντηρητικού κόμματός του να δημοσιεύσει τις νομικές συμβουλές.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σούνακ θα πρέπει να «ξεκαθαρίσουν» αυτά που τους έχουν πει.

Ο ηγέτης του SNP Westminster Stephen Flynn κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» για το θέμα, ανέφερε η εφημερίδα.

Πρόσθεσε ότι ο Κάμερον και ο Σούνακ «το οφείλουν στον λαό και στις θέσεις ευθύνης που κατέχουν να είναι ειλικρινείς σχετικά με το αν έχουν λάβει συμβουλές ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σύμφωνα με την έκθεση.

«Εάν πιστέψουμε τις αναφορές και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίσει να παρέχει όπλα και πληροφορίες στο Ισραήλ, ενώ γνωρίζει ότι παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τότε η θέση και των δύο θα ήταν δύσκολη», πρόσθεσε ο Φλιν.

 18:30  Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε όχημα στο Κουνίν, στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κανάλι ειδήσεων Al-Hadath. Η έκθεση κατονομάζει τον Ισμαήλ Ελζίν ως τον άνθρωπο που σκοτώθηκε.

18:15 Τρία πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησαν από την Κύπρο για τη Γάζα

Τα πλοία απέπλευσαν νωρίτερα σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της World Central Kitchen (WCK) επί του συνοδευτικού σκάφους.

Ο Χουάν Καμίλο, που ταξιδεύει με την αυτοκινητοπομπή από τη Λάρνακα στην Κύπρο στην προβλήτα του WCK στην ακτογραμμή της Γάζας, δήλωσε ότι τα πλοία περιέχουν μια σειρά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κονσερβοποιημένων προϊόντων, αλευριού, ρυζιού και χουρμάδων.

Ο Καμίλο δήλωσε ότι η αποστολή, η δεύτερη αποστολή θαλάσσιας βοήθειας από το WCK στη Γάζα, στοχεύει ειδικά να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα.

Το WCK ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι οι ομάδες τους έχουν παράσχει «περισσότερα από 43 εκατομμύρια γεύματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα στους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν λιμοκτονία».

Η φιλανθρωπική οργάνωση WCK με έδρα τις ΗΠΑ διοργάνωσε την αποστολή με την ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, με χρηματοδότηση κυρίως από τα ΗΑΕ και υποστήριξη από τις κυπριακές αρχές.

17:59 Συνέντευξη τύπου του Νετανιάχου στις 7.30 πριν μπει για εγχείρηση

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ, ο Νετανιάχου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 7:30 μ. μ. , πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

17:51 Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης παραιτήθηκε επίσημα

Ο Έιλον Λέβι, ο αγγλόφωνος εκπρόσωπος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα πριν από τρεις εβδομάδες, παραιτήθηκε επίσημα από το ρόλο, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Ο Λέβι τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, στην οποία ο εκπρόσωπος απάντησε σε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα.

Ο Κάμερον είχε δημοσιεύσει στο X ότι το Ισραήλ πρέπει να αφήσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

17:39 Τράπεζα του Ισραήλ: Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πρέπει να ενταχθούν στον στρατό για να βοηθήσουν την οικονομία

Η Τράπεζα του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει για οικονομική ζημιά εάν περισσότεροι υπερορθόδοξοι Εβραίοι άνδρες δεν ενταχθούν στον στρατό της χώρας, σταθμίζοντας ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει προκαλέσει ρήξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα πρόσθεσε ένα βάρος στην οικονομία λόγω του απότομα αυξημένου αριθμού ημερών υπηρεσίας που θα απαιτηθούν τόσο για τους κληρωτούς όσο και για τους έφεδρους στρατιώτες.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αναζητήσει έναν τρόπο να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τη στρατιωτική θητεία για τους υπερορθόδοξους Εβραίους για να κατανείμει το βάρος του πολέμου σε ολόκληρη την κοινωνία πιο δίκαια.

Αλλά η απόφαση συνάντησε μια αντίδραση από υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα και δημιούργησε ρήγμα στον συνασπισμό.

17:24 Διαδήλωση για συμφωνία με τη Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

Το Peace Now, μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις, κινήματα και πολίτες, αναφέρει ότι θα συμμετάσχει «στη μαζική διαδήλωση απόψε στην Ιερουσαλήμ», ζητώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των ισραηλινών αιχμαλώτων.

«Για τους ομήρους μας, για νέες εκλογές, για το τέλος αυτού του πολέμου, για μια πολιτική λύση. Για το μέλλον μας», ανέφερε η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων.

Η διαμαρτυρία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.

17:15 Το Ισραήλ αναχαιτίζει δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Ο τρίτος πύραυλος προσγειώθηκε σε ανοιχτό χώρο, ανέφερε.

16:58 Ο Νετανιάχου θα υποβληθεί σε επέμβαση κήλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Λεβίν θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα υποβληθεί σε επέμβαση κήλης το βράδυ της Κυριακής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

16:49 Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται, με τη Haaretz να αναφέρει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο.

16:38 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στο ισραηλινό πεδίο βολής πυροβολικού Barkhta στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δηλώνει ότι μαχητές της πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στο νεοσύστατο πεδίο βολής πυροβολικού Barkhta και σε ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε αυτό στο κατεχόμενο αγρόκτημα Shebaa του Λιβάνου.

Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 13:45 και προκάλεσε «άμεσες απώλειες», ανέφερε η ομάδα στο Telegram.

16:20 Άμεσο χτύπημα στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ-Άκσα

Ο Khaled al-Dakran, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Αλ-Άκσα, λέει ότι ο προαύλιος χώρος του νοσοκομείου αποτέλεσε άμεσο στόχο της ισραηλινής επίθεσης στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

«Τα νοσοκομεία και οι ιατρικές ομάδες και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να προστατεύονται και η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέχει αυτή την προστασία», δήλωσε.

«Οι ασθενείς, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και τρόμου, φοβούμενοι ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα θα επιτεθούν ξανά στο νοσοκομείο».

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η επίθεσή του στόχευσε ένα κέντρο διοίκησης που λειτουργεί από την ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα υποστηρίζει ότι έπληξε μια σκηνή με δημοσιογράφους και εκτοπισμένους.

15:56 Standing ovation για τον κωμικό Ράμι Γιουσέφ επειδή ζήτησε την ελευθερία της Παλαιστίνης

Ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός και συγγραφέας αιγυπτιακής καταγωγής Ράμι Γιουσέφ έκανε την έκκληση για τον τερματισμό των δεινών του λαού στη Γάζα κατά τη διάρκεια της διάσημης εκπομπής Saturday Night Live (SNL) που μεταδόθηκε από το NBC.

Στον μονόλογό του, ο Γιουσέφ μίλησε για τη δύναμη της προσευχής, λέγοντας ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του Άχμεντ, ο οποίος του ζήτησε να προσευχηθεί για την οικογένειά του στη Γάζα και πράγματι εκείνο το βράδυ το έκανε.

«Παρακαλώ απελευθερώστε τον λαό της Παλαιστίνης, παρακαλώ. Παρακαλώ απελευθερώστε τους ομήρους, όλους τους ομήρους παρακαλώ», πρόσθεσε υπό το χειροκρότημα του κοινού.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:46 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο μια σκηνή για δημοσιογράφους μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι. Οι IDF υποστηρίζουν ότι χτύπησαν διοικητήριο της Ισλαμικής Τζιχάντ
  • Η κυβέρνηση της Γάζας καταδικάζει το Ισραήλ για τη διάπραξη «νέας σφαγής με τον βομβαρδισμό των σκηνών των δημοσιογράφων και των εκτοπισμένων» στο νοσοκομείο
  • Ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός Al Qahera News αναφέρει ότι οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα επανεκκινούν σήμερα στο Κάιρο
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιορδανίας ζήτησαν «άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 108 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες
  • Το υπουργείο αναφέρει ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχει ανέλθει σε 32.782, ενώ 75.298 είναι οι τραυματίες

15:37 Οι IDF υποστηρίζουν ότι χτύπησαν διοικητήριο της Ισλαμικής Τζιχάντ στην αυλή του νοσοκομείου Αλ-Άκσα

Οι IDF παραδέχονται ότι χτύπησαν στην αυλή του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ωστόσο υποστηρίζουν ότι χτύπησαν διοικητήριο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Το κέντρο διοίκησης και οι τρομοκράτες χτυπήθηκαν με ακρίβεια, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά σε μη εμπλεκόμενους πολίτες στην περιοχή του νοσοκομείου», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. «Το κτίριο του νοσοκομείου Αλ-Άκσα δεν υπέστη ζημιές και δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του», τονίζεται.

15:27 Drone από τον Λίβανο κατέπεσε στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, drone από τον Λίβανο κατέπεσε στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

15:18 Νέα ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Quds News Network, ισραηλινό μαχητικό βομβάρδισε κτίριο στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

15:08 Οι IDF υποστηρίζουν ότι κατάσχεσαν όπλα που ήταν κρυμμένα στο μαιευτήριο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της μονάδας αναγνώρισης της ταξιαρχίας Ναχάλ κατάσχεσαν μια κρύπτη με όπλα στο μαιευτήριο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα.

Τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων όλμων, εκρηκτικών μηχανισμών, τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή, τυφεκίων εφόδου, πιστόλια και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε μαξιλάρια και κρεβάτια ασθενών, καθώς και στις ψευδοροφές και τους τοίχους του κτιρίου, σύμφωνα με τις IDF.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Περίπου 350 ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Σίφα απομακρύνθηκαν από τις IDF σε ένα «καθορισμένο συγκρότημα» σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου, όπου ο ισραηλινός στρατός τους παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες.

Η μονάδα αναγνώρισης συνάντησε επίσης και σκότωσε τους ανώτερους μαχητές της Χαμάς, Φάντι Ντουέικ και Ζακάρια Νατζίμπ κατά τη διάρκεια καταδίωξης και ανταλλαγής πυρών στο μαιευτήριο την περασμένη εβδομάδα.

14:59 Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο της επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο του Quds News Network, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο που χτυπήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

14:50 Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά της Χεζμπολάχ – Επιθέσεις των IDF στον νότιο Λίβανο

Οι IDF ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά της Χεζμπολάχ στην περιοχή Μαργκαλιότ στο βόρειο Ισραήλ.

Η πολεμική αεροπορία και οι δυνάμεις του πυροβολικού του Ισραήλ επιτέθηκαν εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ώρες.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

14:40 Αίγυπτος, Γαλλία, Ιορδανία ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιορδανίας ζήτησαν «άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η έκκληση έγινε μετά τη συνάντηση των τριών διπλωματών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο το Σάββατο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καθορίζει μια «πολιτική» διευθέτηση του πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο ίδιος είπε ότι το κείμενο θα περιλαμβάνει «όλα τα κριτήρια για μια λύση δύο κρατών» της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το ειρηνευτικό σχέδιο που υπερασπίζεται εδώ και καιρό η διεθνής κοινότητα, αλλά αντιτίθεται η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

14:28 Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται στο Ισραήλ συμβάλλουν στη δολοφονία αμάχων στη Γάζα

Δημοκρατικοί βουλευτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που μεταφέρονται στο Ισραήλ από την Ουάσινγκτον συμβάλλουν στη δολοφονία αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η Wall Street Journal από πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μυστικό υπόμνημα, που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, επέκτεινε την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες με το Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, δημιουργήθηκε ανησυχία στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τις αμερικανικές πληροφορίες πληροφοριών όχι μόνο για τον εντοπισμό μελών και ομήρων της Χαμάς, αλλά και για την πραγματοποίηση επιθέσεων στις οποίες προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές και σκοτώθηκαν άμαχοι.

14:19 Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στην ομιλία του την Κυριακή του Πάσχα

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε εκ νέου εκκλήσεις την Κυριακή του Πάσχα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων σε μια ομιλία με επίκεντρο την ειρήνη.

Ο Φραγκίσκος χοροστάτησε στη λειτουργία στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια έδωσε την ευλογία και το μήνυμά του από τον κεντρικό εξώστη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

«Απευθύνω εκ νέου έκκληση να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζητώ για άλλη μια φορά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», είπε την Κυριακή.

«Πόσο πόνο βλέπουμε στα μάτια των παιδιών, τα παιδιά έχουν ξεχάσει να χαμογελούν σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες. Με τα μάτια τους, τα παιδιά μας ρωτούν: Γιατί; Γιατί όλος αυτός ο θάνατος; Γιατί όλη αυτή η καταστροφή; Ο πόλεμος είναι πάντα ένας παραλογισμός και μια ήττα», πρόσθεσε.

14:10  Στις 32.782 οι νεκροί στη Γάζα – 77 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 32.782 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.298 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το υπουργείο, και χιλιάδες ακόμη πτώματα είναι πιθανό να παραμένουν ακαταμέτρητα κάτω από τα χαλάσματα σε όλη τη Γάζα.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 77 νεκρούς και 108 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες.

14:00 Το Ισραήλ διέπραξε «τρομερό έγκλημα» στοχοποιώντας δημοσιογράφους, λέει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας καταδίκασε το Ισραήλ για τη διάπραξη «μιας νέας σφαγής με τον βομβαρδισμό των σκηνών των δημοσιογράφων και των εκτοπισμένων μέσα στα τείχη του Νοσοκομείου Μαρτύρων του Αλ-Άκσα».

Κάλεσε επίσης όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις που σχετίζονται με την υγεία και το ιατρικό έργο να καταδικάσουν το «τρομερό έγκλημα».

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κατοχή και η διεθνής κοινότητα είναι πλήρως υπεύθυνες για αυτό το έγκλημα για τη στρατιωτική και πολιτική τους υποστήριξη στην κατοχή», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram.

Δείτε βίντεο:

13:49 «Η επίθεση στη σκηνή αποτελεί μέρος της συστηματικής στοχοποίησης των ΜΜΕ στη Γάζα από το Ισραήλ»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Μόλις πριν από λίγα λεπτά, ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο μια σκηνή για δημοσιογράφους μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Οι δημοσιογράφοι συνήθως πηγαίνουν και εργάζονται μέσα στα νοσοκομεία. Εμείς αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε μπροστά από το νοσοκομείο Κουβέιτ στη Ράφα, προκειμένου να αναζητήσουμε καταφύγιο και να είμαστε μακριά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Αυτό είναι ένα νέο μέρος των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και κάποιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ-Άκσα.

Όπως μπορούμε να δούμε από τα βίντεο από το σημείο, η σκηνή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης. Από τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί».

13:39 Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 26 μέλη της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, λέει η οργάνωση

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 26 μέλη της οργάνωσης από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η οργάνωση δήλωσε ότι περίπου 15 άτομα από το προσωπικό της σκοτώθηκαν «ενώ εκτελούσαν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα και φορούσαν το προστατευμένο έμβλημα της Ερυθράς Ημισελήνου».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:24 Σειρήνες ακούγονται στην Μαλκία κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Σειρήνες ηχούν στη Μαλκία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για ρίψεις ρουκετών.

Οι πόλεις που βρίσκονται πλησιέστερα στα σύνορα έχουν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κοινοτήτων και στρατιωτικών θέσεων στον ισραηλινό βορρά.

13:14 Στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων σκηνή με δημοσιογράφους – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται τους ανταποκριτές του στο σημείο, οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρό τους μια σκηνή με δημοσιογράφους κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα.

Δύο Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

13:04 Ισραηλινός βουλευτής: «Το Ισραήλ βαδίζει προς την ήττα»

Ο βουλευτής Γκιντεόν Σα’άρ, ηγέτης του κόμματος Νέα Ελπίδα στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα θα οδηγήσει σε ήττα.

«Το θέμα του σχεδίου απελευθέρωσης των ομήρων έχει κολλήσει για τον ίδιο ακριβώς λόγο που όλα έχουν κολλήσει: Σε αυτούς τους μακρούς μήνες, η στρατιωτική πίεση προς τη Χαμάς έχει μειωθεί», δήλωσε ο Σα’άρ, το κόμμα του οποίου αποχώρησε πρόσφατα από την κυβέρνηση, στο X.

«Χωρίς σημαντική πίεση, η Χαμάς δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο.

Ένας μακρύς, επαναλαμβανόμενος και υποτονικός πόλεμος δεν θα οδηγήσει σε μια σημαντική πρόοδο… Η πλήρης πραγματικότητα είναι ότι χωρίς να σταματήσει η διάβρωση και να αλλάξει η πορεία της σύγκρουσης, το Ισραήλ βαδίζει προς την ήττα».

12:55 Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητο, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή όπλων

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν και δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων.

Αναφερόμενος στον αμυντικό προϋπολογισμό, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Φυσικά πρέπει να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες λόγω αυτού του πολέμου, οι οποίες υπάρχουν και στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ανεξάρτητοι στην παραγωγική ικανότητα των όπλων που χρειαζόμαστε».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε απρόσβλητοι από εξωτερικές πιέσεις επειδή πρέπει να παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις».

12:45 Δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ολονύκτιες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν στην πόλη Ναμπλούς και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, καθώς και σε πολλές τοποθεσίες γύρω από την πόλη Τζενίν, όπου σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις, σύμφωνα με πηγές, γράφει το Al Jazeera.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές σε διάφορες πόλεις και χωριά μέσα και γύρω από τις πόλεις Καλκίλια, Βηθλεέμ και Χεβρώνα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Παλαιστίνιος που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις Ισραηλινούς την Πέμπτη.

Ο ύποπτος φέρεται να παραδόθηκε κοντά στην αλ-Αούτζα, βόρεια από την Ιεριχώ.

12:32 Σειρήνες ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και στη Μαργκαλιότ κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

Οι σειρήνες προειδοποιούν για ρίψη ρουκετών στην Κιριάτ Σμόνα και στη Μαργκαλιότ, κοντά στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι εχθροπραξίες IDF και Χεζμπολάχ συνεχίζονται.

12:22 Ορκίζεται σήμερα η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον επί μακρόν οικονομικό σύμβουλό του Μοχάμεντ Μουστάφα ως τον επόμενο πρωθυπουργό, εν μέσω των πιέσεων των ΗΠΑ για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, στο πλαίσιο του μεταπολεμικού οράματος της Ουάσινγκτον για τη Γάζα.

Ο Μουστάφα αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σταγιέχ ο οποίος, μαζί με την κυβέρνησή του, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο επικαλούμενος την ανάγκη για αλλαγή εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και της κλιμάκωσης της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

12:09 Μητέρα ομήρου λέει ότι έλαβε σημείο ζωής από την κόρη της πριν από μερικές εβδομάδες

Η Αγελέτ Λεβί Σαχάρ, η μητέρα της ομήρου Ναάμα Λεβί, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Kan Bet τη Δευτέρα ότι έλαβε σημείο ζωής από την κόρη της πριν από μερικές εβδομάδες.

«Πριν από μερικές εβδομάδες, δεν θυμάμαι πότε, λάβαμε κάποιο μήνυμα για ένα σημάδι ζωής, αλλά χωρίς καμία πρόσθετη πληροφορία», δήλωσε η Λεβί Σαχάρ.

«Οπότε ξέρουμε ότι είναι εκεί και ότι είναι ζωντανή και ότι επιβιώνει και ότι πρέπει να επιβιώσει. Αυτή και όλοι οι όμηροι πρέπει να βγουν έξω – χθες», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη Haaretz.

Η όμηρος Ναάμα Λεβί.

12:00 Βίντεο από τη διαδήλωση υπέρ του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα στην Οτάβα

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στον Καναδά.

Δείτε βίντεο από την Οτάβα:

11:50 «Εντελώς χαοτικές σκηνές μετά τη στοχοποίηση από το Ισραήλ ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Για άλλη μια φορά, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να τους παραδοθούν προμήθειες βοήθειας στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στο κέντρο της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την κατάσταση εκεί ως εντελώς χαοτική.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν επίσης στο στόχαστρο μέλη τοπικών και λαϊκών φυλετικών επιτροπών που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση των παραδόσεων των προμηθειών βοήθειας.

Εργάζονται για την ασφαλή διανομή των προμηθειών στις απελπισμένες οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει πολλές φορές ανθρώπους στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, ο οποίος αποκαλείται παγίδα θανάτου μεταξύ των Παλαιστινίων.

Μάρτυρες με τους οποίους επικοινωνήσαμε λένε ότι οι ιατρικές ομάδες, μαζί με τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας, εξακολουθούν να παλεύουν να απομακρύνουν τα θύματα και τους τραυματίες από την τοποθεσία μετά την τελευταία επίθεση.

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που κείτονται στο έδαφος χωρίς να έχουν φτάσει ομάδες διάσωσης λόγω του υψηλού επιπέδου των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί, παρά την επικινδυνότητα του τόπου, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Γνωρίζουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος, αλλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους με άδεια χέρια».

11:37 Δύο οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στον σταθμό λεωφορείων στην Μπεερσεβά

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν άνδρα, ο οποίος είχε τραυματίσει δύο ανθρώπους σήμερα σε επίθεση με μαχαίρι στον κύριο σταθμό λεωφορείων της Μπεερσεβά, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:28 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν 80 αεροπορικές επιθέσεις την προηγούμενη ημέρα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρησή του στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας συνεχίζεται.

Στη συνοικία Ριμάλ της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές σε πολλά κτίρια.

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 15 μαχητές στο κέντρο της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Πρόσθεσε ότι ένας αριθμός μαχητών στην περιοχή Χαν Γιουνίς σκοτώθηκε επίσης.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 80 στόχους σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και υποδομών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

11:19 Σμότριχ: «Η απαίτηση για ευέλικτες θέσεις στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των ομήρων αναβάλλει την επιστροφή τους» – Καλεί τον Νετανιάχου να αντισταθεί στις πιέσεις

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ επέκρινε την απαίτηση να έχει το Ισραήλ ευέλικτες θέσεις στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους και υποστήριξε ότι «κάνει τον Σινουάρ να σκληραίνει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του και απομακρύνει την επιστροφή των ομήρων».

Ο Σμότριχ κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «παραμείνει σταθερός απέναντι στις ανεύθυνες πιέσεις που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ και βλάπτουν τους στόχους του πολέμου».

Κατά τη γνώμη του, «ο μόνος υπεύθυνος για το γεγονός ότι οι όμηροι δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους είναι ο άθλιος ναζιστής Γιαχία Σινουάρ. Όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις στο Ισραήλ και στον κόσμο θα πρέπει να στρέφονται αποκλειστικά εναντίον του».

11:09 Σκηνή για πρόσφυγες έχει μετατραπεί σε οδοντιατρική κλινική στη Γάζα

Το WAFA μεταδίδει ότι εν μέσω του συνεχούς θορύβου από τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα και τα drones, ο Δρ Νατζντάτ Σακρ έχει μετατρέψει μια σκηνή στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στη Γάζα σε αυτοσχέδια οδοντιατρική κλινική, προσφέροντας περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Χρησιμοποιώντας ό,τι απέμεινε από τον οδοντιατρικό εξοπλισμό του, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον θύλακα από τον περασμένο Οκτώβριο, ο δρ Σακρ έχει κρεμάσει όλα τα επαγγελματικά του πιστοποιητικά στη σκηνή για να καθησυχάζει τους ασθενείς του.

Πηγή φωτογραφίας: WAFA

11:00 Αναφορές για 11 νεκρούς Παλαιστίνιους μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στην Μπάνι Σουχέιλα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Quds News Network.

10:50 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το θύμα της επίθεσης στην Μπεερσεβά

Το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μπεερσεβά σήμερα το πρωί είναι ένας αξιωματικός των IDF, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Ένας άλλος στρατιώτης που βρισκόταν στο σημείο πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Dudu Greenspan / Flash90

10:39 Η ισραηλινή κυβέρνηση απογοήτευσε τους ομήρους, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση απογοήτευσε τους Ισραηλινούς ομήρους, προσθέτοντας ότι διάφοροι υπουργοί συνεχίζουν να κατηγορούν τις οικογένειές τους για την τρέχουσα κατάσταση.

«Νεαρές γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά απήχθησαν επί των ημερών σας», έγραψε στο X στο Λαπίντ. «Επί μισό χρόνο αποτυγχάνετε να τους φέρετε πίσω και μετά κατηγορείτε τις οικογένειές τους.

Αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής πρέπει να πάει σπίτι της. Εκλογές τώρα».

10:29 Οι οικογένειες των ομήρων και αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θα στήσουν σκηνές έξω από την Κνεσέτ

Οι οικογένειες των ομήρων και αντικυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να στήσουν «μια πόλη με σκηνές» για τέσσερις ημέρες έξω από την Κνέσετ για να απαιτήσουν συμφωνία για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων και νέες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν νυχτερινές συγκεντρώσεις στην Ιερουσαλήμ.

Σήμερα στις 18:15 το απόγευμα, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν πορεία από το Γκιβάτ Ραμ προς την Κνεσέτ, πριν από τη διαδήλωση στις 19:00 το απόγευμα.

Οι ομιλητές θα είναι οι εξής: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο Σιρέλ Χογκέγκ, μέλη της οικογένειας του οποίου τραυματίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, η Σιγκαλίτ Χιλέλ, ο γιος της οποίας Ούρι Τσερνιχόφσκι δολοφονήθηκε στο φεστιβάλ Supernova, ο Γιακόβ Γκόντο, ο γιος του οποίου Τομ δολοφονήθηκε στο Κισουφίμ, ο ραβίνος Μπένι Λάου, ένας από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων, Μοσέ Ραντμάν και η Ντίνα Ζιλμπέρ, πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση για την επιστροφή των ομήρων στο Τελ Αβίβ.

10:15 Ο πρόεδρος της Κούβας ζητά τον τερματισμό της «γενοκτονίας» στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Κούβας,  Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 32.000 ανθρώπους από τις 7 Οκτωβρίου.

Κοινοποιώντας μια φωτογραφία της παλαιστινιακής σημαίας που προβάλλεται στο Μνημείο Χοσέ Μαρτί στην πρωτεύουσα Αβάνα, ο Ντίας-Κανέλ δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «η Κούβα απαιτεί να σταματήσει τώρα η γενοκτονία».

«Όσο η παλαιστινιακή γη συνεχίζει να μαρτυρεί, να αιμορραγεί, να καταστρέφεται μέχρι τα θεμέλιά της από το μίσος του ισραηλινού κατακτητή, δεν μπορούμε να κουραστούμε να καταγγέλλουμε το έγκλημα και να καλούμε τη διεθνή κοινότητα», έγραψε ο Κουβανός πρόεδρος στο X.

Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής ήταν ένας από τους ηγέτες που εξέφρασαν την πιο έντονη αντίθεση στις επιθέσεις του Ισραήλ.

10:06 Τζακ Χούρι: «Χωρίς οικονομική ανάκαμψη και ισραηλινή βοήθεια, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει»

Ο γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος Τζακ Χούρι της Haaretz, σε ανάλυσή του, υποστηρίζει ότι: «Χωρίς οικονομική ανάκαμψη και ισραηλινή βοήθεια, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει».

«Η ανακοίνωση του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα για τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου – τα μέλη του οποίου θα ορκιστούν την Κυριακή – έγινε δεκτή με αδιαφορία από τους Παλαιστίνιους.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας γνωρίζουν ότι η επιτυχία της κυβέρνησης, αν υπάρξει, θα είναι περιορισμένη και θα περιοριστεί σε διοικητικά θέματα: βελτίωση των κυβερνητικών υπηρεσιών, έγκαιρη καταβολή των μισθών και εισαγωγή μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι Παλαιστίνιοι κατανοούν ότι οι αλλαγές σε άλλους τομείς εξαρτώνται από μέρη εκτός της κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής, η οικονομία της οποίας, σύμφωνα με τον Μουστάφα, είναι μια καταστροφή», λέει, ανάμεσα σε άλλα, ο Χούρι.

09:56 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν περιορισμό στην κίνηση ασθενοφόρου στη Δυτική Όχθη

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν ασθενοφόρο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:46 Η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι συνέλαβε 23 υπόπτους για «υποκίνηση» στο τέμενος Αλ-Άκσα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 23 άτομα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ως υπόπτους για εμπρηστικά συνθήματα στο τέλος της προσευχής του Σαββάτου στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, επτά από τους υπόπτους συνελήφθησαν το Σάββατο στα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ για ανάκριση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι 22 από τους συλληφθέντες είναι κάτοικοι του Ισραήλ και ο άλλος είναι Παλαιστίνιος κάτοικος της Μπέιτ Ίκσα.

Τα συνθήματα έκαναν λόγο, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, για υποστήριξη της Χαμάς, για πρόκληση βλαβών σε Εβραίους, ενώ ζητούσαν από τη Χεζμπολάχ να στοχεύσει στο Τελ Αβίβ.

09:37 Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει λάβει γνωμοδότηση νομικών πως το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά αποφεύγει να το αποκαλύψει, λέει βουλευτής των Τόρις

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχει στα χέρια της γνωμοδότηση νομικών συμβούλων της που τονίζει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας αλλά αρνείται να το επιβεβαιώσει δημόσια, ηχογραφήθηκε να λέει κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:27 Οι IDF ήραν τους περιορισμούς σε διάφορες τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του φεστιβάλ Supernova

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι, μετά από αξιολόγηση, ορισμένες τοποθεσίες στην περιοχή γύρω από τα σύνορα με τη Γάζα δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως μέρος της κλειστής στρατιωτικής ζώνης.

Τμήματα του δάσους του Ρέ’ιμ θα ανοίξουν, εκτός από ορισμένες γεωργικές περιοχές στο κιμπούτς Γιαντ Μοντερχάι και στο κιμπούτς Μεφαλσίμ.

Το δάσος ήταν ο τόπος που φιλοξενήθηκε το φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου, όπου πάνω από 360 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από την επίθεση της Χαμάς και την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων που ακολούθησε.

Πηγή φωτογραφίας: Tomer Neuberg / Flash90

09:18 Επίθεση με μαχαίρι στην Μπεερσεβά – Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» λένε οι ισραηλινές δυνάμεις

Επίθεση με μαχαίρι έγινε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μπεερσεβά, με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

Το θύμα, ηλικίας 20 ετών, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σορόκα σε καλή κατάσταση, αναφέρει η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, Magen David Adom.

«Ο τρομοκράτης που πραγματοποίησε την επίθεση με μαχαίρι εξουδετερώθηκε επί τόπου», αναφέρει η αστυνομία.

Η κατάσταση της υγείας του δράστη δεν είναι γνωστή, αν και πλάνα φαίνεται να τον δείχνουν να κείτεται στο έδαφος αφού πυροβολήθηκε.

Πηγή φωτογραφίας: Magen David Adom

09:08 Το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Μαλαισίας ανακοίνωσε δωρεά 211.000 δολαρίων για τη Γάζα

Το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Μαλαισίας ανακοίνωσε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ρινγκίτ (211.694 δολάρια) για βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ενωμένη Μαλαισιανή Εθνική Οργάνωση (UNMO), η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση ενότητας του πρωθυπουργού Ανουάρ Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι η δωρεά θα διοχετευθεί μέσω του μη κερδοσκοπικού Μαλαισιανού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ισλαμικής Οργάνωσης.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Άχμαντ Ζαχίντ Χαμίντι εξέφρασε την ελπίδα ότι η δωρεά θα αποτελέσει βοήθεια για τους Παλαιστίνιους καθώς τηρούν το Ραμαζάνι.

«Επί του παρόντος, μπορούμε να δούμε στα ΜΜΕ, ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Παλαιστίνη περνούν σοβαρά δεινά και δυσκολίες λόγω της βαρβαρότητας του σιωνιστικού στρατού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στους συνεισφέροντες, ιδίως στα μέλη του UMNO. Είθε ο Αλλάχ να ανταμείψει όσους συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο και προσεύχομαι κάθε δωρεά να ωφελήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον παλαιστινιακό λαό», σημείωσε.

08:59 Επανεκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα στο Κάιρο, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al Qahera News, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Πηγή στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Al Qahera News την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα», μετέδωσε το κανάλι.

Το Al Qahera News επέμεινε εξάλλου «στις κοινές προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου», μεσολαβητών στη σύγκρουση αυτή, «για να διαφυλάξουν τις προόδους» που επιτεύχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους διαπραγματεύσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε γνωστό χθες, Παρασκευή, ότι έδωσε το πράσινο φως για νέες συνομιλίες για μια εκεχειρία στη Γάζα, παλαιστινιακό έδαφος που πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες και ο πληθυσμός του απειλείται με «επικείμενο λιμό», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε με τον διευθυντή της Μοσάντ (ισραηλινές υπηρεσίες εξωτερικών πληροφοριών) και τον διευθυντή της Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) και ενέκρινε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων μέσα στις προσεχείς ημέρες στην Ντόχα και στο Κάιρο», είχε διευκρινίσει με ανακοίνωσή του το γραφείο του.

Χθες, Σάββατο, το βράδυ, εκατοντάδες διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει μια λύση για να επιτύχει την απελευθέρωση των ανθρώπων που συνελήφθησαν όμηροι κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις στο Ισραήλ για νέα συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι συνομιλίες για μια εκεχειρία προχωρούν με βήμα σημειωτόν και το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη γι’ αυτό το αδιέξοδο.

08:50 Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καθώς συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστίνιους στη γειτονιά Αλ Τουρ, ανατολικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Εκτός από την Αλ Τουρ, το πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ισραηλινές επιδρομές που οδήγησαν σε μάχες στον καταυλισμό Αλ Αρούμπ και στην πόλη Σα’ΐρ, βόρεια της Χεβρώνας, στο χωριό Μαράχ Ραμπάχ, νότια της Βηθλεέμ, και στο χωριό Αλ Τζαλάμα, βόρεια της Τζενίν.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ανέφερε ότι άνθρωποι υπέφεραν από ασφυξία λόγω των δακρυγόνων σε Αλ Αρούμπ, Αλ Τζαλάμα και Μαράχ Ραμπάτ.

Σε άλλη ανταπόκρισή του το WAFA αναφέρει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες συνοδευόμενοι από μπουλντόζα εισέβαλαν τα ξημερώματα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της πόλης Ναμπλούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κατεδαφίστηκαν σπίτια σε κεντρικό δρόμο.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για «εκτεταμένους πυροβολισμούς» και την ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών σε στέγες κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

08:40 Η αδιανόητη δήλωση του Αμερικανού βουλευτή που πρότεινε να ρίξουν ατομικές βόμβες στη Γάζα

«Θα πρέπει να είναι όπως το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα. Να τελειώνουμε γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, Τιμ Γουόλμπεργκ για τη Γάζα σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο X (πρώην Twitter), αναφερόμενος στις ιαπωνικές πόλεις στις οποίες οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε το βίντεο:

08:32 IDF: Ο ύποπτος για την επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη την Πέμπτη παραδόθηκε

Οι IDF συνέλαβαν έναν ύποπτο για την επίθεση με πυροβολισμούς την Πέμπτη, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία άτομα – δύο μέτρια και ένα ελαφρά.

Ο δράστης είχε πυροβολήσει εναντίον ισραηλινών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός επιβατικού λεωφορείου, στην οδό 90, βόρεια της Ιεριχώ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ύποπτος παραδόθηκε μόνος του.

08:28 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκε σε 17. Τουλάχιστον 30 άλλοι τραυματίστηκαν
  • Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίστηκαν, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την έκρηξη στο νότιο Λίβανο που τραυμάτισε τέσσερα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι εχθροπραξίες στην περιοχή είναι «απαράδεκτες»
  • Αμερικανός βουλευτής, ο Τιμ Γουόλμπεργκ, καταγράφηκε σε βίντεο να επικαλείται τους ατομικούς βομβαρδισμούς του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα στην Ιαπωνία ως παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει «γρήγορος» τερματισμός στον πόλεμο στη Γάζα
  • Δέκα γυναίκες και τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, αφού φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν στον διάδρομο ενός πλοίου του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, κατευθυνόταν προς τη Γάζα για να παράσχει υποστήριξη στο Ισραήλ

08:20 Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται για 177 ημέρες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ, όπως και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024