Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Live: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 82 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από ισραηλινές επιθέσεις

Ο Λευκός Οίκος συμφώνησε να στείλει άλλα 2,5 δισ. δολάρια σε όπλα στο Ισραήλ, παρά την αυξανόμενη καταδίκη του πολέμου στη Γάζα και την αυξανόμενη πίεση από Δημοκρατικούς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου να περιορίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Τρεις παρατηρητές του ΟΗΕ και ένας μεταφραστής τραυματίστηκαν από έκρηξη οβίδας στο νότιο Λίβανο, για την οποία πηγές ασφαλείας που επικαλούνται λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να αρνείται κάθε εμπλοκή του.

Οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα της Γης  για να τιμήσουν τον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής και τα γεγονότα της 30ής Μαρτίου 1976.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να συναντηθούν ήδη από τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα σχέδια του Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

08:22 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

00:53 Οι παλαιστινιακές οργανώσεις προειδοποιούν κατά της «επικίνδυνης πρότασης αραβικής στρατιωτικής δύναμης»

Η Συμμαχία Παλαιστινιακών Δυνάμεων, η οποία περιλαμβάνει τις μεγάλες παρατάξεις Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), αντιτάχθηκε σθεναρά στην ιδέα της δημιουργίας μιας αραβικής στρατιωτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ιδέα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, προτάθηκε από το Ισραήλ στις ΗΠΑ και σε τουλάχιστον τρία αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Το σχέδιο είναι μια «ισραηλινή παγίδα που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του και να βγάλει τον στρατό κατοχής από το μεγάλο τέλμα που έχει βρεθεί στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.

Οι οργανώσει δήλωσαν ότι «οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι αντιστάθηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια έξι μηνών καταστροφικού πολέμου, είναι ικανοί να επιλέξουν τους ηγέτες και τους θεσμούς τους για να διαχειριστούν τη Λωρίδα της Γάζας και να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία».

00:30 Ποιες νομικές συμβουλές έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας;

Ο Observer του Guardian αναφέρει ότι απέκτησε μια ηχογράφηση που διέρρευσε και δείχνει ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε νομικές συμβουλές από τους δικηγόρους της, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Η απόφαση των δικηγόρων θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να είχε σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αμέσως μετά την παροχή της νομικής γνωμοδότησης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Αλίσια Κερνς, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει τη νομική συμβουλή των δικηγόρων της.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την επικαιροποιημένη αξιολόγησή της σχετικά με το αν το Ισραήλ επιδεικνύει δέσμευση προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν επιδεικνύει αυτή τη δέσμευση, κάτι που αποτελεί τη νομική απόφαση που πρέπει να λάβει», ανέφερε η Kearns.

«Η διαφάνεια σε αυτό το σημείο είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

00:00 Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να καθυστερήσει άλλη μια αποστολή στο Αλ-Σίφα εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του αναγκάστηκαν να «αναβάλουν μια εξαιρετικά σύνθετη κοινή αποστολή λόγω καθυστερήσεων», αφού τρεις προηγούμενες αποστολές στο πολιορκημένο νοσοκομείο al-Shifa απορρίφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

«Οι επανειλημμένες αρνήσεις όχι μόνο μας εμπόδισαν να φτάσουμε στους ασθενείς, αλλά και διατάραξαν άλλες κρίσιμες επιχειρήσεις διάσωσης ζωών, εκτρέποντας περιορισμένους πόρους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus σε ανάρτηση στο X.

«Καλούμε το Ισραήλ να διευκολύνει έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο και ένα καλύτερο σύστημα αποσυμφόρησης για τον ΠΟΥ και τους εταίρους για να υποστηρίξουν τις μεταφορές ασθενών«.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υγεία δεν πρέπει να στρατιωτικοποιείται ή να δέχεται επιθέσεις. Κατάπαυση του πυρός!»

23:30 Ισραηλινοί διαδηλωτές δεσμεύονται να μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο της Ιερουσαλήμ

Οι Ισραηλινοί που διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους στην Κνεσέτ για να ανεβάσουν την πίεση απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το φόρουμ οικογενειών αιχμαλώτων, οι συγγενείς όσων κρατούνται στη Γάζα δήλωσαν ότι «θα σβήσουν τα φώτα στις πλατείες και θα συναντηθούν στους δρόμους», καλώντας σε μαζική πορεία.

«Την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούμε στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από την Κνεσέτ (σ.σ. ισραηλινό κοινοβούλιο), όπου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι οικογένειες των αιχμαλώτων και οι υποστηρικτές τους έχουν κατηγορήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι έθεσε σε κίνδυνο τη συμφωνία των αιχμαλώτων και τη χώρα και ότι δεν τη χειρίστηκε σωστά.

23:02 Περισσότερα για την συνάντηση Ιράν-Χαμάς

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε: «Η Γάζα έχει γίνει μια ελπίδα για το ισλαμικό έθνος και για τους ελεύθερους λαούς του κόσμου, επαινώντας τις θυσίες του λαού της Γάζας που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία». Θεώρησε ότι η μάχη της Καταιγίδας του Αλ Ακσά αποτελεί σημαντική καμπή στην πολιτική και αγωνιστική ιστορία του παλαιστινιακού λαού και της περιοχής, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που βλέπει τα τεκταινόμενα με υπερηφάνεια και ενδιαφέρον.

Επιβεβαίωσε εκ νέου τη σταθερή θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, υποστηρίζοντας την αντίσταση και τα δικαιώματά του. Από την πλευρά του, «ο επικεφαλής της Χαμάς εξέτασε τις συνολικές πολιτικές και επιτόπιες εξελίξεις που σχετίζονται με τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει ο σιωνιστικός εχθρός, καθώς και τις διάφορες επιπτώσεις και κατευθύνσεις, επαινώντας τη σταθερότητα του λαού μας».

Παράλληλα, εξήρε «την υποστήριξη της αντίστασης από το Νότιο Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ, η οποία αποτελεί σημαντική αλλαγή στη φύση της συνεχιζόμενης μάχης».

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες των διαδοχικών γύρων διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως «οι αποφυγές της κατοχής, δείχνουν πως προσπαθεί μέσω των συνομιλιών να επιτύχει αυτά που δεν πέτυχε στο πεδίο της μάχης».

22:45 Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, από την Τεχεράνη

Ιρανικές πηγές μεταφέρουν πως «Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης και επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς και αντιπροσωπεία της ηγεσίας του κινήματος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν.

Συζήτησαν τις πολιτικές και επιτόπιες εξελίξεις που σχετίζονται με τη μάχη της Καταιγίδας του Αλ Ακσά και τον επιθετικό πόλεμο των σιωνιστών στη Λωρίδα της Γάζας».

22:20 Η Χαμάς καταδικάζει νέα μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς δηλώνει ότι «καταδικάζει έντονα» την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά χιλιάδων ακόμη βομβών και μαχητικών αεροσκαφών στον ισραηλινό στρατό, καθώς αυτός συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αυτό απλώς «επιβεβαιώνει την πλήρη σύμπραξη αυτής της κυβέρνησης στον κτηνώδη πόλεμο εξόντωσης» των Παλαιστινίων στον θύλακα.

Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και στην προστασία των αμάχων μόνο και μόνο για να «καλύψουν τα συνεχιζόμενα εγκλήματα» του συμμάχου τους Ισραήλ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν πλήρη απαγόρευση της προμήθειας όπλων στην εγκληματική σιωνιστική οντότητα και να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η επιθετικότητα, οδηγώντας στην απόδοση ευθυνών στην κατοχή και τους ηγέτες της για τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει».

22:00 200 διαδηλωτές παραβιάζουν τα αστυνομικά οδοφράγματα και διαδηλώνουν κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ

Περίπου 200 διαδηλωτές έχουν διαρρήξει ένα σύνολο αστυνομικών φραγμών και διαδηλώνουν περίπου 100 μέτρα από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Άζα στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό αστυνομικών.

Το Kan TV, που μεταδίδει από τη διαμαρτυρία, αναφέρει ότι η αστυνομία έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

21:55 Σοβαρής έκτασης επεισόδια με διαδηλωτές σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ

Μεγάλη έκταση φαίνεται να λαμβάνουν τα επεισόδια στο Τελ Αβίβ όπου έχουμε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και συλλήψεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Στην Ιερουσαλήμ οι διαδηλωτές επιδίωξαν να προσεγγίσουν την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:45 Περισσότερα για την επίθεση του Ισραήλ σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έβαλε στο στόχαστρο μια περίπολο διεθνών παρατηρητών που συνεργάζονται με την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), στη συνοριακή πόλη Rmesih, κοντά στα λιβανο-παλαιστινιακά σύνορα, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Mayadeen το πρωί του Σαββάτου.

Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα στρατιωτικό όχημα της UNIFIL το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά μέλη του πληρώματός του, ένα εκ των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ανταποκριτής μας δήλωσε ότι η επίθεση στο όχημα που είχε οριστεί από την UNIFIL είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις τραυματίες, τρεις από τους οποίους είναι διεθνείς παρατηρητές που μεταφέρθηκαν στην πόλη at-Tiri για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ενώ ο τέταρτος είναι ένας Λιβανέζος μεταφραστής που επίσης τραυματίστηκε.

Αναλυτικότερα, οι τρεις διεθνείς παρατηρητές είναι υπήκοοι Νορβηγίας, Χιλής και Αυστραλίας.

21:35 Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν 2 Παλαιστίνιους με λευκή σημαία

Η αναγνώριση από τον ισραηλινό στρατό ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν έναν τρίτο κατά μήκος της παραλίας της Γάζας έρχεται μετά την προβολή βίντεο στο Al Jazeera που δείχνει τους φόνους.

Τα πλάνα έδειχναν έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος αφού περπάτησε σε ανοιχτή περιοχή και στη συνέχεια μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να σπρώχνει δύο πτώματα στην γεμάτη σκουπίδια άμμο.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ αφού οι άνδρες αγνόησαν τις προειδοποιητικές βολές. Ένας από τους άνδρες κούνησε ένα λευκό κομμάτι ύφασμα πριν πυροβοληθεί.

Το υλικό ακολουθεί μια σειρά από παρόμοια κλιπ που δείχνουν Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη Γάζα να δέχονται πυρά ή να σκοτώνονται ενώ φαίνονται να αποτελούν μικρή απειλή.

21:10 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε με drone στο ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο στη Για’αρά

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι χρησιμοποίησε drones για να στοχεύσει ένα ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο στον οικισμό Για’αρά στο βόρειο Ισραήλ, «πετυχαίνοντας επακριβώς τους στόχους της». Ήταν η όγδοη επίθεση που ανέλαβε σήμερα η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση, ενώ άλλη μία στόχευσε μια τοποθεσία στην Κφαρτσούμπα με πύραυλο Μπουρκάν.

Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι μια επίθεση έπληξε άμεσα με ρουκέτες και πυραύλους μια τοποθεσία ραντάρ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ αγροκτήματα Shebaa, ενώ μια άλλη επίθεση «προκάλεσε επιβεβαιωμένες απώλειες» μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών στο κιμπούτς Adamit.

Ο χάρτης της Χεζμπολάχ επ αφορμή του χτυπήματος.

21:00 Το Ισραήλ και η Χαμάς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή ασφαλείας, το αιγυπτιακό Al Qahera News TV αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Ένας άγνωστος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή.

Ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς, ωστόσο, αναφέρεται ότι η ομάδα θα περιμένει πρώτα να ακούσει από τους διαμεσολαβητές του Καΐρου για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους με το Ισραήλ.

20:29 Συγχαρητήρια στον στρατό για την επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σϊφα της πόλης της Γάζας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ιατρικό κέντρο την Παρασκευή.

«Σχεδόν δύο εβδομάδες, πολύ, πολύ επιτυχημένη, και αυτή είναι μια επιχείρηση… το να τη σχεδιάσεις σε έναν πόλεμο, να την πραγματοποιήσεις σε έναν πόλεμο, να την εκτελέσεις σωστά σε έναν πόλεμο, είναι πολύ, πολύ περίπλοκο», λέει ο Halevi στους στρατιώτες.

«Μέχρι στιγμής, πολύ μεγάλα επιτεύγματα… κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει τόσο μεγάλο αριθμό συλληφθέντων τρομοκρατών, τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών τρομοκρατών, τόσους πολλούς ανώτερους ανθρώπους», λέει.

Ο Χαλεβί λέει ότι η επιχείρηση «πέτυχε τον στόχο της», αλλά προσθέτει ότι θα συνεχιστεί «εξονυχιστικά μέχρι να ανακοινωθεί ότι τελειώσαμε».

20:10 Ο απελευθερωμένος όμηρος Raz Ben-Ami προτρέπει σε συμφωνία – «Δεν θα αντέξουν εκεί»

Ο Raz Ben-Ami, ένας απελευθερωμένος όμηρος που απελευθερώθηκε από την Χαμάς πριν από 54 ημέρες, προτρέπει την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς που θα απελευθερώσει τους 134 εναπομείναντες αιχμαλώτους που κρατούν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα αντέξουν εκεί, κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει από αυτά που περνούν εκεί. Πιστέψτε με», λέει ο Ben-Ami στην εβδομαδιαία διαμαρτυρία του φόρουμ διαμαρτυρίας για τους ομήρους και τις οικογένειες αγνοουμένων στην πλατεία ομήρων του Τελ Αβίβ. «Κύριε Πρωθυπουργέ, εκ μέρους των απαχθέντων, στο όνομα του λαού του Ισραήλ, δώστε (την) εντολή στους διαπραγματευτές στο Κατάρ. Δεν θα επιστρέψουμε χωρίς συμφωνία».

Η Shira Albag, μητέρα της ομήρου Liri Albag, καλεί τους διαδηλωτές να αναλάβουν τον αγώνα «ενάντια στην αδιαφορία και υπέρ της ζωής».

«Έχουν περάσει 176 ημέρες που δεν έχω κλείσει τα μάτια στις σκέψεις και τον φόβο για όσα περνούν η Liri και οι άλλοι απαχθέντες», λέει.

«Ο λαός του Ισραήλ δεν θα ξεχάσει ούτε θα συγχωρήσει κανέναν που εμποδίζει μια συμφωνία που θα τους φέρει πίσω σε εμάς. Μετά από 176 ημέρες, 4.224 ώρες, οι δικαιολογίες έχουν εξαντληθεί», συνεχίζει.

19:45 Χάνουν την υπομονή τους οι συγγενείς των ομήρων

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, οι διαδηλωτές ανάβουν μια φωτιά στην οδό Begin, την οποία η αστυνομία σβήνει μόνο και μόνο για να ανάψει μια άλλη.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούν πυρσούς, όπως συνηθίζεται στις διαδηλώσεις ομηρίας.

Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων μιλούν το ένα μετά το άλλο, και η ρητορική τους είναι αξιοσημείωτα πιο μαχητική από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες. Ένας αδελφός ενός ομήρου καλεί να απελευθερωθούν οι όμηροι «με τη βία» αν χρειαστεί.

19:20 Οι Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου

Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζητούν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στην «Πλατεία Ομήρων» στο Τελ Αβίβ.

19:05 Στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε αξιωματούχους και μαχητές της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa καθώς συνεχίζει να πολιορκεί την ιατρική εγκατάσταση.

Είπε ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν από το δωμάτιο έκτακτης ανάγκης της al-Shifa πυροβολώντας Ισραηλινούς στρατιώτες και σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους ο Raad Thabet τον οποίο ο στρατός την Πέμπτη αναγνώρισε ως επικεφαλής της στρατολόγησης και απόκτησης προμηθειών της Χαμάς. μαζί με τον Khalil Zakzuk, φερόμενο ως αναπληρωτή διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Ο στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε πολλούς άλλους Παλαιστίνιους ένοπλους μέσα στο νοσοκομείο σε διάφορες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν μετά από μαζικές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης.

19:00 Λονδίνο: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν, για άλλη μια φορά, στους δρόμους του Λονδίνου, σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου, για να ζητήσουν κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την Πλατεία Ράσελ στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, επικρίνοντας παράλληλα την υποστήριξη της Βρετανίας στο Ισραήλ και καλώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει την πώληση όπλων στο Τελ Αβίβ.

18:55 Αναφέρθηκαν ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA αναφέρει μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε όλο το νότιο Λίβανο μετά από έκρηξη που τραυμάτισε νωρίτερα τρεις παρατηρητές της UNIFIL και έναν Λιβανέζο μεταφραστή σε αποστολή περιπολίας.

Δύο διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο κατοικίες στην πόλη Naqoura. Στο σημείο της επίθεσης κατευθύνθηκαν ασθενοφόρα.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο επιδρομές στην πόλη Taybeh.
Αεροπορική επιδρομή είχε στόχο την πόλη Χανίν.

Οι πόλεις Tayr Harfa, Yarin και Al-Dhahira δέχθηκαν άμεσο βομβαρδισμό πυροβολικού.

18:20 «Ο Νετανιάχου είναι κατά μιας συμφωνίας»

Σε συνέντευξη Τύπου, οικογένειες αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα λένε ότι η «συμπεριφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με τους ομήρους είναι έγκλημα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 13.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πούμε: «Καταλαβαίνουμε ότι είστε αυτός που μπλοκάρει τη συμφωνία». Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τη θητεία σας ως πρωθυπουργός. Αυτή είναι μια νέα φάση στη μάχη μας να φέρουμε τα παιδιά μας στο σπίτι», είπαν.

17:55 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν πορεία στο Ισραήλ για να τιμήσουν την Ημέρα της Γης

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία σε όλο το Ισραήλ για να τιμήσουν την 48η επέτειο της Ημέρας της Γης με το σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε περίπου 10.000.

Στο νεκροταφείο στο Σαχνίν, ορισμένοι τοποθέτησαν στεφάνια στους τάφους των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά της δήμευσης της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ το 1976.

Οι διαδηλωτές παρέλασαν επίσης σε ένα μνημείο στην πόλη Kafr Kanna, τιμώντας τη μνήμη όλων των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στο χωριό από το 1936.

17:25 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παραδίδει 10 φορτηγά επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα

Η PRCS λέει ότι το προσωπικό της παρέδωσε τη συνοδεία φορτηγών φορτωμένων με δέματα τροφίμων από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην πόλη της Γάζας. Έγινε σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε.

«Αυτό έρχεται ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ΛΔΚ να μετριάσει τη σοβαρή έλλειψη τροφίμων που βιώνουν οι κάτοικοι, η οποία επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη πολιορκία που επιβλήθηκε από το Ισραήλ. Αυτή η πολιορκία έχει κλιμακώσει τον κίνδυνο του λιμού, αποτελώντας σημαντική απειλή για τις ζωές των πολιτών», ανέφερε η PRCS στο X.

17:15 «Σε τεντωμένο σκοινί» ο Μπάντεν για την αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να στείλει άλλα 2,5 δισ. δολάρια σε όπλα στο Ισραήλ παρά την αυξανόμενη καταδίκη του πολέμου στη Γάζα «βάζει τον Μπάιντεν σε τεντωμένο σκοινί», δήλωσε στο Al Jazeera η Λόρα Μπλούμενφελντ, αναλύτρια Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ισορροπία», είπε. «Από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι πολιτικοί άνεμοι ευνοούν τη βοήθεια εξαρτήσεων. Αλλά από τα δεξιά, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο θα κατακεραυνώσουν τον Πρόεδρο εάν φανεί ότι κατευνάζει τη Χαμάς».

«Παρά την ομίχλη του πολέμου, η κυβέρνηση ήταν σαφής σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της νομικά, ηθικά και διπλωματικά», είπε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι η απόφαση να στείλει περισσότερα όπλα υποδηλώνει ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη ξεπεράσει αυτή τη γραμμή στα μάτια του Μπάιντεν.

16:45 UNICEF: «Πουθενά δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά στη Γάζα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ευημερία των παιδιών ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για να σωθούν ζωές, να τερματιστεί ο πόνος και να επιτραπεί η επείγουσα παράδοση σωτήριας βοήθειας» στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

16:20 Νεκρός 13χρονος Παλαιστίνιος

‘Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Καμπατίγια στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί γιατροί στη γειτονική πόλη Τζενίν.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπατίγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων νοτίως της Τζενίν, είπαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στην πόλη τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες και κάνοντας εφόδους σε σπίτια. Συνέλαβαν έναν άνδρα και τον γιό του.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

15:56 UNICEF: «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά στη Γάζα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ευημερία των παιδιών απηύθυνε έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία να σωθούν ζωές, να τερματιστεί ο πόνος και να καταστεί δυνατή η επείγουσα παράδοση σωτήριας βοήθειας» στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

15:38 Δεύτερο φορτίο με περίπου 400 τόνους επισιτιστικής βοήθειας απέπλευσε από την Κύπρο

Μια δεύτερη αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρει σχεδόν 400 τόνους τροφίμων για τη Γάζα αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Φορτηγό πλοίο, το οποίο είναι ήδη αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι και μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια συνδέθηκε με ένα σωστικό πλοίο και μια πλωτή αποβάθρα που επίσης μεταφέρουν βοήθεια και που ήταν ήδη ελλιμενισμένα, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα. Την βοήθεια θα ρυμουλκεί το σωστικό πλοίο.

Αυτή θα είναι η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ανοίξει, σε συνεργασία με το Ισραήλ, ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση φορτίων που φθάνουν κατευθείαν στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

15:23 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να εκκενώσουν τη Γάζα

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν στο εξωτερικό από τη Γάζα για υπηρεσίες υγείας, όπως θεραπείες καρκίνου, αιμοκάθαρση.

«Με μόνο 10 νοσοκομεία να λειτουργούν ελάχιστα σε ολόκληρη τη Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Μέχρι στιγμής, πάνω από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 ασθενών», ανέφερε επίσης.

«Αλλά πολλοί περισσότεροι πρέπει να μεταφερθούν» κατέληξε.

15:14 Είναι χιλιάδες, φανατικοί, άοπλοι και απειλούν να ρίξουν τον Νετανιάχου

Τη σοβαρότερη πρόκληση από την 7η Οκτωβρίου αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαιτίας του εμφυλίου που ξέσπασε στον κυβερνητικό συνασπισμό του σχετικά με το εάν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι νόμιμοι φυγόστρατοι.

Σημειώνεται ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι (Χαρεντί) καλύπτονται από τον νόμο να αποφεύγουν τη στράτευση μπορώντας έτσι να σπουδάζουν σε θρησκευτικές σχολές, προκαλώντας την οργή της υπόλοιπη πιο κοσμική ισραηλινής κοινωνίας. Περισσότερα εδώ.

14:57 Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ομάδα ανέφερε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 12:20 μ.μ. και 12:45 μ.μ. αντίστοιχα, προσθέτοντας ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και βλήματα πυροβολικού.

14:42 Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει τη «στοχοποίηση» των δυνάμεων του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι τηλεφώνησε στον επικεφαλής της υπηρεσίας UNIFIL του ΟΗΕ στο Λίβανο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά τη «στοχοποίηση» του προσωπικού της υπηρεσίας, αναφέρει η λιβανική εφημερίδα an-Nahar.

14:26 «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να λάβουμε όλες τις πληροφορίες…»

Ο Andrea Tenenti, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο οργανισμός ερευνά προσεκτικά την έκρηξη που τραυμάτισε τέσσερα μέλη του προσωπικού του σήμερα το πρωί στο νότιο Λίβανο.

Προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των διασυνοριακών επιθέσεων ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει «μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να λάβουμε όλες τις πληροφορίες, επαληθευμένες πληροφορίες από τις δικές μας πηγές, προκειμένου να ολοκληρώσουμε μια έκθεση έρευνας και να την παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» επισήμανε.

13:47 Νεκροί 82 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες

Τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, ανέφεραν ότι 82 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 98 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 32.705 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.190 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

13:33 Το αραβικό κοινοβούλιο λέει ότι ο πόλεμος στη Γάζα στοχεύει στην «καταστροφή της ταυτότητας ενός ολόκληρου λαού»

Η συνέχιση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «στοχεύει στην καταστροφή της ταυτότητας ενός ολόκληρου λαού», δήλωσε το αραβικό κοινοβούλιο σε δήλωσή του με αφορμή την Ημέρα της Γης.

Το νομοθετικό σώμα του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι η επέτειος έρχεται σε μια εποχή που ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται «έναν πόλεμο γενοκτονίας και αναγκαστικής εκτόπισης» που αντιβαίνει σε όλους τους διεθνείς νόμους.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις πολιτικές, νομικές και ηθικές ευθύνες της» και να παρέμβει για να εξασφαλίσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το αραβικό κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμοστούν «προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

13:07 Συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς, καθώς οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού του στόχευαν την αλ-Μουγκράκα, μια πόλη βόρεια της πόλης, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι χτύπησε ένα ισραηλινό τανκ με εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς στρατιώτες. Ο στρατός έστειλε τρία ελικόπτερα για την εκκένωσή τους, ανέφερε.

13:02 Επιβεβαιώνεται ο τραυματισμός των τεσσάρων παρατηρητών του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ δηλώνει ότι «ερευνά την προέλευση της έκρηξης» που τραυμάτισε τέσσερα μέλη του προσωπικού της σε αποστολή περιπολίας στο νότιο Λίβανο.

Η UNIFIL, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ» και ζήτησε να σταματήσουν οι σχεδόν καθημερινές διασυνοριακές επιθέσεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Όλοι οι δρώντες έχουν την ευθύνη σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να διασφαλίζουν την προστασία των μη μαχητών, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών δυνάμεων, των δημοσιογράφων, του ιατρικού προσωπικού και των αμάχων», ανέφερε η ανακοίνωση της UNIFIL.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλους τους δρώντες να σταματήσουν τις τρέχουσες σφοδρές ανταλλαγές πυρών πριν τραυματιστούν άσκοπα περισσότεροι άνθρωποι».

12:45 Στις 32.705 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκε σε 32.705, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι 75.190 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 82 νεκρούς και 98 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες.

12:40 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει τις ΗΠΑ για τη νέα προμήθεια όπλων στο Ισραήλ

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ μετά τις πληροφορίες ότι συμφώνησαν να στείλουν άλλα 2,5 δισ. δολάρια σε όπλα στο Ισραήλ.

«Το να απαιτούμε από τον Νετανιάχου να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και να τον προμηθεύει με όπλα είναι μια άνευ προηγουμένου αντίφαση αρχών και ηθικής», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στο Χ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει στο Ισραήλ ότι θα πρέπει να είναι «πιο προσεκτικό» προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.

Το υπουργείο εξέφρασε τη λύπη του για τη «συνεχιζόμενη αποτυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) και του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) να κάνουν το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις τους.

12:27 Εκατοντάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης την Παρασκευή

12:06 Εκατοντάδες διαδηλώνουν στο Σαν Φρανσίσκο κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου που κατευθύνεται στη Γάζα

11:50 Χαμάς: «Η απελευθέρωση της παλαιστινιακής γης είναι το επίκεντρο της σύγκρουσης με τον ισραηλινό εχθρό»

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της για την Ημέρα της Γης ότι η απελευθέρωση της ιστορικής Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα στην καρδιά της, είναι το «επίκεντρο της σύγκρουσης με τον ισραηλινό εχθρό».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την απελευθέρωσή της παρά μόνο με την εγκαθίδρυση μιας συνολικής αντίστασης», δήλωσε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι η εγκαθίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ είναι ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά «όλα τα αραβικά και ισλαμικά έθνη και τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου».

11:44 Ισραηλινό χτύπημα σε όχημα του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο – Τραυματίες

Το χτύπημα έπληξε ένα όχημα που ανήκε στην υπηρεσία United Nations Interim Force (UNIFIL) του ΟΗΕ  στη νότια συνοριακή πόλη Rmeish, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές ασφαλείας.

Η UNIFIL, μια ειρηνευτική δύναμη που συμβάλλει στην επιτήρηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, δεν έκανε άμεσο σχόλιο για την αναφερόμενη επίθεση. Περισσότερα εδώ.

11:28 Αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στο Taybeh στο νότιο Λίβανο

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι «εχθρικά αεροσκάφη» εξαπέλυσαν τρεις επιθέσεις στην πόλη Taybeh στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα κοινά τους σύνορα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

11:16 Απαγωγή ανηλίκου στη Βηθλεέμ

Εβραίος έποικος φέρεται να απήγαγε ένα έφηβο αγόρι από το χωριό Χουσάν στα δυτικά της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο διευθυντής του συμβουλίου του χωριού, Ράμι Χαμάμρα, δήλωσε στο Wafa ότι ένας έποικος από φυλάκιο κοντά στο χωριό απήγαγε τον 17χρονο ενώ βοσκούσε πρόβατα στην περιοχή αλ-Σαράφα του χωριού.

Το Wafa ανέφερε επίσης ότι έποικοι και στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό το βράδυ της Παρασκευής.

11:03 Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι χτύπησε την κορυφογραμμή Ramim του Ισραήλ, κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, το πρωί του Σαββάτου, αφού τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι IDF πραγματοποίησαν τρία χτυπήματα στο νότιο χωριό Taybeh.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν να πετούν πάνω από τις περιοχές Iqlim al-Tuffah και Nabatieh.

10:47 Νέα ρίψη τροφίμων στη Γάζα από τη Βρετανία

Η Βρετανία έριξε από αέρος τρόφιμα στη Γάζα για δεύτερη φορά σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε με αλεξίπτωτα περισσότερους από 10 τόνους βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει ρύζι, αλεύρι, λάδι, παιδικές τροφές, κονσέρβες και νερό.

Αεροσκάφος A400M της RAF απογειώθηκε από το Αμάν για να ρίξει τις προμήθειες κατά μήκος της ακτογραμμής του κατεστραμμένου από τον πόλεμο θύλακα στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής αγωγής της οποίας ηγείται η Ιορδανία.

10:18 Η Μαλαισία συλλαμβάνει τρεις υπόπτους για προμήθεια πυροβόλων όπλων σε Ισραηλινό

Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την προμήθεια πυροβόλων όπλων σε έναν 36χρονο άνδρα που είχε ισραηλινό διαβατήριο και ήταν ύποπτος για κατασκοπεία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η αστυνομία ανέφερε ότι ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη με μια τσάντα που περιείχε έξι πιστόλια και 200 σφαίρες, είχε φτάσει στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 12 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας ένα πλαστό γαλλικό διαβατήριο, όπως πιστεύουν οι αρχές.

Τρεις Μαλαισιανοί, μεταξύ των οποίων ένα παντρεμένο ζευγάρι, συνελήφθησαν την Παρασκευή και έχουν προφυλακιστεί για επτά ημέρες ως ύποπτοι για την προμήθεια όπλων και για το ότι ενεργούσαν ως οδηγοί στον Ισραηλινό ύποπτο, δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Razarudin Husain.

Ένα πιστόλι ανασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο που ανήκε στο ζευγάρι, είπε.

Η αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο άνδρας να είναι μέλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αν και ο ύποπτος είπε στις αρχές ότι είχε εισέλθει στη Μαλαισία για να κυνηγήσει έναν άλλο ισραηλινό πολίτη λόγω οικογενειακής διαφοράς.

10:03 Η Χαμάς μετακινεί ομήρους σε όλη τη Γάζα με ασθενοφόρα, αποκαλύπτει πρώην όμηρος

Η πρώην όμηρος Hagar Brodutch και τα τρία παιδιά της μεταφέρθηκαν σε μια νέα φυλακή στη Γάζα τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια μέσω ασθενοφόρου, αποκάλυψε η ίδια σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Αφηγούμενη την εμπειρία της, η Brodutch είπε ότι είχε ξυπνήσει στις 7 Οκτωβρίου στο σπίτι της, που βρίσκεται στο Kibbutz Kfar Azza, για να βρει την τρίχρονη γειτόνισσά της Abigail Idan να χτυπάει την πόρτα της, ενώ ήταν βουτηγμένη στο αίμα των γονιών της.

«Δεν ήταν το αίμα της, ήταν το αίμα των γονιών της», εξήγησε. «Είδε πώς οι τρομοκράτες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, σκότωσαν τη μητέρα της. Ο πατέρας της την πήρε και προσπάθησε να το σκάσει με τα αδέρφια της. Αλλά τον σκότωσαν και αυτόν. Ήταν στην αγκαλιά του όταν τον σκότωσαν και έπεσε πάνω της. Την άφησαν να φύγει και έτρεξε στο σπίτι μας».

09:47 Οι IDF παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν και έθαψαν δύο κατοίκους της Γάζας

Οι IDF παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και έθαψαν τα πτώματά τους με μπουλντόζα μετά τη δημοσίευση από το Al Jazeera ενός βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει το περιστατικό, σύμφωνα με δήλωση των IDF στο CNN το Σάββατο.

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι οι άνδρες πλησίασαν την επιχειρησιακή περιοχή στην κεντρική Γάζα με «ύποπτο τρόπο» και δεν ανταποκρίθηκαν σε προειδοποιητικές βολές.

Αφού σκοτώθηκαν, τα πτώματά τους θάφτηκαν με τη χρήση μπουλντόζας λόγω του φόβου για κρυμμένα εκρηκτικά.

Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε δύο άνδρες να περπατούν κατά μήκος μιας παραλίας στη Γάζα, ανεμίζοντας λευκές σημαίες, καθώς πλησιάζουν έναν τοίχο από μπάζα που χωρίζει την παραλία, όπου σταθμεύουν Ισραηλινοί στρατιώτες.

Καθώς ο ένας διασχίζει το φράγμα, χαιρετά τους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί και του επιτρέπεται να τους πλησιάσει. Στη συνέχεια περνάει εκτός οπτικού πεδίου της κάμερας και το τι συμβαίνει δεν είναι σαφές.

09:26 Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τούμπας στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι τα στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη από την ανατολική της είσοδο το πρωί.

Το πρακτορείο ανέφερε προηγουμένως επιδρομές στις πόλεις Καλκίλια και Τζενίν. Στη Τζενίν, ένα παιδί σκοτώθηκε και δύο νεαροί άνδρες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το Wafa.

09:02 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στο νοσοκομείο al-Shifa

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις μέσα και γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, όπου σκότωσαν περισσότερους μαχητές την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Σε άλλα σημεία της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μαχητές μέσω δεκάδων αεροπορικών επιδρομών, προστίθεται στην ανακοίνωση, με στόχους που καλύπτουν περιοχές της βόρειας Γάζας, της κεντρικής Γάζας και της Χαν Γιουνίς.

08:46 Σήμερα είναι η Ημέρα της Γης στην Παλαιστίνη

Σήμερα είναι η Ημέρα της Γης στην Παλαιστίνη, μια επαναλαμβανόμενη ημέρα μνήμης για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους των γεγονότων της 30ής Μαρτίου 1976 στο Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γης χρονολογούνται από εκείνη την ημέρα, όταν έξι άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην απαλλοτρίωση από το Ισραήλ μεγάλων εκτάσεων γης που ανήκαν σε Παλαιστίνιους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα καθώς οργανώθηκαν γενική απεργία και πορείες σε διάφορες αραβικές πόλεις του Ισραήλ ως απάντηση στην ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης να κατασχέσει τις εν λόγω εκτάσεις γης για κρατικούς σκοπούς.

Οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη των παλαιστινιακών εδαφών και του Ισραήλ για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γης ως ετήσια εκδήλωση μνήμης που καταδεικνύει τον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής.

08:12 Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν ένοπλο που υποπτεύονται πως μπορεί να είναι κατάσκοπος του Ισραήλ

Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν 36χρονο ένοπλο σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για ισραηλινό κατάσκοπο.

Ο άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν έξι όπλα και 200 σφαίρες, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη 12η Μαρτίου, χρησιμοποιώντας διαβατήριο Γαλλίας που οι αρχές εκτιμούν πως μπορεί να είναι πλαστό, εξήγησε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Χουσέιν Ραζαρουντίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή το βράδυ.

Ο άνδρας είπε στις αρχές πως πήγε στη Μαλαισία για να καταδιώξει άλλον ισραηλινό πολίτη, εξαιτίας οικογενειακής διαφοράς. Περισσότερα εδώ.

07:57 Τι περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο όπλων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ;

Παρά την έκφραση ανησυχίας για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για περισσότερες μεγάλες αποστολές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν: 1:

  • 1.800 βόμβες MK84 των 2.000 λιβρών.
  • 500 βόμβες MK82 των 500 λιβρών
  • 25 μαχητικά αεροσκάφη F-35A και κινητήρες

Οι βόμβες των 2.000 λιβρών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση έως και 300 μέτρων, έχουν «συνδεθεί με προηγούμενα γεγονότα με μαζικά θύματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα», αναφέρει η Washington Post.

 07:40 Το Κατάρ χαιρετίζει την απόφαση του ΔΔ που διατάσσει το Ισραήλ να διευκολύνει αμέσως την είσοδο βοήθειας

Το κράτος του Κόλπου χαιρέτισε μια νέα απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου που καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι βασικές προμήθειες τροφίμων φτάνουν χωρίς καθυστέρηση στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε την ανάγκη «να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την εφαρμογή αυτής της απόφασης, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των διασταυρώσεων, για να αποφευχθεί ο λιμός που απειλεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για να αποτραπεί ο κίνδυνος γενοκτονίας».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η φρικτή ανθρωπιστική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για τη ζωή των αμάχων, απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό της για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

07:29 Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επαινεί το «θάρρος» αμερικανίδας αξιωματούχου που παραιτήθηκε για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη εξήρε το θάρρος της Annelle Sheline, της αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που παραιτήθηκε από τη θέση της για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη του Λευκού Οίκου στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλμπανέζε ανέφερε: «Το θάρρος είναι ένα βαρύ δώρο για να το κουβαλάς», πάνω από προηγούμενη ανάρτησή του με την οποία επαινούσε τη Σελίν για το «θάρρος και το ηθικό της ανάστημα».

Η Αλμπανέζε πρόσθεσε στο μήνυμά της ότι είναι καλύτερα να είμαστε θαρραλέοι παρά να έχουμε «13.000 μικρά φέρετρα που βαραίνουν τη συνείδησή μας» – σε μια προφανή αναφορά στον αριθμό των Παλαιστίνιων παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

07:16 Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενδέχεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας μεθαύριο Δευτέρα, αναφέρει ρεπορτάζ στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει ως αύριο Κυριακή να καταρτίσει νέο νόμο για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση.

Παραμένει έτσι ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη —που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου— είναι ακόμη ρευστή, σημείωσε το CNN.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024