Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είναι χιλιάδες, φανατικοί, άοπλοι και απειλούν να ρίξουν τον Νετανιάχου

Είναι χιλιάδες, φανατικοί, άοπλοι και απειλούν να ρίξουν τον Νετανιάχου

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι στο Ισραήλ με τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Τη σοβαρότερη πρόκληση από την 7η Οκτωβρίου αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαιτίας του εμφυλίου που ξέσπασε στον κυβερνητικό συνασπισμό του σχετικά με το εάν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι νόμιμοι φυγόστρατοι.

Σημειώνεται ότι οι υπερορδόδοξοι Εβραίοι (Χαρεντί) καλύπτονται από τον νόμο να αποφεύγουν τη στράτευση μπορώντας έτσι να σπουδάζουν σε θρησκευτικές σχολές, προκαλώντας την οργή της υπόλοιπη πιο κοσμική ισραηλινής κοινωνίας.

Μέχρι σήμερα μόνο το 1% των Χαρεντί Εβραίων υπηρετούν στον στρατό, δηλαδή 1000 άνδρες. Η θρησκετικοί ηγέτες εναντιώνονται φανατικά στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να διαταράξει τον συντηρητικό τρόπο ζωής τους, ο οποίος επικεντρώνεται στην εντατική μελέτη της Τορά σε σεμινάρια ή στοο yeshiva, το παραδοσιακό εβραϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Εάν ένας μαθητής του yeshiva πρέπει να αφήσει το γιεσίβα για να συνταχθεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε δεν θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο υπερορθόδοξος βουλευτής Μοσέ Ροθ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.

Λίγοι υπερορθόδοξοι Εβραίου μεταβαίνουν σε στρατολογικό κέντρο της χώρας, ενώ μένεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.(REUTERS/Hannah McKay).

«Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε την Τορά και να τη διατηρήσετε ζωντανή, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3.500 χρόνια, είναι να έχετε σχολεία γιεσίβα», πρόσθεσε ο κ. Ροθ.

Την ίδια στιγμή πάνω από 600 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Στρατιώτες που επιστρέφουν από το μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με θρησκευτικό υπόβαθρο, αναρωτιούνται γιατί θα έπρεπε να ρισκάρουν τη ζωή τους για μια μειονότητα που λαμβάνει τεράστιες εκπαιδευτικές επιδοτήσεις, συνεισφέρει λιγότερο στην οικονομία από άλλα μέρη της κοινωνίας και ως επί το πλείστον δεν υπηρετεί στο στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι από ιδρύσεως του ισραηλινού κράτους το 1948, οι υπερορθόδοξοι έχουν απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των υπερορθοδόξων αυξάνεται και όλος τυχαίος, ειδικά στους μήνες που διαρκεί αυτός ο πόλεμος.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Αυτή η εξαίρεση, σύμφωνα με τους New York Times φέρνει τη συνοχή της δυσκίνητης συμμαχίας δεξιών, κοσμικών και υπερ-ορθόδοξων βουλευτών στα όριά της.

Εάν η κυβέρνηση καταργήσει την εξαίρεση, κινδυνεύει να αποχωρήσει από τους υπερορθόδοξους νομοθέτες. Εάν αφήσει την εξαίρεση να ισχύει, τα κοσμικά μέλη θα μπορούσαν να αποσυρθούν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο συνασπισμός θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε οργή στους υπερορθόδοξους ηγέτες που φοβούνται για το μέλλον τους

Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου πέφτει στις δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτηση. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν λίγοι προφανείς τρόποι με τους οποίους ο συνασπισμός του θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Το τέλος του συνασπισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα κερδίσει.

Μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία κεντρώων, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, είναι απίθανο να υιοθετήσει μια αισθητά διαφορετική προσέγγιση στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στο να επιτρέψει στην παλαιστινιακή ηγεσία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε πλησιάσει πιο κοντά στη σφράγιση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο το βράδυ της Πέμπτης όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός δεν είχε συμφωνήσει για παράταση της εξαίρεσης έως την 1η Απριλίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα εξαίρεση.

Αυτή η είδηση ώθησε το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει εντολή στην κυβέρνηση, μόλις παρέλθει η προθεσμία, να αναστείλει τις ειδικές εκπαιδευτικές επιδοτήσεις που υποστηρίζουν φοιτητές σεμιναρίων εάν αυτοί οι φοιτητές δεν ανταποκριθούν στις στρατιωτικές τους κλήσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε οργή στους υπερορθόδοξους ηγέτες που φοβούνται για το οικονομικό μέλλον του εκπαιδευτικού τους συστήματος, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κρατικές επιδοτήσεις, και ανησυχούν ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης είναι το πρώτο βήμα προς την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για την κοινότητά τους.

Προς το παρόν, ορισμένοι υπερορθόδοξοι ηγέτες έχουν πει ότι τα κόμματά τους θα παραμείνουν στον συνασπισμό ενώ περιμένουν να δουν τι θα συμβεί.

Σύμφωνα, όμως, με τους New York Times, η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει πώς μια μάχη δεκαετιών για τον χαρακτήρα και το μέλλον του εβραϊκού κράτους έχει γίνει βαρύτερη από τις 7 Οκτωβρίου.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024