Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νετανιάχου έτοιμος για μάχη με τις ΗΠΑ; - Μπορεί να μην επιβιώσει από αυτήν

Ο Νετανιάχου έτοιμος για μάχη με τις ΗΠΑ; – Μπορεί να μην επιβιώσει από αυτήν

Το ψήφισμα του ΟΗΕ υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχασε τελικά την υπομονή της με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πώς καταδυναστεύεις ένα ολόκληρο έθνος για έναν πόλεμο και στη συνέχεια προσπαθείς να κάνεις το ίδιο σε μια υπερδύναμη που είναι σύμμαχός σου; Και πώς μετατρέπεις έναν πόλεμο σε παγκόσμια απομόνωση και ευρεία καταδίκη; Απλά ρωτήστε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτός έχει την… πατέντα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Alon Pinkas, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη από το 2000 έως το 2004.

Όπως εξηγεί με άρθρο του στον βρετανικό The Guardian, ο Νετανιάχου επιδιώκει σκόπιμα και επίμονα μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ψήφισμα 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», είναι απλώς το τελευταίο πρόσχημα γι’ αυτή την προμελετημένη αναμέτρηση.

Γιατί ο Νετανιάχου υποκινεί αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ;

Και όσο κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό και απερίσκεπτο, αφού οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης του Ισραήλ από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και τη διπλωματική τους «ομπρέλα», ιδιαίτερα μάλιστα της σαρωτικής και ακλόνητης υποστήριξης του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου έχει δύο λόγους να υποκινήσει μια τέτοια αντιπαράθεση.

Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν αρκετό χρόνο, αλλά φαίνεται τελικά να συνειδητοποιούν ένα απλό γεγονός: το Ισραήλ μπορεί να είναι σύμμαχος, αλλά ο Νετανιάχου σίγουρα δεν είναι

Ο πρώτος είναι καθαρή παραπλάνηση σε μεγάλη κλίμακα. Επινόησε μια αφήγηση, που υποτίθεται ότι εξηγεί το πλαίσιο του πολέμου και κατά συνέπεια τον απαλλάσσει από την ευθύνη και τη λογοδοσία που αρνείται επίμονα να αναλάβει. Αποπροσανατολίζει επίσης από τη διακηρυγμένη πολιτική του να παρακαλεί το Κατάρ να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στη Γάζα για να ενισχύσει τη Χαμάς, και όλα αυτά με σκοπό να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση, η 7η Οκτωβρίου ήταν απλώς μια πανωλεθρία, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν αποτύχει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, είναι η πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους που ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, προσπαθούν να επιβάλουν στο Ισραήλ μετά την επίθεση. Με αυτό το σενάριο, μόνο ένας «ηρωικός» Νετανιάχου μπορεί να σταθεί απέναντι στις ΗΠΑ, να αψηφήσει έναν Αμερικανό πρόεδρο και να αποτρέψει αυτή την παρωδία.

Τώρα, φυσικά, είναι αδύνατο ένα νέο παλαιστινιακό κράτος να «επιβληθεί» απ’ έξω. Αλλά αυτό το επιχείρημα επιτρέπει στον Νετανιάχου να κατευνάσει τον ακροδεξιό συνασπισμό και τους εταίρους του, οι οποίοι εδώ και καιρό αντιτίθενται σε κάθε μορφή παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Και του επιτρέπει να κάνει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ κεντρικό σημείο, αντί για τις δικές του αποτυχίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο επίκαιρος και πρακτικός: η αντιπαράθεση αφορά στο να μετατρέψει τον Μπάιντεν σε αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία του Νετανιάχου να επιτύχει την «ολοκληρωτική νίκη» ή την «εξάλειψη της Χαμάς», δύο συνθήματα τύπου… «μπισκότου της τύχης» που εκτοξεύει τακτικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Είχαν προειδοποιήσει τον Νετανιάχου

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, το οποίο εγκρίθηκε από 14 μέλη με τις ΗΠΑ να απέχουν, θέτει το Ισραήλ σε διπλή πορεία σύγκρουσης: με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κυρίως με τις ΗΠΑ. Τα υποκριτικά ξεσπάσματα του Νετανιάχου για το πόσο «αιφνιδιάστηκε» και πώς η αποχή των ΗΠΑ αποτελεί απόκλιση από την πολιτική που θα απέτρεπε τη νίκη είναι ψευδείς.

Είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αυτό θα ήταν ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα, αν επέμενε στην ατελείωτη απροθυμία, την προκλητικότητα και την ουσιαστική άρνησή του να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Όταν αγνοείς τα αμερικανικά αιτήματα, απορρίπτεις τις καλοπροαίρετες συμβουλές του προέδρου των ΗΠΑ, κατακλύζεις τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με διπρόσωπες περιστροφές, χλευάζεις αδιάφορα τα αμερικανικά σχέδια και τις ιδέες για μια αναδιαμορφωμένη περιοχή, επιδεικνύεις ωμή αδιαλλαξία και αρνούμενος να παρουσιάσεις ένα αξιόπιστο και συνεκτικό όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα, πραγματοποιείς βιντεοκλήση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές (μια ομάδα στην οποία ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι είναι ισόβιο μέλος) και επιδιώκεις ενεργά μια ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσεις.

Πρόσφατα, εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπλίνκεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι απομονώνεται όλο και περισσότερο και κινδυνεύει να προκαλέσει «ζημιά γενεών» στη φήμη και την εικόνα του.

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν αρνητικά την αξιολόγησή τους για το Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου

Αν το Ισραήλ είχε ασχοληθεί σοβαρά με τις ΗΠΑ σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ζητήματα, χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί σε όλα, θα είχε αποτρέψει αυτό το ρήγμα. Οι ΗΠΑ έχουν μια μακροχρόνια θεμελιώδη διαφωνία με το Ισραήλ: την έλλειψη ενός συνεκτικού πολιτικού στόχου για τον πόλεμο, με τον οποίο πρέπει να ευθυγραμμιστούν τα στρατιωτικά μέσα. Οι ΗΠΑ ρωτούσαν ξανά και ξανά για τους στόχους του Ισραήλ και δεν έπαιρναν τίποτε άλλο ως απάντηση από το «ανατροπή της Χαμάς», που είναι ένας λογικός στόχος, αλλά δεν αντιμετωπίζει την «επόμενη μέρα».

Όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ισραήλ θα εξηγήσει βολικά στον εαυτό του ότι το ψήφισμα δεν είναι κάτι σπουδαίο, ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κυρώσεων και ότι, ούτως ή άλλως, ο ΟΗΕ ήταν πάντα και παραμένει αντι-ισραηλινός. Ίσως. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το ψήφισμα θέτει το Ισραήλ σε μια πολύ δυσάρεστη και επισφαλή θέση για μια χώρα, πόσο μάλλον για μια δημοκρατία και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το πιο κρίσιμο και συνεπακόλουθο πεδίο είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Η επιδείνωσή τους υπό τον Νετανιάχου έχει τεκμηριωθεί επαρκώς τον τελευταίο χρόνο, αλλά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιπροσωπεύει ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Από τον Ιανουάριο περίπου, οι ΗΠΑ έχουν αναθεωρήσει αρνητικά την αξιολόγησή τους για το Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου. Δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος, έχει συσσωρεύσει ένα εξουθενωτικό έλλειμμα αξιοπιστίας με την πάροδο των ετών σε μια πληθώρα θεμάτων, ενώ έχει αποτύχει σκόπιμα να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα – σε σημείο που τώρα είναι σοβαρά ύποπτος στην Ουάσιγκτον ότι παρατείνει τον πόλεμο για τις δικές του «καραγκιοζιλίκιες» πολιτικής επιβίωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός διπλωμάτης και συγγραφέας.

Και υπογραμμίζει πως η τρέχουσα αναμέτρηση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας διευρύνει το χάσμα, σε σημείο που είναι αδύνατο να δούμε πώς θα αλλάξει η πορεία των σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ όσο ο Νετανιάχου είναι στην εξουσία.

Το Ισραήλ μπορεί να είναι σύμμαχος, αλλά ο Νετανιάχου σίγουρα δεν είναι

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ έχουν τρία σημεία διαφωνίας με το Ισραήλ όσον αφορά στις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του πολέμου: την άποψη ότι το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, τον αριθμό των θανάτων αμάχων και μια πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας.

Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί, αν ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν είχαν μια λειτουργική, ειλικρινή και καλόπιστη σχέση. Δεν έχουν, όμως. Στην πραγματικότητα, ο Νετανιάχου έχει ένα ιστορικό αντιπαραθέσεων και συχνών διαπληκτισμών με τις αμερικανικές διοικήσεις, από τον Τζορτζ Μπους μέχρι τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα και τώρα τον Μπάιντεν. Η ανεπιτυχής ανάμειξή του στην αμερικανική πολιτική είναι επίσης ένα γνώριμο χαρακτηριστικό του Νετανιάχου από τη δεκαετία του 1990.

Υπό τον Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο όπου η ίδια η αξία του ως συμμάχου αμφισβητείται. Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν αρκετό χρόνο, αλλά φαίνεται τελικά να συνειδητοποιούν ένα απλό γεγονός: το Ισραήλ μπορεί να είναι σύμμαχος, αλλά ο Νετανιάχου σίγουρα δεν είναι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024