Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το Ισραήλ αναγνωρίζει τις «ατυχείς επιπτώσεις του πολέμου» αλλά ρίχνει το φταίξιμο στον ΟΗΕ

Live: Το Ισραήλ αναγνωρίζει τις «ατυχείς επιπτώσεις του πολέμου» αλλά ρίχνει το φταίξιμο στον ΟΗΕ

Live οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου - Πολύνεκρες επιθέσεις σε Γάζα, Συρία - Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Ράφα, λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συγγενείς των στρατιωτών που κρατούνται στη Γάζα ότι μόνο η στρατιωτική πίεση θα εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για να μπει στη Ράφα».

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάχη εξέδωσε δύο νέα μέτρα, κατηγορώντας το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας στην εκστρατεία του στη Λωρίδα.

Στη νομικά δεσμευτική εντολή του, το ΔΔΔ είπε στο Ισραήλ να λάβει μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» για να εξασφαλίσει την «απρόσκοπτη παροχή» βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:45 Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενδέχεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας μεθαύριο Δευτέρα, αναφέρει ρεπορτάζ στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει ως αύριο Κυριακή να καταρτίσει νέο νόμο για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση.

Παραμένει έτσι ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη —που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου— είναι ακόμη ρευστή, σημείωσε το CNN.

05:45 Υποψίες ισραηλινής κατασκοπείας στη Μαλαισία

Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν 36χρονο ένοπλο σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για ισραηλινό κατάσκοπο.

Ο άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν έξι όπλα και 200 σφαίρες, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη 12η Μαρτίου, χρησιμοποιώντας διαβατήριο Γαλλίας που οι αρχές εκτιμούν πως μπορεί να είναι πλαστό, εξήγησε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Χουσέιν Ραζαρουντίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (περισσότερα εδώ).

04:45 Ξυπνά μνήμες από τον απελευθερωτικό αγώνα του Βιετνάμ

Το Βιετνάμ γίνεται μάρτυρας ενός ιδιαίτερου πολιτικού ακτιβισμού για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, καθώς η επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα θυμίζει στους νεότερους Βιετναμέζους τον αγώνα της χώρας τους για απελευθέρωση στη διάρκεια του πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράγεται φιλοπαλαιστινιακή τέχνη, διοργανώνονται βραδιές συζήτησης και παλαιστινιακά βιβλία ποίησης και ιστορίας μεταφράζονται στα βιετναμέζικα.

Οπως δήλωσε ένας φιλοπαλαιστίνιος βιετναμέζος ακτιβιστής, ο Τριν: «Οσο περισσότερα μαθαίνω για την ιστορία της Παλαιστίνης, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο όμοιοι είναι οι αγώνες μας».

03:45 Τρόφιμα από αέρος έριξε η Βρετανία

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε με αλεξίπτωτα περισσότερους από 10 τόνους βοήθειας – η οποία περιλαμβάνει ρύζι, αλεύρι, λάδι, παιδικές τροφές, κονσέρβες και νερό – στους πολίτες της Γάζας.

Αεροσκάφος A400M της RAF απογειώθηκε από το Αμάν για να ρίξει τις προμήθειες κατά μήκος της ακτογραμμής του κατεστραμμένου από το Ισραήλ θύλακα στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής αρωγής της οποίας ηγείται η Ιορδανία.

02:45 Ο Ιρανός εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών για την συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα

Ο Νάσερ Καναάνι ανήρτησε τις σκέψεις του για την στάση των κυβερνήσεων που υποδύονται τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κλίνουν τα μάτια στον θάνατο νέων Παλεστινίων.

«Οι συγκλονιστικές καταστροφές της Γάζας τους τελευταίους 6 μήνες αποτελούν ένα εργαστήριο για τη μέτρηση του επιπέδου δέσμευσης των κυβερνήσεων, των θεσμικών οργάνων και των διεθνών φόρουμ στις ανθρώπινες, ηθικές, νομικές και διεθνείς ευθύνες τους έναντι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντίδραση των χωρών και των αξιωματούχων των κυβερνήσεων που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τρομακτικό έγκλημα των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος του απαρτχάιντ του Ισραήλ στη νοτιοδυτική ακτή της Γάζας να σφάξουν και να θάψουν δύο άοπλους νεαρούς Παλαιστίνιους, δείχνει ξεκάθαρα πόσο αληθινά είναι τα συνθήματα και οι ισχυρισμοί τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

02:00 Μέλη της Χαμάς σκοτώνουν ισραηλινό αξιωματικό, τραυματίζουν 16 στρατιώτεςπου εισέβαλαν στο Χαν Γιουνίς

Σε επίθεση εναντίον ισραηλινής μονάδας στο Χαν Γιουνίς, μαχητές της Αλ Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σκότωσαν έναν ισραηλινό αξιωματικό και τραυμάτισαν 16 στρατιώτες, έξι εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για την παγίδευση διαμερίσματος με εκρηκτικά.

01:30 Ο Τζο Μπαίντεν «αισθάνεται τον πόνο των Αραβοαμερικανών» για την αιματοχυσία στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει «τον πόνο που αισθάνονται» πολλοί Αραβοαμερικανοί για τον πόλεμο στη Γάζα και για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ και τη στρατιωτική του επίθεση κατά της Χαμάς, η οποία έχει αφήσει τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές οργισμένους και απογοητευμένους.

Πολλοί μουσουλμάνοι και Άραβες στις ΗΠΑ έχουν παροτρύνει τον Δημοκρατικό πρόεδρο να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη επιρροή για την προστασία της ζωής των αμάχων, καθώς εξελίσσεται ανθρωπιστική κρίση και κάθε μέρα πεθαίνουν παιδιά από ασιτία.

«Πρέπει επίσης να κάνουμε μια παύση για να σκεφτούμε τον πόνο που αισθάνονται τόσοι πολλοί στην αραβοαμερικανική κοινότητα με τον πόλεμο στη Γάζα», αναφέρει ο Μπάιντεν σε διακήρυξη για τον Μήνα Αραβοαμερικανικής Κληρονομιάς που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι ήταν «συντετριμμένος» από τον πόνο.

Ο Μπάιντεν λέει ότι εργάζεται για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων που έχει πάρει η Χαμάς και την άμεση κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

01:00 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον παλαιστινιακό λαό τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι τελευταίες εκλογές στην Παλαιστίνη έλαβαν χώρα το 2006.

00:30 Στόχος των ισραηλινών δυνάμεων το Χαν Γιουνίς – 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πολυκατοικία

Θλιμμένοι συγγενείς θρηνούν τους νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε πολυκατοικία στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Οι κάτοικοι λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τους προειδοποίησαν για την επίθεση.

00:01 Οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ισραήλ για τη Ράφα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον, ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο CNN.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε αιφνιδιαστικά τις συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα, μετά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μπλοκάρουν ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία πρότεινε να επαναπρογραμματιστούν οι συνομιλίες για τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι, αναγνωρίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που αντιμετωπίζει η ισραηλινή κυβέρνηση για να σχεδιάσει έναν νέο νόμο που θα διέπει την επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι εδώ και καιρό εξαιρούνται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ο Νετανιάχου έχει ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ να αναβάλει την προθεσμία για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου και παραμένει ασαφές αν η αντιπροσωπεία θα έχει την άδεια να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν τα σχέδια αυτά είναι σε εξέλιξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τον επαναπρογραμματισμό των συνομιλιών και συνεργάζεται με τους ομολόγους του για να γίνει εγκαίρως.

23:56 Πορεία διαμαρτυρίας στο τέμενος αλ Άκσα για την υποστήριξη της Γάζας

Το παρακάτω βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει πώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο τζαμί αλ Άκσα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλές χιλιάδες συρρέουν στο ιερό τέμενος καθημερινά κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού παρά τους περιορισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

23:45 «Εξωφρενικό και απαράδεκτο» – Διαδηλωτές στις ΗΠΑ καταγγέλλουν τον εξοπλισμό του Ισραήλ

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στο Σαν Φρανσίσκο απέκλεισαν δρόμους μετά την υποψία ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι χρησιμοποιείται για τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι το πλοίο, το USNS Harvey Milk, μπορεί να παραδώσει προμήθειες στον στρατό του Ισραήλ, καθώς συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

«Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό, καθώς πραγματοποιεί γενοκτονία εναντίον του λαού της Γάζας», δήλωσε η Λάρα Κισβάνι από το Κέντρο Αραβικών Πόρων και Οργάνωσης.

23:28 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ισχυρίζονται ότι χτύπησαν Ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Η ένοπλη ομάδα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι βομβάρδισε μια ισραηλινή θέση πυροβολικού και θέσεις στρατιωτών, ανατολικά του κεντρικού κυβερνείου, με καταιγισμό βλημάτων όλμου βαρέως διαμετρήματος.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς δήλωσαν ότι συνεχίζονται σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της στον άξονα αλ-Καράρα, βόρεια του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

23:16 Η ισραηλινή «νεκρή ζώνη» θα καταλαμβάνει το 16% του εδάφους της Γάζας

Αφού ο ισραηλινός στρατός τελειώσει με τη δημιουργία της λεγόμενης νεκρής ζώνης κοντά στις συνοριακές γραμμές με τη Λωρίδα της Γάζας, η ζώνη αυτή θα καταλαμβάνει περίπου το 16% της συνολικής έκτασης του μικροσκοπικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Εδώ και μήνες, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί εκρηκτικά και στρατιωτικά οχήματα για να καταστρέψει παλαιστινιακά σπίτια και οτιδήποτε άλλο στέκεται εμπόδιο στη ζώνη που επιθυμεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό της Γάζας.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την Haaretz δείχνουν ότι οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς μεγάλη δημόσια παγκόσμια προσοχή και θα συρρικνώσουν περαιτέρω τον πολιορκημένο θύλακα όταν ολοκληρωθούν.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να κατασκευάζει έναν διάδρομο ανατολής-δύσης κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος επιδιώκει να ασκήσει πλήρη έλεγχο στους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να επιστρέψουν στα βόρεια τμήματα του θύλακα, και να παρέχει ένα στήριγμα για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών.

23:02 Οι ΗΠΑ αποκρούουν τους ισχυρισμούς ότι χαλάρωσαν τις κυρώσεις για τους εποίκους της Δυτικής Όχθης

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις σε επτά ισραηλινούς εποίκους και δύο αγροτικά φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως απάντηση στην έξαρση της βίας, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και εμποδίζοντάς τους να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές με αμερικανικές τράπεζες και ιδιώτες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα Israel Hayom του Ισραήλ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «χαλάρωσε δραματικά» τις κυρώσεις της σε αυτά τα άτομα μετά από πιέσεις του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την επιστολή που έστειλε στις ισραηλινές αρχές σε απάντηση σε ερωτήσεις ισραηλινών τραπεζών σχετικά με «πληρωμές διαβίωσης για πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις βάσει της παρούσας αρχής».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να «σκοπεύει πλήρως να επιβάλει» τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ανθρωπιστικές εξαιρέσεις» για όλα τα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ.

22:50 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, στρατιώτες

Η ένοπλη οργάνωση δηλώνει ότι εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων τις τελευταίες ώρες.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποίησε πυραύλους Falaq για να πλήξει ισραηλινούς στρατιώτες στην τοποθεσία Jal al-Alam, και έριξε πυροβολικό εναντίον μιας δύναμης πεζικού «προκαλώντας επιβεβαιωμένες απώλειες».

Η ομάδα είχε επίσης ισχυριστεί ότι επιτέθηκε με πυροβολικό εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στο Χουνίν. Μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για οκτώ επιθέσεις σήμερα.

22:30 Washington Post: Τι αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα για τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ

Αναφέραμε νωρίτερα ότι η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δίνουν αθόρυβα νέα όπλα στο Ισραήλ.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

22:08 «Απαιτούνται πολύ περισσότερα» – Η Ολλανδία θα πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος

Η υπουργός Εξωτερικών Hanke Bruins Slot λέει ότι η χώρα της θα πραγματοποιήσει σύντομα ρίψεις από αέρος πάνω από τον παράκτιο θύλακα μαζί με την Ιορδανία και άλλα κράτη.

«Χρειάζεται επίσης δραστικά περισσότερη βοήθεια στην περιοχή από ξηράς: γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια. Οι Κάτω Χώρες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι εναέριες ρίψεις έχουν επικριθεί από τις οργανώσεις βοήθειας ως δαπανηρός και αναποτελεσματικός τρόπος παράδοσης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη θάλασσα προσπαθώντας να ανακτήσουν πακέτα βοήθειας. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα, όταν ένα αλεξίπτωτο που προσγειώθηκε δεν άνοιξε, με αποτέλεσμα μια παλέτα να πέσει πάνω σε πλήθος ανθρώπων.

21:50 Το Ισραήλ αντεπιτίθεται στην έκθεση του ΟΗΕ που προειδοποιεί για λιμό στη Γάζα

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον IPC την περασμένη εβδομάδα τροφοδότησε τη διεθνή ανησυχία λέγοντας ότι οι μισοί άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν από «καταστροφική» πείνα.

Η COGAT, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις παλαιστινιακές υποθέσεις, δήλωσε ότι το Ισραήλ «αναγνωρίζει τις ατυχείς επιπτώσεις του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Πρόσθεσε όμως ότι το Ισραήλ δεν διαχειρίζεται τη διανομή τροφίμων στη Γάζα και κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την ποσότητα της βοήθειας που φτάνει καθημερινά.

«Σε κάθε δεδομένη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες φορτηγά που καθυστερούν στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, αφού έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία από τις αρχές του Ισραήλ», δήλωσε η COGAT.

Η IPC εκτίμησε ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Γάζας, αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες χωρίς βοήθεια.

21:32 Αεροπλάνο του Κατάρ με 24 τόνους βοήθειας για τη Γάζα έφτασε στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι ένα αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων έφτασε στην πόλη Ελ Αρίς της βόρειας Αιγύπτου μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Το φορτίο βάρους 24 τόνων περιλάμβανε προμήθειες τροφίμων και χορηγήθηκε από την κρατική φιλανθρωπική οργάνωση του Κατάρ. Ανέβασε τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών βοήθειας του Κατάρ στην Αίγυπτο σε 89.

«Η βοήθεια αποτελεί μέρος της πλήρους υποστήριξης του κράτους του Κατάρ προς τον αδελφό παλαιστινιακό λαό εν μέσω των σημερινών δύσκολων ανθρωπιστικών συνθηκών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

21:14 Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Υεμένη

Τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης ανέφεραν ότι «εκατομμύρια» περισσότεροι διαδήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την πλατεία Sabeen στην πρωτεύουσα Σαναά, τον κύριο τόπο των διαδηλώσεων από την έναρξη του πολέμου.

20:55 Δεν ήθελα να μείνω σιωπηλή – Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγεί γιατί παραιτήθηκε για τη Γάζα

Η Annelle Sheline, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ότι παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στο Al Jazeera. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάνουν πολύ σημαντική δουλειά σε αυτό το θέμα, αλλά μέχρι ο πρόεδρος Μπάιντεν να θελήσει να πάρει θέση εδώ, η δουλειά τους δεν πρόκειται να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν τις αξίες στις οποίες ισχυρίζονται ότι πιστεύουν. Η αμερικανική ηθική ηγεσία σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από την Αμερική που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες».

Ερωτηθείσα για το προσωπικό κόστος της απόφασής της, η Sheline είπε ότι με τη μικρή της κόρη στο σπίτι δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.

«Αν στο μέλλον με ρωτήσει για το τι έκανα όταν συνέβαινε αυτό, θέλω να ξέρει ότι δεν έμεινα σιωπηλή. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να βλέπω τι συνέβαινε και να συνεχίσω να πηγαίνω στη δουλειά κάθε μέρα».

20:41 Αθόρυβα ο Μπάιντεν έδωσε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων στο Ισραήλ

Η Washington Post αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε αθόρυβα τις τελευταίες ημέρες τη μεταφορά βομβών και μαχητικών αεροσκαφών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα νέα πακέτα όπλων περιλαμβάνουν περισσότερες από 1.800 βόμβες MK84 των 2.000 λιβρών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με επιθέσεις που προκάλεσαν πολλά θύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

20:20 Το Ισραήλ προτείνει να τοποθετηθεί πολυεθνική αραβική στρατιωτική δύναμη στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και Πολέμου Yoav Gallant έριξε την ιδέα της δημιουργίας μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με στρατεύματα από αραβικές χώρες για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας και τη συνοδεία αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.

Επικαλείται ανώνυμους ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους λέγοντας ότι μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στη Χαμάς στον θύλακα και να είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση μιας προσωρινής προβλήτας που θέλουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ και να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δεν θα λεηλατηθεί ή δεν θα φτάσει στη Χαμάς.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το θέμα με τρεις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτά τα κράτη μπορεί να μην είναι πρόθυμα να στείλουν δυνάμεις τώρα και θα εξετάσουν την κίνηση μετά τον πόλεμο.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Gallant και άλλοι ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν περισσότερες συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες για το θέμα αυτό.

20:03 Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ χαιρετίζει την ένταξη της Ιρλανδίας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εξήρε την απόφαση της Ιρλανδίας να συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ).

«Η Ιρλανδία υπήρξε ιστορικά μια ισχυρή φωνή αρχών στο ζήτημα της Παλαιστίνης [ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έχουν χάσει την πυξίδα τους]», έγραψε η Francesca Albanese σε ανάρτησή της στο X.

«Μακάρι να συνεχίσει να ηγείται στην επιδίωξη της δικαιοσύνης».

Η Ιρλανδία έκανε την ισχυρότερη κίνηση μέχρι στιγμής για να δείξει τις ανησυχίες της για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, συμμετέχοντας στην υπόθεση του ΔΔΔ, λέγοντας ότι η κατάσταση «δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη».

19:56 Η αντίδραση στη δολοφονία άοπλων Παλαιστινίων έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί σεβασμού των δικαιωμάτων

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα τους τελευταίους έξι μήνες είναι η απόλυτη δοκιμασία για τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την πραγματική δέσμευσή τους στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η ισραηλινή δολοφονία δύο άοπλων Παλαιστινίων κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας και στη συνέχεια η ταφή τους με μπουλντόζες, την οποία αποκάλυψε το Al Jazeera, είναι μόνο το τελευταίο περιστατικό.

Οι αντιδράσεις στις δολοφονίες από χώρες και αξιωματούχους που ισχυρίζονται ότι είναι ένθερμοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δείχνουν ξεκάθαρα πόσο ειλικρινείς είναι στα συνθήματα και τους ισχυρισμούς τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Kanaani.

19:43 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης

Ένα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τοπικά παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη Qalqiya.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε.

19:38 Η UNRWA «αχτίδα φωτός» μέσα στο σκοτάδι της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, τονίζοντας το κρίσιμο έργο της για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη.

Η UNRWA αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένους υπαλλήλους της ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ισχυρισμοί για τους οποίους ο οργανισμός λέει ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις, αλλά τους ερευνά.

Ο Γκουτέρες, μιλώντας μετά από επίσκεψη σε ένα κέντρο υγείας της UNRWA στην Ιορδανία, δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να διατηρηθεί ο οργανισμός, χαρακτηρίζοντάς τον «τη ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό».

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα και θα εισαγάγουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι η UNRWA θα είναι ένας οργανισμός που θα τηρεί πλήρως τις αρχές του ΟΗΕ», δήλωσε ο Γκουτέρες.

19:25 Σφοδρές μάχες μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και ισραηλινού στρατού

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα ισραηλινό άρμα Merkava 4 δυτικά της συνοικίας Tal al-Hawa στην πόλη της Γάζας.

Στη νότια Γάζα, οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσαν ότι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στον άξονα αλ-Καράρα, βόρεια της Χαν Γιουνίς.

19:13 Χαμάς: Η πολιτική Νετανιάχου σκοτώνει τους ομήρους στη Γάζα

Ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με διαμεσολάβηση στο Κατάρ, η παλαιστινιακή οργάνωση προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τους αιχμαλώτους που κρατά στη Γάζα.

Η Χαμάς κυκλοφόρησε αφίσες για να τονίσει ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες φρικτές συνθήκες με τους Παλαιστίνιους στον πολιορκημένο θύλακα.

«Τα βάσανά μου αυξάνονται κάθε μέρα εξαιτίας της πολιτικής του Νετανιάχου, και εξακολουθώ να περιμένω την απελευθέρωσή μου», ανέφερε μία από τις αφίσες που δείχνει έναν αιχμάλωτο καθώς φαίνεται ένας πύραυλος να πέφτει προς το μέρος του.

«Παρακολουθούσα τις διαδηλώσεις σας με αίτημα την απελευθέρωσή μου και είχα ελπίδα», έλεγε μια άλλη αναφερόμενη στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ και αλλού με αίτημα την ελευθερία των αιχμαλώτων. «Ο Νετανιάχου και ο στρατός τους σκότωσαν».

19:04 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς «κλέβει» βοήθεια από τον ΟΗΕ

Η ισραηλινή κυβέρνηση υπονοεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στους Παλαιστίνιους είναι ότι η Χαμάς την κλέβει κατά κάποιο τρόπο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε ότι από τις αρχές του 2024 μόνο 10.846 φορτηγά διένειμαν βοήθεια εντός του θύλακα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να «συσσωρεύεται στις αποθήκες των οργανισμών βοήθειας» ή να «καταλαμβάνεται» από τη Χαμάς, ανέφερε.

Ο ΟΗΕ δεν έχει αναφέρει ότι η βοήθεια έχει κλαπεί από τη Χαμάς, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ παρεμποδίζει τη βοήθεια, ενώ χρησιμοποιεί «την πείνα ως όπλο πολέμου» κατά των Παλαιστινίων.

18:55 Αρκετοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση κοντά στην πόλη της Γάζας

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του σπιτιού του δημοσιογράφου Mahmoud Aliwa, ανατολικά της συνοικίας Shujayea.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα αυτοκίνητο καθώς κινούνταν στην οδό Salah al-Din κοντά στη γειτονιά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

18:45 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η τοποθεσία της Χεζμπολάχ δέχθηκε επίθεση «λίγα λεπτά» μετά την εκτόξευση πυραύλων

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως λέει, δείχνουν πολεμικά αεροσκάφη να καταστρέφουν δύο τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο «μέσα σε λίγα λεπτά» μετά την εκτόξευση βλημάτων προς το Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε μια «στρατιωτική δομή» που ανήκει στη Χεζμπολάχ κοντά σε ένα από τα σημεία εκτόξευσης, ενώ τα αεροσκάφη κατέστρεψαν επίσης ένα κτίριο στο Mais al-Jabal όπου εντοπίστηκε ένα μέλος της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πολεμικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν σε μια σειρά από στόχους της Χεζμπολάχ στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή Shebaa Farms, στο νότιο Λίβανο, ενώ μια νυχτερινή επιδρομή έπληξε μια τοποθεσία εκτόξευσης της Χεζμπολάχ στην περιοχή Yaron.

18:30 Τουλάχιστον 15 νεκροί σε επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις επιθέσεις του στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες ώρες, με τη συνοικία Shujayea να δέχεται σφοδρές επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορίας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα αθλητικό σωματείο που είχε γίνει καταφύγιο για πολλές παλαιστινιακές οικογένειες. Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν αναφερθεί ως νεκροί.

Έχουν επίσης σημειωθεί επιθέσεις σε δύο αυτοκίνητα. Το ένα από τα οχήματα μετέφερε έναν αστυνομικό υπεύθυνο για την εξασφάλιση της παράδοσης των αυτοκινητοπομπών βοήθειας σε άλλα μέρη της Γάζας. Φαίνεται ότι το Ισραήλ στοχεύει συστηματικά και σκόπιμα πρόσωπα που εμπλέκονται στην εξασφάλιση της παράδοσης τέτοιων αυτοκινητοπομπών.

Λάβαμε επίσης αναφορές για πιο φρικτές μαρτυρίες από ανθρώπους κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, όπου πολλές οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες. Λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατινάζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και γειτονιές.

18:13 ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταστρέφει τα περισσότερα σχολεία της Γάζας, χρησιμοποιώντας τα ως στρατιωτική βάση

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) που καλύψαμε νωρίτερα περιέχει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει ο ισραηλινός στρατός στα σχολεία της Γάζας.

Είπε ότι τουλάχιστον το 67% των σχολείων στη Γάζα θα χρειαστούν είτε πλήρη ανακατασκευή είτε σημαντικές εργασίες αποκατάστασης για να είναι και πάλι λειτουργικά ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

«Η εκτίμηση βασίζεται σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων λόγω των περιορισμών πρόσβασης, ιδίως στη βόρεια Γάζα, των εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών και των επαναλαμβανόμενων διακοπών των τηλεπικοινωνιών».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι βρέθηκαν στοιχεία που συμπληρώνουν προηγούμενες εκθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο «που δείχνουν ότι τα σχολεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους ως κέντρα κράτησης, ανάκρισης και στρατιωτικές βάσεις».

Περίπου το 38% όλων των σχολικών κτιρίων στη Γάζα – 212 – έχουν «χτυπηθεί άμεσα» από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου.

18:03 Η Ρωσία καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Η Ρωσία καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία και τα θεωρεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας αυτής, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τα φονικότερα πλήγματά του εδώ και μήνες στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας νωρίς την Παρασκευή και δήλωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενισχύοντας την εκστρατεία του κατά των εντολοδόχων του Ιράν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες ήταν «γεμάτες με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» υπό το πρίσμα της απότομης κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

17:53 Πολλές αποστολές του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα απορρίφθηκαν παρά την πείνα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι πολλές από τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα εξακολουθούν να απορρίπτονται από τις ισραηλινές αρχές παρά την εξάπλωση του λιμού.

Το Ισραήλ αρνήθηκε οκτώ από τις 19 αποστολές μεταξύ 23 και 29 Μαρτίου, ενέκρινε άλλες οκτώ και οι τρεις άλλες αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν.

Από τις αρχές Μαρτίου, συνολικά το 30% – ή 18 αποστολές – απορρίφθηκαν και 13 αποστολές αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν.

«Οι διευκολυνθείσες αποστολές αφορούσαν: διανομές τροφίμων, μετακινήσεις ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης, αξιολογήσεις καυσίμων, διατροφής και υγείας, παράδοση προμηθειών σε νοσοκομεία και υποστήριξη δραστηριοτήτων ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH)», δήλωσε το OCHA.

17:39 Το Κουβέτι καλωσορίζει την απόφαση του ΔΔΔ που ζητά από το Ισραήλ να αναλάβει δράση για τη βοήθεια στη Γάζα

Η χώρα του Κόλπου προστέθηκε στον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών που καλούν το Ισραήλ να υπακούσει στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) να επιτρέψει την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ δήλωσε ότι χαιρετίζει την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου και τόνισε τη σημασία της άσκησης πίεσης για να αναγκαστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τόσο του Διεθνούς Δικαστηρίου όσο και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

17:25 Ακόμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν σε μάχη στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αρχιλοχίας Alon Kudriashov, 21 ετών, στρατιώτης της μονάδας καταδρομών Egoz, έχασε τη ζωή του σε μάχη στη νότια Γάζα.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι άλλοι έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του Kudriashov, ενώ 10 επιπλέον στρατιώτες είχαν υποστεί τραύματα διαφορετικού βαθμού.

17:18 Αεροπορική επιδρομή πλήττει όχημα στην πόλη της Γάζας και σκοτώνει 8 άτομα

Η αεροπορική επιδρομή έπληξε το αυτοκίνητο καθώς κινούνταν στην οδό Salah al-Din κοντά στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το Wafa.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και πέντε παιδιά, και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Το δημοσίευμα ήρθε μετά την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μια αστυνομική δύναμη και σκότωσαν έναν από τους αξιωματικούς της στην ίδια γειτονιά «σε δύο ξεχωριστά εγκλήματα» που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων.

17:13 Μπάιντεν: Εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διακήρυξη για τον μήνα αραβοαμερικανικής κληρονομιάς δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε μια παύση για να σκεφτούμε τον πόνο που αισθάνονται τόσοι πολλοί στην αραβοαμερικανική κοινότητα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Το τραύμα, ο θάνατος και η καταστροφή στο Ισραήλ και τη Γάζα έχουν στοιχίσει και συνεχίζουν να στοιχίζουν πάρα πολλές αθώες ζωές – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των φίλων των Αραβοαμερικανών σε όλο το Έθνος μας. Είμαι συντετριμμένος από τον πόνο τόσων πολλών και θρηνώ για τις ζωές που χάθηκαν και προσεύχομαι για τους αγαπημένους που έμειναν πίσω και για όλους τους αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του «συνεργάζεται με τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση, να παραδώσει την απεγνωσμένα αναγκαία βοήθεια στη Γάζα, να απελευθερώσει τους ομήρους που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και να καθιερώσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες, την οποία θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε σε κάτι πιο διαρκές».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ «επικεντρώνονται επίσης στη διασφάλιση της διατήρησης και αποκατάστασης της ηρεμίας στα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

17:08 UNICEF: «Χρειαζόμαστε φαγητό», είναι η πρώτη φράση που μου λένε στη Γάζα

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος του παιδικού ταμείου των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι το μήνυμα που λαμβάνει από οποιονδήποτε συναντά στη Γάζα είναι: «Χρειαζόμαστε φαγητό».

Είναι «το πρώτο πράγμα που θέλουν να μου πουν», δήλωσε ο Elder, μιλώντας από τη Ράφα στη νότια Γάζα, σε συνέντευξή του στο Democracy Now.

«Το λένε αυτό επειδή η υπόθεση τους είναι ότι ο κόσμος δεν το ξέρει, γιατί πώς θα επιτρεπόταν να συμβεί αυτό αν ο κόσμος το ήξερε;»

17:04 Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα αυξήσει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διευρύνει την επίθεσή του στα βόρεια σύνορα και θα αυξήσει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Τα λόγια του Γκάλαντ έρχονται μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του αναπληρωτή διοικητή της μονάδας πυραύλων και πυραύλων της Χεζμπολάχ νωρίτερα την Παρασκευή.

Ο Γκαλάντ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «γίνεται επιθετικό και όχι αμυντικό και θα φτάσουμε σε οποιοδήποτε μέρος όπου βρίσκεται η Χεζμπολάχ. Στη Βηρυτό, το Μπααλμπέκ, την Τύρο, τη Σιδώνα και σε όλο το μήκος των συνόρων – και σε μέρη ακόμη πιο μακριά, όπως η Δαμασκός».

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το γραφείο του Γκαλάντ, αναφέρεται ότι ο υπουργός έχει ενημερωθεί για τις προετοιμασίες για περαιτέρω δολοφονίες στο βόρειο μέτωπο.

16:59 Επικεφαλής ισραηλινών κοινοτήτων του Βορρά: «Επιστρέφουμε σπίτια μας, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο με τον Λίβανο μέχρι τον Μάιο»

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας Giora Zeltz δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του θα επιστρέψουν στα σπίτια τους τον Ιούλιο, όταν λήξει η εντολή εκκένωσής τους.

«Υπάρχει ακόμα συζήτηση για εξισώσεις, για τους κανόνες του παιχνιδιού και για το ποιος θα τους παραβιάσει πρώτος, η Χεζμπολάχ ή οι IDF. Αρκετά με αυτά, αυτό δεν είναι παιχνίδι», δήλωσε ο Ζελτζ.

«Εμείς οι κάτοικοι του βορρά σας λέμε στην κυβέρνηση… αποφασίσαμε ότι επιστρέφουμε στα σπίτια μας. Θα ξεκινήσουμε την επόμενη σχολική χρονιά εδώ στο Βορρά. Εσείς στην κυβέρνηση είστε υποχρεωμένοι να βεβαιωθείτε ότι η κλιμάκωση στο Βορρά θα τελειώσει μέχρι το τέλος Μαΐου και ότι η περιοχή είναι αρκετά ασφαλής για να επιστρέψουμε».

Η δήλωση του Zeltz έρχεται μετά από συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και επικεφαλής τοπικών συμβουλίων τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή παράταση της εντολής εκκένωσης και για τη σχολική χρονιά στις εκκενωμένες κοινότητες, η οποία ενδέχεται να μην ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Zeltz, αν οι μαθητές του βορρά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά στα δικά τους ιδρύματα, «τα χρόνια του σιωνισμού της Γαλιλαίας θα ακυρωθούν».

16:55 Σε 44 ανέρχονται οι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Ο συριακός στρατός αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή κοντά στο Χαλέπι σκότωσαν ή τραυμάτισαν «αρκετούς» ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές. Παρατηρητής πολέμου δήλωσε ότι από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 44, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Σύροι στρατιώτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ένα παρατηρητήριο πολέμου της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν αποθήκες πυραύλων για τη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο νότιο προάστιο του Χαλεπιού Τζιμπρίν, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού, και την κοντινή πόλη Σαφίρα, όπου βρίσκεται μια εκτεταμένη στρατιωτική εγκατάσταση.

Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι 36 Σύροι στρατιώτες, επτά μαχητές της Χεζμπολάχ και ένα Σύρος, μέλος μιας ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάνοντας λόγο για την πιο θανατηφόρα τέτοια επίθεση εδώ και χρόνια.

16:42 Ψαράδες στη Γάζα ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν στη θάλασσα με τις βάρκες τους

Πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας ο Jalal Qaraan, ψαράς στο επάγγελμα, έπλεε το μικρό του σκάφος σε μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση μιας καλής ψαριάς. Αυτές τις μέρες, λέει, και μόνο το πέταγμα των διχτυών του μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, αν επισύρει την οργή του ισραηλινού ναυτικού.

«Όταν επιχειρούμε να βγούμε έξω, … πολιορκούμαστε με πυροβολισμούς, βομβαρδιζόμαστε με οβίδες, ηχητικές βόμβες. Είναι πάντα ένα ρίσκο. Η είσοδος στο νερό είναι ένα ρίσκο», δήλωσε στο Reuters καθώς τραβούσε τη βάρκα του στην ακτή αφού έπιασε μερικά ψάρια.

«Δεν περνάει μέρα χωρίς να μας επιτεθούν. Όλα είναι φόβος και τρόμος, αλλά παρ’ όλα αυτά, μπαίνω μέσα για να μπορέσω να προσφέρω μια ασφαλή διαβίωση στα παιδιά μου».

Ο Qaraan δήλωσε ότι η ποσότητα των ψαριών που πιάνει δεν είναι αρκετή. «Σήμερα, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, νηστεύω, ρισκάροντας τη ζωή μου για να πάρω 1 ή 2 κιλά ψάρια για να φάω ή να τα πουλήσω για να αγοράσω είδη πρώτης ανάγκης για το νοικοκυριό», πρόσθεσε.

16:34 Ο λιμός έχει ήδη επικρατήσει σε τμήματα της βόρειας Γάζας, λέει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο λιμός «είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει» σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το Reuters.

Στα κεντρικά και νότια τμήματα του θύλακα, ο λιμός δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, αλλά παραμένει ένας κίνδυνος, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «επειγόντως» να μεταφέρει τρόφιμα «σε μεγάλη κλίμακα στο βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η εκπρόσωπος της UNRWA Tamara Alrifai δήλωσε νωρίτερα στο Al Jazeera ότι κατά μέσο όρο 155 φορτηγά εισέρχονται στη Γάζα την ημέρα, πολύ κάτω από τα 500 φορτηγά που εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον για να καλυφθούν οι ανάγκες των Παλαιστινίων εκεί.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο. Είπε επίσης ότι πάνω από το 70% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα».

16:20 Συγκλονιστικό βίντεο από τη Γάζα

Ομάδες διάσωσης ανέσυραν παιδί σε κρίσιμη κατάσταση κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που ισοπεδώθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Quds News Network:

16:10 Περισσότερα για την ισραηλινή επίθεση σε αστυνομική δύναμη στην πόλη της Γάζας

Παλαιστινιακή αστυνομική δύναμη που χτυπήθηκε από ισραηλινή επίθεση νωρίτερα σήμερα βοηθούσε να μεταφερθεί βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, σε απελπισμένους πολίτες στα βόρεια της Γάζας, αναφέρει ο Μοάθ αλ-Καλούτ από την Τζαμπάλια.

«Αυτοί οι άνθρωποι εξασφάλιζαν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο αλ-Καλούτ.

Από την επιδρομή, όπως αναφέραμε νωρίτερα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι στη συνοικία Σουτζάιγια της πόλης της Γάζας.

15:57 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Για τέταρτη φορά από τις 10:00 το πρωί και μετά, σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

15:47 Η IAF ακύρωσε τις φετινές υπερπτήσεις της Ημέρας Ανεξαρτησίας επικαλούμενη την εστίαση στον πόλεμο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IAF) δεν θα πραγματοποιήσει τις φετινές υπερπτήσεις της Ημέρας Ανεξαρτησίας, αποφάσισαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι IDF λένε ότι οι υπερπτήσεις, καθώς και η παρουσία του στολίσκου του πολεμικού ναυτικού στην Εϊλάτ, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της επικέντρωσης του στρατού στον πόλεμο και σύμφωνα με τη σύσταση του αρχηγού της IAF υποστράτηγου Τόμερ Μπαρ και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού αντιναυάρχου Νταβίντ Σαάρ Σαλάμα.

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο, θα πετάξουν πάνω από το στρατιωτικό νεκροταφείο του Όρους Χερτζλ και το Χαρ Ταγιασίμ κατά τη διάρκεια των τελετών της εθνικής ημέρας μνήμης.

15:38 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία μετά τις νέες διατάξεις του ΔΔΔ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης χαιρετίζει τις νέες διατάξεις του ΔΔΔ, λέγοντας ότι αμφισβητούν «την ιστορική εξέγερση του Ισραήλ κατά του διεθνούς δικαίου».

Προσθέτει ότι η «απαγωγή» περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων και η λιμοκτονία τους αποτελεί ένα πρωτοφανές έγκλημα.

«Το υπουργείο πιστεύει ότι η αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και των θεσμών του βρίσκεται στην τελική της δοκιμασία σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να επιτρέψει τη βοήθεια (σ.σ. στη Γάζα) με βιώσιμο τρόπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την τρομερή αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους αμάχους και να παράσχει την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε το παλαιστινιακό υπουργείο.

15:29 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Αλί Αμπντέλ Χασάν Ναΐμ, τον αναπληρωτή επικεφαλής της μονάδας πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ, σε επίθεση στον νότιο Λίβανο
  • Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο έξι μελών της σε ισραηλινά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένου του Ναΐμ
  • Εβδομήντα ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα την τελευταία ημέρα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου σε 32.623, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα
  • Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει την «απρόσκοπτη παροχή» βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας έχει προκαλέσει τον θάνατο 42 ανθρώπων, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της πολύπαθης χώρας

15:19 Το Ισραήλ σκότωσε 17 άτομα σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λωρίδα

Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους σε πλήγμα εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Σουτζάιγια στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή της στο X, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «σφαγή» και σκότωσε τουλάχιστον έναν αστυνομικό.

«Καταδικάζουμε τα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και τη συνεχή στοχοποίηση των πολιτικών αστυνομικών δυνάμεων που παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον παλαιστινιακό λαό μας», ανέφερε.

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα», τόνισε.

15:10 Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι έξι μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της λιβανέζικης οργάνωσης σε 263

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο έξι μελών της «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», την έκφραση που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση για τους μαχητές της που πεθαίνουν σε μάχες με τις IDF.

Μέχρι τώρα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχουν σκοτωθεί 263 μέλη της Χεζμπολάχ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:00 Βίντεο από τις συλλήψεις των αντιπολεμικών διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε αντιπολεμική διαμαρτυρία στην πλατεία Παρισίων της Ιερουσαλήμ, αναφέρει το αριστερό κίνημα Ελεύθερη Ιερουσαλήμ στο Χ, πρώην Twitter.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο, αστυνομικοί φαίνονται να σπρώχνουν αρκετούς από τους διαδηλωτές και να τους ακινητοποιούν στο έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ένας άνδρας που δεν φαίνεται να ανήκε στην ομάδα των διαδηλωτών σηκώνει ένα τύμπανο που είχε πεταχτεί στο έδαφος και απομακρύνεται, ενώ το άτομο που βιντεοσκοπεί τον φωνάζει να σταματήσει και να το φέρει πίσω.

Εκτός από τους τέσσερις διαδηλωτές, το Ynet αναφέρει ότι ένας δημοσιογράφος συνελήφθη από την αστυνομία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

14:47 Επικεφαλής της UNRWA για τη Γάζα: «Η τολμηρή δράση δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, αναφέρει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να εκδώσει νέα προσωρινά μέτρα την Πέμπτη ήταν «μια σοβαρή υπενθύμιση ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανθρωπογενής και επιδεινώνεται».

«Ωστόσο, μπορεί ακόμη να ανατραπεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Η απόφαση καλεί το κράτος του Ισραήλ να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να διευκολύνει την παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Λαζαρίνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του να μη συνεργάζεται πλέον με την υπηρεσία του και να επιτρέψει στις αυτοκινητοπομπές του να εισέλθουν στη Γάζα, η οποία «καθίσταται αδύνατο μέρος για μια αξιοπρεπή ζωή».

«Η τολμηρή δράση δεν μπορεί να περιμένει άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA.

Ο Λαζαρίνι κάλεσε τις κυβερνήσεις να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του ΔΔΔ που επιβάλλουν την άμεση και απρόσκοπτη διανομή βοήθειας για να αποτραπεί ο διαφαινόμενος λιμός.

Η ανάρτηση στο Χ:

14:37 Ο Νετανιάχου ενέκρινε την αποστολή αντιπροσωπειών στην Ντόχα και στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λις της Haaretz, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την αναχώρηση αντιπροσωπειών υπό τους επικεφαλής της Σιν Μπετ και της Μοσάντ για την Ντόχα και το Κάιρο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και για κατάπαυση του πυρός.

14:28 125.000 Παλαιστίνιοι πιστοί προσευχήθηκαν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Περίπου 125.000 πιστοί πραγματοποίησαν την πρωινή προσευχή στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την τρίτη Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σύμφωνα με το Τμήμα Ισλαμικού Ουάκφ στην πόλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν την πρόσβαση σε ορισμένους πιστούς, υψώνοντας οδοφράγματα στην είσοδο του τεμένους και της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, ανέφεραν ανταποκριτές του Al Jazeera.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι πολλά σημεία ελέγχου σε δρόμους προς την Ιερουσαλήμ έκλεισαν από τον ισραηλινό στρατό, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το σημείο ελέγχου Ταγιασίρ ανατολικά της Τούμπας καθώς και δρόμοι που οδηγούν στην Ιεριχώ, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:19 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν τον αναπληρωτή διοικητή της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανέφεραν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σκότωσε τον αναπληρωτή διοικητή της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ, Αλί Αμπντέλ-Σασάν Ναΐμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ζούρια, κοντά στην πόλη της Τύρου στον κεντρικό Λίβανο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, ο Ναΐμ θεωρούνταν σημαντική πηγή γνώσης εντός της οργάνωσης και ηγέτης στον τομέα της εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων. Ένα από τα καθήκοντα που του είχε ανατεθεί, σύμφωνα με τον στρατό, ήταν ο σχεδιασμός των διαδρομών των ρουκετών που εκτοξεύονταν κατά του Ισραήλ.

14:09 Δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στην Αθήνα

Δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό θα γίνουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη»: «Στηρίζουμε τις δράσεις που καλεί το BDS Greece στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ και συμμετέχουμε μαζί με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος στις δράσεις αλληλεγγύης την Παρασκευή 29 Μάρτη, 6μμ, έξω από το Carrefour στον Νέο Κόσμο (Κασομούλη 47), καθώς και το Σάββατο 30 Μάρτη – Ημέρα της Παλαιστινιακής γης, 12 μεσ., στην πλατεία Συντάγματος».

Το κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Πηγή φωτογραφίας: Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος

14:00 Βετεράνος Ισραηλινός υπουργός λέει ότι χρειάζονται «νέες ιδέες» – Ποιο θεωρεί ότι μπορεί να είναι το εναλλακτικό σχέδιο για την εισβολή στη Ράφα

Μετά την αποχώρησή του από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γκιντεόν Σα’άρ λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προτείνει ένα νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει την εξορία των ηγετών της Χαμάς στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post, ο Σα’άρ επέκρινε την πολεμική στρατηγική της κυβέρνησης ως μπαγιάτικη και αναποτελεσματική και δήλωσε: «Ήρθε η ώρα για νέες ιδέες»

«Επιστρέφουμε πάντα στις ίδιες αναποτελεσματικές ιδέες, τυλιγμένες σε πομπώδεις δηλώσεις που δεν θα οδηγήσουν στη νίκη», δήλωσε ο Σα’άρ, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Ελπίδα του Ισραήλ και είναι σφοδρός αντίπαλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Έχουμε κολλήσει προς κάθε κατεύθυνση. Έχουμε κολλήσει στη Γάζα. Έχουμε κολλήσει στα σύνορα με τον Λίβανο. Έχουμε κολλήσει με τους ομήρους και έχουμε κολλήσει στη διεθνή σκηνή», υποστήριξε ο ίδιος.

Προσφέροντας στα μέλη της Χαμάς την επιλογή να παραδοθούν και να ζήσουν στην εξορία, το Ισραήλ θα παρουσίαζε μια εναλλακτική λύση σε σχέση με μια εισβολή στη Ράφα, δήλωσε ο Σα’άρ.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της βοήθειας στη Γάζα και να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του στον θύλακα «το συντομότερο δυνατό».

«Δεν μπορούμε να σέρνουμε τον πόλεμο για πάντα», είπε.

13:50 Δεκαπέντε οι νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στο αθλητικό κέντρο στην Πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera που βρίσκεται στη Ράφα, στη νότια Γάζα:

«Ο απολογισμός των νεκρών από ισραηλινό πλήγμα σε αθλητικό κέντρο στη συνοικία Σουτζάιγια της Πόλης της Γάζας είναι 15 νεκροί, ανακοίνωσε το νοσοκομείο των Βαπτιστών, ενώ οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για επτά νεκρούς.

Από τις νυχτερινές επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης 12 άτομα από την ίδια οικογένεια στην πόλη Ράφα, ενώ επτά άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, ο οποίος έχει γίνει τόπος ανελέητων βομβαρδισμών από το πυροβολικό».

13:41 «Παρά την επικριτική ρητορική, η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ είναι ‘business as usual’»

Ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν δημοσίως το Ισραήλ να «περιορίσει» τον πόλεμό του στη Γάζα, οι πολιτικές τους κινήσεις στέλνουν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα, λέει ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ μπιν Χαλίφα.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι ΗΠΑ ψήφισαν ένα νομοσχέδιο ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που αφενός επιβεβαιώνει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ με πάνω από 3 δισ. δολάρια και αφετέρου περικόπτει τη χρηματοδότηση της UNRWA», της κύριας οργάνωσης που παρέχει βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο Όουεν Τζόουνς στο Al Jazeera.

«Η πολιτική των ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα απλώς ‘business as usual’».

Η απεριόριστη βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με τις ομάδες βοήθειας, εμποδίζει τη βοήθεια προς τη Γάζα, καθώς εξαπλώνονται συνθήκες λιμού, υπονομεύει τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν να επανατοποθετήσει τις ΗΠΑ ως «ηθική αρχή στον κόσμο», σύμφωνα με τον Όουεν Τζόουνς.

«Ο Μπάιντεν παραβιάζει, ή τουλάχιστον δεν εφαρμόζει, τους νόμους Λίχι», είπε, αναφερόμενος στους αμερικανικούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαγορεύουν στις ΗΠΑ να προμηθεύουν με όπλα χώρες που εμπλέκονται καταφανώς σε παραβιάσεις δικαιωμάτων.

«Πώς θα μπορέσει ο Μπάιντεν να τοποθετηθεί ως κάποιου είδους ηθική αυθεντία όταν παραβιάζει νόμους που προορίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων όπως αυτοί στην Παλαιστίνη;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

13:32 Η αστυνομία διέλυσε βίαια αντιπολεμική διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ – Συνελήφθησαν τέσσερις διαδηλωτές

Η αστυνομία διέλυσε με τη βία συγκέντρωση με αρκετές δεκάδες άτομα στην πλατεία Παρισίων στην Ιερουσαλήμ, τα οποία διαδήλωναν κατά της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα και της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί.

Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αστυνομία έχει συλλάβει διαδηλωτές και έχει κατασχέσει πλακάτ κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

13:22 Sky News: Οι IDF επιτέθηκαν στο κτίριο των γραφείων μας στη Γάζα – IDF: Οι πολίτες απομακρύνθηκαν από το κτίριο, δεν χρησιμοποιείται

Το αραβόφωνο Sky News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι IDF επιτέθηκαν σε κτίριο στη Γάζα όπου βρίσκονται τα γραφεία του και τα γραφεία άλλων ΜΜΕ και ότι δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

Οι IDF απάντησαν: «Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των δυνάμεων των IDF στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε ένα κτίριο στη γειτονιά Ριμάλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο αποτέλεσε απειλή για τις δυνάμεις μας που επιχειρούν στην περιοχή».

Οι IDF τόνισαν ότι «ο άμαχος πληθυσμός απομακρύνθηκε από την περιοχή πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα και ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιείται», προσθέτοντας ότι οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα λειτουργούν συστηματικά σε πολιτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

13:13 IDF: Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν την περασμένη ημέρα στη Γάζα, ο ένας σοβαρά

Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν την περασμένη ημέρα στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ο ένας από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF.

Επίσης, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε μέτρια και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τα ισραηλινά στοιχεία αναφέρουν ότι 3.165 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σε επιχειρησιακές δραστηριότητες από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων οι 1.528 τραυματίστηκαν σε μάχες στη Γάζα.

13:04 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην Μαργκαλιότ.

12:55 «Το Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα με το χτύπημα στη Συρία»

Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ μπιν Χαλίφα, λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία δείχνουν ότι παρά την αυξανόμενη παγκόσμια απομόνωσή του, η χώρα δεν φοβάται την περιφερειακή κλιμάκωση.

Το Ισραήλ προσπαθεί να αποδυναμώσει «την ικανότητα της Χεζμπολάχ να πυροβολεί και να επιτίθεται από τον βόρειο Λίβανο, επιτιθέμενο σε αποθηκευτικούς στόχους στη Συρία», δήλωσε ο Όουεν Τζόουνς στο Al Jazeera.

«Αλλά το Ισραήλ στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι, παρά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που το διέταξε να δράσει επειγόντως για να σταματήσει η πείνα στη Γάζα και την απογοήτευση των ΗΠΑ για την πολιτική του στη Γάζα, δεν θα υποχωρήσει από την αντιπαράθεση.

«Το Ισραήλ θέλει να επιβεβαιώσει ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να επιτεθεί στη Συρία, ώστε να μην φανεί αδύναμο», πρόσθεσε ο Όουεν Τζόουνς.

12:45 Για άλλη μια Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις παρενοχλούν τους πιστούς στο τέμενος Αλ-Άκσα

Οι ισραηλινές δυνάμεις για άλλη μια Παρασκευή παρενοχλούν τους πιστούς στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή είναι η τρίτη Παρασκευή εν μέσω Ραμαζανιού.

Δείτε βίντεο:

12:35 Ιορδανός ΥΠΕΞ: Τα όπλα πρέπει να σταματήσουν να ρέουν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα.

Ο ίδιος έγραψε στο X: «Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ιστορίες φρίκης για τα δεινά στη Γάζα. Πάνω από 30.000 νεκροί. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν. Αυτά τα γεγονότα ντροπιάζουν τον κόσμο».

«Τα όπλα πρέπει να σταματήσουν να ρέουν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ πρέπει να αναγκαστεί να τερματίσει αυτή την καταστροφή. Αυτό απαιτεί το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι ανθρώπινες αξίες», πρόσθεσε.

Η ανάρτηση:

12:26 Μάχες κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Μάχες συνεχίζονται μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων μαχητών κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ, στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο Ισραηλινούς στρατιώτες με βλήματα πυροβολικού στην περιοχή του συγκροτήματος, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς.

12:16 «Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις παρά την πίεση της διεθνούς κοινότητας»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράδα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera:

«Έχει περάσει λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – όταν ενέκρινε ψήφισμα. Νωρίτερα σήμερα, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ρέει στη βόρεια Γάζα, καθώς ο λιμός εξαπλώνεται.

Επί του εδάφους, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός και υπάρχει αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων.

Υπήρξε νέα επίθεση σε αθλητικό σύλλογο στο ανατολικό τμήμα της Γάζας. Μας είπαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στον σύλλογο ήταν από διάφορα μέρη της Γάζας και βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Επτά άνθρωποι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Το τραγικό αυτής της επίθεσης είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή.

Στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους βομβαρδισμούς πυροβολικού σε διάφορα σημεία της πόλης με την επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μαχητικών αεροσκαφών σε όλη την πόλη. Μια ομάδα ανθρώπων τραυματίστηκε από τα πυρά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μεταφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια κατοικία έγινε στόχος στην πόλη Ράφα και 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά. Τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χατζάρ σε σοβαρή κατάσταση».

12:01 COGAT: Εννιά φορτηγά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έφτασαν στη βόρεια Γάζα χθες το βράδυ

Εννιά φορτηγά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν χθες το βράδυ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η υπηρεσία COGAT, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, στο X.

Συνολικά, η COGAT αναφέρει ότι 47 φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα μέσω μιας νέας χερσαίας διαδρομής που άνοιξαν οι IDF νωρίτερα τον Μάρτιο.

11:52 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 12 Παλαιστίνιους σε επίθεση βόρεια της Ράφα

Αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στο Χάι αλ-Νασρ, βόρεια της Ράφα, σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το Al Jazeera Arabic.

Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera είδαν πολλά τραυματισμένα παιδιά να φτάνουν στην ιατρική μονάδα.

11:43 Ynet: Το προτεινόμενο μεταπολεμικό σχέδιο προβλέπει ότι η Γάζα θα διοικείται από τοπική παλαιστινιακή οντότητα

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι ο ισραηλινός παρατηρητής του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Γκάντι Έισενκοτ παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο συμβούλιο ένα σχέδιο που διαφέρει από την αρχική ιδέα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα.

Ο Έισενκοτ φέρεται να προτείνει να αναλάβει ντόπιος Παλαιστίνιος την ευθύνη για τους αμάχους της Γάζας υπό την εποπτεία ενός αραβικού και αμερικανικού συνασπισμού.

Η «μεταρρυθμισμένη» οντότητα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα που δεν θα υποκινεί τη βία κατά του Ισραήλ, ενώ θα σταματήσει και την «πληρωμή των τρομοκρατών», όπως αναφέρει το προαναφερόμενο σχέδιο.

Εάν δημιουργηθεί αυτή η οντότητα που πληροί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, τότε η Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι το Ισραήλ θα την παρουσιάσει στις ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

11:33 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινό φυλάκιο στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του στρατώνα Ζιμπντίν στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα στα βόρεια των κατεχομένων Υψιπέδων του Γκολάν.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8:00 π.μ. και στις 9:45 π.μ. το πρωί, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Χεζμπολάχ στο Χ.

11:24 Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιορδανία υπέρ της Γάζας – Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα

Χιλιάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν χθες Πέμπτη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, κατά την πέμπτη συνεχή ημέρα των κινητοποιήσεων κατά του Ισραήλ και με αίτημα την ακύρωση της διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι διαδηλωτές στο Αμάν κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν: «Λένε ότι η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Όλη η Ιορδανία είναι Χαμάς».

Δείτε βίντεο:

«Όχι στη σιωνιστική πρεσβεία στο ιορδανικό έδαφος», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές ζητώντας από τις αρχές της Ιορδανίας να κλείσουν την πρεσβεία και να ακυρώσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με την οποία η χώρα εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφε «Αμάν- Γάζα ένα πεπρωμένο», ενώ άλλα είχαν πορτρέτα του στρατιωτικού εκπροσώπου της Χαμάς, του Αμπού Ομπάιντα, ο οποίος έχει πάντα καλυμμένο το πρόσωπό του και αναχθεί σε λαϊκό ήρωα στον αραβικό κόσμο.

Η ισραηλινή πρεσβεία, όπου διαδηλωτές συγκεντρώνονται επί πέντε συνεχόμενες ημέρες, έχει γίνει το επίκεντρο των κινητοποιήσεων στην Ιορδανία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν τεθεί σε ισχύ χθες είχαν στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των διαδηλωτών και οι χθεσινές κινητοποιήσεις διεξήχθησαν ειρηνικά. Τις προηγούμενες ημέρες η ομάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχε κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών και τους είχε χτυπήσει με γκλομπ προκειμένου να τους εμποδίσει να πλησιάσουν στην ισραηλινή πρεσβεία.

Αψήφησαν τις εντολές της αστυνομίας

Ωστόσο χθες εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις εντολές της αστυνομίας να διαλυθούν και παρέμειναν στους δρόμους, δηλώνοντας ότι δεν θα φύγουν ως σήμερα τα ξημερώματα.

Πολλοί Ιορδανοί έχουν παλαιστινιακή καταγωγή και η ένταση στη χώρα οξύνεται καθώς συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του παλαιστινιακού θύλακα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ισοπεδωθεί.

Η δημόσια έκφραση της οργής των πολιτών είναι μεγάλη στην Ιορδανία και η σημαντικότερη που παρατηρείται στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ιορδανικές αρχές αναφέρουν ότι επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής έναντι του Ισραήλ για την πρόκληση χάους.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις αρχές της Ιορδανίας τον Φεβρουάριο να σταματήσουν τη σαρωτική καταστολή των διαδηλώσεων, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα ή επειδή επέκριναν την πολιτική της ιορδανικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ.

Πολλοί Ιορδανοί καταγγέλλουν την αδράνεια, όπως τη χαρακτηρίζουν, των αρχών της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι συμπατριώτες τους στη Γάζα έχουν αφεθεί μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την ισχύ του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου η ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ είναι αντιδημοφιλής μεταξύ πολλών Ιορδανών οι οποίοι θεωρούν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ προδοσία των Παλαιστινίων.

11:15 Το Ιράν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στο Χαλέπι

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, το ιρανικό υπουργείο ανέφερε ότι οι επιδρομές αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τις καταδικάσει.

«Οι επιθετικές επιθέσεις κατά της Συρίας είναι κατάφωρες και απελπισμένες προσπάθειες να συνεχιστεί και να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η επίθεση, που φέρεται να είχε στόχο μια αποθήκη όπλων, σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό.

11:05 IDF: Στρατιώτες στη Δυτική Όχθη συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους που φέρονται να πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτικού φυλακίου

Σε νυχτερινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, οι IDF και η αστυνομία λένε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους που φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού φυλακίου αρκετές ώρες νωρίτερα.

Οι δύο ύποπτοι είχαν ανοίξει πυρ κατά της στρατιωτικής θέσης κοντά στη Ναμπλούς. Οι IDF λένε ότι κατά τη σύλληψή τους στην πόλη της Δυτικής Όχθης, κατασχέθηκε ένα όπλο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Σε μια άλλη επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στην Τουλκαρέμ, η αστυνομία και τα στρατεύματα των IDF συνέλαβαν έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο, μέλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Ομάρ Αμπού Χαλάλ είναι ύποπτος για συμμετοχή σε προηγούμενες επιθέσεις με πυροβολισμούς και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, αναφέρουν οι IDF.

10:56 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στους οικισμούς Κιριάτ Σμόνα, Τελ Χάι, Μπέιτ Χιλέλ και Μα’αγιάν Μπαρούτς στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα, τα λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι από αεροπορική επίθεση σε αυτοκίνητο στην περιοχή της Τύρου στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός συνεχίζουν τις εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και μετά.

10:46 Στις 32.623 οι νεκροί στη Γάζα – 71 νεκροί μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 32.623, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης τραυματίσει τουλάχιστον 75.092 ανθρώπους.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

10:41 Νέο βίντεο από την επίθεση με drone σε όχημα στον Λίβανο

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε από «εχθρική αεροπορική επιδρομή» σε αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς την πόλη αλ-Μπαζουρίγια στην περιοχή της Τύρου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο για να μεταφέρουν τους τραυματίες, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματικούς της πολιτικής προστασίας, ανέφερε ότι στο αυτοκίνητο βρισκόταν και δεύτερο άτομο, χωρίς να επιβεβαιώσει την κατάσταση της υγείας του.

Τα λιβανέζικα ΜΜΕ κοινοποίησαν βίντεο που δείχνουν το αυτοκίνητο να φλέγεται.

10:31 Βράβευση για φωτογραφία της δολοφονημένης Σάνι Λουκ δίπλα σε μαχητές της Χαμάς – «Είμαι αηδιασμένος και εξοργισμένος»

Ως «εξωφρενική βεβήλωση της εβραϊκής ζωής» χαρακτήρισαν ορισμένοι την είδηση ότι η εικόνα της δολοφονημένης Σάνι Λουκ δίπλα σε μαχητές της Χαμάς βραβεύτηκε ως η καλύτερη σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:22 «Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στη Συρία»

Η Ζέινα Χοντρ μεταδίδει από τη Βηρυτό του Λιβάνου για το Al Jazeera:

«Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε τις επιδρομές γύρω από τη βόρεια πόλη του Χαλεπιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, λέγοντας ότι σκοτώθηκε ένας αριθμός αμάχων και στρατιωτικού προσωπικού.

Τα κρατικά ΜΜΕ δεν αποκάλυψαν ποιος ήταν ο στόχος, αλλά ακτιβιστές επί τόπου λένε ότι χτυπήθηκε μια αποθήκη όπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 37 άνθρωποι.

Λένε ότι σκοτώθηκαν Σύροι στρατιώτες καθώς και μαχητές της Χεζμπολάχ, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Πρόσφατα, είδαμε σχεδόν διαδοχικά ισραηλινά πλήγματα στη Συρία, καθώς (σ.σ. το Ισραήλ) πλήττει ευρέως ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Εδώ και χρόνια, η στρατηγική του Ισραήλ είναι να εμποδίσει το Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία.

Αλλά, πρόσφατα, έχουν μια πολύ πιο επιθετική στάση, διεξάγοντας περισσότερες και λιγότερο περιορισμένες επιθέσεις, όσον αφορά τις απώλειες.

Κυνηγούν τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Στην πραγματικότητα, ένα μέλος της Φρουράς της Επανάστασης σκοτώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε επίθεση στην Ντέιρ Εζ Ζορ».

10:13 Βίντεο μετά από τα ισραηλινά χτυπήματα στο Χαλέπι

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το Χαλέπι στη Συρία με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 38 νεκροί.

Δείτε βίντεο μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία:

10:03 «Η απόφαση του ΔΔΔ δεν είναι πιθανό να αλλάξει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα χωρίς κατάπαυση του πυρός»

Η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να παράσχει ανεμπόδιστη παράδοση βοήθειας δεν είναι πιθανό να αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας που εισρέει στη Γάζα, εκτός εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναλυτής Μαρκ Όουεν Τζόουνς στο Al Jazeera.

«Μετά τα τελευταία προσωρινά μέτρα του ΔΔΔ (σ.σ. τον Ιανουάριο), η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα στην πραγματικότητα μειώθηκε», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ μπιν Χαλίφα.

«Το γεγονός ότι το ΔΔΔ προώθησε αυτή την απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί», τόνισε.

Περίπου το ένα τρίτο της βοήθειας που απαιτούνταν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο φτάνει σήμερα στο βομβαρδισμένο έδαφος.

«Το μόνο πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση της βοήθειας είναι η κατάπαυση του πυρός», είπε.

«Διαφορετικά, φοβάμαι ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι απλώς ρητορική», σημείωσε.

09:54 Παλαιστίνια δημοσιογράφος ενημέρωσε ότι επέζησε μετά τη δολοφονία του αδελφού της

«Επέζησα», έγραψε η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Μπαγιάν Αμπουσουλτάν στο Χ, δέκα ημέρες αφότου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον αδελφό της μπροστά στα μάτια της.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν σημάνει συναγερμό για την εξαφάνισή της στις 27 Μαρτίου, ζητώντας από τον ισραηλινό στρατό να «ρίξει αμέσως φως στην εξαφάνιση της».

Η Αμπουσουλτάν δημοσίευσε επίσης ένα story στο Instagram, λέγοντας ότι είναι «ζωντανή».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:45 Ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν αυστηρό έλεγχο σε νεαρό που ήθελε να εισέλθει στο τέμενος Αλ-Άκσα

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούν αυστηρό έλεγχο σε νεαρό που ήθελε να εισέλθει στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ για να προσευχηθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κάθε Παρασκευή επιχειρούν να περιορίσουν την πρόσβαση στο τέμενος.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:37 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ένα άτομο στη Ναμπλούς, συγκρούσεις στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν κάτοικο στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Λάιθ Τζιμπρίλ αλ-Σαρμπάτζι συνελήφθη αφού ο στρατός ερεύνησε το σπίτι του και κατάσχεσε το όχημά του, ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε επίσης στο χωριό Μαντάμα, νότια της Ναμπλούς, και πραγματοποίησε έφοδο σε πολλά σπίτια.

Το Al Jazeera Arabic μετέδωσε επίσης ότι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον ένα άτομο έχει τραυματιστεί.

09:28 «Κανείς δεν πιέζει το Ισραήλ να κάνει οτιδήποτε λέει ο ΟΗΕ ότι πρέπει να κάνει»

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera:

«Μια ισραηλινή εφημερίδα, μια πολύ σημαντική εφημερίδα, χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως κίτρινη κάρτα. Τώρα αυτή είναι μια σημαντική διατύπωση, διότι μια κίτρινη κάρτα προφανώς σημαίνει ότι πρόκειται για προειδοποίηση. Δεν είναι κόκκινη κάρτα – δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα.

Η επιβολή στο Ισραήλ για οτιδήποτε προτείνει ο ΟΗΕ – είτε πρόκειται για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για την έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, ή τώρα το Διεθνές Δικαστήριο – πάντα αγνοείται από τους Ισραηλινούς. Κανείς δεν αναγκάζει τους Ισραηλινούς να κάνουν κάτι.

Το ΔΔΔ έχει ζητήσει κάτι πολύ συγκεκριμένο – θέλουν μια έκθεση μέχρι το τέλος Απριλίου που να περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα κάνει το Ισραήλ. Το αν θα συμβεί αυτό ή όχι, εξαρτάται από την επιβολή. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανείς που να πιέζει πραγματικά το Ισραήλ να κάνει όντως κάτι που ο ΟΗΕ λέει ότι πρέπει να κάνει».

09:19 Αναφορές για χτύπημα ισραηλινού drone σε όχημα στον νότιο Λίβανο

MME του Λιβάνου αναφέρουν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε όχημα στην πόλη Μπαζουρίγια, κοντά στην παράκτια πόλη της Τύρου.

Πλάνα που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα επακόλουθα του καταγγελλόμενου βομβαρδισμού.

09:04 Το Ισραήλ επεκτείνει τη διασυνοριακή «νεκρή ζώνη» στη Γάζα

Το Ισραήλ επεκτείνει επί του παρόντος τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα δίπλα στον συνοριακό φράχτη, επεκτείνοντας σημαντικά την περιοχή που ο στρατός είχε κηρύξει ως παλαιστινιακή απαγορευμένη ζώνη πριν από τον πόλεμο, όπως διαπίστωσε η Haaretz.

Η ισραηλινή εφημερίδα δήλωσε ότι έμαθε ότι ένας διευθυντής του έργου διορίστηκε από τον στρατό για να επιβλέπει τη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωσή της, η «νεκρή ζώνη» θα περιλαμβάνει περίπου το 16% της έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό έρχεται παράλληλα με ένα δεύτερο έργο που προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου ελέγχου, ο οποίος θα κόβει τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη και θα επιτρέπει στο στρατό «να ελέγχει την κυκλοφορία σε στρατηγικούς δρόμους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς», ανέφερε η εφημερίδα.

«Αυτά τα δύο σχέδια – η νεκρή ζώνη και ο διάδρομος ελέγχου – μαζί υποδηλώνουν ότι οι IDF προετοιμάζονται για μια μακροχρόνια παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

08:55 IDF: Στρατεύματα στην κεντρική Γάζα κατέστρεψαν εκτοξευτές ρουκετών με στόχο το Ισραήλ

Οι IDF υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα της ταξιαρχίας Ναχάλ που επιχειρούν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν και κατέστρεψαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών που είχαν στόχο το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι στρατιώτες της Ναχάλ σκότωσαν επίσης πολυάριθμους ενόπλους, μεταξύ άλλων καλώντας σε αεροπορικές επιδρομές, αναφέρουν οι IDF.

Ξεχωριστά, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε, σύμφωνα με τις IDF, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για τρομοκρατικές δραστηριότητες» στην κεντρική περιοχή Νουσεϊράτ της Γάζας.

Οι μάχες κατά της Χαμάς συνεχίζονται επίσης στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, καθώς και στη νότια Γάζα στην Αλ-Καράρα και στη συνοικία Αλ-Άμαλ της Χαν Γιουνίς, όπου οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους σκότωσαν μαχητές της Χαμάς, κατάσχεσαν όπλα και κατέστρεψαν χώρους που ανήκουν στην οργάνωση.

Εν μέσω των επιχειρήσεων, η IAF έπληξε δεκάδες τοποθεσίες, σε μεγάλο βαθμό για την υποστήριξη των χερσαίων στρατευμάτων που ελιχθούν, προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:46 Ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα στο τέμενος Σαάντ μπιν Άμπι Γουάκας στην Τζαμπάλια

Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν το τέμενος Σαάντ μπιν Άμπι Γουάκας στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera μεταδίδουν ότι έχουν τραυματιστεί δύο Παλαιστίνιοι.

Τα χτυπήματα προκάλεσαν πυρκαγιά σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Δείτε βίντεο:

08:39 Στους 137 οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα

Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αμπού Σαχίλ του τοπικού al-Quds Radio πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπως μετέδωσετο Al Jazeera Arabic.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 137 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

08:35 «Ήρωες της Παλαιστίνης» – Οι δημοσιογράφοι της Γάζας γίνονται τοιχογραφίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Γάζα έχουν εμπνεύσει την τέχνη του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την τελευταία τοιχογραφία να εμφανίζεται στην περιοχή Ίλφορντ του Ανατολικού Λονδίνου.

Ζωγραφισμένη από τους καλλιτέχνες του δρόμου Auberi Chen, Core 246 και Captain Kris, η μεγάλη τοιχογραφία με τίτλο «Ήρωες της Παλαιστίνης» παρουσιάζει τους Παλαιστίνιους φωτογράφους, από αριστερά προς τα δεξιά, Μοχάμεντ αλ-Μάσρι και Αλί Τζαντάλα, τον συγγραφέα Χιντ Χουντάρι και τον φωτογράφο Αμπντελχακίμ Αμπού Ριάς.

Πηγή φωτογραφίας: Daniel Leal / AFP

ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένες από τις τοιχογραφίες «Ήρωες της Παλαιστίνης» έγιναν στόχος φιλοϊσραηλινών βανδαλισμών, με κάποιες από τις εικόνες που τιμούν τους δημοσιογράφους της Γάζας να έχουν επικαλυφθεί με το θρησκευτικό σύμβολο του Αστεριού του Δαβίδ, καθώς και με απαξιωτικά σχόλια.

08:30 Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει ξανά να χρηματοδοτεί την UNRWA

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της πληγείσας από την κρίση παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία συντονίζει τη συντριπτική πλειοψηφία της βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Ιαπωνία, που κάποτε ήταν ο έκτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της υπηρεσίας, συντονίστηκε με περισσότερες από δώδεκα χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι 12 από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα συμμετείχαν στη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Ιαπωνία και η UNRWA επιβεβαίωσαν ότι θα προωθήσουν τον τελικό συντονισμό σχετικά με τις αναγκαίες προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνεισφοράς της Ιαπωνίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση της υπουργού Γιόκο Καμικάβα με τον επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι στο Τόκιο την Πέμπτη.

Δημοσιεύματα ιαπωνικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επανέναρξη της χρηματοδότησης, η οποία είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο, αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Αυτόν τον μήνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι ξεκινούν ξανά να χρηματοδοτούν την υπηρεσία.

08:22 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός άλλων
  • Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη συριακή πόλη Χαλέπι σκοτώθηκαν 33 άμαχοι και πέντε μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters
  • Το Ισραήλ δήλωσε ότι είναι «δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο» και θα «προωθήσει νέες πρωτοβουλίες» για την παροχή βοήθειας μετά από εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να επιτρέψει την «απρόσκοπτη» είσοδο της βοήθειας στη Γάζα
  • Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός είναι «επικείμενος» στη βόρεια Γάζα και απαιτείται «αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποφευχθεί η πείνα
  • Η υπουργός του Βελγίου Καρολίν Ζενέζ δήλωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ και ότι «πρέπει να σταματήσει να λιμοκτονεί αμάχους και παιδιά» στη Γάζα.

08:15 Στους 38 οι νεκροί μετά από το χτύπημα στο Χαλέπι της Συρίας

Σύμφωνα με το Reuters, τα ισραηλινά χτυπήματα του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας κόστισαν τη ζωή σε 33 αμάχους και στρατιωτικό προσωπικό, όπως δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο.

Από τα χτυπήματα νεκροί είναι και πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

08:10 Το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ συνεχίζει να μη συμμορφώνεται με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024