Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση πυρός, το Διεθνές Δικαστήριο ανθρωπιστική βοήθεια - Το Ισραήλ αγνοεί τους πάντες

Live: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση πυρός, το Διεθνές Δικαστήριο ανθρωπιστική βοήθεια – Το Ισραήλ αγνοεί τους πάντες

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Ράφα στη νότια Γάζα, φόβος ότι είναι προάγγελος για χερσαία επέμβαση - «Θερίζει» η πείνα - Ρωσικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Σοκ έχει προκαλέσει το βίντεο που αποτυπώνει τις εκτελέσεις αμάχων (ο ένας με λευκή σημαία) στη Γάζα, με τις IDF να τους θάβουν με μπουλντόζα στην άμμο.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο, με τις εχθροπραξίες ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Τρεις τραυματίες μετά από περιστατικό με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη, οι IDF ψάχνουν για τον δράστη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:10 Το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Διαβάστε για τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:15 Τουλάχιστον 36 νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα του Χαλεπιού

Τουλάχιστον 36 σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, κατά πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.

04:30 Νεκροί 12 Παλαιστίνιοι από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Περισσότεροι από 32.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

03:43 «Ο καιρός της ισραηλινής ατιμωρησίας παρέρχεται»

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα φτάσουν χωρίς καθυστέρηση στην πολιορκημένη Γάζα, όπου «έχει αρχίσει να επικρατεί λιμός».

«Η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί όλους τους διεθνείς νόμους και τις εντολές των παγκόσμιων οργανισμών που απαιτούν να τερματίσει τη γενοκτονική εκστρατεία σφαγής, πείνας και εθνοκάθαρσης στη Γάζα», δήλωσε ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ.

«Είναι σε θέση να αγνοεί τα διεθνή αιτήματα επειδή ενεργεί ατιμώρητα κατά των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες, έχοντας την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ως απάντηση στην άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων.

»Η εποχή της ισραηλινής ατιμωρησίας παρέρχεται καθώς οι άνθρωποι παγκοσμίως βλέπουν αυτό που έχει βιώσει ο παλαιστινιακός λαός: μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να διαγράψει την παλαιστινιακή ύπαρξη, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει παράνομα τη γη τους» ανέφερε κλείνοντας την δήλωσή του ο Νιχάντ Αουάντ.

03:30 Ο Μπολσονάρου ζητά ειδική δικαστική άδεια για να αποδεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου δηλώνουν ότι ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές να του επιστρέψουν το διαβατήριό του και να του επιτρέψουν να ταξιδέψει στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι υπέβαλαν το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας τη Δευτέρα.

Ο Μπολσονάρου βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, ο οποίος είχε διαπληκτισμούς με τον διάδοχο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Το Ισραήλ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Λούλα δεν θα είναι ευπρόσδεκτος να τον επισκεφθεί μέχρι να ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλια που παρομοίαζαν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα.

03:00 Η Νέα Ζηλανδία χαιρετίζει τα νέα μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Winston Peters λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «επείγουσα και απαιτεί ευρεία, συνεχή διεθνή προσοχή. Η Νέα Ζηλανδία σημειώνει και καλωσορίζει τα νέα πρόσθετα μέτρα που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στην εν εξελίξει υπόθεσή του για τη Γάζα», ανέφερε ο Peters σε ανάρτησή του στο X.

«Καλούμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων με τη λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για να εξασφαλιστεί, χωρίς καθυστέρηση, η απρόσκοπτη παροχή των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε νέο προσωρινό μέτρο, διατάσσοντας τη Γάζα να έχει «απρόσκοπτη» πρόσβαση σε βοήθεια «σε κλίμακα», η οποία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρόσθετων χερσαίων διαβάσεων στη Γάζα. Επίσης, διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν διαπράττει πράξεις που παραβιάζουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και έδωσε στο Ισραήλ ένα μήνα για να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο στην οποία θα περιγράφει λεπτομερώς πώς συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά.

02:30 Ο συριακός στρατός κατηγορεί το Ισραήλ και «τρομοκρατικές ομάδες», όσο αφορά  τους πολίτες και το στρατιωτικό προσωπικό που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Χαλέπι

Πολλοί άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν μετά τις επιδρομές που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και «τρομοκρατικές ομάδες» προς τη βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι, ανακοίνωσε ο συριακός στρατός νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος Άσαντ, ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού στη βορειοδυτική Συρία και ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή.

Αρχικά η Συρία είχε ανακοινώσει πως οι ζημιές ήταν μόνο υλικές.

02:00 Το γαλλικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία Γάλλων που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου

Μετά από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει τεράστια κατακραυγή, αρκετή ώστε το γαλλικό ΥΠΕΞ, μετά από πίεση αριστερών βουλευτών και κομμάτων, αναφέρει πως θα κατηγορήσει όσους Γάλλους με διπλή υπηκοότητα εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε  την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά εναντίον οποιουδήποτε γαλλο-ισραηλινού στρατιώτη που εμπλέκεται σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου εντός της Λωρίδας της Γάζας.

01:25 Αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία

Μεγάλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σε μια επίθεση που περιγράφεται ως ισραηλινή. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση έχει στόχο το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο έχει ανατιναχθεί σε ισραηλινά πλήγματα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ανεπιβεβαίωτα βίντεο δείχνουν μια μεγάλη πύρινη σφαίρα να υψώνεται πάνω από την πόλη. Ένα βίντεο φαίνεται επίσης να δείχνει αντιαεροπορικά πυρά να εκτοξεύονται στον ουρανό.
Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από επίσημες συριακές πηγές, ούτε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πολιτική, ο στρατός του Ισραήλ δεν σχολιάζει συνήθως μεμονωμένα χτυπήματα. Το φερόμενο πλήγμα έρχεται λίγες ώρες αφότου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας ανέφερε ότι το Ισραήλ έπληξε κτίριο κατοικιών στη Δαμασκό, τραυματίζοντας δύο πολίτες και προκαλώντας «υλικές απώλειες».

01:00 Οι ΗΠΑ ανατινάζουν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι που απειλούν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε τέσσερα μη επανδρωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «στόχευαν ένα συμμαχικό σκάφος και ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ και συμμετείχαν σε αυτοάμυνα πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στα πλοία των ΗΠΑ ή του συνασπισμού.

00:29 H σύνοψη της έκθεσης της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, Φρανσέσκα Αλμπανέζε

Μετά από πέντε μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ έχει καταστρέψει τη Γάζα. Πάνω από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 παιδιών. Πάνω από 12.000 είναι πιθανολογείται ότι είναι νεκροί και 71.000 τραυματίες, πολλοί με ακρωτηριασμούς που αλλάζουν τη ζωή τους. Το εβδομήντα τοις εκατό των των κατοικημένων περιοχών έχει καταστραφεί. Το ογδόντα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί βίαια. Χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή έχουν αφανιστεί. Πολλοί
δεν μπόρεσαν να θάψουν και να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, αναγκασμένοι αντ’ αυτού να αφήσουν τα σώματά τους να αποσυντίθενται στα σπίτια, στο δρόμο ή κάτω από τα ερείπια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και συστηματικά έχουν υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Το ανυπολόγιστο συλλογικό τραύμα θα βιωθεί από τις γενιές που θα έρθουν.

Αναλύοντας τα μοτίβα βίας και τις πολιτικές του Ισραήλ κατά την επίθεσή του στη Γάζα, η παρούσα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι πληρείται το όριο που υποδηλώνει ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία. Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι ότι η εκτελεστική και η στρατιωτική ηγεσία και οι στρατιώτες έχουν σκόπιμα διαστρεβλώσει τις αρχές του jus in bello, υπονομεύοντας τις προστατευτικές τους λειτουργίες, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τη γενοκτονική βία κατά του Παλαιστινιακού λαού.

00:12 Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ στοχεύουν ισραηλινά άρματα μάχης και στρατιώτες στην κεντρική και νότια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι επιτέθηκε εναντίον του ισραηλινού στρατού στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω συνεχιζόμενων έντονων χερσαίων μαχών.

Στη συνοικία Tal al-Hawa, που βρίσκεται νότια της πόλης της Γάζας στο κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες με ρουκέτες Yassin-105 για να στοχεύσουν δύο άρματα μάχης Merkava.

Στην αλ-Καράρα – βόρεια του Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας – η Χαμάς δήλωσε ότι χτύπησε άλλο ένα άρμα μαζί με μια θωρακισμένη μπουλντόζα D9.

Επίσης στο Χαν Γιουνίς, είπε ότι μαχητές της παγίδευσαν ένα σπίτι με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν όταν εισήλθαν ισραηλινοί στρατιώτες, προκαλώντας θύματα που αργότερα απομακρύνθηκαν από ισραηλινό ελικόπτερο.

00:00 To μέτωπο της Eurovision καλά κρατεί

Ο διαγωνιζόμενος της Eurovision από το Ηνωμένο Βασίλειο, Όλι Αλεξάντερ, υπέγραψε μια φιλοπαλαιστινιακή επιστολή τον Δεκέμβριο, η οποία κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.
Περισσότεροι από 450 queer καλλιτέχνες, άτομα και οργανώσεις κάλεσαν τον διαγωνιζόμενο της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο, Όλι Αλεξάντερ, να μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών queer καλλιτεχνών, που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της Eurovision 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ»

Περισσότερα εδώ.

23:45 Συνάντηση της Ισλαμικής Παλαιστινιακής Τζιχάντ με τον Σαγιέντ Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν

Τον «Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης» Σαγιέντ Αλί Χαμενεΐ συνάντησε αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Παλαιστινιακής Τζιχάντ με επικεφαλής το δρ. Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα στην Τεχεράνη. Ανέφερε ότι η Γάζα είναι ο κύριος νικητής του πολέμου μέχρι στιγμής, επαινώντας την αντίσταση του λαού του θύλακα ενάντια στην εισβολή του σιωνιστικού καθεστώτος.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε ότι «η αντίσταση του λαού στη Γάζα και την Παλαιστίνη, εκτός από τις αποτυχίες του σιωνιστικού καθεστώτος στον εξάμηνο πόλεμο, είναι ένα θεϊκό φαινόμενο».

Αναφερόμενος στη «δολοφονία του λαού της Γάζας», ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν υπογράμμισε ότι «η δολοφονία γυναικών και παιδιών από το σιωνιστικό καθεστώς παρά τον στρατιωτικό εξοπλισμό του και την υποστήριξη των καταπιεστικών δυνάμεων του κόσμου δείχνει ότι το καθεστώς δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις αντίστασης και να τις νικήσει».

Απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τόνισε ότι «Θεού θέλοντος, θα δείτε την τελική νίκη του λαού της Γάζας».

Ο Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέροντας πως «πολλές από τις επιτυχίες οφείλονται στον μάρτυρα στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι και δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι στην πραγματικότητα μια επανάληψη του περιστατικού της Καρμπάλα». Στη μάχη της Καρμπάλα ηττήθηκε και σκοτώθηκε ο εγγονός του προφήτη Μωάμεθ, Χουσεΐν, από δυνάμεις του Ζιγιάντ του Α’ . Είναι ημέρα πένθους και μνήμης για τους σιίτες.

23:30 Η Γαλλία φέρεται να επεξεργάζεται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Η Γαλλία φέρεται να κυκλοφορεί ένα προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, όπως αναφέρει το Κανάλι 12.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια καταδίκη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, σε αντίθεση με το ψήφισμα που πέρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και μια έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων που πάρθηκαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δηλώνει στο Κανάλι 12 ότι η γαλλική πρόταση «παίζει στα χέρια της Χαμάς και επιβραβεύει την τρομοκρατία».

Η πρόταση «παραβιάζει όλες τις αρχές των διαπραγματεύσεων και προωθεί τη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», λέει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα «αντιταχθεί σθεναρά σε αυτή την τρομερή πρόταση».

Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, άφησαν πρόσφατα να περάσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα Ραμαζάνι και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

23:05 Σκηνές χάους κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa

Ένας φωτογράφος της Γάζας μοιράστηκε ένα βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad, και δείχνει καπνό που αναδύεται και έντονες συγκρούσεις κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα ανέφερε ότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 200 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους μέσα στο ιατρικό συγκρότημα».

22: 45 Η Γάζα δεν κινδυνεύει από λιμό – Ο λιμός έχει ήδη έρθει και εγκαθίσταται

«Οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώθηκαν περαιτέρω, ιδίως λόγω της παρατεταμένης και εκτεταμένης στέρησης τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών στα οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοι», αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για την απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διευρύνει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών ομάδων στη Γάζα χερσαία, μέσω ρίψεων από αέρος και με πλοία.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τον κίνδυνο λιμού… αλλά ότι ο λιμός έχει αρχίσει να εγκαθίσταται», ανέφερε την Πέμπτη το δικαστήριο, σημειώνοντας ότι «τα προσωρινά μέτρα που αναφέρονται στη διαταγή της 26ης Ιανουαρίου 2024 δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κατάσταση… δικαιολογώντας έτσι την τροποποίηση των μέτρων αυτών».

22:35 Ομιλία του Αλ Χούθι, αρχηγού της Ανσάρ Αλλάχ για τις τελευταίες εξελίξεις

Ο ηγέτης της Επανάστασης, Σαγιέντ Αμπντούλ Μαλίκ Αλ-Χούθι, έχει ξεκινήσει την ομιλία του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

22:15 Το Ισραήλ λέει ότι 205 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές αρχές επιθεώρησαν και μετέφεραν 205 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Συντονισμός των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) δήλωσε επίσης ότι 131 δέματα με επισιτιστική βοήθεια έπεσαν σήμερα από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Είπε ότι επετράπη σε 19 φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια που ανήκουν στον «ιδιωτικό τομέα» να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα, όπου βρέφη και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

Το Ισραήλ λέει ότι θα «συνεχίσει να επεκτείνει» τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, ακόμη και όταν ο ΟΗΕ και άλλοι συνεχίζουν να το επικρίνουν για παρεμπόδιση της βοήθειας εν μέσω μιας εξελισσόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η COGAT υποστήριξε ότι την Τετάρτη άδειασε 274 φορτηγά με βοήθεια προς τη Γάζα. Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονταν στην περιοχή καθημερινά. Οι επικριτές έχουν καταγγείλει την επιβαλλόμενη από το Ισραήλ «πείνα» των Παλαιστινίων.

21:50 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις δικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ για το Ισραήλ

Οι νέες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ υποδεικνύουν ότι «διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

Οι εντολές δείχνουν τη σημασία των διεθνών φορέων στο να επικαλέσουν τη χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου από το Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ανέφερε.

Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Τα έθνη πρέπει να εργαστούν για να «αναγκάσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου, να αποτρέψει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, να λογοδοτήσει το Ισραήλ και τους αξιωματούχους του για αυτό το έγκλημα και να τους λογοδοτήσει για τις συνέπειες».

21:25 Γκουτέρες: Βαθιά θλίψη – Να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την θλίψη του μετά την επίσκεψη αλληλεγγύης του για το Ραμαζάνι στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, όπου συνάντησε Παλαιστίνιους και Σουδανούς πρόσφυγες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτρέψουμε στην κοινή μας ανθρωπιά να επικρατήσει στη Γάζα και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο».

21:05 Ο Νετανιάχου λέει σε οικογένειες αιχμαλώτων στον ισραηλινό στρατό «προετοιμάζονται να μπουν στη Ράφα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε στους συγγενείς των στρατιωτών που κρατούνται στη Γάζα ότι μόνο η στρατιωτική πίεση θα εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και ο στρατός «ετοιμάζεται να εισέλθει στη Ράφα».

«Κατακτήσαμε το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τον Χαν Γιουνίς», φέρεται να είπε σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι ακολουθεί μια χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε επίσης να τονίσει ότι δεν εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και είπε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ πρέπει να «χρησιμοποιηθούν με σύνεση» στις συνομιλίες.

20:40 Οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδιο χρηματοδότησης ειρηνευτικής δύναμης στη μεταπολεμική Γάζα

Σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα εξετάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κάποιες πρώιμες συνομιλίες που αφορούν στη χρηματοδότηση πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης για την περιοχή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν βρίσκονται σε προκαταρκτικές «συνομιλίες» σχετικά με επιλογές σταθεροποίησης της μεταπολεμικής Γάζας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για το Πεντάγωνο να βοηθήσει στη χρηματοδότηση είτε μιας πολυεθνικής δύναμης είτε μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας.

20:25 Τουλάχιστον δύο τραυματίες από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό

Τουλάχιστον δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας.

Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ένα κατεστραμμένο κτίριο και αρκετά οχήματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

20:15 Αμυντικός πύραυλος εκρήγνυται πάνω από το Ισραήλ ενώ αναχαιτίζει την επίθεση της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot εξερράγη πάνω από το βόρειο Ισραήλ, ενώ το περιστατικό διερευνάται.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το αμυντικό σύστημα ενεργοποιήθηκε μετά από μια επίθεση που έγινε προς το Ισραήλ από τον Λίβανο νωρίτερα σήμερα και αναχαίτισε επιτυχώς έναν «ύποπτο εναέριο στόχο».

Ο στρατός είπε επίσης ότι στοχεύει πολλές τοποθεσίες από τις οποίες η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τις επιθέσεις της.

19:45 Πατέρας πεντάχρονου θρηνεί τον γιο που πέθανε από την πείνα

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο πεντάχρονος Mohammed Naeem al-Najar πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

Ο πατέρας του, Naeem Ibrahim Najjar, από την Jabalia, είπε ότι το παιδί του ήταν σαν «ένα ανθισμένο τριαντάφυλλο». «Δεν έπασχε από καμία ασθένεια. Το παιδί μου πέθανε μπροστά στα μάτια μου από την πείνα», είπε στο Al Jazeera.

Ο άνδρας είχε κάνει έκκληση για βοήθεια σε μια συνέντευξη βίντεο πριν από το θάνατο του γιου του. «Δεν μπορώ να του παράσχω γάλα και υγιεινή τροφή και δεν ανταποκρίνεται καν στη θεραπεία λόγω υποσιτισμού. Κάνουμε έκκληση σε όλους να μας σώσουν», είπε.

19:20 Ενδεχόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό

Μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα κτίριο στη Δαμασκό της Συρίας, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τον υποτιθέμενο τόπο της απεργίας δείχνουν ένα κτίριο σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένο, με πολλά οχήματα επίσης να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή κάτω από ερείπια.

Το δίκτυο Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο ανέφερε ότι η επίθεση έπληξε ένα άδειο κτίριο κοντά στη συνοικία Sayyida Zeinab νότια της συριακής πρωτεύουσας, όπου η ιρανική επιρροή είναι ισχυρή.

18:50 To ΔΔΔ δίνει εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τον λιμό στη Γάζα

Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.

«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (…) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται», τονίζουν οι δικαστές στην εντολή τους.

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

18:40 Το Ισραήλ εμποδίζει τη βοήθεια προς τη Γάζα

Η ΜΚΟ Oxfam έκανε τους ισχυρισμούς σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αύξησης των διεθνών διαμαρτυριών για τις ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στον πολιορκημένο και ταλαιπωρημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) έχει προειδοποιήσει ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου και περισσότερο από το 70% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αντιμετωπίζει «καταστροφική πείνα».

INTERACTIVE_AID_SATELLITE_GAZA_MAR28_2024-a-1711631638

18:10 Το Ισραήλ ευθύνεται για πάνω από 200 «απευθείας χτυπήματα» σε σχολεία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός είναι υπεύθυνος για «απευθείας χτυπήματα» σε τουλάχιστον 212 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάλυση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Μια έκθεση της UNICEF, του ταμείου υποστήριξης παιδιών της οργάνωσης, μαζί με δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Education Cluster και το Save The Children, αναφέρει ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τουλάχιστον 53 σχολεία στη Γάζα έχουν «καταστραφεί ολοσχερώς» από τις 7 Οκτωβρίου.

Προσθέτει ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου, έχει σημειωθεί σχεδόν 9 τοις εκατό αύξηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις σε σχολικές εγκαταστάσεις στον θύλακα.

18:00 Ομάδα ακτιβιστών σφράγισε ισραηλινό εργοστάσιο όπλων

Το δίκτυο Palestine Action των φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών λέει ότι η εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας με έδρα το Ισραήλ αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιό της στο Tamworth του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η εταιρεία είχε προηγουμένως κατασκευάσει συστήματα ψύξης και διαχείρισης ισχύος για στρατιωτικά οχήματα, αλλά πουλήθηκε αφού δήλωσε ότι αντιμετώπιζε πτώση κερδών και αυξημένο κόστος ασφάλειας ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Palestine Action», ανέφερε η ομάδα.

«Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης τον περασμένο μήνα, οι νέοι ιδιοκτήτες της Elite KL, που αναφέρονται ως Griffin Newco Ltd, επιβεβαίωσαν με email στην Palestine Action ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, την Elbit, και έχουν διακόψει οποιαδήποτε κατασκευή όπλων».

17:35 «Δεν υπάρχει εναλλακτική» για την παράδοση βοήθειας μέσω ξηράς

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) επανέλαβε τις εκκλήσεις του για «ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση [βοήθειας] ανθρωπιστικής βοήθειας από όλες τις διαβάσεις», λέγοντας ότι «ο χρόνος είναι ουσιαστικός».

Σε ανάρτησή του στο X, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μεγάλης κλίμακας παραδόσεις βοήθειας από ξηρά στη Γάζα».

Αρκετές χώρες έχουν εκτοξεύσει βοήθεια ή συντόνισε τις παραδόσεις μέσω θαλάσσης, ωστόσο ο ΟΗΕ και άλλοι ανθρωπιστικοί παράγοντες έχουν πει επανειλημμένα ότι τέτοιες μέθοδοι είναι ακριβές και αναποτελεσματικές και έχουν καλέσει το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα.

16:50 Η ΥΠΕΞ Βελγίου επικρίνει την «αποικιοποίηση» κατά την επίσκεψη στα παλαιστινιακά εδάφη

H Hadja Lahbib καταδίκασε τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι «όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα πρέπει να μπορούν να ζουν ειρηνικά».

«Ο αποικισμός και η αυξανόμενη βία που διαπράττουν οι έποικοι στη Δυτική Όχθη είναι παράνομες. Πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Λαχμπίμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Το Βέλγιο έχει λάβει μέτρα και έχει λάβει κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ», πρόσθεσε.

16:30 Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα την Κυριακή.

Ο Μουσταφά είπε ότι η «ανώτατη εθνική προτεραιότητα» για τη νέα κυβέρνηση θα είναι το τέλος του πολέμου στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο «θα εργαστεί για τη διαμόρφωση οραμάτων για την επανένωση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης της ευθύνης για τη Γάζα».

16:23 O ισραηλινός στρατός σκότωσε 200 πολίτες στο νοσοκομείο al-Shifa

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας για 10η ημέρα, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 200 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους μέσα στο ιατρικό συγκρότημα.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε περίπου 200 μαχητές μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις από την έναρξη της πολιορκίας.

16:01 Χαμάς: «Αποκαλύψαμε σε όλον τον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής»

Όπως προαναφέραμε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Γιαχία μίλησε στο ιρανικό Press TV.

Ο αλ-Γιαχία είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα αποκάλυψε την πραγματική φύση του Ισραήλ.

«Αποκαλύψαμε σε όλον τον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Ενώ «ο παλαιστινιακός αγώνας είναι ο αγώνας όλων των μουσουλμάνων», η υποστήριξη που έδειξαν άλλες αραβικές χώρες δεν ήταν επαρκής, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ευχήθηκε ότι «το άθροισμα αυτής της υποστήριξης θα οδηγήσει στη νίκη».

Ο αλ-Γιαχία δήλωσε επίσης στο Press TV ότι «η Αμερική θα πληρώσει ακριβό τίμημα όσον αφορά τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο« για «την υποστήριξή της στο Ισραήλ».

15:52 Χαλίλ αλ-Γιαχία: «Η Γάζα θα διοικείται και θα κυβερνάται από τον παλαιστινιακό λαό»

Όλες οι αποφάσεις για το μέλλον της Γάζας πρέπει να ληφθούν με τη συμφωνία των Παλαιστινίων, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Γιαχία.

«Η Γάζα θα διοικείται και θα κυβερνάται από τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο αλ-Γιαχία στο ιρανικό Press TV.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση την εθνική συναίνεση και ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιβάλει οποιαδήποτε εξουσία ενάντια στη θέληση των Παλαιστινίων και του «κινήματος αντίστασης».

Ο αλ-Γιαχία δήλωσε ότι η Χαμάς επικοινωνεί με τη Φατάχ αλλά όχι με την Παλαιστινιακή Αρχή και ότι παραμένει ωστόσο δεσμευμένη στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

15:43 Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δεν είναι «αισιόδοξος» για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο κοντινό μέλλον

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Γιαχία, δηλώνει ότι δεν είναι «αισιόδοξος» για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο εγγύς μέλλον.

Σε συνέντευξή του στην Τεχεράνη στην ιρανική τηλεόραση Press TV, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να παρατείνει την επίθεση στη Γάζα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να επιδείξει «το μεγαλύτερο επίπεδο ευελιξίας για το καλό του λαού μας».

«Εάν οι συνομιλίες είναι ο τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο αλ-Γιαχία, αλλά σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί απαράδεκτα όπλα στον πόλεμό του, συμπεριλαμβανομένης της πείνας.

15:33 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σχημάτισε νέα κυβέρνηση, θα δώσει προτεραιότητα στη Λωρίδα της Γάζας και στην οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα σχημάτισε νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μουστάφα θα είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση θα έχει 24 υπουργούς, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες – μία από την αρμενική κοινότητα.

Η κρατική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την αύξηση της πρόσβασης σε βοήθεια εντός της Γάζας και την αποκατάσταση της Λωρίδας, καθώς και τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής.

15:24 Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ: «Η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι παιχνιδάκι»

Η Χαμάς έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για μια προαναγγελθείσα ισραηλινή επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, αναφέρει στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Al-Arabi Al-Jadid που ανήκει στο Κατάρ, το στέλεχος της Χαμας προειδοποιεί: «Η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι παιχνιδάκι, όπως νομίζουν οι ηγέτες της κατοχής».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις «είναι πλήρως προετοιμασμένες να προκαλέσουν βαριές απώλειες στον στρατό κατοχής».

Ο αξιωματούχος απειλεί επίσης με περαιτέρω επιθέσεις από τον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι εχθρικές προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινές πολιτοφυλακές.

«Ο επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οδηγεί ολόκληρη την περιοχή σε μια έκρηξη και αν αυτή συμβεί, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις επιπτώσεις της», προειδοποιεί το στέλεχος της Χαμάς.

15:14 Ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το Quds News Network, ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν τα χωριά Άλμα ας-Σαάμπ, Ντάιρα και Νακούρα στον νότιο Λίβανο.

15:04 Η ειρηνευτική ομάδα του ΟΗΕ δοκιμάζεται εν μέσω αναζωπύρωσης στον νότιο Λίβανο

Η ειρηνευτική ομάδα του ΟΗΕ που σταθμεύει στον νότιο Λίβανο παραμένει σε επιφυλακή καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο κλιμακούμενων διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) συστάθηκε για να ενισχύσει τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο και να αποκαταστήσει τον έλεγχο της λιβανέζικης κυβέρνησης εκεί, αντικαθιστώντας μη κρατικούς φορείς όπως η Χεζμπολάχ σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, μια αποστολή που δεν έχει ποτέ εκπληρωθεί πλήρως, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τώρα, με σχεδόν καθημερινές διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η εντολή των ειρηνευτικών δυνάμεων έχει γίνει πιο δύσκολη, αναφέρει η Ζέινα Χοντρ του Al Jazeera.

«Το καθήκον της UNIFIL συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με την απόφαση 1701», δήλωσε στο Al Jazeera ο αντισυνταγματάρχης Μπρούνο, εκπρόσωπος του ιταλικού αποσπάσματος της UNIFIL.

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι η στάση μας σύμφωνα με την αστάθεια», τόνισε.

14:55 Νέα παράταση ζήτησε το κράτος του Ισραήλ για το ζήτημα της στρατολόγησης των Χαρεντί

Το κράτος του Ισραήλ ζήτησε νέα δίωρη παράταση (δηλαδή μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα) για να πει στο Ανώτατο Δικαστήριο πώς μπορεί να επιλύσει το αίνιγμα της στρατολόγησης των υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρεντί).

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν απάντησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο αίτημα παράτασης της προθεσμίας το βράδυ της Τετάρτης.

Η αρχική προθεσμία για να καταθέσει το κράτος την απάντησή του στις αναφορές που ζητούσαν την άμεση επιστράτευση των υπερορθόδοξων φοιτητών γιεσίβα ήταν η 24η Μαρτίου, αλλά το κράτος ζήτησε στη συνέχεια τριήμερη παράταση, στην οποία το δικαστήριο συμφώνησε.

Το δικαστήριο είχε δηλώσει ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει απάντηση μέχρι τότε, θα βασίσει την απόφασή του στις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του μέχρι τώρα.

Το δεύτερο αίτημα παράτασης της προθεσμίας μέσα σε 24 ώρες φαίνεται να δείχνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια να υποβάλει κάποια ουσιαστική απάντηση στο δικαστήριο.

14:45 Άρρηκτοι οι δεσμοί στις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, λέει ο Χέρτζογκ

«Το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μεγαλύτερο φίλο από το Ισραήλ. Η συμμαχία μεταξύ μας είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ και αναντικατάστατη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ παρά τα πρόσφατα «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομάδα επισκεπτών μελών του Δημοκρατικού Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:33 Εξάχρονο παιδί πέθανε λόγω ασιτίας στη βόρεια Γάζα

Ο εξάχρονος Μοχάμεντ Ναΐμ αλ-Νατζάρ πέθανε από ασιτία στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα.

Η Λέιλα Τζουνέιντ, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, έχει εισαχθεί στη ΜΕΘ λόγω σοβαρού υποσιτισμού.

«Μπορείς να πεις ότι η ηλικία της δεν ταιριάζει με το βάρος της. Είναι δύο μηνών και όμως είναι μόνο δύο κιλά και κάτι», δήλωσε στο Al Jazeera ο Αχμέντ αλ-Αλί, νοσηλευτής στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Συνηθίσαμε να δεχόμαστε τέτοια περιστατικά σε μεγάλο αριθμό κάθε μέρα. Συχνά καταλήγουν σε θάνατο», περιέγραψε.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι το Ισραήλ εμποδίζει την πρόσβαση της βοήθειας κλείνοντας τα συνοριακά περάσματα και επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς.

Ακολουθεί ένα βίντεο που ανάρτησε το Al Jazeera Arabic με τον Μαράμ Μανσούρ, ένα άλλο παιδί στο νοσοκομείο του οποίου η ζωή κινδυνεύει λόγω υποσιτισμού:

14:24 Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μόνο δέκα νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει στη Γάζα

Μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία παραμένουν λειτουργικά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αφού το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς έπαψε να λειτουργεί την Τρίτη.

«Το σύστημα υγείας επιβιώνει μετά βίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο X.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν αυτή την εβδομάδα τα νοσοκομεία Αλ-Άμαλ και Νάσερ, ενώ συνέχισαν την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, του μεγαλύτερου ιατρικού συγκροτήματος της Λωρίδας.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκε όταν τα ισραηλινά τανκς ξαφνικά προωθήθηκαν σε περιοχές γύρω από τα δύο νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πυροβολισμών.

«Για άλλη μια φορά, ο ΠΟΥ απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας και ζητεί την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, των ασθενών και των αμάχων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

14:14 Η Ιρλανδία θα συμμετάσχει με τη Νότια Αφρική στην προσφυγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να παρέμβει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μιχόλ Μάρτιν, αναπληρωτής ηγέτης της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι αφού εξέτασε αν η Ιρλανδία μπορεί να παρέμβει, ενημερώθηκε ότι υπάρχει «βάση» για παρέμβαση.

Η παρέμβαση δεν σημαίνει ότι η Ιρλανδία δηλώνει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, κάτι που είναι θέμα του δικαστηρίου να αποφασίσει. Η παρέμβαση της Ιρλανδίας αναμένεται να επικεντρωθεί στην προτεραιότητα της προστασίας των αμάχων.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στο νομικό προσωπικό του υπουργείου του «να επιδιώξει μια νομική παρέμβαση» στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ.

Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε να γίνει «πολύ σοβαρή» νομική εργασία.

«Η ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση» στη Γάζα είναι πλέον «μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε,

«Σαφώς, η βοήθεια εμποδίζεται να εισέλθει, αλλά και τα πιο ζωτικά είδη πρώτης ανάγκης για τη ζωή εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γάζα. Αυτό συνιστά σημαντική βλάβη και καταστροφή για έναν λαό και για τον λαό της Γάζας», τόνισε.

14:00 Σε εξέλιξη οι πρώτες προκριματικές εκλογές του κόμματος Γιες Ατίντ του Γιαΐρ Λαπίντ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες προκριματικές εκλογές του κόμματος Γιες Ατίντ, μετά από προηγούμενη αναβολή της ψηφοφορίας λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Υπάρχουν δύο υποψήφιοι – ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο βουλευτής του Γιες Ατίντ, Ραμ Μπεν Μπαράκ.

«Κάθε ψήφος μετράει, χρειάζομαι την υποστήριξή σας», γράφει ο Λαπίντ στο Χ, πρώην Twitter, αν και αναμένεται να κερδίσει εύκολα.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε από τον Λαπίντ το 2012, δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν προκριματικές εκλογές. Προκριματικές εκλογές για την ηγεσία είχαν ανακοινωθεί το 2022, αλλά ακυρώθηκαν όταν ο Λαπίντ κατέληξε να είναι ο μόνος υποψήφιος.

Δείτε την ανάρτηση του Λαπίντ:

13:49 IDF: Παλαιστίνιος παραβίασε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη και συνελήφθη

Σύμφωνα με τις IDF, Παλαιστίνιος παραβίασε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κοντά στο χωριό Ταγιασίρ, και συνελήφθη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

13:40 Ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα

Αρκετά ρωσικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού η Μόσχα φέρεται να έκλεισε συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα για ασφαλή διέλευση με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επιτίθενται σε πλοία στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία περιλαμβάνουν το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag και τη φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, σύμφωνα με τον Στόλο Ειρηνικού του ρωσικού Ναυτικού.

Στις 21 Μαρτίου, το Bloomberg ανέφερε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν καταλήξει σε άτυπη συμφωνία με τους Χούθι να μην επιτίθενται στα πλοία τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αρκετές ημέρες αργότερα, οι Χούθι έριξαν ακόμη έναν πύραυλο εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου κινεζικής ιδιοκτησίας, πιθανώς λόγω ανακριβών πληροφοριών σχετικά με την πηγή του, σύμφωνα με τον διακεκριμένο ναυτιλιακό αναλυτή Λαρς Γένσεν.

13:30 «Ο χρόνος κυλάει γρήγορα προς τον λιμό στη Γάζα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι ο χρόνος τελειώνει για την αποτροπή του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν τώρα», ανέφερε στο Χ, λέγοντας ότι «ο χρόνος κυλάει γρήγορα προς τον λιμό».

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου. Είπε επίσης ότι περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια, αντιμετωπίζει «καταστροφική πείνα».

«Οι αυτοκινητοπομπές μας με τρόφιμα εμποδίζονται να φτάσουν στον βορρά όπου ο λιμός είναι επικείμενος», δήλωσε η UNRWA.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:15 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 25 Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε νυχτερινές επιδρομές.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Ραμάλας, της Τουλκαρέμ, της Τζενίν, της Σαλφίτ και της Ιερουσαλήμ.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει συλλάβει 7.845 άτομα στη Δυτική Όχθη, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, τουλάχιστον 454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων την ίδια περίοδο.

13:01 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Μοχάμεντ Αμπού Σαχίλ είναι ο τελευταίος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στον πόλεμο αφού έγινε στόχος ισραηλινών στρατευμάτων στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα
  • Η κατοικημένη γειτονιά κοντά στο Αλ-Σίφα είναι «αγνώριστη» λόγω των συστηματικών επιθέσεων του Ισραήλ σε σπίτια εκεί
  • Ένοπλος πυροβόλησε εναντίον πολλών οχημάτων σε ισραηλινό αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη αλ-Αούτζα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας τρεις Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρονου αγοριού
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους μετά τους πυροβολισμούς και έκλεισαν όλες τις εισόδους στην αλ-Αούτζα και στην πόλη Ιεριχώ
  • Συγγενείς Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ
  • Στις 32.552 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Γάζα – 62 θύματα από ισραηλινά χτυπήματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

12:52 «Οι γιοι μας εγκαταλείφθηκαν», λένε οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων

Συγγενείς Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Σε κοινή δήλωσή τους ενόψει της συνάντησης, τα μέλη των οικογενειών κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των μελών των οικογενειών τους, λέγοντας ότι αισθάνονται ότι έχουν «εγκαταλειφθεί», όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Μια από τις μητέρες των αιχμάλωτων στρατιωτών, η Άνατ Ανγκρέστ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βάζει την ευημερία τους «τελευταία» και ότι δεν θα παραμείνει πλέον σιωπηλή από σεβασμό προς την κυβέρνηση.

«Κατόπιν αιτήματος του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας παραμείναμε σιωπηλές μέχρι σήμερα», δήλωσε η Ανγκρέστ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ημερών σιωπής, τόσο μειώνεται ο αριθμός των αγοριών που επιστρέφουν στο σπίτι τους ζωντανά», τόνισε.

Οικογένειες ομήρων στρατιωτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ζητώντας την άμεση επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων που κρατούνται στη Γάζα.

12:42 Η PRCS λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει μετά τους πυροβολισμούς άοπλων Παλαιστινίων στη Γάζα

Μετά τα πλάνα που μεταδόθηκαν από το Al Jazeera με δύο άοπλους άνδρες να πυροβολούνται και τα σώματά τους να θάβονται στην άμμο με μπουλντόζα από ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα, η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) καλεί τη διεθνή κοινότητα να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του.

«Πρόκειται για βάναυσες και τρομακτικές σκηνές, διότι βλέπουμε εξωδικαστικές δολοφονίες», δήλωσε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της PRCS, Νεμπάλ Φαρσάχ, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι το Ισραήλ κάνει προσπάθεια να αποκρύψει τα στοιχεία.

«Το Ισραήλ τη γλιτώνει εξαιτίας της σιωπής της διεθνούς κοινότητας. Πόσες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρέπει να σκοτωθούν πριν ο κόσμος λάβει σοβαρά μέτρα για να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο και να υπάρξει άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός;», αναρωτήθηκε.

Ο Φαρσάχ δήλωσε ότι η κατάσταση επί του εδάφους στη Γάζα επιδεινώνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων εσκεμμένων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αμάχων.

12:33 Ποδόσφαιρο εν μέσω πολέμου στη Γάζα

Όπως γράφει το Al Jazeera, περισσότεροι από 1.000 εκτοπισμένοι από τον πόλεμο έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της Αλ-Σαλάχ στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, όπου οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι προπονήσεις σταμάτησαν πριν από πέντε μήνες.

Ωστόσο, προκειμένου να προσφέρει στιγμιαίο αντιπερισπασμό στις οικογένειες που ζουν στις εγκαταστάσεις του, ο σύλλογος διεξάγει ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 5×5 κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Με τη διοργάνωση αυτού του τουρνουά, προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τους εαυτούς μας και να πούμε ότι υπάρχει ζωή στη Γάζα», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού-Ασρ, διευθυντής αθλητικών δραστηριοτήτων του συλλόγου.

«Θα δώσουμε βραβεία στις δύο πρώτες ομάδες, αλλά πιθανότατα θα είναι ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό ή ένα πακέτο επισιτιστικής βοήθειας», είπε, ενώ ανασήκωσε με απελπισία τους ώμους του.

«Νιώθουμε λάθος, αλλά θέλουμε να τους δώσουμε λίγη χαρά», τόνισε.

Πηγή φωτογραφίας: Abubaker Abed / Al Jazeera

12:23 Washington Post: Η Γάζα αντιμετωπίζει καταστροφική έλλειψη εφοδιασμού

Η Washington Post έχει οπτικοποιήσει την «καταστροφική έλλειψη εφοδιασμού», όπως την ονομάζει, στη Γάζα.

«Πέντε μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, το έλλειμμα μεταξύ του όγκου όλων των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ιατρικών ειδών πρώτης ανάγκης, που θα είχαν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος και αυτών που έχουν πράγματι παραληφθεί έχει φτάσει τουλάχιστον το μισό εκατομμύριο τόνους», αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Washington Post

12:13 Γέφυρα μεταξύ Ιορδανίας, Δυτικής Όχθης έκλεισε μετά από την επίθεση με πυροβολισμούς

Η γέφυρα του βασιλιά Χουσεΐν που συνδέει την Ιορδανία με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έκλεισε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μασκοφόρος ένοπλος εναντίον οχημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα σχολικό λεωφορείο, στη διαδρομή 90 που διέρχεται από την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Τουλάχιστον τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, έχουν τραυματιστεί και το ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη συνεχίζεται.

Η γέφυρα είναι σήμερα το μοναδικό επίσημο συνοριακό πέρασμα και το μοναδικό σημείο εξόδου και εισόδου για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσω ξηράς.

12:04 Δεκάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα – Η αστυνομία τους απομάκρυνε, συνέλαβε τρεις

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεκάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές έφτασαν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και άναψαν φωτιές.

Η αστυνομία δήλωσε ότι απομάκρυνε τους διαδηλωτές και συνέλαβε τρεις με την κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικούς, της παραβίασης στρατιωτικής διαταγής και της παραβίασης της δημόσιας τάξης, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Πηγή φωτογραφίας: Ισραηλινή αστυνομία

11:55 Το Ισραήλ απελευθέρωσε επτά μέλη της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου μετά από 47 ημέρες κράτησης

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS), η οποία παρέχει υπηρεσίες διάσωσης και ανακούφισης σε όλη τη Γάζα, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν επτά μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της, αφού τους κράτησαν για 47 ημέρες.

Το προσωπικό της PRCS συνελήφθη στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στις 9 Φεβρουαρίου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις.

Οκτώ άλλα μέλη της PRCS «εξακολουθούν να αγνοούνται και η τύχη τους παραμένει άγνωστη», δήλωσε η οργάνωση.

11:45 Στις 32.552 οι νεκροί στη Γάζα – 62 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 32.552, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης τραυματίσει τουλάχιστον 74.980 ανθρώπους.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν.

11:30 Ρουκέτες σε μη κατοικημένες περιοχές έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ

Δέκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο το πρωί της Πέμπτης στο βόρειο Ισραήλ, εννέα αναχαιτίστηκαν, μία έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή, ενώ οι IDF επιτίθενται στις θέσεις εκτόξευσης των βλημάτων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο συναγερμός για διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους στο βόρειο Ισραήλ αποδείχθηκε ψευδής.

11:21 Ο Πύργος Νατζμ έγινε συντρίμμια μετά από ισραηλινό χτύπημα

Ο Πύργος Νατζμ στη δυτική Πόλη της Γάζας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Δείτε βίντεο:

11:12 Το Ισραήλ κατηγορείται ότι «εκτέλεσε» 13 παιδιά κοντά στο Αλ-Σίφα μέσα σε μία εβδομάδα

Η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 13 παιδιά μέσα και κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η ομάδα παρακολούθησης, επικαλούμενη τις ομάδες της επί τόπου, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους θανατηφόρους πυροβολισμούς συνέβησαν καθώς οι οικογένειες των θυμάτων βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδρομής του Ισραήλ στο Αλ-Σίφα και άλλοι ενώ τα θύματα προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσω οδών που είχαν χαρακτηριστεί ως ασφαλείς.

Σε μια μαρτυρία, ο Ισλάμ Αλί Σαλούχα δήλωσε στο Euro-Med Human Rights Monitor ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν την Κυριακή τους γιους του – τον εννιάχρονο Αλί και τον εξάχρονο Σαΐντ Μοχάμεντ Σέιχα – σε έναν δρόμο γεμάτο πτώματα κοντά στην Αλ-Σίφα, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός είχε ορίσει για μετακίνηση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν επίτηδες τα δύο παιδιά, είπε.

Ο Σαλούχα είπε ότι ο ίδιος, οι γιοι του και οι γείτονές του έφυγαν από το κτίριο μόνο επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις τους είχαν πει ή να το εκκενώσουν κτίριο ή θα αντιμετώπιζαν τον βομβαρδισμό του.

11:02 Al Jazeera: Ο ισραηλινός στρατός ελπίζει ότι η προσοχή των ΜΜΕ θα επικεντρωθεί αλλού μετά τις δολοφονίες αμάχων

Ο Ιμράν Χαν του Al Jazeera μεταδίδει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ: «Μόλις πριν από λίγες ώρες, στείλαμε στον ισραηλινό στρατό το βίντεο με τον πυροβολισμό δύο άοπλων Παλαιστινίων στη Γάζα και τους ζητήσαμε την απάντησή τους.

Είπαν ότι έχει υποστεί επεξεργασία και δεν δείχνει το πλαίσιο του περιστατικού και ότι απαιτείται ενδελεχής και επαγγελματική εξέταση για να εκτιμηθούν οι λεπτομέρειες. Είπαν επίσης ότι μόλις έλαβαν την αναφορά του περιστατικού, αυτή διαβιβάστηκε στους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς για εξέταση.

Αυτή είναι μια αρκετά συνηθισμένη απάντηση από τον στρατό όταν οι δημοσιογράφοι κάνουν ερωτήσεις για το τι συμβαίνει, είτε πρόκειται για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είτε για τη Γάζα. Λένε ότι θα το ερευνήσουμε και μετά το αφήνουν, ελπίζοντας ότι κάτι άλλο θα συμβεί και η προσοχή των ΜΜΕ θα στραφεί αλλού.

Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι το Ισραήλ δεν διώκει στρατιώτες για πιθανά εγκλήματα πολέμου, είτε πρόκειται για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είτε για τη Γάζα».

Το βίντεο με τις εκτελέσεις των αμάχων στη Γάζα:

10:53 Οι γονείς των στρατιωτών που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου: «Κατόπιν αιτήματος του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας, παραμείναμε σιωπηλοί – μέχρι σήμερα»

Οι γονείς των στρατιωτών που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου μίλησαν σήμερα Πέμπτη έξω από το στρατολογικό γραφείο στο Τελ Χασομέρ και δήλωσαν: «Κατόπιν αιτήματος του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας, παραμείναμε σιωπηλοί – μέχρι σήμερα. Μας τρόμαξαν, κανένας υπουργός δεν συναντήθηκε μαζί μας».

Οι γονείς αναμένεται τώρα να συναντηθούν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Νετανιάχου «συναντιέται μαζί μας μόλις σήμερα μετά από έξι μήνες, μετά από πολλά επίσημα αιτήματα και εκκλήσεις στα μέσα ενημέρωσης».

Οι γονείς ανέφεραν ότι πρώην όμηροι που επέστρεψαν στο Ισραήλ κατέθεσαν ότι οι στρατιώτες ήταν τραυματισμένοι και κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες, «υποβάλλονταν σε βασανιστήρια και μαρτύρια κάθε μέρα, κάτω από το έδαφος, στο τσουχτερό κρύο».

Σύμφωνα με τους γονείς, οι πρώην όμηροι τους είπαν ότι οι στρατιώτες κρατούνταν «σε μικρά κλουβιά, χωρίς φως της ημέρας και πεινασμένοι», με ελάχιστο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Πρόσθεσαν ότι εγκαταλείφθηκαν «ενώ τους είχαν αναθέσει την υπεράσπιση του κράτους» και ζήτησαν από τον Νετανιάχου να είναι ξεκάθαρος μαζί τους: «Ποιο είναι το τίμημα της εγκατάλειψης των γιων μας; Ποια μη αναστρέψιμη κατάσταση δεν θα ξέρει να αντιμετωπίσει το κράτος του Ισραήλ;».

10:43 Ισραηλινά χτυπήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Δείτε βίντεο:

10:29 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Τοπικά ΜΜΕ στη Γάζα αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Αμπού Σαχίλ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ο δημοσιογράφος του παλαιστινιακού ραδιοφωνικού σταθμού Sawt al-Quds Radio προστίθεται στους σχεδόν 100 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα με άρματα μάχης και πυκνά πυρά στις 18 Μαρτίου και έκτοτε το πολιορκούν.

Ο ισραηλινός στρατός, όπως προαναφέραμε, λέει ότι στοχεύει «τρομοκράτες» που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στην ιατρική εγκατάσταση, υποστηρίζοντας ότι έχει σκοτώσει περίπου 175 Παλαιστίνιους μαχητές και έχει συλλάβει άλλους 500 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Ωστόσο, έχουν επίσης σκοτωθεί δεκάδες άμαχοι, με μάρτυρες να λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε δολοφονίες «τύπου εκτέλεσης».

Πηγή: Al Jazeera

10:20 IDF: Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν περισσότερους από 200 ενόπλους της Χαμάς που είχαν ταμπουρωθεί στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι IDF δηλώνουν ότι τα στρατεύματα τους έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ενόπλους κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησής τους κατά της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης ημέρας, ένοπλοι της Χαμάς βγήκαν από τον χώρο των επειγόντων περιστατικών του Αλ-Σίφα, όπου είχαν κρυφτεί και άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατευμάτων, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF λένε ότι αυτό συνέβη αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα στρατεύματα τους απομάκρυναν πολίτες, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό σε ένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου «το οποίο οι IDF προετοίμασαν και διαμόρφωσαν για να επιτρέψουν τη συνέχιση της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης».

Εν τω μεταξύ, οι IDF λένε ότι δεκάδες ακόμη μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων την περασμένη ημέρα στη νότια Γάζα στην αλ-Καράρα και στη γειτονιά αλ-Άμαλ της Χαν Γιουνίς.

Η σχετική ανάρτηση των IDF:

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη νότια Γάζα εντόπισαν και κατέστρεψαν επίσης κρύπτες με όπλα, λένε οι IDF.

Στην κεντρική Γάζα, οι IDF υποστηρίζουν ότι αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας από τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Ναχάλ, μεταξύ άλλων με την κλήση μαχητικών για αεροπορικές επιδρομές.

10:10 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στις Σλόμι, Μπετζέτ και Χανίτα.

10:07 Επανεκκίνηση των συνομιλιών για την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει την επιχείρηση στη Ράφα

Ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες με στόχο την αποστολή κορυφαίων Iσραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα μετά την αποχή των ΗΠΑ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι θα είναι μεταξύ της αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον. Ο αξιωματούχος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για τις ευαίσθητες συζητήσεις και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει το Associated Press.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ο Λευκός Οίκος είχε επικοινωνήσει με στόχο να οριστεί νέα συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ επρόκειτο να συζητήσει για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου καταφεύγουν εκτοπισμένοι πολίτες, την οποία έχει προαναγγείλει. Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις να ματαιώσει τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση.

09:58 Βρίσκονται οι δεσμοί ΗΠΑ – Νότιας Αφρικής σε οριακό σημείο λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα;

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξετάζει νομοσχέδιο που ζητά την επανεκτίμηση των σχέσεων της χώρας με τη Νότια Αφρική εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον σε ένα ταξίδι που πιστεύεται ότι είχε ως στόχο να κατανοήσει η αμερικανική στρατηγική κοινότητα τις θέσεις της Πρετόριας σε βασικούς τομείς διαφορών με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Al Jazeera.

09:48 Αμερικανός αξιωματούχος: Το Ισραήλ επιθυμεί «να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες

Αντιδρώντας οργισμένα στην αποχή των ΗΠΑ όταν διεξήχθη η ψηφοφορία με την οποία εγκρίθηκε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ που επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ωστόσο χθες πως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ενημέρωσαν πως «θα επιθυμούσαν να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

Μετά την πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει πλέον να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, που θεωρεί το έσχατο μεγάλο οχυρό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όμως στην πόλη αυτή έχουν βρει καταφύγιο κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες σε άλλους τομείς του θυλάκου, ειδικά τον βορρά.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν να προειδοποιούν εναντίον νέων μαζικών απωλειών ζωών αμάχων και της περαιτέρω απομόνωσης του Ισραήλ και προτείνουν «εναλλακτικές» στη χερσαία επίθεση. Προτείνουν επιλογές όπως στοχευμένα πλήγματα εναντίον ηγετών της Χαμάς.

Παράλληλα το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς για να εξασφαλιστεί ανακωχή αρκετών εβδομάδων, συνοδευόμενη από ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων, διαβεβαιώνει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.

09:39 Ηγέτης Ισραηλινών εποίκων ζητά στρατιωτική δράση στη Δυτική Όχθη – «Με την ίδια δύναμη που χρησιμοποιούμε στη Γάζα»

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γέσα (οργάνωση – ομπρέλα Ισραηλινών εποίκων), Σλόμο Νέ’εμαν, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, ζήτησε στρατιωτική δράση κατά των «τρομοκρατών» στη Δυτική Όχθη.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή διεξάγει πόλεμο εναντίον μας και μόνο η δράση με την ίδια δύναμη που εφαρμόζουμε στη Γάζα θα εξαλείψει όλες τις απειλές σε όλη τη Δυτική Όχθη», αναφέρει σε δήλωσή του που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τρεις τραυματίες της επίθεσης, ο Νέ’εμαν είπε: «Το εβραϊκό αίμα δεν θα χυθεί μάταια. Σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάψουν, λέμε – ακόμη και σήμερα το πρωί – ότι δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

Διαβάστε περισσότερα για την ένοπλη επίθεση στη Δυτική Όχθη εδώ

09:30 Το Ισραήλ συνεχίζει την πολιορκία νοσοκομείων στη Γάζα

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως από αεροπορικά πλήγματα, ενώ τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μάχες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια).

Παράλληλα, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για βίαια επεισόδια σε διάφορες κοινότητες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται σε νοσοκομεία, συνεχίζει την επιχείρηση που άρχισε τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα. Στη Χαν Γιούνις, μονάδες του διεξάγουν επιχειρήσεις στον τομέα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ, τα οποία απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο.

Το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ «έπαψε εντελώς να λειτουργεί», ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, αφού οι εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό το εγκατέλειψαν.

09:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τις εισόδους της Ιεριχούς

Σύμφωνα με το Quds News Network που επικαλείται τοπικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τις εισόδους της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:13 Η UNRWA έθεσε σε διαθεσιμότητα δάσκαλο – Διαμαρτυρίες στον Λίβανο

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, αφού η οργάνωση έθεσε σε διαθεσιμότητα υπάλληλο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Φάτι αλ-Σαρίφ, δάσκαλος σε σχολείο, τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών για τρεις μήνες, καθώς η UNRWA διερευνά δραστηριότητες που ενδεχομένως «παραβιάζουν το κανονιστικό πλαίσιο του οργανισμού που διέπει τη συμπεριφορά του προσωπικού».

Η UNRWA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθεσιμότητα, αλλά οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον αλ-Σαρίφ δήλωσαν στο Reuters ότι κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Αρκετοί μεγάλοι δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA τον Φεβρουάριο, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε 12 μέλη του προσωπικού της για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Φωτογραφία από την κινητοποίηση στον Λίβανο.

08:58 Ισραηλινοί έποικοι επιχειρούν να εμποδίσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εξτρεμιστές Ισραηλινοί έποικοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να εμποδίσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:49 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Κλιμακώνεται η οργή για τις εκτελέσεις δύο άοπλων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στις ακτές της Γάζας, με τον πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Φαλκ να λέει ότι πρόκειται για μια «ζωντανή επιβεβαίωση των συνεχιζόμενων ισραηλινών φρικαλεοτήτων».
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας και των προσφυγικών καταυλισμών Σάτι και Τζαμπάλια
  • Σχεδόν 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 195 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, ανέφερε η υπηρεσία OCHA του ΟΗΕ στην τελευταία της έκθεση για την κατάσταση στη Λωρίδα
  • Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατηγόρησε την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε για αντισημιτισμό και απέρριψε τις διαπιστώσεις της ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα
  • Περισσότεροι από 130 βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν την κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις άδειες εξαγωγής για τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ
  • Τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά μετά από ένοπλη επίθεση στη Δυτική Όχθη – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

08:39 Βρετανο-Παλαιστίνιος απειλεί με νομικές ενέργειες για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Ένας Βρετανο-Παλαιστίνιος, οι γονείς του οποίου ζουν στη Γάζα, απείλησε με νομικές ενέργειες τη βρετανική κυβέρνηση για την απόφασή της να αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Κέντρο για Δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, την Τρίτη έστειλε εξώδικο προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο αναφέρει ότι θα προσβάλει την απόφαση ενώπιον δικαστηρίου εάν η κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA έως τις 2 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της προαναφερθείσας οργάνωσης.

Ο καταγγέλλων είχε ως κίνητρο μια «απελπισμένη προσπάθεια να προστατεύσει την οικογένειά του», οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην UNRWA και εξαρτώνται πλήρως από τη βοήθεια του οργανισμού, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA τον Ιανουάριο, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 13.000 υπαλλήλους της υπηρεσίας στη Γάζα για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας επανεκκίνησαν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ.

08:30 Παρατηρητήρια πολέμου: Οι μάχες στο Αλ-Σίφα δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι διατηρούν «σημαντική μαχητική αποτελεσματικότητα»

Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 70 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας από τις 18 Μαρτίου, όταν ο ισραηλινός στρατός επέστρεψε στην περιοχή, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου.

«Αυτός ο υψηλός ρυθμός επιθέσεων δείχνει ότι οι παλαιστινιακές πολιτοφυλακές διατηρούν σημαντικό βαθμό μαχητικής αποτελεσματικότητας στην περιοχή, παρά τις συνεχείς ισραηλινές προσπάθειες εκκαθάρισης γύρω από την πόλη της Γάζας», ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης στη Γάζα.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι τουλάχιστον έξι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες μάχονται κατά των ισραηλινών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ολοκλήρωσε μια «εκκαθαριστική επιχείρηση» στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας στις 3 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν στην περιοχή την Τετάρτη, μια κίνηση που υποδηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των ISW/CTP.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:20 Τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά μετά από ένοπλη επίθεση στη Δυτική Όχθη – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και άλλα δύο ελαφρά σε επίθεση με πυροβολισμούς στην οδό 90 στη Δυτική Όχθη, βόρεια της Ιεριχώ. Ο δράστης διέφυγε αφού πυροβόλησε πολλά οχήματα, σύμφωνα με τη Haaretz.

Οι δυνάμεις των IDF κλήθηκαν να μεταβούν στο σημείο.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό. Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ Magen David Adom, οι τραυματίες χτυπήθηκαν από θραύσματα και έχουν μώλωπες στα κάτω άκρα τους.

Πηγή φωτογραφίας: Magen David Adom

08:12 Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι φονικές ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ στη Ράφα φοβούνται ότι οι επιδρομές αποτελούν προάγγελο της χερσαίας επίθεσης των IDF.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024