Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Προάγγελος της χερσαίας επίθεσης οι επιδρομές στη Ράφα - Πολύνεκρες επιθέσεις στον Λίβανο

Live: Προάγγελος της χερσαίας επίθεσης οι επιδρομές στη Ράφα – Πολύνεκρες επιθέσεις στον Λίβανο

Η ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα - Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δύο καταυλισμούς με τουλάχιστον οχτώ νεκρούς συνολικά

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και η κατάσταση στο έδαφος παραμένει τραγική, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επιδρομή τους στο νοσοκομείο al-Shifa για δεύτερη εβδομάδα, ενώ πραγματοποιούν εκστρατεία συλλήψεων Παλαιστινίων στην περιοχή.

«Οι βομβαρδισμοί στη Ράφα λειτουργούν ως προάγγελος της χερσαίας επίθεσης», προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο με τις επιθέσεις να είναι οι πλέον πολύνεκρες από τότε που η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο in:

08:12 Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:30 «Η γενοκτονική ισραηλινή [κυβέρνηση] πρέπει να ερευνηθεί»

Ο ΟΗΕ πρέπει να διερευνήσει τη δολοφονία άοπλων Παλαιστινίων σε μια παραλία στη Γάζα, τα άψυχα σώματα των οποίων μεταφέρθηκαν με μπουλντόζες και θάφτηκαν κάτω από την άμμο από ισραηλινούς στρατιώτες, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR).

Εχει εμφανιστεί βίντεο που δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν δύο άνδρες στην ακτή της Γάζας που δεν αποτελούσαν απειλή και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν μια στρατιωτική μπουλντόζα για να θάψουν τα σώματά τους.

Ζητώντας μια διεθνή έρευνα για το «ειδεχθές έγκλημα πολέμου», το συμβούλιο ανέφερε ότι το Ισραήλ φαίνεται πως «σκοτώνει Παλαιστίνιους χωρίς καμία σκέψη» και στη συνέχεια μεταχειρίζεται τα πτώματα των θυμάτων του «σαν σκουπίδια».

«Η γενοκτονική ισραηλινή [κυβέρνηση] πρέπει να ερευνηθεί από τον ΟΗΕ», σημειώνει η CAIR σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει, όχι να δικαιολογείται ή να υποστηρίζεται με όπλα [και] ρητορική» προστίθεται (περισσότερα εδώ).

04:30 Μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του Ισραήλ στο Μαρόκο

Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλο το Μαρόκο για να καταγγείλουν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Οι διαδηλωτές – που διαδήλωσαν στις πόλεις Καζαμπλάνκα, Μεκνές και Ελ Τζαντίντα – κάλεσαν επίσης τη μαροκινή κυβέρνηση να μην εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Μετάφραση: Εικόνες από την έναρξη μιας τρίτης πορείας [για την Παλαιστίνη] στο Μαρόκο. Αυτή τη φορά στην πόλη Μεκνές.

03:40 Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψε 4 μακράς εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως είχαν στόχο αμερικανικό πολεμικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία των ΗΠΑ ή του συνασπισμού», διαβεβαίωσε το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), μέσω X, και έκανε λόγο για κατάρριψη «σε νόμιμη άμυνα».

23:55 Οι IDF εκτελούν Παλαιστίνιους που κρατούν λευκή σημαία και με μπουλντόζα τους θάβουν στην άμμο

Στα νέα πλάνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαίνονται ισραηλινές δυνάμεις να εκτελούν δύο Παλαιστίνιους αμάχους που προσπαθούν να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Ο ένας φαίνεται να κρατά μάλιστα λευκή σημαία, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον καταδιώκουν και τον πυροβολούν.

Ακόμα στο βίντεο φαίνεται να σκοτώνουν και τον δεύτερο που πλησιάζει ειρηνικά το σημείο ελέγχου.

23:38 Για τέταρτη μέρα διαδηλώνουν στην Ιοδανία

Οι Ιορδανοί βγήκαν στους δρόμους του Αμμάν την Τετάρτη το βράδυ για να διαμαρτυρηθούν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν αρκετούς ανθρώπους μετά από διαμαρτυρία Ιορδανών έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

23:16 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν τέσσερις τραυματιοφορείς που εργάζονται για μια τοπική οργάνωση πολιτικής άμυνας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης απόψε τον θάνατο τριών μαχητών της μέσω του καναλιού της στο Telegram, χωρίς να πει, ως συνήθως, πώς ή πού πέθαναν οι άνδρες.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τα χωριά Naqoura και Tayr Harfa του νότιου Λιβάνου, πλήγματα τα οποία ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ήταν σε αντίποινα στο μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ με στόχο την ισραηλινή πόλη Kiryat Shmona.

Η επίθεση εναντίον της Kiryat Shmona, δήλωσε η Χεζμπολάχ, ήταν σε αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο που σκότωσε επτά άτομα παραϊατρικό προσωπικό.

Τα σημερινά πλήγματα είναι τα πιο θανατηφόρα για τον Λίβανο από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στις 8 Οκτωβρίου.

22:55 Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ζητούν από το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις για την εξαφάνιση Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν από τον ισραηλινό στρατό να δώσει εξηγήσεις για την τύχη της δημοσιογράφου της Γάζας Bayan Abusultan.

Οι RSF λένε ότι η Abusultan εθεάθη για τελευταία φορά στις 19 Μαρτίου, «μεταξύ εκείνων που απομονώθηκαν στην επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα».

Η Abusultan δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τότε που ανέφερε ότι είδε τον αδελφό της να πυροβολείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

22:44 Αναφορές για πολλά θύματα σε σημείο διανομής βοήθειας

Ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε μια ισραηλινή επίθεση που στόχευε τις επιτροπές που είναι υπεύθυνες για την εξασφάλιση βοήθειας νότια της πόλης της Γάζας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν εργαζόμενους στη διανομή βοήθειας στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 άτομα.

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων Παλαιστινίων καθώς συγκεντρώνονταν νότια της πόλης της Γάζας περιμένοντας να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτό που είναι γνωστό ως «σφαγή του ψωμιού», αφήνοντας 118 νεκρούς και 760 τραυματίες.

22:22 Η UNRWA αναστέλλει από τα καθήκοντά του καθηγητή στο Λίβανο

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της UNRWA στη Βηρυτό την Τετάρτη, αφού έθεσε ένα μέλος του προσωπικού σε διοικητική άδεια για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών συμπεριφοράς του προσωπικού.

Ο δάσκαλος Φάθι αλ Σαρίφ τέθηκε σε άδεια για τρεις μήνες χωρίς αποδοχές, καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ διερεύνησε φερόμενες δραστηριότητες «που παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της υπηρεσίας που διέπει τη συμπεριφορά του προσωπικού», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η UNRWA δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Δεν διευκρίνισε αν κατηγορείται για συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα.

Ο Σαρίφ μίλησε στη διαδήλωση την Τετάρτη, όπου ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να τον υποστηρίξει. Αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν στο Reuters ότι είχε κατηγορηθεί για δεσμούς με την παλαιστινιακή παράταξη Χαμάς, η οποία πραγματοποίησε μια θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

«Η δουλειά μπορεί να χαθεί, εμείς θα μείνουμε!», είπε στους συγκεντρωμένους.

22:05 Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τον φυλακισμένο Παλαιστίνιο ηγέτη Marwan Barghouti

Οι ΗΠΑ τόνισαν την κακομεταχείριση του Marwan Barghouti, μιας από τις πιο εξέχουσες παλαιστινιακές πολιτικές προσωπικότητες που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, στην ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρει η Washington Post.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά την καταγγελία της οικογένειας του Barghouti και ομάδων για τα δικαιώματα των κρατουμένων ότι έχει κακοποιηθεί σωματικά και ψυχολογικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο 64χρονος Barghouti καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη δεύτερη Ιντιφάντα και κρατείται στη Megiddo, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον γιο του Barghouti, Arab, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην Post, ο Barghouti «δέχθηκε σωματική επίθεση, τέθηκε σε απομόνωση στο σκοτάδι για 12 ημέρες και ο ισραηλινός εθνικός ύμνος ακουγόταν στο κελί του «σε πολύ μεγάλη ένταση από τις 5 π. μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, για πολλές ημέρες».

21:40 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για αντισημιτικά σχόλια

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμανέζε, για αντισημιτικές θέσεις σχετικά με τις εκθέσεις της για τη Γάζα, οι οποίες ανέφεραν ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το όριο για μια ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα έχει εκπληρωθεί.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο του Ισραήλ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Για την Αλμπανέζε μάλιστα έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ με την κυβέρνηση της χώρας να την κατηγορεί για αντισημίτικη και αντιισραηλινή στάση.

Η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε ότι δέχεται απειλές αλλά δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ (…) αλλά ανήκω σε ένα κίνημα που θέλει το τέλος του απαρτχάιντ», σχολίασε η Αλμπανέζε, λέγοντας ότι «καταδικάζει» επίσης και τη Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:27 Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters την Τετάρτη.

Πέντε σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο συνοριακό χωριό Ταΐρ Χάρφα και ένα πλήγμα που λίγο αργότερα έπληξε εστιατόριο στη συνοριακή πόλη Νακούρα σκότωσε τουλάχιστον άλλους τρεις ανθρώπους, ανέφεραν πηγές ασφαλείας και επίσημα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες πάνω από τα σύνορα με το Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ νωρίς την Τετάρτη ως απάντηση στις θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Hebbariyeh στο νότιο Λίβανο μία ημέρα νωρίτερα.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές κοντά σε δύο πόλεις στο βορειοανατολικό Λίβανο σκότωσαν τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ, ανέφερε η ομάδα.

21:21  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Ο Leo Kanz, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, λέει ότι «οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική, απάνθρωπη και θα οδηγούσε σε μαζικές ανθρώπινες απώλειες».

«Αν η επίθεση συμβεί στη Ράφα, απλά δεν ξέρουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς. Δεν υπάρχει μέρος για να πάνε οι ασθενείς», πρόσθεσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας στο σύνολό της είναι εφιαλτική».

21:08 Εξέχων γερουσιαστής των ΗΠΑ απαιτεί «χρόνο και χώρο» για το Ισραήλ στη Γάζα

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Ισραήλ να νικήσει στρατιωτικά όλους τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας Ράφα.

Το σχέδιο εισβολής έχει προκαλέσει διαμάχη επειδή η περιοχή ξεχειλίζει με 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους. Το Ισραήλ λέει ότι υπάρχουν χιλιάδες μαχητές της Χαμάς εκεί.

Η ήττα της Χαμάς στη Ράφα είναι «αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε ο Γκράχαμ σε δημοσιογράφους στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

«Καλώ την κυβέρνηση Μπάιντεν, το Κογκρέσο να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει τον χρόνο και τον χώρο για να επιτύχει τη νίκη επί της Χαμάς στρατιωτικά».

21:03 Μπορέλ: Οι ρίψεις από αέρος βοηθούν, αλλά δεν αντικαθιστούν τα φορτηγά

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, λέει ότι το να επιτραπεί η «επείγουσα και ασφαλής» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα είναι νομικό καθήκον του Ισραήλ.

Επικαλούμενος το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ο Μπορέλ έγραψε σε μια ανάρτηση στο X ότι «αρκετά τρόφιμα για τους ανθρώπους που λιμοκτονούν στη Γάζα είναι αποθηκευμένα και περιμένουν να εισέλθουν μέσω χερσαίων οδών».

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι συνολικά 18 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά που σχετίζονται με ρίψεις βοήθειας.

20:58 UNICEF: Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός ξεθωριάζουν μετά τις ασταμάτητες ισραηλινές επιθέσεις

Ο James Elder λέει ότι οι ελπίδες των ανθρώπων στη Γάζα έχουν διαψευστεί τις τελευταίες δύο νύχτες, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Υπήρχε τόση ελπίδα στη Γάζα μετά την έκκληση της Δευτέρας για κατάπαυση του πυρός. Αυτή η ελπίδα, νύχτα με τη νύχτα, πνίγεται από βόμβες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram.

Στρέφοντας την κάμερά του προς ένα τραυματισμένο αγόρι σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, είπε: «Αυτός είναι ο επτάχρονος Μωάμεθ και αυτό είναι το πρόσωπο και το αποτέλεσμα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα ζητούσε άμεση εκεχειρία για τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ο οποίος λήγει σε δύο εβδομάδες, και απαιτεί την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν κατά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

20:34 Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο – Αναφορές για θύματα

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι μια ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα καφέ στο χωριό Naquora, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Είπε ότι ασθενοφόρα ήταν καθ’ οδόν προς το σημείο για να αντιμετωπίσουν τα θύματα, ο ακριβής αριθμός και η φύση των οποίων είναι ασαφή αυτή τη στιγμή.

20:20 Λευκός Οίκος: Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού συμφώνησε να επαναπρογραμματίσει συνάντηση με τις ΗΠΑ για τη Ράφα

Ο Νετανιάχου δέχτηκε να προγραμματίσει μία νέα συνάντηση Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε ακυρώσει την προηγούμενη συνάντηση μετά την άρνηση των ΗΠΑ να θέσουν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα το NBC News ανέφερε ότι επίκειται νέα συνάντηση, κάτι όμως που διαψεύστηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Τώρα ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση.

Σε συνάντησή του με Ρεπουμπλικανό βουλευτή ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν ένα μήνυμα μη υποχώρησης προς τη Χαμάς.

«Ήταν μία κακή, πολύ κακή κίνηση των ΗΠΑ», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε:

«Το χειρότερο ήταν ότι ενθάρρυνε τη Χαμάς να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή και να πιστέψει ότι η διεθνής πίεση θα εμποδίσει το Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους και να καταστρέψει τη Χαμάς».

20:05 Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν πιστεύουν ότι οι συνομιλίες Χαμάς-Ισραήλ έχουν τελειώσει

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι είναι ακόμα δυνατό να επιδιωχθεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα τους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ο Μίλερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν μια περιορισμένη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα μπορεί να εξουδετερώσει τους εναπομείναντες διοικητές της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να στείλει στρατεύματα στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, και θα το πράξει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αν χρειαστεί.

19:52 Η Χαμάς δημοσιεύει ηχογράφηση του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας Mohammad Deif, καλώντας τον «αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να αρχίσει να βαδίζει προς την Παλαιστίνη»

Η Χαμάς δημοσίευσε μια ηχογράφηση στην οποία ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Muhammad Deif, φέρεται να ακούγεται να απευθύνεται στον αραβικό κόσμο με έκκληση να δράσει «για την απελευθέρωση του Al-Aqsa».

«Καλώ τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και όλες τις χώρες της περιοχής να αρχίσουν να βαδίζουν τώρα και σήμερα προς την Παλαιστίνη για την απελευθέρωση του Al-Aqsa. Σήμερα και όχι αύριο για να μην σας μπλοκάρουν στα σύνορα», ακούγεται να λέει σύμφωνα με τη Haaretz.

19:43 Στους τέσσερις οι νεκροί μετά από επιδρομές στην Τζενίν

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι ο Ουαλίντ αλ-Ούστα, ο οποίος τραυματίστηκε σε προηγούμενη ισραηλινή επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, υπέκυψε στα τραύματά του.

Δύο άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένας 19χρονος και ένας 27χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό. Εννέα άλλοι τραυματίστηκαν τη στιγμή της επίθεσης.

Επιπλέον, ένας 19χρονος νεαρός άνδρας σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στην πόλη.

19:30 «Εμπόλεμη ζώνη» κοντά στο Αλ-Σίφα

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις μέσα και γύρω από το ιατρικό συγκρότημα, με στήλες καπνού να φαίνονται από κτίρια μέσα στις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

«Μια εμπόλεμη ζώνη, έτσι φαίνεται μέσα και γύρω από το Αλ-Σίφα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαμάλ, 25 ετών, ο οποίος ζει ένα χιλιόμετρο (λιγότερο από ένα μίλι) μακριά από την εγκατάσταση, μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας μέσω κινητού τηλεφώνου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι εκρήξεις δεν σταματούν ποτέ, βλέπουμε στήλες καπνού να βγαίνουν από μέσα, κανείς δεν κινείται ακόμη και σε δρόμους που είναι εκατοντάδες μέτρα μακριά λόγω των ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στις στέγες των κτιρίων».

19:13 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ένας 21χρονος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στη Χαν Γιούνις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατιώτης αναγνωρίστηκε ως ο λοχίας Nisim Kachlon του τάγματος Rotem της ταξιαρχίας Givati.

Η δολοφονία του Kachlon ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών των ισραηλινών δυνάμεων στην χερσαία επίθεση σε 253, σύμφωνα με τον στρατό.

18:57 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απευθύνει έκκληση στου κατοίκους της βόρειας Γάζας να μην συγκεντρώνονται γύρω από τα φορτηγά βοήθειας για την ασφάλειά τους

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της κεντρικής και βόρειας Γάζας να μην πάνε στον κυκλικό κόμβο αλ-Ρασίντ και στο Κουβέιτ για να συλλέξουν δέματα βοήθειας λόγω του κινδύνου να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν στα σημεία παράδοσης βοήθειας.

Η έκκληση έρχεται μετά τον σοβαρό τραυματισμό δύο ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ αφού πυροβολήθηκαν από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε δήλωσή του στο Telegram, το υπουργείο ζήτησε από τον πληθυσμό να μην συγκεντρωθεί γύρω από τις αυτοκινητοπομπές, αλλά να περιμένει να διανεμηθεί η βοήθεια μέσω λαϊκών επιτροπών.

Τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην κεντρική και βόρεια Γάζα δεν μπορεί πλέον να περιθάλψει τους τραυματίες και ότι οι τραυματίες θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

18:47 Αμερικανός διπλωμάτης: «Μεγάλη και αυξανόμενη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη Γάζα»

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους ισραηλινούς ηγέτες συνεχίζονται καθώς οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει, παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Οι Ισραηλινοί είδαν αυτό το ψήφισμα, δεν τους άρεσε. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη και αυξανόμενη ανησυχία στο έδαφος της Γάζας και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μια πιθανή επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε ο Robert Wood, αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, στο Al Jazeera.

«Μιλάμε μαζί τους όλη την ώρα για αυτό και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ψήφισμα εφαρμόζεται από όλες τις πλευρές».

18:41 NBC: Το γραφείο Νετανιάχου είπε στον Λευκό Οίκο ότι θέλει να επαναπρογραμματίσει τη συνάντηση για τη Ράφα – Το αρνείται το Ισραήλ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Λευκό Οίκο ότι θέλει να επαναπρογραμματίσει μια ακυρωμένη συνάντηση για μια προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας Ράφα, μετέδωσε σήμερα το NBC, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δημοσίευσε μια απάντηση στην έκθεση, λέγοντας: «Σε αντίθεση με τις δημοσιεύσεις, ο πρωθυπουργός δεν ενέκρινε την αναχώρηση της αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον».

18:33 «Παλαιστίνιοι πεθαίνουν εξαιτίας ρίψεων βοήθειας από αέρος»

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ανακτήσουν βοήθεια από αέρος στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο Μαχμούντ Μπάσελ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, δήλωσε ότι έξι πτώματα ανασύρθηκαν αφού μια μεγάλη ομάδα ανδρών κολύμπησε στη Μεσόγειο Θάλασσα τη Δευτέρα για να φέρει δέματα βοήθειας.

«Μερικές φορές πέφτει στη θάλασσα, μερικές φορές σε αμάχους, μερικές φορές σε σπίτια, μερικές φορές σε ισραηλινό έδαφος πέρα από τον συνοριακό φράχτη», δήλωσε ο Bassel σύμφωνα με το Associated Press.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν όταν αλεξίπτωτα που έριξαν βοήθεια πάνω από τη Γάζα απέτυχαν να ανοίξουν νωρίτερα αυτό το μήνα.

18:17 Η Ιρλανδία θα παρέμβει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Η Ιρλανδία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα παρέμβει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ, στο ισχυρότερο μήνυμα μέχρι σήμερα της ανησυχίας του Δουβλίνου για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ανακοινώνοντας την κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin δήλωσε ότι ενώ εναπόκειται στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει εάν διαπράττεται γενοκτονία, ήθελε να είναι σαφές ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα τώρα «αντιπροσωπεύει την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε μαζική κλίμακα».

«Η σύλληψη ομήρων. Η σκόπιμη παρακράτηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους. Η στόχευση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών. Η αδιάκριτη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Η χρήση πολιτικών αντικειμένων για στρατιωτικούς σκοπούς. Η συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου πληθυσμού», ανέφερε ο Μάρτιν σε ανακοίνωσή του.

«Ο κατάλογος συνεχίζεται. Πρέπει να σταματήσει. Η άποψη της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής. Ως εδώ».

Ο Μάρτιν δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα λάβει η παρέμβαση ούτε περιέγραψε οποιοδήποτε επιχείρημα ή πρόταση που σχεδιάζει να υποβάλει η Ιρλανδία.

Το τμήμα του Μάρτιν δήλωσε ότι τέτοιες παρεμβάσεις τρίτων δεν λαμβάνουν συγκεκριμένη πλευρά στη διαμάχη, αλλά ότι η παρέμβαση θα ήταν μια ευκαιρία για την Ιρλανδία να προωθήσει την ερμηνεία της για μία ή περισσότερες από τις διατάξεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία που αποτελούν αντικείμενο της υπόθεσης.

18:08 Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τους συμμετέχοντες να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Δεκάδες διαδηλωτές, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, φώναζαν συνθήματα «Ελεύθερη Παλαιστίνη», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα».

17:54 Βομβαρδισμοί γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν μπαράζ επιθέσεων, εξαπολύοντας πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

17:45 Απειλές δέχεται η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ μετά την έκθεσή της που μιλά για πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λέει ότι είχε λάβει απειλές καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Η Albanese παρουσίασε μια έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την Τρίτη, στην οποία είπε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι είχε διαπραχθεί γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Δέχομαι απειλές. Τίποτα που μέχρι στιγμής να με κάνει να πιστεύω ότι χρειάζεται επιπλέον προφυλάξεις. Πίεση; Ναι. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε τη δέσμευσή μου ούτε τα αποτελέσματα της δουλειάς μου», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

17:30 Λιβανέζικα ΜΜΕ: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Ράφα στα μέσα Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου

Οι Times of Israel μόλις ανέφεραν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στα μέσα Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα της λιβανέζικης ημερήσιας εφημερίδας Al-Akhbar.

Η έκθεση αποδίδεται σε αιγυπτιακές πηγές που έχουν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους του IDF, όπως επικαλείται ο Al-Akhbar. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η χερσαία επιχείρηση της Ράφα θα διαρκέσει μεταξύ τεσσάρων και οκτώ εβδομάδων και θα συνοδεύεται από εκκένωση του άμαχου πληθυσμού στη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει.

Οι Times of Israel γράφουν: «Η μαζική εκκένωση θα παρακολουθείται από το έδαφος και τον αέρα για να διασφαλιστεί ότι κανένας μαχητής της Χαμάς ή Ισραηλινοί όμηροι δεν θα είναι κρυμμένοι μεταξύ των αμάχων της Γάζας, λένε οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι».

Η εφημερίδα Al-Akhbar αναφέρει επίσης ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sissi αρνήθηκε αίτημα του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για απευθείας επαφή.

Οι αναφορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

17:12 ΗΠΑ και Βρετανία θα επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που σχετίζονται με τη Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν κοινή δράση με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιβολή κυρώσεων σε τρεις οντότητες και δύο άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με δήλωση του Matthew Miller, εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, των οργανώσεων Gaza Now, Al-Qureshi Executives και Aakhirah Limited. και τα άτομα Mustafa Ayash και Aozma Sultana θα στοχοποιηθούν σε αυτόν τον γύρο κυρώσεων.

«Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν βασικούς οικονομικούς διαμεσολαβητές που εμπλέκονται στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη Χαμάς. Μέσω στενού συντονισμού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε και να εξαρθρώνουμε αυτά τα παράνομα δίκτυα», αναφέρει η δήλωση.

17:09 Παλαιστίνιος περιγράφει ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τις μάχες γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera με τη μαρτυρία ενός Παλαιστίνιου που κατάφερε να δραπετεύσει με μέρος της οικογένειάς του από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό.

«Υψώσαμε τη λευκή σημαία καθώς το ισραηλινό τανκ ήταν δίπλα στο σπίτι μας και άρχισαν να μας βομβαρδίζουν», είπε ο άνδρας στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον δημοσιογράφο Μοχάμεντ Ασάαντ.

«Έτρεξα στη μητέρα και τον πατέρα μου και τους βρήκα κάτω από τα ερείπια. Προσπάθησα να τους βγάλω έξω, αλλά το τανκ εξακολουθούσε να μας βομβαρδίζει», είπε.

«Πήρα τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου και έτρεξα. Για σχεδόν επτά ημέρες δεν είχαμε τίποτα να φάμε».

«Κοίταξέ τον», είπε, δείχνοντας τον μικρό γιο του που κρατούσε το χέρι του. «Δεν έχει φάει τίποτα».

17:00 Επιτροπή κρατουμένων: Παλαιστίνιοι βασανίζονται στις ισραηλινές φυλακές

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής προειδοποίησε ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) επιμένει στην «πολιτική βασανιστηρίων» εναντίον τόσο των «ανδρών όσο και των γυναικών κρατουμένων, η οποία έχει μετατρέψει τη ζωή τους σε μια ζωντανή κόλαση».

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, χωρίς πρόσβαση στο ραδιόφωνο ή σε άλλες υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, ενώ το IPS τους επιβάλλει βαριά πρόστιμα.

«Άκουσα τον ήχο των κρατουμένων που βασανίζονται και ξυλοκοπούνται, καθώς τους βρίζουν οι στρατιώτες», ανέφερε μια μαρτυρία ενός από τους κρατούμενους στη φυλακή Nafha, τον οποίο επισκέφθηκε ένας δικηγόρος.

Η επιτροπή δήλωσε ότι στη φυλακή Nafha, 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από την Beersheba, οι κρατούμενοι δεν έχουν ρούχα ή προσωπικά αντικείμενα και «έχουν μακριά μαλλιά και γενειάδα επειδή το IPS κατάσχεσε ξυραφάκια στις 7 Οκτωβρίου».

16:43 IDF: Ζώνη πολέμου βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου – Δεν έχουμε πρωτόκολλο για εισβολή στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να εισβάλει στο Ισραήλ μέσω του της οργάνωσης Jemaah Islamiyah, επτά από τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Το βάθος του Λιβάνου μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη και η Χεζμπολάχ παίρνει ένα ρίσκο, δεν υπάρχει απειλή για τα σύνορα επειδή η Χεζμπολάχ έχει ωθηθεί και έχει χάσει μέλη, 12 μέλη σκοτώθηκαν σε 48 ώρες», εξήγησε ο εκπρόσωπος του IDF σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε επίσης ότι τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν 110 εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ και ότι η εναέρια συστοιχία της Χεζμπολάχ έχει πληγεί. «Πλησιάζουμε τη στιγμή της ήττας, μια κίνηση στον Λίβανο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, η συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία και στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Γάζα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η στρατιωτική δράση στη Γάζα πρέπει να συνοδεύεται από διπλωματική δράση. Γιατί όχι η Ράφα; Υπάρχει ένα πρωτόκολλο μάχης για αυτό στη συζήτηση στην πολιτική ηγεσία, και στους Αμερικανούς και τους Αιγύπτιους. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε πρωτόκολλο για την είσοδο στη Ράφα».

16:24 Παραιτήθηκε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας – ο τρίτος αξιωματούχος των ΗΠΑ που ανέφερε δημοσίως τέτοιους λόγους για την αποχώρησή τους.

Η Annelle Sheline παραιτήθηκε μετά από ένα χρόνο ως αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων στο Γραφείο Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας – ένα από τα γραφεία που έχει εκφράσει ιδιωτικά σκεπτικισμό σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο.

«Δεν ήμουν πλέον σε θέση να κάνω πραγματικά τη δουλειά μου», δήλωσε η Sheline στην Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη την παραίτησή της. «Η προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε αδύνατη».

Η αποχώρησή της ακολουθεί τον Josh Paul, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετείχε σε μεταφορές όπλων σε ξένες κυβερνήσεις, και τον Tariq Habash, πρώην πολιτικό διορισμένο στο Υπουργείο Παιδείας.

16:00 Νετανιάχου: To ταξίδι στην Ουάσιγκτον ακυρώθηκε για να στείλει «μήνυμα» στη Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον από κορυφαίους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα είχε ως στόχο να δείξει στη Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στην αυξανόμενη διεθνή πίεση για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

«Νόμιζα ότι η απόφαση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν μια πολύ, πολύ κακή κίνηση», είπε, αναφερόμενος στην επιλογή να μην ασκηθεί βέτο σε ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα.

«Το χειρότερο ήταν ότι ενθάρρυνε τη Χαμάς να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή και να πιστέψει ότι η διεθνής πίεση θα εμποδίσει το Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους και να καταστρέψει τη Χαμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένα σχόλια σε συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, υπέρμαχο του Ισραήλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ήταν ένα μήνυμα πρώτα απ’ όλα προς τη Χαμάς: ‘Μην στοιχηματίζετε σε αυτή την πίεση, δεν πρόκειται να λειτουργήσει’. Ελπίζω να πήραν το μήνυμα», πρόσθεσε.

Η συνάντηση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, έναν άλλο φιλο-ισραηλινό ένθερμο υποστηρικτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου ως «μ@λ@κίες».

15:37 Το Ισραήλ θέτει «σειρά εμποδίων» στην παροχή βοήθειας προς τη Γάζα

Σε απάντηση στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι επιτρέπει την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση Gisha αναφέρει ότι το Ισραήλ εμποδίζει τα λεγόμενα είδη «διπλής χρήσης» που απαιτούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια και απαγορεύει την προμήθεια βοήθειας στο Ισραήλ ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αρνείται συστηματικά να συντονίσει τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας, έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από τα τέλη Οκτωβρίου, «περιορίζει τα καύσιμα και αρνείται τις βίζες των ανθρωπιστών».

Η Τάνια Χάρι, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, δήλωσε επίσης ότι σε μία εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα πραγματοποιήσει ακρόαση επί της αίτησης της Gisha μαζί με άλλες ομάδες δικαιωμάτων, προκειμένου το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αμάχους στη Γάζα.

15:26 Η αντίσταση διεξάγει «κρίσιμη μάχη» κατά του Ισραήλ

Ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Khaled Mashaal χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη μάχη έχει δώσει η αντίσταση».

«Πρόκειται για μια κομβική μάχη στην ιστορία της σύγκρουσης και στην πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση για γυναίκες στην Ιορδανία.

Ο Mashaal είπε επίσης ότι παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, η Χαμάς επιμένει ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα, να επιτρέψει στους εκτοπισμένους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας.

«Η Χαμάς διεξάγει μια διαπραγματευτική μάχη που δεν είναι λιγότερο σκληρή από τον ένοπλο αγώνα της για να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης», είπε.

15:22 Η αραβική λέξη που δίχασε τη Meta εν μέσω πολέμου στη Γάζα

H εταιρεία κατηγορείται ότι φιμώνει όσους υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους με φόντο μια σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα. Περισσότερα εδώ.

15:14 Η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Το 55% των Αμερικανών αντιτίθεται στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα, έναντι μόλις 36% που την εγκρίνει, σύμφωνα με νέα έρευνα της αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup.

Πρόκειται για σημαντική μετατόπιση σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν οι μισοί Αμερικανοί ενέκριναν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ το 45% τις αποδοκίμαζε, διαπίστωσε η Gallup.

Οι Αμερικανοί που ανήκουν και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν γίνει πιο επικριτικοί απέναντι στις επιχειρήσεις του Ισραήλ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η έγκριση των ενεργειών του Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών μειώθηκε κατά 18%, ενώ η έγκριση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων μειώθηκε κατά 7%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η αλλαγή στην αμερικανική κοινή γνώμη έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει πιο ανοιχτά την απογοήτευσή της για το σύμμαχό της Ισραήλ.

Στις 25 Μαρτίου, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επιτρέποντας την ψήφιση μιας τέτοιας πρότασης για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφού είχαν επανειλημμένα μπλοκάρει προηγούμενες ψηφοφορίες με το βέτο τους.

14:55 Δύο άνθρωποι στη Γάζα τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών

Δύο άνθρωποι που περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Κουβέιτ της πόλης της Γάζας τραυματίστηκαν σοβαρά αφού δέχθηκαν πυρά από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Παλαιστίνιοι αιτούντες βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν επανειλημμένα δεχθεί πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, με την πιο πρόσφατη επίθεση στις 23 Μαρτίου να σκοτώνει 19 άτομα και να τραυματίζει 23 στον ίδιο κυκλικό κόμβο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

14:28 Ανακεφαλαίωση των πρόσφατων εξελίξεων

  • Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στο νότιο Λίβανο, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά άτομα.
  • Μία από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ πλήττει μια ισραηλινή βιομηχανική περιοχή, σκοτώνοντας έναν εργάτη οικοδομής, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επιδρομή τους στο νοσοκομείο al-Shifa για δεύτερη εβδομάδα, ενώ πραγματοποιούν εκστρατεία συλλήψεων Παλαιστινίων στην περιοχή.
  • Σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα σκοτώνονται τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίζονται.
  • Ο αριθμός των θυμάτων από ολονύκτια ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέρχεται σε τρεις νεκρούς και εννέα τραυματίες. Δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden ότι «υποστηρίζει σιωπηρά τους εχθρούς του Ισραήλ» πιέζοντας το Ισραήλ να περιορίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

13:42 Η πολιορκία και οι συλλήψεις συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα στο νοσοκομείο al-Shifa

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την εισβολή τους στο νοσοκομείο al-Shifa και στις γύρω περιοχές, ενώ πραγματοποιούν εκστρατεία συλλήψεων Παλαιστινίων στην περιοχή, σύμφωνα με ρεπόρτερ του Al Jazeera που μεταδίδει από την Jabalia, στη βόρεια Γάζα.

Πρόσθεσε ότι οι άνδρες συλλαμβάνονται και οι γυναίκες αναγκάζονται να μετακινηθούν στη νότια Γάζα.

«Μέσα στo al-Shifa, οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό είναι εγκλωβισμένοι σε ένα μικρό δωμάτιο μέσα στο κτίριο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο δεν είναι καθόλου εξοπλισμένο για την παροχή ιατρικής περίθαλψης».

13:22 Η κατάσταση στη Ράφα είναι «απόλυτα καταστροφική»

Η κατάσταση στη Ράφα είναι «απόλυτα καταστροφική», καθώς εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι σε ένα κομμάτι γης που πριν από τον πόλεμο φιλοξενούσε 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Save the Children.

«Ο συνωστισμός είναι το πρώτο πράγμα που μπορείς να παρατηρήσεις, υπάρχουν άνθρωποι παντού», δήλωσε στο Al Jazeera από τη Ράφα η Soraya Ali, παγκόσμια υπεύθυνη μέσων ενημέρωσης της Save the Children.

«Υπάρχουν παιδιά με εξανθήματα, καθώς οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται. Έχουμε δει παιδιά με το ένα ή και τα δύο άκρα να λείπουν και πολλά είναι υποσιτισμένα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν περνάει σχεδόν καθόλου φαγητό [από το πέρασμα της Ράφα].

«Έχουμε δει βοήθεια να έρχεται με ανησυχητικά αργό ρυθμό», δήλωσε η Ali, προσθέτοντας ότι τα φορτηγά απορρίπτονται.

13:04  Το Ισραήλ καλεί «τον κόσμο να δράσει» μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική βία από μία πρώην όμηρο της Χαμάς

Το Ισραήλ αντέδρασε στο πιο υψηλό επίπεδο μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική βία που υπέστη μία πρώην όμηρος της Χαμάς στη διάρκεια της κράτησής της επί 55 ημέρες από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, με τον εκπρόσωπο του στρατού να καλεί «τον κόσμο να δράσει» και να κάνει «τα πάντα ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους μας».

Η Αμίτ Σουσάνα, μια 40χρονη Ισραηλινή δικηγόρος, απήχθη από την κατοικία της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα στις 7 Οκτωβρίου στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Σε μια μακρά συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με την οποία είναι η πρώτη Ισραηλινή που μιλάει για το θέμα, δίνει πολλές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική βία και την ταπείνωση που υπέστη στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της.

Η συνέντευξη αυτή έγινε πρώτο θέμα σήμερα σε ισραηλινές εφημερίδες, ορισμένες από τις οποίες τις αφιερώνουν αρκετές σελίδες.

«Πρόκειται για μια φρικτή μαρτυρία, είναι ένα σήμα συναγερμού, μια έκκληση στον κόσμο να δράσει, να κάνει ό,τι μπορεί και να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους μας», δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Περισσότερα εδώ.

12:50 Στις 32.490 ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας αυξήθηκε σε 32.490, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης τραυματίσει τουλάχιστον 74.889 ανθρώπους από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία περιλαμβάνουν 76 νεκρούς και 102 τραυματίες κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

12:27 UNRWA: Μικρή μεταβολή στον όγκο βοήθειας προς τη Γάζα

Η UNRWA αναφέρει ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στην εισροή προμηθειών στη Γάζα ούτε βελτίωση της πρόσβασης στο βόρειο τμήμα, όπου η πείνα είναι η χειρότερη.

Είπε ότι κατά τις πρώτες 25 ημέρες του Μαρτίου, κατά μέσο όρο 155 φορτηγά με βοήθεια έφταναν στη Γάζα καθημερινά μέσω των χερσαίων διαβάσεων, πολύ κάτω από τη χωρητικότητα των 500 διαβάσεων.

Η UNRWA πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα έχει πλέον ανέλθει σε 1,7 εκατομμύρια – το 75% του πληθυσμού του θύλακα – με την πλειονότητά τους να έχει εκτοπιστεί βίαια πολλές φορές.

12:21 Ο Λίβανος καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο υγείας

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καταδίκασε την πρωινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός κέντρου υγείας έκτακτης ανάγκης, από την οποία, όπως είπε, σκοτώθηκαν επτά τραυματιοφορείς στη νότια πόλη αλ Χαμπαρίγια.

«Αυτές οι απαράδεκτες επιθέσεις παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους και κανόνες, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία τονίζει την ουδετερότητα των κέντρων υγείας και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των υποδομών υγείας δεν θα «παραβλέπονται».

12:12 Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία

Η αστυνομία στην Ιορδανία χτύπησε και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να κάνουν πορεία προς την αυστηρά φρουρούμενη πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμάν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι σήμερα.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά χθες Τρίτη, κατά την τρίτη συνεχή ημέρα κινητοποιήσεων που έχουν αμαυρωθεί από ταραχές, αφού αστυνομικοί απώθησαν εκατοντάδες οργισμένους ανθρώπους που προσπάθησαν να εισβάλουν στο συγκρότημα της ισραηλινής πρεσβείας στην πλούσια συνοικία Ραμπάε του Αμάν.

Η ισραηλινή πρεσβεία, γύρω από την οποία διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά, αποτελεί το επίκεντρο των αντιισραηλινών κινητοποιήσεων στην Ιορδανία, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της παλαιστινιακής οργάνωσης. Οι αρχές της Ιορδανίας ανησυχούν ότι ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ θα ενισχύσει τη δημοφιλία της Χαμάς μεταξύ των Ιορδανών.

12:07 Διασώστες ανασύρουν τα θύματα της επίθεσης στον καταυλισμό Bureij

Γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) έσπευσαν στον τόπο της ισραηλινής επίθεσης στον καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα, όπου τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Η PRCS αναφέρει ότι οι διασώστες της ανέσυραν τη σορό ενός ατόμου και απεγκλώβισαν τρεις τραυματίες.

12:00 Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χτυπήματα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ σήμερα το πρωί.
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ δήλωσαν ότι ένας 25χρονος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά στη βόρεια πόλη Kiryat Shmona.
  • Από την ισραηλινή επίθεση στο χωριό Hebbariye στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το Ισλαμικό Σώμα Έκτακτης Ανάγκης και Αρωγής δήλωσε ότι τα θύματα ήταν εθελοντές.
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταση ήταν «στρατιωτικό κτίριο» και ότι σκότωσε ένα μέλος της σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης του Λιβάνου al-Jamaa al-Islamiya, ή της Ισλαμικής Ομάδας, και αρκετούς άλλους μαχητές.
  • Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να εκδικηθεί την επίθεση, λέγοντας ότι «δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία».

11:45 Δύο νεκροί κοντά στον καταυλισμό Bureij

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους προς τα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Τα θύματα έρχονται μετά τον θάνατο τουλάχιστον ενός και τον τραυματισμό άλλων δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat, επίσης στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

11:38 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο 3 Παλαιστινίων στον καταυλισμό της Τζενίν

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τετάρτης.

Ο στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη της Δυτικής Όχθης, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους ενόπλους.

Οι IDF λένε ότι ένας άλλος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια της επιδρομής είχε πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον των στρατευμάτων, τα οποία άνοιξαν πυρ εναντίον του.

10:42 Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά των μαχητών στο νοσοκομείο Al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν την πολιορκία του νοσοκομείου Al-Shifa, όπου ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει αρκετούς μαχητές.

Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις σκότωσαν μαχητές και κατέσχεσαν όπλα στις συνοικίες al-Amal και al-Qarara του Khan Younis, ενώ σκότωσαν τουλάχιστον έναν μαχητή στην κεντρική Γάζα.

Τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα έχουν επίσης σκοτώσει πολλούς αμάχους τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που βρίσκουν καταφύγιο σε μια σκηνή στην αλ-Μαουάσι, δυτικά του Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:13 Άνδρας σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ από επίθεση με ρουκέτα

Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός αφού ανασύρθηκε από τα συντρίμμια βιομηχανικού κτιρίου που χτυπήθηκε από ρουκέτα στην πόλη Kiryat Shmona του βόρειου Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι την εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες εναντίον της πόλης, πλήττοντας πολλά βιομηχανικά κτίρια μετά από προηγούμενο ισραηλινό χτύπημα που έπληξε ένα κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της λιβανέζικης ομάδας al-Jamaa al-Islamiya στην περιοχή al-Habbariyeh του Λιβάνου, σκοτώνοντας επτά άτομα.

09:57 «Το Ισραήλ κατέστρεψε τη Γάζα»

Το Ισραήλ έχει καταστρέψει τη Γάζα με τις ανελέητες επιθέσεις του από τον Οκτώβριο, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ο συγκλονιστικός αριθμός των θανάτων, η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκλήθηκε σε όσους επέζησαν, η συστηματική καταστροφή κάθε πτυχής που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη Γάζα – από νοσοκομεία μέχρι σχολεία, από σπίτια μέχρι καλλιεργήσιμη γη – και η ιδιαίτερη βλάβη σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και σε έγκυες και νεαρές μητέρες», δήλωσε η Αλμπανέζε την Τρίτη.

Σε έκθεσή της προς το συμβούλιο ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως «εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την πρόθεση συστηματικής καταστροφής των Παλαιστινίων ως ομάδα».

09:33 Και δεύτερος Παλαιστίνιος νεκρός από την επίθεση στον καταυλισμό της Τζενίν

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα drone στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χτύπημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συνολικά τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε επίσης θανάσιμα έναν 19χρονο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εισβολής στην πόλη. Τέσσερις ακόμη νέοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην πόλη Qabatiya, νότια της Τζενίν.

09:14 Ένας τραυματίας και υλικές ζημιές στο βόρειο Ισραήλ από ρίψη ρουκετών

Θραύσματα ρουκέτας τραυμάτισαν έναν νεαρό άνδρα κοντά στην πόλη Kiryat Shmona του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ, την οποία επικαλούνται οι Times of Israel.

Οι ρουκέτες προκάλεσαν επίσης ζημιές σε πολλά κτίρια στην περιοχή, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναφορές έρχονται καθώς η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες προς το Kiryat Shmona ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε κέντρο έκτακτης ανάγκης στο νότιο Λίβανο, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.

08:55 Ακροδεξιός υπουργός κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «υποστηρίζει σιωπηρά τους εχθρούς του Ισραήλ»

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι «υποστηρίζει σιωπηρά τους εχθρούς του Ισραήλ», συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar και της Δημοκρατικής βουλευτού Rashida Tlaib, αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

«Επί του παρόντος, ο Μπάιντεν προτιμά τη γραμμή της Ρασίντα Τλάιμπ και της Σινουάρ από τη γραμμή του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ben-Gvir «, δήλωσε στους NYT. «Θα περίμενα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ακολουθήσει τη δική τους γραμμή, αλλά τη δική μας».

Ο Ben-Gvir συνέχισε ότι ο Μπάιντεν κάνει «τεράστιο λάθος» που προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

«[Ο Μπάιντεν] προσπαθεί συνεχώς να επιβάλει περιορισμούς στο Ισραήλ και μιλάει για τα δικαιώματα της άλλης πλευράς, η οποία περιλαμβάνει, σας θυμίζω, πολλούς τρομοκράτες που θέλουν να μας καταστρέψουν», είπε.

08:44 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, συγκεκριμένα στην πόλη Kiryat Shmona και γύρω από αυτήν, όπου έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 10 ρουκέτες, αναφέρουν οι Times of Israel.

Το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι περισσότερες από 30 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί προς την πόλη από το νότιο Λίβανο, με πολλές από αυτές να καταρρίπτονται.

08:41 Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν μετά από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ένας 19χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς οι ντόπιοι αντιστάθηκαν στην εισβολή του στρατού στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νέοι τραυματίστηκαν επίσης από ισραηλινά πυρά στην πόλη Qabatiya, νότια της Τζενίν.

08:26 Η Χεζμπολάχ απειλεί να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να ανταποδώσει την ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

«Διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά και αναπόφευκτα ότι αυτή η επίθεση δεν θα περάσει χωρίς απάντηση και τιμωρία», δήλωσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης an-Nahar.

Από την ισραηλινή επίθεση στην περιοχή αλ Χαμπαράιγια του νότιου Λιβάνου σκοτώθηκαν επτά διασώστες σε ένα «κέντρο έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με αξιωματούχο της λιβανέζικης πολιτικής και ένοπλης ομάδας αλ Τζαμάα αλ Ισλαμίγια.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το πλήγμα σκότωσε έναν «κεντρικό τρομοκράτη» που συνδέεται με την αλ-Τζαμάα αλ-Ισλαμίγια και βρισκόταν στο κτίριο.

08:13 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την επίθεση στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν σε μια τοποθεσία στον νότιο Λίβανο όπου βρισκόταν ένας «κεντρικός τρομοκράτης» που συνδέεται με τη λιβανέζικη πολιτική και ένοπλη ομάδα αλ-Τζαμάα αλ-Ισλαμίγια, μαζί με «άλλους τρομοκράτες» που βρίσκονταν στο κτίριο.

Ο στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής είχε «προωθήσει συνωμοσίες προς το ισραηλινό έδαφος» και «εξουδετερώθηκε», ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

07:52 Επιβεβαιώνονται οι επτά νεκροί στον Λίβανο

Επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες αναφορές, αξιωματούχος της λιβανέζικης πολιτικής και ένοπλης ομάδας al-Jamaa al-Islamiya δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο έκτακτης ανάγκης στην περιοχή al-Habbariyeh του νότιου Λιβάνου.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι «επτά διασώστες» σκοτώθηκαν στο χτύπημα, το οποίο η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών χαρακτήρισε «ειδεχθές έγκλημα».

07:38 Οργάνωση προσκείμενη στη Χαμάς λέει πως επιδρομή του Ισραήλ σκότωσε 7 ανθρώπους στον νότιο Λίβανο

Λιβανική οργάνωση που έχει δεσμούς με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο επτά ανθρώπων σε νυχτερινό αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Στέλεχος της οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια («Συνέλευση του Ισλάμ») δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως «επτά διασώστες» σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε κέντρο άμεσης βοήθειας στη Χαμπαρίγια, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στα λιβανικά σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό και τον απολογισμό.

Χθες, ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κοντά σε δυο κοινότητες στον Λίβανο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη του κινήματος Χεζμπολά, ανακοίνωσε το ίδιο μέσω Telegram. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε πως διεξήγαγε πλήγματα από αέρος.

07:24 Επιχείρηση του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν χθες βράδυ το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και αυτόπτες μάρτυρες.

Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην περιοχή από το πρωί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν για πυρά.

«Ο στρατός (του Ισραήλ) πολιορκεί το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις γύρω από αυτό στο πλαίσιο προετοιμασίας για «επίθεση εναντίον του υγειονομικού, του τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού και των χιλιάδων εκτοπισμένων που είναι ακόμη παρόντες στο εσωτερικό».

Είχαν ήδη αναφερθεί κινήσεις αρμάτων μάχης γύρω από το συγκρότημα την Κυριακή από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε.

07:06 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη θέση του Νετανιάχου πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έβλαψε τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε χθες Τρίτη τη θέση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έβλαψε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αντέτεινε πως το σχόλιο αυτό των υπηρεσιών του γραφείου του κ. Νετανιάχου είναι «ανακριβές από σχεδόν κάθε άποψη και άδικο για τους ομήρους και τις οικογένειές τους».

Αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Χαμάς της τελευταίας πρότασης που βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίλερ τόνισε στους διαπιστευμένους συντάκτες ότι «η απάντηση αυτή προετοιμάστηκε πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι κατόπιν», συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται δημόσια η απάντηση της Χαμάς είναι λάθος.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024