Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Οργή και απογοήτευση μετά την ανατροπή της καταδίκης του - «Προς όλα τα θύματα... λυπάμαι πολύ»

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Οργή και απογοήτευση μετά την ανατροπή της καταδίκης του – «Προς όλα τα θύματα… λυπάμαι πολύ»

Ο πρώην αμερικανός παραγωγός κρίθηκε ένοχος το 2020 για τον βιασμό και την επίθεση σε δύο γυναίκες και εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης

Οργή και απογοήτευση έχει προκαλέσει η είδηση της ανατροπής της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για σεξουαλικά εγκλήματα, από το Εφετείο της Νέας Υόρκης, εχθές Πέμπτη (25/4).

Ο πρώην ισχυρός άντρας του αμερικανικού κινηματογράφου κρίθηκε ένοχος το 2020 για βιασμό και επίθεση σε δύο γυναίκες και εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Εκπρόσωποι αλλά και τα ίδια τα θύματα έκαναν λόγο για μια απόφαση «άδικη» και την χαρακτήρισαν ως «άλμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου». Από την άλλη οι δικηγόροι του 72χρονου πρώην παραγωγού έκαναν λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για την Αμερική».

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη, αναφέροντας ότι ο αρχικός δικαστής της δίκης έκανε «εξωφρενικά λάθη» επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν μάρτυρες των οποίων οι ισχυρισμοί δεν σχετίζονταν με τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η απόφαση είναι «άλμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου»

Ο δικηγόρος του Γουαϊνστάιν, Άρθουρ Αϊντάλα επαίνεσε την απόφαση και δήλωσε ότι ο πελάτης του «δικάστηκε με βάση τον χαρακτήρα του και όχι τα στοιχεία», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη. Επιπλέον δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απροσδόκητη και ότι ο πελάτης του ήταν «πολύ ευγνώμων».

«Έτσι είναι να είσαι γυναίκα στην Αμερική…»

Τα θύματα του πρώην παραγωγού αντέδρασαν —όπως ήταν αναμενόμενο— με οργή στην παραπάνω εξέλιξη της υπόθεσης, με την ηθοποιό Ashley Judd, η οποία είναι η πρώτη καταγγέλλουσα να δηλώνει στους New York Times ότι η απόφαση είναι «άδικη για τις επιζώσες».

«Έτσι είναι να είσαι γυναίκα στην Αμερική, να ζεις με το ανδρικό δικαίωμα στο σώμα μας», δήλωσε αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Lindsay Goldbrum, η οποία εκπροσώπησε έξι καταγγέλλουσες, χαρακτήρισε την απόφαση ως «άλμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικά θύματα σεξουαλικής επίθεσης από το να καταγγείλουν την υπόθεση.

«Σε όλα τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης που υπέστησαν εκ νέου τραυματισμό από τη σημερινή απόφαση, λυπάμαι πολύ», δήλωσε στο NBC News.

Ανάμεσα στις πελάτισσες της Goldbrum περιλαμβάνεται η Ταράλε Γουόλφ, η οποία κατέθεσε ότι ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ τη βίασε το 2005.

Ο Γουαϊνστάιν δικαιούται πλέον νέα δίκη στη Νέα Υόρκη, την οποία η νομική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει, σύμφωνα με τον Independent.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επανεξετάσουμε αυτή την υπόθεση…»

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει εκ νέου δίωξη κατά του Γουαϊνστάιν, πράγμα που σημαίνει ότι τα φερόμενα θύματα ενδεχομένως θα αναγκαστούν να ξαναδιηγηθούν τις ιστορίες τους στο εδώλιο.

Περισσότερες από 100 γυναίκες στο Χόλιγουντ καταφέρθηκαν εναντίον του, μεταξύ των οποίων η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Αντζελίνα Τζολί

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επανεξετάσουμε αυτή την υπόθεση και παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα στον Independent.

Η απόφαση του εφετείου δεν σημαίνει ότι ο πρώην παραγωγός θα αφεθεί ελεύθερος. Καταδικάστηκε επίσης για βιασμό στην Καλιφόρνια πριν από δύο χρόνια και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Ωστόσο δεν θα εκδοθεί άμεσα στην Καλιφόρνια. Ο Γουαϊνστάιν θα μεταφερθεί σε διαφορετική εγκατάσταση, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε την Πέμπτη στον Independent η εκπρόσωπός του Τζούντα Ένγκελμαγιερ. Εκεί, θα περιμένει να μάθει αν ο εισαγγελέας προτίθεται να επανεξετάσει την υπόθεση. Εάν ο εισαγγελέας αποφασίσει να μην προχωρήσει, τότε θα εκδοθεί στην Καλιφόρνια.

Στη δίκη του 2020, ο Γουαϊνστάιν καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση κατά της πρώην βοηθού παραγωγής Μίμι Χέιλι, πρώην Χέιλι, το 2006 και για βιασμό της πρώην επίδοξης ηθοποιού Τζέσικα Μαν το 2013.

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

Αρκετές γυναίκες, οι οποίες δεν συμμετείχαν στις επίσημες κατηγορίες, κατέθεσαν εναντίον του. Μεταξύ των μαρτύρων ήταν η ηθοποιός και μοντέλο Tarale Wulff, η οποία είπε ότι τη βίασε το 2005, η ηθοποιός και παραγωγός Dawn Dunning, η οποία είπε ότι έβαλε το χέρι του στη φούστα της το 2004 και η Lauren Young, η οποία είπε ότι ο πρώην παραγωγός αυνανίστηκε μπροστά της και την χούφτωσε το 2013.

Περισσότερες από 100 γυναίκες στο Χόλιγουντ καταφέρθηκαν εναντίον του, μεταξύ των οποίων η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί και η Ούμα Θέρμαν.

Ο Γουαϊνστάιν ήταν κάποτε ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους και ισχυρούς παραγωγούς του Χόλιγουντ, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά από βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες. Αλλά πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα, ήταν μια διαφορετική ιστορία. Περισσότερες από 80 γυναίκες τον κατηγόρησαν για κακοποίηση. Ακόμη και με την ανατροπή της καταδίκης του στη Νέα Υόρκη, παραμένει καταδικασμένος για βιασμό στην Καλιφόρνια.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν το κίνημα #MeToo το 2017, το οποίο είδε γυναίκες από όλες τις γωνιές της κοινωνίας να βγαίνουν μπροστά για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γουαϊνστάιν είχαν ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του το 2020 στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι «κρίθηκε, όχι για τη συμπεριφορά για την οποία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά για άσχετους, επιζήμιους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για προηγούμενες κακές πράξεις».

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024