Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σιωπηρή εκεχειρία με τις Ιρακινές οργανώσεις - Εκκένωσαν στρατόπεδο στο Ιράκ οι Αμερικανοί

ΗΠΑ: Σιωπηρή εκεχειρία με τις Ιρακινές οργανώσεις – Εκκένωσαν στρατόπεδο στο Ιράκ οι Αμερικανοί

Χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση οι ΗΠΑ φέρονται να μεταφέρουν προσωπικό και εξοπλισμό από το Ιράκ στη Συρία. Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» κλείνει 2 εβδομάδες χωρίς χτυπήματα.

Ανώνυμη ιρακινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση μετεγκατάστασης των δυνάμεών του από την αεροπορική βάση Ain al-Asad της επαρχίας Al Anbar του Ιράκ, στη βάση Al-Tanf στην επαρχία Homs της Συρίας.

Πηγή ασφαλείας στο Αλ Άνμπαρ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από την αεροπορική βάση Ain al-Asad στη βάση Al-Tanf στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Almaalomah. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αεροπλάνα για τη μετακίνηση των δυνάμεων και του εξοπλισμού, προσθέτοντας ότι τα αεροπλάνα πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τις δυτικές περιοχές του Ιράκ.

Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε σε περίοδο δοκιμαστικής εκεχειρίας των ΗΠΑ με τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ, με αντάλλαγμα την σταδιακή αποχώρηση μέχρι το τέλος του 2024

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλέστηκε επίσης έναν Ιρακινό νομοθέτη που δήλωσε ότι όλες οι ισχυρές πολιτικές παρατάξεις της χώρας έχουν συναίνεση για την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο νομοθέτης υπογράμμισε ότι ο λαός θα γίνει μάρτυρας της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Mouin AlKazmi, ηγετικό μέλος της οργάνωσης Badr, υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν χρειάζεται τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και ότι η αποχώρησή τους σημαίνει σεβασμό στην κυριαρχία της αραβικής χώρας.

H ακήρυχτη ανακωχή του Ιράκ

Κύκλοι προσκείμενοι στις παρατάξεις υποστήριξαν ότι η ηρεμία επικράτησε μετά την επίσκεψη του διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds, Esmail Qaani, στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα. Άλλες καλά πληροφορημένες πηγές τόνισαν, ωστόσο, ότι η ηρεμία πρέπει να πιστωθεί στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους κορυφαίους σιίτες ηγέτες του φιλοϊρανικού πλαισίου συντονισμού.

Οι πηγές που βρίσκονται κοντά στις φατρίες και την Τεχεράνη συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για την αποκατάσταση της ηρεμίας επιτεύχθηκε αφού η Kataib Hezbollah, μία από τις πιο εξέχουσες φιλοϊρανικές φατρίες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ και τη Συρία. Άλλες πολιτικές πηγές διέψευσαν τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας ότι αν η ηρεμία είχε κανονιστεί από τον Qaani, θα είχαν εμπλακεί οι παρατάξεις Nujaba και Kataib Sayyid al-Shuhada, οι οποίες και οι δύο είχαν απορρίψει ανοιχτά την εκεχειρία που κήρυξε η Kataib Hezbollah.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Qaani πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου ενημέρωσε τις φατρίες για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης ώστε να αποφευχθούν περισσότερα αμερικανικά αντίποινα που θα μπορούσαν να «στοχεύσουν τους ηγέτες τους ή τις κύριες υποδομές τους ή ακόμη και να επιδιώξουν άμεση εκδίκηση κατά του Ιράν». Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε σε περίοδο δοκιμαστικής εκεχειρίας των ΗΠΑ με τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ, με αντάλλαγμα την σταδιακή αποχώρηση μέχρι το τέλος του 2024.

Πηγές IRNA, Asharq Al-Awsat

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024