Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: Η κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα

Ιράκ: Η κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα

Η Κυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε δια στόματος του πρωθυπουργού της στην συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό πως η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία’ αλ-Σουντάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο αλ-Σουντάνι έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός αλ-Σουντάνι ευχαρίστησε τον Πέδρο Σάντσεθ για την βοήθεια ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ο αλ-Σουντάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σάντσεθ, συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχει η Ισπανία. «Εκτιμούμε τον ρόλο του συνασπισμού στην υποστήριξη των προσπαθειών του Ιράκ να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Αλ-Σουντάνι.

«Η ιρακινή κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού».

Οι διμερείς σχέσεις Ιράκ και Ισπανίας που ανθίζουν και η αναφορά της αποχώρησης του συνασπισμού των ΗΠΑ

«Η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης της σχέσης με τον διεθνή συνασπισμό υπό το πρίσμα της παρουσίας ικανών ιρακινών δυνάμεων», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η ιρακινή κυβέρνηση κινείται προς τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβούλους ασφαλείας που υποστηρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας στους τομείς της εκπαίδευσης, των συμβουλών και της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο αλ-Σουντάνι επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού έγινε εν μέσω δύσκολων συνθηκών που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, με σημαντικές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτίμησε τον ρόλο και τη «θαρραλέα στάση της Ισπανίας στην καταδίκη αυτών των επιθέσεων».

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να αναπτύξει τις σχέσεις με το Ιράκ, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, της άμυνας, της εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Ιρακινό πρόεδρο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της Προεδρίας.

Η Ισπανία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στον αγώνα τους κατά της ομάδας του ΙΚ.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024