Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κωνσταντινούπολη: Ωμή βία της αστυνομίας σε Τούρκους που διαδήλωναν κατά του Ισραήλ

Κωνσταντινούπολη: Ωμή βία της αστυνομίας σε Τούρκους που διαδήλωναν κατά του Ισραήλ

Διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει κατά των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Η διαδήλωση, που διοργάνωσε το Thousand Youth for Palestine στην οδό Istiklal της Κωνσταντινούπολης, είχε στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε λόγω της επέμβασης της αστυνομίας.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν τη δράση της αστυνομίας, δείχνοντας αστυνομικούς να χρησιμοποιούν αδικαιολόγητη βία

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η συμπεριφορά της αστυνομίας έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι εικόνες έχουν προκαλέσει οργή τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας εκκλήσεις για διεξοδική έρευνα για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Το περιστατικό προκάλεσε άμεση καταδίκη από διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Ο Yunus Emre και ο Ali Gökçek, βουλευτές του CHP που στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάσταση, ανέφεραν ότι από τα 43 άτομα που κρατήθηκαν, τα 38 αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή της έρευνας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι η κίνηση της αστυνομίας «είναι ξεκάθαρα ενάντια στην ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και το σύνταγμα. Οι νέοι που βρίσκονται υπό κράτηση πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι».

Οι ισραηλινές εισαγωγές αυξήθηκαν μετά τις επιθέσεις στη Γάζα που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 τον Νοέμβριο. Η τουρκική κυβέρνηση υπήρξε από τους πιο ένθερμους επικριτές των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και οι φιλοκυβερνητικές οργανώσεις έχουν συχνά καλέσει τους Τούρκους πολίτες σε μποϊκοτάζ.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024