Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα της ΕΕ για τη (ρωσική) παραπληροφόρηση σε Facebook και Instagram

Έρευνα της ΕΕ για τη (ρωσική) παραπληροφόρηση σε Facebook και Instagram

Η ΕΕ φωτογραφίζει τη Ρωσία, αν και δεν την κατονομάζει.

Έρευνα στο Facebook αλλά και το Instagram της Meta ξεκινούν οι Βρυξέλλες, εξαιτίας ανησυχιών ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, οι ρυθμιστικές αρχές υποψιάζονται ότι η στάση της Meta δεν αρκεί για να σταματήσει την ευρεία διάδοση πολιτικής παραπληροφόρησης που κινδυνεύει να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες της Meta χειρίζονται τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Η Επιτροπή, ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεχωρίσει στη δήλωσή της τη Ρωσία και θα κάνει μόνο αναφορά στη χειραγώγηση πληροφοριών από ξένους παράγοντες.

Η έρευνα θα αξιολογήσει εάν ο τρόπος με τον οποίο το Facebook και το Instagram τοποθετούν πολιτικό περιεχόμενο στους ιστότοπούς τους συμμορφώνεται με τη νομοθεσία

Αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται επίσης ότι ο μηχανισμός της εταιρείας που επιτρέπει στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο δεν είναι εύκολα προσβάσιμος ή αρκετά φιλικός προς τον χρήστη ώστε να συμμορφώνεται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ, τη νομοθεσία ορόσημο του μπλοκ που έχει σχεδιαστεί για την αστυνόμευση περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, περιλαμβάνει μέτρα για να αναγκάσει τις πλατφόρμες να αποκαλύψουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας. Εάν η ΕΕ διαπιστώσει ότι η Meta παραβιάζει τον Νόμο, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 6 τοις εκατό του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Στο στόχαστρο οι Big Tech

Όπως επισημαίνουν οι FT, η κίνηση αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη ρυθμιστική δράση που έλαβε η επιτροπή εναντίον ομάδων Big Tech, καθώς αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των κρατών μελών ότι η Ρωσία πιέζει την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπονομεύσει τη δημοκρατία ενόψει των πανευρωπαϊκών εκλογών στις αρχές Ιουνίου.

Η Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει την έρευνα με βάση μια έκθεση που έστειλε η Meta τον Σεπτέμβριο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους κινδύνους παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα της, καθώς και την αξιολόγηση της ίδιας της ΕΕ.

Η έρευνα θα αξιολογήσει εάν ο τρόπος με τον οποίο το Facebook και το Instagram τοποθετούν πολιτικό περιεχόμενο στους ιστότοπούς τους συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν εάν η Meta απέτυχε να μειώσει τους κινδύνους καθώς προσπαθεί να διακόψει τη λειτουργία του CrowdTangle, ενός εργαλείου που δείχνει στους εκδότες πώς διαδίδεται το περιεχόμενο στον ιστότοπο και να σκιαγραφήσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο η Meta παρακολουθεί την παραπληροφόρηση για να βοηθήσει τους ελεγκτές και τους δημοσιογράφους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, η επιτροπή αναμένεται να δώσει στην Meta πέντε εργάσιμες ημέρες για να πει τι θα κάνει για να μετριάσει την κατάσταση ή να απειλήσει την ομάδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μέτρα στο πλαίσιο του DSA.

Δεν υπάρχει καθορισμένη προθεσμία για το τέλος της έρευνας και θα εξαρτηθεί από την προθυμία του Meta να συνεργαστεί, αναμένεται να πει η ΕΕ.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Ουρές και στη Σάμο για τις Κάρτες Μέλους και Φιλάθλου (pics)

Ανάρπαστες έγιναν και στη Σάμο οι Κάρτες Μέλους και Φιλάθλου του Ολυμπιακού από τους οπαδούς της ομάδας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024