Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει την εισβολή μας στη Ράφα»

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει την εισβολή μας στη Ράφα»

Live οι εξελίξεις στο in - «Οι απειλές Νετανιάχου για τη Ράφα εγείρουν ερωτήματα για τον στόχο των διαπραγματεύσεων» λέει η Χαμάς καθώς η οργάνωση ζητεί ξεκάθαρα κατάπαυση πυρός

Επιμένει ο Νετανιάχου στο σχέδιο για τη Ράφα, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν την αντίθεση τους για την εισβολή στο μέρος όπου έχουν καταφύγει 1,4 εκατ. άμαχοι στο νότιο άκρο της Γάζας.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στον Τύπο στην οποία αναφέρει ότι μελετά την πρόταση που επιτεύχθηκε στο Κάιρο, παρά τις ανησυχίες ότι η θέση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις «παραμένει πεισματική».

Όμως αξιωματούχος της οργάνωσης ανέφερε στο AJ ότι ο δηλώσεις Νετανιάχου για καθορισμένη ημερομηνία εισβολής στη Ράφα «εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της επανάληψης των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή απόκοσμες είναι οι εικόνες από την κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν δεκάδες πτώματα από τα ερείπια μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:45 Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να αναγνωρίσει εντός εβδομάδων το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Δουβλίνο ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας Μίχαλ Μάρτιν.

Είπε πως πρόθεσή του είναι να υποβάλει στην κυβέρνηση επίσημη πρόταση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους όταν οι «ευρύτερες διεθνείς συζητήσεις» ολοκληρωθούν.

«Μην αμφιβάλλετε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα γίνει», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Μάρτιν δήλωσε εξάλλου στον ιρλανδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The Journal πως η επίσημη πρόταση θα υποβληθεί «εντός των προσεχών εβδομάδων».

05:30 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Τρίτη κατέστρεψαν εν πτήσει αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύτηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης προς τον Κόλπο του Αντεν, με στόχο «πιθανόν» το MV Yorktown, εμπορικό πλοίο υπό σημαία ΗΠΑ και ιδιοκτησίας αμερικανικής εταιρείας, το οποίο συνόδευαν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά USS Laboon (DDG 58) και USS Mason (DDG 87).

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», διαβεβαίωσε μέσω X το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

05:10 Μπάιντεν: «Λάθος» ο τρόπος που διεξάγονται οι επιχειρήσεις στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τον βρίσκει αντίθετο η πολιτική που ασκεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «λάθος», παροτρύνοντας την ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.

Χαρακτήρισε, επίσης, «εξωφρενικό» το γεγονός ότι οχηματοπομπή της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοί της, ανάμεσά τους Αμερικανοκαναδός (περισσότερα εδώ).

04:30 Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στο Ιράν

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που δέχθηκαν στην επαρχία Σιστάν Μπαλουτσιστάν του νοτιοανατολικού Ιράν, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον οχηματοπομπής που συνόδευε κατηγορούμενο για τη δολοφονία αστυνομικού τον περασμένο Μάρτιο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (σ.σ. δηλαδή «Στρατός της Δικαιοσύνης»), η οποία έχει τη βάση της στο Πακιστάν (περισσότερα εδώ).

03: 50 Μαροκινός καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή επέκρινε τους δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ

Ένας ακτιβιστής που επέκρινε την απόφαση του Μαρόκου να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Οι επικριτές κατήγγειλαν τη δίκη του Abdul Rahman Zankad ως την τελευταία προσπάθεια του Μαρόκου να στοχοποιήσει τους αντιπάλους των δεσμών της κυβέρνησης με το Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.

Το δικαστήριο έκρινε τον Zankad ένοχο για προσβολή συνταγματικού θεσμού και διέγερση/υποκίνηση σε βία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν βγει στους δρόμους του Μαρόκο τον τελευταίο καιρό για να καταγγείλουν το Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.

03:35 Οργή και ελπίδα στη Γάζα καθώς οι Παλαιστίνιοι περιμένουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, στη Γάζα μαίνεται η οργή για τη διεθνή αντίδραση που επέτρεψε τη συνέχιση του πολέμου, καθώς οι Παλαιστίνιοι παλεύουν με τον κίνδυνο των ισραηλινών βομβών, την πείνα και τα ψυχολογικά σημάδια και των δύο.

Η ελπίδα παραμένει, όσο μικρή κι αν είναι, ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά ο θυμός είναι ισχυρότερος. Το Al Jazeera έκανε ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ στο πεδίο.

03:15 Γκάφα, γκρέμισε 20 χρόνια προστασίας της ταυτότητας του αρχιτέκτονα του Ισραηλινού προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης

Κορυφαίος επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρνει σε δύσκολη θέση τις IDF, αποκαλύπτοντας κατά λάθος την ταυτότητά του. Ο διοικητής της ισραηλινής Μονάδας 8200 αποκάλυψε κατά λάθος την ταυτότητά του και έκανε… λιγότερο μυστικές τις ισραηλινές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Yossi Sariel αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο επικεφαλής της εξειδικευμένης και διαβαθμισμένης μονάδας στρατιωτικών πληροφοριών, αφού η ταυτότητά του φυλασσόταν στενά για να κρατηθεί μυστική για δύο δεκαετίες. Σε ένα «ντροπιαστικό κενό ασφαλείας» ο Sariel, γνωστός προηγουμένως ως ταξίαρχος Y, δημοσίευσε ένα βιβλίο στο Amazon, αφήνοντας ένα ψηφιακό ίχνος στον ιδιωτικό λογαριασμό του στο Google που δημιουργήθηκε στο όνομά του, μαζί με το μοναδικό του αναγνωριστικό και συνδέσμους στους χάρτες και τα προφίλ ημερολογίου του λογαριασμού, ανέφερε ο Guardian.

Η Μονάδα 8200 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, γνωστή για την εμπειρογνωμοσύνη της σε θέματα πληροφοριών σήματος (SIGINT) και αποκρυπτογράφησης κωδικών, αντικατασκοπείας, κυβερνοπολέμου, στρατιωτικών πληροφοριών και επιτήρησης, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ισραηλινή ασφάλεια και είναι συγκρίσιμη με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ιραηλινός στρατός καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση της μυστικότητας των κορυφαίων διοικητών σε εξειδικευμένες μονάδες. Έτσι, η πρόσφατη αποκάλυψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα για τις προσπάθειες αυτές και τις ευρύτερες επιχειρήσεις της ισραηλινής κοινότητας πληροφοριών σε βάθος χρόνου.

02:53 Απαιτούνται να εισέρχονται στη Γάζα 300 φορτηγά ημερησίως για να αντιμετωπιστεί ο λιμός – Μόλις 9 αυτοκινητοπομπές έχουν περάσει

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 300 φορτηγά για να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα και να διανέμουν τρόφιμα για να καλύψουν μόνο τις βασικές ανάγκες πείνας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, ωστόσο, δήλωσε ότι έχει καταφέρει να μεταφέρει μόνο εννέα αυτοκινητοπομπές στη βόρεια Γάζα από την αρχή του έτους.

Η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση της Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) δημοσίευσε έκθεση τον Μάρτιο, προειδοποιώντας ότι επίκειται λιμός στη βόρεια Γάζα, όπου το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει καταστροφικά επίπεδα πείνας.

Το σύνολο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα δεν έχει αρκετή τροφή για να φάει, με το μισό πληθυσμό να βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας και ο λιμός προβλέπεται να φτάσει στο βόρειο τμήμα «οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου 2024», ανέφερε η IPC.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε αργότερα ότι πρόκειται για τον «υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα που έχει καταγραφεί ποτέ… οπουδήποτε και οποτεδήποτε», από την IPC.

02:33 Πιέσεις έως κυρώσεις στο Ισραήλ ζητά ο Γάλλος ΥΠΕΞ ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών υπογράμμισε την Τρίτη την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις, και ίσως κυρώσεις, στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξουν τα περάσματα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα πρέπει να υπάρξουν μέσα πίεσης και πολλαπλά μέτρα μέχρι και κυρώσεις προκειμένου να βοηθηθεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σημεία ελέγχου, πρόσθεσε ο Στεφάν Σεζουρν σε δήλωσή του.

Η Γαλλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στους ισραηλινούς εποίκους που διαπράττουν βίαιες πράξεις στη Δυτική Όχθη, είπε, καθώς το Παρίσι, αν χρειαστεί, θα συνεχίσει να πιέζει για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

02:08 Ο κόσμος έχασε την «ηθική του πυξίδα» για τη Γάζα, λέει η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΟΗΕ

Η διεθνής κοινότητα έχει χάσει την «ηθική πυξίδα» της σχετικά με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, λέει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αμίνα Μοχάμεντ.

«Για μένα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουμε χάσει την ηθική μας πυξίδα για τη Γάζα, ως ανθρωπότητα, ως διεθνής κοινότητα», λέει η Μοχάμεντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό γρήγορα – έχουμε αργήσει», προσθέτει. «Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους, που ζουν ακρωτηριασμένα. Υπάρχουν εκατοντάδες που περιμένουμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όμηροι».

01:57 «Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κινδυνεύει. Περισσότεροι άνθρωποι θα πουν ότι πρέπει να περικοπεί»

Έξι μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, η σταθερή υποστήριξη που παρείχε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Μετά το θάνατο επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας, τη σύγκρουση για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και την αποτυχία του Ισραήλ να δώσει ένα όραμα για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα, υπήρξε μια «κατακόρυφη πτώση» στο κύρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στο Κογκρέσο, λέει ο ανταποκριτής της Haaretz στην Ουάσινγκτον Ben Samuels στην Allison Kaplan Sommer, παρουσιάστρια του Haaretz Podcast.

01:35 Οι οικογένειες των Αμερικανών ομήρων στη Γάζα συναντούν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις

Οι συγγενείς των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συναντήθηκαν την Τρίτη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, σε μια «πολύ παραγωγική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ -ο γιος της οποίας, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, είναι μεταξύ των ομήρων.

Οι οικογένειες εξέφρασαν τόσο την «εκτίμησή τους για τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους όσο και την απογοήτευσή τους που – μετά από έξι μήνες – δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για να φέρουν όλους τους αγαπημένους τους στην πατρίδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τις οικογένειες, «η Χάρις τόνισε ότι η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν και ενημέρωσε για την κατάσταση των αμερικανικών προσπαθειών».

01:20 Ο ΟΗΕ διαψεύδει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι επιτρέπει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα

Ο  Γενς Λάερκε εκπρόσωπος του OCHA αμφισβήτησε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι επιτρέπει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα:

Επισήμανε ότι τα φορτηγά που ελέγχονται από το ισραηλινό κυβερνητικό γραφείο που συντονίζει την είσοδο της βοήθειας ήταν «συνήθως μόνο μισογεμάτα. Αυτή είναι μια απαίτηση που έχουν θέσει σε εφαρμογή για λόγους ελέγχου».
Τα φορτηγά στη συνέχεια επαναφορτώνονται, γεμίζοντάς τα πλήρως, πριν μετακινηθούν προς τις αποθήκες. «Ήδη εκεί, οι αριθμοί δεν θα ταυτιστούν ποτέ», δήλωσε ο Laerke.
Είπε επίσης ότι «η μέτρηση από μέρα σε μέρα και η σύγκριση δεν έχει νόημα, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις καθυστερήσεις που συμβαίνουν στη διάβαση και την περαιτέρω μετακίνηση στις αποθήκε».
Επισήμανε τις καθυστερήσεις που συνδέονται με το ωράριο λειτουργίας των σημείων διέλευσης και το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει απαγορεύσει στους Αιγύπτιους οδηγούς και τα φορτηγά να βρίσκονται στην ίδια περιοχή την ίδια στιγμή με τους Παλαιστίνιους οδηγούς και τα φορτηγά.« Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομαλή παράδοση».
Ενώ το Ισραήλ διαμαρτύρεται για τη διανομή του ΟΗΕ, «οι μισές από τις αυτοκινητοπομπές που προσπαθούσαμε να στείλουμε στο βορρά με τρόφιμα τον (Μάρτιο) απορρίφθηκαν από τις ίδιες ισραηλινές αρχές».

01:00 Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι λέει ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η ομάδα του εργάζεται νυχθημερόν για να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων στη Γάζα.«Συνεργαζόμαστε στενά με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ», δήλωσε.

«Έχουμε μια προσφορά στο τραπέζι προς τη Χαμάς που είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η Χαμάς θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε αυτό και να πετύχει μια κατάπαυση του πυρός που θα ωφελούσε τους ανθρώπους σε όλη τη Γάζα».

«Έχει την ευκαιρία τώρα να συμφωνήσει με την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός και για τους ομήρους. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς. Ο κόσμος παρακολουθεί για να δει τι θα κάνει».

00:35 Σχέδιο Β θέλουν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Βρετανίας «εάν αποτύχουν οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός»

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ανθρωπιστικές επιλογές για την περίπτωση «σύγκρουσης» στη Ράφα.

Ακολουθούν μερικά ακόμη βασικά πράγματα που είπε:

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σκεφτεί ένα «σχέδιο Β» εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και τι μπορούν να κάνουν οι ανθρωπιστικές και άλλες οργανώσεις για να διασφαλίσουν ότι εάν υπάρξει επίθεση στη Ράφα, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επιτύχουν ασφάλεια και να πάρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ο Κάμερον απαρίθμησε τις προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την αντιμετώπιση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα: «Υποστηρίζουμε τους ομήρους και τις οικογένειές τους. Προσπαθούμε σκληρά να φέρουμε βοήθεια στη Γάζα. Είναι το σωστό. Υποστηρίζουμε το Ισραήλ στο νόμιμο δικαίωμά του για αυτοάμυνα για την αντιμετώπιση της απειλής της Χαμάς». «Θέλουμε να βλέπουμε 500 φορτηγά (με ανθρωπιστική βοήθεια) την ημέρα. Θέλουμε να δούμε το νερό να ανοίγει ξανά. Θέλουμε να δούμε το Ασντόντ και ένα βόρειο σημείο διέλευσης ανοιχτό».

«Πρέπει να δούμε αυτή την αποσυμφωνία. Η παροχή βοήθειας στη Γάζα δεν είναι αρκετή».

00:19 Τα πλάνα της Ερυθράς Ημισελήνου δείχνουν την καταστροφή του νοσοκομείου al-Amal

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δείχνει σωρούς από μπάζα και τα απομεινάρια των κτιρίων του νοσοκομείου.

«Η εσκεμμένη καταστροφή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινοί στρατιώτες κατοχής στο εσωτερικό του νοσοκομείου PRCS al-Amal στο Χαν Γιουνίς είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές, καθιστώντας το νοσοκομείο ανίκανο να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς και τραυματίες», δήλωσε η οργάνωση.

«Μετά την εισβολή τους, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν βία, πυροβολισμούς και βόμβες καπνού για να εξαναγκάσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα να εκκενώσουν το νοσοκομείο».

00:02 Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury εκφράζει την ανησυχία του για την Παλαιστίνια που συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Justin Welby δήλωσε «σοκαρισμένος και βαθιά ανήσυχος» από την είδηση ότι η Layan Nasir, μια 23χρονη Παλαιστίνια χριστιανή, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι η οικογένειά της δεν έχει ενημερωθεί για το πού βρίσκεται.

«Μαζί με τους Παλαιστίνιους χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας, προσεύχομαι για τη Layan και την οικογένειά της – και για το εκκλησίασμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Παρακαλώ προσευχηθείτε για την ασφάλεια της Layan και την ταχεία απελευθέρωσή της», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Η Νασίρ, μέλος της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Μπιρζάιτ, συνελήφθη από ισραηλινά στρατεύματα το Σάββατο. Η οικογένειά της δήλωσε ότι δεν τους δόθηκε λόγος για την κράτησή της ούτε τους είπαν πού κρατείται.

23:52 Η Διεθνής Αμνηστία απαντά στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Ο Κρίστιαν Μπένεντικτ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε ότι είναι «προβλέψιμο ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για το Ηνωμένο Βασίλειο να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, ακόμη και αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα».

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από βρετανικές εταιρείες.

«Ο υπουργός Εξωτερικών όφειλε να πει στους ομολόγους του στην αμερικανική κυβέρνηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναστείλει αμέσως τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξαρτημάτων για τα αμερικανικής κατασκευής βομβαρδιστικά F-35, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα με τόσο φρικτές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπένεντικτ.

«Αυτή ήταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία από τον Ντέιβιντ Κάμερον να απομακρυνθεί ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου από την τρέχουσα συνενοχή τους στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, το απαρτχάιντ και την πιθανή γενοκτονία».

23:35 Το Ισραήλ λέει ότι χτύπησε στρατιωτικό φυλάκιο της Συρίας που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ

Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν πλήγμα εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, η οποία αναγνωρίστηκε ότι χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι IDF λένε ότι έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι πράκτορες της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσαν τη θέση του συριακού στρατού.

«Οι IDF θεωρούν το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο έδαφός του και δεν θα επιτρέψουν καμία απόπειρα ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εδραίωση της Χεζμπολάχ στο συριακό μέτωπο», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

23:18 Οκτώ Σύροι που εργάζονταν με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στη Ντέιρ Εζόρ

Οκτώ Σύροι μαχητές που συνεργάζονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επίθεση με μαχαίρι εναντίον της θέσης τους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, αναφέρει μια παρατηρητής πολέμου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «άγνωστοι ένοπλοι» επιτέθηκαν στη θέση στη συριακή έρημο, στη δεύτερη θανατηφόρα επίθεση εναντίον φιλοϊρανών μαχητών μέσα σε δύο ημέρες στην περιοχή Mayadeen.

Οι οκτώ νεκροί μαχητές «εργάζονταν υπό τις διαταγές» των φρουρών του Ιράν και »σφαγιάστηκαν» χρησιμοποιώντας μαχαίρια, λέει ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο πηγών στη Συρία. Έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διόγκωση των αριθμών των νεκρών.

Ο έλεγχος της Ντέιρ Εζόρ είναι μοιρασμένος μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και των υποστηριζόμενων από το Ιράν συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους στα δυτικά, ενώ τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιούνται επίσης στην επαρχία.

Τη Δευτέρα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ένοπλοι σκότωσαν τρεις Σύρους που εργάζονταν επίσης με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής θέσης στα περίχωρα της πόλης Mayadeen. Η περιγραφή της είδησης ακούγεται ως επιχείρηση ειδικών δυνάμεων.

23:03 Ο ισραηλινό στρατός βομβαρδίζει δικό του drone που καταρρίφθηκε από τη Χεζμπολάχ για να μην πέσει στα χέρια τους

Οι IDF έπληξαν τα υπολείμματα του δικού τους μη επανδρωμένου αεροσκάφους Elbit Hermes 900 που καταρρίφθηκε από τη Χεζμπολάχ πάνω από το νότιο Λίβανο πριν από ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του, ο IDF αναφέρει ότι «η Πολεμική Αεροπορία έπληξε το αεροσκάφος νωρίτερα σήμερα και το κατέστρεψε». Η Χεζμπολάχ κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος με πύραυλο εδάφους-αέρος το Σάββατο.

Οι IDF απάντησαν πλήττοντας τοποθεσίες που ανήκουν στη μονάδα αεράμυνας της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Βορειοανατολικό Λίβανο στο Μπααλμπέκ.

22:47 Σμότριχ: Συνεχίζουμε να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ εμφανίζεται να κατακεραυνώνει την προσέγγιση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αναδιπλωθεί στις κόκκινες γραμμές του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Η Χαμάς είπε όχι», λέει ο ακροδεξιός υπουργός σε συνέδριο δημοτικών αρχόντων. «Συνεχίζουμε να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας ξανά και ξανά, στέλνοντας βελτιωμένες προσφορές», λέει.

Ο Σμότριχ λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να ελπίζει ότι η Χαμάς θα εκτιμήσει την ευελιξία του, «αλλά ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ εντοπίζει την αδυναμία».

Ο υπουργός οικονομικών λέει ότι «ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι είναι να επιστρέψει η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με πλήρη ισχύ. Να μπούμε στη Ράφα και να τερματίσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Χαμάς και να την παρέχουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε».

22:22 Τα ιρανικά αντίποινα δεν θα στοχεύσουν αμάχους, φέρεται να εκτιμά το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ιρανική απάντηση στο φερόμενο πλήγμα σε αποστολή στη Δαμασκό δεν θα έρθει πριν από τη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Fitr, η οποία λήγει στις 12 Απριλίου, όπως αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12. Το κανάλι 12 έχει πολύ καλή πληροφόρηση από τις IDF, οπότε δεν αποκλείεται.

Ο στρατός πιστεύει επίσης ότι μια επίθεση θα στοχεύσει στρατιωτικούς ή στρατηγικούς στόχους και όχι μη στρατιωτικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης που θα προέλθει από οποιονδήποτε από έναν αριθμό πληρεξουσίων ή από το ίδιο το Ιράν, καθώς και για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης με πολλαπλά σκέλη.

22:21 Η βρετανική αξιολόγηση διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μπορούν να συνεχιστούν

Μια αξιολόγηση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη δίωξη του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Λονδίνο μπορεί να συνεχίσει να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η τελευταία αξιολόγηση αφήνει αμετάβλητη τη θέση μας σχετικά με τις άδειες εξαγωγής. Αυτό συνάδει με τις συμβουλές που έχω λάβει εγώ και άλλοι υπουργοί. Όπως πάντα, θα διατηρήσουμε τη θέση υπό επανεξέταση», λέει ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες εκκλήσεις να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων την περασμένη εβδομάδα από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Το Ισραήλ παραμένει ένας ζωτικός εταίρος ασφαλείας για το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Κάμερον, λέγοντας παράλληλα ότι το Λονδίνο συνεχίζει να έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τα σχόλια του Κάμερον φαίνεται να είναι η τελευταία απόκρουση αυτών των αιτημάτων.

22:15 Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζητά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους κατόπιν αιτήματος του Σμότριτς

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει την προτεινόμενη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μετά από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, κατόπιν αιτήματος των ακροδεξιών υπουργών Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Πολιτικές πηγές επέκριναν την απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή, από φόβο ότι η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες θα σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία.

Το Κανάλι 13 News ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής της Shin Bet και της Mossad ζήτησαν επίσης από το γραφείο του πρωθυπουργού να μην διεξαχθεί η συζήτηση την παρούσα χρονική στιγμή, αλλά ο Νετανιάχου επέλεξε να επιτρέψει ούτως ή άλλως τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. «Δεν αναφερόμαστε σε συζητήσεις με πολιτικούς, ειδικά από τη στιγμή που δεν καθορίζουμε την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας», δήλωσαν οι επικεφαλής της Shin Bet και της Μοσάντ.

22:09 Ο Τζέικ Σάλιβαν πιέζει το Κατάρ για απάντηση της Χαμάς, λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει «αξιόπιστο» σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε ενημέρωση ότι μίλησε το πρωί της Τρίτης με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με τις συνομιλίες για την ομηρία και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι πίεσε το Κατάρ να λάβει απάντηση «το συντομότερο δυνατό».

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη δει ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα και τη φροντίδα των πολιτών». Σημείωσε ακόμη ότι ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «κάνει δημόσιες δηλώσεις, μας μιλάει επίσης κατ’ ιδίαν για πτυχές των επιχειρήσεων και τον τρόπο σκέψης τους σχετικά με τη Ράφα με σημαντικές λεπτομέρειες», προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για κάθε δημόσιο σχόλιό του».

21:52 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ λέει ότι η Ουάσινγκτον φέρει την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν θεωρεί την Ουάσινγκτον υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Ο Αμπντολαχιάν τόνισε ότι «το Ισραήλ θα τιμωρηθεί για τη στοχοποίηση του ιρανικού προξενείου και οι επόμενες ημέρες του θα είναι δύσκολες»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του Φαιζάλ, Αλ-Μικντάντ, στη Δαμασκό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι «η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ το πράσινο φως για να πραγματοποιήσει το χτύπημα στο προξενείο της Δαμασκού».

Πρόσθεσε ότι τα θύματα της επίθεσης στο προξενείο δεν ήταν μόνο Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που είχαν διπλωματικά διαβατήρια, αλλά και Σύροι πολίτες. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διευρύνει το πεδίο της μάχης λόγω της ήττας που δέχεται στη Γάζα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει ένα νέο κτίριο προξενείου στη Δαμασκό, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Tasnim.

21:40 Η Τουρκία προβαίνει σε πλαφόν σε ορισμένα εξαγώγιμα προϊόντα

Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς τη σιωνιστική εχθρική οντότητα από την ένατη Απριλίου.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu: «Οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς το Ισραήλ θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την παροχή επαρκούς και συνεχούς βοήθειας στους Παλαιστίνιους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η απόφαση για τον περιορισμό των εξαγωγών προς το Ισραήλ περιλαμβάνει 54 προϊόντα, μεταξύ των οποίων χάλυβας για κατασκευές, επίπεδος χάλυβας, μάρμαρο και κεραμικά.

21:32 Ο Σαγιέντ Νασράλα ξεκαθαρίζει τον ρόλο του Ιράν στη Συρία

Ο Σαγιέντ Νασράλα πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι «ο Ανώτατος Ηγέτης Ιμάμης Σαγίντ Αλί Χαμενεΐ έλαβε την απόφαση της στρατιωτικής απάντησης μετά τη σοβαρή φύση της ισραηλινής επίθεσης. Πρώτον, η επίθεση στόχευσε το ιρανικό προξενείο, το οποίο θεωρείται ιρανικό έδαφος, σύμφωνα με τους διεθνείς διπλωματικούς κανόνες», προσθέτοντας ότι η σιωνιστική επίθεση διεκδίκησε τον κορυφαίο στρατιωτικό σύμβουλο του Ιράν στη Συρία».

Ο Σαγιέντ Νασράλα επικαλέστηκε ισραηλινούς αναλυτές που χαρακτήρισαν την αεροπορική επιδρομή στο προξενείο ως μεγάλη ανοησία, προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μπορεί να έπεσαν στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι το Ιράν δεν θα απαντούσε».
«Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και όλος ο κόσμος έχουν υποχωρήσει στο γεγονός ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να απαντήσει στο σιωνιστικό έγκλημα και θα απαντήσει», δήλωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαγιέντ Νασράλα εξήγησε τη φύση του ιρανικού στρατιωτικού ρόλου στη Συρία, «επιβεβαιώνοντας ότι αναπτύσσονται μόνο σύμβουλοι για την εκτέλεση ορισμένων αποστολών και αρνούμενος την ανάπτυξη στρατευμάτων».

Πρόσθεσε ότι «οι στρατιωτικοί σύμβουλοι του IRGC στη Συρία ήταν πάντα στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που αποσκοπούσαν στην αποπομπή τους και την εξάλειψη του ρόλου τους στη χώρα αυτή».

21:10 Η Χεζμπολάχ αναφέρει από τα πιο επίσημα χείλη πως η επίθεση στη Δαμασκό ώθησε τον Μπάιντεν να οριοθετήσει τον Νετανιάχου

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα τόνισε τη Δευτέρα ότι η ισραηλινή ανοησία να πλήξει το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και να δολοφονήσει τον κορυφαίο στρατιωτικό σύμβουλο στρατηγό Μοχάμαντ Ρέντα Ζαχέντι και τους μάρτυρες συντρόφους του ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει ορισμένα όρια στην περιπέτεια του Νετανιάχου στη Γάζα.
Μιλώντας στην τελετή της Χεζμπολάχ που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Sayyed Al-Shuhada στο Dahiyeh της Βηρυτού προς τιμήν του μαρτυρικού Ιρανού στρατηγού μαζί με αρκετούς συντρόφους του, ο Sayyed Nasrallah υπενθύμισε την απόρριψη από τις ΗΠΑ της επέκτασης της εμπόλεμης ζώνης από τις 7 Οκτωβρίου.

20:54 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ επιτέθηκε στην Ασκελόν

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ασκελόν, στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της πόλης και σε έναν άλλο ζωτικό στόχο του οποίου η τοποθεσία δεν έχει αναφερθεί.

Σε άλλη ανακοίνωση, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκαν «σε δύο σιωνιστικές θέσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βάση Hatzerim στην Be’er Sheva και ένας ζωτικός στόχος στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο κατεχόμενο λιμάνι του Εϊλάτ και δημοσίευσαν ένα βίντεο με την εκτόξευση ενός πυραύλου αναχαίτισης εναντίον ενός εναέριου στόχου στο κατεχόμενο λιμάνι του Εϊλάτ.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι αναχαίτισε έναν εναέριο στόχο στη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη.

20:39 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δηλώνει ότι σκότωσε 10 ισραηλινούς στρατιώτες στην ενέδρα στο ανατολικό Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε ισραηλινούς στρατιώτες και τανκς στην περιοχή Αλ-Ζάνεχ στην ανατολική περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.
Ενημερωμένη πηγή από τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσε ότι «μόνο ένα μέρος της επιχείρησης έχει εμφανιστεί σε βίντεο και το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης δεν έχει αποτυπωθεί. Η πηγή δήλωσε ότι χρειάστηκαν 50 ημέρες για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι στρατιωτικές πληροφορίες που ελήφθησαν και η συνεχής παρακολούθηση των στρατευμάτων τους επέτρεψε να προβλέψουν την διαδρομή επιστροφής και τα οχήματα, οπότε η ενέδρα προετοιμάστηκε για να τους παγιδεύσει».

Στο βίντεο που είναι στη διάθεση του in, εμφανίζεται ένας νεκρός ισραηλινός στρατιώτης.

20:23 Ο δήμαρχος της πόλης Χάιφα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο δήμαρχος της Χάιφα παραθαλάσσιας πόλης με λιμάνι στη Μεσόγειο, εξέδωσε μια σημαντική προειδοποίηση προς τους ισραηλινούς εποίκους, προτρέποντας τους να προετοιμαστούν για τους επόμενους μήνες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Ο φόβος ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ και οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος συνεχίζουν να τονίζουν τις προκλήσεις που έρχονται, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Al-Ahed News.

Ο Γιόνα Γιαχάβ απευθύνθηκε άμεσα στους εποίκους, τονίζοντας την ανάγκη να είναι έτοιμοι για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Τους κάλεσε συγκεκριμένα να εξοπλίσουν τις αίθουσες έκτακτης ανάγκης και τα καταφύγιά τους με σταθερά τηλέφωνα για χρήση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, τα ασύρματα τηλέφωνα δεν θα είναι λειτουργικά κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσιμων καταστάσεων.

Ο συνταξιούχος ισραηλινός στρατηγός Νοάμ Τίμπον δήλωσε προηγουμένως ότι «η αποτρεπτική ισχύς του Τελ Αβίβ έχει διαβρωθεί και κανείς στη Μέση Ανατολή δεν φοβάται πλέον το Ισραήλ».

20:05 Η αποχώρηση από τη Χαν Γιουνίς ήταν για να ξεκουραστεί ο στρατός και να επιτρέψει στις μάχες στη Ράφα

Οι IDF δήλωσαν ότι η απόσυρση των στρατιωτών από το Χαν Γιουνίς στη Γάζα είχε σκοπό να επιτρέψει στα στρατεύματα να ξεκουραστούν και να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή μαχών στη Ράφα.

19:45 Τουλάχιστον 60 ώρες επιχειρήσεων στην πόλη Τζαγιούς

Για περισσότερες από 60 ώρες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας εισβολή στην πόλη Τζαγιούς, ανατολικά της Καλκίλγια, αναζητώντας τον εκτελεστή της επιχείρησης πυροβολισμών της αντίστασης κοντά στην πόλη Αζούν, πριν από δύο ημέρες.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια, προκαλώντας καταστροφές και ζημιές στις ιδιοκτησίες και κατέστρεψαν μέρος των υποδομών, όπως καταγγέλουν παλαιστίνιοι στην Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή επεκτάθηκε επίσης στην εισβολή σε σχολεία, τζαμιά και εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Φυλλάδια που απειλούν τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις δυνάμεις για πληροφορίες σχετικά με τον εκτελεστή έχουν διανεμηθεί από τις δυνάμεις εισβολής.

19:30 H Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για εκατοντάδες νεκρούς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και ομαδικούς τάφους

Η Χαμάς υποστηρίζει πως «συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας (σ.σ. που επιβεβαιωμένα επιχειρούν στο νοσοκομείο) ανέσυραν τα πτώματα εκατοντάδων μαρτύρων από το Συγκρότημα και τα περίχωρά του, οι οποίοι θάφτηκαν από την εγκληματική σιωνιστική κατοχή κάτω από μπάζα και σωρούς άμμου, σε μια προσπάθεια να κρύψει το έγκλημά της ενάντια στο νοσοκομείο και τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους».

Η οργάνωση κατηγορεί πως οι IDF διαπράττουν εκεί τις πιο αποτρόπαιες πρακτικές και να τα μετατρέπουν σε ομαδικούς τάφους που περιέχουν τα σώματα εκατοντάδων αθώων πολιτών που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ. Απαιτείται από τη διεθνή κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα να εργαστούν σκληρά για να καταδιώξουν και να καταστήσουν αυτή τη ναζιστική οντότητα υπεύθυνη για όλα τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις της.

19:15 Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και πολλές άλλες τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν μια γεωργική περιοχή στη γειτονιά Zuhoor της βόρειας Ράφα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα. Ετοιμάζονται για μια επικείμενη εισβολή αφού ο Νετανιάχου είπε ότι θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην περιοχή που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Ξεχωριστά, ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στο κέντρο της Γάζας.

19:05 Η Βρετανία συζητάει ένα plan b σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

Ο Ντέιβιντ Κάμερον λέει κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ανθρωπιστικές επιλογές για την περίπτωση μιας «σύγκρουσης» στη Ράφα.

18:35 «Κανένα στοιχείο» της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα: Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε ακρόαση στη Γερουσία.

«Δεν έχουμε στοιχεία για αυτό», είπε ο Όστιν στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον από το Αρκάνσας ρώτησε τον Όστιν: «Κατηγορείτε από αυτούς τους διαδηλωτές για γενοκτονία. Θα θέλατε να απαντήσετε σε αυτή την κατηγορία;»

18:10 «Μπάιντεν, μην εμπιστεύεσαι τον Νετανιάχου»

Ακτιβιστές της ισραηλινής οργάνωσης δικαιωμάτων Peace Now άνοιξαν ένα μεγάλο πανό με αυτές τις λέξεις μπροστά από το κτίριο της πρώην πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Η Peace Now είπε ότι είχε ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: «Δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος ο Νετανιάχου. Υποστηρίξτε την ειρήνη!»

«Η επόμενη μέρα του πολέμου είναι ήδη εδώ και μόνο μια συνολική περιφερειακή συμφωνία, βασισμένη σε μια λύση δύο κρατών, θα διασφαλίσει την ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και την περιοχή», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο X.

17:55 Οι υπηρεσίες αρωγής αμφισβητούν τον Ισραηλινό ισχυρισμό ότι η βοήθεια στη Γάζα κινείται πιο γρήγορα

Το Ισραήλ είπε ότι 419 φορτηγά – τα υψηλότερα από την έναρξη του πολέμου στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα – μπήκαν τη Δευτέρα, αλλά η Ερυθρά Ημισέληνος και τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν πολύ χαμηλότερα νούμερα, με τα τελευταία να λένε ότι πολλά οχήματα ήταν μόνο κατά το ήμισυ γεμάτα λόγω των ισραηλινών κανόνων επιθεώρησης.

Αξιωματούχοι της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι 350 φορτηγά πέρασαν από εκεί στη Γάζα τη Δευτέρα, ενώ η UNRWA είπε ότι εισήλθαν 223 φορτηγά, λιγότερα από τα μισά από τα 500 φορτηγά που λέει ότι απαιτούνται καθημερινά.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ OCHA, Jens Laerke, επεσήμανε επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς στην παράδοση βοήθειας εντός της ίδιας της Γάζας τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την άδεια για τις μισές νηοπομπές που προσπάθησε να στείλει στο βορρά τον Μάρτιο, με τις νηοπομπές βοήθειας του ΟΗΕ τρεις φορές πιο πιθανό να απορριφθούν από τιποτα αλλο.

17:30 Η Αυστραλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ δήλωσε ότι η Καμπέρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης, μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητά μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε ομιλία της το απόγευμα της Τρίτης, η Γουόνγκ υποστήριξε τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι η αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης, θα καθιστούσε τη λύση δύο κρατών μη αναστρέψιμη. Η Γουόνγκ είπε ότι η διεθνής κοινότητα συζητά το παλαιστινιακό κράτος «ως τρόπο οικοδόμησης δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών».

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει ο ατελείωτος κύκλος της βίας», είπε, μιλώντας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

17:15 Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πιέσει την ΕΕ να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος

Ο Πέδρο Σάντσες θα συναντήσει αρκετούς από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η ατζέντα του Σάντσες περιλαμβάνει συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, με επίκεντρο τη θέση της ΕΕ σχετικά με τον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλουμε να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Pilar Alegria.

16:08 «Καμιά δύναμη στον κόσμο» δεν μπορεί να σταματήσει την εισβολή στη Ράφα, λέει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επίτευξη του στόχου του να εξαλείψει όλες τις ταξιαρχίες της Χαμάς, μεταξύ άλλων και στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να το κάνουν, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει, αφού αυτός ο εχθρός, μετά από αυτό που έκανε, δεν θα το ξανακάνει ποτέ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς συνεχίζουν να επιχειρούν στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Οι επικριτές του σχεδίου επίθεσης του Νετανιάχου στη Ράφα προειδοποιούν ότι θα καταλήξει σε «καταστροφή» για τον άμαχο πληθυσμό.

16:00 Το Ισραήλ λέει ότι περισσότερη βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα αλλά οι αριθμοί το διαψεύδουν

Το Ισραήλ λέει ότι η βοήθεια κινείται στη Γάζα πιο γρήγορα μετά από διεθνείς πιέσεις για αύξηση της πρόσβασης, αναφέρει το Reuters, αλλά η ποσότητα αμφισβητείται. Και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) λένε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο από το ελάχιστο για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι 419 φορτηγά – τα περισσότερα από την έναρξη της σύγκρουσης – εισήλθαν τη Δευτέρα, αν και η Ερυθρά Ημισέληνος και τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν πολύ χαμηλότερα νούμερα – με τα Ηνωμένα Έθνη να λένε ότι πολλά ήταν μόνο μισογεμάτα λόγω των ισραηλινών κανόνων επιθεώρησης.

Οι οργανώσεις αρωγής έχουν παραπονεθεί ότι το Ισραήλ δεν εξασφαλίζει επαρκή πρόσβαση για τρόφιμα, φάρμακα και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες. Και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell κατηγόρησε το κράτος ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου.

Ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA) Jens Laerke επεσήμανε επίσης τους σοβαρούς περιορισμούς στην παράδοση βοήθειας μέσα στην ίδια τη Γάζα τον περασμένο μήνα- λέγοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την άδεια για τις μισές αυτοκινητοπομπές που προσπάθησε να στείλει στο βορρά τον Μάρτιο – με τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας του ΟΗΕ να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να απορριφθούν από οποιαδήποτε άλλη.

Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές βοήθειας αρνείται ότι εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει όριο στις προμήθειες για τους αμάχους και επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λέει ότι είναι αναποτελεσματικά.

15:47 Υπαινιγμός της Αυστραλίας για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Η υπουργός Εξωτερικών Penny Wong δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και να υπονομεύσει τον «εξτρεμισμό» στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που μπορεί να υπάρξει μόνο πλάι-πλάι με ένα ασφαλές Ισραήλ – δεν προσφέρει απλώς στον παλαιστινιακό λαό την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του», είπε η ίδια σε πλήθος στην Καμπέρα, σύμφωνα με το AFP.

«Ενισχύει επίσης τις δυνάμεις της ειρήνης και υπονομεύει τον εξτρεμισμό. Υπονομεύει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους καταστροφικούς εντολοδόχους του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Οι αποτυχίες αυτής της προσέγγισης από όλα τα κόμματα επί δεκαετίες – καθώς και η άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να ασχοληθεί έστω και με το ζήτημα ενός παλαιστινιακού κράτους – έχουν προκαλέσει ευρεία απογοήτευση».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά από μια σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία, που έχουν επίσης διατυπώσει την ιδέα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

15:32 Είκοσι συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 20 συλλήψεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις επικεντρώθηκαν στην επαρχία Τουλκαρέμ, ενώ άλλες έγιναν στις επαρχίες Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ραμάλα, Ναμπλούς, Τούμπας και Ιερουσαλήμ, ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Telegram.

Οι τελευταίες συλλήψεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.165.

15:15 Απερίγραπτος ο πόνος στη Γάζα

Με περίπου 45.000 κτίρια να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χαν Γιουνίς, η επιστροφή μετά την αποχώρησή τους έχει σοκάρει πολλούς Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν την πόλη.

Ο Magdy Abu Sahrour είδε με τρόμο το σπίτι του να ισοπεδώνεται. «Δεν μπόρεσα να βρω το σπίτι μου εξαιτίας όλης της καταστροφής», είπε ενώ στεκόταν μπροστά στα ερείπια. «Πού είναι ο τόπος μου, πού είναι το σπίτι μου;»

Η Heba Sahloul έκλαιγε με λυγμούς απελπισίας, καθισμένη στα συντρίμμια αυτού που ήταν το σαλόνι της οικογένειας. Οι κόρες της έψαχναν για οτιδήποτε μπορούσαν να πάρουν μαζί τους. Οι τοίχοι του δωματίου είχαν τιναχτεί στον αέρα και το πάτωμα ήταν γεμάτο με κομμάτια από μπετόν, πλάκες από το ταβάνι και σπασμένους πάγκους.

Μια γυναίκα, Hanan σκαρφάλωσε πάνω από τις τσιμεντένιες πλάκες που κατέρρευσαν σε ένα βουνό από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο γιος της σύρθηκε στα τέσσερα σε ένα κοίλωμα κάτω από τα χαλάσματα προσπαθώντας να απομακρύνει τσιμεντόλιθους.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τον πόνο μέσα μου», είπε με τη φωνή της να σπάει. «Οι αναμνήσεις μας, τα όνειρά μας, η παιδική μας ηλικία εδώ, η οικογένειά μας – όλα χάθηκαν».

Πηγή φωτογραφίας: Anadolu

15:06 Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο λένε οι IDF

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο ένας από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με στοιχεία των IDF. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν εκτός της Γάζας.

14:56 Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία όπλα που το Ιράν είχε στείλει στους Χούθι

Οι ΗΠΑ λένε ότι έστειλαν κατασχεθέντα όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι της Υεμένης στον στρατό της Ουκρανίας.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε πάνω από 5.000 AK-47, πολυβόλα, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, RPG-7 και πάνω από 500.000 σφαίρες των 7,62 χιλιοστών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε ανάρτησή της στο X.

Τα πυρομαχικά μεταφέρονταν από την Ισλαμική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν στους Χούθι κατά παράβαση της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ισχυρίστηκε η CENTCOM.

«Η υποστήριξη του Ιράν σε ένοπλες ομάδες απειλεί τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, τις δυνάμεις μας, το διπλωματικό προσωπικό και τους πολίτες μας στην περιοχή, καθώς και τους εταίρους μας», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως και να σταματήσουμε τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτίθενται τους τελευταίους μήνες σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

14:44 Η Γάζα δεν θυμίζει πια τη Γάζα

Καθώς οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για την εορτή Eid al-Fitr της Τετάρτης, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, όσοι επιστρέφουν στη Χαν Γιουνίς, βόρεια της Ράφα, έρχονται αντιμέτωποι με σωρούς από συντρίμμια εκεί όπου κάποτε υπήρχαν σπίτια και καταστήματα.

«Ήρθα να δω το σπίτι μου μόνο και μόνο για να το βρω κατεστραμμένο και να μετατραπεί σε σωρό από μπάζα», δήλωσε ο Uum Ahmad al-Fagawi στο AJ. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτό που είδα. Κάθε σπίτι έχει καταστραφεί, όχι μόνο το δικό μου αλλά και τα σπίτια όλων των γειτόνων».

Ένας άλλος είπε ότι επέστρεψε για να βρει «ένα κατεστραμμένο μέρος».

«Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς κολώνες, χωρίς τοίχους και χωρίς πόρτες, δεν υπάρχει τίποτα. Η Γάζα δεν είναι πλέον Γάζα».

Η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χαν Γιουνίς έρχεται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να σταματήσει τον πόλεμό του και να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή που λιμοκτονεί. Οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται εδώ και έξι μήνες τρόφιμα, νερό και άλλες βασικές προμήθειες υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό.

14:35 Το Ισραήλ αναπτύσσει για πρώτη φορά το αμυντικό σύστημα C-Dome

Το Ισραήλ ανέπτυξε για πρώτη φορά το αμυντικό του σύστημα που είναι τοποθετημένο σε πλοίο, το λεγόμενο C-Dome, εναντίον ενός «ύποπτου» στόχου που εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας κοντά στη νότια πόλη Εϊλάτ.

Το C-Dome είναι μια ναυτική έκδοση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome που χρησιμοποιείται για τη θωράκιση απέναντι σε επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε συναγερμό το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Εϊλάτ, η οποία έγινε στόχος τον Φεβρουάριο από πυρά βαλλιστικών πυραύλων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμμάχους των Παλαιστινίων.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή του Εϊλάτ σχετικά με τη διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους, οι ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν έναν ύποπτο εναέριο στόχο που περνούσε στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Ο στόχος αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το ναυτικό αμυντικό σύστημα ‘C-Dome'», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

14:19 «Η Γερμανία έχει μάθει από το παρελθόν της και γι αυτό στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ – Μειώσαμε τις εξαγωγές όπλων»

Η επικεφαλής της νομικής ομάδας της Γερμανίας λέει ότι έχει μάθει από το παρελθόν της και γι’ αυτό στέκεται πλήρως στο πλευρό του Ισραήλ, υπερασπιζόμενη την ύπαρξη και την ασφάλειά του.

Ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών είπε επίσης ότι είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν τώρα η Γερμανία και άλλες χώρες με την υποστήριξη του Ισραήλ από τη μία πλευρά και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα από την άλλη.

Ένας άλλος νομικός δήλωσε ότι η Γερμανία έχει πράγματι μειώσει τον αριθμό των αδειών εξαγωγής προς το Ισραήλ. Τέσσερις άδειες για πολεμικά όπλα έχουν εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, στις οποίες περιλαμβάνονται 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα που εξήχθησαν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς και στη συνέχεια πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται μόνο για δοκιμές.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του AJ, οι δικηγόροι παραδέχθηκαν εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο εάν είχαν εξαχθεί περισσότερα όπλα.

Στη συνέχεια υπήρξε μια μακρά νομική διαμάχη για το αν το δικαστήριο έχει πράγματι δικαιοδοσία. Οι δικηγόροι διερωτήθηκαν πώς θα μπορούσε η Γερμανία να είναι συνένοχη σε μια υπόθεση γενοκτονίας, όταν η πραγματική γενοκτονία που φέρεται να διαπράχθηκε από το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

14:04 Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα

Τα θύματα αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 33.360, ενώ 75.993 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μετά την επίθεση του Ισραήλ στους εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης WCK, ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο στη Γάζα είχε μειωθεί σε κάτω από 50 άτομα. Σήμερα μετά από μέρες ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 153 ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 60.

Τουλάχιστον 8.000 επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται.

13:48 Σύλληψη διαδηλωτή του Τελ Αβίβ με την κατηγορία ότι πέταξε πυρσούς σε αστυνομικούς

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν κάτοικο του Τελ Αβίβ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι πέταξε δύο αναμμένους πυρσούς σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο ύποπτος, 45 ετών, χτύπησε με τον πυρσό έναν ιππέα της αστυνομίας και θα οδηγηθεί σε ακρόαση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για να συζητηθεί η παράταση της σύλληψής του.

13:35 Για χώρα proxy κατηγόρησε τη Γερμανία η Νικαράγουα

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη», παραδέχθηκε η Γερμανίδα νομικός Anne Peters στο ΔΔΔ. «Έχουν καταστραφεί πάρα πολλές ζωές. Πάρα πολλά σχέδια ζωής καταστράφηκαν».

«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό, αλλά αυτού του είδους οι στρατηγικές δικαστικές διαμάχες μεταξύ (proxies) αντιπροσώπων δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο».

13:24 Χωρίς πραγματική και νομική βάση η προσφυγή της Νικαράγουα, λέει η Γερμανία

Η νομική σύμβουλος Tania von Uslar-Gleichen έκανε τις τελικές παρατηρήσεις της γερμανικής αντιπροσωπείας στο ΔΔΔ.

«Η υπόθεση της Νικαράγουα δεν έχει καμία νομική ή πραγματική βάση», δήλωσε η Uslar-Gleichen, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας ότι το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει το αίτημα της Νικαράγουα για προσωρινά μέτρα. «Η Γερμανία δεν έχει παραβιάσει ούτε τη Σύμβαση της Γενεύης ούτε το διεθνές δίκαιο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και την αυτοάμυνα, επιμένοντας όμως να τηρούνται σχολαστικά τα όριά του», πρόσθεσε η Uslar-Gleichen. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική μας επιρροή για να διασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε τις δικές μας ευθύνες που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία».

13:10 Τι περιλαμβάνει η πρόταση κατάπαυσης πυρός

Οι διαμεσολαβητές παρουσίασαν μια νέα πρόταση κατάπαυσης πυρός στη Χαμάς και το Ισραήλ, η οποία θα περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων της Χαμάς με τουλάχιστον 700 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι από το Ισραήλ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο AJ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Χαμάς θα πρέπει να παράσχει κατάλογο των αιχμαλώτων που θα απελευθερώσει, καθώς και κατάλογο των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την ελευθερία επιδιώκει. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή «σημαντικού αριθμού» Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Η πρόταση προβλέπει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τα σημεία ελέγχου που έχτισε σε έναν νέο δρόμο που χώρισε τη λωρίδα στη μέση για να εμποδίσει την επιστροφή των Παλαιστινίων στο βορρά.

12:55 Δεκάδες θύματα στη βόρεια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο σπίτια στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, προκαλώντας δεκάδες θύματα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Εν τω μεταξύ, από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην οδό Σαλάχ αλ Ντιν στα ανατολικά της πόλης, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλοι, αναφέρει το Wafa.

Αλλού στην πόλη της Γάζας, ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού έπληξαν τις γειτονιές Shujayea, Sabra, Tal al-Hawa και Sheikh Ijlin, ανέφερε το Wafa, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις απώλειες.

12:48 Τα άκουσε από ακτιβιστές η Πελόζι σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα – «Έχεις το αίμα τους στα χέρια σου»

Στελέχη των Δημοκρατικών βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με διαμαρτυρίες ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης που τους κατηγορούν για τη στήριξη που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Νάνσι Πελόζι βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με έναν νεαρό άνδρα να της λέει ότι τα χέρια της είναι βαμμένα με το αίμα των Παλαιστινίων.

Οι άνδρες ασφαλείας τον απομάκρυναν από την αίθουσα με φοιτητές να τον χειροκροτούν για όσα είπε.

12:38 Κατεστραμμένο το 55% των κτιρίων στη Χαν Γιουνίς

Υπολογίζεται ότι το 55% των κτιρίων στην περιοχή Χαν Γιουνίς – περίπου 45.000 κτίρια – έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον Corey Scher του City University of New York και τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University, δύο ειδικούς σε θέματα χαρτογράφησης που χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να καταγράψουν την καταστροφή.

Οι εικόνες από τη Χαν Γιουνίς υπογραμμίζουν μια από τις πιο καταστροφικές και θανατηφόρες στρατιωτικές επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών στον κόσμο, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της μικροσκοπικής παράκτιας περιοχής αβίωτο για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της.

Προμηνύει επίσης τι είναι πιθανό να συμβεί στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου συνωστίζεται τώρα ο μισός ξεριζωμένος πληθυσμός της Γάζας, αν το Ισραήλ προχωρήσει με τα σχέδια εισβολής.

12:33 Η Γερμανία υποστηρίζει ότι το δικαστήριο του ΟΗΕ δεν έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί για τα προσωρινά μέτρα

Ο Samuel Wordsworth, σύμβουλος και συνήγορος της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να διατάξει προσωρινά μέτρα κατά της Γερμανίας, διότι η Νικαράγουα δεν έχει αποδείξει ότι έχει καν δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ αποτελούν το βασικό θεμέλιο της αίτησης και του αιτήματος της Νικαράγουα», δήλωσε ο Wordsworth στο δικαστήριο.

«Ωστόσο, η Νικαράγουα πρέπει να αποδείξει ότι, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, το δικαστήριο είναι σε θέση να ασκήσει δικαιοδοσία, και δεν μπορεί να το πράξει, δεδομένης της προφανούς απουσίας ενός απαραίτητου τρίτου μέρους, δηλαδή του Ισραήλ».

12:16 Σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τους ομήρους στη σκιά των αντιδράσεων της ακροδεξιάς

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους το βράδυ της Τρίτης, μετά τις απαιτήσεις των δεξιών υπουργών να είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε εν μέσω της πρόσφατης μείωσης των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα και των αναφορών για πιθανή πρόοδο στις συνομιλίες για τους ομήρους με τη Χαμάς. Στη συνεδρίαση, η οποία θα συγκληθεί μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον πόλεμο, οι υπουργοί αναμένεται να λάβουν ενημέρωση για την ασφάλεια και αναφορές από τους επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ σχετικά με την τελευταία πρόταση για τη συμφωνία με τους Αμερικανούς ομήρους.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί λόγω της πίεσης που ασκούν οι δεξιοί υπουργοί, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι οποίοι απαιτούν να είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις που αφορούν τον πόλεμο.

12:06 Το Ισραήλ θα ζητήσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ως απάντηση στον περιορισμό εξαγωγών από την Άγκυρα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα προετοιμάσει τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς σε προϊόντα από την Τουρκία, ως απάντηση στον τουρκικό περιορισμό των εξαγωγών προς το Ισραήλ.

«Ο Ερντογάν θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της Χαμάς. Δεν θα παραδοθούμε στη βία και τον εκβιασμό», δήλωσε ο Κατζ.

Ο Κατζ δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για να διερευνήσει εάν η Τουρκία έχει παραβιάσει τις εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ και θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Επιπλέον, το Ισραήλ θα ζητήσει από τους φιλοϊσραηλινούς συμμάχους και τις αμερικανικές οργανώσεις και να σταματήσουν τις τουρκικές επενδύσεις και να σταματήσουν τις εξαγωγές από αυτές.

11:55 «Η αμυντική συνεργασία Γερμανίας – Ισραήλ βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο» – Η επιχειρηματολογία του Βερολίνου στο ΔΔΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακρόαση στο ΔΔΔ για την προσφυγή της Νικαράγουα κατά της Γερμανίας.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Κρίστιαν Ταμς αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουα ότι η Γερμανία παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948, προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα και διακόπτοντας τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Ακολουθούν τα βασικά επιχειρήματά του μέχρι στιγμής:

  • Η αμυντική συνεργασία της Γερμανίας με το Ισραήλ βασίζεται σε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Από τις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ έχουν «αμυντικό χαρακτήρα».
  • Η Γερμανία έχει επιδείξει δέσμευση για την υποστήριξη των Παλαιστινίων από νωρίς στον πόλεμο της Γάζας, μεταξύ άλλων με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Η Γερμανία δεν έχει «αποχρηματοδοτήσει» την UNRWA, όπως ισχυρίστηκε η Νικαράγουα, αλλά έλαβε προσωρινή απόφαση να μην εγκρίνει περαιτέρω κονδύλια για την υπηρεσία στις 27 Ιανουαρίου μετά από καταγγελίες εναντίον μελών της UNRWA, οι οποίες δεν είχαν άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητες της υπηρεσίας.
  • Έκτοτε η Γερμανία επανέλαβε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της UNRWA στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία και αλλού.

11:49 HWR: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε «στοχευμένες κυρώσεις» και την αναστολή της μεταφοράς όπλων για να πιεστεί το Ισραήλ να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις βασικές υπηρεσίες στη Γάζα.

Η ομάδα δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα παιδιά στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με την πείνα από τότε που η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να «χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου, γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Οι κυβερνήσεις που είναι εξοργισμένες από την ισραηλινή κυβέρνηση που λιμοκτονεί τους αμάχους στη Γάζα δεν θα πρέπει να αναζητούν λύσεις για επιδέσμους σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο HRW.

«Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα αυξήσει τη βοήθεια δείχνει ότι η εξωτερική πίεση λειτουργεί. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, πρέπει να πιέσουν για την παράδοση βοήθειας με πλήρη ταχύτητα, αναστέλλοντας αμέσως τις μεταφορές όπλων».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζούρν δήλωσε επίσης σήμερα ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση, και ενδεχομένως κυρώσεις, στο Ισραήλ για να ανοίξουν τα περάσματα, προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

11:35 Το Ισραήλ έλαβε πάνω από 1,4 δισ. δολάρια σε δωρεές από τις 7 Οκτωβρίου

Οι παγκόσμιες δωρεές προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας μια «άνευ προηγουμένου προσπάθεια των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν το Ισραήλ», σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Διασποράς του Ισραήλ.

Το ποσό – περίπου το ήμισυ του οποίου προήλθε από την Εβραϊκή Ομοσπονδία της Βόρειας Αμερικής με έδρα τις ΗΠΑ και τις συνεργαζόμενες οργανώσεις της – είναι περισσότερο από ό,τι έλαβε το Ισραήλ από τους Αμερικανούς Εβραίους μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, αναφέρει η έκθεση.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ το κόστος που σχετίζεται με τον πόλεμο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τη χώρα έως και 55,6 δισ. δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με την Τράπεζα του Ισραήλ.

11:27 Αρνείται τις κατηγορίες η Γερμανία – Στο βήμα του ΔΔΔ εκπρόσωπος της χώρας

Ξεκινώντας την υπεράσπιση της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η γενική νομική διευθύντρια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Tania von Uslar-Gleichen δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Νικαράγουα εναντίον της είναι «μονόπλευρες» και ότι «δεν εκτιμά τόσο τα γεγονότα όσο και το δίκαιο».

«Η Γερμανία ήταν πάντα υπέρμαχος της προώθησης και της ενίσχυσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών», δήλωσε η Uslar-Gleichen. «Αυτό καθοδηγεί και την αντίδρασή μας στη σύγκρουση που διακυβεύεται εδώ [στη Γάζα]. Η Γερμανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην ευθύνη της έναντι τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού».

«Η Γερμανία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες της Νικαράγουα», πρόσθεσε η ίδια.

11:22 Ξεκινά η δεύτερη μέρα συνεδρίασης του ΔΔΔ με κατηγορούμενη τη Γερμανία

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται για δεύτερη ημέρα ακροάσεων προκειμένου να εξετάσει την προσφυγή της Νικαράγουα κατά της Γερμανίας για την υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Χθες, η αντιπροσωπεία της Νικαράγουα ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει προσωρινά μέτρα στη Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, για να την εμποδίσει να διευκολύνει τη γενοκτονία ή τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου.

Η Γερμανία, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες της Νικαράγουας ότι είναι συνένοχη σε γενοκτονία υποστηρίζοντας το Ισραήλ, προβάλλει τώρα την υπεράσπισή της.

11:05 Το Ισραήλ πρέπει να μην εξαρτάται στις εισαγωγές του από την Τουρκία

«Το Ισραήλ πρέπει να είναι ανεξάρτητο», λέει ο Ρον Τόμερ, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών του Ισραήλ, με αφορμή την επιβολή εξαγωγικών περιορισμών από την Τουρκία στο Ισραήλ.

«Περίπου το 50% των εισαγωγών τσιμέντου, χάλυβα και μαρμάρου εισάγονται από την Τουρκία. Ίσως τώρα η κυβέρνηση να ξυπνήσει και να ξεφύγει από την τουρκική εξάρτηση», ανέφερε ο Tomer σύμφωνα με το Army Radio του Ισραήλ.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία «κατάληψης» πολλών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών βιομηχανιών του Ισραήλ, ισχυρίστηκε.

10:45 «Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία»

Ο Mahjoob Zweiri, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι έχει γίνει φανερό στους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ότι ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται να καταλήξει σε συμφωνία «οποιαδήποτε στιγμή σύντομα».

«Θέλει περισσότερο χρόνο, θέλει να πάει στη Ράφα, θέλει να έχει κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Zweiri στο Al Jazeera. «Αυτός και η δεξιά πτέρυγα χρειάζονται πρόσωπα, χρειάζονται ονόματα – μιλούν για τους [ηγέτες της Χαμάς Yahya] Sinwar και [Mohammed] Deif, και τίποτα από αυτά δεν έχει επιτευχθεί».

Ο Zweiri δήλωσε ότι όσο αυτό συνεχίζεται, η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα παραμείνει η ίδια από «ιδιοτέλεια» για να διατηρήσει το πολιτικό του μέλλον.

«Όλοι το γνωρίζουν, αλλά το θέμα είναι αν η διεθνής κοινότητα το αποδέχεται αυτό, θα δεχτεί να δει περισσότερους φόνους και περισσότερη καταστροφή
για κάποιον που ανεύθυνα πολιτικά και ανήθικα διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων».

10:25 Κυρώσεις στο Ισραήλ προτείνει η Γαλλία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Stephane Sejourne, λέει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και ενδεχομένως να επιβάλει κυρώσεις για να το αναγκάσει να ανοίξει περισσότερα χερσαία περάσματα και να αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

«Πρέπει να υπάρξουν μοχλοί επιρροής και υπάρχουν πολλαπλοί μοχλοί, που φτάνουν μέχρι τις κυρώσεις για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τα σημεία ελέγχου», δήλωσε στα γαλλικά ραδιοφωνικά μέσα RFI και France 24.

«Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που πρότεινε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους ισραηλινούς εποίκους που διαπράττουν πράξεις βίας στη Δυτική Όχθη. Θα συνεχίσουμε, αν χρειαστεί, για να πετύχουμε το άνοιγμα της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

10:07 Πακιστάν και Σαουδική Αραβία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και να επιδιώξει ειρηνική λύση στη σύγκρουση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι δύο χώρες διατύπωσαν τα αιτήματα αυτά σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Μέκκα.

Οι δύο πλευρές ζήτησαν διεθνείς προσπάθειες «για να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, να μετριαστούν οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις και υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σύμφωνα με τη δήλωση.

Συζήτησαν επίσης την ανάγκη για μια ειρηνευτική διαδικασία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία «με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης, για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

09:49 Αποκαρδιωτικές εικόνες από το νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς μετά την απόσυρση των IDF

Η Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν την καταστροφή που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς, αφήνοντάς το μη λειτουργικό.

Στα πλάνα φαίνονται συνθήματα με το αστέρι του Δαυίδ στους τοίχους και καρέκλες να έχουν ξηλωθεί με μαχαίρια.

09:42 Η Αυστραλία κρατά μυστικές τις αμυντικές συμφωνίες του Ισραήλ για λόγους «φήμης»

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας δήλωσε στον γερουσιαστή David Shoebridge ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Αυστραλίας.

Απαντώντας σε αίτημα του γραφείου του Shoebridge για ελευθερία πληροφόρησης, το υπουργείο δήλωσε ότι «η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τη διεθνή θέση και τη φήμη της Αυστραλίας».

Ο Shoebridge, μέλος του αυστραλιανού κόμματος των Πρασίνων, διερωτήθηκε πώς η Αυστραλία μπορεί να έχει «εκατοντάδες μυστικές άδειες εξαγωγών αμυντικών προϊόντων … αλλά κανένα όπλο που να έχει πωληθεί στο Ισραήλ».

«Η Αυστραλία έχει μια μυστική συμφωνία συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας με το Ισραήλ και δεν επιτρέπεται να γνωρίζετε τι περιλαμβάνει», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βιομηχανία κατασκευής όπλων της Αυστραλίας έχει βρεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, με τακτικές διαμαρτυρίες φιλοπαλαιστινιακών υποστηρικτών έξω από αυστραλιανές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

09:35 Κυρώσεις της Τουρκίας στο Ισραήλ – Ανακοινώνει περιορισμούς σε εξαγωγές προϊόντων

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι η Τουρκία θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές κατά του Ισραήλ σε ορισμένα προϊόντα μέχρι να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι περιορισμοί κατά του Ισραήλ θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και θα περιλαμβάνουν προϊόντα σε 54 κατηγορίες, πρόσθεσε το υπουργείο.

09:25 Το Κατάρ απορρίπτει τον ισχυρισμό Αμερικανού βουλευτή ότι χρηματοδοτεί τη Χαμάς με 30 εκατ. δολάρια μηνιαίως

Η πρεσβεία του Κατάρ στην Ουάσιγκτον απέρριψε δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ, ο οποίος ισχυρίζεται «ανακριβώς» ότι η Ντόχα καταβάλλει στη Χαμάς «30 εκατ. δολάρια μηνιαίως από το 2018».

Η πρεσβεία δήλωσε ότι «το Κατάρ δεν πληρώνει τη Χαμάς», προσθέτοντας ότι έχει παράσχει βοήθεια στη Γάζα με δύο τρόπους με τον «πλήρη συντονισμό» της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο πρώτος είναι ένα χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ πρόγραμμα αγοράς καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα και ο δεύτερος είναι ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα που παρέχει «100 δολάρια μηνιαίως στις φτωχότερες οικογένειες στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε την εποπτεία και των δύο έργων και «ενθάρρυνε και υποστήριξε σθεναρά» τις συνεισφορές.

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με το Κατάρ και τις ανθρωπιστικές συνεισφορές του δεν βοηθάει σε αυτές τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις», έγραψε η πρεσβεία.

09:11 Νέα επίθεση του Ισραήλ στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικές υποδομές και ένα στρατιωτικό φυλάκιο του συριακού στρατού στο χωριό Mhajjah, στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας επιτέθηκε σε άλλη μια τοποθεσία ως απάντηση στην επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

09:01 Τραμπ: «Απίστευτο ότι οι Εβραίοι ψηφίζουν Δημοκρατικούς – Ο Μπάιντεν είναι 100% στην πλευρά των Πλαιστινίων»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι όποιος Εβραίος ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές «δεν αγαπάει το Ισραήλ και ειλικρινά, θα πρέπει να του μιλήσουν».

Ο Τραμπ δήλωσε στο συντηρητικό πρακτορείο Real America’s Voice ότι δεν ξέρει «πώς μπορεί ένας Εβραίος να ψηφίσει τον Μπάιντεν ή έναν Δημοκρατικό επειδή είναι 100% στο πλευρό των Παλαιστινίων».

Ο Τραμπ συνέχισε ότι ήταν «πιο φιλοϊσραηλινός από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο μακράν» όταν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο από το 2017 έως το 2021, διάστημα κατά το οποίο αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

«Ειλικρινά, είναι απίστευτο ότι ιστορικά οι Εβραίοι ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς. Δεν το καταλαβαίνω αυτό», δήλωσε.

08:53 Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλον τον θύλακα, μεταδίδει το Wafa.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 20 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Wafa.

Το Wafa ανέφερε επίσης ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο στον καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα, το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι ο δήμαρχος του Μαγκάζι, και άλλοι, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κτίριο του δημοτικού συμβουλίου.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε επιτροπές που εργάζονταν για την εξασφάλιση βοήθειας νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ανέφερε επίσης ανταποκριτής του Wafa.

08:47 Ιορδανία, Αίγυπτος και Γαλλία ζητούν από κοινού κατάπαυση πυρός

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν αλ-Χουσεΐν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ζητούν λύση δύο κρατών σε άρθρο που συνέγραψαν για την Washington Post.

«Η βία, η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η λύση των δύο κρατών θα το κάνει», αναφέρουν.

Οι Αλ-Χουσεΐν, Μακρόν και Σίσι επικαλούνται την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζητούν την «άμεση και άνευ όρων εφαρμογή» του ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Οι τρεις ηγέτες επικαλούνται τον «απαράδεκτο ανθρώπινο φόρο αίματος του πολέμου», τις επικίνδυνες συνέπειες μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, τη δολοφονία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον λιμό που έχει ήδη ξεκινήσει στη Γάζα. Καταδικάζουν «όλες τις πράξεις βίας, την τρομοκρατία και τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Οι ηγέτες αναφέρονται επίσης στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, καλώντας το Ισραήλ να τερματίσει τη δήμευση γης και «να αποτρέψει τη βία των εποίκων». Επαναλαμβάνουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας «να αρθούν τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια και το Ισραήλ να διευκολύνει αμέσως την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω όλων των σημείων διέλευσης».

Τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να «εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την αποτελεσματική επίτευξη της λύσης των δύο κρατών».

«Η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ζει δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης», γράφουν.

08:33 Μακάβριες εικόνες από τη Χαν Γιουνίς

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία βρήκαν τουλάχιστον 84 πτώματα στα ερείπια του Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων από την πόλη νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024