Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Σταματά να εξάγει προϊόντα στο Ισραήλ έως ότου υπάρξει κατάπαυση πυρός

Τουρκία: Σταματά να εξάγει προϊόντα στο Ισραήλ έως ότου υπάρξει κατάπαυση πυρός

Η Τουρκία περιορίζει τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων στο Ισραήλ έως ότου «συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο»

Τον περιορισμό εξαγωγών στο Ισραήλ αποφάσισε η Τουρκιά μέχρι το Τελ Αβίβ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόσει κατάπαυση πυρός όπως και να επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίας της Γείτονος, από σήμερα Τρίτη, θα σταματήσουν να εξάγονται στο Ισραήλ μια σειρά από προϊόντα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία «δεν έχει επιτρέψει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ» εδώ και πολύ καιρό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων της 26ης Ιανουαρίου και της 28ης Μαρτίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο πλαίσιο της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής για φερόμενη παραβίαση της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948, όλα «υποχρεώνουν το Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός».

Ως κράτος και λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό και να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη και τον λαό της, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα

Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», προστίθεται.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα

«Η Τουρκική Δημοκρατία αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές προϊόντων προς το Ισραήλ, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι απαιτήσεις αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν άμεσα», ανέφερε το υπουργείο. Οι περιορισμοί αφορούν διάφορους τύπους προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας».

«Στο πλαίσιο της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, η έκκλησή μας προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι να κάνουν το καθήκον τους για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», επανέλαβε το υπουργείο.

«Ως κράτος και λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό και να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη και τον λαό της, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στον ΟΗΕ, υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο καλεί τα κράτη να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, ενώ ακόμα και σε συμμαχικές του Τελ Αβίβ χώρες, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν κυρώσεις.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024