Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνες: Οι Ισραηλινοί θέλουν στη θέση του Νετανιάχου έναν άλλον… Νετανιάχου

Έρευνες: Οι Ισραηλινοί θέλουν στη θέση του Νετανιάχου έναν άλλον… Νετανιάχου

Καταβαράθρωση του «Μπίμπι» και του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, δίχως αυτό να είναι καλό

Εάν οι Ισραηλινοί καλούνταν σήμερα στις κάλπες, ο ακροδεξιός κυβερνητικός σχηματισμός υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο θρησκευτικός-ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατείχε 64 έδρες στη Κνεσέτ των 120 εδρών πριν από τον πόλεμο της Γάζας. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, προστέθηκαν άλλες 12 του κόμματος Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συστάθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Γκάντζ είναι πρώην επιτελάρχης, υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης Νετανιάχου, ο οποίος δημιούργησε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εθνική Ενότητα» που συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο Μπένι Γκαντζ, είχε ζητήσει πρόσφατα τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να συμφωνήσουμε μια ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έναν χρόνο μετά (την έναρξη) του πολέμου, αν θέλετε».

Μια τέτοια ημερομηνία εκλογών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δώσει χρόνο στον στρατό να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του λαού αποτρέποντας «ρήγμα στο έθνος».

H δημοσκόπηση του Channel 11 (7 Απριλίου 2024)

Φαίνεται πως ο Γκάντζ γνωρίζει τι κάνει, καθώς σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που μετέδωσαν τα ισραηλινά κανάλια Kan 11 και 12 News την Κυριακή 7 Απριλίου, η συμμαχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχανε την πλειοψηφία αποσπώντας το πολύ 48 έδρες στη Κνεσέτ. Το δε κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Λικούντ θα ερχόταν δεύτερο και καταϊδρωμένο.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kantar, με επικεφαλής τον Dudi Hassid για το Channel 11, πραγματοποιήθηκε σε 601 ατόμων άνω των 18, ενώ η έρευνα του Ινστιτούτου Midgam για το Channel 12 έλαβε δείγμα 512 ερωτηθέντων.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση, η οποία περιλαμβάνει το κόμμα του Μπένι Γκαντζ, Εθνική Ενότητα αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 68–67 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, σύμφωνα με τις δύο έρευνες που παρουσίασε και η έγκριτη Χάαρετζ.

Αυτό όμως δεν είναι καλό για την ειρήνη και του Παλαιστινίους.

Η Εθνική Ενότητα είναι μια φιλελεύθερη και εθνικο-φιλελύθερη σιωνιστική πολιτική συμμαχία στο Ισραήλ, που υποστηρίζει την πολιτική εποικισμών και την κατάληψη της Παλαιστίνης.

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και υπαρ. 2 άνδρας μέχρι πρότινος στην κυβέρνηση, ο οποίος είχε δηλώσει ότι: «Η Γάζα θα καεί. Δεν υπάρχει άλλη εξίσωση».

Ο βετεράνος στρατιωτικός -αλλά όχι και τόσο έμπειρος πολιτικός- εχεί αναρτήσει βίντεο στο πλαίσο της προεκλογικής του εκστρατείας του 2019 με τίτλο «Μόνο ο ισχυρός επιβιώνει», υπογραμμίζοντας κυρίως τις επιτυχημένες επιχειρήσεις του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας όσο υπηρετούσε ο ίδιος.

Το βίντεο ανέφερε τα επιτεύγματα του Γκάντζ που υπό τις διαταγές του χτυπήθηκαν 6.231 στόχοι της Χαμάς το 2014, καυχιόντας ότι «τμήματα της Γάζας στάλθηκαν πίσω στη Λίθινη Εποχή».

H δημοσκόπηση του Channel 12 (7 Απριλίου 2024)

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντζ και το κόμμα του είχαν ενταχτεί στον ακροδεξιό συνασπισμό που δημιούργησε ο Νετανιάχου για τις ανάγκες του πολέμου.

Έτσι, σύμφωνα με αμφότερες τις έρευνες, το κόμμα Εθνικής Ενότητας αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο, εξασφαλίζοντας 32-30 έδρες, ακολουθούμενο από το Λικούντ με 21-19 έδρες και το «Κόμμα του Μέλλοντος» του Γιαϊρ Λαπίντ που έρχεται στην τρίτη θέση με 15-14 έδρες.

Εκτός ο ακροδεξιός Σμότριχ

Στη συνέχεια ακολουθούν το υπερορθόδοξο Shas και το Ισραήλ Μπεϊτινού με 11–10 έδρες το καθένα.

Ελάχιστα πιο κάτω είναι το ακροδεξιό -με νεοναζιστικές θέσεις- Εβραϊκή Δύναμη του διαβόητου Ιταμά Μπεν-Γκβιρ το οποίο βγαίνει ενισχυμένο με 10–9 έδρες. Ενώ λοιπόν ο Γκβίρ ανταμείβεται από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα και με τις δύο έρευνες ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δεν ξεπερνά το εκλογικό όριο, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε αποσπάσει 14 έδρες.

Το θρησκευτικό κόμμα Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά φαίνεται να μένει στα ίδια με 8-7 έδρες, ενώ τα αραβικά κόμματα Hadash-Ta’al και Ra’am περιορίζονται στις 5 έδρες το καθένας.

Το κόμμα Εθνική Δεξιά του Γκίντεον Σάαρ, πρώην Νέα Ελπίδα, κατέχει 4 έδρες σύμφωνα με την έρευνα του Channel 11, αν και η έρευνα του Channel 12 δείχνει ότι μένει εκτός βουλής. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει το αριστερό κόμμα Meretz.

Έτσι, μοιάζει με ειρωνεία το γεγονός ότι στις εκλογές του 2019 ο Γκαντζ επαινούσε τακτικά το πρώην αφεντικό του, λέγοντας ότι είναι παρόμοιοι. «Το όνομά μου είναι επίσης Μπενιαμίν», έλεγε αστειευόμενος. Ωστόσο, στην εθνοκάθαρση και γενοκτονία δεν χωράνε αστεία.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024