Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι παλαιστινιακές οργανώσεις λένε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός»

Γάζα: Οι παλαιστινιακές οργανώσεις λένε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός»

«Η πρόταση δεν συμβαδίζει με το όραμά της για τον τερματισμό του πολέμου και θα επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει τις εχθροπραξίες».

Η Παλαιστινιακές οργανώσεις αναφέρουν σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Al Mayadeen του Λιβάνου, πως «έλαβαν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν συμβαδίζει με το όραμά της για τον τερματισμό του πολέμου και θα επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει τις εχθροπραξίες». Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, δήλωσαν πηγές την Κυριακή.

Οι όροι της υπό κατάρτιση συμφωνίας περιλαμβάνουν τα θέματα της κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης, της ανταλλαγής κρατουμένων, της ανοικοδόμησης, των εκτοπισμένων, της εισόδου βοήθειας και της άρσης της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Γάζα. Οι πληροφορίες που εξασφάλισε η Al Mayadeen δείχνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού άγγιξε την ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά παραμέλησε εντελώς την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση από τη Γάζα, ενώ η συμφωνία της Αντίστασης αναδεικνύει τα θέματα αυτά ως κόκκινες γραμμές.

«Η Αντίσταση δεν μπορεί να παραδώσει το ατού της, τους αιχμάλωτους στρατιωτικούς, χωρίς εγγυημένη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και συμφωνία για ανοικοδόμηση και άρση της πολιορκίας»

Δεν υπάρχει καμία ρήτρα που να επιβεβαιώνει την κατάπαυση του πυρός μετά τη λήξη της εκεχειρίας και δεν υπάρχουν περιφερειακές ή διεθνείς εγγυήσεις ότι η ισραηλινή κατοχή δεν θα επαναλάβει τις εχθροπραξίες μετά από αυτή- επίσης, δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τα ουσιώδη ζητήματα της Αντίστασης και της Γάζας από μόνες τους, ανέφεραν οι πηγές.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Παλαιστινιακές οργανώσεις μεταφέρουν πως δεν παρέχονται εγγυήσεις για την στάση του Ισραήλ σε μια σειρά από θέματα

Η Συμφωνία των Παρισίων δεν προσέφερε επίσης εγγυήσεις σχετικά με την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη εντός της αποκλεισμένης Λωρίδας. «Η Αντίσταση ανησυχεί ότι το Ισραήλ σκοπεύει να παραμείνει στη Γάζα και να περιπλέξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε μια προσπάθεια να μπει σφήνα μεταξύ του λαού της Γάζας και της Αντίστασης» δήλωσε μια από της πηγές της ιστοσελίδας. Υποννόησε το ζήτημα για την επόμενη μέρα στη Γάζα χωρίς την Χαμάς που θέλουν ΗΠΑ και Ισραήλ.

Επιπλέον, υποστηρίζουν δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις για την προσπάθεια ανοικοδόμησης ούτε για την παροχή προσωρινής στέγασης στους εκτοπισμένους, εν μέσω των ανησυχιών ότι η ισραηλινή κατοχή μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει τις εν λόγω προσπάθειες. «Η Χαμάς συμμετέχει σε διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές παρατάξεις και τους συμμάχους της από τα κόμματα και τις περιφερειακές δυνάμεις», ανέφεραν οι πηγές, αποκαλύπτοντας ότι η συμφωνία τέθηκε προς συζήτηση στα ανώτερα κλιμάκια του κινήματος.

Εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ. Η συνάντηση λέγεται ότι θα περιλαμβάνει μια βαθιά και περιεκτική συζήτηση που θα παρακολουθήσει η ηγεσία της Χαμάς πριν δοθεί η τελική απάντηση. Οι οργανώσεις τόνισαν ότι επιθυμούν πραγματικές εγγυήσεις και μηχανισμούς που θα οδηγήσουν ουσιαστικά σε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της κατοχής από τη Γάζα και θα αποτρέψουν την ισραηλινή κατοχή από την επανάληψη των εχθροπραξιών.

Αμερικανικής κατασκευής τζιπ του ισραηλινού στρατού στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τους στρατιώτες-ομήρους, το ισχυρότερό μας διαπραγματευτικό χαρτί, χωρίς εγγυήσεις για την λήξη του πολέμου

«Η Αντίσταση δεν μπορεί να παραδώσει το ατού της, τους αιχμάλωτους στρατιωτικούς, χωρίς εγγυημένη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και συμφωνία για ανοικοδόμηση και άρση της πολιορκίας», υπογράμμισαν οι πηγές. Ένα ηγετικό στέλεχος από τις Παλαιστινιακές παρατάξεις της δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καμία συμφωνία γύρω από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται μετά την αναφορά ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι η Χαμάς είχε εγκρίνει επί της αρχής την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έγινε από αξιωματούχους του Κατάρ. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ως βιαστική και ανακριβή. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το κόμμα που εκπροσωπεί είχε «λάβει μήνυμα από την ηγεσία της Χαμάς σχετικά με το έγγραφο-πλαίσιο που παρουσιάστηκε με βάση τη συνάντηση του Παρισιού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση κατέληξε σε μια στιγμιαία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία περιελάμβανε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων σε τρία στάδια. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και κορυφαίοι Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι.

Οι Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς (δεξιά) και Δρ. Ζιάντ Ναχαλέ της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ είναι οι μόνοι ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων που έχουν συναντηθεί επί της πρότασης.

Η απάντηση θα είναι ενιαία από όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις

Αξιωματούχοι της Χαμάς είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι εκπρόσωποί της θα υποβάλουν στο Κάιρο της Αιγύπτου μια ενιαία απάντηση που θα εκπροσωπεί όλες τις παρατάξεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης. «Μέχρι σήμερα, καμία αντιπροσωπεία από την ηγεσία της Χαμάς δεν έχει ταξιδέψει στο Κάιρο και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για συναντήσεις», σημείωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος.

Όπως επαναλήφθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο αξιωματούχος είπε ότι το έγγραφο των Παρισίων μελετάται επί του παρόντος «με βάση τις συμφωνημένες εθνικές σταθερές. Προτεραιότητα θα είναι η συνολική παύση της επίθεσης, η πλήρης απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από τη Γάζα, η εξασφάλιση καταφυγίων για τους εκτοπισμένους και η ολοκλήρωση μιας σοβαρής διαδικασίας ανταλλαγής», εξήγησε ο αξιωματούχος. Τόνισε ακόμη ότι «τα σιωνιστικά μέσα ενημέρωσης διαχέουν κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις για να αναστατώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις». Τέλος, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν ενοποιήσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το τρέχον στάδιο των διαπραγματεύσεων είναι μηδενικό και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε ο Taher al-Nono σύμβουλος Τύπου της προεδρίας της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024