Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως έχει λάβει την πρόταση για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων

Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως έχει λάβει την πρόταση για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Χαμάς μέσω του Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε ότι μελετά μια πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι μελετά μια πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα, ενώ σκληροπυρηνικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν απειλήσει να καταρρεύσουν τον συνασπισμό, αν οποιαδήποτε συμφωνία δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως μεταφέρει το Al Jazeera. Όλη η ανθρωπότητα περιμένει την κατάπαυση του πυρός περιμένοντας να είναι μόνιμη.

Ο πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι μελετά την πρόταση, που εκπονήθηκε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, για να σταματήσει ο πόλεμος και να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ισραηλινών και παλαιστινίων κρατουμένων.

Η ηγεσία της Χαμάς θα συναντηθεί για να συζητήσει το έγγραφο και να εκφράσει την τελική της γνώμη επ’ αυτού

Ο Χανίγια ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ομάδα είναι «ανοιχτή στη συζήτηση οποιωνδήποτε σοβαρών και πρακτικών πρωτοβουλιών ή ιδεών, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσουν σε μια συνολική παύση της επιθετικότητας». Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει την «πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας». Η ηγεσία της ομάδας, είπε, έλαβε πρόσκληση στο Κάιρο για να καταλήξει σε ένα «ολοκληρωμένο όραμα» σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο.

Οι παραγκουπόλεις και τεντουπόλεις έχουν απλωθεί σε όλη τη Ράφα, όπου οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Το σχέδιο τριών φάσεων

Σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters, η Χαμάς ανέφερε ότι η πρόταση περιλαμβάνει τρία στάδια. Το σχέδιο εστάλη στη Γάζα για να ληφθεί η γνώμη των ηγετών της Χαμάς εκεί. Η ηγεσία της Χαμάς θα συναντηθεί για να συζητήσει το έγγραφο και να εκφράσει την τελική της γνώμη επ’ αυτού, ανέφερε η ανακοίνωση. Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η πρώτη φάση θα συνίστατο σε παύση των μαχών και απελευθέρωση ηλικιωμένων, άμαχων γυναικών και παιδιών ομήρων.

Οι μεγάλες παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, η οποία αντιμετωπίζει μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, θα ξαναρχίσουν. Στη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινές μέλη του στρατού και θα αυξηθούν εκ νέου οι παραδόσεις βοήθειας και θα αποκατασταθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στη Γάζα. Η τρίτη φάση θα έβλεπε την απελευθέρωση των σωμάτων των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων, δήλωσαν δύο πηγές.

Η δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει επίσης «την απελευθέρωση ανδρών νεοσύλλεκτων στρατιωτικών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων», ανέφερε. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν θα αφεθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «σε κάθε στάδιο, με την ισραηλινή πλευρά να προετοιμάζεται να απελευθερώσει όσους έχουν υψηλές ποινές», ανέφερε.

Καμμένο όχημα στην περιοχή Χαν Γιουνίς από κάμερα extreme sports.

Με το βλέμμα στο τέλος του πολέμου

Απώτερος στόχος αυτής της σταδιακής προσέγγισης είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απελευθέρωση των ανδρών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ επιπλέον Παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται στις φυλακές. Εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση-πλαίσιο, μπορεί να χρειαστούν ακόμη ημέρες ή εβδομάδες για να διευθετηθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων και των κρατουμένων, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Χαν Γιουνίς κατευθυνόμενοι προς τη Ράφα.

Αισιόδοξος ο κορυφαίος διαπραγματευτής του πολέμου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Γιασίμ Αλ Θάνι, δήλωσε ότι «το πλαίσιο που συζητήθηκε στο Παρίσι βασίζεται σε στοιχεία μιας αρχικής πρότασης του Ισραήλ και μιας αντιπρότασης της Χαμάς. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τα πράγματα μεταξύ τους για να καταλήξουμε σε κάποιο λογικό έδαφος που θα τους φέρει όλους κοντά», δήλωσε τη Δευτέρα στο think tank Atlantic Council της Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος» σε μια πιθανή συμφωνία κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε ότι η Χαμάς έχει προηγουμένως απαιτήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ελπίδα ότι η στάση της μπορεί να έχει αλλάξει.

«Πιστεύω ότι μετακινηθήκαμε από εκείνο το σημείο σε ένα σημείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο μέλλον», είπε. Η παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνεννόηση σχετικά με τους ισραηλινούς ομήρους χωρίς να διασφαλίσει μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ομάδας Ζιάντ αλ-Ναχάλα σε δήλωσή του την Τρίτη. Το ισραηλινό πολιτικό στρατόπεδο εμφανίζεται διαιρεμένο.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024