Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Η Χαμάς λέει ότι ο Νετανιάχου υπονομεύει τις πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός

Live: Η Χαμάς λέει ότι ο Νετανιάχου υπονομεύει τις πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα υποχωρήσει στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, αφού το Ισραήλ σκότωσε επτά μέλη της οικογένειά του.

Δημοσίευμα ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων αποκάλυψε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε ποτέ εντολή για την πραγματοποίηση της αεροπορικής επιδρομής η οποία σκότωσε επτά μέλη της οικογενείας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή για επικείμενη επίθεση του Ιράν, την οποία άλλωστε η χώρα έχει «υποσχεθεί» μετά την πολύνεκρη επίθεση στο προξενείο της στη Συρία.

Αυτοκινητοπομπή της UNICEF που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

04:45 Ισραήλ προς ΗΠΑ: Θα ανταποδώσουμε επίθεση του Ιράν

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θ’ ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά του.

«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε στον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Κατά το Πεντάγωνο, ο αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Ερικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), επέσπευσε επίσκεψή του στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας αυτής τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

Ο στρατηγός Κουρίλα επισκέπτεται τακτικά τη χώρα τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

04:00 Επιχειρήσεις του Ισραήλ στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως διεξάγουν νέες επιχειρήσεις, ειδικά στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρήσεις «ακριβείας» και «βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν» για να «εξαλειφθούν τρομοκράτες» και να χτυπηθούν «τρομοκρατικές υποδομές στην κεντρική Γάζα».

Μαχητικά βομβάρδισαν στόχους και επιχείρησαν δυνάμεις στο πεδίο, πρόσθεσε ο στρατός.

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επίσης ενεπλάκη ανοίγοντας πυρ εναντίον διαφόρων στόχων, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (περισσότερα εδώ).

03:10 Τα 2/3 του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Τα δύο τρίτα των μελών τάχθηκαν υπέρ της πλήρους ένταξης, είπε η πρόεδρος και πρέσβειρα της Μάλτας στον ΟΗΕ Βανέσσα Φρέιζιερ, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες.
Ενώ η ad hoc επιτροπή μπορεί να προχωρήσει μόνο με συναίνεση, οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί πλέον να υποβάλει ψήφισμα για ψηφοφορία επί του θέματος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 18 Απριλίου και να προταθεί από την Αλγερία, η οποία εκπροσωπεί τα αραβικά έθνη στο Συμβούλιο.
Ακόμη και αν το θέμα λάβει τις απαραίτητες εννέα από τις 15 ψήφους, οι ρεπόρτερ του ΟΗΕ προβλέπουν βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

03:00 «Καμία συναίνεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη, λέει ο πρόεδρος

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με μια μακροχρόνια αίτηση των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργάνου.

«Δεν υπήρξε συναίνεση» κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, λέει η πρέσβειρα της Μάλτας Βανέσα Φρέιζερ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου για τον Απρίλιο. «Ωστόσο, η πλειοψηφία ήταν πολύ ξεκάθαρα υπέρ του να προχωρήσει η ένταξη».

02:30 Οι ΗΠΑ εκδίδουν οδηγία και περιορίζουν τα ταξίδια του προσωπικού στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τους υπαλλήλους της πρεσβείας στο Ισραήλ και τα μέλη των οικογενειών τους από προσωπικά ταξίδια εκτός των ευρύτερων περιοχών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Μπερσέμπα, εν μέσω των απειλών του Ιράν για αντίποινα λόγω της αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό.

Από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί.

Ερωτηθείς σχετικά με τον συναγερμό ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε: «Πραγματοποιούμε διαρκώς συνεχείς εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση επί τόπου».

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που μας οδήγησαν να περιορίσουμε τα προσωπικά ταξίδια των υπαλλήλων μας και των μελών της οικογένειάς τους», δήλωσε ο Μίλερ, «αλλά είναι σαφές ότι παρακολουθούμε το περιβάλλον απειλών στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ».

02:01 H Apple κατηγορείται για αντισημιτισμό

Η Apple δέχεται παράπονα στο διαδίκτυο αφού ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν ότι η πιο πρόσφατη ενημέρωση του iOS προτείνει το emoji της παλαιστινιακής σημαίας όταν οι χρήστες πληκτρολογούν «Jerusalem» στο αγγλικό πληκτρολόγιο.

Το ενημερωμένο λογισμικό όντως προτείνει την παλαιστινιακή σημαία στο αγγλικό (βρετανικό) πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείτε «Jerusalem» σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Ωστόσο, η πρόταση δεν εμφανίζεται στο αγγλικό (αμερικανικό) πληκτρολόγιο.

01:45 «Το Ιράν πρέπει να αποκλιμακώσει, να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις» προτρέπει ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του και του ξεκαθάρισε ότι «το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση».

01:30 «Δεν θέλω να είμαι συνένοχη στην πείνα δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων» λέει Ισραηλινή συγγενής αιχμάλωτου

Η Ella Metzger, η νύφη του Yoram Metzger, ο οποίος βρίσκεται σε αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ευθαρσώς στο ισραηλινό κοινοβούλιο ότι δεν θέλει να είναι συνένοχη στον λιμό 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Δεν μεγάλωσα ναζί στο σπίτι μου και προσωπικά δεν είμαι ναζίστρια», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική ηγεσία πρέπει να απομακρυνθεί «για να βρεθεί λύση και να έρθουν οι σοφοί και λογικοί».

01:01 Περισσότερα για τη δολοφονία Λιβανέζου επιχειρηματία από φερόμενους πράκτορες της Μοσάντ

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου αποκάλυψαν στην Al Mayadeen ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του Μοχάμεντ Σρουρ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μετά από βασανιστήρια σε ένα σπίτι στο Beit Meri του Λιβάνου.

Ο Σρουρ, ο οποίος εργάζεται σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, παρασύρθηκε στην κατοικία μιας γυναίκας ονόματι Ζεϊνάμπ Χαμούντ, η οποία του είχε ζητήσει να παραδώσει 14.000 δολάρια. Τα χρήματα λέγεται ότι είχαν συγκεντρωθεί από το Ιράκ, δήλωσαν πηγές στο Al Mayadeen. Ο μάρτυρας στη συνέχεια έκανε ανάληψη το προαναφερθέν ποσό και κατευθύνθηκε στην κατοικία μαζί με τον ανιψιό του με μοτοσικλέτα.

Ο Χαμούντ, πράκτορας της Μοσάντ, παρέλαβε τα χρήματα πίσω από το παράθυρο της κατοικίας της, επειδή ο Σρούρ που αναμενόταν να είναι μόνος του συνοδευόταν από άλλο άτομο.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι λίγες ημέρες αργότερα, 4.000 δολάρια που προορίζονταν για τον Χαμούντ μεταφέρθηκαν στην επιχείρηση του Μοχάμεντ Σρουρ, ο οποίος στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην κατοικία της γυναίκας για να παραδώσει τα μεταφερόμενα χρήματα, αυτή τη φορά μόνος του. Τότε ήταν που ο Σρουρ απήχθη, βασανίστηκε και αργότερα δολοφονήθηκε.

Οι δολοφόνοι του Σρουρ χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρα για να τον βασανίσουν και να τον σκοτώσουν, ενώ τα φονικά όπλα αφέθηκαν σε κουβάδες γεμάτους με νερό και απορρυπαντικά, ελπίζοντας να σβήσουν τα αποτυπώματά τους από αυτά.

Οι πηγές του Al Mayadeen παρουσιάζουν ως λόγο της δολοφονίας του πως ο Σρουρ χρηματοδοτούσε την Χεζμπολάχ και Παλαιστιακές αντιστασιακές ομάδες.

00:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι η απάντηση αντιποίνων στην επίθεση στο προξενείο του είναι «νόμιμη»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν λέει ότι μίλησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας για την επίθεση σε ιρανικό προξενείο στη Συρία, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.

Ο Αμιρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι τόνισε ότι όταν το Ισραήλ παραβιάζει «το διεθνές δίκαιο και τις Συμβάσεις της Βιέννης, παραβιάζοντας διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις», τότε μια απάντηση αντιποίνων είναι «νόμιμη».

Αναφέρθηκε στην επίθεση της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο ταξίαρχος Mohammad Ρεζά Ζαχεντί, ανώτερος διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), και ο αναπληρωτής του, στρατηγός Μοχάμαντ Χαντί Χατζριαχίμι.

Ο Αμιρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταδικάσει την επίθεση, τότε «η νόμιμη άμυνα με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου αποτελεί αναγκαιότητα».

«Δήλωσα ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου, αλλά επιδιώκει την επιστροφή της ασφάλειας στην ασταθή περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

00:23 Συνομιλία Μπλίνκεν με Τούρκους, Κινέζους και Σαουδάραβες για την αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, μίλησε τα τελευταία 24ωρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας για να καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή, ειδικά μετά τις απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε ιρανική στρατιωτική απάντηση στη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταγγείλει την επίθεση του Ισραήλ.

00:01 Συνομιλία Χακάν Φιντάν και Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για την επίθεση στο Ιρανικό προξενείο, την Παλαιστίνη και τις διμερείς σχέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Τουρκίας συζήτησαν τις συνέπειες της πρόσφατης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη, καθώς και τη διεύρυνση των δεσμών μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, «συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και της πυραυλικής επίθεσης του καθεστώτος κατά του προξενείου του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό την 1η Απριλίου, η οποία προκάλεσε τον μαρτυρικό θάνατο επτά Ιρανών διοικητών και στρατιωτικών συμβούλων» όπως ενημέρωσε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνεχάρησαν επίσης ο ένας τον άλλον με την ευκαιρία του Eid al-Fitr που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

23:35 Συλλυπητήρια στον Χανίγια από τον σύμβουλο του Χαμενεΐ

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για τη δολοφονία πολλών μελών της οικογένειάς του σε ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα.

Ο Βελαγιατί έστειλε το μήνυμά του την Τετάρτη, συλλυπούμενος τον παλαιστινιακό λαό και τους μαχητές της αντίστασης και δήλωσε ότι η «βάναυση και εγκληματική» επίθεση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο «αυτού του καθεστώτος που σκοτώνει παιδιά».

Είπε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς, προβαίνοντας σε τέτοιες ενέργειες, επιταχύνει την απομόνωσή του σε διεθνές επίπεδο».

«Το καθεστώς καταφεύγει σε τέτοιες δολοφονίες και στη σφαγή του ανυπεράσπιστου λαού της Παλαιστίνης λόγω των επανειλημμένων ηττών του στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν θα μπορέσει ποτέ να συντρίψει την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

23:21 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ εκπλήσσουν τους στρατιωτικούς αναλυτές

Ο Omar Ashour, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για το πώς οι επιδόσεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, τους τελευταίους έξι μήνες εξέπληξαν πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Ακολουθεί μια περίληψη των κύριων σημείων του:

  • Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ήταν εντελώς υποστελεχωμένες και υποεξοπλισμένες σε όλους τους τομείς – θάλασσα, αέρα και ξηρά – καθώς και στον ηλεκτρονικό πόλεμο και κυβερνοπόλεμο.
  • Δημιούργησαν το δικό τους περιβάλλον για να μπορούν να πολεμήσουν κατασκευάζοντας πολυεπίπεδες υπόγειες σήραγγες που διπλασίασαν ή τριπλασίασαν το μέγεθος της Γάζας.
  • Το δίκτυο των σηράγγων παρείχε δύο από τα τρία στοιχεία που απαιτούνται για την αποτελεσματικότητα της μάχης: προστασία από το πυροβολικό και τα αεροπορικά πλήγματα και κινητικότητα επειδή οι επίγειες γραμμές επικοινωνίας εξακολουθούν να συνδέονται.
  • Πολλοί μαχητές της Χαμάς παραμένουν και το Ισραήλ έχει σκοτώσει μόνο έναν από τους τρεις κορυφαίους διοικητές της.
  • Αν το Ισραήλ θέλει να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς, η μάχη θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενε ο ισραηλινός στρατός και ίσως να μην είναι καν δυνατή.

23:03 Ισραηλινή επιδρομή στοχεύει τον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα

Μια ισραηλινή επιδρομή μόλις στοχοθέτησε μια κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij της Γάζας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Πρόκειται για έναν από τους διάφορους πυκνά δομημένους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα και βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξάγει αυτή τη στιγμή «επιχείρηση» στα περίχωρα του καταυλισμού.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα σχετικά με αυτό σύντομα.

22:45 Η Χαμάς λέει ότι κάθε πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να περιλαμβάνει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός»

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού λέει ότι το κλειδί για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει με μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ομάδας στις εν εξελίξει συνομιλίες είναι επίσης η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα «χωρίς εμπόδια».

Άλλα βασικά πράγματα που ανέφερε περιλαμβάνουν:

  • Το επίπεδο της καταστροφής που προκαλούν οι ισραηλινές δυνάμεις μέσα και γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας είναι «τερατώδες και καταστροφικό».
  • Δέκα ημέρες μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, οι έρευνες συνεχίζονται για να προσπαθήσουν να ανασύρουν «εκατοντάδες πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια».
  • Το συνολικό επίπεδο της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας αντικατοπτρίζει μόνο την αποτυχία του ισραηλινού στρατού στην επίτευξη των στόχων του.
  • Το Ισραήλ έχει αγνοήσει όλους τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους και ψηφίσματα και πρέπει να λογοδοτήσει για τη διάπραξη «γενοκτονίας».

22:23 Επιζώντες του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ λαμβάνουν γερμανική αποζημίωση για να αντιμετωπίσουν την «τρομακτική κατάσταση πολέμου»

Η Γερμανία δηλώνει ότι παρέχει 25 εκατομμύρια ευρώ  σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και του επακόλουθου πολέμου στη Γάζα.

Κάθε ένας από τους 113.000 Εβραίους επιζώντες στο Ισραήλ θα λάβει εφάπαξ 220 ευρώ, σύμφωνα με τη Διάσκεψη Διεκδίκησης Απαιτήσεων, μια οργάνωση που διεκδικεί αποζημιώσεις για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και συνεργάστηκε με τη γερμανική κυβέρνηση για το πρόγραμμα.

«Πολλοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από τις επιθέσεις της Χαμάς», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας την απώλεια σπιτιών ή συστημάτων υποστήριξης με τη μορφή φροντίδας. Τα πρόσθετα κονδύλια αποσκοπούσαν στο να τους βοηθήσουν «σε αυτή την τρομακτική κατάσταση πολέμου», είπε η ίδια.

22:02 Το Ισραήλ υποστηρίζει πως ο Γιαχία Σινουάρ δεν απαντά, περιμένοντας το Ιράν να επιτεθεί

Το Ισραήλ πιστεύει ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ καθυστερεί να απαντήσει στην τρέχουσα πρόταση για την ανταλλαγή ομήρων με την ελπίδα ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ και θα συμβάλει στην πυροδότηση της ευρύτερης σύγκρουσης που προσπάθησε να προκαλέσει στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στην Ιερουσαλήμ που επικαλείται το δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12.

«Ο Σινουάρ δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να δει έναν περιφερειακό πόλεμο και εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια ιρανική επίθεση και μια ισραηλινή απάντηση, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μια ενοποίηση των μετώπων (κατά του Ισραήλ)», αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ που επικαλείται τις πηγές.

Μια προτεινόμενη συμφωνία που λέγεται ότι είναι ευρέως αποδεκτή από το Ισραήλ φέρεται να προβλέπει την απελευθέρωση 40 ζωντανών ομήρων σε μια «ανθρωπιστική κατηγορία» – γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι – με αντάλλαγμα περίπου 900 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 42 ημερών.

Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν δηλώσει δημοσίως ότι οι όροι είναι απαράδεκτοι και επανέλαβαν τα αιτήματά τους για μια ισραηλινή δέσμευση να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιτραπεί στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν εκδώσει οριστική απόρριψη.

21:46 Διαδηλωτές ζητούν πόλεμο και ειρήνη σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις

Ξεχωριστές, αντίθετες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται απόψε στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, οι οποίες ζητούν αντίθετους στόχους στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Στο Τελ Αβίβ, εκατοντάδες διαδηλώνουν κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο της Κίρια πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, απαιτώντας να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Ιερουσαλήμ, κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκατοντάδες λαμβάνουν μέρος σε διαμαρτυρία που ζητά να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας με την τρομοκρατική οργάνωση.

21:35 Ο Χανίγια λέει ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τους 3 γιους του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δηλώνει ότι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ είναι ακόμη πιθανή, ακόμη και μετά την αεροπορική επιδρομή στη Γάζα που σκότωσε τρεις από τους γιους του.

Ο Haniyeh αρνείται επίσης στο Reuters ότι οι γιοι του ήταν πράκτορες της τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που δήλωσε χθες το Ισραήλ μετά το χτύπημα.

«Τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού τίθενται πάνω από όλα», λέει, όταν ρωτήθηκε αν η δολοφονία τους θα είχε αντίκτυπο στις συνομιλίες.

«Επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η κατοχή εξακολουθεί να κωλυσιεργεί και να αποφεύγει την απάντηση στα αιτήματα», λέει στο Reuters.

21:20 Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή για ιρανική επίθεση, αλλά είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο, λέει ο εκπρόσωπος των IDF

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες για τους πολίτες, καθώς το Ισραήλ παραμένει σε υψηλή επιφυλακή για πιθανή επίθεση από το Ιράν.

«Θα ασχοληθώ με τις αναφορές και θα μιλήσω για τις προετοιμασίες για μια επίθεση από το Ιράν. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου», λέει ο Hagari σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου.

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι για επίθεση και άμυνα χρησιμοποιώντας διάφορες δυνατότητες που διαθέτει ο IDF, αλλά και έτοιμοι με τους στρατηγικούς μας εταίρους», λέει.

Ο Hagari λέει ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Michael Kurilla, έφτασε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί για να πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF αντιστράτηγο Herzi Halevi σχετικά με «τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή».

 21:00 Οι IDF λένε ότι χτύπησαν πριν από λίγο τρία κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν πριν από λίγο τρία κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στις περιοχές Mays al-Jabal, Yarine και Khiam του νότιου Λιβάνου.
Ένα άλλο παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε στο Marwahin, λέει το IDF.
Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης περιοχές κοντά στο Abou Chach με πυροβολικό για να «απομακρύνουν τις απειλές», προσθέτει το IDF.

20:35 Στη βόρεια Γάζα επικρατεί ήδη λιμός: λέει Αμερικανίδα αξιωματούχος

Η Σαμάνθα Πάουερ, η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), δηλώνει ότι οι άνθρωποι σε τμήματα της βόρειας Γάζας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν λιμό.

Τα σχόλιά της, που έγιναν σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, σηματοδοτούν την πρώτη δημόσια παραδοχή από Αμερικανό αξιωματούχο ότι ο λιμός έχει αρχίσει σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα τρόφιμα δεν έχουν ρέει σε επαρκείς ποσότητες για να αποφευχθεί αυτός ο επικείμενος λιμός στο νότο και αυτές οι συνθήκες που προκαλούν ήδη παιδικούς θανάτους στο βορρά», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου με τον βουλευτή Χοακίν Κάστρο.

20:15 Ισραηλινός υπουργός υπόσχεται να καταστήσει αυστηρότερες τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir υποσχέθηκε να κάνει πιο σκληρές τις συνθήκες των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

«Οι μέρες που οι τρομοκράτες γιόρταζαν στις φυλακές έχουν τελειώσει!» έγραψε στο Χ.

20:00 Το 358 UAV του Ιράν αλλάζει την εξίσωση υπέρ του «Άξονα της Αντίστασης»

Οι δυνατότητες του ιρανικής παραγωγής «358 πυρομαχικών παραμονής» έχουν ξεπεράσει αυτά που κάποτε θεωρούνταν ανώτερα βλήματα και αεροσκάφη στον πόλεμο.

Οι παρατάξεις που συνεργάζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή απέκτησαν πυραύλους επιφανείας-αέρος που περιφέρονται στην περιοχή τους, κυνηγώντας τους στόχους τους, αυξάνοντας το πλεονέκτημά τους έναντι των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ήταν, μέχρι τώρα, πολύ πιο προηγμένα, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Business Insider.

Το ιρανικής παραγωγής UAV 358 διπλής λειτουργίας, γνωστό και ως 358 Saqr, το οποίο ενσωματώνει τις δυνατότητες ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους-καμικάζι (εκρήγνυται στον στόχο) και ενός αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου, είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ουσιαστικά προστατεύει περιοχή κάνοντας «οκτάρια» στον αέρα και μόλις ανιχνεύσει τον στόχο τον ακολουθεί. Χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα εναντίον ισραηλινών drone, καταρρίπτωντας μάλιστα ένα drone των 25 εκατομυρρίων ευρώ.

Το Ιράν φέρεται να έχει δώσει «358» στην Χεζμπολάχ και τους Χούθι.

19:40 Η Γενική Εισαγγελέας του Ισραήλ είπε ότι θα γνωμοδοτήσει στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει «καμία νομική βάση» για να μην επιστρατεύσει τους Χαρεντίμ

Η Γενική Εισαγγελέας Gali Baharav-Miara φέρεται να γνωμοδοτεί στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει «καμία νομική βάση» για τη συνέχιση της εξαίρεσης των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας από τη στράτευση στις IDF.

Τα σχόλια της Baharav-Miara έρχονται μετά την υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση για ξεχωριστή εκπροσώπηση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για το επίμαχο ζήτημα. Ο γενικός εισαγγελέας φέρεται να απαντά ότι η επιλογή αυτή θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο αφού το κράτος ενημερώσει το Ανώτατο Δικαστήριο για τα μέτρα που λαμβάνει για τη στράτευση της κοινότητας των Χαρέντι, κάτι που έχει διαταχθεί να κάνει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Γράφοντας προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Yossi Fuchs, η Γενική Εισαγγελέας επαναλαμβάνει τη θέση της ότι οι IDF πρέπει να αρχίσουν να επιστρατεύουν τους στρατεύσιμους Haredi, λέγοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να συνεχίσει το status quo, και να μην επιστρατεύσει τα μέλη της υπερορθόδοξης κοινότητας, «δεν εδράζεται σε καμία νομική βάση».

Πρακτικά αυτές οι εξαιρέσεις ισχύουν από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ, το 1948 μια χώρα όπου υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία άνδρες και γυναίκες, πλην όσων είναι αραβικής καταγωγής.

Εξαιρούνται επίσης αυτομάτως όλες οι γυναίκες Χαρεντί -όπως είναι γνωστοί οι υπερορθόδοξοι εβραίοι- και όσοι άντρες της εν λόγω κοινότητας έχουν αφοσιωθεί στη μελέτη ιερών κειμένων του Ιουδαϊσμού.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

19:20 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτεύχθηκε άμεσο χτύπημα καθώς μαχητές στόχευσαν την ισραηλινή τοποθεσία Αλ Σαμάκα με πυραυλικά όπλα

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην τοποθεσία Αλ Σαμάκα που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λιβανέζικη περιοχή Κφάρ Σουμπά, κοντά στις Φάρμες Σεμπάα. Άλλα δύο χτυπήματα βρήκαν τον στόχο τους. Επέλεξαν να χτυπήσουν στις 05:00, 05:05 και 06:00 το πρωί, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο την ισραηλινή αεράμυνα.

19:00 Επίθεση στην περίμετρο του νοσοκομείου Βαπτιστών «Αλ-Άχλι» από το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιτέθηκε με βόμβα μεγάλης ισχύος στην περίμετρο του νοσοκομείου Αλ-Άχλι, το οποίο είχε υπάρξει στόχος πυραυλικής επίθεσης στις αρχές του πολέμου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 500 άτομα. Είναι η πολλοστή φορά που τυγχάνει στόχος επίθεσης.

18:45 Ιράν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να είχε καταδικάσει την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν

Η «επιτακτική ανάγκη για το Ιράν» να προχωρήσει σε αντίποινα για το πλήγμα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκαζε την επίθεση, τόνισε σήμερα η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την κατακριτέα επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές μας εγκαταστάσεις στη Δαμασκό και ακολούθως οδηγούσε ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες, η επιτακτική ανάγκη για το Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αδίστακτο καθεστώς θα μπορούσε να ήταν περιττή», ανέφερε η αντιπροσωπεία στην πλατφόρμα Χ.

Το Ιράν χρησιμοποιεί τον όρο «σιωνιστικό καθεστώς» για να αναφερθεί στο Ισραήλ.

18:20 Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι γυρίζει την πλάτη σε μια «πολύ λογική πρόταση εκεχειρίας»

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι «γυρίζει την πλάτη» σε μια «πολύ λογική πρόταση» ενόψει μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ομάδα διαμεσολαβητών.

«Υπάρχει μια πολύ λογική πρόταση στο τραπέζι και η Χαμάς συνεχίζει να της γυρίζει την πλάτη», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Νταβίντ Μένσερ, επικρίνοντας επίσης «τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στο Ισραήλ», οι οποίες, κατά τη γνώμη του, έχουν ως συνέπεια να βοηθούν τη Χαμάς, να την απομακρύνουν» από τη διαπραγμάτευση.

«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση», επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος της Χαμάς.

18:15 Τουλάχιστον 6 νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην αγορά της πόλης της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά Firas της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μοιράστηκαν τα πλάνα από τα αποτελέσματα της επίθεσης στο Telegram.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ahli Arab. Ένα από τα βίντεο έδειχνε έναν μεσήλικα άνδρα με τραύμα στην κοιλιά να μπαίνει στο νοσοκομείο ενώ στηρίζεται σε έναν άλλον άνδρα.

17:55 Η Νικαράγουα έκλεισε την πρεσβεία της στη Γερμανία, κατηγορεί το Βερολίνο για συνέργεια σε γενοκτονία

Η Νικαράγουα έκλεισε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, μετά την προσφυγή στην οποία προχώρησε η Μανάγουα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Βερολίνου για συνέργεια σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Η διπλωματική αποστολή της Νικαράγουας στην Αυστρία θα αναλάβει τον χειρισμό των υποθέσεων εκείνης στη Γερμανία προσεχώς, επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εργαζόμενος της νικαραγουανής πρεσβείας στη Βιένη. Οι προξενικές υπηρεσίες θα παρέχονται επίσης από την πρεσβεία της Βιένης.

17:20 Οργανώσεις κατά της παράδοσης όπλων από τη Γαλλία στο Ισραήλ

Οκτώ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εκκίνησαν νομικές διαδικασίες ζητώντας «την αναστολή των παραδόσεων όπλων» από τη Γαλλία στο Ισραήλ, μια ενέργεια που περιγράφεται ως «τελείως εξαιρετική περίπτωση».

«Υπάρχει ξεκάθαρα ένας κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγει η Γαλλία στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν αυτές οι ΜΚΟ, ενώσεις και συνδικάτα – εκ των οποίων τα Attac και Solidaires – σε δελτίο Τύπου.

«Συνεπώς, η Γαλλία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που σχετίζονται ιδίως με τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων και κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου –συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου– και πιθανής γενοκτονίας», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη ή θα καταθέσουν τρεις ξεχωριστές νομικές αγωγές με τη μορφή του κατεπείγοντος.

17:00 Το Ισραήλ λέει ότι αναμένει περισσότερη βοήθεια για να εισέλθει στη Γάζα

Καθώς οι προειδοποιήσεις για κινδύνους λιμού στη Γάζα αυξάνονται, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναμένει νέα μέτρα για την είσοδο φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή θα αυξήσουν σταδιακά τη ροή βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο αγαθών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε σε ένα νέο μήνυμά του ότι ο στρατός κατασκευάζει ένα νέο χερσαίο πέρασμα στη βόρεια Γάζα για να επιτρέψει περισσότερη άμεση βοήθεια στους πολίτες. Η νέα διάβαση θα επιτρέψει την είσοδο τουλάχιστον 50 φορτηγών την ημέρα στη βόρεια Γάζα, είπε ο Χάγαρι.

Υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν «σταδιακά» τον μέ

16:30 Ο ισραηλινός στρατός έπληξε συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ κοντά στη συνοριακή πόλη al-Dahira νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η εφημερίδα an-Nahar του Λιβάνου ανέφερε επίσης ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή al-Dahira, προσθέτοντας ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νότια πόλη Tayr Harfa.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πραγματοποιούν συναλλαγές κοντά σε καθημερινές επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

15:55  Το Ισραήλ προετοιμάζεται για σενάρια και σε άλλες περιοχές

Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προετοιμάζεται και για σενάρια που μπορεί να προκύψουν σε άλλες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ιράν ετοιμάζεται να πλήξει το εβραϊκό κράτος σε αντίποινα για τον θάνατο Ιρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Όποιος μας κάνει κακό, θα ανταποδώσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», ανέφερε σε δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του μετά από επίσκεψη στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανά ιρανικά αντίποινα λόγω της δολοφονίας ενός ανώτερου στρατηγού και έξι άλλων Ιρανών αξιωματικών σε μια αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

15:00 Οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν 63 στη Γάζα μέσα σε 24 ώρες

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν 63 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 45, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 33.545, με 76.094 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο.

14:17 Ισραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται στις περιοχές Jabbain, Al-Dhahira και Tayr Harfa του Λιβάνου

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στα ανατολικά περίχωρα της πόλης Jabbain, σύμφωνα με τα τοπικά λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή με στόχο την πόλη Al-Dhahira, καθώς και τα περίχωρα του χωριού Tayr Harfa, ανέφερε το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Bint Jbeil.

14:00 Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

Το Κρεμλίνο κάλεσε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποτρέψουν το χάος στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αιτήματα προς τη Ρωσία να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αν και ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό αποτελεί παραβίαση όλων των αρχών του διεθνούς δικαίου.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, η οποία δεν λάμπει ακριβώς με σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατηγοί και άλλοι πέντε αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης – κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις σε μια περιοχή που έχει ήδη συγκλονιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:56 Οι ΗΠΑ φέρεται να ζητούν από τους γείτονες του Ιράν να «ηρεμήσουν τα πνεύματα»

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk φέρεται να τηλεφώνησε στους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Ιράκ, ζητώντας τους να μεταφέρουν μήνυμα στην Τεχεράνη για να μειώσει την ένταση με το Ισραήλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει ότι ο McGurk ζήτησε από τους αξιωματούχους να επικοινωνήσουν με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών και να του μεταφέρουν το μήνυμα – κάτι που φέρεται να έκαναν.

Τα τηλεφωνήματα του McGurk αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Axios, αλλά ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

13:48 Ισραηλινοί διαδηλωτές εμποδίζουν τη διέλευση βοήθειας στη Γάζα

Δεκάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το δρόμο για τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στο συνοριακό πέρασμα Nitzana και al-Awja μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει εδώ και ώρες. Οι δυνάμεις της ισραηλινής συνοριοφυλακής συνέλαβαν αρκετούς διαδηλωτές.

13:36 Οι IDF λένε ότι ξεκινούν μια «επόμενη φάση» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Daniel Hagari σε μια δήλωση με βίντεο στην αγγλική γλώσσα αναφέρει ότι ο στρατός ξεκινά μια «επόμενη φάση» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας ένα νέο χερσαίο πέρασμα για τα φορτηγά να φτάνουν απευθείας στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Έχουμε συνεργαστεί με χώρες και διεθνείς οργανισμούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουμε νέα και βελτιωμένα μέτρα για να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τους πολίτες της Γάζας, από ξηράς, θάλασσας και αέρα», αναφέρει ο Hagari.

Επιβεβαιώνει ότι οι IDF «κατασκευάζουν το Βόρειο Πέρασμα, ένα νέο χερσαίο πέρασμα από το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Γάζας». Χθες, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στον ξένο Τύπο ότι κατασκευάζεται ένα νέο χερσαίο πέρασμα, με έναν από τους συνεργάτες του να λέει ότι θα βρίσκεται κοντά στο Kibbutz Zikim.

Ο Hagari λέει ότι το νέο πέρασμα «θα επιτρέψει σε περισσότερη βοήθεια να ρέει απευθείας στους πολίτες στις περιοχές που ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν τα φορτηγά».

13:24 Έξι συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνέλαβε έξι άνδρες και κατέσχεσε όπλα σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιδρομές και μαζικές συλλήψεις στο παλαιστινιακό έδαφος. Εκεί, ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τα 7.350 άτομα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Addameer στη Ραμάλα.

Ενώ ορισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, 9.100 παραμένουν αιχμάλωτοι. Πρόκειται για μια απότομη αύξηση σε σχέση με τους 5.200 που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

13:06 «Ήμασταν πραγματικά τυχεροί» – Υπάλληλος της UNICEF περιγράφει την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε βοήθεια

Η Tess Ingram εκπρόσωπος της UNICEF, βρισκόταν σε αυτοκινητοπομπή που χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσε να παραδώσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Είπε ότι τα οχήματα βρίσκονταν σε ένα «σημείο αναμονής» —μια καθορισμένη περιοχή όπου τα αυτοκίνητα πρέπει να περιμένουν μέχρι ένα σημείο ελέγχου να είναι έτοιμο να τα υποδεχτεί.

«Περιμέναμε εκεί όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί στην περιοχή. Οι πυροβολισμοί ήρθαν από την κατεύθυνση του σημείου ελέγχου προς τους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια έτρεξαν μακριά από το σημείο ελέγχου και οι πυροβολισμοί χτύπησαν εμάς», δήλωσε η Ingram στο Al Jazeera.

«Ήμασταν πραγματικά τυχεροί», είπε, προσθέτοντας ότι τρεις σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητο όπου καθόταν. Οι πυροβολισμοί τέθηκαν υπόψη των αρμόδιων αρχών, δήλωσε η Ingram, σημειώνοντας ότι ήταν το πιο σοβαρό περιστατικό που έχει βιώσει το προσωπικό της UNICEF από την έναρξη του πολέμου.

12:51 Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επέκρινε τον νέο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας για τις δηλώσεις του αναφορικά με τον πόλεμο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις για τον κίνδυνο να βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας», επικρίνοντάς τον κυρίως επειδή δεν αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του στους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σάιμον Χάρις «’ξέχασε’ να αναφέρει» τους ομήρους στην ομιλία του που εκφώνησε την Τρίτη ενώπιον του ιρλανδικού κοινοβουλίου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου.

Επίσης επέκρινε τον Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν ότι «σχεδιάζουν να επιβραβεύσουν την τρομοκρατία» επειδή δήλωσαν έτοιμοι να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

«Κάποιοι στην Ιρλανδία επιμένουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», κατήγγειλε το ισραηλινό υπουργείο.

12:35 Πέντε νεκροί στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Πέντε άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ο ισραηλινός στρατός περιέγραψε τις τελευταίες επιχειρήσεις του στο κέντρο της Γάζας, που διεξήχθησαν από την 162η Μεραρχία, ως μια «ακριβή, βασισμένη σε πληροφορίες» αποστολή για τη θανάτωση παλαιστίνιων μαχητών και την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νουσεϊράτ γίνεται στόχος του ισραηλινού στρατού. Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 207 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων.

12:33 Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς το Ιράν εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία παρέτεινε την αναστολή των πτήσεών της προς την Τεχεράνη, σε επιφυλακή για τα αντίποινα του Ιράν για τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις προς την ιρανική πρωτεύουσα πιθανότατα μέχρι τις 13 Απριλίου, παρατείνοντας την αναστολή της κατά δύο ημέρες. Περισσότερα εδώ.

12:14 Ο Νετανιάχου δεν γνώριζε για την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τα παιδιά του ηγέτη της Χαμάς

Το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Walla, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους, αναφέρει ότι κανένας κορυφαίος πολιτικός ηγέτης δεν συμμετείχε στην απόφαση να πραγματοποιηθεί αεροπορική επιδρομή η οποία σκότωσε τρεις από τους γιους και τέσσερα εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

Το χτύπημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάστηκε από τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργού ή του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant. Περισσότερα εδώ.

11:48 Οι IDF λένε ότι εξαπέλυσαν «στοχευμένη επιχείρηση» εναντίον της Χαμάς στην περιοχή Νουσεϊράτ

Οι IDF λένε ότι η επιχείρηση διεξάγεται μετά από πληροφορίες που υποδεικνύουν «την παρουσία τρομοκρατικής υποδομής και πολλών τρομοκρατών στην περιοχή».

Εν μέσω επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα Nahal εντόπισαν έναν ένοπλο να βγαίνει από μια σήραγγα και να κατευθύνεται προς το μέρος τους. Ο πράκτορας στη συνέχεια χτυπήθηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος, λέει το IDF.

Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα της 401ης Ταξιαρχίας εντόπισαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών στην περιοχή, αναφέρει το IDF.

Επίσης, εν μέσω της επιχείρησης, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε πλήγματα κατά μήκος της ακτής της Λωρίδας, σε αυτό που οι IDF λένε ότι αποτελεί μέρος της υποστήριξης των χερσαίων στρατευμάτων.

11:30 Η Apple κατηγορείται για αντισημιτισμό καθώς η πληκτρολόγηση της λέξης «Ιερουσαλήμ» εμφανίζει τη σημαία της Παλαιστίνης

Η Apple έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό αφού το πληκτρολόγιο στα iPhone άρχισε να εμφανίζει ένα emoji με την παλαιστινιακή σημαία όταν οι χρήστες πληκτρολογούσαν «Ιερουσαλήμ».

Η προτροπή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από την εβραία τηλεπαρουσιάστρια Rachel Riley του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανάρτησή της στο X, η Riley αναφέρει ότι αυτό είχε αρχίσει να συμβαίνει μετά την τελευταία ενημέρωση λογισμικού. Σημειώνει επίσης ότι σε άλλες χώρες εμφανιζόταν η σωστή σημαία όταν πληκτρολογούσαν τις πρωτεύουσές τους.

Σε δήλωσή της στο BBC, η Apple αναφέρει ότι η αλλαγή δεν ήταν σκόπιμη και θα διορθωθεί σε μελλοντική ενημέρωση λογισμικού. Δεν ανέφερε πότε θα συμβεί αυτό.

11:16 Η Ρωσία προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ισραήλ και τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει να απέχουν από ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ισραήλ, το Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλα πλήγματα με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο αμερικανικές και ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

11:05 Η UNRWA τιμήθηκε με ισπανικό παράσημο ιπποτισμού και τιμής

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τιμήθηκε από τον βασιλιά της Ισπανίας με ισπανικό παράσημο ιπποτισμού και τιμής.

Ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη ότι ήταν «τιμή» για τον ίδιο και την υπηρεσία να λάβουν το βραβείο.

«Πρόκειται για αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών των ομάδων μας όπου κι αν βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας», έγραψε ο Lazzarini.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αποτελεί απόδειξη του απαραίτητου ρόλου του οργανισμού στην παροχή βοήθειας, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ευχαριστούμε την Ισπανία για αυτή την ταπεινή αναγνώριση και για την αδιάλειπτη υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολύ δύσκολης περιόδου».

10:55 Συνεδριάζει απόψε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε στις 19:30 (τοπική ώρα).

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς η Χαμάς εξετάζει την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος και στον απόηχο του ισραηλινού πλήγματος που σκότωσε επτά μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

10:42 Συλλυπητήρια Ερντογάν στον ηγέτη της Χαμάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Τετάρτη τα συλλυπητήριά του σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε μετά τον θάνατο των τριών γιων του στη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το Ισραήλ θα λογοδοτήσει οπωσδήποτε ενώπιον του νόμου για τα εγκλήματα ανθρωπιάς που διαπράττει», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και το έχει κατηγορήσει ότι διεξάγει «γενοκτονία» στη Γάζα. Έχει αποκαλέσει τη Χαμάς «απελευθερωτές» ή «μουτζαχεντίν» που μάχονται για τη γη τους, λένε στο AFP.

Ο Χανίγιε, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ, δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ότι τρεις από τους γιους του και τέσσερα από τα εγγόνια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα.

10:17 Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί «βρώμικα εργαλεία» για να προσπαθήσει να «χαλάσει» τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, λέει η Χαμάς

Η δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό των παιδιών και των εγγονών του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δείχνει την απελπισία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να «υπονομεύσει» τις τρέχουσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, λέει ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

«Ο Νετανιάχου απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χαλάσει τις διαπραγματεύσεις και βρίσκεται υπό την πίεση των Αμερικανών, της διεθνούς κοινότητας και της εσωτερικής ισραηλινής κοινωνίας», δήλωσε ο Ναΐμ στο Al Jazeera.

«[Ο Νετανιάχου] χρησιμοποιεί τώρα όλα τα βρώμικα εργαλεία – σκοτώνοντας τα παιδιά μας, τις συζύγους μας και δολοφονώντας ηγέτες ή κάποιους ανθρώπους στη Δαμασκό… Επιμένει να υπονομεύει κάθε πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

10:04 Δύο νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό Nuseirat

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι επιδρομές προκάλεσαν επίσης «εκτεταμένες υλικές καταστροφές» στην περιοχή, σύμφωνα με το Wafa.

Επίσης, οικιστικά συγκροτήματα υπέστησαν ζημιές στην πόλη Ζάχρα, βόρεια του Νουσεϊράτ, από πυρά αρμάτων μάχης.

09:33 Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Γάζα

Οι τελευταίες ώρες ήταν πολύ έντονες, με περισσότερες επιβεβαιωμένες αναφορές για αεροπορικές επιθέσεις στην κεντρική περιοχή, κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και στην περιοχή Wadi Gaza.

Αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων αυτού του πολέμου.

09:19 Οι νεοσύλλεκτοι του ισραηλινού στρατού λένε όχι στις θέσεις επιτήρησης

Τουλάχιστον 126 νέες ισραηλινές στρατιώτισσες – το 40% του συνόλου όσων στρατολογήθηκαν αυτή την εβδομάδα – αρνούνται να αναλάβουν ρόλους ως αξιωματικοί επιτήρησης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Πολλές από τις νεοσύλλεκτες επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την απαγωγή πάνω από δώδεκα στρατιωτών επιτήρησης κοντά στα σύνορα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ynet.

Αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά γύρος προσλήψεων κατά τον οποίο μεγάλος αριθμός στρατιωτών αρνήθηκε να ενταχθεί στη μονάδα επιτήρησης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των καμερών κοντά στη Γάζα και την κλήση στρατευμάτων για περιστατικά ασφαλείας, ανέφερε το Ynet.

09:10 Οι ΗΠΑ λένε ότι επίκειται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι επίκειται επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του σε ισραηλινό έδαφος εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων, αναφέρει το Bloomberg News.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές με γνώση των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι η πιθανή επίθεση «μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες», ενδεχομένως με τη χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό από την περασμένη εβδομάδα, όταν μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων στρατηγών. Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να πάρει εκδίκηση για την επίθεση.

08:43 Εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ινδονησίας

Το Ισραήλ και η Ινδονησία διεξάγουν συνομιλίες για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Το δημοσίευμα χωρίς πηγές αναφέρει ότι σε αντάλλαγμα για την εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ θα σταματήσει να εμποδίζει την Ινδονησία να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τον οικονομικό οργανισμό που περιλαμβάνει σήμερα τις 38 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ΟΟΣΑ έχει επίσης εμπλακεί στις συνομιλίες.

08:11 Νεκρά επτά μέλη της οικογένειας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shehab, που πρόσκειται στη Χαμάς.

Μιλώντας στο Αl Jazeera, ο ηγέτης της Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία και είπε ότι οι νεκροί γιοι του είναι οι Χαζέμ, Αμρί και Μοχαμάντ.

07:54 Ανακατέλαβε η Χαμάς την Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών

Τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Χαν Γιουνίς, καθώς πλήθος κατοίκων επιστρέφει στα κατεστραμμένα σπίτια του, μαχητές της Χαμάς έχουν επίσης εντοπιστεί να ανακτούν τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, ανέφερε την Τετάρτη το ισραηλινό Ynet.

Η ισραηλινή εφημερίδα υποστήριξε ότι όσο το ισραηλινό καθεστώς επιμένει να μην φέρνει χιλιάδες μέλη της Φατάχ που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας για να αντικαταστήσουν τη Χαμάς, οι μήνες που έχουν περάσει καθιστούν πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι πιο μετριοπαθείς στόχοι του πολέμου: Την καταστροφή της πολιτικής αλλά όχι της στρατιωτικής εξουσίας της Χαμάς.

07:39 Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με την κυπριακή αεροπορία

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε κοινές ασκήσεις με την κυπριακή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, GLZ.

Ο GLZ δήλωσε ότι οι ασκήσεις αφορούσαν την εξάσκηση ασκήσεων μεγάλου βεληνεκούς και μια επίθεση σε απομακρυσμένο στόχο.

«Η άσκηση σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει μια επίθεση στο Ιράν», έγραψε ο δημοσιογράφος Doron Kadosh στο X.

07:23 «Άμεσος κίνδυνος λιμού για τους περισσότερους, αν όχι για όλους»

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος διορίστηκε ως ανθρωπιστικός απεσταλμένος στη Γάζα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σε φόρουμ που διοργάνωσε η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ότι οι περισσότεροι «αν όχι όλοι» από τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού για την πλειονότητα, αν όχι για το σύνολο, των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας», δήλωσε ο Σάτερφιλντ, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Haaretz και The Times of Israel.

«Αυτό δεν αποτελεί σημείο συζήτησης. Είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπειρογνώμονές τους, η διεθνής κοινότητα [και] οι εμπειρογνώμονές της εκτιμούν και πιστεύουν ότι είναι πραγματικό».

07:12 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπόσχεται να «πλημμυρίσει» τη Γάζα με βοήθεια

Ο Yoav Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να «πλημμυρίσει» τη Γάζα με βοήθεια μέσω ενός νέου περάσματος και ενός λιμανιού ακριβώς βόρεια της πολιορκημένης περιοχής.

Υποσχέθηκε να «εξορθολογήσει τους ελέγχους ασφαλείας», τους οποίους οι οργανώσεις αρωγής έχουν κατηγορήσει για την παρεμπόδιση της ροής βοήθειας προς τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου.

«Σχεδιάζουμε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με βοήθεια και αναμένουμε να φτάσουμε τα 500 φορτηγά την ημέρα», δήλωσε ο Gallant στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

07:00 Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν το Ισραήλ για την υποστήριξή τους μετά τις απειλές του Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως η υποστήριξή του στο Ισραήλ είναι «αλύγιστη» μετά τις απειλές του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του, είναι αλύγιστη», συνέχισε.

«Επαναλαμβάνω: αλύγιστη. Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024